Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965
Απάντηση: Re: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

Είναι σαν να πας να μετρήσεις 'θόρυβο' και με το αυτί να βγάλεις την απόκριση του μικροφώνου !
Αν μπορείς να κάνεις αυτό, μπορείς και να τιουνάρεις ηχείο με το αυτί.
:142::143::135:

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Δεν αμφιβάλλω, καθώς συζητάτε με αυστηρά υποκειμενικά κριτήρια.
Αντικειμενικό η ουσία είναι ότι υπάρχει διαφορά στις μετρήσεις τους κι άρα το πρόβλημά μας δεν εντοπίζεται στις μετρήσεις αλλά στην ερμηνεία αυτών και τη συσχέτισή τους με την υποκειμενικη αντίληψη του ήχου - αυτό που λέω εδώ και μερικές σελίδες...
Στις επεμβάσεις που:
  • δε φαίνονται σε καμία γνωστή μέτρηση
  • είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για το αν θα "πείσει" το ηχείο κι αν θα "παίζει μουσική" ή όχι...εντοπίζεται κυρίως η διαφωνία μας.
Αν δεν μπορείτε να τις συγκεκριμενοποιήσετε, ούτε εσείς ούτε οι σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους συζητάτε, ώστε να τις μάθουμε κι εμείς (έστω 1-2 παραδείγματα) τότε λυπάμαι αλλά δεν θα πείσετε κανένα σκεπτόμενο και (πραγματικά) σοβαρό άνθρωπο.
Μέχρι να αλλάξει αυτό θα είναι απλά μαύρη μαγεία για τους πιστούς και καθρεπτάκια για ιθαγενείς (ώστε να δικαιολογήσουν κάποιοι τις πολύ υψηλές τιμές) για τους άπιστους.
Δεν είναι ο υποκειμενισμός που φταίει Κώστα και δεν συνενοούμεθα, είναι απλά οτι αδυνατείς να σκεφτείς οτι το μικρόφωνο που παίρνει μετρήσεις δεν έχει σχέση με το αυτί σου.
Το τελευταίο σε συνδυασμό με τον εγκέφαλό σου αντιλαμβάνεται και "νοιώθει" μικροαλλαγές σε χροιές που είναι πέραν κάθε μέτρησης και καταγραφής και που αυτές καλείσαι αν θέλεις να πληρώσεις ακριβά και όχι για καθρεφτάκια.
Όταν καταφέρουν να μετρήσουν τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα Στραντιβάρι να παίζει έτσι, τότε θα το έχουν και κοπιάρει.
Ας ξαναμιλήσουμε αν θέλεις όταν έρθει εκείνη η ημέρα. Μακάρι.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Όσο αναπαυόμαστε, με χαβανέζες να μας χορεύουν και ποτάκι στο χέρι (που θα έλεγε και ο vlasis!), μπορείτε να διαβάστε και το άρθρο του Toole που έβαλα εδώ. :116:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

Λοιπόν, μόλις διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Κώστας Φ. και ο Timbre θα σχεδιάσουν ηχείο που θα σπάσει την αγορά...

Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στη προσπάθεια... :119:

Επιτέλους, να παράγει και κάτι η Ελλαδίτσα μας!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

Λοιπόν, μόλις διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Κώστας Φ. και ο Timbre θα σχεδιάσουν ηχείο που θα σπάσει την αγορά...
Aκόμα περιμένουμε να μας πείτε ηχείο που μετράει χειρότερα από το Genesis αλλά παίζει καλύτερα.. :126:
Έτσι για να παίρνουμε ιδέες.. :116:

Reaction score
4

....βάλτε και ένα που να "μετράει καλά" αλλά δεν παίζει μουσική. :132:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

Aκόμα περιμένουμε να μας πείτε ηχείο που μετράει χειρότερα από το Genesis αλλά παίζει καλύτερα.. :126:
Έτσι για να παίρνουμε ιδέες.. :116:
Αυτό!!!

... αλλά μην το προσπαθήσετε. Είναι δύσκολο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

μια πάπια
μα πια πάπια?
μια πάπια
με παπιά!

(πες το επαναλαμβανόμενα και πολύ πολύ γρήγορα)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

μια πάπια
μα πια πάπια?
μια πάπια
με παπιά!

(πες το επαναλαμβανόμενα και πολύ πολύ γρήγορα)
Δε με λες τώρα. Θα κατέβεις στο audio show η όχι?

(και τρώμε και πάπια αμα θες... Μόνο μη πάρεις αυτόν με το σφυροδρέπανο... :143: )

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

Στα βασικότερα από τα χαρακτηριστικά αυτά (που μπορεί να χρειαστεί ένας χομπίστας),100% ναι, αρκεί να μιλάμε για τον ίδιο τύπο πυκνωτή (αν συγκρίνεις MKP με ηλεκτρολυτικό, για παράδειγμα, είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια).

Ένα χοντρό παράδειγμα: Βγάζεις από την τροφοδοσία του ενισχυτή σου τους (καλούς) Panasonic των 10000uF, 100V και βάζεις στην ίδια θέση τους αντίστοιχους (πάλι electrolytics, ίδια uF και volts) Epcos Sikorel. Παρατηρείς τα rails πριν και μετά την αλλαγή.. :126:

Είμαι σίγουρος κάποιοι θα το έχουν ψάξει ακόμα παραπάνω.
Χρόνο να έχει κάποιος να δοκιμάζει πράγματα, να μετράει και, φυσικά, να διαβάζει..

Βέβαια στο 100% των χαρακτηριστικών δε νομίζω να μπορεί να απαντήσει κανείς, όχι γιατί δε γίνεται αλλά γιατί κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να ασχοληθεί τόσο πολύ.
Ακόμα και στα προγράμματα simulation μπαίνουν στο περίπου τα χαρακτηριστικά των υλικών (όπως και πολλά άλλα) για να κάνεις τη δουλειά σου..

Ποιός τρελός θα δοκιμάσει να φτιάξει πρόγραμμα simulation που να διαθέτει database με ακριβή χαρακτηριστικά για όλες τις μάρκες και όλα τα μοντέλα παθητικών και ενεργών εξαρτημάτων που μπορεί να υπάρξουν σε ένα κύκλωμα;..
Κανονικά όποιος φτιάξει μία τέτοια βάση θα μπορεί να την πουλάει μετά χρυσάφι (και να χρεώνει κι ένα σημαντικό ποσό για την υποστήριξη/ανανέωση της βάσης) αλλά, από την άλλη, αφού μπορούν να τη γλυτώσουν ορισμένοι πουλώντας απλά "μαγεία", δε βλέπω να έχουν το κίνητρο να επενδύσουν (άπειρο χρόνο και χρήμα) σε ένα τέτοιο εγχείρημα..
Κατανοητό, αλλά αν είναι δυνατόν να το συγκεκριμενοποιήσουμε λίγο στα ηχεία μια και εδώ για αυτά μιλάμε?
Από αυτή τη σελίδα βλέπω ότι αν το γούφερ και το τουίτερ είναι 4Ω για μια συχνότητα cross 2212Ηz και για χρήση Linkwitz-Riley 2ης τάξης θα χρειαστώ πυκνωτές 9μF (το παίδεψα με τις συχνότητες για να πάρω ένα στρογγυλό νούμερο για ευκολία στην ερώτησή μου). Αν όλα είναι σωστά και οι κλήσεις βολεύουν για να έχω πυκνωτή 9μF θα πρέπει να τον "φτιάξω" (αν θυμάμαι καλά οι πυκνωτές ακολουθούν το πρότυπο Ε12) και μπορώ να έχω τον "πυκνωτή μου" συνδέοντας παράλληλα ένα πυκνωτή 1μF ένα πυκνωτή 1,2μF και έναν 6,8μF.
Μπορώ όμως να πετύχω αυτή τη χωρητικότητα συνδέοντας παράλληλα έναν 1μF έναν 3,3μF και έναν 4,7μF ή και 10 του 1μf ή δεν ξέρω και εγώ πόσους άλλους συνδυασμούς.
Αυτές οι μετατροπές στο crossover αλλάζουν κάτι?
Αυτό το κάτι μετριέται ή και ακούγετε ανάλογα?
Λογικά η κλήση του φίλτρου θα πρέπει να παραμένει η ιδια άρα και η απόκριση του ηχείου έτσι δεν είναι?

Reaction score
3.595

καλύτερα να σχεδιάσεις ηχείο χωρίς crossover και το crossover να το βάλεις αμέσως μετά την κεφαλή του πικάπ.
Για την ψηφιακή πηγή το cross το κανεις με DSP στο ψηφιακό domain.
Πιούρ χαϊέντ !

Reaction score
3.595

Ακομα καλύτερα να βάλουμε να παίζει μία κεφαλή πικάπ με δύο cantilevers και φυσικά με δύο βελόνες. Η μια βελόνα να είναι για τις υψηλές συχνότητες και η άλλη για τις χαμηλές συχνότητες.

Say ΝΟ to crossovers !!! :114:

Reaction score
1.772

Κατανοητό, αλλά αν είναι δυνατόν να το συγκεκριμενοποιήσουμε λίγο στα ηχεία μια και εδώ για αυτά μιλάμε?
Από αυτή τη σελίδα βλέπω ότι αν το γούφερ και το τουίτερ είναι 4Ω για μια συχνότητα cross 2212Ηz και για χρήση Linkwitz-Riley 2ης τάξης θα χρειαστώ πυκνωτές 9μF (το παίδεψα με τις συχνότητες για να πάρω ένα στρογγυλό νούμερο για ευκολία στην ερώτησή μου). Αν όλα είναι σωστά και οι κλήσεις βολεύουν για να έχω πυκνωτή 9μF θα πρέπει να τον "φτιάξω" (αν θυμάμαι καλά οι πυκνωτές ακολουθούν το πρότυπο Ε12) και μπορώ να έχω τον "πυκνωτή μου" συνδέοντας παράλληλα ένα πυκνωτή 1μF ένα πυκνωτή 1,2μF και έναν 6,8μF.
Μπορώ όμως να πετύχω αυτή τη χωρητικότητα συνδέοντας παράλληλα έναν 1μF έναν 3,3μF και έναν 4,7μF ή και 10 του 1μf ή δεν ξέρω και εγώ πόσους άλλους συνδυασμούς.
Αυτές οι μετατροπές στο crossover αλλάζουν κάτι?
Αυτό το κάτι μετριέται ή και ακούγετε ανάλογα?
Λογικά η κλήση του φίλτρου θα πρέπει να παραμένει η ιδια άρα και η απόκριση του ηχείου έτσι δεν είναι?
η κληση θα μεινη η ιδια οπως και η αποκριση συχνοτητας και

φασης.

ωστοσο αναλογα τη θεση τους στο κρος θα αλλαξη το impulse

responce στο τουιτερ η στο μιντ η το group delay στο γουφερ.

και βεβαια θα ειναι και ακουστη η αλλαγη.

η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν μετρητικα που τοσο ευαισθητα που

μπορουν να σου μετρησουν ακομα και την αποσταση του ηχειου

απο το μικροφωνο με ακριβεια χιλιοστου.

Reaction score
0

καλύτερα να σχεδιάσεις ηχείο χωρίς crossover και το crossover να το βάλεις αμέσως μετά την κεφαλή του πικάπ.
Για την ψηφιακή πηγή το cross το κανεις με DSP στο ψηφιακό domain.
Πιούρ χαϊέντ !
+1000% :116:
Αλλά η κουβέντα είναι για παθητικό cross και ηχεία με αυτό τον τρόπο σχεδίασης.

Reaction score
0

φασης.

και βεβαια θα ειναι και ακουστη η αλλαγη.

η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν μετρητικα που τοσο ευαισθητα που

μπορουν να σου μετρησουν ακομα και την αποσταση του ηχειου

απο το μικροφωνο με ακριβεια χιλιοστου.
Αυτές τις αλλαγές υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί με ακρίβεια να τις υπολογίσει?
Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κάποιο, δεν το παίζω και ειδικός στη σχεδίαση των ηχείων, αλλά αφού αυτές οι αλλαγές υπάρχουν και μετρώνται, αν δεν υπάρχει κάποιος ακριβείς τρόπος υπολογισμού τους πιθανών αυτό να εννοούμε με τον όρο voicing.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

Δε με λες τώρα. Θα κατέβεις στο audio show η όχι?
εξαρτάται από την παντόφλα.:142::143::135:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avmentor

φασης.

Φίλτατε Μπακ, κρατώντας μια επιφύλαξη να έχει γίνει παρανόηση στο γραπτό σου, δεν ισχύει αυτό.

Εαν η καμπύλη της φάσης ειναι η ίδια τότε και το group delay δεν θα αλλάξει καθώς το τελευταίο εξαρτάται απο την φάση είναι δηλαδη ενδεικτικό του ρυθμού μεταβολής της σε σχέση με τη συχνότητα. (Θα μπορουσαμε να το εκφράσουμε πολύ απλά GD=Dφ/Dω)

http://en.wikipedia.org/wiki/Group_delay_and_phase_delay

Reaction score
1.772

Αυτές τις αλλαγές υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί με ακρίβεια να τις υπολογίσει?
Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κάποιο, δεν το παίζω και ειδικός στη σχεδίαση των ηχείων, αλλά αφού αυτές οι αλλαγές υπάρχουν και μετρώνται, αν δεν υπάρχει κάποιος ακριβείς τρόπος υπολογισμού τους πιθανών αυτό να εννοούμε με τον όρο voicing.

etf acoustics.

http://www.etfacoustic.com/

το προτεινη και ο f.alton everest στο βιβλιο του.

κατεβασε το demo και παρε ενα φτηνο ντεσιμπελομετρο με εξοδο

line για να παρης μια ιδεα.

κατα πασα πιθανοτητα η υπαρχουσα καρτα ηχου θα σε καλυψη.

παντως στην αρχη ειναι αρκετα δυσκολο.

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συνεντεύξη του Gary Koh(Genesis) στο avment

Φίλτατε Μπακ, κρατώντας μια επιφύλαξη να έχει γίνει παρανόηση στο γραπτό σου, δεν ισχύει αυτό.

Εαν η καμπύλη της φάσης ειναι η ίδια τότε και το group delay δεν θα αλλάξει καθώς το τελευταίο εξαρτάται απο την φάση είναι δηλαδη ενδεικτικό του ρυθμού μεταβολής της σε σχέση με τη συχνότητα. (Θα μπορουσαμε να το εκφράσουμε πολύ απλά GD=Dφ/Dω)

http://en.wikipedia.org/wiki/Group_delay_and_phase_delay
εννουσα οτι δεν θα αλλαξη η σχετικη φαση στο σημειο κρος αλλα

οι πολλοι μικροτεροι πυκνωτες παραλληλα θα ειναι γρηγοροτεροι

οποτε καπου θα διαφοροποιουνται (και η φαση μαζι).

θα μου πεις σε ενα bass reflex κουτι γινεται χαμος αλλα ισως

σε ενα κλειστο να φαινεται.

Reaction score
0

etf acoustics.

http://www.etfacoustic.com/

το προτεινη και ο f.alton everest στο βιβλιο του.

κατεβασε το demo και παρε ενα φτηνο ντεσιμπελομετρο με εξοδο

line για να παρης μια ιδεα.

κατα πασα πιθανοτητα η υπαρχουσα καρτα ηχου θα σε καλυψη.

παντως στην αρχη ειναι αρκετα δυσκολο.
Από τη σελίδα κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι σαν και αυτό το οποίο και έχω χρησιμοποιήσει.
Η ερώτησή μου αναφερόταν σε πρόγραμμα για σχεδίαση παθητικού crossover που να υπολογίζει αυτές τις παραμέτρους.
Όπως και να έχει θα το κατεβάσω να το δω και να το δοκιμάσω.
Σε ευχαριστώ.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.137