ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Τα στοιχεία (που "φρενάρουν" την σαφή ανάδειξη της υπεροχής του ψηφιακού) είναι τα εξής:
Ή όπως έγραφα σε διπλανό thread περί Mastering (σε post που ορθώς τα έφαγε η μαρμάγκα καθώς ήμασταν όλοι off topic):

Κώστας Φ. said:
vastsar said:
Παμε στο ψηφιακο. Βαζουμε το κομματι που εχουμε στον σκληρο και ειναι αξιολογημενο 9.9. Ομως το ντακ μπορει να αποδωσει αριστα και να παιξει στο μαξιμουμ και σαν προεκταση να το βαθμολογησουμε 9.9? Η μηπως θα φτασει εως το 7 και θα πανηγυριζουν οι αναλογικαριοι?
Το πρόβλημα δεν είναι στα DAC συγκεκριμένα. Εκεί είναι το λιγότερο..
Το 99% των συστήματων ως σύνολο (μέσα και ο χώρος) δεν μπορούν να φτάσουν όχι απλά το "9.9" ενός 24/96 track, αλλά ούτε καν το "8" του ταπεινού 44.1...

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Τα δικά μου αυτιά επιβεβαιώνουν σαφέστατα την υπεροχή.
Αν τώρα για άλλους και σε άλλα συστήματα, όπως στου Βασίλη, αυτή είναι από μη υπαρκτή έως μικρή, ας αναρωτηθούν σε ποιά στοιχεία επικεντρώνουν την προσοχή τους, όταν ακούν, και από ποιά ίσως ξεγελιώνται. Ας μην ξεχνάμε και την ψυχοακουστική.
Θέμη μην εμμένεις στο σαθρό αυτό δεδομένο . Και αυτό για τους εξής λόγους !
Πρώτος και κυριότερος είναι το ότι οι εκτιμήσεις μου δεν έχουν αφετηρία το σύστημά μου. Έχουν προέλθει από εξαιρετικά προσεκτικές ακροάσεις σε δεκάδες απολύτως κορυφαία συστήματα άλλων εδώ και στο εξωτερικό.

Δεύτερον οι απόψεις μου συνάδουν με τις αντίστοιχες πολλών φίλων που τους διακρίνει σοβαρότητα και ποιότητα προσέγγισης στο αντικείμενο. Πολλοί από τους οποίους είναι καλοί μουσικοί ή έχουν εξαιρετική σχέση με τον επιστημονικό χώρο της ηλεκτρακουστικής .

Και τρίτον θα σε στεναχωρήσω αλλά δυστυχώς το σύστημά μου ειδικά αυτό τον καιρό έχει μια πολυμορφικότητα , λειτουργικότητα και φυσιογνωμία που κατά την γενική παραδοχή των φίλων που το άκουσαν είναι απόλυτα επαρκές για την ανάδειξη διαφορών. Μάλιστα ορισμένα στοιχεία του όπως είναι π.χ. η διαμόρφωση της ηχητικής συμπεριφοράς του χώρου είναι ζήτημα αν συναντώνται στο 1/100 των audiophile οικιακών συστημάτων και φυσικά ούτε στο 1/100 των συνήθως άθλιων χώρων όπου επιδεικνύουν πανάκριβα μηχανήματα οι συνάδελφοί σου.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

ναι, αλλα δέν θα έπρεπε να είναι έτσι.κανονικά το πικάπ θα έπρεπε να ακούγεται άσχημα...έτσι δέν είναι?
Τι πα να πεί αυτό ? Δεν είναι θέμα άσχημου - ωραίου

Το τεράστιο λάθος όλης της συζήτησης και του forum είναι πως θεωρεί τις ηχογραφήσεις tabula rasa για ένα δεδομένο σύστημα ακρόασης.

Αν δηλαδή ένα hi-hat είναι έξω "τις πταίει " ?

α) το ηχείο που τονίζει τις ψηλές ?
β) ο ενισχυτής που τονίζει τις ψηλές ?
γ) η κεφαλή που ξύνει ?
δ) Η αντίσταση εισόδου της κεφαλής που είναι λάθος ?
ε) το λαμπάτο ευφωνικό DAC ?
ζ) μια τρύπα στα μεσοχαμηλά του δωματίου ?

ή

η) ο ηχολήπτης που το ήθελε έτσι ?

Αν εμένα δεν μου αρέσει το hi-hat να είναι έξω τι κάνω ?

α) αλλάζω ηχεία
β) αλλάζω ενισχυτή
γ) αλλάζω κεφαλή
ε) αλλάζω την αντίσταση εισόδου
ζ) αγοράζω ένα πιο πιστό λιγότερο ευφωνικό DAC

ή

η) ακούω μια πιθανή "ζεστή" εκδοχή του πικάπ που προτιμώ αφού δεν μπορώ να έχω την ηχογράφηση με τον ηχολήπτη της αρεσκείας μου.

Δεδομένο 1 : το hi-hat ξύνει γιατί έτσι ηχογραφήθηκε
Δεδομένο 2 : μου αρέσει το πικάπ γιατί έτσι γουστάρω να ακούω το hi-hat να μην εξέχει και μου παίρνει τα αυτιά και το πικάπ το μασάει όσο πρέπει

Το περιστατικό μπορεί να είναι και ακριβώς ανάποδα, να ξύνει το πικάπ και να είναι πιο κολακευτικό το ψηφιακό.

Δεδομένο 3 : δεν μπερδεύουμε τι μας αρέσει σε ένα συγκεκριμένο έργο με μια πηγή ακρόασης με οποιαδήποτε κόντρα αναλογικού-ψηφιακού

Δεδομένο 4 : Δεν μπορείς να διανοηθείς σε σπιτικές συνθήκες ποσο τυχαία και κατά προσέγγιση ακούμε οποιαδήποτε ηχογράφηση. Ευτυχώς για τους περισσότερους κατασκευαστές μηχανημάτων.

Αυτή η συνεχής παπαρδέλα "άκουσα ένα βινύλιο φοβερό , ξέρεις τι ωραία που παίζει το πικάπ μου, το ψηφιακό δεν παίζει έτσι " δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη καταννόησης απλών πραγμάτων του πως λειτουργεί η πρόσληψη της ηχητικής εμπειρίας.

1)Το αναλογικό μπορεί να παίξει μια χαρά.
2)Το ψηφιακό ακόμα καλύτερα.
3)Οι ηχογραφήσεις καθορίζουν την απόλαυση
4)Η εμπειρία ακροάσεων και το σωστό κούρδισμα που διδάσκεται, δίνει το ειδικό βάρος να κατανοείς και να ερμηνέυεις τι ακούς

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Τι πα να πεί αυτό ? Δεν είναι θέμα άσχημου - ωραίου

Το τεράστιο λάθος όλης της συζήτησης και του forum είναι πως θεωρεί τις ηχογραφήσεις tabula rasa για ένα δεδομένο σύστημα ακρόασης.

Αν δηλαδή ένα hi-hat είναι έξω "τις πταίει " ?

α) το ηχείο που τονίζει τις ψηλές ?
β) ο ενισχυτής που τονίζει τις ψηλές ?
γ) η κεφαλή που ξύνει ?
δ) Η αντίσταση εισόδου της κεφαλής που είναι λάθος ?
ε) το λαμπάτο ευφωνικό DAC ?
ζ) μια τρύπα στα μεσοχαμηλά του δωματίου ?

ή

η) ο ηχολήπτης που το ήθελε έτσι ?

Αν εμένα δεν μου αρέσει το hi-hat να είναι έξω τι κάνω ?

α) αλλάζω ηχεία
β) αλλάζω ενισχυτή
γ) αλλάζω κεφαλή
ε) αλλάζω την αντίσταση εισόδου
ζ) αγοράζω ένα πιο πιστό λιγότερο ευφωνικό DAC

ή

η) ακούω μια πιθανή "ζεστή" εκδοχή του πικάπ που προτιμώ αφού δεν μπορώ να έχω την ηχογράφηση με τον ηχολήπτη της αρεσκείας μου.

Δεδομένο 1 : το hi-hat ξύνει γιατί έτσι ηχογραφήθηκε
Δεδομένο 2 : μου αρέσει το πικάπ γιατί έτσι γουστάρω να ακούω το hi-hat να μην εξέχει και μου παίρνει τα αυτιά και το πικάπ το μασάει όσο πρέπει

Το περιστατικό μπορεί να είναι και ακριβώς ανάποδα, να ξύνει το πικάπ και να είναι πιο κολακευτικό το ψηφιακό.

Δεδομένο 3 : δεν μπερδεύουμε τι μας αρέσει σε ένα συγκεκριμένο έργο με μια πηγή ακρόασης με οποιαδήποτε κόντρα αναλογικού-ψηφιακού

Δεδομένο 4 : Δεν μπορείς να διανοηθείς σε σπιτικές συνθήκες ποσο τυχαία και κατά προσέγγιση ακούμε οποιαδήποτε ηχογράφηση. Ευτυχώς για τους περισσότερους κατασκευαστές μηχανημάτων.

Αυτή η συνεχής παπαρδέλα "άκουσα ένα βινύλιο φοβερό , ξέρεις τι ωραία που παίζει το πικάπ μου, το ψηφιακό δεν παίζει έτσι " δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη καταννόησης απλών πραγμάτων του πως λειτουργεί η πρόσληψη της ηχητικής εμπειρίας.

1)Το αναλογικό μπορεί να παίξει μια χαρά.
2)Το ψηφιακό ακόμα καλύτερα.
3)Οι ηχογραφήσεις καθορίζουν την απόλαυση
4)Η εμπειρία ακροάσεων και το σωστό κούρδισμα που διδάσκεται, δίνει το ειδικό βάρος να κατανοείς και να ερμηνέυεις τι ακούς
Πολύ τους προβληματίζεις τους αγοραστές μουσικής.....

.... γι αυτό έπεσαν οι πωλήσεις των CD's ... :143:

Χρόνια Πολλά

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Θέμη μην εμμένεις στο σαθρό αυτό δεδομένο . Και αυτό για τους εξής λόγους !
Πρώτος και κυριότερος είναι το ότι οι εκτιμήσεις μου δεν έχουν αφετηρία το σύστημά μου. Έχουν προέλθει από εξαιρετικά προσεκτικές ακροάσεις σε δεκάδες απολύτως κορυφαία συστήματα άλλων εδώ και στο εξωτερικό.

Δεύτερον οι απόψεις μου συνάδουν με τις αντίστοιχες πολλών φίλων που τους διακρίνει σοβαρότητα και ποιότητα προσέγγισης στο αντικείμενο. Πολλοί από τους οποίους είναι καλοί μουσικοί ή έχουν εξαιρετική σχέση με τον επιστημονικό χώρο της ηλεκτρακουστικής .

Και τρίτον θα σε στεναχωρήσω αλλά δυστυχώς το σύστημά μου ειδικά αυτό τον καιρό έχει μια πολυμορφικότητα , λειτουργικότητα και φυσιογνωμία που κατά την γενική παραδοχή των φίλων που το άκουσαν είναι απόλυτα επαρκές για την ανάδειξη διαφορών. Μάλιστα ορισμένα στοιχεία του όπως είναι π.χ. η διαμόρφωση της ηχητικής συμπεριφοράς του χώρου είναι ζήτημα αν συναντώνται στο 1/100 των audiophile οικιακών συστημάτων και φυσικά ούτε στο 1/100 των συνήθως άθλιων χώρων όπου επιδεικνύουν πανάκριβα μηχανήματα οι συνάδελφοί σου.
Δεν είχα Βασίλη, όπως είπα και στον Κώστα, καμμία αμφιβολία για το σύστημά σου, αλλά ένας τέτοιος ισχυρισμός από έναν άνθρωπο σαν εσένα μου δημιούργησε εύλογες νομίζω απορίες.
Θεωρώ οτι είναι απόλυτα δυνατόν να σου αρέσει η αμεσότητα μιας καλής εγγραφής σε βινύλιο αμέσου κοπής, αλλά βρε Βασίλη αυτό μας εντυπωσίασε όλους το 1980, όχι να συζητάμε σήμερα γι αυτό και να το συγκρίνουμε και από τεχνικής άποψης με υψηλής ανάλυσης αρχεία, για όνομα!. Όπως είπα, ας αφήσουμε τα συστήματα και τους χώρους με τους περιορισμούς τους και ας ακούσουμε από ένα ζευγαράκι ακουστικά. Εκεί δεν χρειάζεται ούτε απλη ή τριπλή τυφλή δοκιμή για να καταλάβεις και να βάλλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Εν πάσει περιπτώσει παραδιαφωνίσαμε για όλα αυτά και είναι πραγματικά κουραστικό.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002
Απάντηση:ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ; Tα ΄΄κάστρα΄΄ που χτίζονται στην άμμο...

Πολύ τους προβληματίζεις τους αγοραστές μουσικής.....
.... γι αυτό έπεσαν οι πωλήσεις των CD's ... :143:
Χρόνια Πολλά
A,ώστε αυτό φταίει...Πείνα μετα μουσικής,έχεις ξανακούσει είτε σε βινύλιο είτε σε CD;:126:

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση:ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ; Tα ΄΄κάστρα΄΄ που χτίζονται στην άμμο...

A,ώστε αυτό φταίει...Πείνα μετα μουσικής,έχεις ξανακούσει είτε σε βινύλιο είτε σε CD;:126:
αστο μπουτια. προβληματισμος,διαβασμα,γνωση,ταλαιπωρια απαγορευμενα πραγματα...
δες την υπογραφη μου...

Reaction score
1
Απάντηση: ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Μια παραμετρος της αναπαραγωγης της μουσικης ειναι ο συντονισμος ,στο βινυλιο υπαρχει απο την φυση του στο cd oxi και τοσο ή καθολου.Σαν αποτελεσμα αυτου το βινυλιο αποκτα περισσοτερο 'σωμα" κει ειναι περισσοτερο ευηχο .Ισως δεν ειναι τυχαιο που συνχρονες κατασκευες πικαπ με ουδετερα υλικα κατηγορουνται οτι ακουγονται σαν cd.
Επισης πρεπει να παιζει ρολο και η προσωπικη φροντιδα που το βινυλιο την απαιτει για να στηθει αλλα και καθε φορα που κανουμε αναπαραγωγη,ενω το cd συνηθως καθολου.
Ενα αλλο ειναι ο χρονος κατοχης και ιστοριας του μηχανηματος ,το πικαπ εχει περιορισμενα μοντελλα με τεχνολογια λιγο πολυ μασημενη το ψηφιακο αλλαζει συνεχεια
με αποτελεσμα να δενεται συναισθηματικα δυσκολοτερα ο κατοχος (και λογω ευκολιας)
επισης το κοινωνικο στατους του ψηφιακου ειναι πολυ χαμηλοτερο για τους ιδιους λογους .(αλλωστε ολα τα του βινυλιου ειναι μεγαλυτερα του ψηφιακου με αποτελεσμα να ειναι πιο ευκολα κατανοητα)
Προσωπικα μου αρεσουν και τα δυο .Αλλα το ψηφιακο ειναι νομιζω πιο σωστο και το βινυλιο πιο γοητευτικο.
(μ αλλα λογια το βινυλιο ειναι υποκειμενικα καλυτερο το ψηφιακο αντικειμενικα καλυτερο )
my 2cents

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Για να θυμίσω ένα παλαιότερο θέμα περί τεχνολογίας... βινυλίου (πως λέμε αλβανός τουρίστας :137:).

[YOUTUBE]xUGRRUecBik[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]IReDh9ec_rk[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]O3FQzwNzUE4[/YOUTUBE]

...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Re: Απάντηση:ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ; Tα ΄΄κάστρα΄΄ που χτίζονται στην άμμο...

αστο μπουτια. προβληματισμος,διαβασμα,γνωση,ταλαιπωρια απαγορευμενα πραγματα...
δες την υπογραφη μου...
Ευτυχώς που έβγαλές το avatar σου για να μπορώ να σε μπινελικώνω....
Προς το παρον σε συγχωρώ. Την επόμενη φορά... :143:

Τσάρε, αυτά τα βιντεάκια να ξέρεις ότι σε μας του αναλογικούς μας αρέσουν πολύ, γιατι δείχνουν αυτό που η ψηφιακή τεχνολογόα μετά 30 χρόνια δεν έχει καταφέρει ακόμα... Να σε κάνουν να ανατριχιάζεις...

Να μας τα βάζεις πιό συχνά... :143:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Για να θυμίσω ένα παλαιότερο θέμα περί τεχνολογίας... βινυλίου (πως λέμε αλβανός τουρίστας ).

...
Για να θυμίσω κι εγώ κάτι καλύτερο...

Hi, my name is Costas Coyias...

:143::135::143:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση:ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ; Tα ΄΄κάστρα΄΄ που χτίζονται στην άμμ

Τσάρε, αυτά τα βιντεάκια να ξέρεις ότι σε μας του αναλογικούς μας αρέσουν πολύ, γιατι δείχνουν αυτό που η ψηφιακή τεχνολογόα μετά 30 χρόνια δεν έχει καταφέρει ακόμα...
Μήπως είσαι κομμουνιστής; Τόσο αναχρονιστικά κολλημένοι μόνο αυτοί είναι. :142::142:

...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση:ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ; Tα ΄΄κάστρα΄΄ που χτίζονται στην άμμ

Μήπως είσαι κομμουνιστής; Τόσο αναχρονιστικά κολλημένοι μόνο αυτοί είναι. :142::142:

...
Νίκο, να σε βοηθήσω για τη σωστή λέξη:

Ρετρολαγνεία ή Πουρολαγνεία

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Νίκο, να σε βοηθήσω για τη σωστή λέξη:

Ρετρολαγνεία ή Πουρολαγνεία
Εγώ θα το έλεγα νεκροφιλία, αλλά δεν το παρεξηγώ. Άμα γεράσει ο άθρωπας. :142:

...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257

Εγώ θα το έλεγα νεκροφιλία, αλλά δεν το παρεξηγώ. Άμα γεράσει ο άθρωπας. :142:

...
Θα διαφωνίσω, με τόσα λεφτα και οι κλινικά νεκροί ακόμη αναπνέουν.

Υ.Γ. Συγχώρεσέ μας ΣΚΑΛ για τα άκομψα αστεία μας.
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Το ανατρίχιασμα μου, προς απάντηση σας...

:142: :142: :142:

Reaction score
250

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ελάχιστοι αντελήφθησαν τον προβληματισμό που απορρέει από τον τίτλο του thread και τις διασαφηνίσεις που επακολούθησαν!

Κύριοι το θέμα που έθεσα δεν είναι το αν υπερέχει το αναλογικό ή το ψηφιακό; Δεν είναι επαναλαμβάνω η υπεροχή του ενός audio format σε σχέση με το άλλο.

Άλλος ήταν ο προβληματισμός μου . Τι φταίει , αν φταίει κάτι , και η προφανής υπεροχή "στο χαρτί" της ψηφιακής διαδικασίας καταγραφής,επεξεργασίας,αποθήκευσης του μουσικού αρχείου δεν προσδίδει την αναμενόμενη καταφανή και συντριπτική υπεροχή του κατά την αναπαραγωγή.

Και για άρση πιθανών παρεξηγήσεων από τον προβληματισμό μου δηλώνω τις εξής προσωπικές off topic εκτιμήσεις.

1) Το βινύλιο για την νέα γενιά και για τους νεοεισερχόμενους στον χώρο της υψηλής πιστότητας έχει πεθάνει. Οι εξαιρέσεις για τους newbies στον χώρο απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
2) Η επένδυση σε καλό αναλογικό σύστημα έχει νόημα μόνο αν έχει κάποιος μεγάλη δισκοθήκη βινυλίων ή είναι φετιχιστής.
3)Εγώ καλώς ή κακώς ψάχνομαι κυρίως με τις ψηφιακές πηγές.
Και για να γίνω σαφής ιδού κάποιες εικόνες από τις δοκιμές μου με ένα άκρως ενδιαφέροντα και λυπηρά-άδικα υποτιμημένο ενισχυτή που δοκίμασα προσεκτικά πριν από κάποιους μήνες :

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss