Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;


melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.067
Reaction score
45.314
Αλλη περίπτωση, σημερινή.

Μπιφτέκια. Δεν ήταν αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, τα ένιωθα παγωμένα στο χέρι όταν τα έβαλα στην ψησταριά.
Τα μπιφτέκια βγάζουν πολλά ζουμιά (φώτο 3). Αποτέλεσμα από κάτω να μην είναι το ίδιο καλά ψημένα επιφανειακά όπως από πάνω. Διορθώνεται εν μέρει γυρνώντας τα και ψήνοντας τα λίγο ακόμα ανάποδα.

IMG_5039.jpeg


IMG_5040.jpeg


IMG_5041.jpeg
 


spylab

TrumpoMusk
Moderator
Μηνύματα
14.624
Reaction score
36.971
Αλλη περίπτωση, σημερινή.

Μπιφτέκια. Δεν ήταν αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, τα ένιωθα παγωμένα στο χέρι όταν τα έβαλα στην ψησταριά.
Τα μπιφτέκια βγάζουν πολλά ζουμιά (φώτο 3). Αποτέλεσμα από κάτω να μην είναι το ίδιο καλά ψημένα επιφανειακά όπως από πάνω. Διορθώνεται εν μέρει γυρνώντας τα και ψήνοντας τα λίγο ακόμα ανάποδα.

View attachment 318994

View attachment 318993

View attachment 318992
Μονο και μονο για να μην καθαρισω την τοστιερα θα ετρωγα σκετη σαλατα :biggrin:
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.067
Reaction score
45.314
Μονο και μονο για να μην καθαρισω την τοστιερα θα ετρωγα σκετη σαλατα :biggrin:
οι πλάκες βγαίνουν και μπαίνουν όμορφα στο πλυντήριο πιάτων.
Δεν μπαίνει όμως αυτο το πλαστικό ταψάκι που μαζεύει τα ζουμιά το οποίο όμως πλένεται πολύ εύκολα, σαν ένα πιάτο.
 

Μηνύματα
1.552
Reaction score
1.279
Τα μπιφτέκια νομίζω έχουν αρκετά υγρά και δεν υπάρχει σωτηρία. Στο τελευταίο ψήσιμο με μοσχαρίσια ωρίμανσης είχα αρκετό καλό αποτέλεσμα σε σχέση με την αρχή αλλά άλλαξα και το σημείο που τα ψήνω. Βλέπω μαγειρευεις μέσα; Ίσως αυτό σε βοηθάει τώρα που έχει ψύχρα. Εγώ ψήνω μόνο έξω και ίσως ρίχνει τη θερμοκρασία απο τις πλάκες(Ίσως). Παρατηρώ και σε εσένα πως η κρούστα που δημιουργείται στα κάρβουνα σε όλη τη μπριζόλα λείπει και απο εσένα.
@costas EAR τι ψηστιέρα έχεις που έγραψαν τα παιδιά;
@melina Για το λεκανάκι εγώ βάζω χαρτοπετσέτα κάτω.Όταν τελειώσω τη πετάω με το 99% των λιπών
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.067
Reaction score
45.314
Ψήσιμο μόνο μέσα, χειμώνα καλοκαίρι, αν ήταν να βγαίνω έξω άναβα και τη weber :biggrin:
Κάτω από τον απορροφητήρα και σε 15 λεπτά είναι όλα τελειωμένα και μηδενική τσίκνα στο σπίτι.
Σίγουρα το κρύο ρίχνει τη θερμοκρασία, το είχα παρατηρήσει στη weber, πόσο μάλλον σε αυτή.
Την κρούστα aka καρβουνίλα του κάρβουνου δεν θα τη πετύχεις με αυτή τη ψησταριά.
Ωραία ιδέα η χαρτοπετσέτα! Αλλα δεν είναι και τίποτα δύσκολο το καθάρισμα, αν δεν το αδειάσεις να το ξεπλύνεις νωρίς το λεκανάκι που είναι ακόμα ζουμιά και σου παγώσουν ρίχνεις λίγο νερό από το βραστήρα και είναι τζετ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.297
Reaction score
144.065
@costas EAR τι ψηστιέρα έχεις που έγραψαν τα παιδιά;

Ψήνει εξαιρετικά.

Ωραία κρούστα, και ψήνω με επιτυχία μπριζόλες οποιουδήποτε πάχους, μέχρι πολύ χοντρές..
 



Μηνύματα
1.552
Reaction score
1.279

Ψήνει εξαιρετικά.

Ωραία κρούστα, και ψήνω με επιτυχία μπριζόλες οποιουδήποτε πάχους, μέχρι πολύ χοντρές..
Έχει μαντεμένια σχάρα όπως φαίνεται στην εικόνα; Θέλει γύρισμα; Πόσο εύκολα καθαρίζει;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.297
Reaction score
144.065
Έχει μαντεμένια σχάρα όπως φαίνεται στην εικόνα; Θέλει γύρισμα; Πόσο εύκολα καθαρίζει;
Ναι, μαντεμενια είναι λογικά.

Γύρισμα η σχάρα δε θέλει, έχει μια άνω όψη.

Δεν λερώνει σχεδόν καθόλου η ψησταριά, γιατί τέρμα κάτω μπαίνει ένας δίσκος με νερό, και πέφτουν εκεί μέσα τα λίπη.

Αυτά όλα είναι λεπτομέρειες. Ψήνει θεϊκά. 😎


ΥΓ. Οπωσδήποτε κάτω από απορροφητήρα, γιατί βγάζει ντουμάνι η μπριζόλα σα να τη ρίχνεις στα κάρβουνα. Μη σου πω και χειρότερα. 🤣🤪😜😁
 

Μηνύματα
1.552
Reaction score
1.279
Ναι, μαντεμενια είναι λογικά.

Γύρισμα η σχάρα δε θέλει, έχει μια άνω όψη.

Δεν λερώνει σχεδόν καθόλου η ψησταριά, γιατί τέρμα κάτω μπαίνει ένας δίσκος με νερό, και πέφτουν εκεί μέσα τα λίπη.

Αυτά όλα είναι λεπτομέρειες. Ψήνει θεϊκά. 😎


ΥΓ. Οπωσδήποτε κάτω από απορροφητήρα, γιατί βγάζει ντουμάνι η μπριζόλα σα να τη ρίχνεις στα κάρβουνα. Μη σου πω και χειρότερα. 🤣🤪😜😁
Ψάχνω μια γρήγορη σχετικά με τα κάρβουνα λύση που να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Η tefal είναι πολύ γρήγορη πανεύκολη στο καθάρισμα αλλά με καλό αποτέλεσμα και όχι πολύ καλό. Ο καπνός δε με ενοχλεί δεν υπάρχει περίπτωση να ψήσω μέσα στο σπίτι. Θα μπει βεράντα .
Απο θέμα μεγέθους; Χωράει τιποτα μέσα; Μικρό φαίνεται. Αν δε σου κάνει κόπο όταν ξανα ψήσεις θα ήθελα μια φωτογραφία τη μπριζόλα απο πάνω και κάτω
(ΥΓ Δε θα γύρναγα τη σχάρα για τη μπριζόλα έλεγα αν θέλει γύρισμα:p Επειδή βλέπω έχει αντίσταση μόνο απο πάνω)
Στα steak house έχετε εικόνα τι χρησιμοποιούν για να ψήνουν;
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.067
Reaction score
45.314
Ψάχνω μια γρήγορη σχετικά με τα κάρβουνα λύση που να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.
Υγραερίου έχεις δοκιμάσει; αν δεν τη φυσάει στα ίσα ο αέρας είναι μια χαρά
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.297
Reaction score
144.065
Απο θέμα μεγέθους; Χωράει τιποτα μέσα; Μικρό φαίνεται.
Ναι, μικρή είναι.

Ακόμα και τα μπιφτέκια, για πολύ καλό αποτέλεσμα, τα κάνω ένα ένα.

Χωράει πάντως και μεγάλες μπριζόλες, αλλά για καλύτερο αποτέλεσμα, πάντα μία μία.

Να μερικές πρόσφατες φωτογραφίες:
(Καμία σχέση με τοστιέρα, ψήσιμο δυνατό)


1000009356.jpg
1000009593.jpg
1000009594.jpg
1000009462.jpg
1000009358.jpg


Λουκούμι βγάζει το wagyu το Α5, το οποίο θέλει διαολεμένα υψηλή θερμοκρασία και λίγο χρόνο ψησίματος. Πιθανώς όμως, μια πολύ λεπτή φέτα Α5 να γίνεται ακόμα καλύτερα σε μαντεμενιο τηγάνι, αλλά πυρωμένο, ομοίως με δγιαολεμένα δυνατή φωτιά (αποκλειστικά και μόνον υγραέριο).


Πολύ δυνατή φωτιά θέλει οτιδήποτε θες να ψήσεις σε rare ή blue, γιατί εξωτερικά πρέπει να σχηματίσει την ωραία τραγανή κρούστα την καλοψημενη, και μέσα να είναι πρακτικά ωμό. Δε γίνονται τέτοια ψησίματα της προκοπής σε χαμηλές θερμοκρασίες, θέλει υγραέριο και κατά προτίμηση μαντέμι, πάντα δγιαολεμένα υψηλές θερμοκρασίες, και μικρό χρόνο ψησίματος.


Στη δικιά μου, που είναι μικρή (δε χωράει 2 μπριζόλες παρά μόνον εάν είναι 200-250γρ εκάστη), αυτό δε μου είναι πρόβλημα, διότι για medium θέλει 1,5-2' ανά πλευρά. Για medium rare προς rare, λίγο σιτεμενη και σε θερμοκρασία δωματίου, εάν δεν είναι ιδιαίτερα χοντρή, και σε 1' ανά πλευρά είναι έτοιμη.

Για ψήσιμο έξω θα έπαιρνα μαντέμι με υγραέριο. Αλλά δυνατό να είναι, να σηκώνει πάνω από 650° C, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, έχει και μια που σηκώνει 1200 βαθμούς, beefer πωσκατατηλεν δε θυμάμαι.
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.067
Reaction score
45.314
Όχι αν και την έχω στα υπόψιν καιρό.
Μετά το κάρβουνο πας σε αέριο κατά τη γνώμη μου, ειδικά αν ψήνεις σε εξωτερικό χώρο. Μια weber, υπάρχει και σχετικό νήμα, είναι ότι καλύτερο αλλά υπάρχουν και άλλες μάρκες.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.297
Reaction score
144.065
Ειδικά για μοσχαρίσια, εκτιμώ πως καλύτερη από όλες είναι αυτή, η beefer, καλά την είπα πριν. Κατασκευάζεται στη Γερμανία, αλλά κυρίως Αμερική πουλάει (κλασσικά).

1000010193.jpg


Δείτε τι θερμοκρασία σηκώνει...

(Υγραέριο)





ΥΓ.
Χθες στην ινφερνο έψησα 2 μπιφτεκάρες black Angus, στα ~300γρ έκαστο, χοντρά.

~2 λεπτά από κάθε πλευρά, 2,5 δεν ήταν.
Medium well ψήσιμο.

Μετά έψησα μια black Angus Αυστραλίας για μένα, περί τα 600γρ και 2,5 δάχτυλα χοντρή, ~2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Medium.

Για τέλος άφησα της γυναίκας, μια λεπτή black Angus στα 220γρ, που βγήκε σε 3-3,5 λεπτά συνολικά, medium well.

Συνολικά 2 μπιφτεκάρες και 2 μπριζόλες, όλα ένα ένα στη φωτιά, ήταν λιγότερο από 20' η ενασχόληση, και 3-4 λεπτά στην αρχή, μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία, να βλέπω στο θερμόμετρο να δείχνει 850°C.


Σήμερα θα ψήσω 2 μπριζόλες για μένα, black Angus Αφρικής grass fed αλλά με απίθανη κατανομή ενδομυϊκού λίπους, συνολικά στα 800γρ, και τυπικά μια 220γρ για τη σύζυγο. ❤
 
Last edited:




Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Μηνύματα
3.032.779
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης
Top