Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Reaction score
7.038
Τι ξέρω?
Λίγο έλειψα και γεμίσατε το νήμα με ψάρια και γκουρμεδιές... Αναλαμβάνω δράση :lolsign:
Έκφραση στο νησί είναι :)
Που εδώ σημαίνει ότι είσαι γνώστης της γευστικής υγιεινής διατροφής.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Λίγο έλειψα και γεμίσατε το νήμα με ψάρια και γκουρμεδιές... Αναλαμβάνω δράση :lolsign:
Απ το πρωϊ με τα φαγιά ρε φίλε?

Ψήνω στο φούρνο κάτι πατατούλες μπαμπή(baby) με απάκι Σφακίων.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.267
ωραιο φαινεται, λαχταριστο, αλλα μη μου πεις οτι εχει καροτο μεσα???
Πήρα μια συσκευασία με ποικιλία μανιταριών εισαγωγής από ιταλία, πρώτη φορά τα είδα στο μανάβικο (σε ένα που δεν πάω συχνά είναι αλήθεια) και είχε μέσα και αυτό το πολύ ψιλοκομμένο καροτάκι και λίγα φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Edlition Μεγάλης εβδομάδας

4 μεγάλα κρεμμύδια- κομμένα σε φέτες 1εκ (λογικά θα βγουν περίπου 400γρ)
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 φύλλο δάφνη
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας barbeque sauce* (προτιμώ την Stabbs καθότι είναι πολύ παχύρρευστη. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν οι πιο υδαρείς, τυπικές των σουπερ μαρκετ, 3πλασιάστε την ποσότητα)
750ml λευκό κρασί (50ml για το φαγητό -τα 700 για να μη στεγνώσει ο στόμας σας)
Φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Ελαιόλαδο, περίπου 70ml και λίγο βούτυρο
Για το δέσιμο, αλεύρι ή corn flour.
Τυρί για την επικάλυψη²

1) Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο
Δεν θέλουμε να ''κάψει'' το λάδι, τα κρεμμύδια πρέπει να ιδρώσουν αντί να τσιγαριστούν. Εναλλακτικά, αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο πότε το λάδι είναι αρκούντως ζεστό, τοποθετεί τα κρεμμύδια όταν το λάδι είναι κρύο.

2) Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια (και το δαφνόφυλλο) για κανά 10λεπτο ή μέχρι να δούμε ότι πρακτικά είναι διάφανα. Αυτό είναι το σωστό σημείο για να σβήσουμε με το κρασί, εκτός και αν καταλάβουμε ότι στεγνώνουν ή κολλάνε νωρίτερα οπότε το προσθέτουμε εκείνη τη στιγμή.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, μπόλικο φρεσκοκομμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσωπικά το πάω μέχρι να αφανιστεί το κρασί από το ''ζουμί'' αλλά θέλει μια σχετική εξάσκηση για να μην αρπάξει. Στο σημείο αυτό βάζετε τη barbeque και ανακατεύετε για να ενσωματωθεί.

3) Προσθέτουμε τον ζωμό (καυτό ει δυνατόν, δεν θέλουμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

4) Χαμηλώνουμε μια σκάλα την ένταση της εστίας (η δική μου είναι 3 θέσεων οπότε από το 2 πάω στο 1½) και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τουλάχιστον το 50%, λογικά θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά. Προσωπικά το πάω ακόμα πιο συμπυκνωμένο (εξάτμιση τουλάχιστον 60% ) για μεγαλύτερη ένταση. Δοκιμάστε σε κάθε περίπτωση για να δείτε που σας αρέσει.

5) Δένουμε με αλεύρι ή κορν φλάουρ (δείτε κάνα βίντεο στο γιουτουμπ στο πως δένουμε μια σάλτσα με αυτά.. τεμπέληδες :p )

5) Αποσύρουμε, γεμίζουμε μπολάκια και τα καλύπτουμε με τυρί². Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για να λιώσει το τυρί ή σε μικροκυμάτων (προσοχή θέλει πολύ λίγο χρόνο) για να παρομοιάσει την όψη ενός σουφλέ:

1586979290113.jpeg

(Στο δικό μου απέτυχα, από μ@λ@κια είχα το φούρνο δυνατά και στο 2λεπτο έλιωσε τελείως)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ! Όπως είδατε το μόνο σημείο που έχω προσθέσει αλάτι είναι πριν τη barbeque. Οι τυπικοί κύβοι του εμπορίου είναι τίγκα στο αλάτι και ο συνδυασμός με την barbeque υπάρχει περίπτωση να το κάνει ..αλατόνερο.
Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να είναι ψιλοκομμένα αλλιώς θα λιώσουν ή δεν θα έχουν την απαραίτητη αίσθηση όταν τα τρώτε Αν νομίζετε ότι δεν θα το αντέχετε ή δεν τη φτιάχνετε ή την περνάτε από blender να γίνει βελουτέ (και μετά αυτομαστιγώνεστε με βούρδουλα, ιερόσυλοι)

²Barbeuqe στην κρεμμυδόσουπα; Θα φρίξουν οι απανταχού σεφ και όλη η Γαλλία.
Ναι η κλασσική συνταγή επιτάσσει ζωμό βοδινού (δικαίως), αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχω βρει για να ξεγελάσω τη γεύση και να παρομοιάζει κρεατόζουμο.

²Τυρί, μέγα θέμα διένεξης. Η γαλλική σχολή το gruyere (τριμμένη η σε σχετικά λεπτές φέτες καλύτερα), στα καθ' ημάς την ελληνική βέρσιον δηλαδή γραβιέρα (κάποια πικάντικη αν είστε φαν, πάλι τριμμένη η σε λεπτές φέτες).
Προσωπικά μ άρεσει με cheddar ή κάποιο καλό καπνιστό τυρί.

Με τα παραπάνω υλικά θα βγάλετε περίπου 5 μπωλ σα τα δικά μου ή 2 και κάτι πιάτα της σούπας.

Η καθαρόαιμα γαλλική εκδοχή επιβάλει να προστίθεται σταδιακά αλεύρι κατά τη διάρκεια που ''ιδρώνουμε''΄τα κρεμμύδια για να πετύχει το ιδανικό δέσιμο. Δοκιμάστε το αλλά σας προειδοποιώ ότι απέτυχα καμία 10αρία φορές μέχρι να το καταφέρω όσο το δυνατόν σωστά. Ακόμα και τώρα κάνω διορθωτικές κινήσεις που με καθυστερούν.

Δείτε και ένα απλό βίντεο για μια πολύ καλή κλασσική κρεμμυδόσουπα:

Reaction score
7.038
Το πρόβλημα σήμερα ήταν ότι ξεμείναμε από Μαλαγουζιά και αναγκαστικά μεταξύ Αγιωργίτικου και Μερλό πήγαμε στο δεύτερο το οποίο παραδόξως ταίριαξε
93255341_668794553921388_8758277342700240896_n.jpg
ιδανικά ειδικά με την σκορδαλιά και το ψητό χταπόδι :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.878
Members
38.512
Νεότερο μέλος
Squat