Snow Whitty
SRS
- Μηνύματα
- 20.123
- Reaction score
- 14.495
Έπρεπε ν ασπρίσουν τα μαλλιά μου για να μάθω πως λέγεται αυτό που κάνω εδώ και χρόνια μαγειρεύοντας
: ‘σύβραση.
Πάγιο αίτημα των πιο παλιών εποχών, όταν οι άνθρωποι πάσχιζαν ακόμα για το καθημερινό φαγητό, ήταν η χόρταση. Αλλά επειδή το νόστιμο είναι εξίσου σημαντικό για την ικανοποίηση με το αρκετό, ο συλλογικός μάγειρας και κυρίως η μαγείρισσα, δηλαδή η νοικοκυρά, επινόησε αρτύματα που γίνονται με το τίποτα και που κάνουν το ευτελές λιμπιστικό. Μια τέτοια επινόηση είναι η «σύβραση»:
κρεμμύδια λεπτοκομμένα σε φέτες, τηγανισμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν λίγο, που τα περιχύνεις επάνω σε μακαρόνια, σε όσπρια, σε λαχανικά, σε χόρτα, καρυκεύοντας έτσι ένα κατά τα άλλα άχαρο πιάτο. Ανάλογα με το τον τόπο, η «σύβραση» μπορεί να περιέχει και σκόρδο ή ντομάτα ή να έχει σβηστεί με ξύδι ή τα κρεμμύδια να έχουν μαγειρευτεί πολλή ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να μελώσουν..
: ‘σύβραση.
Πάγιο αίτημα των πιο παλιών εποχών, όταν οι άνθρωποι πάσχιζαν ακόμα για το καθημερινό φαγητό, ήταν η χόρταση. Αλλά επειδή το νόστιμο είναι εξίσου σημαντικό για την ικανοποίηση με το αρκετό, ο συλλογικός μάγειρας και κυρίως η μαγείρισσα, δηλαδή η νοικοκυρά, επινόησε αρτύματα που γίνονται με το τίποτα και που κάνουν το ευτελές λιμπιστικό. Μια τέτοια επινόηση είναι η «σύβραση»:
κρεμμύδια λεπτοκομμένα σε φέτες, τηγανισμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν λίγο, που τα περιχύνεις επάνω σε μακαρόνια, σε όσπρια, σε λαχανικά, σε χόρτα, καρυκεύοντας έτσι ένα κατά τα άλλα άχαρο πιάτο. Ανάλογα με το τον τόπο, η «σύβραση» μπορεί να περιέχει και σκόρδο ή ντομάτα ή να έχει σβηστεί με ξύδι ή τα κρεμμύδια να έχουν μαγειρευτεί πολλή ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να μελώσουν..