Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Reaction score
8
Αν και περίμενα λίγο παραπάνω, δηλαδή 3%, το βρίσκω λογικότατο και
καθόλου εξωπραγματικό, απογοητευτικό σίγουρα.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Πραγματικά εξωπραγματικό... και απογοητευτικό.
γιατί εξωπραγματικό;

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει μουσική παιδεία (θα μου πεις υπάρχει άλλου είδους παιδεία;), σε μια χώρα που γεμίζουν κάθε βράδυ τα κάθε λογής σκυλομάγαζα (επαρχιακά, συνοικιακά, παραλιακά), σε μια χώρα που αν ρωτήσεις τι είναι ο Scarlatti θα σου πουν παγωτό gelato, σε μια χώρα που αν ανοίξεις τηλεόραση βλέπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ημίγυμνες να χορεύουν τσιφτετέλια, τι να περιμένει κάποιος;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Το χειροτερο απ'ολα, και απο οσα μου εξηγουσε ο παραγωγος, ειναι πως το ποσοστο αυτο εχει πτωτικες τασεις...

Reaction score
3
Το 1,5% αναφέρετε επί του συνολικού πληθυσμού, μόνο του ελληνικού ή και των μεταναστών…:happy_8:

Πάντως αυτό το γεγονός δεν το θεωρώ απογοητευτικό, ούτε εξωπραγματικό, αυτό το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο της κουλτούρας των Ελλήνων (το οποίο επίπεδο βαίνει μειούμενο), η αδιαφορία των ίδιων των ατόμων για την ποιοτική τους αναβάθμιση (για όλα φταίει η κρατική παιδία και όχι εμείς) και η μόνιμη ροπή προς το ευδαιμονισμό και μάλιστα τον εύκολο.
Τελικά μήπως αυτή η παρατεταμένη ειρηνική περίοδος μας έχει κάνει μεγαλύτερο κακό από καλό;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

γιατί εξωπραγματικό;

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει μουσική παιδεία (θα μου πεις υπάρχει άλλου είδους παιδεία;), σε μια χώρα που γεμίζουν κάθε βράδυ τα κάθε λογής σκυλομάγαζα (επαρχιακά, συνοικιακά, παραλιακά), σε μια χώρα που αν ρωτήσεις τι είναι ο Scarlatti θα σου πουν παγωτό gelato, σε μια χώρα που αν ανοίξεις τηλεόραση βλέπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ημίγυμνες να χορεύουν τσιφτετέλια, τι να περιμένει κάποιος;
Φυσικό το βρίσκω.
Ξέρεις με τι ασχολιόντουσαν οι Έλληνες όταν συνέθετε ο Scarlatti? Αυτά τα χρόνια δεν καλύπτονται ούτε με ταχύρυθμα, όχι με ένα μάθημα το μήνα που κάνουμε ως έθνος του ρεκλαντάν...

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Φυσικό το βρίσκω.
Ξέρεις με τι ασχολιόντουσαν οι Έλληνες όταν συνέθετε ο Scarlatti?
.......
Αυτοί φταίνε όμως για εκείνα τα χρόνια? Σήμερα, που έχουμε τόσες παραστάσεις κι όμως επιλέγουμε πολλές φορές το πιο "νιανιά", μπορεί να το πει κανείς αυτό, αλλά για τότε, αν όντως το λες απαξιωτικά όπως αντιλαμβάνομαι, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Κατά τη γνώμη μου πάντα, ήταν οι ιστορικές συγκυρίες που δεν τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν, είτε ενεργά είτε ως ακροατές. Σε εποχές τόσο παρατεταμένης ξένης κατοχής, και μάλιστα χωρίς τα σημερινά μέσα διάδοσης της μουσικής, τα ακούσματα περιορίζονταν στα εθνικά-δημώδη (συσπείρωση) και τα του κατακτητή (εξ ού και η εξοικείωση με τα ανατολίτικα και η σημαντική διείσδυσή τους στην ελληνική μουσική).

Reaction score
0
Αν είναι 1,5% το ποσοστό των Ελλήνων που ακούν κλασική μουσική, τρομάζω με τη σκέψη του ποσοστού των Ελλήνων που γνωρίζουν κάποιο όργανο. Η πτωτική τάση δυστυχώς επιβεβαιώνεται και από τους αριθμόυς μαθητών στα ωδεία.

Πιστεύω ότι η σκλαβιά και η κατοχή είναι απλώς μία δικαιολογία. Δεν μπορεί μια ζωή να μασάμε την ίδια μαστίχα. Και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε από το κράτος να μας εκπαιδεύσει σε τόσο ειδικά θέματα (από μουσική μέχρι πληροφορική). Αν μας ενδιαφέρει η σωστή "ειδική" εκπαίδευση των παιδιών μας προς το παρών η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Είναι λυπηρό χώρες σαν τη Βουλγαρία, την Αρμενία και την Πολωνία να έχουν καλύτερη κουλτούρα από την Ελλάδα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Αν είναι 1,5% το ποσοστό των Ελλήνων που ακούν κλασική μουσική, τρομάζω με τη σκέψη του ποσοστού των Ελλήνων που γνωρίζουν κάποιο όργανο. Η πτωτική τάση δυστυχώς επιβεβαιώνεται και από τους αριθμόυς μαθητών στα ωδεία.

Πιστεύω ότι η σκλαβιά και η κατοχή είναι απλώς μία δικαιολογία. Δεν μπορεί μια ζωή να μασάμε την ίδια μαστίχα. Και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε από το κράτος να μας εκπαιδεύσει σε τόσο ειδικά θέματα (από μουσική μέχρι πληροφορική). Αν μας ενδιαφέρει η σωστή "ειδική" εκπαίδευση των παιδιών μας προς το παρών η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Είναι λυπηρό χώρες σαν τη Βουλγαρία, την Αρμενία και την Πολωνία να έχουν καλύτερη κουλτούρα από την Ελλάδα.
Μιά μικρή ματιά στο http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=39358 αποδεικνύει το έωλο των επιχειρημάτων της αναπόφευκτης διασύνδεσης υψηλής εκπαίδευσης και κουλτούρας αφ' ενός και κλασσικής μουσικής αφ' ετέρου .
Γούστα είναι αυτά και ως γνωστόν de gustibus et coloribus non disputantum est .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Μιά μικρή ματιά στο http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=39358 αποδεικνύει το έωλο των επιχειρημάτων της αναπόφευκτης διασύνδεσης υψηλής εκπαίδευσης και κουλτούρας αφ' ενός και κλασσικής μουσικής αφ' ετέρου .
Γούστα είναι αυτά και ως γνωστόν de gustibus et coloribus non disputantum est .
Δεν έχεις άδικο Δημήτρη, αλλά ακόμη και στο "περί ορέξεως", η όρεξη είναι ανάλογη των προϋποθέσεων που αναφέρεις πιο πάνω.

Reaction score
0

Ατυχές το παράδειγμά σου. Αναφέρεσαι σε ένα άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα και σε μία εποχή που η μουσική που ακουγόταν ήταν κυρίως κλασική ή είχε επιρροές από αυτήν. Το thread δεν θέλει να αναδείξει το ότι ο Hitler άκουγε κλασική μουσική, αλλά το ότι μισούσε αυτούς που θαύμαζε.

Reaction score
0
Απάντηση: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Ο Χίτλερ όντως άκουγε κλασσική ( Βάγκνερ και Μπρούκνερ ) . Η τζαζ την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σαφώς υπήρχε και η παρουσία της ήταν έντονη. Γιαυτό άλλωστε η προπαγάνδα των ναζί την χαρακτήριζε ως degenerate music ή nigger music
βλ αφίσσα εκθέσεως με τον ίδιο τίλτο "Degenerate music"

τέλος πάντων είμαστε off topic . Απλώς έκανα ένα σχόλιο για την γνωστή καραμέλλα περί παιδείας και κλασσικής μουσικής , ως αναπόσπαστα μέρη .

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Mε την ευκαιρία που το θέμα "ξέφυγε" λίγο, θα ήθελα να εκφράσω μια απορία που με βασανίζει πολλά χρόνια (σημειώνω ότι δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις θεωρίας και ιστορίας της μουσικής και θεωρώ τον εαυτό μου απλή, "ενστικτώδη" θα έλεγα, ακροάτρια). Θα ήθελα να παρακαλέσω να εκληφθεί ακριβώς ως απορία και όχι ως απαξίωση ή αμφισβήτηση ή πρόκληση, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μου.

Λοιπόν... η απορία μου είναι η εξής: Τι είναι αυτό που καθιστά την κλασική μουσική (η οποία, εξ όσων γνωρίζω, περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα ειδών και υπο-ειδών) "καλή" μουσική, και σε αντιδιαστολή με τι? Για ποιο λόγο ο φίλος της κλασικής μουσικής θεωρείται ανώτερος πνευματικά από το φίλο ενός άλλου μουσικού είδους, και το μικρό ποσοστό θεωρείται ένδειξη έλλειψης παιδείας? Αναφέρομαι σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Για μένα όλα τα είδη μουσικής είναι καλά, εφόσον εκφράζουν κάποιους ανθρώπους.
Για μένα μουσική (και ευρύτερα, τέχνη) σημαίνει άνθρωποι-αποδέκτες που ευχαριστιούνται.

Εξαίρεση στο ότι η ποιότητα υπάρχει παντού, κατά τη γνώμη μου πάντα, αποτελούν μόνο τα ανά τον κόσμο ετοιματζήδικα/βασισμένα σε συνταγές σουξεδοτραγουδάκια (να τα πούμε, για τα καθ' ημάς, ελαφρολαϊκά?), κατασκευασμένα για να "πιάσουν" έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή στις προτιμήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων και να πουλήσουν, και το lifestyle το οποίο αυτά εκπροσωπούν. Κατά τα άλλα, καλή και περίτεχνη μουσική, άψογες έως ονειρικές φωνές και βιρτουόζοι των οργάνων υπάρχουν σε όλα τα είδη, αλλά ο κάθε ακροατής ανάλογα με τα βιώματά του, την ιδιοσυγκρασία του (πολύ βασικό), το περιβάλλον του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ακούει συνήθως μουσική, προτιμά κι ένα άλλο είδος. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν γιατί το μικρό ποσοστό των φίλων της κλασικής μουσικής θεωρείται απογοητευτικό και όχι απλά ενδεικτικό της κατανομής των προτιμήσεων, και γιατί εξάγονται από αυτό αρνητικά συμπεράσματα τα οποία δεν θα εξάγονταν π.χ. από το όποιο ποσοστό των φίλων του δημοτικού τραγουδιού, του ελληνικού έντεχνου ή της hard rock...

Συγγνώμη αν ακούγομαι "κάπως" ή αν λέω βλακείες... Απλώς μου φαίνεται ότι κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερη τεκμηρίωση, αν μη τι άλλο για να γίνει κατανοητή η ορθότητά τους, γιατί διαφορετικά ακούγονται και λίγο ως θέσφατα...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Λοιπόν... η απορία μου είναι η εξής: Τι είναι αυτό που καθιστά την κλασική μουσική (η οποία, εξ όσων γνωρίζω, περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα ειδών και υπο-ειδών) "καλή" μουσική, και σε αντιδιαστολή με τι? Για ποιο λόγο ο φίλος της κλασικής μουσικής θεωρείται ανώτερος πνευματικά από το φίλο ενός άλλου μουσικού είδους, και το μικρό ποσοστό θεωρείται ένδειξη έλλειψης παιδείας? .
Oι απαντησεις μου δεν εκφραζουν παρα την δικη μου αποψη.
Σε αυτο το ερωτημα σου Μαρια η δικη μου απαντηση ειναι:"Τιποτα!"

Το εχουμε πει πολλες φορες, νομιζω.
Δεν υπαρχει καλη και κακη μουσικη.
Υπαρχει ιδιοσυγκρασια, υπαρχουν καταβολες, υπαρχει γευση.

Reaction score
0
Όταν λέω έλλειψη κουλτούρας του Έλληνα δεν εννοώ ότι δεν ακούει ή δεν παίζει κλασική μουσική. Εννοώ ότι δεν παίζει και δεν ακούει ΚΑΙ κλασική μουσική. Προς Θεού ούτε εγώ ακούω μόνο κλασική μουσική και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος τέτοιος. Όλοι σε αυτήν την εποχή ζούμε και όλοι έχουμε τα μοντέρνα ακούσματα.

Όσο για ποιότητα μουσικής πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά καλής και κακής μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν καταλαβαίνει κάποιος τη διαφορά μεταξύ του "Δώσε μου να πίνω τα υγρά σου.." και των πολύ γνωστών σε όλους 4 εποχών του Vivaldi.

@Μαρία Παρασκευοπούλου: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλα τα μοντέρνα είδη έχουν και ποιοτικούς καλιτέχνες. Απλά κατά τη γνώμη μου είναι καλό, και η ιδέα μου για την "κουλτούρα", να έχεις ακούσματα από όλες τις περιόδους της τέχνης που λέγεται μουσική και να μην έχεις (όχι εσύ προσωπικά) την εντύπωση ότι αυτή ξεκίνησε από τον Πασχάλη Τερζή (ποιοτικότατος στο είδος του).

@Δημήτριος Ντοκατζής: Όταν λέω ότι η μουσική που ακουγόταν τότε ήταν κυρίως η κλασική ή παρακλάδια της, εννοώ 1ον στην Ευρώπη και δη στην βόρεια Ευρώπη και όχι στην Αμερική, 2ον πριν τον Β' παγκόσμιο πόλεμο όπου γαλουχήθηκε ο Hitler. Δηλαδή η μουσική που άκουγαν οι γονείς του και του έμαθαν να ακούει και αυτός.

Reaction score
142
καθοτι τυγχανω συγκατοικος του 0,00067% (καλα το υπολογισα?) της εν λογω μειονοτητας απλα θα ηθελα να διαψευσω τις θεωριες περι ανωτερης πνευματικης αναπτυξης, οξυδερκειας και τα συναφη , τουναντιον μαλιστα οσον αφορα τη συγκεκριμενη περιπτωση προκειται περι βλ@μμ#νου ολικης - ελπιζω να διαβαζει το ποστ μου - ενταξει δεν λεω εχει μια α κουλτουρα... ...ενταξει ξερει και 2-3 πραματακια παραπανω αλλα εν κατακλειδι ειναι χ&σ$μ$σα σαν χαρακτηρας (καλυτερα να ακουγε καραφωτη)
κι επειτα απο μια λιαν εμπεριστατωμενη και ακρως εποικοδομητικη κριτικη
να προσθεσω οτι μου φαινεται πως ο ηχος του ραδιοφωνου (ή μαλλον των, γιατι πρεπει να εχει πανω 20ραδια) στο στερεοφωνικο μας ειναι αρκετα -εως απλησιαστα- καλυτερος (ειδικα σε λαιβ) σε συγκριση με τα cd player μας (ενταξει μεσης κατηγοριας)
...νομιζω επισης οτι ο ερα3 ειναι ο μονος που εκπεμπει ασυμπιεστο σημα?

Reaction score
77
Απάντηση: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Μόλις γύρισα από διακοπές και είδα αυτό το θέμα, με μεγάλο ενδιαφέρον.
Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία σημασία αν το ποσοστό είναι 1,5% ή 3 ή 7 ή 10.
Σημασία έχει ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς μουσική παιδεία γενικώς, το ποσοσστό που ακούει κλασική μουσική (μαζί με άλλα είδη-αυτό είναι το υγιές) είναι μάλλον ικανοποιητικό, δεδομένων των παραπάνω.

Και δεν είναι η ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών εκπομπών που το καθορίζει.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και της Θεσσαλονίκης γεμίζουν τις αίθουσες παρά τις δεκάδες των συναυλιών που διοργανώνουν.
Τα κλασικά CD των εφημερίδων γίνονται ανάρπαστα (Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή).
Ο κόσμος διψάει να μάθει, να ακούσει κάτι διαφορετικό, αλλά τι να γίνει όταν τα ραδιόφωνα κατακλύζονται από μουσικά σκουπίδια;
Και τέτοιοι αξιόλογοι παραγωγοί, σαν αυτόν τον συγκεκριμένο που ανέφερε ο Αντρέας, μένουν εκτός μικροφώνων!!!!

Ότι δώσεις στο λαό, αυτό "καταπίνει"....

Αυτά προς το παρόν, αλλά θα επανέλθω!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Τι ποσοστο ακουει κλασικη μουσικη?

Μόλις γύρισα από διακοπές και είδα αυτό το θέμα, με μεγάλο ενδιαφέρον.
Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία σημασία αν το ποσοστό είναι 1,5% ή 3 ή 7 ή 10.
Σημασία έχει ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς μουσική παιδεία γενικώς, το ποσοσστό που ακούει κλασική μουσική (μαζί με άλλα είδη-αυτό είναι το υγιές) είναι μάλλον ικανοποιητικό, δεδομένων των παραπάνω.

Και δεν είναι η ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών εκπομπών που το καθορίζει.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και της Θεσσαλονίκης γεμίζουν τις αίθουσες παρά τις δεκάδες των συναυλιών που διοργανώνουν.
Τα κλασικά CD των εφημερίδων γίνονται ανάρπαστα (Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή).
Ο κόσμος διψάει να μάθει, να ακούσει κάτι διαφορετικό, αλλά τι να γίνει όταν τα ραδιόφωνα κατακλύζονται από μουσικά σκουπίδια;
Και τέτοιοι αξιόλογοι παραγωγοί, σαν αυτόν τον συγκεκριμένο που ανέφερε ο Αντρέας, μένουν εκτός μικροφώνων!!!!

Ότι δώσεις στο λαό, αυτό "καταπίνει"....

Αυτά προς το παρόν, αλλά θα επανέλθω!
Εγώ το ποσοστό 3% δεν το βρίσκω ικανοποιητικό. Ειδικά όταν τα "σκουπίδια" μπορεί να φτάνουν στο 70%. Βέβαια δεν μιλάμε για "αποκλειστική ακρόαση", αλλά για άτομα που ακούν διάφορα είδη μουσικής. Αυτό λοιπόν το ποσοστό θα ήθελα να είναι κοντά στο 40%.

Επίσης συμφωνώ ότι οι ραδιοφωνικές εκπομπές δεν μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικές. Η ακρόαση κλασικής μουσικής από το ραδιόφωνο βρίσκω ότι είναι λίγο κουραστική, κυρίως λόγω των μεγάλων σε διάρκεια έργων. Ένα κομάτι κλασικής μπορεί να διαρκέσει γύρω στα 10-15 λεπλτά. Ένα μοντέρνο κομάτι διαρκεί γύρω στα 3,5 λεπτά, κάτι που κάνει την ακρόασή του πολύ πιο εύκολη.

Τέλος, καλώς ήρθες κ. Νίκο. Μας έλειψες.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.078
Members
38.525
Νεότερο μέλος
giannis9494