Το Βινύλιο "επέστρεψε" - Υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί στην όλη μπίζνα;

Status
Not open for further replies.
Reaction score
578
Βινυλιο. Για μας τους 50+ ηταν η πηγη της υψηλης ποιτητας μουσικής στα νεανικά μας χρόνια τοτε που αγαπησαμε τη μουσική. Οι περισσότεροι ξεκινησαμε με ενα φορητο κασετοφωνο που επαιξε κασσετες γραμμενες από δίσκους. Μετα στην ντισκο, βινυλια παιζανε στα πικαπ και μεις χορευαμε. Αργότερα με τα πρωτα μας χρήματα δισκους αγοραζαμε και φτιαχναμε δισκοθήκες. Στα 90ς στραφηκαμε στο CD. Αλλοι πουλησαν τα βινυλια άλλοι τα κράτησαν. Για τους παλιους το βινυλιο επανηλθε στα τελη του 90. Τοτε ανοιξε η αγορα του μεταχειρισμενου δισκου στην Αθηνα και στο Μοναστηρακι. Συνεχεια σε λιγο
Ο ψηφιακός ήχος ήθε οπως προειπα μεσω του CD, και ενω ήταν ικανοποιητικότατος αρχισαν τα προβλήματα. Ενω μεχρι τοτε μας αρκουσαν καποια καλα μηχανηματα, ο παραγομενος ηχος εδειξε να μην μας κανει πλεον και να αισθανομαστε αβολα. Για να ακουσουμε ικανοποιητικα και ξεκουραστα (εννοω σε μακροχρονες ακροασεις, και οχι δειγματοληπτικες του λεπτου), επρεπε να ζεστανουμε τον ηχο με λαμπες και άλλα high end τερτιπια απο πομπωδεις βιοτεχνιες που πρωτη και τελευταια φορα ακουσαμε. Τι εφταιγε ; Χασαμε τον ηχο του βινυλιου ή γερασαμε;. Επίσης η επιστροφη του βινυλιου όπως συντελείται αυτή σημερα συνοδευτηκε απο παραγωγη πικαπ τυπου ταβλας χαμηλοτατης ποιοτητας και πανακριβες τερατογεννεσειςπου αμφιβάλλω αν προσθετουν κατι στον ηχο. Επισης η παραγωγη των δισκων στραφηκε στα 180 γραμμαρια αμφιβολης ποιοτητας εκτυπωσεως αλλα πανακριβης τιμης. Εδω πιστευω γινεται η όλη εκμετταλευση. Τωρα εγω συνεχιζω να παιρνω δισκους βινυλίου μεταχειρισμενους χαμηλης τιμής μεγαλλωνοντας την δισκοθηκη μου ....... Η ποιότητα των αυλων ψηφιακών μέσων μάλλον αντικειμεικά είναι καλλύτερη όμως για τους παλιους που θελουν μεσα απο την μουσική να αναπαραστήσουν μια εποχή που συνδεεται με τα νιατα τους η υλική υφη του μαυρου δισκου είναι αναντικαταστατη. Αυτα τα εγραψα λιγο βεβιασμένα και ελπιζω αφενώς να μην ειναι ασυναρτητα και αφετερου να μην προσβάλλω κανέναν........

Reaction score
1.213
- κάτι σαν το βινύλιο δηλαδή
Nαι αλλα πεφτουν στην παγιδα.Αντι να πουν born to be vinyl fan,να περασουν στην..επιθεση δηλαδη, λενε για την επιστροφη του βινυλιου.Παλι καλα που δεν λενε για την επετειο του βινυλιου :D

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.210
Συντομο Υ.Γ. :

Ακομα αγοραζω δισκους , επιλεκτικα πλεον, μ αρεσει, φτιαχνομαι, ειμαι ανωμαλος, τη βρισκω με την ολη διαδικασια, την οψη την αφη την ιεροτελεστια ( που αρχισα να βαριεμαι, πιπινι πραμα ακομα...) να βαζω στο βαρυ πλατω τον δισκο και να τον χαιδευει η koetsu, ειναι μια απ τις απολαυσεις μου , ηρεμα αραχτος στο σαλονι μ ενα καλο κρασακι και καλη παρεα η ακομα και μονος.

Οσο ακομα αντεχω οικονομικα και χωροταξικα θα αγοραζω. Γιατι οπως λεει κι η φανταστικη γυναικουλα μου, "ωραιοι ειναι εκει στη γωνια μας στο σπιτι οι δισκοι μας, μ αρεσον , γιατι να τους πουλησεις; τι καλυτερο και πιο ομορφο θα βαλουμε εκει;"

Πλεον βεβαια με τα νεα ηχεια , ενισχυτικα και dac και τις νεες ρυθμισεις, το ψηφιακο κομματι παιζει πολυ καλυτερα, ακομα κι απ το μπομπινοφωνο και απ το πικαπ φυσικα.
Ζοριστηκα να το χωνεψω αλλα ειναι μια αληθεια.
Δεν ειναι καλυτερο, δεν παιζει καλυτερα, οχι πλεον.

Χρονια τωρα ξεπεραστηκε απ τα ψηφιακα ειναι η πικρη αληθεια.

Αλλα συνεχιζω, μ αρεσει ειμαι χομπιστας , τη βρισκω, ανωμαλια κατα ΕΑΡ , αυτα τα ολιγα, τα πα και ξελαφρωσα, καλη συνεχεια.

Ετσι για να λεμε και τις πικρες αληθειες.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.608
- συμφωνώ σε όλα , πλήν του κρασιού που με πειράζει στο στομάχι ( μάλλον οι τανίνες φταίνε ) , ενώ με όλα τα άλλα ποτά είμαι ok . . . κρίμα , μιάς και ο οίνος κάνει το ποιο λογοτεχνικό φτιάξιμο

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.210
Θα σε κερασω ενα απεριτιφ εσενα αν ερθεις, η ενα βερμουτ...

Η εστω μια μπυρα, μια ρετσινα...

Αν ερθει κι ο Κωστας ομως κι ο Κακαλιος την κατσαμε.. δε τη γλιτωνουμε!!

Reaction score
1.213
Το βασικοτερο απ'ολα ειναι η οσο το δυνατον μεγαλυτερη προσβαση στο υλικο.Αν ειναι να κανεις οικονομικες θυσιες..για να καταλαβεις την αξια που εχει κατι, αστο καλυτερα,θα νομιζαμε οτι ο Πικασο ειναι Ουρουγουανος αμυντικος.Κανονικα θα επρεπε να ειχαν δημιουργηθει δημοτικες και σχολικες δισκοθηκες.
Τωρα βεβαια δεν εχουν νοημα αυτα.Το ιντερνετ και το ψηφιακο η οχι δωρεαν υλικο προσφερουν ατελειωτη προσβαση στην ψυχαγωγια-τεχνη,οπως και καθε ειδους <διαπαιδαγωγηση> , απο επαγγελματικη μεχρι σεξουαλικη που δεν φροντισαν αλλοι ..μουσικοφιλοι , επαναστατες... ανθρωποι του πνευματος,και διαφοροι γκουρου-μεσαζοντες .Ακομα και δισκο να αγορασει καποιος θα τον εχει ψαξει και θα τον εχει ακουσει στο ιντερνετ .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.527
Σ'ωραίοςςςςςς! Φλόιντ από βινύλιο!
Θα'ρθω να τους παίξουμε παρεα! :)

Reaction score
1.147
Μισό λεπτό, εδώ έχει ψωμί για να βριστούμε λίγο.
Όσο οι βινυλιολάγνοι αρνούνται να κάνουν τη στοιχειώδη διάκριση ανάμεσα στο αντικειμενικά ορθό και το καθ' όλα σεβαστό, αλλά απόλυτα υποκειμενικο αρεστό, η κουβέντα θα περιστρέφεται γύρω από τα ίδια. Όσο το υπέρμετρο, σε ότι αφορά το χόμπι μας πάντα, εγώ τους , δεν τους επιτρέπει να δουν πως ο χαρακτηρισμός μιας τεχνολογίας και ενός μέσου ως παρωχημένα, με βάση τα μετρήσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, δεν συνιστά προσωπική προσβολή για το γούστο τους, την ακουστική τους αντιληψη και τις επιλογές τους, τόσο θα φαντάζονται παντού γύρω τους μοχθηρους Κωσταυτιαδες έτοιμους να τους κοροιδεψουν.
Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν ένας βινυλιολάγνος ακούσει ένα αμιγώς ενεργό, ψηφιακό, dspαρισμένο σύστημα και δεν του αρέσει. Εκεί του την πέφτουν όλοι οι ψηφιακοί νεωτεριστές πάνω του βγάζοντάς τον τρελό, άσχιετο ή ψεύτη.
- Ρε παιδιά, μα έτσι μου αρέσει εμένα
- Σταμάτα ρε, δεν ξέρεις. Σου αρέσει αυτό που σου λέω εγώ. Δεν ξέρεις να ακούς

...η μέθοδος του Προκρούστη
Είναι οκ αυτή η μέθοδος; Νομίζω πολώνει παρά βοηθάει

Μοιραία κάποια στιγμή και οι Κωσταυτιαδες αυτού του κόσμου, μπαιλντισμενοι και μπουχτισμενοι από την στενοκεφαλια και την μανια καταδίωξης των χρυσαυτιαδων, θα πουν ενα μεγαλοπρεπές "δεν περιγράφω άλλο κύριοι...έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε".
Αυτό είναι το σχέδιο :D
Με το πολύ πρήξιμο να σας διώξουμε και να κάνουμε το forum ένα νεο stereophile μουααααχαχαχαχααααα :devilish::devilish::devilish::devilish:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.693
Με το πολύ πρήξιμο να σας διώξουμε και να κάνουμε το forum ένα νεο stereophile μουααααχαχαχαχααααα :devilish::devilish::devilish::devilish:
Με το κατάλληλο κίνητρο όλα γίνονται. Επικοινωνείστε με την ιδιοκτησία για τα παζάρια. :D

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.042
Εγω αυτο που δεν καταλαβαινω και νευριαζω απιστευτα,ποιος ο λογος η σημερινη ηχογραφηση η η επανεκδοση ενος βυνιλιου πρεπει να γινεται ψηφιακα και οχι αναλογικα;;;;;Αν θελω ψηφιακα εχω το cd και το σκληρο στον υπολογιστη με το dac συνδεμενο,το βυνιλιο γιατι πρεπει αν γινεται ψηφιακα;;;Εκει πιστευω οτι χαλαει ολη η μαγεια του ηχου.Και ενω θα επρεπε αν ειμαι χαρουμενος με την μερικη επιστροφη του βυνιλιου,τελικα δεν ειμαι καθολου!!!
Αναλογική επεξεργασία πλέον θα υπάρχει μόνο από τους ρομαντικούς ηχολήπτες. Ποιός θα κάνει ηχογράφηση σε 8-καναλι μπομπίνα; Και μετά να δουλέψει όπως παλιά;
Όλα πλέον γίνονται σε ψηφιακές SSL πχ και πάνω από το 95% των studios δουλεύει Pro Tools. Μέχρι εδώ όλα καλά είναι ακόμα και για το βινύλιο. Το μετά είναι το θέμα γιατί το mastering για ψηφιακό αρχείο και το mastering για βινύλιο πρέπει να είναι 2 εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Δεν είναι όμως σχεδόν ποτέ και έτσι το mastering που προορίζεται για τα CDs πάει και για τα βινύλια, και αυτό το είναι το πρόβλημα.
Τα limitations που έχει το βινύλιο οδηγούν αναγκαστικά σε συγκεκριμένες διαδικασίες mastering, όπου μετά έρχεται το phono να αναλάβει και να κάνει αυτό που έχει μέσα το αυλάκι να ακούγεται.
Αυτά δεν υπάρχουν στην ψηφιακή αναπαραγωγή, και για αυτό τα mastering πρέπει να είναι διαφορετικά.

Reaction score
4.587
Το μετά είναι το θέμα γιατί το mastering για ψηφιακό αρχείο και το mastering για βινύλιο πρέπει να είναι 2 εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Δεν είναι όμως σχεδόν ποτέ και έτσι το mastering που προορίζεται για τα CDs πάει και για τα βινύλια, και αυτό το είναι το πρόβλημα.

Είναι το ανάποδο πρόβλημα που είχαν τα CDs κάποτε, τα έφτιαχναν με το υλικό που είχαν έτοιμο για τα βινύλια.

Reaction score
1.754
Πλεον βεβαια με τα νεα ηχεια , ενισχυτικα και dac και τις νεες ρυθμισεις, το ψηφιακο κομματι παιζει πολυ καλυτερα,
Το δικὀ μου "Pulse" το εἰχα πἀρει αμἐσως μὀλις κυκλοφὀρησε, αλλἀ δεν κρατἠθηκα, και το ποὐλησα πριν 3-4 χρὀνια €350 στο ebay. Δεν το ἀκουγα ποτἐ. Πἀντα προτιμοὐσα τις ορἰτζιναλ στουντιακἐς εκτελἐσεις. Στο λἀιβ χανὀταν ἐνα σημαντικὀ μἐρος της ατμὀσφαιρας του κἀθε τρακ. Πιὀ πολὐ πανηγὐρι, λιγὀτερο καθηλωτικὀ, - υποβλητικὀ ἀκουσμα, πιὀ φανταχτερἠ παραγωγἠ, λιγὀτερες λεπτομἐρειες, περισσὀτερο μποὐγιο, κἀπως χοντροκομμἐνο το αποτἐλεσμα. Τἐλος πἀντων ... δεν συλλἐγω, δεν κρατἀω απολὐτως τἰποτα εἀν δεν το χρησιμοποιὠ, κι ἐτσι ἐφυγε μαζἰ με ἀλλα 260 περἰπου LP. Μαζἰ, ἐδιωξα και τις τελευταἰες MC κεφαλἐς (Colibri XPP, Clearaudio Titanium, Koetsu Onyx, Benz LP, Dyna DRT-XV1S) και ὀλα τα Pre-Pre / Step-Up (Goldmund, Kondo, EAR MC-4)
Δεν ἐχεις δεἰξει την ανἀλογη ωριμὀτητα επιλογὠν, και καμιἀ φροντἰδα στο αναλογικὀ σου, το οποἰο εἰναι παραμελλημἐνο σε σημεἰο παρακμιακἠς απαξἰωσης!
Οπὀτε λογικἠ η διαπἰστευσἠ σου. Ἰσως ὀμως ... ἀδικη !
Δε σου λἐω να τερματἰσεις τα ὀρια του μἐσου, αλλἀ ἐνας λἀτρης του πικἀπ, περνἀει και μιἀ βὀλτα απὀ Direct Drive / MM+Jico SAS / με την RIAA της LIO-8, και αφἠνει πἰσω του τις παιδικἐς αρρὠστιες (βαρὐ πλατὀ / κυλινδρικὀς ιμἀντας σιλικὀνης / ανὐπαρκτη οδἠγηση / υποτυπὠδης-προσχολικὀς βραχἰονας / Koetsu Black (ἐλεος) / ασθενικἠ προενἰσχυση-αποἐμφαση).
Mιλἀμε γιἀ την απὀλυτη συνταγἠ αναλογικoὐ πουρἐ. Απορρὠ πὠς καταφἐρνεις και το δουλεὐεις ακὀμα ἐως τὠρα, σε αντιπαρἀθεση με τη Metric ! Δεν το σκυλοβαρἐθηκες βρε Γιαννἀκο ?
Δὠσε στο πικἀπ μἰα ευκαιρἰα. Απὀ αγἀπη. Ἁλλωστε μἰα η ἀλλη θα σοὐ᾽ρθει η τρἀμπα.

Reaction score
30.455
Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν ένας βινυλιολάγνος ακούσει ένα αμιγώς ενεργό, ψηφιακό, dspαρισμένο σύστημα και δεν του αρέσει. Εκεί του την πέφτουν όλοι οι ψηφιακοί νεωτεριστές πάνω του βγάζοντάς τον τρελό, άσχιετο ή ψεύτη.
- Ρε παιδιά, μα έτσι μου αρέσει εμένα
- Σταμάτα ρε, δεν ξέρεις. Σου αρέσει αυτό που σου λέω εγώ. Δεν ξέρεις να ακούς
Ναι αυτό είναι πρόβλημα και ουσιαστικά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ,αν συμβαίνει από κάποιους.
Δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο έτσι όπως το περιγράφεις βέβαια ,τουλάχιστον όχι ως πάγια συμπεριφορά που να τείνει να γίνει κανόνας.
Αν έχεις απτά παραδείγματα ,please do share with us!

Stereophile απο τα Lidl...!:p

(Να επιστρέψει και ο Σκαλούμπακας ,ως chief editor...:roflmao::roflmao::roflmao:)

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Τι γίνεται ρε παιδιά; Κανείς δεν αγοράζει κλασσική; o_O:errwhat:

(Καλά, συμφωνική σε βινύλιο, δεν αγοράζαμε ούτε παλιά...) :D

Με το πολύ πρήξιμο να σας διώξουμε και να κάνουμε το forum ένα νεο stereophile[/QUOTE

:errwhat: :hunter:

:drinks:

Status
Not open for further replies.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.999
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos