Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Reaction score
539
Χαιρετώ
Αποφάσισα να βάλω το HC στο σαλόνι σε 2η μοίρα και να εστιάσω στο δικάναλο με ενεργά ηχεία για απλοποίηση του setup.
Κοίταγα για κάποια studio monitors (αναγκαστικά, αφού οι προτάσεις για ενεργά hifi είναι ελάχιστες και πανάκριβες) και, απ'όσο έψαξα, έχω ξεχωρίσει τα παρακάτω:

1. Focal Solo 6 Be (+sub?)
2. Dynaudio BM12A
3. Adam S2X

Υπάρχει και 2η λίστα, αυτή που ξεφεύγει σε τιμή, αν και δε νομίζω υπάρχει λόγος (για τη δουλειά που τα θέλω)

1. Κ&H O300
2. Adam S3X

Μερικά δεδομένα.
-Σαλόνι 20τμ σε ενιαίο χώρο σχήματος Γ συνόλου 40τμ. Ακούσματα blues/rock κυρίως. Κύρια θέση ακρόασης στα 3.5m.
-Έχω βάλει προσωρινά τα bx8a που είχα παλιά για τις ηχογραφήσεις μου, και φορτίζουν το χώρο μια χαρά, δε χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο.
Είμαι εξοικειωμένος με monitor άκουσμα, οπότε δεν είναι πρόβλημα αυτό, απλά μη φτάσουμε σε ακρότητες υπερανάλυσης (εξού και το budget, ως ένα βαθμό).
-Πηγές διάφορες, περνάνε όλες από Primare Pre30
-Προτεραιότητα είναι ο ήχος, αλλά τα ηχεία θα μπουν σε σαλόνι σπιτιού που δε μένω μόνος μου, οπότε θα πρέπει να τηρούν κάποια ελάχιστα standards εμφάνισης. Μη μου προτείνετε λοιπόν Genelec, όσο καλά και να είναι, θα τα φάω στο κεφάλι αν τα εμφανίσω.
-Θα προτιμούσα να αποφύγω τη χρήση sub. Η εμπειρία μου από HC μου έχει δείξει ότι γενικά είναι αργά, θέλουν καλή ρύθμιση και πολλές δοκιμές, γενικά δύσκολα στήνονται για μουσική. Ίσως έχει να κάνει με το τί sub έχω δοκιμάσει, το Sub6 της Focal μάλλον είναι σε άλλη κλάση.
-Δε θα πω όχι σε dsp, room correction αν χρειαστεί στο μέλλον. Αν το ηχείο το προσφέρει από μόνο του και είναι της προκοπής, δε θα ντραπώ να το δοκιμάσω. Οι εποχές που διάβαζα για την ποιότητα των βυσμάτων στα πολύμπριζα και το μείγμα μετάλλων στα καλώδια, έχει περάσει για μένα ανεπιστρεπτί. Αν δουλεύει, μου κάνει, κι ας είναι από καλαμπόκι.

Διάβασα διάφορα για το θέμα monitor σε hifi άκουσμα. Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσεις πάνω από 1000άρικο, γιατί μετά ο ήχος γίνεται πολύ αναλυτικός. Άλλοι λένε το αντίθετο. Άλλοι ότι πρέπει να πας σε minimum 8" ή 3δρομη λύση λόγω απόστασης ακρόασης. Δεν ξέρω τί απ'όλα ισχύει, ελπίζω με μερικές ακροάσεις να βγάλω συμπέρασμα. Πάντως τα bx8a, τηρουμένων των αναλογιών τιμής, ακούγονται μια χαρά στο σαλόνι.

Σκέψεις, ιδέες, αντιπροτάσεις ευπρόσδεκτες.
Ευχαριστώ προκαταβολικά

Reaction score
2.566
Από τις προτάσεις που βάζεις, έχω μια εικόνα μόνο για τα φοκαλ και είναι πολύ καλή, μαζί με το σαμπ και θα είσαι μια χαρά για τον χώρο σου! Παρε την αθενς προ μήπως μπορεί να στα φέρει σπίτι για ακρόαση.
Για τα άλλα, δεν τα ξέρω, καλά θεωρούνται πάντως κι αυτά...

Reaction score
539
Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

OK, κανονίστηκε ακρόαση για τα focal. Καμιά άλλη πρόταση;
Δεν ακούει κανείς με ενεργά;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.938

Λοιπόν, ψηφίζω κι εγώ Focal, αλλά συνδυασμένα με sub. Ένα 6,5άρι γούφερ στα 3,5 μέτρα, ψυχή βαθειά... Άδειο θα είναι στα μπάσα.

D

Deleted member 8307

Guest
Re: Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Όλα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, Θα πρόσθετα στην λίστα τα EVE 208 και τα Event Opal αν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα,
Να συνδυάσεις την αγορά σου με την υποστήριξη του προϊόντος.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.983

OK, κανονίστηκε ακρόαση για τα focal. Καμιά άλλη πρόταση;
Ελπίζω να προγραμμάτισες ακρόαση γιά τα Focal Twin Be.Εμφανίσιμα,τοποθετούνται και κατακόρυφα,είναι και μέσου πεδίου-χρήσιμο χαρακτηριστικό γιά τη δηλωθείσα απόσταση ακρόασης- αντί γιά εγγύς πεδίου.

Δεν γνωρίζω βέβαια πώς εννοεί ο κάθε ακροατής την ΄΄υπεραναλυτικότητα΄΄.Στην απόσταση των 3,5 μέτρων σε δεδομένο χώρο,είναι δυνατόν η οποιαδήποτε αίσθηση ΄΄λαμπρότητας΄΄ από τη μονάδα βηρυλλίου ν'αμβλύνεται αρκετά.

Reaction score
539

Ελπίζω να προγραμμάτισες ακρόαση γιά τα Focal Twin Be.Εμφανίσιμα,τοποθετούνται και κατακόρυφα,είναι και μέσου πεδίου-χρήσιμο χαρακτηριστικό γιά τη δηλωθείσα απόσταση ακρόασης- αντί γιά εγγύς πεδίου.

Δεν γνωρίζω βέβαια πώς εννοεί ο κάθε ακροατής την ΄΄υπεραναλυτικότητα΄΄.Στην απόσταση των 3,5 μέτρων σε δεδομένο χώρο,είναι δυνατόν η οποιαδήποτε αίσθηση ΄΄λαμπρότητας΄΄ από τη μονάδα βηρυλλίου ν'αμβλύνεται αρκετά.
Τα solo be κανόνισα να πάρω για δοκιμή στο σπίτι. Θα δούμε πως θα τα πάνε και αναλόγως βλέπουμε και για τα twin.

Reaction score
539

Για τα Dynaudio BM15A τί γνώμη έχετε;
(πριν πω εγώ τη δική μου :smile:)

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

H Dynaudio είναι μια πολύ σοβαρή εταιρεία με αξιόλογα προϊόντα.

Όμως, δίδρομο ηχείο με 10άρι woofer, tweeter χωρίς ικανό waveguide και σημείο cross στα 1.8 kHz είναι συνταγή με προβλήματα.

Αν σου αρέσει ο ήχος της Dynaudio, θα σου πρότεινα να αγοράσεις κάποιο δίδρομο με μικρότερο woofer και να το συνδυάσεις με sub.

Dynaudio BM15A

Features

Handcrafted aluminum drivers
High-resolution 1.1" soft dome tweeter, pure aluminum voice coil
10" woofer, 4" pure aluminum voice coil
2 channel high grade 100/200Watt RMS amplifiers
124dB SPL peak power output
Frequency response of 40Hz to 22kHz
HF & LF analog trim filters

Reaction score
539

H Dynaudio είναι μια πολύ σοβαρή εταιρεία με αξιόλογα προϊόντα.

Όμως, δίδρομο ηχείο με 10άρι woofer, tweeter χωρίς ικανό waveguide και σημείο cross στα 1.8 kHz είναι συνταγή με προβλήματα.

Αν σου αρέσει ο ήχος της Dynaudio, θα σου πρότεινα να αγοράσεις κάποιο δίδρομο με μικρότερο woofer και να το συνδυάσεις με sub.

Dynaudio BM15A

Features

Handcrafted aluminum drivers
High-resolution 1.1" soft dome tweeter, pure aluminum voice coil
10" woofer, 4" pure aluminum voice coil
2 channel high grade 100/200Watt RMS amplifiers
124dB SPL peak power output
Frequency response of 40Hz to 22kHz
HF & LF analog trim filters

Συμφωνώ. Το έχεις ακούσει όμως;

(btw, το tweeter είναι το γνωστό esotec της εταιρίας)

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Με δεδομένες τις ενστάσεις μου, δε χρειάζεται να το ακούσω.

Οι νόμοι της φύσης δεν αλλάζουν με μια ακρόαση.

Επαναλαμβάνω βέβαια πως θεωρώ την Dynaudio μια πολύ σοβαρή εταιρεία.

Reaction score
539

Καταλαβαίνω τί λες για τους νόμους της φυσικής, αλλά δε σου φαίνεται ότι θα τους είχε σκεφτεί και η Dynaudio πριν λανσάρει ένα ηχείο (και διατηρήσει για τόσα χρόνια) που κοστολογεί περί τα 2700 το ζεύγος;
Και φυσικά η κουβέντα πάει μακρυά σε άλλα ηχεία που αψηφούν τους νόμους της φυσικής (βλέπε μικρά ηχεία με τεράστιο ήχο κλπ κλπ)

Θα αναφέρω, λοιπόν, εν τάχει, τη δική μου άποψη, που το άκουσα στο σπίτι μου. Το οποίο είναι και το σημαντικότερο για να αγοράσω εγώ ηχείο,
Να ξεκαθαρίσω πριν απ'όλα ότι, όπως φαίνεται και στην αρχή του thread, δεν ψάχνω monitor για παραγωγές, μίξεις κλπ, αλλά για να ακούω μουσική στο σαλόνι μου.

Άκουσα λοιπόν ένα focal και ένα adam με 6άρια/7αρια woofers (ΟΚ, λίγο φτηνότερα, ίδια κατηγορία θα έλεγα). Ακουγόταν και τα 2 πολύ όμορφα στα 2 μέτρα, αλλά στα 3,5 έσβηναν. Και δεν εννοώ μόνο τις χαμηλές συχνότητες, το πρόβλημα το εντόπισα κυρίως στις μεσουψηλές (φωνές και ηλεκτρικά όργανα) μπορώ να πω.

Και τότε άκουσα το dynaudio. Και δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσω να φύγει. Απλά βρέθηκε μια τιμή για να μείνει στη θέση του.
Το μέγεθός του (του κουτιού αλλά και του woofer) σε προϊδεάζουν για πολύ μπουμ μπουμ κι από ουσία τίποτα.
Είναι, ωστόσο, πολύ ισορροπημένο και φτιαγμένο (imho) για midfield ακροάσεις. Δε μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος το χρησιμοποιεί για nearfield, χάνει το 50% του ηχείου. Στο 1, 1.5 μέτρο συμπεριφέρεται όπως ένα hifi ηχείο, δλδ ο ήχος δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα.
Είναι φιδωλό στις χαμηλές συχνότητες (το χρείαζεται το sub για να κάνεις γούστο) αλλά έχει τη σωστή δόση ανάλυσης και μουσικότητας ώστε να παίζει άψογα τη μουσική που μου αρέσει στο χώρο μου

Επίσης, για να είμαι δίκαιος, βρήκα λίγο παραπάνω τονισμένα τα μεσαία για τα γούστα μου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα μικρό rolloff (1,1.5db) στις μεσαίες (όχι δεν ντρέπομαι να χρησιμοποιήσω eq).

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν στο χώρο μου και μόνο. Αν άκουγα το ηχείο κάπου αλλού, ίσως να μη γύρναγα καν το κεφάλι.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν από εμένα. Από την ανταπόκριση του thread βλέπω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για monitor ηχεία σε hi fi ακούσματα, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει και λόγος να πω περισσότερα.
Στο δύσκολο χώρο μου πέρασαν διάφορα συστήματα πολλαπλάσιας αξίας από τα dynaudio, και δεν πλησίασαν τον ήχο που έχω σήμερα.
Δε θα δεχτώ σχόλιο ότι ίσως δε δοκίμασα αρκετά, μπορείτε να ρωτήσετε τη γυναίκα μου γι'αυτό :smile:

Τώρα επόμενο task είναι η περαιτέρω απλοποίηση του setup με πέταγμα προενισχυτών, dac, cd players, κόντρα players, καλώδια, ρεύματα, πολύμπριζα, και την αγορά μιας σχετικά σοβαρής all in one λύσης που θα feedάρει τα dynaudio. Μου γελάει η naim, θα την τσεκάρω πείτε της.

Χαιρετισμοί

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494

Εγώ θέλω να μου γράψεις μια ανάλυση για τα Focalάκια... τα Solo 6 δεν είχες για δοκιμή?
Για πές πως τα καταφέρνουν σε σαλόνι...

:hi:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.526

Αυτά τα λίγα προς το παρόν από εμένα. Από την ανταπόκριση του thread βλέπω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για monitor ηχεία σε hi fi ακούσματα, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει και λόγος να πω περισσότερα.
Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον, από λίγους και εκλεκτούς! :wink:

D

deleted user 10898

Guest

Καταλαβαίνω τί λες για τους νόμους της φυσικής, αλλά δε σου φαίνεται ότι θα τους είχε σκεφτεί και η Dynaudio πριν λανσάρει ένα ηχείο (και διατηρήσει για τόσα χρόνια) που κοστολογεί περί τα 2700 το ζεύγος;
Και φυσικά η κουβέντα πάει μακρυά σε άλλα ηχεία που αψηφούν τους νόμους της φυσικής (βλέπε μικρά ηχεία με τεράστιο ήχο κλπ κλπ)

Θα αναφέρω, λοιπόν, εν τάχει, τη δική μου άποψη, που το άκουσα στο σπίτι μου. Το οποίο είναι και το σημαντικότερο για να αγοράσω εγώ ηχείο,
Να ξεκαθαρίσω πριν απ'όλα ότι, όπως φαίνεται και στην αρχή του thread, δεν ψάχνω monitor για παραγωγές, μίξεις κλπ, αλλά για να ακούω μουσική στο σαλόνι μου.

Άκουσα λοιπόν ένα focal και ένα adam με 6άρια/7αρια woofers (ΟΚ, λίγο φτηνότερα, ίδια κατηγορία θα έλεγα). Ακουγόταν και τα 2 πολύ όμορφα στα 2 μέτρα, αλλά στα 3,5 έσβηναν. Και δεν εννοώ μόνο τις χαμηλές συχνότητες, το πρόβλημα το εντόπισα κυρίως στις μεσουψηλές (φωνές και ηλεκτρικά όργανα) μπορώ να πω.

Και τότε άκουσα το dynaudio. Και δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσω να φύγει. Απλά βρέθηκε μια τιμή για να μείνει στη θέση του.
Το μέγεθός του (του κουτιού αλλά και του woofer) σε προϊδεάζουν για πολύ μπουμ μπουμ κι από ουσία τίποτα.
Είναι, ωστόσο, πολύ ισορροπημένο και φτιαγμένο (imho) για midfield ακροάσεις. Δε μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος το χρησιμοποιεί για nearfield, χάνει το 50% του ηχείου. Στο 1, 1.5 μέτρο συμπεριφέρεται όπως ένα hifi ηχείο, δλδ ο ήχος δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα.
Είναι φιδωλό στις χαμηλές συχνότητες (το χρείαζεται το sub για να κάνεις γούστο) αλλά έχει τη σωστή δόση ανάλυσης και μουσικότητας ώστε να παίζει άψογα τη μουσική που μου αρέσει στο χώρο μου

Επίσης, για να είμαι δίκαιος, βρήκα λίγο παραπάνω τονισμένα τα μεσαία για τα γούστα μου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα μικρό rolloff (1,1.5db) στις μεσαίες (όχι δεν ντρέπομαι να χρησιμοποιήσω eq).

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν στο χώρο μου και μόνο. Αν άκουγα το ηχείο κάπου αλλού, ίσως να μη γύρναγα καν το κεφάλι.

Στο δύσκολο χώρο μου πέρασαν διάφορα συστήματα πολλαπλάσιας αξίας από τα dynaudio, και δεν πλησίασαν τον ήχο που έχω σήμερα.
Δε θα δεχτώ σχόλιο ότι ίσως δε δοκίμασα αρκετά, μπορείτε να ρωτήσετε τη γυναίκα μου γι'αυτό :smile:

Τώρα επόμενο task είναι η περαιτέρω απλοποίηση του setup με πέταγμα προενισχυτών, dac, cd players, κόντρα players, καλώδια, ρεύματα, πολύμπριζα, και την αγορά μιας σχετικά σοβαρής all in one λύσης που θα feedάρει τα dynaudio. Μου γελάει η naim, θα την τσεκάρω πείτε της.

Χαιρετισμοί

σουπερ περιγραφη.
να σε ρωτηξω κατι,
αυτα τα τονισμενα μεσαια μηπως οφειλοντα σε roll off ψηλα ή και σε ακυρωσεις χαμηλα?
εχεις κανα xtz room analyzer να μετρησεις?
(που μενεις?)

Reaction score
383

Πάντα θεωρούσα τα ενεργά ηχεία κορυφαία για χαι-φαι κι όχι μόνο,και τα θεωρώ ακόμα.Είχα solo 6 sub 6 και έζησα χρόνια μαζί τους.Έδωσα τα solo 6 κράτησα το sub κι είμαι στο ψάξιμο για μεγαλύτερα ενεργά πάλι,δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά!Αν κι έχω στην κατοχή μου πολύ καλά και ακριβά χάι-εντ παθητικά κι ενισχυτικά.

Reaction score
539

Εγώ θέλω να μου γράψεις μια ανάλυση για τα Focalάκια... τα Solo 6 δεν είχες για δοκιμή?
Για πές πως τα καταφέρνουν σε σαλόνι...
:hi:

Χωρίς sub τα ξεχνάς, υποφέρουν χαμηλά, εκτός αν έχεις 10 τετραγωνικά χώρο και φορτίζεται εύκολα. Το tweeter δε με ενόχλησε καθόλου (κάποιοι λένε οτι τσιρίζει). Θα ζούσα ΠΟΛΥ ευχαρίστως στο δωμάτιο στο γραφείο μαζί τους, αλλά στο σαλόνι οχι, ανέφερα και στο προηγούμενο post τους λόγους.
Είναι όμως πολύ όμορφα, σε αντίθεση με τα dynaudio που είναι σαν ηχεία PA, σκέτα κουτιά με μεγάφωνα γμτ. Αλλά, δε βαριέσαι, άλλα μετράνε τελικά.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Χαίρομαι που σε ικανοποιούν τα ηχεία και σ' ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις σου.

gonis

Luger
Reaction score
12.431

Χαιρετισμοί
Εποικοδομητικος μονολογος...

Ευγε!

Reaction score
539
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

σουπερ περιγραφη.
να σε ρωτηξω κατι,
αυτα τα τονισμενα μεσαια μηπως οφειλοντα σε roll off ψηλα ή και σε ακυρωσεις χαμηλα?
εχεις κανα xtz room analyzer να μετρησεις?
(που μενεις?)
Ισως να φταίει αυτό, αλλά δεν ένιωσα να λείπει κάτι, ιδιαίτερα ψηλά. Χαμηλά, χρειάζεται sub για rock ακούσματα στο χώρο μου, το είπα. Αλλά και με sub χρειάζονται ένα μικρό roll off οι μεσαίες. Είναι, ίσως, δική μου παραξενιά, δεν αισθάνθηκα ότι έχει κάποιο χρωματισμό το ηχείο. Το ίδιο ακριβώς είχα και με το ATC 40άρι, για να καταλάβεις.
XTZ δεν έχω, ισοσταθμώ με deq2496, ψηφιακά, σύμφωνα με τα γούστα μου (σε λογικά πλαίσια). Εχω ένα ecm8000, θα κάνω κάποιες μετρήσεις, αν και περιμένω να δω χαράδρες και βουνά στην καμπύλη.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος