Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.542
Re: Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Με βάση τις ακροάσεις και τις εμπειρίες που απέκτησες από τα ενεργά ηχεία, θεωρείς ότι τα twin 6be με τα δύο 6,5 woofer θα γέμιζαν σαλόνι 25 - 30 τετραγωνικών; Χωρίς χρήση sub. Τα άκουσες σε κάποια περίσταση;

Τα έχω σε μεγαλύτερο και πιό προβληματικό πιθανότατα χώρο. Χωρίς sub είναι τζούφια.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Με βάση τις ακροάσεις και τις εμπειρίες που απέκτησες από τα ενεργά ηχεία, θεωρείς ότι τα twin 6be με τα δύο 6,5 woofer θα γέμιζαν σαλόνι 25 - 30 τετραγωνικών; Χωρίς χρήση sub. Τα άκουσες σε κάποια περίσταση;
Όπως έγραψε και ο Zizik πιο πάνω, καλύτερα να αγοράσεις τα Solo6 με το Sub6, ή, αν δε "σε παίρνει" οικονομικά, με το CMS Sub.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
Είναι φοβερό όμως, πόσο παραπάνω ήχο παίρνει κανείς αγοράζοντας studiaκά monitors.

...
ΑΚΡΙΒΩΣ!

...

Αν βέβαια αρκούν για το χώρο κάποιου, γιατί, κατά τα ψέμματα, αν έχεις 60-70τμ χώρο, ε ακόμη και τα BM15A θα είναι λίγα.

...
Υπάρχουν και ενεργά "στουντιακά" ηχεία ικανά να "καλύψουν" και χώρους 60-70 τ.μ. αλλά... κοστίζουν.

Reaction score
539

Υπάρχουν και ενεργά "στουντιακά" ηχεία ικανά να "καλύψουν" και χώρους 60-70 τ.μ. αλλά... κοστίζουν.
Ναι, προφανώς, main monitors πχ, αλλά δεν εννοούσα με 5ψήφιο ή 6ψήφιο κόστος απόκτησης :)

Sleep

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Reaction score
2.676
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σαλόνι γίνεται... ενεργό

Τα έχω σε μεγαλύτερο και πιό προβληματικό πιθανότατα χώρο. Χωρίς sub είναι τζούφια.
Mε ποιο sub τα έχεις;

Reaction score
539

Crossover πως κάνουμε τώρα ρε guys;

Το σημαντικό είναι να βάλουμε στην αλυσίδα όσα λιγότερα AD/DA γίνεται, αλλά να υπάρχει και κεντρικό level management.
Όποια λύση και να σκέφτηκα δε δουλεύει σωστά, ή δουλεύει μόνο για μια πηγή.
Το καλό θα ήταν το DA να γίνεται μια φορά, λίγο πριν φύγει το σήμα για ηχεία/sub.

Η λύση στο πρόβλημά μου ίσως είναι μια metric με dsp.
Θεωρητικά, εκεί μπορείς να βάλεις hp/lp filters ανά έξοδο (?) ώστε το σήμα μπαίνει ψηφιακά στη metric, κροσάρεται, και φεύγει από 2 εξόδους προς ηχεία/sub.
Και έχεις και κεντρικό volume.

Αλλά ζητάει πολλά η metric για μια τέτοια δουλειά. Τουλάχιστον παίζει αυτό που λέω;
Μπορεί δλδ, να στείλει οποιαδήποτε είσοδο σε 2 εξόδους, με διαφορετικό pass filter ανά έξοδο; Ώστε στη μία να παίξουν τα ηχεία και στην άλλη το(τα) sub;

Reaction score
539

Προχώρησα σε κάποιες δοκιμές με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Άλλαξα το route ως εξής, λοιπόν.
Το SB δίνει σήμα στο dac8 το οποίο βγάζει διπλή έξοδο.
Η μία έξοδος πηγαίνει στο deq2496, στο οποίο μπηκε eq shelving 15db στα 100hz, και το σήμα πηγαίνει στα 2 sub.
Η άλλη έξοδος του dac8 πηγαίνει στις 2 εισόδους preamp της impact twin. Εκεί εφαρμόζεται hard cut στα <80hz και το σήμα καταλήγει στα solo6.
Level management γίνεται στο dac8 αφού έχει variable έξοδο.

Τί κερδίσαμε: Τα ηχεία έγιναν τρίδρομα. Τα solo6 αποφορτίστηκαν από τις χαμηλές συχνότητες και παίζουν πολύ, μα πολύ, καλύτερα. Οι διαφορές είναι κυρίως στις μεσαίες/μεσοχαμηλές και είναι πιο εμφανείς σε υψηλές εντάσεις.
Τί χάσαμε: τίποτα. Ακόμα και με αυτό την ανορθόδοξη συνδεσμολογία, το σύστημα παίζει εμφανώς καλύτερα. Προφανώς χρειάζεται να γίνει fine tuning και πειρατισμοί. Η συχνότητα αποκοπής έγινε με το αυτί. Σίγουρα με μετρήσεις το οποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Ίσως να καταλήξω και σε υψηλότερη συχνότητα αποκοπής.

Αν απορεί κανείς για ποιο λόγο κάνω αποκοπή στα sub με το deq2496 και όχι με το ρυθμιστικό που έχουν πάνω τους, η απάντηση είναι απλή. Μόνα τους δεν κάνουν cut αλλά shelving. Ρυθμισμένα στα 80hz, δεν κόβουν στους 80, αλλά παίζουν και πιο ψηλά, απλά με λιγοτερα db. Το deq βοηθάει με περαιτέρω κόψιμο.

Τα 2 sub είναι τοποθετημένα κάτω από τα solo, κολλητά στις βάσεις.
Είχα το φόβο ότι θα είχα προβλήματα χρονισμού, αφού το σήμα (μετά το dac) περνάει από διαφορετικά dsp διαφορετικών μηχανημάτων και σίγουρα υπάρχει κάποιο latency. Ωστόσο δε χρειάστηκε να μπει delay. Προφανώς και τα 2 μηχανήματα έχουν παραπλήσιο latency (το deq2496 έχει σχεδόν μηδενικό, το χρησιμοποιούσα παλιότερα στο fx loop ενισχυτών κιθάρας)

Αυτά. Το ηχείο κερδίζει πολλά όταν δεν καλείται να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες, ιδιαίτερα όταν είναι μικρό 2δρομο όπως το solo6.
Για να αποφύγω τα πολλαπλά ad/da θα χρειαστώ έναν επεξεργαστή σήματος βέβαια, ο οποίος θα απλοποιήσει τη συνδεσμολογία, αλλά θα κάνει και καλύτερο da από το deq2496. Σιγά-σιγά όλα θα γίνουν.

Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, αλλά όταν επιβεβαιώνονται στην πράξη, είναι αλλιώς :)

Χαιρετώ.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Προχώρησα σε κάποιες δοκιμές με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Άλλαξα το route ως εξής, λοιπόν.
Το SB δίνει σήμα στο dac8 το οποίο βγάζει διπλή έξοδο.
Η μία έξοδος πηγαίνει στο deq2496, στο οποίο μπηκε eq shelving 15db στα 100hz, και το σήμα πηγαίνει στα 2 sub.
Η άλλη έξοδος του dac8 πηγαίνει στις 2 εισόδους preamp της impact twin. Εκεί εφαρμόζεται hard cut στα <80hz και το σήμα καταλήγει στα solo6.
Level management γίνεται στο dac8 αφού έχει variable έξοδο.

Τί κερδίσαμε: Τα ηχεία έγιναν τρίδρομα. Τα solo6 αποφορτίστηκαν από τις χαμηλές συχνότητες και παίζουν πολύ, μα πολύ, καλύτερα. Οι διαφορές είναι κυρίως στις μεσαίες/μεσοχαμηλές και είναι πιο εμφανείς σε υψηλές εντάσεις.
Τί χάσαμε: τίποτα. Ακόμα και με αυτό την ανορθόδοξη συνδεσμολογία, το σύστημα παίζει εμφανώς καλύτερα. Προφανώς χρειάζεται να γίνει fine tuning και πειρατισμοί. Η συχνότητα αποκοπής έγινε με το αυτί. Σίγουρα με μετρήσεις το οποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Ίσως να καταλήξω και σε υψηλότερη συχνότητα αποκοπής.

Αν απορεί κανείς για ποιο λόγο κάνω αποκοπή στα sub με το deq2496 και όχι με το ρυθμιστικό που έχουν πάνω τους, η απάντηση είναι απλή. Μόνα τους δεν κάνουν cut αλλά shelving. Ρυθμισμένα στα 80hz, δεν κόβουν στους 80, αλλά παίζουν και πιο ψηλά, απλά με λιγοτερα db. Το deq βοηθάει με περαιτέρω κόψιμο.

Τα 2 sub είναι τοποθετημένα κάτω από τα solo, κολλητά στις βάσεις.
Είχα το φόβο ότι θα είχα προβλήματα χρονισμού, αφού το σήμα (μετά το dac) περνάει από διαφορετικά dsp διαφορετικών μηχανημάτων και σίγουρα υπάρχει κάποιο latency. Ωστόσο δε χρειάστηκε να μπει delay. Προφανώς και τα 2 μηχανήματα έχουν παραπλήσιο latency (το deq2496 έχει σχεδόν μηδενικό, το χρησιμοποιούσα παλιότερα στο fx loop ενισχυτών κιθάρας)

Αυτά. Το ηχείο κερδίζει πολλά όταν δεν καλείται να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες, ιδιαίτερα όταν είναι μικρό 2δρομο όπως το solo6.
Για να αποφύγω τα πολλαπλά ad/da θα χρειαστώ έναν επεξεργαστή σήματος βέβαια, ο οποίος θα απλοποιήσει τη συνδεσμολογία, αλλά θα κάνει και καλύτερο da από το deq2496. Σιγά-σιγά όλα θα γίνουν.

Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, αλλά όταν επιβεβαιώνονται στην πράξη, είναι αλλιώς :)

Χαιρετώ.
ΜΠΡΑΒΟ! :thumbsup:

Reaction score
539

Update
Έχω στο σπίτι και ακούω ένα mdac αυτές τις μέρες, ευγενική χορηγία φίλου.
Παίζει κατευθείαν πάνω στα solo και τα pv1. Χωρίς crossing βέβαια, τα solo/pv1 ρυθμίστηκαν με τα controls που έχουν πάνω τους, στο περίπου.

Χμμμμ, αυτό το μηχανάκι παίζει καλά. Διαολεμένα καλά...

Περίμενα το volume του να είναι για τα πανηγύρια και να παίζει καλά μόνο σε fixed gain mode, αλλά διαψεύστηκα. Ακόμα και σε πολύ χαμηλές εντάσεις παίζει άψογα.
Αυτό μάλλον λέγεται σοβαρό ψηφιακό attenuation.

Έχουμε βάλει άλλους στόχους λέμε, ύπαγε οπίσω μου....

Reaction score
766

Δημήτρη είσαι ευχαριστημένος δλδ απο το mdac?...

σκέφτομαι με την αγορά των focal να πάρω και το μηχανάκι της audiolab 8200DQ...

στο κυρίως σύστημα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προενισχυτής και για για ένα διάστημα θα παίζει αυτό το ρόλο και επίσης θέλω να συνδέσω πάνω και ένα sacd player, οπότε θέλω και αναλογικές εισόδους για να κάνω συγκρίσεις...ξέρω οτι δεν είναι ο ρόλος του πρωταρχικά για pro...και τα ψηφιακά volume που ενωματώνουν ίσως και (τις περισσότερες φορές) να κάνουν ζημιά...αλλά θέλω τουλάχιστον αξιοπρεπή απόδοση, μιας και τώρα ξεκινάω και γω με τα άθλημα και θα το πάω σιγά σιγά...το volume δλδ αξιοπρεπή ακόμα και σε σε dgital inputs?...δεν έχω και τα φράγκα να πάω σε κάτι πιο καλό αυτή τη στιγμή...

αργότερα θα συνδεθεί στα focal...αυτό που επίσης με προβλημάτιζε ήταν οτι δεν εχει έξοδο sub και για crossing θα έπρεπε να πάω σε άλλη λύση (πχ minidsp)...και σίγουρα όπως το βλέπω θα μπει το sub κάποια στιγμή...ικανοποιημένος απο το άκουσμα με απευθείας σύνδεση δλδ?...

για μετρήσεις σκέφτομαι να πάρω και τη λύση της xtz...πώς τα βλέπεις σα πρώτες κινήσεις γενικά?....

και που ξέρεις, αν τελικά πάρω και γω παραπάνω ήχο όπως λέτε, έστω και σε μικρό χώρο και από μικρούλια ηχεία, μπορεί να γυρίσω εντελώς στα ενεργά και το παθητικό σύστημα να πάει για πώληση...:biggrin:

ευχαριστώ...

Reaction score
539

Δημήτρη είσαι ευχαριστημένος δλδ απο το mdac?...
Το mdac έπαιξε εξαιρετικά. Στα λεφτά που ζητάει νομίζω είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή.
Αν δεν είχα το θέμα το cross over, θα το αγόραζα με κλειστά μάτια.

σκέφτομαι με την αγορά των focal να πάρω και το μηχανάκι της audiolab 8200DQ...
Για το 8200dq δεν ξέρω να σου πω. Είναι διαφορετικό μηχάνημα, διαφορετική υλοποίηση αναλογικού σταδίου. Θα υπέθετα ότι παίζει καλά, έχοντας ακούσει το mdac.

ξέρω οτι δεν είναι ο ρόλος του πρωταρχικά για pro...και τα ψηφιακά volume που ενωματώνουν ίσως και (τις περισσότερες φορές) να κάνουν ζημιά...
Το 8200dq είναι προενισχυτής, το mdac όχι. Αν έπαιξε τόσο καλά το mdac, φαντάζομαι το 8200dq θα παίζει ακόμη καλύτερα σαν προ.
Και, αν δεν κάνω λάθος, έχω την εντύπωση ότι το 8200dq έχει αναλογικό volume (ψηφιακά χειριζόμενο).
Δε θα βρεις να το ακούσεις εύκολα, και είναι ο λόγος που δεν προχώρησα κι εγώ στην αγορά του 8200cdq, όταν το σκεφτόμουν πριν καιρό.

αργότερα θα συνδεθεί στα focal...αυτό που επίσης με προβλημάτιζε ήταν οτι δεν εχει έξοδο sub και για crossing θα έπρεπε να πάω σε άλλη λύση (πχ minidsp)...και σίγουρα όπως το βλέπω θα μπει το sub κάποια στιγμή...ικανοποιημένος απο το άκουσμα με απευθείας σύνδεση δλδ?...
Όσο αφορά το cross... Δυστυχώς, η έρευνά μου με οδήγησε σε 1 δρόμο (audio interface) με 2 λύσεις, διαφορετικού κόστους.
Motu Ultralite mk3/828mk3/896mk3
Metric Halo 2882 +dsp

Οι motu κοστίζουν 500κάτι/700κάτι/1000κάτι αντίστοιχα.
Η MH φτάνει το 2χίλιαρο.
Προφανώς, ότι πληρώνεις παίρνεις, άρα η MH αναμένεται να έχει και τις αντίστοιχες ηχητικές διαφορές.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις.
Υπάρχουν εξαιρετικά interfaces (πχ RME) με τιμές μικρότερες της MH, αλλά δεν κάνουν τη δουλειά που χρειάζομαι (band splitting ή eq per output).

για μετρήσεις σκέφτομαι να πάρω και τη λύση της xtz...πώς τα βλέπεις σα πρώτες κινήσεις γενικά?....
Για το xtz έχω ακούσει πολύ καλά λόγια.
Ωστόσο εγώ κάνω μια χαρά τη δουλειά μου με το deq2496/ecm8000, δουλεύοντάς το ψηφιακά.

και που ξέρεις, αν τελικά πάρω και γω παραπάνω ήχο όπως λέτε, έστω και σε μικρό χώρο και από μικρούλια ηχεία, μπορεί να γυρίσω εντελώς στα ενεργά και το παθητικό σύστημα να πάει για πώληση...:biggrin:
Είσαι στο σωστό δρόμο! :smile:
Once active, there is no way back
που λέν' και στο χωριό μου.

Reaction score
766

πολύ κατατοπιστικός φίλε μου!!... σ ευχαριστώ...

τώρα για dq, μάλλον θα προχωρήσω και βλέπω στη πορεία πως θα πάει, αφού όπως είπα θέλω να παίξω και με αναλογικές εισόδους...

μια metric όπως λες (αλλά και απο άλλα topic εδώ), μάλλον θα έλυνε πολλά προβλήματα, ακόμα και σε μένα τον δηλωμένο άσχετο με το θέμα..και όσο έπαιζα μαζί της τόσο θα μάθαινα κιόλας...αλλά δε μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί...οπότε όταν με το καλό φτάσω στο θέμα του crossing-eq θα σε ενοχλήσω ξανά:smile:...αφού εγκαταστήσουμε και μετρήσουμε πρώτα...μη χαλάω το topic...

τώρα για μετρήσεις σκεφτόμουν αντι του xtz, κάποιo software να τρέχει σε pc και την αγορά ενός μικροφώνου σχετικά καλού, για να μου βγει πιο φτηνά το πράγμα...θα δουμε κι εκεί...

και πάλι ευχαριστώ....και καλή συνέχεια στο project...είναι οδηγός και σε μας!!!!

Reaction score
539

ΟΚ, η metric θα περιμένει, είναι εκτός budget προς το παρόν.
Εν τω μεταξύ βρέθηκε στο δρόμο μου μια motu ultralite mk3 firewire σε καλή τιμή και δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Έτσι λοιπόν...

motu.jpg

Εντυπώσεις δεν έχω ακόμα, καθώς ακρόαση δεν έγινε, μόνο πειραματισμοί.
Ωστόσο είμαστε σε καλό δρόμο. Το ευχάριστο είναι ότι η δουλειά γίνεται. Μένει να δούμε πόσο καλά γίνεται.
Σύντομα και πάλι κοντά σας

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

ΟΚ, η metric θα περιμένει, είναι εκτός budget προς το παρόν.
Εν τω μεταξύ βρέθηκε στο δρόμο μου μια motu ultralite mk3 firewire σε καλή τιμή και δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Έτσι λοιπόν...

View attachment 26374

Εντυπώσεις δεν έχω ακόμα, καθώς ακρόαση δεν έγινε, μόνο πειραματισμοί.
Ωστόσο είμαστε σε καλό δρόμο. Το ευχάριστο είναι ότι η δουλειά γίνεται. Μένει να δούμε πόσο καλά γίνεται.
Σύντομα και πάλι κοντά σας
Welcome to the club.......παλιοψηφιακε................:tongue::cool:

Reaction score
512

τα σκηπτρα τωρα ειναι δικα σου. Εσυ εχεις το πεπονι και το μαχαιρι. Τωρα μονο απολαυση σου ευχομαι..:smile:

Reaction score
539

Λοιπόν

Μονολεκτικά, ΝΑΙ

Η motu, αν και αρκετά παλαιό μοντέλο, κατάφερε να με εκπλήξει με τον ήχο της, κυρίως, βέβαια, λόγω της δυνατότητας που μου έδωσε για σωστό crossover στα ηχεία. Δε λείπει τίποτα ιδιαίτερο από τους μετατροπείς που έχει, ενώ ιδιαίτερο bonus ήταν η άριστη στερεοφωνική εικόνα που έδωσε, σημείο στο οποίο πάσχει πολύ ο χώρος μου (στενόμακρος).

Τα solo, απελευθερωμένα από τις <80Hz συχνότητες, άνοιξαν τον ήχο τους και το σύστημα παίζει δυνατότερα χωρίς αισθητές συμπιέσεις.
Τα προενισχυτικά στάδιά της έχουν αστείρευτο gain, περισσότερο απ'όσο μπορεί να αντέξει ο συνδυασμός ηχείων/χώρου.
Αν πρέπει να της προσάψω κάτι, ηχητικά, αυτό αφορά σε έναν υπερτονισμό στα μπάσα, κάτι που ανίχνευσε (και διόρθωσε με επιτυχία) το autoEQ του deq2496 για τις συχνότητες <100Hz.
Για το υπόλοιπο κομμάτι του φάσματος δεν ασχολήθηκα καν με room correction (ακόμα :smile:), ο ήχος με ικανοποιεί πάρα πολύ.

Ο system mixer που έχει είναι από τους καλύτερους που έχω δει, πραγματικά πολύ δυνατός αλλά και πολύ εύκολος στη χρήση.
Added value επίσης το TouchOSC για πλήρη remote χειρισμό του mixer από το iPad.
Μοναδικό, μέχρι στιγμής, ψεγάδι του είναι η μή αυτόματη ρύθμιση του sampling rate. Δεν κάνει sense το εισερχόμενο σήμα από spdif ώστε να αλλάζει το rate σε 44/48/96/192. Πρέπει να το αλλάζεις με το χέρι. Δεν έχω πολύ υλικό σε 96/192, αλλά είναι εκνευριστικό. Ελπίζω να υπάρχει σχετική ρύθμιση, την οποία απλά δε βρήκα ακόμα...

Συνολικά, αυτή η motu είναι ο οικονομικότερος σοβαρός τρόπος για να επιτύχει κανείς ψηφιακό ενεργό crossάρισμα στα ηχεία του. Παίζει όμως ανέλπιστα καλά, τηρουμένων των αναλογιών, αφού πρόκειται για ένα audio interface του 500άρικου. Η εταιρία έχει φροντίσει πολύ το interface, έχει σταθερούς drivers και δεν προκαλεί προβλήματα.
Ήρθε για να μείνει στο σύστημά μου.

Αυτά ήταν κάποιες πρώτες εντυπώσεις.
Γενικά, σε αντίθεση με πολλούς εδώ μέσα που ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται την αλλαγή ενός καλωδίου σε δευτερόλεπτα, εγώ θέλω λίγο χρόνο να χωνέψω εντελώς τις αλλαγές στο σύστημά μου. Οπότε θα επανέλθω με νέες εντυπώσεις εν καιρώ.

Χόουπ ιτ χελπς σαμμπάντι.
Τσίαρς

Reaction score
539

Η εταιρία έχει φροντίσει πολύ το interface, έχει σταθερούς drivers και δεν προκαλεί προβλήματα.
Αυτό ισχύει, δυστυχώς, μόνο σε mac.
Σε windows το cuemix έχει αρκετά προβλήματα, τουλάχιστον η τελευταία έκδοση που εγκατέστησα σε windows 7.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss