Φάτε μάτια ψάρια!...

Reaction score
1
Αυτά παθαίνει όποιος διαβάζει ένα thread αλλά του ξεφεύγουν τα πλέον σημαντικότερα μηνύματα! wall_1
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
You know, I just re-tested the effect lens shift has on light output and it is less than I remembered, only about 20 lumens. Furthermore, when I tested it about a year ago I got maximum output with the lens even with the bottom of screen. I just remeasured and the best position now seems to be at the center of the screen, which makes more sense. That is the zero lens shift position, but surprisingly not the default position, or at least not the default position mine came in.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
In any case, I removed the paragraph about lens shift. I no longer think it is an important enough variable to warrant much consideration. Why it measures different now than it did last year is something of a mystery. I have have changed bulbs, but I can't imagine why that would matter.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Βέβαια και αυτός ο τρελαμένος Tom Huffman διαφοροποιεί τις μετρήσεις του σχετικά με το lens shift του Sharp 21000, αφού βεβαίως παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική εξήγηση γιατί συνέβη αυτό! Μου φαίνεται ότι απλώς μπέρδεψε τα μπούτια του στις πρώτες μετρήσεις του και απλώς διστάζει να το παραδεχτεί! :cool_11:
Αντρίκο μου, όλοι πλέον οι ενδοιασμοί μου έχουν καταρρεύσει! Βρες μου έναν κατάμαυρο σαν τον Χάρο Sharp 21000!

ΤΩΡΑ!!!

Κατά προτίμηση βεβαίως, με ρεύμα 220 Volt! :cool_4:

Reaction score
1
Άσχετο με τον Sharp, απλώς καθόμουν σήμερα το βράδυ και έκανα πάλι μετρήσεις στον BenQ, για να έχω συγκρίσιμα στοιχεία όταν θα έρθει ο Sharp.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Μια άλλη χρησιμότητα ενός φωτόμετρου λοιπόν, είναι ότι μπορείτε να δείτε που είναι το gamma σας. Μετράτε πρώτα το λευκό σας και μετά μετράτε διαδοχικά τα 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10 IRE σας και σημειώνετε τις μετρήσεις. Σαν πατερνάκια αναφοράς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη τη σειρά από τα 720p title3 του DVE HD-DVD. Το λευκό σας 100 IRE είναι το title3_21, το 90 IRE είναι το title 3_19 κτλ., όταν τα παίζετε μέσω ενός HTPC, μέσω ενός player είναι πιο απλά τα πράγματα.
Βέβαια, η διαδικασία της μέτρησης δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, ιδίως όταν έχετε στην κατοχή σας ένα π@π@ροφωτόμετρο των 50 ευρώ και όχι ένα Minolta LS100 όπως θα έπρεπε! wall_1
Στη φωτό βλέπετε την πατέντα που έκανα εγώ, για να καταφέρω να πλησιάσω το φωτόμετρο αρχικά στα δέκα εκατοστά περίπου από τον φακό για να πάρω μέτρηση on/off contrast και μετά στα είκοσι εκατοστά περίπου, για να πάρω τις μετρήσεις του gamma. Ένα φτηνό φωτόμετρο είναι απαραίτητο να πλησιάσει πολύ κοντά στο φακό για να πάρει σχετικά αξιόπιστες μετρήσεις στα πολύ χαμηλά IRE. :mad_3:
Πήρα λοιπόν τα παρακάτω νούμερα στα δέκα εκατοστά από το φακό:
Λευκό 100 IRE: 29.100 lux<o:p></o:p>
Μαύρο 0 IRE: 14 lux<o:p></o:p>
On/off contrast: 2078:1, σχετικά βελτιωμένο σε σχέση με το 1670:1 που είχα πάρει όταν είχα κάνει τη μέτρηση με το φωτόμετρο στο χέρι.<o:p></o:p>
Οι τιμές φωτεινότητας για το gamma 2,2 είναι οι εξής:
90 IRE = 79,3%<o:p></o:p>
80 IRE: 61,2%<o:p></o:p>
70 IRE: 45,6%<o:p></o:p>
60 IRE: 32,5%<o:p></o:p>
50 IRE: 21,8<o:p></o:p>
40 IRE: 13,3%<o:p></o:p>
30 IRE: 7,1%<o:p></o:p>
20 IRE: 2,9%<o:p></o:p>
10 IRE: 0,63%
Έτσι λοιπόν, πολλαπλασιάζετε κάθε φορά το νούμερο της φωτεινότητας των 100 IRE με το αντίστοιχο ποσοστό φωτεινότητας στο κάθε ένα διαφορετικό IRE και το συγκρίνετε με το νούμερο που προέκυψε από τη μέτρησή σας στο αντίστοιχο IRE. Αν το δικό σας νούμερο είναι μεγαλύτερο από την αναφορά, τότε το gamma σας στο αντίστοιχο IRE είναι φωτεινότερο από το ιδανικό και πάει αντίστοιχα προς το 2,1 το 2 κτλ. Αν πάλι το δικό σας νούμερο είναι μικρότερο από την αναφορά, τότε το gamma σας στο αντίστοιχο IRE είναι σκοτεινότερο από το ιδανικό και πάει αντίστοιχα προς το 2,3 το 2,4 κτλ.

Attachments

Reaction score
6
Απάντηση: Re: Φάτε μάτια ψάρια!...

Μια άλλη χρησιμότητα ενός φωτόμετρου λοιπόν, είναι ότι μπορείτε να δείτε που είναι το gamma σας. .

Και οσο σκέφτομαι ποσο μας δούλευες εμενα και τον Nix όταν σου δείξαμε το φωτόμετρο …
Α πα παα..
Και άλλος ευέλικτος μας έτυχε…<o:p></o:p>
"happy_1""happy_1"

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: Φάτε μάτια ψάρια!...

Ειναι καλυμμένος ομως!
Σε καθε αναφορα του για το φωτομετρο π@π@ρι το "ανεβαζει" π@π@ρι το "κατεβαζει" :cool_11:

Βεβαια στο τελος,τις μετρησουλες του ο Παναγιωτης τις κανει μια χαρα :happy_8:

Reaction score
1
εχμμμ... μια και είμαι νέος φωτομετρητής και εγώ (thanks NIX!) γιατι gamma 2.2? είναι το "σωστό"; Γιατι οχι ενα γραμμικό gamma 1?

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Φάτε μάτια ψάρια!...

Και οσο σκέφτομαι ποσο μας δούλευες εμενα και τον Nix όταν σου δείξαμε το φωτόμετρο …
Α πα παα..
<?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>
Και άλλος ευέλικτος μας έτυχε…<o:p></o:p>
"happy_1""happy_1"

Χαχαχα! Έτσι όπως έχουν καταντήσει τα πράγματα Αντρέα μου, όχι απλώς ευέλικτοι πρέπει να είμαστε, θα έλεγα μάλλον ότι πρέπει να είμαστε λαστιχένιοι!... :cool_11:

Reaction score
1
εχμμμ... μια και είμαι νέος φωτομετρητής και εγώ (thanks NIX!) γιατι gamma 2.2? είναι το "σωστό"; Γιατι οχι ενα γραμμικό gamma 1?

Ναι, το σωστό gamma για την αναφορά είναι το 2,2. Είναι το gamma που χρησιμοποιούν οι τηλεοράσεις και τα μόνιτορ CRT, αλλά αν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι είναι και το gamma που προσομοιάζει καλύτερα το gamma της ανθρώπινης όρασης.

Reaction score
1
Παναγιωτη η αναφορα ισχυει οταν εχεις προβολεα αναφορας....

Γκρρρρρ, Νίκο (Zoglair) μου κάνεις τη χάρη να τοποθετήσεις τον κύριο Κεφάλα στη ΚΟΡΥΦΗ της μαύρης λίστας μας;! :mad_3: :cool_11:

Reaction score
1
Στην οθόνη μέτρησες καθόλου? Τι τιμή έπαιρνες στο κέντρο της?

Βεβαίως και μέτρησα Ηλία. Τη μεγαλύτερη τιμή φωτεινότητας τη παίρνω ελαφρά πιο κάτω από το κέντρο της οθόνης, γύρω στα 91 lux με το φωτόμετρο να ακουμπά σχεδόν στη Firehawk.
Εννοείται βεβαίως ότι μετράω πάντα φακό, δεν έχει τη δυνατότητα αυτό το π@π@ρι να μετρήσει οθόνη.

Reaction score
185
Θύμισέ μου και σε τι αποσταση προβαλλεις και ποσες ιντσες...

Σε FL πόσο είσαι δηλαδή?

Εμένα ο Nix είχε μετρήσει καπου 75lux στο κεντρο αν θυμαμαι σε 104"... τα FL έβγαιναν καπου στα...5,5 !!!!! Ακριβως στην αναφορά δηλαδή...

Reaction score
185
Καλα ρε! Εγω δηλαδή που στο πανί βγάζω 37 τι να.... ε! μη πετάτε ντομάτες ρε!
Εσένα σου έδωσε το ...χαλασμένο π@π@ροφωτόμετρο ο Nix... το καλό "happy_1""happy_1" το έδωσε στον Παναγιώτη...

Reaction score
1
Θύμισέ μου και σε τι αποσταση προβαλλεις και ποσες ιντσες...

Σε FL πόσο είσαι δηλαδή?

Εμένα ο Nix είχε μετρήσει καπου 75lux στο κεντρο αν θυμαμαι σε 104"... τα FL έβγαιναν καπου στα...5,5 !!!!! Ακριβως στην αναφορά δηλαδή...

Η απόσταση της Firehawk από το φακό είναι στα 3,15 περίπου και το κάδρο είναι 100 ίντσες.
Δεν έχω κάνει τον υπολογισμό σε fL ακόμα, αλλά σίγουρα είμαι πολύ κάτω από τα υποτίθεται ζητούμενα 16fL. Δεν με απασχολεί όμως καθόλου Ηλία, το φως που έχω για μένα είναι αρκετό…

Reaction score
1
Μια και το έφερε η κουβέντα, δείτε και την αναλυτικότατη άποψη του Greg Rogers για το πόση φωτεινότητα πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να έχει το κάδρο του. Η απάντησή του είναι από το θέμα στο avsforum σχετικά με το review του JVC RS2. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι όλοι ανεξαιρέτως οι θεωρούμενοι κορυφαίοι reviewers του πλανήτη έχουν πολύ μικρά κάδρα, κανένας τους δεν το συζητάει καν να ανοίξει κάδρο μεγαλύτερο των 92 ιντσών. Π.χ., ο Greg Rogers αναβαθμίστηκε πρόσφατα από κάδρο 84 ιντσών σε κάδρο 87 ιντσών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προτελευταία παράγραφος, η οποία αφορά άμεσα τους κατόχους μονότσιπων DLP προβολέων:
My optimum choice for fL is more complex to explain. As I mentioned earlier in this thread I consider myself a film enthusiast as well as a home theater enthusiast. There are quite a few films that I like to see and experience as closely as possible to what the director or cinematographer would have seen in an optimum screening room. That argues for around 12-16 fL. If you get much brighter (say 20-30 fL) I believe scenes have a different look. (There are technical reasons that film screening rooms can't be brighter - but what's important is they aren't, not why they aren't.)<o:p></o:p>
Another variable is video compression vs screen size vs brightness. MPEG-2 is not good enough to support large screen sizes and bright images. The bit rate is too low on DVDs for large screen sizes and the MPEG-2 artifacts get more visible the brighter the image. MPEG-2 artifacts vary from one SD DVD to another, but with an 87" wide screen I definitely don't want to go over 20 fL, and 15 fL max would be better. Better (non-MPEG-2) compression systems on high-definition DVDs support brighter images on my screen size. I'm generally ok for those compression artifacts up to 20 fL.<o:p></o:p>
Then there is the issue of color wheel color-separation artifacts. Individual's sensitivity varies with color wheel design, speed, and image brightness. In my case, I would generally prefer to keep the brightness below 15 fL with most single-chip DLP projectors.<o:p></o:p>
Anyway, to keep this from getting any longer, I would say my optimum preference is 12-15 fL, but I can tolerate about 10-20 fL in many situations<o:p></o:p>

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.263

Then there is the issue of color wheel color-separation artifacts. Individual's sensitivity varies with color wheel design, speed, and image brightness.
Παναγιώτη, αυτό έχω παρατηρήσει κι εγώ, ότι δηλαδή η ένταση του RBE είναι σε συνάρτηση με τη μέγιστη φωτεινότητα που βγάζει ένας μονότσιπος προβολέας.
Φυσικά, το κοντράστ εξαρτάται και από τη μέγιστη φωτεινότητα. Όμως, αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη που λέει ότι αυτό είναι που οξύνει το RBE, νομίζω πως το πρόβλημα το δημιουργεί ουσιαστικά η δεύτερη.

Reaction score
1
Δημήτρη, αν δεν με μπέρδεψες, θεωρείς ότι η φωτεινότητα περισσότερο από το κοντράστ, κάνει εντονότερο το φαινόμενο του ουράνιου τόξου.

Αν καταλαβαίνω καλά δηλαδή, εννοείς ότι η μειωμένη φωτεινότητα, άρα με αυξημένο κοντράστ, σε έναν μονότσιπο προβολέα, τον κάνει περισσότερο επιρρεπή στο ουράνιο τόξο.

Είναι όντως μπερδεμένο το θέμα και δεν μπορώ να σου πω ότι έχω κατασταλάξει κάπου. Από τη σύγκριση πάντως των δύο προβολέων, δηλαδή του Μπενγκ 8700 και του Σαρπ 21000 που έχουν ακριβώς ίδια ταχύτητα στο χρωματικό τους τροχό, δηλαδή 5Χ, μπορώ να σου πω σχεδόν με σιγουριά ότι έβλεπα περισσότερο ουράνιο τόξο στον Σαρπ. Ακόμα και τώρα έχω την τάση να πιστεύω ότι οφείλεται στο πολύ μεγαλύτερο κοντράστ του Σαρπ...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.263

Δημήτρη, αν δεν με μπέρδεψες, θεωρείς ότι η φωτεινότητα περισσότερο από το κοντράστ, κάνει εντονότερο το φαινόμενο του ουράνιου τόξου.

Αν καταλαβαίνω καλά δηλαδή, εννοείς ότι η μειωμένη φωτεινότητα, άρα με αυξημένο κοντράστ, σε έναν μονότσιπο προβολέα, τον κάνει περισσότερο επιρρεπή στο ουράνιο τόξο.
Εννοώ αυτό που αναφέρεις στην πρώτη παράγραφο. Αν δηλαδή έχουμε έναν προβολέα Α με δεδομένη φωτεινότητα και κοντράστ και ένα Β (που μπορεί να είναι και ο Α με διαφορετικές ρυθμίσεις) με μεγαλύτερη φωτεινότητα και μικρότερο κοντράστ, τότε βλέπω περισσότερο rainbow στο B.
Το λέω βέβαια καθαρά από υποκειμενική παρατήρηση, χωρίς να μπορώ να το υποστηρίξω με κάποια επιστημονική εξήγηση. Πιθανό για άλλους να είναι διαφορετικά...
Πάντως συμβαδίζει με αυτό που λέει ο... φίλος σου ο Greg, για τη σχέση fL και RBE.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Φάτε μάτια ψάρια!...

Αν δηλαδή έχουμε έναν προβολέα Α με δεδομένη φωτεινότητα και κοντράστ και ένα Β (που μπορεί να είναι και ο Α με διαφορετικές ρυθμίσεις) με μεγαλύτερη φωτεινότητα και μικρότερο κοντράστ, τότε βλέπω περισσότερο rainbow στο B.

Δημήτρη, έτεινα να καταλήξω στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα από εσένα, ότι δηλαδή όσο μειώνεται η φωτεινότητα και αυξάνεται το κοντράστ, τόσο περισσότερο ουράνιο τόξο βλέπω.

Βεβαίως, όπως ακριβώς κι εσύ, δεν έχω απολύτως κανένα θεωρητικό στοιχείο για να υποστηρίξω την άποψή μου, που βασίζεται απλώς στις μέχρι τώρα εμπειρίες μου.

Πχ., θυμάμαι πολύ καλά ότι είδα ουράνιο τόξο στον Σαρπ 21000 αποκλειστικά και μόνο στα μεσοχαμηλά και σκοτεινά πλάνα, όπου ο προβολέας έδινε ρεσιτάλ λόγω πολύ υψηλού κοντράστ. Αντίθετα στα μεσοφωτεινά και φωτεινά του πλάνα δεν είδα ούτε υποψία από ουράνιο τόξο...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.639
Members
38.729
Νεότερο μέλος
roberto_portale