Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση ?

Θεωρητικά πάντα, η θέρμανση με κατανάλωση ηλεκτρικού είναι κακή.
Σκεφτείτε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,απαιτεί την κατανάλωση κάποιων πόρων,που ενδεχομένως θα μπορούσαν πρωτογενώς να μας αποδώσουν θερμότητα με την καύση τους.
Πληρώνουμε δηλαδή για να παράγουμε ηλεκτρισμό από πετρέλαιο για να ξαναπληρώσουμε για τον "υποβιβασμό" της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική.
Άσε που η καλύτερη ποιότητα ζέστης είναι μόνο με καλοριφέρ.

ΥΓ. Συστήματα στην φύση μετατροπής-μεταφοράς ενέργειας με βαθμό απόδοσης 1 δεν υπάρχουν...
Μακάρι να υπήρχαν!

Reaction score
4.906

Το θέμα το έχω ψάξει πολύ απο πέρυσι.
Στην Καστοριά ο χειμώνας όμως δεν σηκώνει λύσεις light, αυτές ειναι για τους Νότιους.
Η καλύτερη λύση ήταν φυσικά το πετρέλαιο θέρμανσης γιατι σου ζέσταινε όλο το σπίτι και γρήγορα, όμως η λύση αυτή έγινε οικονομικά απαγορευτική.
Στην δουλειά απο πέρυσι έχουμε καταργήσει το καλοριφέρ και χρησιμοποιώ 2 θερμοπομπούς και ένα Α/C. Εννοείται πως το A/C ειναι inverter και οικονομικότερο όμως δυστυχώς δεν δουλεύουν η υπολειτουργούν όταν οι θερμοκρασίες ειναι μείον και πέρυσι ειχαμε 40 τετοιες νύχτες ενώ και αρκετές μέρες ειχαμε ολικό παγετό (δηλαδή η θερμοκρασία δεν ειχε ανέβει πάνω απο το μηδέν).
Συνολικά και απο πέρυσι ειχα οικονομία σε σχεση με το πετρέλαιο αλλα δεν ειμαι απόλυα συγκρίσιμος και σιγουρα ειχα λιγότερη ζέστη αφού ειμαι σε πρωτο όροφο και οταν λειτουργούσαμε το καλοριφέρ για να ζεσταθεί ο τελευταίος όροφος...εγω ανοιγα και το παράθυρο στο καταχείμωνο λόγω υπερβολικής ζέστης!
Στο σπίτι το καλοριφέρ σταματά φέτος και θα ζεσταθώ (ελπίζω) με συνδυασμό A/C, θερμποπομπών αλλά και 2 θερμοσυσσωρευτών αφού έχω και νυχτερινό. Επίσης για το καταχείμωνο ίσως ανάψουμε τον Ιανμουάριο και το καλοριφέρ να κάψουμε το πετρέλαιο που περίσσεψε.
Η καλύτερη/οικονομικότερη ηλεκτρική λύση ειναι πάντως οι αντλίες θερμότητος που λειτουργούν και σε κανονικά καλοριφέρ (οχι ενδοδαπέδια) αλλα εχουν πολύ μεγαλο κόστος εγκαταστασης. Αντίθετα οι υπέρυθρες στα μέρη μου δεν κάνουν παρα για συντήρηση θερμοκρασίας ενω και όσοι έβαλαν κατι βουλγάρικες αντλίες ιόντων...πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλα σε ρεύμα χωρίς να ζεσταίνονται!
Τωρα αν καποιος μπορει να βαλει λεβητα πελλετ η υγραερίου (οχι φυσικού αερίου, απαιτει δεξαμενή στον κήπο) σιγουρα θα έχουν οικονομία ενω και ο ξυλολέβητας παίζει αλλά χρειάζεσαι κι εναν αραπη να φορτώνει και να καθαρίζει....

D

Deleted member 23222

Guest

Το φυσικό αέριο δεν απαιτεί καμία δεξαμενή...
Όσοι περισσότεροι ασχοληθούν με το πέλετ,τόσο γρηγορότερα θα ανέβει η τιμή του...

Reaction score
1.550

Το υγραέριο βγαίνει όσο το πετρέλαιο αφού είναι στη μίση τιμή αλλά και με μίση θερμογονο δύναμη.

Reaction score
11

Το φυσικό αέριο δεν απαιτεί καμία δεξαμενή...
Όσοι περισσότεροι ασχοληθούν με το πέλετ,τόσο γρηγορότερα θα ανέβει η τιμή του...
μα δεν μιλησε ο φιλος παραπανω για φυσικο αεριο......
οσο για τα πελλετ,ολο και περισσοτεροι ασχολουνται αλλα ολο και περισσοτεροι παραγωγοι εμφανιζονται οποτε απλα θελει καλη ερευνα αγορας....

Reaction score
1.830

έτσι, λίγο μπακάλικα για τα + και τα - από τη δική μου πλευρά:

1)Ξύλο: ωραία ζέστη (είτε ως σόμπα ή τζάκι με άμεση εκπομπή της θερμότητας στο χώρο, είτε ως ξυλολέβητας) αλλά θέλει αποθηκευτικό χώρο, πρέπει να προπληρώσεις αυτά που θα κάψεις, όταν αγοράζεις συνήθως σε κλέβουν από λίγο ως πάρα πολύ, δε ξέρεις τι ξύλα θα σου φέρουν (υγρά-ξερά κλπ κλπ), έχει πολύ καθάρισμα η στάχτη και πολύ καθάρισμα η αποθήκευση +εξτρα μπόνους κάθε λογής μαμούνια που μαζεύονται στα ξύλα.

2)Pellet: πιο καθαρό πράμα από τα ξύλα αλλά έχει 2 κακά: ακριβή εγκατάσταση λέβητα, (προσεχώς) ανεξέλεγκτη άνοδος τιμών.

3)Ρεύμα: παλιότερα ήταν "τζιζ", σήμερα όμως με την εξέλιξη της τεκνόλοτζυ νομίζω ότι έχει θέση στην οικιακή θέρμανση. Τα σύγχρονα αρκουδίσια ινβερτερ με βαθμό απόδοσης 3+ είναι νομίζω η πιο οικονομική λύση σήμερα. "Καίει" 2 κιλοβάτ και βγάζει 6+. Είναι μεγάλη υπόθεση αν το σκεφτείς. Η θέρμανση τους σίγουρα δεν είναι αυτή η "θαλπωρή" των καλοριφέρ αλλά κοιτώντας το λογαριασμό στο τέλος του μήνα....δε σε πειράζει καθόλου. + ότι πρώτα καις, μετά πληρώνεις (σήμερα δεν υπάρχει αυτό πουθενά).
Για μικρότερους χώρους είμαι στο ψάξιμο για πανελς υπερύθρων γιατί νομίζω ότι τα αρκουδίσια κουράζουν και εκνευρίζουν σε μικρούς χώρους με τη συνεχή ροή αέρα (έχω στο γραφείο μου). Τα έχω δει να δουλεύουν, είναι περίεργη η αίσθηση που σου δίνουν αλλά νομίζω ότι είναι καλή λύση (θα σας πω τον Ιανουάριο).

Πάντως θα πρέπει να μας εξοργίζει το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που κυβερνούνε τον τόπο έχουν πάρει ακόμα και τα βασικά από το λαό. Η θέρμανση θα πρέπει να είναι δικαίωμα του ανθρώπου και όχι ανάγκη...

...αλλά τώρα θα μου πεις κόβουνε τα φάρμακα από τους καρκινοπαθείς, στη θέρμανση θα κολλούσανε???

Reaction score
11
Τα πανελ υπερυθρων πηγα να τα δω στην περσινη εκθεση το φεβρουαριο.οχι απλα δεν με επεισαν αλλα και απο καποιους που εβαλαν ακουσα τα χειροτερα.....χρηματα και εγω δεν εχω.ψαχτηκα για πολλα και βρεθηκα πολυ κοντα για θερμενση με πελλετ.υπαρχουν και καποια φορα που ασχολουνται μονο με αυτα και μεσα στα οποια μπορουν και κανουν ομαδικες παραγγελιες πελλετ με παααρα πολυ καλες τιμες στον τονο.δυστυχως ομως δεν μου εφτασαν τα χρηματα για λεβητα καθως προτιμησα να κανω θερμομινωση φετος στο ταλαιπωρημενο μου σπιτι.δυστυχως θα γεμισω ενα τονο πετρελαιο και σε συνδιασμο με αιματηρη οικονομια και ενα παλιο αρκουδισιον θα δω πειραματικα την σχεση θερμανσης-μονωσης και θα δω που βαδιζω.δεν γινονται ολα μαζι απο ενα ζευγαρι ανεργους....ας οψεται η αποζημιωση που εγιναν και αυτα...

Reaction score
7

έτσι, λίγο μπακάλικα για τα + και τα - από τη δική μου πλευρά:
.....
2)Pellet: πιο καθαρό πράμα από τα ξύλα αλλά έχει 2 κακά: ακριβή εγκατάσταση λέβητα, (προσεχώς) ανεξέλεγκτη άνοδος τιμών.
.....
Δεν είναι ακριβή εγκατάσταση. Υπάρχει σκέτος καυστήρας που μπαίνει σε λέβητα πετρελαίου (αντικαθιστώντας τον καυστήρα πετρελαίου) με σχετικά χαμηλό κόστος, που η απόσβεσή του γίνεται στους 4~6 μήνες λειτουργίας. Δοκιμασμένη λύση. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν τέτοιες εγκαταστάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα και με οικονομία τουλάχιστον 45% σε σχέση με τιν περσυνή τιμή του πετρελαίου. Η επιχείρηση που διαθέτει τέτοιο σύστημα μάλιστα είναι κοντά σου, στα ΛΑΓΥΝΑ. . Και δεν μιλάμε για φτηνιάρικες λύσεις τύπου Ferroli κτλ. Οι καυστήρες είναι εξολοκλήρου ελληνικής κατασκευής, πιστοποιημένοι. (Περισσότερες πληροφορίες με ΠΜ για να μην θεωρηθεί διαφήμιση)
Η τιμή του πέλλετ δεν ανεβαίνει ανεξέλγκτα απο την στιγμή που υπάρχουν πολλοί που πουλάνε πελλετ. Μερικοί μαζεύονται 4~5 άτομα και φέρνουν μια νταλίκα (25 τόννους) πελλετ, οπότε και η τιμή είναι αρκετά χαμηλή.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.874
Χθες:

Πήρα δύο τόνους ελιά και γέρικη βαλανιδιά. (Έχω και άλλους δύο περίπου από κλαδέματα και περσινά, συν τον ευκάλυπτο που θα κόψω το Σαββατοκύριακο.)

Παράγγειλα δύο A/C inverters, που θα εγκατασταθούν την άλλη εβδομάδα. (Υπάρχουν άλλα δύο δεκαπενταετίας, το ένα πολύ αποδοτικό 24άρι.)

Η δεξαμενή του πετρελαίου είναι γεμάτη και ελπίζω να μην ξαναγεμίσει.
Έχω και τρία καραγκιοζάκια panels 400W των 60€ που θα τοποθετήσω σε ευαίσθητες περιοχές με χρονοδιακόπτες.

Reaction score
1.830

Δεν είναι ακριβή εγκατάσταση. Υπάρχει σκέτος καυστήρας που μπαίνει σε λέβητα πετρελαίου (αντικαθιστώντας τον καυστήρα πετρελαίου) με σχετικά χαμηλό κόστος, που η απόσβεσή του γίνεται στους 4~6 μήνες λειτουργίας. Δοκιμασμένη λύση. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν τέτοιες εγκαταστάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα και με οικονομία τουλάχιστον 45% σε σχέση με τιν περσυνή τιμή του πετρελαίου. Η επιχείρηση που διαθέτει τέτοιο σύστημα μάλιστα είναι κοντά σου, στα ΛΑΓΥΝΑ. . Και δεν μιλάμε για φτηνιάρικες λύσεις τύπου Ferroli κτλ. Οι καυστήρες είναι εξολοκλήρου ελληνικής κατασκευής, πιστοποιημένοι. (Περισσότερες πληροφορίες με ΠΜ για να μην θεωρηθεί διαφήμιση)
Η τιμή του πέλλετ δεν ανεβαίνει ανεξέλγκτα απο την στιγμή που υπάρχουν πολλοί που πουλάνε πελλετ. Μερικοί μαζεύονται 4~5 άτομα και φέρνουν μια νταλίκα (25 τόννους) πελλετ, οπότε και η τιμή είναι αρκετά χαμηλή.
Την ξέρω την εταιρία, απλά έχω ατομικό KITURAMI στο οποίο δε γίνεται να μπει αυτός ο καυστήρας που λες.

Δυστυχώς.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.874
Ο καυστήρας με πέλλετ δε χρειάζεται καθάρισμα κάθε εβδομάδα περίπου? Πολύ χαμαλίκι και βρώμα.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.874
Το τζάκι το καθαρίζω μόνο όταν φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση, σχεδόν κάθε τόνο ξύλα. :109:
Ανεβαίνει 20 εκατοστά το πάτωμά του! :116:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Απάντηση: Re: Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση ?

...
Έχω και τρία καραγκιοζάκια panels 400W των 60€ που θα τοποθετήσω σε ευαίσθητες περιοχές με χρονοδιακόπτες.
400W έχουν κάποιο αποτέλεσμα; Δεν δίνεις καμιά λεπτομέρεια παραπάνω, ως βοηθητική λύση;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.874
Είναι σαν αυτό, είναι κινεζιά και το φέρνουν άλλοι φθηνότερα. Αν τοποθετηθεί κοντά σε τοίχο, τον θερμαίνει όλο σαν καλοριφέρ.

Reaction score
11

παπατζηλικια μου φαινονται αυτα τα πανελ.ισως να βοηθουνε τη θερμανση αλλα στο νοτο.εδω πανω τα πραγματα ειναι αγρια.....
το βασικο νομιζω ειναι η μονωση.το πιστεψα και φετος το εκανα.εντυσα ολοκληρο το σπιτι εκτος απο την προσοψη που ειναι ανατολικη.7 εκ εξυλασμενο κελυφος.αυριο μπαινει ο χρωματιστος σουβας σιλικονης.εδωσα ενα σκασμο λεφτα(που δεν τα ειχα,δανεικα κλπ) και ελπιζω να δω βελτιωση.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.547

Συνολικά και απο πέρυσι ειχα οικονομία σε σχεση με το πετρέλαιο αλλα δεν ειμαι απόλυα συγκρίσιμος και σιγουρα ειχα λιγότερη ζέστη αφού ειμαι σε πρωτο όροφο και οταν λειτουργούσαμε το καλοριφέρ για να ζεσταθεί ο τελευταίος όροφος...εγω ανοιγα και το παράθυρο στο καταχείμωνο λόγω υπερβολικής ζέστης!
Μια λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις Φίλιππε, είναι αυτή.

Reaction score
11

Μια λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις Φίλιππε, είναι αυτή.
απολυτως σωστο.ειναι η επομενη μου κινηση απο βδομαδα.θα οργανωθω μετα τη μονωση σε σωστη κατευθυνση της ζεστης και κατανομης στα σωματα,ετσι ωστε το μονο που θα μεινει(μαλλον για του χρονου) η αλλαγη του καυστηρα πετρελαιου σε πελλετ και τελος.

Reaction score
11

και βρηκα και με 40 ευρω τιμη ανα τετοιο διακοπτη μαζι με τα περαστικα εδω θεσσαλονικη.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.129
Απάντηση: Re: Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση ?

Ηλεκτρικοί λέβητες;;; Δηλαδή μεγάλα θερμοσίφωνα με βαθμό απόδοσης στην καλύτερη λίγο κάτω από το 1; Δεν ακούγεται πολύ σωστό...
Οχι ο βαθμός απόδοσης δεν είναι στο 1 ούτε είναι μεγάλα θερμοσίφωνα. Ενα κουτάκι στον τοίχο 50 χ50 χοντρικά , περιλαμβάνει πέραν του κυλίδρου με τις αντιστάσεις δικό του κυκλοφορητή ,δοχείο διαστολής και κυκλώματα ελέγχου θερμοκρασίας .
Νομίζω φτάνει το 1,5 σε βαθμό απόδοσης. Μπορεί και να το ξεπερνά. Ξεκινά με τρείς αντιστάσεις να ζεσταίνουν το νερό του κυκλώματος του καλοριφερ μετά πέφτει στις δυο και μετά στην μια.Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλες θερμοκρασίες στο νερό , 50 βαθμοί είναι υπερ αρκετοί για να κάνουν το σπίτι φούρνο.Το κακό είναι οτι για μεγάλα σπίτια , χρειάζεται μάλλον αλλαγή της παροχής και των ασφαλειών του ρολογιού της δεη , μιας και η συνηθισμένη τριφασική παροχή των 3χ32Α, δεν φτάνει και γιαυτό και για το σπίτι.Πάντως η ζέστη είναι εξασφαλισμένη και με πολύ πιο λογικό κόστος σε σχέση με το πετραίλεο και το φυσικό αέριο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.247
Members
38.436
Νεότερο μέλος
damian111