Φωτογραφική Μηχανή από που?

Reaction score
33
Ευχαριστώ Ηλία, αυτό θα κάνω... :444:
Όσο για τους φακούς...ξέρεις τι κακό παίζει....
Έτσι και δεις αποτελέσματα από την L σειρά.... βράστα κόλλησες! :108: :107:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403
Απάντηση: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Ναι είναι ωραίο κόλπο (bracketing), απλά το ανέφερα σαν σπαστικά της canon όχι της μηχανής γιατί είναι απλούστατο θέμα προγραμματισμού που τον κρατάει για ακριβότερο μοντέλο. Σαν νοοτροπία περισσότερο, όχι σαν ουσία! :107:
Ποιο "ακριβότερο μοντέλο" εννοείς; Όλες τα ίδια είναι, ακόμη και η "ημιεπαγγελματική" 7D. 3 καρέ.
Μόνο η εντελώς επαγγελματική 1D mkIV δίνει 7 καρέ, χαίρω πολύ. Τουλάχιστον η 7D έχει ανεβάσει το εύρος του bracketing στα -3+3 στοπ, όχι -2+2 που είναι το όριο στις άλλες, πάλι καλά.
Αλλά μόνο για HDR στο χέρι χρησιμεύουν ουσιαστικά τα περισσότερα καρέ, για απλή "ασφάλεια" στο θέμα της έκθεσης υπεραρκούν τα 3, μη σου πω ότι με λήψεις σε raw διορθώνεις ανετότατα +-1 στοπ χωρίς να έχεις θέμα.

Reaction score
33
Re: Απάντηση: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Ποιο "ακριβότερο μοντέλο" εννοείς; Όλες τα ίδια είναι, ακόμη και η "ημιεπαγγελματική" 7D. 3 καρέ.
Μόνο η εντελώς επαγγελματική 1D mkIV δίνει 7 καρέ, χαίρω πολύ. Τουλάχιστον η 7D έχει ανεβάσει το εύρος του bracketing στα -3+3 στοπ, όχι -2+2 που είναι το όριο στις άλλες, πάλι καλά.
Αλλά μόνο για HDR στο χέρι χρησιμεύουν ουσιαστικά τα περισσότερα καρέ, για απλή "ασφάλεια" στο θέμα της έκθεσης υπεραρκούν τα 3, μη σου πω ότι με λήψεις σε raw διορθώνεις ανετότατα +-1 στοπ χωρίς να έχεις θέμα.
Ναι για HDR έλεγα (σιγά θα μου πεις και σωστά) και εννοούσα την 1D (αει καλά θα πεις σωστότατα)....
Ακόμη και με raw κάνεις ωραιότατο HDR ;-)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403
Απάντηση: Re: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Έτσι και δεις αποτελέσματα από την L σειρά.... βράστα κόλλησες! :108: :107:
Μην πολυκοLάς στους L...
Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι μάλλον η ανθεκτικότητα και η ποιότητα κατασκευής, οπτικά αποτελέσματα, έστω παραπλήσια, μπορείς να πάρεις και από άλλους κατασκευαστές.

Reaction score
33
To καλό είναι ότι ένας κολλητός (δεν θυμάμαι τη μηχανή του) canonakias έχει και zeiss να δανείσει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Σε τι θα δυσκολέψει παραπάνω το FF?
το φουλ φρέιμ έχει μεγαλύτερο αισθητήρα.
στο μεγαλύτερο αισθητήρα το φλουτάρισμα είναι τόσο πολύ που θα ζορίζεται να έχει σε ένα πορτρέτο ταυτόχρονα εστιασμένη και τη μύτη, και το μάτι, και το αυτί, και τα μαλλιά. Δηλαδή αν εστιάζει στην κόρη του ματιού, μύτη και αυτί θα είναι φλουταρισμένα! Για να εστιάζει σε όλο το βάθος πεδίου του προσώπου, θα χρειαστεί πολύ μεγάλο F, ίσως 8 ή και παραπάνω, οπότε μπάι μπάι γρήγοροι φακοί και φως...

προσωπικά, ακόμα και με τον "μικρό" αισθητήρα της ολύμπους, πολλές φορές δε βγάζω σωστά εστιασμένο όλο το βάθος πεδίου ενός προσώπου, και αυτό είναι εκνευριστικό... εντάξει, θέλω κι εγώ να φλουτάρει το μπακγκράουντ, αλλά το πρόσωπο το θέλω ξυράφι, ακόμα και τα μαλλιά της κόρης μου αν φαίνονται θολά, μου τη σπάει ρε παιδί μου, δε παίζει, δε μ'αρέσει. Έτσι, πολύ συχνά αναγκάζομαι να ανεβάζω το F για να έχω εστίαση στο βάθος πεδίου του προσώπου, και μέσα σε κλειστό χώρο (σπιτιού) με υποτονικό φωτισμό, δε λέει να ανεβάζεις το F...

Αυτό το "σκηνικό" του πολύ περιορισμένου βάθους πεδίου, επιδεινώνεται τραγικά με μεγαλύτερο αισθητήρα, και χρειάζεται να χρησιμοποιεί κανείς πολύ μεγάλα F για να βγάλει 2-3 πρόσωπα μαζί (πχ τα 3 παιδιά μου μαζί) και να είναι όλα εστιασμένα, καθώς δεν είναι "παραταγμένα" στο ίδιο "επίπεδο" στο χώρο...

Οπότε, όταν χρησιμοποιείς μεγάλα F, πάει περίπατο το όποιο πλεονέκτημα του γρήγορου φακού και της ποσότητας του φωτός που περνάει από αυτόν. Και η φωτό είναι φως. Απλά πράγματα.

ΙΜΗΟ για ερασιτεχνική φωτογράφιση χρειάζεται κανείς μικρό αισθητήρα. Τα προβλήματα που ακολουθούν τους μικρού μεγέθους αισθητήρες είναι όλα θέμα τσιπακίων και σόφτγουερ, και το βλέπουμε με τον καιρό, καθώς ακόμα και πολύ μικροί αισθητήρες σε κόμπακτ μηχανές καταφέρνουν πράγματα που πριν 5 χρόνια ούτε dslr δε κατάφερναν.... όλα είναι θέμα σόφτγουερ και τσιπακίων επεξεργασίας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει "προβλήματα".

Αντίθετα, ένας γρήγορος φακός χωρίς χρωματικές και γεωμετρικές αλλοιώσεις και με μεγάλη ανάλυση (να ξεπερνά την γραμμή νίκουιστ) απαιτεί εξαιρετικά οπτικά, που δεν γίνεται να είναι φτηνά. Ο καλός φακός εκεί φαίνεται και πάντα θα είναι ένας κορυφαίος φακός, όσο κι αν αλλάξει η τεχνολογία, οπότε σαν "επένδυση" είναι προτιμότερη. Αντίθετα, τα ψηφιακά σώματα του χθες δε πιάνουν μια μπρος στα ψηφιακά σώματα του σήμερα, άρα επένδυση σε πολύ ακριβό σώμα είναι μάλλον κακή ιδέα, εκτός κι αν είσαι επαγγελματίας, οπότε θες σήμερα το καλύτερο δυνατό και σε φρέιμς και σε αντοχή στη βροχή κλπ κλπ κλπ.

ΙΜΗΟ πάντα, ως απλός ερασιτέχνης της φωτογραφίας, που συχνά πυκνά χρειάζεται α βγάζω φωτός από πάρτι των παιδιών μου, με καμιά 20-ριά κουτσούβελα διάσπαρτα μέσα στο χώρο, που όλα πρέπει να είναι εστιασμένα.... μερικές φορές μου λείπει η έλλειψη φλουταρίσματος και το απέραντο βάθος πεδίου της κόμπακτ με τον μια σταλιά αισθητήρα της...

Reaction score
11.740
Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφική Μηχανή από που?

αλλά και σε μπράκετιγνκ εστίασης παρακαλώ. Τι χρησιμεύει το τελευταίο; Με κάτι ωραία προγραμματάκια στακαρίσματος (πχ helicon focus) μπορεί να μας δώσει λήψεις μάκρο με τρελό βάθος πεδίου.
Ξέρεις πολλά εσύ!!:145:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403
Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Ναι για HDR έλεγα (σιγά θα μου πεις και σωστά) και εννοούσα την 1D (αει καλά θα πεις σωστότατα)....
Ακόμη και με raw κάνεις ωραιότατο HDR ;-)
Στο τελευταίο διαφωνώ. Μπορείς να διορθώσεις λιγάκι τους τόνους, αλλά μέχρι εκεί, οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα δίνει εντελώς αφύσικα -στο μάτι μου τουλάχιστον- αποτελέσματα.

Πολύ φτιαγμένο σε βλέπω... είσαι σίγουρος ότι θα σου φτάσει ο 24-105;
Γιατί εάν αρχίσεις και δίνεις και δίνεις, το άθλημα είναι όπως τα στέρεα περίπου. Δεν έχει άνω όριο. Γι' αυτό σου λέω, με τα 3 χιλιάρικα που θα δώσεις, σε μικρό φορμά φτιάνεις ολόκληρο συστηματάκι δύο-τριών φακών για όλες τις ανάγκες. Υψηλού εννοείται επιπέδου.
Σκέψου για παράδειγμα ότι με περίπου 1.500 ευρώ παίρνεις ένα υπέροχο σετάκι με τους Tokina 11-16/2.8, Tamron 17-50/2.8 VC, Tokina 50-135/2.8, και τους βάζεις σε όποιο σώμα θέλεις.

Reaction score
33
Με τι φακό βγάζεις πορτρέτα? μήπως χρησιμοποιείς πολύ μεγάλο μήκος εστίασης?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403

To καλό είναι ότι ένας κολλητός (δεν θυμάμαι τη μηχανή του) canonakias έχει και zeiss να δανείσει
Οκ, εάν είσαι του σπορ της προσαρμογής φακών, η Canon διαθέτει την πλέον ενδεικνυόμενη μοντούρα (πλην Ολύμπους).

Reaction score
33
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Στο τελευταίο διαφωνώ. Μπορείς να διορθώσεις λιγάκι τους τόνους, αλλά μέχρι εκεί, οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα δίνει εντελώς αφύσικα -στο μάτι μου τουλάχιστον- αποτελέσματα.

Πολύ φτιαγμένο σε βλέπω... είσαι σίγουρος ότι θα σου φτάσει ο 24-105;
Γιατί εάν αρχίσεις και δίνεις και δίνεις, το άθλημα είναι όπως τα στέρεα περίπου. Δεν έχει άνω όριο. Γι' αυτό σου λέω, με τα 3 χιλιάρικα που θα δώσεις, σε μικρό φορμά φτιάνεις ολόκληρο συστηματάκι δύο-τριών φακών για όλες τις ανάγκες. Υψηλού εννοείται επιπέδου.
Σκέψου για παράδειγμα ότι με περίπου 1.500 ευρώ παίρνεις ένα υπέροχο σετάκι με τους Tokina 11-16/2.8, Tamron 17-50/2.8 VC, Tokina 50-135/2.8, και τους βάζεις σε όποιο σώμα θέλεις.
Ξέρω είναι αρρώστια... ο 24-105L είναι καταπληκτικός walk/all around, σε πρώτη φάση κάνει... (I hope)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

προς το παρόν πχ "ζαχαρώνω" τον 35-100 της όλυ, με σταθερό F σε όλο το εύρος ζουμ, 2.

με F2 παντού! Γι'αυτό και κοστίζει φυσικά (2 χιλιάρικα ζητάει για να τον αποκτήσω. Όλα 2.)... Αλλά. Υπάρχουν και "αλλά"...

Όμως, με χρήσιμο 70-200 στην όλυ μου, θα είναι εκπληκτικός για πορτραίτα των παιδιών μου, ενώ αφήνει άπλετο φως να περνάει στον αισθητήρα και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του επίσης είναι κορυφή.

Αν είχα πάντως φουλ φρέιμ, ούτε που θα κοιτούσα τόσο χαμηλά F. Εντελώς άχρηστα τα κόβω... Σε φουλ φρέιμ έχει άλλους φακούς, με πολλά ευρώπουλα...

Reaction score
173

προσωπικά, ακόμα και με τον "μικρό" αισθητήρα της ολύμπους, πολλές φορές δε βγάζω σωστά εστιασμένο όλο το βάθος πεδίου ενός προσώπου, και αυτό είναι εκνευριστικό... εντάξει, θέλω κι εγώ να φλουτάρει το μπακγκράουντ, αλλά το πρόσωπο το θέλω ξυράφι, ακόμα και τα μαλλιά της κόρης μου αν φαίνονται θολά, μου τη σπάει ρε παιδί μου, δε παίζει, δε μ'αρέσει. Έτσι, πολύ συχνά αναγκάζομαι να ανεβάζω το F για να έχω εστίαση στο βάθος πεδίου του προσώπου, και μέσα σε κλειστό χώρο (σπιτιού) με υποτονικό φωτισμό, δε λέει να ανεβάζεις το F...

Μπορεις να αλλαξεις mm, να αλλαξεις αποσταση εστιασης, να χρησιμοποιησεις φλας (σωστα), να κροπαρεις, να τα συνδυασεις για να παρεις το αποτελεσμα που θελεις κρατωντας (τελικα) το γρηγορο F.

και χρειάζεται να χρησιμοποιεί κανείς πολύ μεγάλα F για να βγάλει 2-3 πρόσωπα μαζί (πχ τα 3 παιδιά μου μαζί) και να είναι όλα εστιασμένα, καθώς δεν είναι "παραταγμένα" στο ίδιο "επίπεδο" στο χώρο...

Ισχυουν τα παραπανω, σωστος εξοπλισμος για καθε περισταση και αναλογη τεχνικη.

Οπότε, όταν χρησιμοποιείς μεγάλα F, πάει περίπατο το όποιο πλεονέκτημα του γρήγορου φακού και της ποσότητας του φωτός που περνάει από αυτόν. Και η φωτό είναι φως. Απλά πράγματα.
..
Δεν ειναι ακριβως ετσι Κωστα... αλλοιως δε θα ειχαν λογο υπαρξης, ουτε τα διαφορετικα φορμα ουτε η πληθωρα φακων. Απλα με σωστη χρηση, το ....FF ειναι καλυτερο...:107:

PS Σωστος ο Abessalom, ξεχασα και την καλυτερη συμπεριφορα ISO στις FF

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403

το φουλ φρέιμ έχει μεγαλύτερο αισθητήρα.
στο μεγαλύτερο αισθητήρα το φλουτάρισμα είναι τόσο πολύ που θα ζορίζεται να έχει σε ένα πορτρέτο ταυτόχρονα εστιασμένη και τη μύτη, και το μάτι, και το αυτί, και τα μαλλιά. Δηλαδή αν εστιάζει στην κόρη του ματιού, μύτη και αυτί θα είναι φλουταρισμένα! Για να εστιάζει σε όλο το βάθος πεδίου του προσώπου, θα χρειαστεί πολύ μεγάλο F, ίσως 8 ή και παραπάνω, οπότε μπάι μπάι γρήγοροι φακοί και φως...
Ναι μεν, αλλά ξεχνάς ότι η 5D2 ρίχνει χαλαρά 2 στοπ σε οποιαδήποτε Ολύμπους. Εκεί δηλαδή που στη μηχανή σου φωτογραφίζεις σε f/4 στα 800iso, στη 5D2 ανεβάζεις στα 3200 και f/8, με το ίδιο βάθος πεδίου (εννοείται με φακό ίδιας κάλυψης, πχ 50ρης σε Ολύμπους, 100ρης σε ΦΦ) και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα (ίσως όχι per pixel, που και εκεί παίζεται, αλλά σίγουρα σε συνολικό αποτέλεσμα, μη ξεχνάμε τα σχεδόν διπλάσια mp).

Επίσης, ξεχνάς ότι το όριο ανάλυσης από την περίθλαση, που στις 12ρες Olympus έρχεται κάπου σε f/7.1, ενώ στη 5D2 μετά το f/11 και στη Νικον D700 μετά το f/14 (εάν θυμάμαι καλά).

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.403

προς το παρόν πχ "ζαχαρώνω" τον 35-100 της όλυ, με σταθερό F σε όλο το εύρος ζουμ, 2.

με F2 παντού! Γι'αυτό και κοστίζει φυσικά (2 χιλιάρικα ζητάει για να τον αποκτήσω. Όλα 2.)... Αλλά. Υπάρχουν και "αλλά"...

Όμως, με χρήσιμο 70-200 στην όλυ μου, θα είναι εκπληκτικός για πορτραίτα των παιδιών μου, ενώ αφήνει άπλετο φως να περνάει στον αισθητήρα και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του επίσης είναι κορυφή.

Αν είχα πάντως φουλ φρέιμ, ούτε που θα κοιτούσα τόσο χαμηλά F. Εντελώς άχρηστα τα κόβω... Σε φουλ φρέιμ έχει άλλους φακούς, με πολλά ευρώπουλα...
Σε φουλ φρέιμ, Κώστα, ο αντίστοιχος φακός (σε κάλυψη και βάθος πεδίου) θα ήταν ένας 70-200 f/4. Σε μικρό φορμά ο αντίστοιχος είναι ο 50-135/2.8 της Τοκίνα (550 ευρά). Δεν είναι παντού φθηνότερα τα 4/3, φυσικά το πλεονέκτημα σε μέγεθος είναι αδιαμφισβήτητο.
Δεν λέω, ο 35-100 έχει κορυφαία οπτικά, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε φακοί της Ολυ. Μικροσκόπια έφτιαχνε παλιότερα, μην το ξεχνάμε, ξέρουν από οπτικά οι άνθρωποι.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090
Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφική Μηχανή από που?

Οκ, εάν είσαι του σπορ της προσαρμογής φακών, η Canon διαθέτει την πλέον ενδεικνυόμενη μοντούρα (πλην Ολύμπους).

παντως λεω να αλλαξω σπορ, τελευταια μ αρεσει πολυ να φωτο γραφιζω κανα πιπινι...Τι βαθος πεδιου κ εστιαση κ FF και f και πρασινα αλογα, ακαταλαβιστικα μου φαινονται.
Αλλα σπορ....:137::137::137:

Reaction score
26.980
ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗΣ ΝΑ ΤΑ ΧΩΣΗΣ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ. ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΤΟΚΕΣ.

http://www.e-photodigital.gr/index.php?cPath=21_23_49&sort=3a&filter_id=6&page=3

Reaction score
33
ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗΣ ΝΑ ΤΑ ΧΩΣΗΣ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ. ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΤΟΚΕΣ.

http://www.e-photodigital.gr/index.php?cPath=21_23_49&sort=3a&filter_id=6&page=3
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Γρηγόρη!

Reaction score
33
Δεν ξέρω τι θα καταφέρω (απέχω πολύ καιρό από το σπορ), όρεξη έχω σίγουρα.... πάντως βρε παιδιά δεν έχω δει μια φωτογραφία απο crop camera που να φτάνει την καθαρότητα και την έκφραση μιας FF...
Εγώ μπορεί να τα κάνω θάλασσα, θα προσπαθήσω περισσότερο, για αυτό το λέμε χόμπυ... αλλά κατά την ταπεινότατη (και άσχετη μπροστά σε όλους σας) γνώμη μου μια FF είναι αχτύπητη...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός