Most visitors online was 4039 , on 10 Oct 2025
Όπως τα είπες...Εγώ συμφωνώ εν γένει με την παράδοση που θέλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων τους αλλά με... προϋποθέσεις. Από τη μία είναι ένα έθιμο που θα μ' άρεσε να διατηρήσω, διαφωνώ όμως να δίνουμε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα κακόηχο (βλέπε περιπτώσεις που είπε ο ak1s) ή απλά δε μας αρέσει.
Για να το θέσω διαφορετικά, αν οι παππούδες έχουν normal ονόματα θα τα προτιμούσα, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο άλλο όνομα που μου άρεσε καλύτερα. Αν όχι τότε θα διάλεγα κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:
Το όνομά μου φυσικά και ήταν από το όνομα του πατέρα του πατέρα μου, δηλαδή τον παπού μου.
Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Και όχι μόνο αυτό. Μιλάμε για τάμα να βαφτιστώ σε μοναστήρι, 4 ώρες ποδαρόδρομος από το κοντινότερο χωριό (και άλλες τέσσερις στην επιστροφή). Δρόμος ή χωματόδρομος ούτε για αστείο, μέσα από μονοπάτια.
Το πρωτο παιδι απο την οικογενεια του πατερα.Το δευτερο παιζεται....
Γιατί βρε Άκη , το Κωνσταντίνος ωραίο όνομα είναι .
Και όμως αυτό μπορεί να συμβεί και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι γονείς από τον κουμπάρο, καθώς δεν τολμούν να πουν στους γονείς τους ότι δεν θα βγάλουν το όνομά τους, επειδή δεν τους αρέσει ... :108:Εμένα δεν μου αρέσει το έθιμο που έχω ακούσει να διαλέγει ο νονός το όνομα.
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:
Καλά βρε φιλενάδα ... σου αρέσει το Μήδεια; :137:Ένα από τα ονόματα που θα ήθελα να είχα είναι Φαίδρα, Μήδεια, Σάπφω, Ηλέκτρα, Ελευθερία, Ελισάβετ και όχι Αρχόντω που είναι το κανονικό μου (της γιαγιά μου) με ......ω
:204::204:Όπως τα είπες...
Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση που είναι και κακόηχο το όνομα και πέφτεις σε... φωλιά
Εγώ πήγα με ελικόπτερο. Για τους συγγενείς έλεγα... . :142:Καλά... εσένα, 4 ώρες πήγαινε και 4 ώρες έλα, ποιος σε κουβαλούσε στα κακοτράχαλα τα μονοπάτια; :116:
Από τα αρχαιοελληνικά ονόματα, το Αλέξανδρος είναι όντως πολύ καλό αλλά θεωρώ ότι έχει πολυφορεθεί.
Υπάρχουν άλλα τα οποία δεν έχει τύχει να τ' ακούσω ποτέ και τα θεωρώ εύηχα, όπως:
Ποσειδώνας,
Πλούτωνας (αν και καταλαβαίνω τους λόγους για να μην χρησιμοποιηθεί),
Δίας,
Απόλλωνας
Από γυναικεία ονόματα τα Φαίδρα, Μήδεια, Σαπφώ, Ηλέκτρα και Δανάη με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.
Δεν συμφωνώ για το ότι το επίθετο ενός παιδιού είναι σίγουρα αυτό του πατέρα...
Εδώ και κάποια χρόνια πάντως μπορείς να επιλέξεις τα παιδιά να έχουν και τα δύο επίθετα των γονιών τους...
Ναι, ισχύει κανονικά και σε ρωτάνε πρώτα όταν πας να βγάλεις τις άδειες του γάμου ...Ισχύει αυτό;
Εγώ ήξερα ότι μπορείς να διαλέξεις ή του άντρα ή της γυναίκας!
:111: :138:πήγε ενας θείος της στον νονό με....μαχαίρι και τον απείλησε πως αν βγάλει την ανηψιά του Φρειδερίκη, θα τον σφάξει! Ετσι η γυναίκα γλύτωσε παρατρίχα τον να την λένε Φρειδερίκη και πήρε το όνομα της γιαγιάς της!
:142::142:Από τα αρχαιοελληνικά ονόματα, το Αλέξανδρος είναι όντως πολύ καλό αλλά θεωρώ ότι έχει πολυφορεθεί.
Υπάρχουν άλλα τα οποία δεν έχει τύχει να τ' ακούσω ποτέ και τα θεωρώ εύηχα, όπως:
Ποσειδώνας,
Πλούτωνας (αν και καταλαβαίνω τους λόγους για να μην χρησιμοποιηθεί),
Δίας,
Απόλλωνας
Από γυναικεία ονόματα τα Φαίδρα, Μήδεια, Σαπφώ, Ηλέκτρα και Δανάη με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.
Ως προς την άποψη του να παίρνει κανείς τ' όνομα που του ταιριάζει, τολμώ να ομολογήσω πως στη στρουμφοχώρα μου αυτό είναι ο κανόνας! Μπορείτε κι εσείς να τον υιοθετήσετε!
Προτεινόμενα: Γρινιάρης, Ξεφτέρης, Χουζούρης, Σπιρτούλης κ.α.
:126:
:121: Εντάξει μόνο το όνομα ...όχι και πράμα:114:Καλά βρε φιλενάδα ... σου αρέσει το Μήδεια; :137:
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:
Καλά, δεν το είπα σαν πρακτική για όλα τα παιδιά, απλά σα μια προσέγγιση που ακολουθούν πολλοί και δε βλάπει και κανένα. Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα δημιουργείται σ' ένα παιδί να'χει δυο ονόματα :118: Να'χει δυο επίθετα να πω, αλλά δύο ονόματα...Λυπάμαι που διαφωνώ με αυτή την πρακτική, καθώς χρεώνεις το παιδάκι για όλη του τη ζωή, με δύο ονόματα, μόνο και μόνο για να ακουστεί μια φορά στην βάπτισή του, το όνομα του παππού ή της γιαγιάς ... :108:
:146::146:Το όνομα έχει αξία εκεί που ρωτάνε ακόμα....
και καταλαβαίνουν από την απάντηση.. :137:
[YOUTUBE]gKI3rBh1Otw[/YOUTUBE]