το βασικοτερο κομματι για hifi

Μηνύματα
1.648
Reaction score
28
Ο χώρος επιδρά καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Μεταβάλλει για πλάκα imaging, spaciousness και timbre. Και μιλάμε ακόμη και για το ίδιο ηχοσύστημα, οι επιδράσεις είναι τρομερές.

Δεν είμαι από τους τύπους που ψειρίζουν το χώρο ιδιαίτερα, αλλά έχοντας αλλάξει 6 διαφορετικά σπίτια τα τελευταία 20 χρόνια .... τουλάχιστον έχω προσωπική εμπειρία.
ναι βρε παιδια αλλα εαν ενα κομματι του ολου συστηματος χωλαινει τι να κανει ο χωρος ? μια κακη πηγη ας πουμε η μια υποδεεστερη του υπολοιπου συστηματος πως μπορει να ανταπεξελθει εστω στον καλυτερο χωρο? garbage in garbage out ! οπως λενε και οι αγγλοι!!
 

Μηνύματα
268
Reaction score
0
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Ηχογράφηση: 40%
Χώρος: 30%
Ηχεία: 15%
Ενισχυτής: 10%
Πηγή: 5%

Αρκεί φυσικά τα ηχεία να κάνουν για το χώρο και ο ενισχυτής για τα ηχεία.
Αλλά πάνω από όλα καλή διάθεση και κέφι.
Να διευκρινίσω ότι η πιο πάνω τοποθέτηση μου δεν είναι με οικονομικά κριτήρια αλλά σαν ποσοστό συνεισφοράς των επί μέρους τμημάτων στον "καλό ήχο".
Αν μιλάμε για οικονομικά κριτήρια τότε θα έλεγα (χωρίς να σημαίνει ότι το θεωρώ και απόλυτο):
Ηχεία 40-50%
Ενισχυτής 20-30%
Πηγή 20-30%
λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν ότι τα ηχεία θα πρέπει να ταιριάζουν στο χώρο και ο ενισχυτής στα ηχεία.
Το κόστος του χώρου (που η σημασία του στον ήχο είναι πολύ μεγάλη) είναι ένα πολύπλοκο κομμάτι με πολλούς παράγοντες για να μπορέσεις να το υπολογίσεις σαν κόστος συστήματος και να πεις τόσα ρίξε στο χώρο και τόσα στα μηχανήματα.
 

Μηνύματα
4.853
Reaction score
4
Απάντηση: Re: το βασικοτερο κομματι για hifi

.... Και μιλάμε ακόμη και για το ίδιο ηχοσύστημα, οι επιδράσεις είναι τρομερές.

...
Ενώ είναι απολύτως λογικό, αυτό είναι συχνό σφάλμα που γίνεται.
Δεν αγοράζουμε το "κατάλληλο" αλλά το "καλύτερο"..:126: (συνήθως πολύ μεγαλύτερα ηχεία)
Γιαυτό καλό είναι να επιλέξουμε το σύστημα αφού υπολογίσουμε το που (χώρος) και το πως θα παίξει και όχι με το "ποιο ηχείο 'κατεβαίνει' ποιο χαμηλά"..
 

Μηνύματα
4.886
Reaction score
3.998
Απάντηση: Re: Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

επαναλαμβανω και παλι γιατι φοβαμαι οτι παρεξηγηθηκα οταν λεγω οτι η πηγη κατα την γνωμη μου παιζει τον σπουδαιοτερο ρολο σε μια αλλαγη εννοω οτι εαν ας πουμε οτι εχουμε α) ηχεια 3000 ευρω β)ενισχυτικο 2300 ευρω και πηγη γ)1000 ευρω δηλαδη ενα σχετικα ισσοροπημενο συστημα ,τωρα εαν αλλαξουμε την πηγη με μια αλλη της ταξης των 3000 ευρω μπορει βεβαια να χαλαει η ισσοροπια του κοστους ομως θα εχουμε σιγουρα μια βελτιωση μεγαλη ,μεγαλυτερη κατα την γνωμη μου απο οτι αν αλλαξουμε πχ τα ηχεια με καποια των 5000 ευρω και προσοχη εννοω βελτιωση στα σημεια εκεινα τα οποια μπορει να μην αφορουν πχ χροιες η χρωματισμους αλλα σιγουρα θα ανεβασει την αναλυση την αναγνωστικοτητα την ομοιογενεια και ολες τις αλλες <παιδικες> ασθενειες των πηγων!!! σ'αυτο λοιπον συμφωνω μαζι σου αρκετα φιλε μου!!

Εχεις μια εμμονη με τις τιμες και τις αναλογικες που νομιζω οτι ειναι λαθος.

Ας παρουμε κατ αρχην σαν δεδομενο οτι ο χωρος ειναι γενικα αποδεκτος και μπορει να αφησει το ηχοσυστημα να παιξει αξιοπρεπως. Τοτε μια υποθεση: Ηχεια τα γνωστα πανελ Magnepan 3,6. Γενικως ενα καλο ηχειο. Τιμη καινουρια τα ηχεια 5.000 ευρω.
Ας παμε να βαλουμε ενισχυτες και να τα οδηγησουμε οπως αρμοζει για ενα τετοιο ηχειο και να το αφησουμε να βγαλει τον πραγματικο του εαυτο. Οδηγοντας τα λοιπον με κλασικο τροπο (οχι αλχημειες που χρειαζονται επιστημονικες γνωσεις) τοτε θα χρειαστουμε 1.000 βατ μες το νερο. Αυτα τα 1.000 βατ θα κοστισουν ενδεχομενως και την διπλασια αξια του ηχειου. Σε ενα τετοιο ηχειο οι διαφορες στην πηγη θα φανουν ευκολα, ενω σ ενα ηχειο της σειρας δυσκολοτερα.

Αλλα και παλι δεν πρεπει να μπερδευουμε τις τιμες. Ας παρουμε για παραδειγμα το σιντιπλαιυερ της Campridge Audio το 840, η το Yamaha 2000. Τιμες περιπου λιγο πιο πανω απο χιλιαρικο. Παρε καμμια δεκαρια σιντιπλαιυερ με διπλασια εως και τριπλασια τιμη. Να δουμε ποση διαφορα θα ακουσεις. Πιθανον απο καθολου εως απειροελαχιστη. Πρεπει να σταματησουμε να κρινουμε τα μηχανηματα απο την τιμη τους.

Στο παρελθον ο Β. Τσαντουλης τα Martin Logan τα δοκιμασε με διαφορους ενισχυτες, αποδεικνυοντας οτι τα εν λογω ηχεια ειναι ευκολα και ταυτοχρονως επαιζαν πολυ καλα και με ακριβους και φτηνους ενισχυτες. Ομως οι φτηνοι ενισχυτες που εχει ο Βασιλης δεν ειναι τυχαιοι. Απλα ο ανθρωπος εχοντας γνωσεις δεν κολαει στο θεμα φτηνο - ακριβο, αλλα κοιταζει αλλα πραγματα, που καθοριζουν με καλυτερο τροπο την ποιοτητα ενος μηχανηματος.
 

Μηνύματα
1.292
Reaction score
38
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Κατ' αρχήν να ζητήσω συγνώμη γιατί εγώ παρέσυρα τον haralas στο ποσοτικό/οικονομικό κομμάτι του θέματος, το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αλληλένδετο, εφόσον μιλάμε για εταιρείες που δεν πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες... (μιλώντας πάντα για γήινες καταστάσεις... Ηχεία-ενισχυτή-πηγή...

Φίλε vastar αν κατάλαβα, λές ότι τα συγκεκριμένα CDp της Yamaha και της Cabridge θα παίξουν το ίδιο ή πολύ κοντά με τριπλάσιας αξίας πηγές... για παράδειγμα ένα tascam+yba DAC (συνολο 1500E) θα έπαιζε περίπου το ίδιο?

Επίσης, χωρίς να έχω ακούσει τα Magnepan, γιατί να μην μπορεί να τα οδηγήσει ένας Halo A21 ή δύο 400άριδες Electrocompaniet... Και στις δύο περιπτώσεις, αν θυμάμαι καλά δεν ξεπερνάμε τα 6000Ε...

Επειδή δεν γνωρίζω την υπόθεση με τους συνδυασμούς στα Μartin Logan μπορείς να αναφέρεις για ποιά ML μιλάμε και ποιούς ενισχυτές. Δυσκολεύομαι δλδ να πιστέψω ότι τα ΜL εξαφανίζουν την παραμόρφωση ενός φτηνού ενισχυτή ή την σκληράδα ή την θαμπάδα άλλων... επειδή είναι εύκολα. Για ποιά περίπτωση μιλάμε? Αν είναι εύκολο και κάποιο link θα με βοηθούσες.

:605:
 

Μηνύματα
4.059
Reaction score
776
Ο χώρος επιδρά καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Μεταβάλλει για πλάκα imaging, spaciousness και timbre. Και μιλάμε ακόμη και για το ίδιο ηχοσύστημα, οι επιδράσεις είναι τρομερές.

Δεν είμαι από τους τύπους που ψειρίζουν το χώρο ιδιαίτερα, αλλά έχοντας αλλάξει 6 διαφορετικά σπίτια τα τελευταία 20 χρόνια .... τουλάχιστον έχω προσωπική εμπειρία.
acoustics απ ότι ξέρω είσαι επαγγελματίας στο χώρο της ακουστικής.πόσο είναι η συνεισφορά του χώρου σε ένα σύστημα ποσοστιαία?

...........................................................

εγώ πάντως θεωρώ οτι μέσα απο τα ποσοστά βλέπουμε το φετίχ του κάθε χαιφιντελά απέναντι στο σύστημα του.ας πούμε άλλος δίνει σημασία στην πηγή, άλλος στον προενισχυτή και άλλος στο ηχείο.
απο την άλλη όμως υπάρχουν αντικειμενικές αλήθειες...
το ηχείο είναι μετατροπέας ενέργειας.εισάγει κτηνώδεις παραμορφώσεις όπως και ο χώρος.αντιθέτως στους ενισχυτές τα πράματα είναι απλά.η διακοπτική σχεδίαση μας εφερε ισχύ και ποιότητα με λίγα χρήματα.έτσι σήμερα ένας με 1000 ευρώ παίρνει ένα αξιόλογο μηχάνημα.υπάρχει βέβαια και καλύτερο αλλα επειδή οι παραμορφώσεις είναι ελάχιστης διαφοράς δέν έχει σημασία και τόσο στο τελικο αποτέλεσμα.
έτσι και με τις πηγές.το πικάπ είναι μηχανή παραγωγής παραμορφώσεων.αν δέν τα ακουμπήσεις...δέν.αντιθέτως η ψηφιακή τεχνολογία τα ισοπέδωσε όλα.δέν είναι καθόλου τυχαίο οτι το medea(βγήκε το 2002) θεωρείται dac αναφοράς την ίδια ώρα που το 2002 δέν υπήρχε καλά καλά η έννοια της ψηφιακής τηλεόρασης.ουσιαστικά όπως έχω ξαναπεί και το ξαναλέω οι διαφορές στα ψηφιακά είναι σαν να ψάχνεις ψύλους στ άχυρα.βρίσκεις μέν αλλα δέν είναι πικάπ.δέν είναι ηχείο.
επίσης σημαντικό είναι η όλη μελέτη του συνόλου χώρος-συστημα.δέν είναι το ίδιο να έχω δύο πόρτες, 4 ρόδες κ.τ.λ. και απο την άλλη το όλο όχημα.
οπότε επιλέγουμε και πάμε...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.976
Reaction score
55.208
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

...
Προσωπικα πιστευω ειναι η διαμετρος του πορτοφολιου.
Το μονο πραμα που ειναι σε θεση να αλλαξει σχεδον τα παντα , το μονο που δεν προσφερει ειναι εμπειρια......
Και όμως,αν κάτι προσφέρει είναι ακριβώς η ΄΄εμπειρία΄΄ (των...άλλων:126:)
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.976
Reaction score
55.208
Απάντηση: Re: το βασικοτερο κομματι για hifi

είναι και απλό θέμα λογικής...αν το 80% ήταν ανακλάσεις τότε θα ακούγαμε μία ανώμαλη μουτζούρα και όχι μουσική.
επίσης ο τύπος αυτός μιλάει για λόγο ενέργειας.ο λόγος ενέργειας δέν μου λέει κάτι.στα μεσαία οι ανακλάσεις είναι μικρές, στα ψηλά ουσιαστικά δέν υπάρχουν ενώ στα χαμηλά έχουμε μία μαζική εισροή ενέργειας που δημιουργεί το βασικό πρόβλημα.επομένως το ίδιο το ενεργειακό ποσοστό δέν λέει και πολλά.
αυτό που λέει είναι η καμπύλη απόκρισης σε ένα σημείο του χώρου.
Μα αυτό που φτάνει στ'αυτιά μας είναι-τηρουμένων των αναλογιών- μιά ΄΄ανώμαλη μουτζούρα΄΄.Γιά το ότι εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως Μουσική,ευθύνονται τα αντιληπτικά κέντρα επεξεργασίας του εγκεφάλου μας.Επομένως αυτός συνιστά το πιό ουσιαστικό στοιχείο υψηλής πιστότητας,αφού είναι ο μόνος κρίκος γιά τον οποίο δύναται να ισχύει...΄΄rugs in,riches out΄΄.:612:

Εάν πάντως επιθυμείς να συγκρίνεις την ΄΄ανώμαλη μουτζούρα΄΄ με μιά ΄΄ομαλή΄΄,δοκίμασε ένα καλό ζεύγος ακουστικών αντί γιά σύστημα ηχείων-χώρου.
Όσο γιά την ΄΄ενέργεια΄΄,όφειλε να σου ΄΄λέει΄΄ κάτι....Εκτός βέβαια κι αν δεν έχεις επισκεφθεί το αμφιθέατρο...΄΄Ανατομίας΄΄:126:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.976
Reaction score
55.208
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Ποιος χώρος ρε... σεόλους τους χώρους μπορείς να ακούσεις καλά !
Πιούρη φάηερς.. ?
Ελπίζω να έβαλες μέσα την παράμετρο που ισχύει στο "χάη"... "το σύστημά μου (ή και συσκευή μόνο) παίζει όπως άλλες πολλαπλάσιας τιμής, οπότε-μιλάμε πρέπει να έχει μεγάλη χαρά..!!
:137:
______
Η εσωτερική πραγμάτωση της υψηλής πιστότητας,συνίσταται στο ν'απολαμβάνεις αυτό που ακούς σαν να είναι ο τελειότερος ήχος από την τελειότερη συσκευή του κόσμου...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.976
Reaction score
55.208
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Σε μιά κοινωνία που εξετάζει την υψηλή πιστότητα ως ΄΄ακίνητη περιουσία΄΄,είναι αναμενόμενη η τάση να συγχέεται αυτή με...΄΄ψιλή κυριότητα΄΄ και να ποσοτικοποιείται.

Η υψηλή πιστότητα δεν είναι προνόμιο των πλουσίων.Η εσωτερική ηρεμία και ισορροπίες ενός ανθρώπου είναι αυτές που δίνουν τις πραγματικές απολαύσεις.Η εξαγορά αυτών των δύο με χρήματα κρίνεται αδύνατη.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.877
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Και όμως,αν κάτι προσφέρει είναι ακριβώς η ΄΄εμπειρία΄΄ (των...άλλων:126:)
ξερεις καμμια φορα πληρωνεις την εμπειρια tzaba man, καποτε πριν πολλα χρονια πληρωσα αυτον που εκανε την μελετη για το μεγαρο μουσκιης να κανει μια κετιμιση στον χωρο μου.
Οκ δεν λεω και ηξερε και λεφτα ειεχ χωσει και χρονι στη δουλεια του.Απλα εν καιρο ειδε οτι δεν μου αρεσαν οι ρποτασεις του.Και ξερεις και λαθος να αισθανεσαι προτιμας αυτο που σου αρεσει.(ευτυχως δεν ημουν λαθος) (λαθος ηταν η ατοπη εμπειρια του)( ξανα ευτυχως δεν πληρωσα πολλα)
 

Μηνύματα
4.886
Reaction score
3.998
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Κατ' αρχήν να ζητήσω συγνώμη γιατί εγώ παρέσυρα τον haralas στο ποσοτικό/οικονομικό κομμάτι του θέματος, το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αλληλένδετο, εφόσον μιλάμε για εταιρείες που δεν πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες... (μιλώντας πάντα για γήινες καταστάσεις... Ηχεία-ενισχυτή-πηγή...

Φίλε vastar αν κατάλαβα, λές ότι τα συγκεκριμένα CDp της Yamaha και της Cabridge θα παίξουν το ίδιο ή πολύ κοντά με τριπλάσιας αξίας πηγές... για παράδειγμα ένα tascam+yba DAC (συνολο 1500E) θα έπαιζε περίπου το ίδιο?

Επίσης, χωρίς να έχω ακούσει τα Magnepan, γιατί να μην μπορεί να τα οδηγήσει ένας Halo A21 ή δύο 400άριδες Electrocompaniet... Και στις δύο περιπτώσεις, αν θυμάμαι καλά δεν ξεπερνάμε τα 6000Ε...

Επειδή δεν γνωρίζω την υπόθεση με τους συνδυασμούς στα Μartin Logan μπορείς να αναφέρεις για ποιά ML μιλάμε και ποιούς ενισχυτές. Δυσκολεύομαι δλδ να πιστέψω ότι τα ΜL εξαφανίζουν την παραμόρφωση ενός φτηνού ενισχυτή ή την σκληράδα ή την θαμπάδα άλλων... επειδή είναι εύκολα. Για ποιά περίπτωση μιλάμε? Αν είναι εύκολο και κάποιο link θα με βοηθούσες.

:605:

Κατ αρχην παραμορφωση εχουν και οι πολλοι ακριβοι ενισχυτες :142:. Στην κατηγορια "δοκιμες συγκριτικα" μπορεις να βρεις τα αρθρα για τα Martin Logan Spire η τα Summit και να βρεις τους ενισχυτες που δοκιμαστηκαν.

Οσον αφορα τα σιντιπλαιυερ που σου γραφω θα ηθελα να τα συγκρινεις με ομοειδεις πηγες και οχι με ντακ η πικαπ. Ομως και το Tascam που αναφερεις θεωρειται απο αρκετους ενα απο τα καλυτερα τρανσπορτ κι ας ειναι πολυ φτηνο.

Για τους Hallo & Electrocompanient που αναφερεις αφου κοστιζουν 6.000 ευρω, αρα ξεπερνουν την αξια του ηχειου και αποδεικνυουν αυτο που εγραφα για τις αναλογιες οτι δεν ισχυουν. Δηλαδη οτι τα ηχεια πρεπει να ακριβωτερος κρικος της αλυσιδας και μαλιστα κατα καποιο συγκεκριμενο ποσοστο.

Στην ουσια οταν φτασεις στο κομματι αγορα ηχοσυστηματος, ξεκινας απο το ηχειο και μετα, απο τα χαρακτηριστικα αυτου για να πας στον ενισχυτη που θα οδηγησει με καλυτερο τροπο. Σ αυτη την περιπτωση μπορει ο ενισχυτης να κοστισει και ακριβωτερα απο το ηχειο (βλεπε Βλασης και ενισχυτικα για τα B&W 802) η και πολυ φθηνωτερα ενδεχομενως και στο 1/3 της αξιας του ηχειου.
 

Μηνύματα
1.648
Reaction score
28
Re: Απάντηση: Re: το βασικοτερο κομματι για hifi

Μα αυτό που φτάνει στ'αυτιά μας είναι-τηρουμένων των αναλογιών- μιά ΄΄ανώμαλη μουτζούρα΄΄.Γιά το ότι εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως Μουσική,ευθύνονται τα αντιληπτικά κέντρα επεξεργασίας του εγκεφάλου μας.Επομένως αυτός συνιστά το πιό ουσιαστικό στοιχείο υψηλής πιστότητας,αφού είναι ο μόνος κρίκος γιά τον οποίο δύναται να ισχύει...΄΄rugs in,riches out΄΄.:612:

Εάν πάντως επιθυμείς να συγκρίνεις την ΄΄ανώμαλη μουτζούρα΄΄ με μιά ΄΄ομαλή΄΄,δοκίμασε ένα καλό ζεύγος ακουστικών αντί γιά σύστημα ηχείων-χώρου.
Όσο γιά την ΄΄ενέργεια΄΄,όφειλε να σου ΄΄λέει΄΄ κάτι....Εκτός βέβαια κι αν δεν έχεις επισκεφθεί το αμφιθέατρο...΄΄Ανατομίας΄΄:126:
ναι σ'αυτο εχεις δικιο ! AKG K-241 του 1982 !!! ακομα κελαηδουν!!!
 

Μηνύματα
1.292
Reaction score
38
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Η υψηλή πιστότητα δεν είναι προνόμιο των πλουσίων.Η εσωτερική ηρεμία και ισορροπίες ενός ανθρώπου είναι αυτές που δίνουν τις πραγματικές απολαύσεις.Η εξαγορά αυτών των δύο με χρήματα κρίνεται αδύνατη.
Aυτό το τελευταίο, περί εσωτερικής ηρεμίας και ισορροπίας του ανθρώπου, πως δεν το έχουν καταλάβει τόσα studio, κινηματογράφοι και χώροι εστίασης που επενδύουν σε ότι καλύτερο μπορούν είναι ένα θέμα...:601:

Μεγάλο πορτοφόλι + γνώση = καλύτερες επιλογές... Σε άλλη περίπτωση να "επενδύσουμε" καλύτερα σε κάποιο ψυχολόγο.

Εκτός αν πρέπει κάθε φορά (και πριν κάτσουμε μπροστά στα ηχεία) να κάνουμε ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης, να διώχνουμε τις κακές σκέψεις και να καταλήγουμε σε γιόγκα...
Βάζω και την γυναίκα να τραγουδήσει, το υιό στα κρουστά και τέλος το ΗiFi!!!

Προσωπικά φίλε bhutia παρότι κατα καιρούς η εσωτερική μου ηρεμία διαταράσσεται ο τοίχος πίσω μου τα ίδια προβλήματα δημιουργεί... το σύστημα δεν έχει όγκο και έκταση στις χαμηλές και λίγο τονισμένο "σ" το ακούω...

Σαφώς και η διάθεση παίζει ρόλο αλλά μόνο στην επιλογή να πατήσουμε το power...
Aν τα καταφέρεις η μουσική σε ταξιδεύει και ξεχνιούνται όλα...

:619:
 

Μηνύματα
1.292
Reaction score
38
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

@vastar

1) Δεν έχουν όλοι οι ενισχυτές την ίδια παραμόρφωση, ούτε αυτή εκδηλώνεται κατά την παροχή ίδιας ενέργειας... Κατά κανόνα το ποιοτικότερο είναι και ακριβότερο.

2) Τα CDp που ανέφερες έχουν εσωτερικό - ενσωματωμένο DAC. Στη σύγκριση που έκανα το DAC "βγήκε απ' έξω..."... ποιά ακριβώς η διαφορά...:203:

Μήπως ότι τα ετοιματζίδικα consumer CDps χρησιμοποιούν ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς των 10Ε??? Λέω τώρα...

3) Πραγματικά δεν βλέπω αναντιστοιχία τιμής Magnepan-Halo αλλά αν εσύ βλέπεις οκ... δε θα τα χαλάσουμε!

4) Τέλος όσον αφορά την διαδικασία στησίματος ενός HiFi συστήματος με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο... Κάπως έτσι το βλέπω και εγώ...

:619:
 

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.058
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

γενικα τα ποσοστα οταν δεν προκυπτουν απο μαθηματικες πραξεις ειναι εντελως αχρηστα. πχ τι ποσοστο επιτυχιας εχω με αυτη την μελαχροινη? απαντηση 20%. και πως βγαινει αυτο? υψος μου δια βαρος μου επι χαμογελο μου μειον την μυτη μου και την καμπουρα στο τετραγωνο δια την ομορφια της και την ηλικια της. το ματσαρισμα των συσκευων ειναι το μυστικο. το οποιο ειτε προκυπτει με γνωσεις - βοηθεια ειτε κατα τυχη ειτε γιατι ο εμπορος εχει ματσαρει πριν απο εμας για εμας. καπχιοι μιλανε για αλλαγη πηγης και φοβερη βελτιωση. το πιο πιθανο ειχαν μια ξεκαρφωτη συσκευη σε ενα κατα τα λοιπα ματσαρισμενο συστημα. αλλοι αλλαζοντας καλωδιο ειδαν το φως τους. ισως ειχαν ενα κακο καλωδιο. αλλοι αλλαξαν ενισχυτη και ξαφνικα ηταν σαν να αλλαξαν ηχεια. ε αν ο προηγουμενος δεν ειχε δυνατοτητα οδηγησης του συγκεκριμενου ηχειου βεβαια τρελαθηκαν με την βελτιωση. με υπομονη χωρις ποσοστα και με ακροασεις στον χωρο μας στηνουμε το συστηματακι των ονειρων μας αποφευγοντας τα πολλα μαγειρεματα.
 

Μηνύματα
1.292
Reaction score
38
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Φυσικά τα ποσοστά που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά μιας τάξης μεγέθους...

Έχεις δίκιο ότι η στατιστική δε προβλέπει τίποτα. Απλά σου δίνει κάποιες πιθανότητες παραπάνω...

Στη ουσία ψάχνουμε το περισσότερο και το λιγότερο... Όλα συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα.
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

Η στατιστική μπορεί να παρέξει στοιχεία, αρκεί να συμφωνηθει ποιό είναι το δείγμα ατόμων που θα ληφθεί για επεξεργασία.

Από μικρό δείγμα χομπιστών του είδους παλαιότερα είχε προκύψει το παρακάτω, με βάση την λιανική τιμή:

http://i712.photobucket.com/albums/ww128/ingognito/audio/aca_equip_stats.jpg

Χοντρικά λέει ό πίνακας ότι:

Aν η λιανική όλου του συστήματος (περιλαμβάνεται κόστος καλωδίων σήματος και ρεύματος σε κάθε group, αλλά όχι κόστος rack και λοιπά accessories) είναι 100 μονάδες, ένας χαιφιντελίστας ξοδεύει:

Για αναλογική πηγή: 20,
Για ψηφιακή πηγή: 14,
Για ενισχυτικά: 36,7 και
Για ηχεία: 29,3

Κοιτάζοντας τα παραπάνω, μου κάνει εντύπωση ότι για τα ενισχυτικά ξοδεύονται περισσότερα χρήματα από τα ηχεία, παρα το γεγονός ότι πανθομολογουμένως, τα ηχεία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο!

Ενα άλλο συμπέρασμα είναι ότι από τις 100 μονάδες του συστήματος, 8,2 ξοδεύονται σε καλώδια σήματος, πράγμα μάλλον αναμενόμενο...
 

Μηνύματα
9.946
Reaction score
33
χμμμμ....
θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια στατιστική κόστους ενισχυτών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κατασκευής ηχείων σε σχέση με το εκάστοτε ηχείο που παράγουν/δοκιμάζουν....

ΠΧ χρησιμοποιούν τα ίδια ενισχυτικά με τα οποία δοκιμάζουν τις "ναυαρχίδες" και στα εισαγωγικά μοντέλα ώστε αν αυτά ηχούν σκ@τ@ στο σπίτι του αγοραστή να του λένε "δεν τα οδηγείς σωστά?" ή έχουν και αντίστοιχου κόστους -με αυτό του εκάστοτε υπό δοκιμή ηχείου- ενισχυτή?
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.878
Reaction score
127.300
Απάντηση: το βασικοτερο κομματι για hifi

...

Για ηχεία: 29,3

...

8,2 ξοδεύονται σε καλώδια σήματος...
Για πες μου την προσωπική σου εκτίμηση: Αν το 8,2 το ρίχναν στα ηχεία, οπότε πήγαινε το ηχείο στο 37,5 %, δεν θα ήταν καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα?

(επί τοις ευκαιρίας, θα ανέβαινε και πάνω από το κόστος των ενισχυτικών - το 36,7)


-Ας το δούμε στην πράξη, σε 3 παραδείγματα κόστους ηχοσυστημάτων:

1. σε συνολικό κόστος 20.000 ευρώ, το κόστος των ηχείων (29,3% και 37,5%) στις δυό περιπτώσεις θα είναι 5.860 ευρώ και 7.500 ευρώ αντίστοιχα

2. σε συνολικό κόστος 30.000 ευρώ, το κόστος των ηχείων είναι 8.790 και 11.250 ευρώ αντίστοιχα.

3. σε συνολικό κόστος 70.000 ευρώ, το κόστος των ηχείων είναι 20.510 και 26.250 ευρώ αντίστοιχα.


Τελικά ποιά ηχοσυστήματα πιστεύετε ότι θα παίζουν καλύτερα? Αυτά με τα ακριβότερα ηχεία και με φτηνά καλώδια ή αυτά με τα φτηνότερα ηχεία και με τα ακριβότερα καλώδια? Τελικά 2, ή 2,5 ή 6 χιλιάδες ευρώ ακριβότερα ηχεία δεν παίζουν αρκετά καλύτερα από τη διαφορά που θα δώσει ένα καβλώδιο?

(για λόγους σύγκρισης, παραθέτω τα κοστολόγια του κόστους των καλωδίων σήματος στις 3 παραπάνω περιπτώσεις, που με ποσοστό 8,2% είναι ως εξής: 1.640 ευρώ, 2.460 ευρώ και 5.740 ευρώ. Όλα αυτά, ενώ με μια belden καλωδίωση το συνολικό κόστος δύσκολα να ξεπεράσει τα 100, άντε 150 ευρώ...)
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.005
Μηνύματα
2.885.131
Members
37.975
Νεότερο μέλος
Sonic10
Top