24/96 vs Vinyl

Reaction score
70
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια σύγχυση όσον αφορά την μουσική και τα μηχανήματα αναπαραγωγής της μουσικής.

Για να γράψεις καλή μουσική πρέπει να είσαι καλός μουσικός. Το να έχεις γνώσεις μηχανικού δεν νομίζω ότι βοηθούν ιδιαίτερα.

Για να φτιάξεις καλά μηχανήματα πρέπει να είσαι καλός ηλεκτρολόγος μηχανικός. Το να έχεις γνώσεις μουσικής δεν νομίζω ότι βοηθούν ιδιαίτερα.

Τόσο δύσκολο είναι???

Reaction score
4.250
Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Γι αυτό και οι παλιές ηχογραφήσεις έχουν περισσότερη αξία.

Γιατί οι επεμβάσεις του ηχολήπτη εκείνη την εποχή ήταν λιγότερες και έτσι τα εργα αυτά, όταν τα ακούς από αξιόπιστα ηχητικά συστήματα πλησιάζουν περισσότερο την εμπειρία ενός Μεγάρου (οποιουδήποτε Μεγάρου...), δηλαδή του ζωντανού γεγονότος...

Εχετε προσέξει σε μερικούς δίσκους πως τονιζουν την λέξη "unedited"?

Καλώς ήρθες στην παρέα μας audio2010. :114:
Χρηστο διαφωνω, αλλα τελειως διαφωνω!

Εχω ακουσει τετοια εργα, οπου ακους τον καλλιτεχνη να βηχαει. Παλι καλα που δεν εβγαζε και το μαντηλι να φυσηξει την μυτη του.:116:

Υπαρχουν κι αλλες ατελειες οπου ομως πρεπει να σκαμπαζεις απο τεχνικα και μουσικη ταυτοχρονως για να τα καταλαβεις. Απλα οι ανθρωποι εκεινη την εποχη δεν ειχαν την τεχνικη δυνατοτητα να διορθωσουν τα κακως κειμενα.

Εχω δει αρκετα ντοκυμανταιρ απο μεγαλα στουντιο με πρωτοκλασατα ονοματα της ροκ και ποπ, οπου εδειχναν πως τους εδιναν ενα μουσικο κομματι και πως κατεληγε μετα. Στην ουσια αυτο που εμαθε κι αγαπησε ο κοσμος ειναι η συνδιασμενη δουλεια καλλιτεχνη και ηχοληπτη.

Ενα προχειρα που μου ερχεται στο μυαλο, ειναι οταν Bob Marley πηγε μια κασετα με κομματια που εγραψε με την ορχηστρα του σε ενα στουντιο. Αυτο που τελικα ηχογραφηθηκε και εμαθε στην συνεχεια ο κοσμος εχει ελαχιστη σχεση με το αρχικο περιεχομενο της κασετας. Ο ηχοληπτης εξηγει καρε καρε ολες τις παρεμβασεις που εκανε στο εν λογω κομματι.

Τετοια dvd εχω αρκετα π.χ. με Pink Floyd, Deep Purpl, Beetles κλπ. Εχει πλακα, ισως τα μεγαλα στουντιο με τους εκπληκτικους μηχανικους του ηχου δικαιουνταν μερους απο τα πνευματικα δικαιωματα των καλλιτεχνων:142:.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Διαφωνούμε ριζικά! Εσένα σου αρέσουν τα αποστειρωμένα, εμένα μου αρέσουν τα LIVE... και με τα λαθάκια τους και με το βηχαλάκι κάποιου... στο ακροατήριο...

Reaction score
0
Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια σύγχυση όσον αφορά την μουσική και τα μηχανήματα αναπαραγωγής της μουσικής.

Για να γράψεις καλή μουσική πρέπει να είσαι καλός μουσικός. Το να έχεις γνώσεις μηχανικού δεν νομίζω ότι βοηθούν ιδιαίτερα.

Για να φτιάξεις καλά μηχανήματα πρέπει να είσαι καλός ηλεκτρολόγος μηχανικός. Το να έχεις γνώσεις μουσικής δεν νομίζω ότι βοηθούν ιδιαίτερα.

Τόσο δύσκολο είναι???

Αν αναφέρεσαι σε αυτά που έγραψα δεν κατάλαβες καθόλου τι ήταν αυτό που ήθελα να πω. Θα στο κάνω ποιο εύκολο.
Σίγουρα δεν έχω ακούσει όλα τα συστήματα και μηχανάκια που υπάρχουν ίσως ούτε τα μισά που έχεις ακούσει εσύ και πιθανότατα να έχεις μεγαλύτερη εμπειρία.
Εγώ όμως έχω βρεθεί σε κάποια studio στο Λονδίνο στο Παρίσι στην νέα Υόρκη πριν από κάποια χρόνια και όλο και κάτι άκουσα.
Φυσικά σαν μουσικός όλο και κάτι έχω σπίτι. Αυτό λοιπόν που είπα είναι ότι δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το ηχείο η ότι είναι αυτό τέλος πάντων το μηχανάκι που θα σου αναπαράγει την μαγεία τις στιγμής, το πραγματικό γεγονός ούτε καν. Μιλάμε για τα φυσικά μουσικά όργανα. Δεν έχω ακούσει πιάνο πχ σε σύστημα και να με μπερδέψει με φυσικό πιάνο. Πόσο μάλλον ερμηνεία του καλλιτέχνη .
Μπορεί να μην φταίνε τα μηχανήματα αλλά οι ηχολήπτες τα studios τα cd η ηχογράφηση ,δεν με απασχολεί, απλά δεν μπορούν .δεν με νοιάζει τι φταίει.

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Αν αναφέρεσαι σε αυτά που έγραψα δεν κατάλαβες καθόλου τι ήταν αυτό που ήθελα να πω. Θα στο κάνω ποιο εύκολο.
Σίγουρα δεν έχω ακούσει όλα τα συστήματα και μηχανάκια που υπάρχουν ίσως ούτε τα μισά που έχεις ακούσει εσύ και πιθανότατα να έχεις μεγαλύτερη εμπειρία.
Εγώ όμως έχω βρεθεί σε κάποια studio στο Λονδίνο στο Παρίσι στην νέα Υόρκη πριν από κάποια χρόνια και όλο και κάτι άκουσα.
Φυσικά σαν μουσικός όλο και κάτι έχω σπίτι. Αυτό λοιπόν που είπα είναι ότι δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το ηχείο η ότι είναι αυτό τέλος πάντων το μηχανάκι που θα σου αναπαράγει την μαγεία τις στιγμής, το πραγματικό γεγονός ούτε καν. Μιλάμε για τα φυσικά μουσικά όργανα. Δεν έχω ακούσει πιάνο πχ σε σύστημα και να με μπερδέψει με φυσικό πιάνο. Πόσο μάλλον ερμηνεία του καλλιτέχνη .
Μπορεί να μην φταίνε τα μηχανήματα αλλά οι ηχολήπτες τα studios τα cd η ηχογράφηση ,δεν με απασχολεί, απλά δεν μπορούν .δεν με νοιάζει τι φταίει.

Δεν διαφωνώ μαζί σου. Και μάλιστα δεν αναφερόμουν σε σένα άλλα στην τροπή που έχει πάρει το θέμα γενικά...

Είναι δυνατόν να μιλάμε για μηχανήματα αναπαραγωγής(και μέσα αναπαραγωγής της) και να λέει ο ΛΣ για μέγαρο. Εγώ δεν πάω Μέγαρο, θα μείνω με τον παίδαρο. Ότι να ναι..

Reaction score
70
Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

@savatage
Συγνώμη
Δεν χρειάζονται συγνώμες. Δεν σε παρεξήγησα. Καλά έκανες και τα έγραψες αναλυτικότερα και στην ουσία τους συμφωνώ. Οι γνώσεις σου πάνω στην μουσική πιστεύω θα είναι πολύ σημαντικές και καλό θα ήταν να τις μοιραστείς και με άλλους εδώ μέσα.

Reaction score
59
Vastsar & Skal όλα αυτά εξηγούνται στο βιβλίο "Περί Αυθεντικότητας Δίσκων Βινυλίου" (Από τη δεκαετία του 50 στη δεκαετία του 80). Λ.Σ.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Vastsar & Skal όλα αυτά εξηγούνται στο βιβλίο "Περί Αυθεντικότητας Δίσκων Βινυλίου" (Από τη δεκαετία του 50 στη δεκαετία του 80). Λ.Σ.
Σου 'πα να μου το στείλεις το βιβλίο, μαζί με 1-2 δισκους Direct to Disk και μ' έγραψες κανονικά... :110:

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: 24/96 vs Vinyl

Σου 'πα να μου το στείλεις το βιβλίο, μαζί με 1-2 δισκους Direct to Disk και μ' έγραψες κανονικά...
Έχω πολύ δουλιά με την εξαγωγή του βιβλίου και τις παραγγελίες εξωτερικού και σαν να μη εφτανε αυτό και τις ανταποκρίσεις από τα Μαντεία.
Δεν σε ξέχασα θα τα πούμε μετά. Λ.Σ.

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Διαφωνούμε ριζικά! Εσένα σου αρέσουν τα αποστειρωμένα, εμένα μου αρέσουν τα LIVE... και με τα λαθάκια τους και με το βηχαλάκι κάποιου... στο ακροατήριο...
Όποιος νομίζει οτι επειδή ακούει "βηχάκια" η παραγωγή δεν έχει διορθωθεί πριν ή μετά, ακόμη και το '50-'60, είναι μακρυά νυχτωμένος. Οι περισσότερες παραγωγές από ζωντανές συναυλίες, είναι το αποτέλεσμα τριών ή και περισσοτέρων συναυλιών με το ίδιο πρόγραμμα, ακόμη και σε άλλο χώρο ή πόλη. Η μόνη περίπτωση να ακούσετε "ζωντανό" είναι σε ζωντανή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική αναμετάδοση ή σε direct cut δίσκους. Αν υπάρχουν unedited δισκογραφικές παραγωγές, αυτές αποτελούν λιγοστές εξαιρέσεις.

Reaction score
4.250
Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Όποιος νομίζει οτι επειδή ακούει "βηχάκια" η παραγωγή δεν έχει διορθωθεί πριν ή μετά, ακόμη και το '50-'60, είναι μακρυά νυχτωμένος. Οι περισσότερες παραγωγές από ζωντανές συναυλίες, είναι το αποτέλεσμα τριών ή και περισσοτέρων συναυλιών με το ίδιο πρόγραμμα, ακόμη και σε άλλο χώρο ή πόλη. Η μόνη περίπτωση να ακούσετε "ζωντανό" είναι σε ζωντανή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική αναμετάδοση ή σε direct cut δίσκους. Αν υπάρχουν unedited δισκογραφικές παραγωγές, αυτές αποτελούν λιγοστές εξαιρέσεις.
Θεμη σ ευχαριστω για την διορθωση.

Τελικα εσεις οι τεχνικοι ειστε παντου και σε ολους τους χρονους.

Η τεχνολογια σας και η τεχνογνωσια σας σε σχεση με το 1950, 1960 και 1970 βελτιωθηκε η χειροτερεψε?
Γιατι ρε γαμωτο, ολο για εκεινη την χρυση εποχη ακουμε. Τι διαλο γινεται τοσο αρτιοριοσκληρυνση εχετε και δεν μπορειται να κανετε ενα βημα μπροστα?

Ειναι σα να λεμε "εναν καλο ειχαμε και πεθανε!"

Reaction score
59
Σε μια από τις συμφωνίες του Μάλερ με Σόλτι, δεν θυμάμαι ποια, η οποία ηχογραφήθηκε σε στούντιο, όχι λάιβ, καταλαβαίνεις την αλλαγή στην τοποθέτηση των μικροφώνων. Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις που η ηχογράφηση ενός έργου κόβεται και ράβεται, ξαναηχογραφούνται μέρη μετά για να κάνουν τα μπαλώματα και φυσικά ξαναστήνουν τα μικρόφωνα αλλά όχι όπως πριν, για διάφορους λόγους.
Αυτά εννοείται ότι τα αντιλαμβάνεσαι σε ένα σύστημα που μπορεί να αναδείξει τις παραμικρές διαφορές. Όπως έχω πει άλλοτε, ακουστές μπορεί να είναι οι διαφορές ανάμεσα και σε δύο αντίτυπα που μπορεί να έχουν προκύψει από τους ίδιους εκτυπωτές. Εξυπακούεται ότι οι διαφορές αυτές γίνονται αντιληπτές κυρίως από *κουφούς*.Λ.Σ.

Reaction score
59
Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία ηχογράφηση του Firebird με τον Ansermet το 1969 στο Λονδίνο. Υπήρχε η έκδοση σε κουτί που συμπεριλάμβανε και δεύτερο δίσκο με τις πρόβες. Συγκρίνοντας τες με τον δίσκο βλέπει κανείς τις διαφορές. Πόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση του χώρου στις πρόβες, οι οποίες φαίνεται να είναι *απείραχτες*!!!
Αυτό από αφορμή με τα παραπάνω του Σκαλούμπακα. Λ.Σ.

Reaction score
59
όχι!!!:137:εννοώ......τί ακούγεται καλύτερα?κάτι με mastering ή κάτι χωρίς???
Κατάλαβα τί θέλεις να πεις. Όλα αναγκαστικά είναι μάστερινγκ, δηλαδή η χάραξη της μήτρας π.χ.
Εννοείς βέβαια την κάποια επέμβαση κατά τη διαδικασία αυτή. Αυτό εξαρτάται από το *ειδικό βάρος* αυτουνού που κάνει τη δουλιά αυτή. Λέγεται Grundman, Hoffman, Ricker ....? Καθώς και από το ποιοι άλλοι ασχολούνται. Τest pressings, ποιοτικός έλεγχος, συγκριτικό δειγμάτων με την ταινια ηχογράφησης Τα λέω στο βιβλίο στο "Τί ίσχυε και τί άλλαξε". Το έχεις.Λ.Σ.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Νομίζω άλλο είναι το mastering που γίνεται πάντα και άλλο το editing... :139:

Γενικά μιλώντας, οι επεμβάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να μην το δείχνουν, σαν παράδειγμα να μακιγιάρεις μια ωραία γυναίκα και να την κανεις ακόμα ομορφότερη, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται...

Δεν ξέρω αν με πχιάνετε... :139:

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 24/96 vs Vinyl

Θεμη σ ευχαριστω για την διορθωση.

Τελικα εσεις οι τεχνικοι ειστε παντου και σε ολους τους χρονους.

Η τεχνολογια σας και η τεχνογνωσια σας σε σχεση με το 1950, 1960 και 1970 βελτιωθηκε η χειροτερεψε?
Γιατι ρε γαμωτο, ολο για εκεινη την χρυση εποχη ακουμε. Τι διαλο γινεται τοσο αρτιοριοσκληρυνση εχετε και δεν μπορειται να κανετε ενα βημα μπροστα?

Ειναι σα να λεμε "εναν καλο ειχαμε και πεθανε!"
Τι να κάνουμε Βασίλη μου, μετά το '80 ηχολήπτες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τραίνο.
Πραγματικά διασκεδάζω με το βαριετέ των επαϊόντων.:139:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos