98 ιντσες με κατω απο 3000 γινεται; Γινεται.

Reaction score
79
Εχω κατεβασει τον οπισθιο φωτισμο στο 50% και ειναι πολυ ξεκουραστη. Αν το κατεβασω στο 25% ειναι σαν να βλεπεις σε βιντεοπροβολεα

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.329
Μια ερώτηση

η τηλεόραση (>75” -100”) δεν είναι πιο κουραστική (δε λεω βλαβερή) για πολύωρη θέαση (πχ 8 ώρες -φουλ ένσημο δηλ ) σε σχέση με έναν αντίστοιχης τιμής προβολέα. ;;

Με το παραστατικό αγοράς της περνάς ΚΕΠΑ και βγαίνεις νωρίτερα με αναπηρική, μη σκας

Reaction score
6.593
Μια ερώτηση

η τηλεόραση (>75” -100”) δεν είναι πιο κουραστική (δε λεω βλαβερή) για πολύωρη θέαση (πχ 8 ώρες -φουλ ένσημο δηλ ) σε σχέση με έναν αντίστοιχης τιμής προβολέα. ;;
Η ερώτηση είναι πολύ γενική και υποθέτω ότι δε ζητάς προσωπική γνώμη αλλά κάποια τεκμηριωμένη απάντηση οποτε πρέπει να κατηγοριοποιηθεί κάπως.
Άλλο 75, άλλο 98 ,άλλο Χ λουμενς περιβάλλοντις φωτισμού κοκ.
Επίσης η τηλεόραση είναι ένα πακέτο και όταν μιλάμε για τιμές ο προβολέας χρειάζεται οθόνη και στις περισσότερες ένα πλειερ τουλάχιστον ...
Το θέμα κούρασης μπορεί να έρθει συγκρίνοντας μεταξύ τους δύο προβολείς οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί η κούραση όπως τη λαμβάνει ο καθείς.(εδώ είναι γενετικοί και προσωπικοί παράγοντες πέραν τεχνικών )
Ας πούμε για τις 98,λοιπόν αφού αυτές έχουν νόημα σύγκρισης με προβολέα .

Reaction score
6.593
Το γεγονός ότι η μία τηλεόραση είναι αυτόφωτη και ο συνδιασμός προβολέα -οθονης έρχεται σε εμάς μέσω ανάκλασης ,εάν κουράζει αυτό ρωτάς και πιθανόν έχεις και κάποιες προσωπικές εμπειρίες σε μικρότερες ιντσες σαν μέτρο σύγκρισης υποθέτω.

Όπως το πολύ φως μπορεί να κουράσει ,το ίδιο και το λίγο, το ίδιο και η κακή διαχείριση αυτού (δεν πιάνω κιαλλα χρώματα κίνηση κλπ ).
Εγώ ως θετικό βλέπω να έχεις γκάζια και να φρενάρεις και όχι λίγα...
Οπότε ναι εάν ταιριάξεις τα νιτς που σου κάθονται θα έχεις ιδανικά σε κάθε περιβάλλον την πλέον ξεκούραστη θέαση.
Οπότε συμφωνώ με το Θεόφιλο.

Reaction score
11.650
Το γεγονός ότι η μία τηλεόραση είναι αυτόφωτη και ο συνδιασμός προβολέα -οθονης έρχεται σε εμάς μέσω ανάκλασης ,εάν κουράζει αυτό ρωτάς και πιθανόν έχεις και κάποιες προσωπικές εμπειρίες σε μικρότερες ιντσες σαν μέτρο σύγκρισης υποθέτω.

Όπως το πολύ φως μπορεί να κουράσει ,το ίδιο και το λίγο, το ίδιο και η κακή διαχείριση αυτού (δεν πιάνω κιαλλα χρώματα κίνηση κλπ ).
Εγώ ως θετικό βλέπω να έχεις γκάζια και να φρενάρεις και όχι λίγα...
Οπότε ναι εάν ταιριάξεις τα νιτς που σου κάθονται θα έχεις ιδανικά σε κάθε περιβάλλον την πλέον ξεκούραστη θέαση.
Οπότε συμφωνώ με το Θεόφιλο.
Να διευκρινήσω
Η ερώτηση αφορά το εξής :
Παλιά οι τηλεοράσεις κουράζαν το μάτια , με τα χρόνια, προφανως, βελτιώθηκαν , όπως τα μόνιτορ , που πριν χρόνια, αν δούλευες στον υπολογιστή ώρες, τα μάτια σου γίνονταν σαν του βατράχου.
Επειδή εγώ τα τελευταία 14 χρόνια σπανιως βλέπω κάτι στην τηλεόραση γιατί βλέπω στον προτζέκτορα (104”), και δεν με ενοχλεί η πολύωρη θέαση (λόγω αντανάκλασης Κλπ) , Ρωτάω λοιπόν : Αν αυτήν την πολύωρη θέαση την έκανα σε μια νέα τηλεόραση μεγάλου αντίστοιχου μεγέθους θα ήταν ενοχλητικό-βλαβερό-επιβαρυντικό για την υγεία των ματιών ;

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.747
Ίσως είναι ο μπλε φωτισμός των οθονών. Το μπλε φως κουράζει, και μετά από πολλές ώρες είσαι σαν ζόμπι. Μιλάμε για +8 ώρες μπροστά στην οθόνη. Άσε που δημιουργεί και άλλα θέματα στον ύπνο.

Το διαπιστώσαμε και με την νέα Dell στον υπολογιστή. Ρυθμισμένο μπλε φώς από το εργοστάσιο. Κανένα θέμα. Ειδικά η γυναίκα που είναι τουλάχιστον 8-9 ώρες μπροστά της μου λέει μέρα με τη νύχτα με την προηγούμενη.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.100
Για υπολογιστή υπάρχει και ρύθμιση στο λειτουργικό σύστημα.

Reaction score
2.406
Να έχεις κανένα παιδάκι, να πετάξει κανένα παιχνίδι στην τηλεόραση, να κλαις τρία χιλιάρικα (στην καλύτερη).
Μπήκα να κάνω αυτό το σχόλιο αλλά με πρόλαβες.

Επίσης αν χαλάσει εντός εγγύησης τι προβλέπεται; Αν είναι να την πας εσυ στο μαγαζι που την αγορασες για σερβις ειναι σαν να μην εχει εγγυηση....

Κι αν χαλάσει εκτός εγγύησης πώς θα πάει στον τεχνικό;

alexis

Reaction score
32.747
Για υπολογιστή υπάρχει και ρύθμιση στο λειτουργικό σύστημα.
Η ρύθμιση στον υπολογιστή αφορά την θερμοκρασία λευκού. Που σημαίνει κίτρινα "λευκά". Δεν ξέρω να το κάνει με άλλο τρόπο.

Η συγκεκριμένη Dell έχει λευκά Colgate και blue light σχεδόν στον μηδέν. Ίσως και μηδέν, δεν θυμάμαι.

Στις τηλεοράσεις δεν ξέρω πως γίνεται να μην έχει blue light.

Reaction score
6.235
Η ρύθμιση στον υπολογιστή αφορά την θερμοκρασία λευκού. Που σημαίνει κίτρινα "λευκά". Δεν ξέρω να το κάνει με άλλο τρόπο.

Η συγκεκριμένη Dell έχει λευκά Colgate και blue light σχεδόν στον μηδέν. Ίσως και μηδέν, δεν θυμάμαι.

Στις τηλεοράσεις δεν ξέρω πως γίνεται να μην έχει blue light.
Dell χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια βασικά λόγω καλής εγγύησης αλλά σε εικόνα σε σχέση με την oled που έχω είναι για να βάλεις τα κλάματα δυστυχώς.

alexis

Reaction score
32.747
Dell χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια βασικά λόγω καλής εγγύησης αλλά σε εικόνα σε σχέση με την oled που έχω είναι για να βάλεις τα κλάματα δυστυχώς.
Δεν έκανα σύγκριση. Εξάλλου άλλο monitor άλλο τηλεόραση. Όσο αφορά τις OLED είναι και θέμα γούστου. Εγώ δεν πεθαίνω να πω την αλήθεια. Ο λόγος επειδή είναι όλα ψεύτικα, κορεσμένα του κερατά. Το κορυφαίο studio monitor στον κόσμο δεν είναι OLED, και όλοι το έχουν ως reference όταν κάνουν συγκρίσεις τηλεοράσεων. Προτιμώ χίλιες φορές το LCD Studio monitor της Sony παρά την Master Series OLED της.

Last edited by a moderator:

Reaction score
6.235
Δεκτό. Εγώ από την άλλη μόλις βλέπω το backlight θέλω να βγάλω τα μάτια μου με πιρούνι. Όντως τα χρώματα δεν έχουν την μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά αυτό το άπειρο contrast για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για αγορά τόσο μεγάλης τηλεόρασης είναι ο φόβος ότι το backlight σε μαύρες μπάρες στις ταινίες δεν θα μ αφήνει να συγκεντρωθω στην ταινία

alexis

Reaction score
32.747
Δεκτό. Εγώ από την άλλη μόλις βλέπω το backlight θέλω να βγάλω τα μάτια μου με πιρούνι. Όντως τα χρώματα δεν έχουν την μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά αυτό το άπειρο contrast για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για αγορά τόσο μεγάλης τηλεόρασης είναι ο φόβος ότι το backlight σε μαύρες μπάρες στις ταινίες δεν θα μ αφήνει να συγκεντρωθω στην ταινία
Τότε δεν θα σου κάνουν ούτε τα reference monitors της Sony. :)
Πιθανότατα βλέπεις σε περιβάλλον πλήρως σκότους. Εγώ έχω πάντα χαμηλό φως δαπέδου, που βέβαια δεν το βλέπω στο γυαλί. Σχετικά με το μαύρο των OLED, παλιά εποχές film το λέγαμε pitch black ή κρασαρισμένο μαύρο. Το δίναμε μόνο για test prints πριν τυπώσουμε master film. Οι σινεματζίδες - προβολατζίδες μας ρωτούσαν τι κάναμε επειδή ο παλμογράφος τους χτυπούσε κόκκινα 😅. Και στην αίθουσα προβολής που είχε η Kodak τότε στα κεντρικά της, τα ίδια.

Last edited:

Reaction score
6.235
Τότε δεν θα σου κάνουν ούτε τα reference monitors της Sony. :)
Πιθανότατα βλέπεις σε περιβάλλον πλήρως σκότους. Εγώ έχω πάντα χαμηλό φως δαπέδου, που βέβαια δεν το βλέπω στο γυαλί. Σχετικά με το μαύρο των OLED, παλιά εποχές film το λέγαμε pitch black ή κρασαρισμένο μαύρο. Το δίναμε μόνο για test prints πριν τυπώσουμε master film. Οι σινεματζίδες - προβολατζίδες μας ρωτούσαν τι κάναμε επειδή ο παλμογράφος τους χτυπούσε κόκκινα 😅. Και στην αίθουσα προβολής που είχε η Kodak τότε στα κεντρικά της, τα ίδια.
Η αλήθεια είναι πως ναι, βλέπω σε απόλυτο σκοτάδι σε δωμάτιο που είναι βαμμένο μαύρο τόσο στους τοίχους οδό και στην πόρτα και το ταβάνι. Με τον προβολέα φτιάχνεις ένα masking και είναι αρκετά οκ. Με την τηλεόραση που είναι 100 ιντσες τι θα κάνεις;

alexis

Reaction score
32.747
Masking εννοείς; πώς;
Αν έχεις την TV ελεύθερη, δηλαδή έξω από τον τοίχο, δεν γίνεται τόσο εύκολα.

Αν έχεις, ή φτιάξεις, μια κατασκευή που να είναι μέσα σε ένα πλαίσιο χωνευτή (μεγαλύτερο της) τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα. Παίρνεις ένα ελαφρύ ξύλο στις διαστάσεις που θες να καλύψεις, το ντύνεις με μαύρο βελούδο, και απλά το ακουμπάς στο πλαίσιο στο κάτω σημείο. Στο πάνω, με μια ίδια κατασκευή ξύλου - βελούδου, το στηρίζεις είτε με κρυφό σκράτς (το πάνω σημείο στο πλαίσιο έχει μια πολύ μικρή εσοχή ώστε να μην φαίνεται το σκράτς), με την φάτσα, που πιθανότατα θα είναι ξυψοσανίδα να το καλύπτει κατεβαίνοντας μερικά χιλιοστά παραπάνω. Αν δεν είναι σκρατς μπορεί να είναι κούμπωμα. Μπορεί να είναι και με μαγνήτες.

Τα παραπάνω (τα δύο μεγάλα με το βελούδο) μπορούν να γίνουν και με πολύ ελαφρύ πλαίσιο από αλουμίνιο.

Επόμενη λύση το μαύρο πανί που μαζεύει σαν ρολό, και να έχει επιστροφή. Οι άξονες θα είναι πάνω και κάτω από την TV, έξω από το πλαίσιο και πίσω από την πρόσοψη - φάτσα της κατασκευής, ώστε να μην φαίνεται τίποτα. Θα βλέπουμε μόνο ένα γατζάκι για να το πιάσουμε και αυτό μόνο αν πάμε πολύ κοντά. Δεξιά και αριστερά της TV και στα σημεία που θέλουμε να πιάσουμε το masking βάζουμε ένα stop, ώστε να κρατά τεντωμένο το πανί όσο βλέπουμε ταινία.

DIY όλα εννοείται.
Πολύ πρόχειρα με το κινητό

Screenshot_20231226_131310_YouTube.jpg

Last edited:

Reaction score
6.235
Μου φαίνεται πάντως αρκετά πιο δύσκολο από το κλασικό ρολό στην πάνω πλευρά και lens swift προς τα κάτω που γίνεται στον προβολέα. Ανάλογα και με την κατασκευή μπορεί να δημιουργηθεί και θέμα στην ψύξη της τηλεόρασης έτσι. Από την άλλη έχεις μια συσκευή η οποία δουλεύει όποτε θες με δικό της λειτουργικό σύστημα και μικρά ηχεία αν δεν θες να ανάψεις το υπόλοιπο σύστημα. Είναι πολύ πιο πρακτική μια τηλεόραση καλώς ή κακώς. Oled δεν βλέπω σε αυτές τις ιντσες κοντά στο τριχιλιαρο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια επομένως ανάλογα και με τον χώρο είναι πολύ καλή λύση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας