Audio Nemesis DC-1 DAC

Reaction score
3.457
Δοκίμασα και λαμπάτο προενισχυτή και τρανσιστοράτο και με τελεστικούς. Σε καμία από αυτες τις περιπτώσεις δεν εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα ταλάντωσης ή υπερθέρμανσης.
Οι περισσότεροι προενισχυτές διαθέτουν ήδη κάποιο φίλτο στην είσοδο ή κάνουν κάποια διόρθωση στο κύκλωμα ανάδρασης με σκοπό να απορρίψουν τις πολύ υψηλές συχνότητες.
Τα ίδια τα interconnects σε συνδιασμό με την εμπέδηση εισόδου του προενισχυτή μας δημιουργούν ένα φίλτρο που απορρίπτει τις πολύ υψηλές συχνότητες.

Κι αν περάσουν στα ηχεία , θα τις παίξει το tweeter ?
Κι αν τις παίξει το tweeter ή το super tweeter θα μπορέσουμε να τις ακούσουμε ?

Οι νυχτερίδες μπορεί , ο άνθρωπος όμως δεν θα τις ακούσει.

Reaction score
3.457
Μήπως ο κ. Κουσουνόκι ήταν τελικά τσιγγούνης ; , γι αυτό δεν βάζει ψηφιακό φίλτρο μετά το βασικό κύκλωμα του DAC ?
Δεν νομίζω ότι είναι τσιγγούνης. Κάτι άλλο βασάνιζε τη σκέψη του, κάτι διαφορετικό ήθελε να πετύχει σε συνδιασμό πάντα με το non-oversampling DAC, το non-PLL clock στην είσοδο και την απουσία ψηφιακού φίλτρου στην έξoδο του DAC.
Και αυτό είναι που κάνει πραγματικά το Nemesis DC-1 να ακούγεται διαφορετικό από τα υπόλοιπα συμβατικά oversampling dacs του εμπορίου που έχω ακούσει.

Αυτό το DAC της Nemesis είτε θα το λατρέψεις από την πρώτη κιόλας στιγμή είτε θα το απορρίψεις αμέσως γιατί θα αναρωτηθείς πως είναι δυνατόν ένα μικρό ψηφιοαναλογικό κουτάκι καταφέρνει να αλλάζει τον ήχο όλου του συστήματος και να ανατρέπει όλα τα δεδομένα και τους κόπους μιας ζωής σε επιλογές καλωδιων, λυχνιών κ.λ.π.

Κάτι σχετικό για το non-PLL clock.

Introducing Non-PLL clock
We can still hear the characteristics of each different transport even after lowering the jitter sensitivity to a minimum by non-oversampling. This is an incomplete section of today's digital audio format. The fundamental advantage of being digital, that its quality does not depend on the conveying form, falls completely short here. That is because we have to create the time axis from the incoming data by PLL at the receiving end. This is a flow inevitable to the current DAI format which requires word-synchronization. It is often misunderstood as if the time axis is digital, instead of analog, because it receives discrete value after sampling, but actually, it is completely analog. When the time axis is distorted, the analog wave form is distorted with it.
Then what is going to happen if we read it by its own clock at the receiving side? Unfortunately, the word-synch can not be kept and the waveform will be broken into shreds. I tried to re-clock it with a separate non-PLL-clock after once it's locked with PLL and reproduced (diagram 8). By doing this, the fluctuations within 1 clock of the PLL are completely absorbed and not transferred to the reproduced waveform. But any fluctuations beyond 1 clock, even if it'[s only 1ps, are magnified into that of 1 clock. This happens often, because of the frequency difference between the PLL clock and non-PLL clock. In case of this 50MHz non-PLL clock, the amount is 20ns per every 0.1ms. This is, after all, more than 100 times of the 16bit criterion.

Reaction score
3.457
(αναλογικό σήμα 1ΚΗz στην έξοδο του DC-1 , με ψηφιακό input clock στα 44.1ΚΗz)

Aυτό το σήμα θα πάει στον προενισχυτή σας όταν συνδέσετε στο Νemesis ένα κοινό transport με ψηφιακή έξοδο στα 44.1 KHz.

Reaction score
298
g.kar said:
Θες να πεις ότι ένα τουίτερ που διεγείρεται συνεχώς στη συχνότητα breakup από ανεξέλεγκτους υπερήχους είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί μόνο τις νυχτερίδες?

Reaction score
3.457
Το original CD ποιότητας DVI από την βιντεοκαμερα είχε μέγεθος 1,5Gbytes. Τα video clips κατάφερα να τα κομπρεσάρω στα 10Μbytes. Αναγκαστικά μείωσα το μέγεθος της εικόνας για να μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει με ADSL.
Το CD περιλαμβάνει video clips με τις μετρήσεις και τις κυματομορφες με την σειρά που εμφανίστηκαν στον παλμογράφο. Εχει ενδιαφέρον να δείτε τι γίνεται στις συχνότητες πάνω από τα 10KHz. Θα δείτε πως τυλίγονται οι κυματομορφες μεταξύ τους σαν να τις έχει πλέξει κάποιος σε μορφή twisted pair.

Μήπως τελικά ακούμε με το Nemesis δύο νότες σχεδόν ταυτόχρονα με μια πολυ μικρή χρονική καθυστέρηση ?

Οπως και να έχει το πράγμα , οι γυναικείες φωνές μέσα από το Nemesis αποκτούν μια άλλη χάρη. Γίνονται ποιο ζεστές και ποιο γλυκές, λίγο ποιο λεπτές βέβαια από αυτό που μας έχουν συνηθίσει τα άλλα DACs. Δεν χάνουν όμως σε μέγεθος αλλά εμφανίζονται λιγότερο προβολικές.

Στην κλασική κιθάρα και στο βιολί ο πλούτος των αρμονικών βοηθάει τα όργανα να αποκτήσουν μια πιο γλυκιά θα έλεγα παρουσία στο χώρο με μια φυσικότητα που σε καθηλώνει για πολλές ώρες στον καναπέ.
Υπάρχει περίπτωση το άκουσμα να σας είναι πολύ χαλαρωτικό και δεν σας κάνω πλάκα. Τις τελευταίες μέρες με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ και αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε πριν.

Κάποιες φορές όταν ακους μουσική και είσαι σε άλλο δωματίο ο ήχος πλησιάζει θα έλεγα αρκετά τον φυσικό ήχο, αν και το Nemesis νομίζω ότι προσθέτει από μόνο του λίγο παραπανω ζάχαρη από αυτό που εγώ θα θεωρούσα σαν φυσικό ηχόχρωμα οργάνου.
Εν πασει περιπτώσει το DC-1 έχει την δική του άποψη για την αναπαραγωγή της μουσικης γιατί δημιουργεί ένα ευχάριστο ηχητικο εφέ που δεν κουράζει με τίποτα ακομα και σε σκληρές κουραστικές ηχογραφήσεις. Αρκεί μόνο να αποφασίσετε να αλλάξετε συνηθειες ή να αλάξετε χόμπυ γιατί με το DC-1 δεν θα σας ενοχλεί κατι με τον ήχο που θα σας κάνει να σκεφτείτε την πιθανή αλλαγή κάποιων ας πούμε καλωδιων στο σύστημά σας.
Ειδικά λαμπάτο προενισχυτή, εαν δεν έχετε ήδη, δεν θα τον χρειαστείτε ποτέ.

Reaction score
3.457
RDoherty said:
g.kar said:
Θες να πεις ότι ένα τουίτερ που διεγείρεται συνεχώς στη συχνότητα breakup από ανεξέλεγκτους υπερήχους είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί μόνο τις νυχτερίδες?
Αυτοί οι υπέρηχοι έχουν πολυ μικρό πλάτος και φαντάζομαι από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν κάποιο λειτουργικό πρόβήμα στο tweeter, εάν βεβαια εννοείς αυτό στην παρατήρηση που έκανες.

Reaction score
3.457
Πάμε τώρα να δούμε πως παίζει το DC-1 χαμηλά.

Καλά, αλλά δεν βγάζει μεγάλα μπάσα όπως ίσως έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε με το δικό μας oversampling DAC (με ψηφιακό φίλτρο).
Το τι ακριβώς συμβαίνει δεν μπορώ να το γνωρίζω. Φοβάμαι ότι τα μικρούλια τα τρανσιστοράκια στην έξοδο του DC-1 δεν έχουν το drive που θα είχε προφανώς ένας καλός τελεστικος σε αυτό το σημείο.
Δεν παύει όμως να είναι ένα μπάσο καλό, με λιγότερο σώμα, αλλά με πολυ καλή ομοιογένεια και άριστο δέσιμο με την χαμηλομεσαία περιοχή.
Είναι κακό αυτό ? Οχι για μένα . Για το δικό μου χώρο αυτό μόνο καλο μπορεί να θεωρηθεί.

Εβαλα λοιπόν το πρώτο track από το DC των ΡΕΜ με τίτλο "New adventures in Hi-Fi" . Ti τίτλος κι αυτός !!! Οντως έτσι είναι. Μετα από αυτό το κομμάτι οι περισσότεροι κλαίνε για το ηχείο που αγόρασαν μετά από τόσους κόπους και οικονομίες πολλών χρόνων.

Πως έπαιξε το DC-1 DAC της Nemesis ????

Χμμ !!! άκουσα για πρώτη φορά την τεράστιο σε μέγεθος μπότα της ντραμς (μάλλον), που ακούγεται στην αρχή του κομματιού, να μην παίζει σαν να ήταν ένα ακόμα ηλεκτρονικό εφε του αγαπημένου μου συγκροτήματος. Μαζί με το έντονο χαμηλό του κρουστού άκουγα ταυτόχρονα και τον ήχο της μεμβράνης του τυμπάνου που εσβηνε χρονικά λίγο ποιο μετά το κυρίως χτύπημα της φοβερής σε μεγεθος και σώματος μπότας.

Αυτό μου έρεσε πολύ και άρχισε να με προβληματίζει ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος .
Ισως μια μέρα μου λυθεί αυτή η απορία. Ιδωμεν .

Reaction score
3.457
RDoherty said:
g.kar said:
Αυτοί οι υπέρηχοι έχουν πολυ μικρό πλάτος
Do you know "συντονισμός"?
Δες τις κυματομορφές που ανέβασα και θα παρατηρήσεις ότι το πλατος αυτών των υπερήχων είναι πολύ μικρό σε μέγεθος και ακόμη μικρότερο σε σχέση με την βασική κυματομορφή του 1KHz.
Το σήμα που μέτρησα ήταν γραμμένο στο CD αναφοράς μου σε ψηφιακή στάθμη 0 dB, η μέγιστη δηλαδή που μπορεί να γραφτεί στο CD.
Με αυτό το σήμα στην είσοδο του DAC, το αναλογικό σήμα στην έξοδό του DAC έχει πλάτος 750mV RMS. Πολύ χαμηλή είναι η έξοδος του Nemesis DAC και αυτό φαίνεται από την μέτρηση που έκανα.
Δείτε πόσο μικρό είναι το πλάτος του πριονωτού σήματος (υπέρηχος) που κάθεται επάνω στο δικό μας το ημίτονο των 1KHz. Ελάχιστα mV, και είναι πιθανόν αυτά τα λίγα mV να χαθούν (φιλτραριστουν) στο αμέσως επόμενο στάδιο της ενισχυσης . Θα πάρω κάποια στιγμη μέτρηση και από τους ακροδεκτες των ηχείων για να διαπιστώσω εάν φθάνουν τελικά αυτοί οι υπέρηχοι στο ηχείο μας και σε ποιά στάθμη φτάνουν εκεί .

Αραγε η επαγωγή που έχει το ίδιο το πηνίο φωνής (voice coil) του tweeter θα αφήσει να περάσουν τόσο υψηλές συχνότητες ??? Κι αν κάποιες από αυτές περάσουν θα μπορουσαν άραγε να προκαλέσουν υπερθέρμανση του πηνίου ? Δεν το γνωρίζω και αυτο είναι κάτι που θα είχε ενδιαφέρον σε ερευνητικό πάντα επίπεδο .

Reaction score
3.457
Δεν έχω πάρει ακόμα τις απαντήσεις στα τεχνικά ερωτήματα που έθεσα στον Ιταλό κατασκευαστή.
Αν δεν πάρω απάντηση, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να συνεχίσω με τα τεχνικά ζητήματα.
Εχω διαπιστώσει και κάποια άλλα πράγματα που μπορεί να οφείλονται μόνο στο συγκεκριμένο δείγμα που έχω στα χέρια μου. Ελπίζω να πάρω σύντομα απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DAC της Nemesis κολυμπάει μέσα στο jitter κι όμως παίζει πολυ καλά .
Μπορεί να κολυμπάει αλλά μάλλον δεν βρέχεται . Τουλάχιστον εμένα αυτό το jitter που βγάζει αυτό το μηχανακι μου αρέσει. Μήπως τελικά το jitter από μονο του δεν ακούγεται και τόσο άσχημα ????

Reaction score
3.457
RDoherty said:
g.kar said:
Μήπως τελικά το jitter από μονο του δεν ακούγεται και τόσο άσχημα ??
Ου γαρ έρχεται μόνον.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το jitter πάει μαζί με την συγκεκριμένη σχολή. Στη συνέχεια ο κατασκευαστής προσθέτει την δική του πινελιά.

Reaction score
3
RDoherty said:
g.kar said:
Μήπως τελικά το jitter από μονο του δεν ακούγεται και τόσο άσχημα ??
Ου γαρ έρχεται μόνον.
Sorry για το off-topic, απλώς ήθελα να παρατηρήσω ότι η σωστή έκφραση είναι "ου γαρ άρχεται μόνον", δηλαδή τίποτε δεν ξεκινά από μόνο του.
Η παρανόηση είναι δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένη στη χώρα μας, όπως και εκείνο το μαργαριτάρι που πετάνε οι τάχαμου γαλλομαθείς: "παλμαρέ", το οποίο όμως είναι λατινική λέξη και προφέρεται "παλμαρές" (εκ του palma= φοίνικας και res=πράγμα).

Ουφ, τα'πα και ξεθύμανα.
Και πάλι εκλιπαρώ την συγγνώμη σας για την εκτός θέματος παρατήρηση...//;-)

Reaction score
3.457
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
g.kar,όταν το "στρώσεις",ποιός έχει μετά σειρά για δοκιμή?
Εσύ Γιώργη δοκίμαζε καλώδια και μόλις αποφασίσεις πες μου να στο φέρω για ακρόαση :lol:
Φοβαμαι ότι θα σου αλλάξει όλα τα δεδομένα για τον ήχο των καλωδίων.

Αυριο θα το ακούσω και με τους μονόλιθους της Martn Logan και θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
Το άκουσα πριν λίγες μέρες και σε κάποο αλλο σύστημα ενός φίλου μου. Δεν παρατήρησα κάποια σημαντική διαφορά στον μουσικό χαρακτηρα που βγάζει αυτό το DAC σε σχέση με αυτό που πάιρνω στο δικό μου σύστημα.
Είναι πολυ έντονο το ηχόχρωμα (χρωματισμός ???) που βγαίνει από αυτό το συγκεκριμένο DAC.

Δεν θα μου έκανε εμένα καθόλου εντύπωση εαν έβγαινε πρώτο το DC-1 σε ένα συγκριτικό blind test. Πρώτο ανάμεσα στα 10 πιο ακριβά DACs της αγοράς.
Γιατί το DC-1 έχει τον αέρα και το χρώμα που αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Ομως, μπορεί να μην αρέσει αυτό το μουσικό χάδι στα αυτιά κάποιων ψαγμένους χαΙεντάδων ή κριτών του ήχου.

Θα έλεγα, ότι εαν τα DACs ήταν αιλουροειδή, το DAC DC-1 της Nemesis θα ήταν μια λεπτή γατούλα καφετιά με μια λεπτή μπλε κορδελίστα. Ούτε γάτος ούτε τίγρης, ούτε βέβαια ο ροζ πάνθηρας με την χαρακτηριστική σπαστή Γαλλο-αγγλική ακσάν .

Αποπλάνηση με δόλιο τρόπο ?

Reaction score
2
g.kar said:
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
g.kar,όταν το "στρώσεις",ποιός έχει μετά σειρά για δοκιμή?
Είναι πολυ έντονο το ηχόχρωμα (χρωματισμός ???) που βγαίνει από αυτό το συγκεκριμένο DAC.

Δεν θα μου έκανε εμένα καθόλου εντύπωση εαν έβγαινε πρώτο το DC-1 σε ένα συγκριτικό blind test. Πρώτο ανάμεσα στα 10 πιο ακριβά DACs της αγοράς.
Γιατί το DC-1 έχει τον αέρα και το χρώμα που αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Ομως, μπορεί να μην αρέσει αυτό το μουσικό χάδι στα αυτιά κάποιων ψαγμένους χαΙεντάδων ή κριτών του ήχου.

Αποπλάνηση με δόλιο τρόπο ?
Πρωτα πρεπει να μαθουμε να ακουμε.

Reaction score
3.457
Κι όταν ακούμε κάτι που δεν μας ευχαριστεί να το πετάμε .
Τα μηχανάκια να ξέρετε ότι δεν τα αγοράζουμε για τα γούστα των φίλων μας.

Αν σας αρέσει κάτι περισσότερο από κάτι άλλο το καταλαβαίνετε αμέσως και δεν χρειάζονται περιττες συστάσεις.

Reaction score
3.457
Το DC-1 διαθέτει μόνο μια είσοδο SPDIF σε βυσμα RCA.
Μετά το RCA, το ψηφιακά κωδικοποιημένο αναλογικό σήμα οδηγείται σε έναν μετασχηματιστή προσαρμογής σήματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε περίεργα καλώδια διασύνδεσης με το transport. O M/Σ κατά πάσα πιθανότητα εξασφαλίζει την σωστή εμπέδηση τερματισμού του σήματος λίγο πριν την εφαρμογή του στο πρώτο κύκλωμα του ψηφιακού δέκτη .

Υπάρχει και κάποιο τέχνασμα που μετατρέπει την AES/EBU έξοδο του transport σε SPDIF.
Θα το δοκιμάσω, αφού πρώτα πάρω απάντηση από τους Ιταλούς. Πρόκειται περί ενός απλού διαιρέτη τάσης . :wink:

Reaction score
3.457
Σήμα τετραγωνικού παλμού 10ΚΗz (clock 88,2KHz)

Aψογη συμπεριφορά στα τετράγωνα (είναι ακόμα καλύτερη στο impulse response. Τα oversampling dacs εδώ δεν τα πάνε καθόλου καλά ).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.741
Members
38.490
Νεότερο μέλος
Nikos88