BARF - συνταγή ala Costas EAR

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Και γιατί να μην φάει κροκέτες;
Αν ενδιαφέρεσαι για την φιλοσοφία BARF, έχει πολύ υλικό στο διαδίκτυο. Ψάξε, διάβασε, μάθε, κι αποφάσισε μόνος σου το τι θα φάει.

Το δικό μου πάντως, δεν τρώει κροκέτες πλέον.
Καθόλου.

Το καλοκαίρι πχ, όταν έλλειψα ένα πσβκ, 4 μέρες, δε μπορούσα να του αφήσω BARF έξω, κι έλλειπαν οι γείτονες, όλοι. Του άφησα ένα πολύ γεμάτο μεγάλο μπωλ με κροκέτες, ζυγισμένο 4 κιλά κροκέτες είχε. Το άφησα Πέμπτη βράδυ, και δευτέρα που γύρισα ήταν άθικτο, δεν είχε φάει καθόλου, το ζύγισα. Επί τόπου έφαγε 4 κότες (κόκκαλα), είναι περίπου μισό κιλό η κότα.

Είχε λυσσαξει στην πείνα, αλλά κροκέτες δεν άγγιζε.

Κι ήταν οι τοπ πριμιουμ κροκέτες της Ρουαγιάλ, οι μόνες που έτρωγε παλιότερα. Έχω δοκιμάσει ο,τι κροκέτες μπορείς να φανταστείς, χωρίς ενδοιασμούς στο κόστος.

Θα πρέπει να φτάσει στα όρια του να ψοφήσει στην πείνα, για να φάει μία χούφτα κροκέτες, κι αν.

Και τώρα το χειμώνα, που είχε -7 και βγάλε, είχα αφήσει στην αρχή κάνα κιλό κροκέτες (από πριμιουμ που ταίζω αδέσποτα) σε ένα μπωλ, μη τυχόν θελήσει. Δε τα αγγίζει.

Αντιθέτως, αφού το τάιζα καλά κόκκαλα, οπότε δεν ήθελε άλλο, άφηνα σε άλλο μπωλ κανα μισοκιλο κόκαλα για το βράδυ μη το πιάσει καμία λιγούρα, που λόγω θερμοκρασίας παρέμεναν κατεψυγμένα. Αυτά τα έτρωγε μες στη νύχτα.

Αυτά από το δικό μου σκύλο. Κακομαθημένο πες, ότι θες πες.

Πολλές φορές τρώμε τα ίδια. Ένα αβγό, λίγο ψωμί, σαλατα, κότα, φρούτο.
Απλά τα δικά του είναι αλεσμένα, κι η κότα ωμή. ;)
Το καλοκαίρι χρησιμοποιώ διάφορα λαχανικά εποχής. Τα λαχανικά και τα φρούτα παίζουν, αναλόγως εποχής. Δεν τρώει σταθερά μία συνταγή πάντα. Τώρα έκανα τη συνταγή που είδες, την επόμενη φορά που θα φτιάξω BARF, πιθανά σε 3,5 μήνες, θα είναι πια ζεστός ο καιρός, δε θα βάλω ίσως καθόλου φρυγανιά (εξαρτάται από το βάρος του σκύλου και αν θέλει δίαιτα ή αν το παίρνει να βάλει κάνα κιλό, όπως και γω δηλαδή..) οπότε θα πρέπει να πολτοποιήσω γύρω στα 15 κιλά μαρούλια καρότα λάχανα μήλα κλπ.
Και καρπούζι τρώει. Ότι κυκλοφορεί στην εποχή.


Εσύ δώσε μόνο κροκέτες, σταθερά την τέλεια συνταγή της επιτυχίας, αν πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Που είναι ειδικά φτιαγμένη για το δικό σου σκύλο.
Χαχαχαχαχα, οκ.
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.250
Reaction score
7.491
Σκυλι με δυσανεξιες και αλλεργιες, καλο ειναι να εχει επισκεφθει εναν καλο κτηνιατρο που θα μας καθοδηγησει.

Ειναι ειδικες περιπτωσεις και καλο ειναι να ξερουμε που βαδιζουμε.

Εμενα που ειναι ΤΙΓΚΑ αλλεργικος αν του δωσω BARF θα τα τιναξει. Η λυση σε μενα ηταν κροκετα που περιεχει υδρολυμενες πρωτεϊνες, φαρμακευτικη. Φακ μι δλδ... :D
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Ναι αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος να σκυλιά να μάθουν σε ωμή σάρκα με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια μας και των φίλων μας;
Οκ δέν ξέρω απλά ρωτάω...
Ξέρω βρε ότι δε ξέρεις. ;)

Άκου, μου θύμισες αυτό που μου είπε η Λίζα, η πρώτη που συνάντησα που χρησιμοποιούσε BARF, εδώ και 18 χρόνια στη γάτα της. Αυτή πως το έμαθε; Όταν λοιπόν μετανάστευσε στο Βέλγιο, πριν 20 χρόνια, σε κάποια φάση επισκέφτηκε ένα φιλικό σπίτι που είχαν οικόσιτο ένα λυκόσκυλο, και μόλις είδε να το ταίζουν ωμό κρέας είπε τα ίδια, του στυλ "καλά, δε θα σας φάει αφού του μαθαίνετε να τρώει ωμό κρέας και αίματα" και οι άνθρωποι λύθηκαν στα γέλια! Χαχαχαχαχα, πρέπει να την ακούσεις να στο διηγείται η ίδια να σου πει πόσο βλαχουλι αισθάνθηκε!
Λίγο αργότερα, η ίδια πήρε γάτα εκεί στο Βέλγιο, και από την πρώτη μέρα της δίνει κιμά. Ωμό κιμά. 18 χρόνια τώρα. ;)

Εδώ ελλαδισταν, πέραν των εκπαιδευτών και των εκτροφεων που ξέρω, δε ξέρω κανέναν άλλο να δίνει BARF στο σκυλί του εκτός από μένα, ίσως δεν έτυχε.

Ο γείτονας που βλέπει, ζηλεύει και θα ήθελε, αλλά δεν έχει χρόνο (και διάθεση) να κάτσει να ασχοληθεί, καθώς η αλήθεια είναι πως η ευκολία της κροκέτας δε παλεύεται.

Στον σύλλογο εδώ για τα αδέσποτα, τους πρότεινα κότες - κόκκαλα λόγω ποιότητας και κόστους, και βγήκαν τσιριζοντας κάτι κότες να φωνάζουν μη μη θα πνιγούν από τα κόκκαλα τα σκυλάκια όχι όχι ποτέ και τέτοια, και προτιμούν να αγοράζουν με 10€ το τσουβάλι κροκέτες της πλάκας, κάτι βρωμερά και τρισαθλια no name 20-κιλα σακκιά, παρά με τα ίδια λεφτά να πάρουν 70 κιλά φρέσκια κότα! Δε μπαίνω σε τέτοιο διάλογο...
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Ο γείτονας που βλέπει, ζηλεύει και θα ήθελε, αλλά δεν έχει χρόνο (και διάθεση) να κάτσει να ασχοληθεί, καθώς η αλήθεια είναι πως η ευκολία της κροκέτας δε παλεύεται.
Μια φορά μπήκε στον πειρασμό και μου ζήτησε να του πάρω μία σακούλα κότες (κόκκαλα ή πλατάρια) όταν θα ξαναπαιρνα για μένα, και του πήρα και του την έδωσα, 20 κιλά, τα 3€ που μου κόστισαν δε δέχτηκα να μου δώσει, προφανώς! Χαχαχαχαχα

Ε, λοιπόν δε τα κατάφερε, γέμισε αίματα νεροχύτες, ψυγείο, στο πάτωμα, έγινε κωλος η κατάσταση, και 2-3 μέρες μόνο τάισε το σκύλο του, τα υπόλοιπα τα έδωσε στα αδέσποτα!

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της ευκολίας με την κροκέτα, αυτό είναι το μόνο δεδομένο.

Πόσο μάλλον να φτιάχνεις και τη δική σου συνταγή με κιμάδες, αυτά θέλουν πολύ μεράκι, μεθοδικότητα, εξοπλισμό, χρόνο, να μη τρως παντόφλα, να καθαρίζεις σωστά τα πάντα, κλπ.

Δεν είναι για πολλούς αυτά τα κόλπα, κακά τα ψέματα. :)
 



Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Οντως η συνταγή είναι για χαλιενταδες.

Γιατι φτηνο το κρεας, αλλα που βρίσκεις σφαγειο να πας να σου το δωσει. Ετσι το δινουν σε οποιον ναναι? Αντε και το πηρες. Μετα παμε για αγορα καταψυκτη. Γιατι εδώ χρειαζεσαι ένα καταψυκτη μονο για τον σκυλο σου και την γατα σου. Κι αντε με το ζορι βρίσκουμε ένα χωρο για το χομ, να ψαχνόμαστε και για εξτρα χωρο για τον καταψυκτη του σκυλου? Χρειαζομαστε επισης ν αγοράσουμε περιπου 50 ταπερ.

Και μετα αυτή η συνταγη για να την φτιαξεις μονο ευκολη δεν είναι. Για την ακριβεια ναι μεν θα γυαλισει η τριχα του σκυλου αλλα ...η δικια μας η τριχα θα πεσει μεχρι να φτιαξουμε τη συνταγη!!
Απαπαπαπα! Κροκετες κονσερβουλα και ότι περισεψει από το μεσημεριανο φαγητο. Η τριχα μας θα είναι γυαλιστερη, του σκυλου δεν πρεπει να είναι, ας είναι λιγο ..ματ, δεν μπορει ολοι να ειμαστε ιδιοι!
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
που βρίσκεις σφαγειο να πας να σου το δωσει.
Πολύ εύκολα. Έχει ένα κοντά στον Μελιδη, πίσω από τον ΟΣΕ, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα, εκεί πάω. Έχει πολλά σφαγεία, όλο και κάποιο θα είναι κοντά σου.

αγορα καταψυκτη.
Ναι, χρειάζεται. Κι έχει κόστος, και θέλει χώρο, και ισχύουν αυτά που λές στο ακέραιο.

50 ταπερ.
Ναι, για να ασχολείσαι μία στο 4-μηνο. 70 τάπερ 3-λιτρα έχω πάρει, περίπου 3,5 κιλά φαγητό χωράει γεμάτο.

μετα αυτή η συνταγη για να την φτιαξεις μονο ευκολη δεν είναι.
Ναι, έχει κόπο αρκετό. Ένα 3-ωρο χωρίς σταματημό είναι μόνο το ανακάτεμα και το μοίρασμα σε τάπερ.
ότι περισεψει από το μεσημεριανο φαγητο.
Σ'αυτο διαφωνώ εντόνως.
Ο σκύλος δεν είναι κάδος απορριμάτων.
Το φαγητό που περισσεύει για πέταμα, δεν είναι κατάλληλο για το σκύλο μας.
Ούτε τα λάδια, ούτε τα μπαχαρικά, το αλάτι, τίποτα.
Όσο είναι ωμά πχ τα ψάρια που θα τηγανίσουμε ή που θα βάλουμε στο φούρνο ή στην ψησταριά, οκ, δώστου ένα ψάρι, τα κεφάλια, ο,τι θες. Τηγανισμένο ή ψημένο όμως, όχι, στα σκουπίδια είναι η θέση του, όχι στο σκύλο.
Και ψημένα λουκάνικα ούτε για αστείο, δεν κάνει ούτε μπαχαρικά, ούτε πιπεριές, ούτε πολλά που έχουν μέσα.
Γενικά τα δικά μας μαγειρεμένα φαγητά είναι κατά κανόνα ακατάλληλα για το σκύλο μας.
Οντως η συνταγή είναι για χαλιενταδες.
Όντως.

Η εύκολη προσέγγιση του BARF είναι να πάρεις έτοιμο προϊόν, στο 1€ το κιλό, σε σχήμα λουκάνικου, που κόβεις μία φέτα και τη δίνεις.
Μπορείς να αποθηκεύσεις καμιά 10 κιλά το πολύ στον ενσωματωμένο καταψύκτη του ψυγείου σου, και να προμηθεύεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα φρέσκο BARF από κάποιο κατασκευαστή. Έχει κατασκευαστές και στη θέρμη, και στο νέο Ρύσιο, και στο Κιλκίς, και στη Λάρισα και Αθήνα φυσικά.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Στην Ελλάδα έχουμε ένα σοβαρό έλλειμμα, δεν υπάρχει η ειδικότητα του κτηνιάτρου διατροφολόγου (www.acvn.org).

Οπότε, οι οδηγίες πολλών κτηνιάτρων, είναι μάλλον χωρίς επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο και πιστοποίηση, προς όλες τις κατευθύνσεις (είτε όσον αφορά κροκέτες, είτε BARF, είναι μάλλον εμπειρικά τα δρώμενα).

Αντιθέτως, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι οδηγίες για παρασκευή και για τη σύνθεση του BARF προέρχονται από κτηνιάτρους διατροφολόγους, εξειδικευμένους δηλαδή στον συγκεκριμένο τομέα της διατροφής.

Επίσημες στατιστικές μελέτες δεν υπάρχουν.

Η μόνη έρευνα που αφορά ζώα που τρέφονται με ωμή τροφή, είναι στατιστικώς αδύναμη (Level 4 evidence) και η θετική απάντηση που δίνει, λόγω συντριπτικά μεγάλου ποσοστού ικανοποίησης των ιδιοκτητών (98,5%) για την υγεία και ευεξία των ζώων τους, έχει μικρό ειδικό βάρος.

Ο American Animal Hospital Association (AAHA) δηλώνει απλώς πως "δεν μπορεί πλέον να στηρίξει ή να προτείνει τη χορήγηση ωμών πρωτεϊνούχων τροφών στα κατοικίδια ζώα”, χωρίς ιδιαίτερες επεξηγήσεις.

Η αμερικάνικη ένωση κτηνιάτρων γάτας (AAFP) και η εθνική ένωση κτηνιάτρων δημόσιας υγείας των ΗΠΑ (NASPHV) υιοθέτησαν την προηγούμενη αόριστη δήλωση του AAHA.

Ο American Veterinary Medical Association (AVMA) αντιθέτως έλαβε ξεκάθαρα αρνητική θέση, αλλά πονηρά διατυπωμένη, καθώς δήλωσε ότι "αποθαρρύνει τη χορήγηση πρωτεϊνούχων τροφών ζωικής προέλευσης ως τορφή στο σκύλο και στη γάτα αν η τροφή δεν έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία (?) για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών καθώς η χρήση τέτοιων τροφών ενέχει τον κίνδυνο ασθένειας των σκύλων, των γάτων και των ανθρώπων", και το σκεπτικό στο κυρίως θέμα αφορά περισσότερο τις πιθανότητες μόλυνσης σε ανθρώπους, παρά το θέμα της επεξεργασίας...

Για τον ίδιο λόγο ο FDA δήλωσε πως "δεν πιστεύει πως η χρήση ωμού κρέατος ως τροφή για τα ζώα είναι σύμφωνη με την προστασία της δημόσιας υγείας από σοβαρούς κινδύνους και ειδικά όταν αυτές οι τροφές μπαίνουν μέσα στα νοικοκυριά με σκοπό τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων”, με κύριο μέλημα επίσης την πιθανότητα μόλυνσης σε ανθρώπους.

Το συμβούλιο παρασιτολογίας κατοικίδιων ζώων των ΗΠΑ (www.capcvet.org) έχει εκδώσει σήμα κινδύνου σχετικά με τη χορήγηση ωμών τροφών στα κατοικίδια ζώα. Στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν όλα τα παράσιτα από τα οποία μπορούν τα ζώα να μολυνθούν με τη χορήγηση ωμών τροφών ενώ συνέστησαν τη χρήση μαγειρεμένης τροφής και φρέσκου νερού σαν τρόπο μείωσης της πιθανότητας μόλυνσης των ζώων με ζωονόσους οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Παρέλειψαν όμως να εξηγήσουν ότι η βαθιά κατάψυξη λύνει το θέμα των παρασίτων, καθώς και η τακτική χορήγηση αντιπαρασιτικων, όπως προβλέπεται για κάθε ζώο.

Το πρόγραμμα PetPartners, παλιότερα γνωστό και ως DeltaSociety είναι ένας εθνικός οργανισμός των ΗΠΑ ο οποίος εκπαιδεύει και ελέγχει τους ιδιοκτήτες ζώων και τα ζώα τους. Τα ζώα που ελέγχει χρησιμοποιούνται για θεραπεία και προσφορά έργου σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κέντρα. Από τις 30 Ιουνίου 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε πως “τα ζώα που τρέφονται με ωμό κρέας δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θεραπείας των PetPartners”. Τα ζώα πρέπει να μην έχουν καταναλώσει ωμή τροφή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν τους επιτραπεί να συμμετάσχουν και πάλι στο πρόγραμμα.

Ομοίως ο παραπάνω περιορισμός ισχύει ξεκάθαρα για την πιθανότητα μόλυνσης σε ανθρώπους.

Γι'αυτό επιτρέψτε μου να επιμείνω άλλη μία φορά, στην σχολαστική καθαριότητα και χρήση γαντιών μιας χρήσης, όπως άλλωστε ανέφερα εξ'αρχής. ;)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Στην χώρα μας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αντιλαμβάνοντας το μέγεθος που λαμβάνει η χρήση της ωμοφαγίας (Β.Α.R.F) στα ζώα συντροφιάς ζήτησε εγγράφως και την άποψη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για κοινό αλλά και κτηνιάτρους.

Δείτε παρακάτω την επίσημη τοποθέτηση της ΕΣΔΥ μέσα από έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου:

Screenshot_20170212-202243.png


Το οποίο είναι άριστο και συμβαδίζει απόλυτα με τα διεθνή πρότυπα, όπως ανέφερα στο προηγούμενο ποστ μου. ;)
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Τέλος, αξίζει μία αναφορά στα εξαιρετικά προϊόντα της ντοκα.

Σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, και με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό και εργαλεία, παρασκευάζουν λιχουδιές και BARF. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα βολικές συσκευασίες "λουκάνικου". ;)

Συστήνεται ΙΜΗΟ ανεπιφύλακτα!








 

Mufasa

Top teaser
Μηνύματα
673
Reaction score
2.149
(...) (...) τεράστια λίστα (...)
Καλά βρε EAR έχεις στήσει ένα μίνι εργαστήριο και έχεις ξοδέψει δεκάδες (;) εργατοώρες για το BARF και βαριέσαι να στρίψεις μία αντίσταση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
 


Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Παντως Κωστα τοσο υπομονή για να μας κατατοπίσεις μπραβο σου! Δεν είναι καθολου ευκολο αυτό που κανεις (BARF), αλλα κι ένα σωρο πληρεστατα αρθρα, τι να πω μπραβο εις διπλουν, τριπλουν .....

Θα δοκιμασω σε καποια φαση τα απλα. Δηλαδη κοτοπουλο από σφαγειο. Ελπιζω ο Μιχαλης να ξερει ακριβως που βρίσκεται το σφαγειο. Η μπορει να παμε και παρεα. Αυριο θα δοκιμασω από σουπερ μαρκετ το BARF. Νομιζω ότι εχει στο κοντινο μου σουπερ μαρκετ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Νομιζω ότι εχει στο κοντινο μου σουπερ μαρκετ.
Είναι λίγο τσιμπημενες οι τιμές εκεί.

Δοκίμασε ένα τηλέφωνο στη ντοκα, στέλνουν στο σπίτι, κατεψυγμένα μέσα σε κουτιά φελιζολ. Στη Λάρισα βρίσκεται το εργοστάσιο.
 

Μηνύματα
4.089
Reaction score
3.583
Και εγώ παλαιότερα (πριν 10 χρόνια) προμηθευόμουν απο τον κοτοπουλά της γειτονιάς κρέατα και του έδινα αλλά δυστυχώς η έλλειψη του χώρου αποθήκευσης το έκανε δύσκολο το εγχείρημα για κάθε μέρα . Κάποια άλλη περίοδο τα έβραζα ελαφρώς για να διατηρούνται με ασφάλεια (και για μένα) λίγες μέρες στην συντήρηση. Τώρα πλέον δίνω κροκέτα και του μαγειρεύω φαγητό για τις μισές μέρες την εβδομάδα. Η κροκέτα είναι πάντα η τελευταία του επιλογή. Την περίοδο που έδινα κοτόπουλα και το σταμάτησα έκανε να φάει κροκέτα 3 μέρες. Αν είχα την δυνατότητα πάλι θα το έκανα με ελαφρύ βράσιμο γιατί με φοβίζει λίγο η ωμή επεξεργασία .
Αλλά τέτοιες τιμές δεν είχα βρεί .....
Το σφαγείο που ακριβώς είναι που το δίνει τόσο την ξέρω την γειτονιά εκεί.
Ίσως το βάλω στο πρόγραμμα να το δίνω πάλι λίγο ωμό με το που θα τα παίρνω και μετά ψυγείο για τις επόμενες μέρες με ελαφρύ βράσιμο....
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.098
Reaction score
124.654
Ίσως το βάλω στο πρόγραμμα να το δίνω πάλι λίγο ωμό
Το πρόβλημα είναι (όπως ξέρεις) ότι αν φάει ωμή κότα, μετά την κροκέτα δε την κοιτάει καν..

Πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό, στο παράλληλο δρόμο με τη Μοναστηρίου που λέγεται μαργαροπουλου, εκεί που είναι το αστυνομικό τμήμα, στον αμέσως δίπλα κάθετο δρόμο. Όπως στο χάρτη:

Screenshot_20170212-233752.png
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.067
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top