Barista Corner

Μηνύματα
1.364
Reaction score
1.142
Πρέπει να ανέβω τοσο για μύλο ε; και ο άτιμος ο φρέσκο αλεσμένος την πρωτη μέρα είναι απίστευτος. Μετά γίνεται πριονίδι...Για ρίξε καμια ιδέα λοιπον για τον οικονομικοτερο που αξίζει
Πρωτη φορά αντιμετωπίζω το συγκεκριμένο θέμα. Ξεκίνησε τη προηγούμενη βδομάδα που αγόρασα καφε και παλι τα ίδια αυτή την εβδομάδα. Θα δοκιμάσω και από αλλού αύριο.
Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοηθεια σου.
Κατι τελευταίο στο βίντεο και στη φωτογραγια που είχες ανεβάσει με τις τρύπες το portafilter βλέπω σχεδόν το γεμίζουν. Μπορω να ανεβάσω και εγώ λίγο παραπάνω τη στάθμη από το καφέ; το δικό μου έχει μια εγκοπή και αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει πως εκεί πρέπει να είναι η στάθμη. Βάζω 12 γραμμάρια μέσα και εχω μειώσει λίγο τα ml για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Αν γίνεται θα ήθελα να βάλω κι άλλο καφέ μέσα
 
Last edited:

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Από Jura δοκίμασες τον καφέ ή πήγες κάπου και σου έδωσαν ΜΙΑ ΜΑΡΚΑ ΚΑΦΕ.
Ναι απο jura δοκιμασα εναν ιταλικο καφε δεν θυμαμαι μαρκα ο οποιος δεν ειχε τιποτα να μου δωσει σε αρωμα ,σωμα,γευση,επιγευση. Οι αυτοματες μηχανες παιρνουν το πολυ 15 γραμμαρια καφε(ζυγισμενα οχι τι γραφει το menu)και ειναι λογικο με αυτα τα γραμμαρια να μην μπορουν απο την αρχη να εχουν ενα σωστο αποτελεσμα,γιατι ο καφες ειναι λιγος για να βγαλει αυτα που πρεπει.,επισης απο καμια αυτοματη μηχανη δεν εχω πιει κατι να το ευχαριστηθω. Απο την αλλη πλευρα η illy αυτο που εχει πετυχει με την καψουλα της οφειλεται στο οτι την συνταγη του καφε την φτιαχνει η ιδια ,και ρυθμιζει μηχανες και καψουλες, με τροπο που να πλησιαζει η γευση με τον καφε που βγαζουν οι κανονικες μηχανες,επισης ειναι εταιρια που βγαζει μονο καφεδες,το λεω για την nespresso(nestle)που μονο κρεμαστρες δεν βγαζει .
 

Μηνύματα
12.828
Reaction score
10.048
Διάβασες και το ακριβώς επόμενο μήνυμα που έγραψα; Θέλω να πω, ότι μου θύμησες αυτούς που κάνουν ακροάσεις και λένε "άκουσα το dac, άκουσα τον προενισχυτή, άκουσα το καλώδιο" :laugh:
 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Ναι, έτσι νομίζω κι εγώ. Και να συμπληρώσω σε αυτό που έγραψα πριν, ότι το μεγαλύτερο ρόλο (έτσι νομίζω) έχει η μάρκα του καφέ που θα βάλουμε στη μηχανή μας.
Για παράδειγμα ο καφές που μου αρέσει περισσότερο, πίνω και λέω "Damn, this is good coffee" με τη μηχανή μου είναι ο Tchibo Caffè Crema Vollmundig. Αλλά προσοχή, πήρα τον Tchibo Caffè Crema Barista και είναι διαφορετικός. Μου αρέσει λιγότερο. Τρίτος σε προτίμησή μου ο Lavazza Gran Crema. Άλλοι καφέδες πιο γλυκοί, δεν μου αρέσουν.
Λοιπον οτιδηποτε γραφει κρεμα σε καφε συνηθως περιεχει robusta,o οποιος εχει την ιδιοτητα να καλυπτει ολες τις αλλες γευσεις που θα μπορουσε να βγαλει το χαρμανι,αφηνοντας μονο τους ξηρους καρπους και καποιες φορες την πικρη σοκολατα να βγει ως γευση.
Ο καθενας μας εδω καταθετει την εμπειρια του σε κατι ,και φυσικο ειναι να μην ειναι αποδεκτο απο ολους.
 

Μηνύματα
12.828
Reaction score
10.048
Δεν το ξέρω αυτό για τη λέξη "crema" που λες, αλλά οι 2 Tchibo λένε 100% Arabica και ο Lavazza είναι μείγμα Arabica- robusta. Μου αρέσει η πίκρα του robusta, δε λέω όχι.
 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Η αναγραφη στις συσκευασιες εχει να κανει με το τι ισχυει στην νομοθεσια της εκαστοτε χωρας.Στην Ιταλια οταν αναφερουν 100% Arabica μπορει να εχει εως και 20% robusta,το πως θελουν να το παρουσιασουν ειναι.η κρεμα ειναι το καιμακι,και ο ευκολος τροπος ειναι η προσθηκη παραπανω ποσοστου robusta.
εχω πιει speciality robusta 100% σε γευσιγνωσια και μου η αρεσε ,δεν ειναι ολοι οι robusta χαλια.
 

Μηνύματα
12.828
Reaction score
10.048
Ευχαριστώ. Δεν τα ήξερα όλα αυτά. Ψέμματα όμως το 100% Arabica ενώ είναι 80-20.
η κρεμα ειναι το καιμακι,και ο ευκολος τροπος ειναι η προσθηκη παραπανω ποσοστου robusta.
Μόνο αυτό ήξερα.
 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Ευχαριστώ. Δεν τα ήξερα όλα αυτά. Ψέμματα όμως το 100% Arabica ενώ είναι 80-20.
Μόνο αυτό ήξερα.
Στην Ιταλια ειδικα που οι περισσοτεροι καφεδες που πινουν ειναι 50-50 το 80-20 ειναι κορυφη(αν ειναι σωστη η συνταγη και δεν ειναι καμενος ο καφες μπορει να ειναι και καλο το αποτελεσμα).Απο περιεργεια διαβασε στο πισω μερος της συσκευασιας μηπως αναφερει καποιο ποσοστο robusta αλλα φαινεται και απο του κοκκους αυτο,αν ειναι στρογγυλοι αντι για οβαλ συνηθως ειναι robusta.Επισης αν οι κοκκοι γυαλιζουν πολυ και εχουν κατι σαν σταγονιστες υγρασια επανω τους ειναι πολυ ψημενοι-καμενοι και τα ελαια εχουν βγει εξω απο τους κοκκους(βεβαια δυστηχως οι περισσοτεοι ευρειας καταναλωσης ειναι καμενοι).
 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Τις 2 τελευταίες φορές που αγόρασα καφε είχα συνεχώς το προβλημα με τις τρύπες που ανέφερες και έψαχνα να βρω λύση.νομιζα πως δε πιεζα σωστα τον καφέ. Μάλλον ο μυλος από εκεί που αγοράζω καφέ τα έφτυσε...
Εχεις να μου προτείνεις κάτι συγκεκριμένο σε μύλο; Δε θα ήθελα να δώσω πάνω από 80 ευρώ αν είναι εφικτό για κάτι ποιοτικό. Ακόμα και χειροκίνητο μου κάνει.δε θα τρίβω μισή ωρα
Αφου βαλεις τον καφε στο portafilter παρε μια οδοντογλυφιδα και κανε κυκλικες κινησεις ετσι ωστα θα μοιρασεις τον καφε ποιο σωστα,επισης κοψε λιγο ποιο ψιλα στον μυλο σου και πατα λιγο ποιο ελαφρα.
Μα ρε παλλικαρι δεν θα εχω μονο ενα χαρμανι....θα δοκιμασω διαφορους κοκκους και μονο ποικιλιακους οποτε θα βρω τι μου ταιριαζει....το θεμα ειναι αν αξιζει η συγκεκριμενη μηχανη για κοκκο και αν φτιαχνει καλα τον espresso μας!
Αυτο ειναι και το βασικο σου πρόβλημα με τις αυτοματες ,δεν μπορεις να δοκιμασεις μονοποικιλιακους και γενικα υψηλου επιπεδου καφεδες σε αυτες ,γιατι δεν μπορουν να δεχτουν την απαραιτητη ποσοτητα καφε(19+)για να αποδωσουν αυτα που πρεπει.Θα πινεις κατι που θα εχει τοσες οξυτητες που απλα θα το γευεται ο νεροχυτη σου.
 

Μηνύματα
1.364
Reaction score
1.142
xfader σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.Τελικά ο καφές είχε το θέμα!!! Αν δε το ανέφερες τυχαία δε θα έβγαζα άκρη....Δε σκεφτηκα ποτέ πως θα είχε πρόβλημα ο μύλος τόσο καιρό και ειδικά του συγκεκριμένου μαγαζιού
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Έβαλα και illy (lungo & espresso) και Starbucks (home blend lungo) αφού προτού φρόντισα η παροχή στο lungo να είναι στα 100ml περίπου (το εσπρεσσο ήταν στα 35ml, δεν το πείραξα γιατί εκεί το ήθελαν οι ιδιοκτήτες).
Για ξεχαρμάνιασμα πρωινό θα πω ότι είναι υποφερτό το αποτέλεσμα μιας και δεν υπάρχει και εναλλακτική. Για να πω ότι θα κάτσω να απολαύσω καφέ όχι. Φαντάζομαι ένα ψιλοκαλιμπράρισμα μπορεί να κάνω αν χαλάσω καμιά 50αρια κάψουλες από τον ίδιο καφέ για να φέρω την παροχή στο σωστό σημείο για τη συγκεκριμένη κάψουλα αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο και δεν πιστεύω ότι θα έχει και επαναληψιμότητα σταθερή το όποιο αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία είναι βασικά τυφλή.
 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Η δικη μου σειρα προτεραιοτητων ειναι η παρακατω:
1 και 2 Καφες και νερο,με οποια σειρα ,αν ο καφες σου ειναι χαλια δεν θα πιεις ποτε κατι αξιολογο οτι και να κανεις,και αν το νερο ειναι κακο με μυρωδιες παλι δεν πιεις κατι αξιολογο γιατι πολυ απλα το 98,3 % περιπου του ροφηματος ειναι νερο,τα διαλυτα στερεα ειναι 1,7 % περιπου.
Απο αυτο μπορειτε να καταλαβετε και γιατι η χαμηλη ποσοτητα δεν μπορει να δωσει γευση.
3 Μυλος αλεσης,οσο μεγαλυτερα μαχαιρια(χοντρικα)τοσο καλυτερο κοψιμο,και αναλογα με τα γουστα του μπαριστα κωνικα η flat μαχαιρια ,για την αποδοση του ροφηματος.
4 το χερακι του μπαριστα,οι διαδικασιες του η ακριβεια σε αυτες,και η εμπειρια του για να αντιλαμβανεται οτι κατι δεν παει καλα και να το διορθωνει αμεσα.
5 η μηχανη η οποια καλειται να κρατησει ,οπως εγραψα και ποιο πανω δυο πραγματα,σταθερη θερμοκρασια και πιεση.

Γενικα στον κοσμο του καφε καπως ετσι ειναι ολα ,τα αναφερουν και ως τεσσερα Μ οι Ιταλοι,οι οποιοι το ξεκινησαν αλλα εχουν μεινει εκει που ξεκινησαν ενω το τρενο εχει παει αλλου πλεον.
Στις μηχανες καφε ειναι ακομη πολυ καλοι αλλα στους καφεδες ειναι πολυ πισω.
 




melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Ήρθε και η αδελφή μηχανή (που τελικά είναι ξαδέλφη...) και αυτή έχει άλλη κουσούρια, πρακτικά δεν δουλεύει γιατί ρίχνει τον αυτόματο στον πίνακα >:(

Στο σέρβις λένε να στείλω τη μηχανή με κούριερ :roflmao: γιατί δεν δέχονται επισκέψεις πελατών λόγω λοκνταουν :mad:

Οπότε όταν επιτραπεί θα πάω και τις δύο με εντολή η μία να γίνει ανταλλακτικά για την άλλη μπας και μείνει τουλάχιστον μία λειτουργική.

Με τη νεσπρεσιέρα δεν είμαι ευχαριστημένος.

Για πείτε κάνα δυο προτάσεις για φίλτρου σε συνδυασμό με ένα μύλο που για φίλτρου δεν θα είναι τόσο απαιτητικός όπως για εσπρέσο. Μια επιλογή είναι η sage μηχανή με τον μύλο wilfa.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.626
Reaction score
83.105
Αυτο ειναι και το βασικο σου πρόβλημα με τις αυτοματες ,δεν μπορεις να δοκιμασεις μονοποικιλιακους και γενικα υψηλου επιπεδου καφεδες σε αυτες ,γιατι δεν μπορουν να δεχτουν την απαραιτητη ποσοτητα καφε(19+)για να αποδωσουν αυτα που πρεπει.
Αυτό είναι το σημείο που θέλει προσοχή. Οι κάψουλες όλων των εταιριών περιέχουν από 5-7 γραμμάρια καφέ. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει ώστε να δίνουν το 100% "αυτού" που βάζεις μέσα. Όταν όμως είναι λίγο και ποιότητας μαζικής παραγωγής, το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη μέτριο.

Οι καλοί specialty καφέδες απαιτούν από 16 έως 21 γραμμάρια για να δώσουν ιδανικό αποτέλεσμα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και φυσικά η ημερομηνία καβουρδίσματος να είναι μέχρι ένα μήνα πριν.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.626
Reaction score
83.105
Για πείτε κάνα δυο προτάσεις για φίλτρου σε συνδυασμό με ένα μύλο που για φίλτρου δεν θα είναι τόσο απαιτητικός όπως για εσπρέσο. Μια επιλογή είναι η sage μηχανή με τον μύλο wilfa.
Αν αγόραζα σήμερα μύλο στη χαμηλή κατηγορία θα έπαιρνα τον Baratza Encore. Κάνει και για εσπρέσο σε πιθανή μελλοντική αναβάθμιση.

Πρόσφατα του έκαναν facelift.

 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.626
Reaction score
83.105
Αν αγόραζα σήμερα μύλο στη χαμηλή κατηγορία θα έπαιρνα τον Baratza Encore. Κάνει και για εσπρέσο σε πιθανή μελλοντική αναβάθμιση.

Πρόσφατα του έκαναν facelift.


Επίσης, υπάρχει και η Ascaso ή ακόμα και η Graef (στα πιο ακριβά μοντέλα της) που υπάρχουν στη Solino στον Πειραιά.

 

Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.458
Οι καλοί specialty καφέδες απαιτούν από 16 έως 21 γραμμάρια για να δώσουν ιδανικό αποτέλεσμα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και φυσικά η ημερομηνία καβουρδίσματος να είναι μέχρι ένα μήνα πριν.
Απο 16 δεν εχω δει speciality και στο καβουρδισμα αν δω μηνα δεν ,μεχρι 15 ημερες το πολυ.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.110
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top