dslr για macro

Reaction score
0
ενδιαφερομαι για μηχανη για macro φωτογραφηση (ειμαι οδοντιατρος) αλλα και γενικη χρηση.Οι επιλογες μου ειναι pentax k-x με φακους 18-50 και 50-200 του σετ (650ευρω) nikon d5000 με τους 2 vr (750 ευρω) και canon 1000 με τους δυο is (750 ευρω).Οι sony δεν βλεπω να λενε πολλα (πχ η a350 ή a330).Σκεφτομαι να συνδυαστει με tamron 90mm f2,8 (365 ευρω) και ring flash sigma (350 ευρω).Καμμια αλλη προταση?

Reaction score
11.744
Εφόσον θα πάρεις ξεχωριστό φακό μάκρο, μήπως θα ήταν προτιμότερο να πάρεις μόνο σώμα, χωρίς άλλους φακούς;

Reaction score
5
Απάντηση: dslr για macro

H Olympus έχει έναν εξαιρετικό macro στα 50mm μαζί με μια κατάλληλη λάμπα σε σχήμα φωτοστέφανου. Google it...
Για την συνολική τιμή το σύστημα είναι ΑΨΟΓΟ σε οξύτητα και λεπτομέρεια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773

Επίσης με τον OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 50mm 1:2.0 Macro (ισοδύναμος με 100mm σε φορμά 35mm) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δακτύλιο προέκτασης, τον ZUIKO DIGITAL EX-25.

Αλλά κι άλλοι δακτύλιοι είναι συμβατοί με το φακό αυτό.

Τέλος υπάρχει και αυτό το φλας.

Reaction score
0

Την olympus δεν την ανεφερα (εψαχνα για την e520 που ηταν σε απιστευτη τιμη με τους δυο φακους) γιατι βρηκα καπου οτι για macro οδοντιατρικη φωτογραφια το φορμα της δεν ελεγε.επισης βλεπω πως τα κιτ φακων ειναι πολυ οικονομικα αναλογικα.οπως βρηκα και πολλες ενστασεις για το ring flash της sony οποτε και δεν ασχοληθηκα περαιτερω

Reaction score
0

Διορθωση...η pentax ειναι με φακους 18-55 και 55-200, αν και στον ΚΑΤΕΡΕΛΟ εχει με 650 το κιτ με 18-55 και 55-300.

Reaction score
577

Σε αντιθεση με τα αλλα παιδια εγω θα σου προτεινα να παρεις μια καλη Compact και ΟΧΙ dslr....

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.658

Για να προσθέσω κι εγώ τις απόψεις μου, θα σου έλεγα τα εξής:
1) αν και η μακροφωτογραφία δεν ήταν ποτέ της προτίμησής μου (οπότε δεν είμαι κι ο πιο ειδικός), θα σου έλεγα να ξεκινήσεις από το τι μεγέθυνση χρειάζεσαι. Αυτό εξαρτάται κι από το θέμα σου (1:1 σε πλευρά οδοντοστοιχίας δεν είναι και κάτι τρομερό), αλλά κι από τη χρήση που θα κάνεις: ακόμα και για αρχειοθέτηση (πόσο μάλλον για δημοσιεύσεις on ή off-line), η πολύ υψηλή ανάλυση των σημερινών DSLR ενδέχεται να σημαίνει ότι ένα τμήμα (crop) της εικόνας ενός μη εξειδικευμένου για μάκρο φακού, θα σε καλύψει πλήρως. Μια δοκιμή -έστω και με δανεική κάμερα- θα σε πείσει για το αν κάτι τέτοιο ισχύει.
Ένα διπλό πέριξ του φακού ή ring-flash είναι όμως προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση.

2)Ο 50mm macro της Olympus που σου προτάθηκε φαίνεται πράγματι πολύ αξιόλογος, όπως κι οι περισσότεροι σημερινοί Zuiko. Το αν το φορμά 4:3 είναι λιγότερο κατάλληλο για τη δουλειά σου, είναι βέβαια κάτι που το γνωρίζεις εσύ καλύτερα.
Η D5000 είναι πάντως κατά τη γνώμη μου το πιο αξιόλογο οικονομικό σώμα DSLR αυτή τη στιγμή. Παρότι στη μακροφωτογραφία περισσότερη σημασία έχει ο φακός παρά το σώμα, νομίζω ότι υπερέχει στον τομέα της γενικής χρήσης που ανέφερες, έχει πίσω της ένα τεράστιο σύστημα να την υποστηρίζει, σημαντική αγορά μεταχειρισμένου υλικού κι επιπλέον διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που ενδεχομένως είναι σωτήριο στη μακροφωτογραφία: την αναδιπλούμενη/περιστρεφόμενη οθόνη της.

Εάν τελικά επιλέξεις τη D5000, οι δύο καλύτερες μακρο-επιλογές νομίζω ότι είναι:
  • ο 105mm f/2.8 VR AF-S Micro-Nikkor. Η μεγάλη εστιακή του απόσταση (που αντιστοιχεί σε 158mm στα 35mm) έχει ένα πλεονέκτημα νομίζω σημαντικό στην περίπτωσή σου: θα σου επιτρέπει να κρατάς μεγαλύτερη απόσταση από τον ασθενή σου, κάνοντάς τον να νιώθει λιγότερο άβολα κατά τη διαδικασία.
Παράλληλα, το πολύ φωτεινό f/2.8 διάφραγμά του κι η πολύ αποτελεσματική απόσβεση κραδασμών (VR) που διαθέτει, σημαίνει ότι θα έχεις στη διάθεσή σου έναν εξαιρετικό μέσο τηλεφακό... παντός καιρού. Ίσως τα 158mm ακούγονται λίγα και πιθανόν να μην είμαι ο πιο αντιπροσωπευτικός δια να ομιλώ (καθότι... ευρυγώνιος τύπος :142:), αλλά σε είκοσι χρόνια ενασχόλησης με τη -φιλμάτη- φωτογραφία, ελάχιστο ποσοστό φωτογραφιών έχω βγάλει σε μεγαλύτερες από αυτή εστιακές αποστάσεις.​
  • ο 60mm f/2.8 AF-S Micro-Nikkor. Επίσης πολύ καλός φακός, χωρίς τα δύο προαναφερθέντα σημαντικά πλεονεκτήματα του 105, αλλά με το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.658

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.113
Re: Απάντηση: dslr για macro

Για να προσθέσω κι εγώ τις απόψεις μου, θα σου έλεγα τα εξής:
1) αν και η μακροφωτογραφία δεν ήταν ποτέ της προτίμησής μου (οπότε δεν είμαι κι ο πιο ειδικός), θα σου έλεγα να ξεκινήσεις από το τι μεγέθυνση χρειάζεσαι. Αυτό εξαρτάται κι από το θέμα σου (1:1 σε πλευρά οδοντοστοιχίας δεν είναι και κάτι τρομερό), αλλά κι από τη χρήση που θα κάνεις: ακόμα και για αρχειοθέτηση (πόσο μάλλον για δημοσιεύσεις on ή off-line), η πολύ υψηλή ανάλυση των σημερινών DSLR ενδέχεται να σημαίνει ότι ένα τμήμα (crop) της εικόνας ενός μη εξειδικευμένου για μάκρο φακού, θα σε καλύψει πλήρως. Μια δοκιμή -έστω και με δανεική κάμερα- θα σε πείσει για το αν κάτι τέτοιο ισχύει.
Ένα διπλό πέριξ του φακού ή ring-flash είναι όμως προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση.

2)Ο 50mm macro της Olympus που σου προτάθηκε φαίνεται πράγματι πολύ αξιόλογος, όπως κι οι περισσότεροι σημερινοί Zuiko. Το αν το φορμά 4:3 είναι λιγότερο κατάλληλο για τη δουλειά σου, είναι βέβαια κάτι που το γνωρίζεις εσύ καλύτερα.
Η D5000 είναι πάντως κατά τη γνώμη μου το πιο αξιόλογο οικονομικό σώμα DSLR αυτή τη στιγμή. Παρότι στη μακροφωτογραφία περισσότερη σημασία έχει ο φακός παρά το σώμα, νομίζω ότι υπερέχει στον τομέα της γενικής χρήσης που ανέφερες, έχει πίσω της ένα τεράστιο σύστημα να την υποστηρίζει, σημαντική αγορά μεταχειρισμένου υλικού κι επιπλέον διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που ενδεχομένως είναι σωτήριο στη μακροφωτογραφία: την αναδιπλούμενη/περιστρεφόμενη οθόνη της.

Εάν τελικά επιλέξεις τη D5000, οι δύο καλύτερες μακρο-επιλογές νομίζω ότι είναι:
  • ο 105mm f/2.8 VR AF-S Micro-Nikkor. Η μεγάλη εστιακή του απόσταση (που αντιστοιχεί σε 158mm στα 35mm) έχει ένα πλεονέκτημα νομίζω σημαντικό στην περίπτωσή σου: θα σου επιτρέπει να κρατάς μεγαλύτερη απόσταση από τον ασθενή σου, κάνοντάς τον να νιώθει λιγότερο άβολα κατά τη διαδικασία.
Παράλληλα, το πολύ φωτεινό f/2.8 διάφραγμά του κι η πολύ αποτελεσματική απόσβεση κραδασμών (VR) που διαθέτει, σημαίνει ότι θα έχεις στη διάθεσή σου έναν εξαιρετικό μέσο τηλεφακό... παντός καιρού. Ίσως τα 158mm ακούγονται λίγα και πιθανόν να μην είμαι ο πιο αντιπροσωπευτικός δια να ομιλώ (καθότι... ευρυγώνιος τύπος :142:), αλλά σε είκοσι χρόνια ενασχόλησης με τη -φιλμάτη- φωτογραφία, ελάχιστο ποσοστό φωτογραφιών έχω βγάλει σε μεγαλύτερες από αυτή εστιακές αποστάσεις.​
  • ο 60mm f/2.8 AF-S Micro-Nikkor. Επίσης πολύ καλός φακός, χωρίς τα δύο προαναφερθέντα σημαντικά πλεονεκτήματα του 105, αλλά με το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους.
ΘΑ συμφωνησω απολυτα με τις παραπανω γνωμες απλα αν κ το κοστος ανεβαινει κατακορυφα θα σου προτεινα για δουλεια μακροφωτογραφησης ν ανεβεις μια κατηγορια (που αργα η γρηγορα θα το κανεις αργοτερα ) κ να πας σε full frame μηχανη οπως η D700. Eπισης εκτος απο τον 105 macro φαμο που τον εχω κ ειναι εξαιρετικος θα προτεινα ως καλυτερη λυση τον 200 αρι f 4 της Nikon που τον εχω επισης κ θεωρειται απλα η κορυφη.Οσοσν αφορα το θεμα του φωτισμου ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο με παρα πολλες εναλλακτικες λυσεις.

Reaction score
0

η εστιακη αποσταση του 90αρη tamron νομιζω οτι ειναι η ιδανικη.εχω δοκιμασει με φιλμ ληψεις χωρις ring flash και ISO 4000 και δεν λεει.η αποθηκευση θα ειναι off line σε raw φυσικα.

Reaction score
0
Ένα μεσαίο σώμα, και ένας φακός macro (πχ της Tamron) και θα είσαι μια χαρά.

Το καλό και στιβαρό τρίποδο θα σου κάνει τη διαφορά.:102:

Reaction score
1
Έχω την αίσθηση ότι δεν έχετε βγάλει μάκρο φωτογραφίες!

1) Τo iso δεν μας ενδιαφέρει γιατί θα έχεις φλάς
2) ΜΕ φυσικό φωτισμό είναι δύσκολα τα πράγματα, χωρίς να είμαι οδοντίατρος, πρώτον γιατί ο προβολέας δημιουργεί έντονες σκιές, δεύτερον γιατί το μάκρο απαιτεί κλειστά διαφράγματα για να έχεις καλό βάθος πεδίου. Το 2.8 πρακτικά ξεχνιέται, και όλοι παίζουν στο f8-f11
3) Το τρίποδο φυσικά και ξεχνιέται, αφού είπαμε υπάρχει φλάς και επιπλέον πως θα γίνει τρίποδο, μαζί με ασθενή κτλ κτλ, απλά δεν βλέπω πως γίνεται.

Με λίγα λόγια απο την στιγμή που υπάρχει φλάς δεν σε ενδιαφέρει ούτε το iso, ούτε το τρίποδο, ούτε τίποτα τέτοιο.

Με λίγα λόγια έναν macro φακό με ένα ring φλάς και θα είσαι εντάξει. Απο εκεί και πέρα τι σετάκι θα διαλέξεις , Canon, Nikon, Olympus κτλ είναι άλλη ιστορία, όλα θα σε καλύψουν.
Αν όμως το πάρεις δεν θα έχει και για άλλες χρήσεις? γιατί να μην μπορείς να το χαρείς και σε ένα ταξιδάκι που λέει ο λόγος?

EDIT, χωρίς να ξέρω πως το δουλεύετε οι οδοντίατροι, θές ring flash και όχι με κεφαλές όπως είδα πιο πρίν, γιατί απλά οι κεφαλές είναι τόσο πιο πλάγια απο τον φακό που φαντάζομαι θα φωτίζουν έξω απο το στόμα! Κατά τα άλλα οι κεφαλές, για ζουζουνάκια κτλ είναι ελαφρώς καλύτερες, ειδικά diffused.

Reaction score
0

Φιλε μου να διευκρινησω πως οντως δεν εχω ασχοληθει με μακρο γι'αυτο και ζηταω τη βοηθεια σας, αλλιως θα ειχα φαει το σετ που προτεινε "γνωστης" φωτογραφος στην περιοχη μου (nikon d60 18-55vr, marumi ring flash,tamron macro 90mm 2.8 στα 1200 ευρω!).Το τριποδο σαφως και δεν παιζει για ιατρειο,το εχω δοκιμασει.το iso το ανεφερα μιλωντας για δοκιμη με φιλμ και ηταν χωρις φλας (μονο με το φως της εδρας).και συμφωνω πως τα δακτυλιοειδη φλας ειναι προτιμοτερα εκεινων με τις κεφαλες.και εχεις δικιο που λες να το χαρω σε ενα ταξιδακι ομως το ανεφερα αποτην αρχη πως το θελω ΚΑΙ για γενικη χρηση.γι'αυτο και σκεφτομαι και τα κιτ με φακους κι οχι μονο τον μακρο φακο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773

αν πάντως έχεις τη διάθεση να ανέβεις σε κόστος, η λύση του kotsidisjohn δε παλεύεται...

αλλιώς, τα γνωστά...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.658

Το τρίποδο όντως δεν ενδείκνυται, και για λόγους τοποθέτησης και για λόγους χρόνου του γιατρού (και υπομονής του ασθενούς) και γιατί το θέμα δεν είναι ακίνητο, οπότε είναι πολύ δύσκολο το καδράρισμα και το "πάγωμα" του θέματος. Οι γρήγοροι χρόνοι έκθεσης στο χέρι είναι μονόδρομος.
Το ερώτημα είναι αν αυτοί θα επιτυγχάνονται μέσω του παλμού του φλας (που είναι η ορθόδοξη λύση) ή αν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθούν με χρήση μόνο του ιατρικού φωτισμού. Δεν ξέρω για το μέσο ασθενή, αλλά εμένα δε θα ήταν και το καλύτερό μου, σχεδόν να μου κολλάει ο γιατρός στα μούτρα το φακό και να με στραβώνει με το φλας (έστω και ring).

Από την άλλη μεριά, η D5000 (μάλλον και η k-x, αλλά όχι πολλές άλλες μηχανές της κατηγορίας) που ο φίλος μας έχει στις αρχικές επιλογές του, δε χάνει ουσιαστικά καθόλου λεπτομέρεια λόγω NR τουλάχιστον ως τα ISO800, ενώ ακόμα και τα 1600 είναι πάρα πολύ καλά. Πολύ μάλλον αφού λέει ότι θα τραβάει RAW, οπότε μπορεί να ρεγουλάρει όπως θέλει το λόγο λεπτομέρειας/θόρυβο.

Τα φωτιστικά της έδρας είναι -αν θυμάμαι καλά- κατευθυντικά και πολωμένα, για να μην ενοχλούν τα μάτια του ασθενή. Είναι επίσης ισχυρά κι έρχονται από τουλάχιστον δύο κατευθύνσεις, κάτι που κατ' αρχήν τα κάνει κατάλληλα για τη δουλειά, αρκεί βέβαια να μη μπαίνει ο φακός μπροστά και δημιουργεί σκιά.
Για ταχύτητα 1/1000 και διάφραγμα f/8, απαιτείται επίπεδο φωτός EV12 στα ISO1600. Τόσο βγάζει η λαμπίτσα των 20W που έχω στο γραφείο μου, σε απόσταση 10 εκατοστών. Μια μέτρηση από γκρι κάρτα στο ιατρείο θα μπορούσε να δώσει και τη σωστή έκθεση -και μαζί την απάντηση για το αν το φως φτάνει- αλλά και την ισορροπία λευκού, για ν' αντιμετωπιστεί το θερμό του αλογόνου.

Νομίζω ότι εδώ έχουμε μια ιδιάζουσα μορφή μακροφωτογράφησης και ίσως οι καλύτεροι σύμβουλοι για το φίλο μας, θα είναι οι συνάδελφοί του με αντίστοιχη εμπειρία κι οι δικές του δοκιμές.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773

μόλις παρέλαβα τον 50-άρη, και ορίστε μερικά δείγματα, έτσι στα γρήγορα που λένε, από τα πιτσιρίκια μου, με το φλας της μηχανής...

πρώτα ολόκληρη η εικόνα που πήρα, μετά κροπαρισμένα τεμάχια της εικόνας. Τις φωτός τις πήρα σε απόσταση 35cm περίπου από το στόμα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773

έτσι πάντως όπως τις βλέπω, είτε για φουλ εικόνα των δοντιών είτε για 1 δόντι, το φορμά 4:3 μάλλον ιδανικό το βρίσκω...

Αλλά εγώ ακτινολόγος είμαι, όχι οδοντίατρος, εσύ θα ξέρεις περισσότερα...

εκτός αυτού, την olympus την έχω μόλις 1 μήνα, και δε ξέρω τίποτα από φωτογράφηση, οπότε συγχωρήσετε την άγνοιά μου στο θέμα...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.836
Members
38.505