ELP Laser Turntable!!!!! (Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βελόνες)??????!!!!!!

Reaction score
51

Laser stylus reads record grooves using light, not a needle
No groove contact, no record wear
Pure analog playback
Easy to use
Accurate and musical
Starting list price: $15,000 US

The all-analog ELP Laser Turntable plays records by using nothing more than a laser beam of light. The result is lightning fast transients, life-like harmonics, and a musical honesty that cannot be achieved with a diamond stylus. Play your favorite vinyl or old 78 RPM records as many times as you like, because you will never again worry about record wear. Perfect for record collectors, archivists, or vinyl enthusiasts.
The ELP Laser Turntable
Imagine playing your records with the sound quality of the original recordingsound, but with all the features of a modern CD player. After $20 Million of development costs, the LT-2XRC Laser Turntable plays LPs, singles and 78s to audiophile quality with remote control and CD features such as track selection, pause fast forward and rewind. With no physical contact with the record, the Laser turntable offers zero record wear, no rumble or background noise of any kind, no cartridge induced resonances or frequency response anomalies, perfect channel separation, zero tracking errors, no inner groove distortion and no skating or jumping. User adjustable laser-reading height allows the laser to read the grooves of old records, at a height where the stylus has caused least wear. By scanning below the surface, scratches are inaudible and even broken records can be played, if you need to transcribe those old 78s! Remarkably despite using laser technology, the Laser Turntable retains the purity of being an analogue device and outputs a MM level Phono signal, with a frequency response of 10 Hz- 25 kHz
:!: :!: :!:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Το εχω δει.Σιγουρα θα παιζει καλα τα ταλαιπωρημενα δισκακια μας αλλα απο τη στιγμη που κλεινεις το βινυλιο σ ενα συρταρι νομιζω πως χανει κατι απο την μαγεια του!!
Ποσο κανει μαθατε?Καλυτερα να μη μαθετε!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Από εχθές που βιάβαζα το review μου δημιουργήθηκαν αρκετά ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς μόνος μου δεν μπορώ να λύσω καθώς είμαι άσχετος με το θέμα.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι πραγματικοί λάτρεις του βινυλίου πρέπει να είναι τρισευτυχισμένοι με την παρουσία στην αγορά μιας τέτοιας συσκευής και μάλιστα για πολλούς λόγους.

Αν τα πράγματα είναι όπως η τεχνική ανάλυση της συσκευής αλλά και οι εντυπώσεις των reviewer δείχνουν, έχει πλέον εφευρεθεί ο τελειότερος τρόπος να διαβαστούν οι τόσο λατρεμένοι από τους κατέχοντες μαύροι δίσκοι. Συνεπώς, εφόσον η ηχητική ποιότητα εκτοξεύεται στα ύψη (κάτι που φυσικά περιμένουμε να αποδειχτεί πριν το θεωρήσουμε δεδομένο) και μάλιστα συμπεριλαμβάνοντας το αγαμημένο μέσο του αναλογικάριου, στην θέση τους εγώ θα μάζευα ήδη χρήματα για να κάνω την κίνηση.

Πέραν του θέματος της απόλυτης αποδόσεως του πιο αναλογικού μέσου (ηχογράφησης) που υπάρχει ακόμη εν ζωή (περίπου...), το ζήτημα είναι ότι η όλη κίνηση αποτρέπει τους απανταχού audiophile να πετάξουν τα βινύλιά τους και συνεπώς να μην επέλθουν και οι τελευταίοι των μοϊκανών στην ψηφιακίλα της εποχής, κάτι σαφώς θεμιτό από όλους, ακόμη κι από εμένα. Άλλωστε με ποιόν θα μαλώνω? 8) :lol:

Παρόλα αυτά, μπορώ να διαγνώσω μια επιφυλακτική στάση των αναλογικάριων στο θέμα. Αναλύωντας με το φτωχό μου μυαλό ετούτη την στάση, δίνω τις εξής δύο πιθανές εξηγήσεις για να δικαιολογήσω αυτήν την άρνηση προς το νέο μέσο αναπαραγωγής.

1. Οι λάτρεις του βινυλίου δεν ενδιαφέρονται για την απόλυτη απόδοση του μέσου που αγαπούν. Εφόσον διαπιστώνουμε ότι αυτός είναι ο πιο επαρκής τρόπος να διαβαστούν οι μαύροι δίσκοι και δεν τον υιοθετούμε, αυτό απλά σημαίνει ότι δεν γουστάρουμε να ακούσουμε καλά το μέσο που αγαπάμε, αλλά γουστάρουμε να ακούσουμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα λανθασμένο (αφού αποδεικνύεται ότι άλλος είναι ο σωστός).

2. Η όλη ιστορία του βυνιλίου ποσώς έχει να κάνει με την ποιότητα αναπαραγωγής μουσικής αλλά εμπεριέχει ισχυρές τάσεις χαϊεντισμού, συνήθειας, πάθους, μοδός, ρομαντισμού, μηχανακισμού - λατρείας του πικάπ ως συσκευή και όχι του βινυλίου, hype... όπως έγραψε κάπου ο Κώστας ο Κόγιας. Είναι με λίγα λόγια, περισσότερο θέμα ψυχολογίας παρά ουσίας? (ρωτάω). Είναι γιατί οι ανά τον πλανήτη αναλογικοί γκουρού θα χάσουν καμιά κουτάλα ή μάλλον αυτή θα μεταφερεθεί σε ψηφιακά μονοπάτια)? (ρωτάω). Ακόμη μπορεί και να είναι θέμα εθισμού στον ιδιαίτερο ήχο του βινυλίου.

Πραγματικά δεν γνωρίζω. :roll:

Αν όμως τα πράγματα είναι έτσι, τότε βρήκα την απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα, αυτό που με απασχολεί εδώ και καιρό και είναι γιατί όταν ενώ μιλάμε για κάτι άκρως ψηφιακό, κάποιος πετάγεται και λέει "καλά όλα αυτά αλλά το βινύλιο παίζει καλύτερα"...

- Λέω ίσως υπερβολές για να δηλώσω ταυτόχρονα ότι τίποτε από τα παραπάνω, υποχρεωτικά, δεν είναι κακό. Επειδή όμως αδυνατώ να πιστέψω ότι ένας πραγματικός αναλογικάριος δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη του μέσου του και κατά συνέπεια την ηχητική βελτίωσή του, (προσοχή την εξέλιξη του ιδίου μέσου όχι την αντικατάστασή του), κάνω αυτήν την κουβέντα.

- Παρακαλώ όπως με διαφωτίσετε αναλόγως...

Reaction score
2
Διαβάζοντας το άρθρο του κου Σταματάκου, σίγουρα φτιάχτηκα.

Σίγουρα ως εμπειρία θα ήθελα να πάρω ένα αυτί, από τον ήχο του μηχανήματος, να ακούσω κάποιους αγαπημένους δίσκους ξανά και να δω αν θα ανακαλύψω νέους ήχους μέσα σε αυτούς, που θα ολοκληρώνουν ακόμα καλύτερα τη μουσική τους σύνθεση.

Σίγουρα η Ελινα που από ότι είδα είναι ο αντιπρόσωπος, έχει τη γνώση αν κάτι πάει στραβά να βοηθήσει, άρα με καλύπτει στο θέμα τεχνικής υποστήριξης.

Πλυντήριο δίσκων έχω, άρα είμαι καλυμμένος από αυτό το θέμα.

Ο αριθμός δίσκων που έχω μου φέρνει την ακρόαση ως κόστος στα 7 ευρώ και στη δεύτερη φορά έχει κάνει απόσβεση και αν είναι 10000 ώρες η διάρκεια ζωής των κεφαλών, μπορώ να τους ακούσω από 4 φορές όλους, τουλάχιστον,

Αλλά….

…. Είναι πολλά τα λεφτά, Νίκο.

Θα περιμένω, ώστε να δω που θα πάει το θέμα, να δω αν και κάποιοι άλλοι μπουν στο χορό και στο χώρο και αν κάποια στιγμή φθάσει σε προσιτή τιμή για την τρέλα μου και την οικονομική μου δυνατότητα, θα το πάρω!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
…. Είναι πολλά τα λεφτά, Νίκο.
Αυτό δεν το ανέφερα κι εγώ γιατί καλώς ή κακώς Αντώνη η τιμή ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στην υιοθέτηση κάποιας τεχνολογίας. Εξάλλου ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί που έχουν δώσει αντίστοιχα ποσά ή και μεγαλύτερα για hi end συσκευές. Ότι τώρα είναι πανάκριβο, εφόσον αποδειχτεί ότι αξίζει τα λεφτά του, ο κόσμος βρίσκει τρόπους και το αγοράζει. Στην συνέχεια πέφτει και η τιμή κι γίνεται καταναλωτικό προϊόν.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Αν το εν λόγω προϊόν έβγαινε στην αγορά με το 1/3 της τιμής του, νομίζεις ότι θα είχε μέλλον ανάμεσα στου αναλογικούς audiophile κύκλους? :wink:

Reaction score
2
Θα έπιανε Νίκο.

Αν κάνει αυτά, όπως περιγράφονται από το άρθρο ή έστω τα πλησιάζει, θεωρώ δεδομένο ότι κάποιοι οι οποίοι έχουν παραγκωνισμένα τα βινύλιά τους καιρό, λόγω του ότι δεν ήθελαν να μπλέξουν πάλι με ρυθμίσεις, καλόμαθαν με τις ψηφιακές ευκολίες και έχουν λίγο μέσα τους το σαράκι θα το έπαιρναν.
Επίσης αν έκανε στο 1/3 της τιμής, θα έκανα υπομονή καμιά 12αριά μήνες και θα το έπαιρνα επίσης.
Όχι μόνο για την αναπαραγωγή αλλά και για το τι αντιπροσωπεύει στο χώρο της τεχνολογίας.

Reaction score
2
Συγνώμη, τώρα κατανόησα «αναλογικούς audiophile κύκλους».

Δεν συζητάμε για ορισμένους, αν υπάρχουν, οι οποίοι είναι ορκισμένοι εχθροί οποιουδήποτε άλλου μέσου αναπαραγωγής πλην του βινυλίου.

Αυτοί οι κύκλοι έχουν αποδείξει με τα τόσα χρήματα που δίνουν, ότι έχουν το μεράκι και τη δίψα να ακολουθήσουν το οτιδήποτε θα τους πάει λίγο πιο κάτω στη σχέση μηχάνημα-αναπαραγωγή-ακρόαση.
Αν τους πείσει το νέο μέσο αναπαραγωγής, θα το ακολουθήσουν.

Αυτό που θα τους κρατήσει θα είναι η υψηλή τιμή και η έλλειψη τράμπας/ανταλλαγής για το παλιό τους αναλογικό, χρυσοπληρωμένο, σύστημα.
Γιατί άσχημα τα ψέματα, με 14.75% που έδινε κάποτε, τώρα δεν ξέρω, η αντιπροσωπεία τι τιμή ανταλλαγής να δώσεις για ένα πανάκριβο πλατό, χωρίς να μπεις με τα μπούνια μέσα?
Θα πρέπει να έχεις έτοιμο πελάτη, για το υπό ανταλλαγή πλατό, ώστε να μην κλείσεις το μαγαζί!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ακόμη και στο 1/3 της σημερινής τιμής...

:idea: Εξαιρουμένης της περιπτώσεως joker (με jack pot). :wink:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πολλά λες.
15.000 USD δεν έχει? Πολύ λιγότερα ευράκια δηλαδή. Θα το πάρεις και χονδρική. Μήπως να το ξανασκεφτείς? :lol:

Reaction score
3.468
Χωρίς να έχω ακούσει το συγκεκριμένο κακόγουστο και παρανοΙκό κατασκεύασμα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι ποτέ δεν θα το αγόραζα για πολλούς λόγους.

Αναφέρω κάποιους από αυτούς.

Η ανάγνωση με laser θεωρώ ότι είναι τελείως λάθος γιατί τα βινύλια δεν τυπώθηκαν για να διαβάζονται από laser. To laser διαβάζει την μουσική πληροφορία αλλά και ένα κάρο άλλα πράγματα που δεν περιέχουν μουσική πληροφορία. Με κάποιο φίλτρο αγνώστων στοιχείων, το συγκεκριμένο player αφαιρεί από την πληροφορία που ανακλάται από το αυλάκι, αυτό που θεωρεί εκείνο σαν μουσικό σήμα. Το υπόλοιπο, δηλαδή αυτό που θεωρεί ότι δεν είναι μουσική πληροφορία το αγνοεί. Σε αυτό το σημείο κάποιοι μηχανικοί αποφάσιασν να ορίσουν, με τα δικά τους υποκειμενικά κριτήρια, τι θέλω να ακούω εγώ από το αυλάκι του δίσκου και τι δεν θέλω να ακούω.
Η βελόνα ένος συμβατικού πικαπ δεν κάνει αυτό τον διαχωρισμό.

Πόσο καλό μπορεί να είναι το transport που χρησιμοποιεί,ι πόσο καιρό θα γυρνάει το πλατώ και με ποια ταχύτητα ?

Δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι, ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, ότι από το βινύλιο δεν θέλουμε να εισπάξουμε μόνο την ακρίβεια της αναπαραγωγής όπως την αντιλαμβάνεται ένας και μόνο κατασκευαστής πικάπ. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε στο πικάπ μας την ηχητική ταυτότητα που μας αρέσει εμάς, με διάφορους τρόπους όπως : διαφορετικές ρυθμίσεις, διαφορετικές καφαλές, διαφορετικές αποσβέσεις, κ.λ.π.

Η κονσέρβα δεν άρεσε ποτέ σε έναν πραγματικό βινυλιάκια μουσικόφιλο.

Η φθορά των δίσκων είναι σχετική. Και ποιος μπορεί εμένα να μου εξασφαλίσει ότι το laser αυτό δεν καταστρέφει το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένο το βινύλιο ? Ποιος θα μου αντικαταστήσει εμένα την συλλογή από βινύλια όταν μετά από κάποια χρόνια διαπιστώσουν τελικά ότι το laser αυτό άλλαζε την μοριακή δομή της επιφανείας του βινυλίου με αποτέλεσμα την σταδιακή και ολοκληρωμένη καταστροφή του ?

Το παλιό καλό πικάπ μου, με ικανοποιεί πλήρως μουσικά και μου δίνει ατέλειωτες στιγμές μουσικής ευχαρίστησης. Παίζει τόσο καλά που δεν με ενδιαφέρει αν άλλα πολύ ακριβότερα πικάπ ακούγονται σε άλλους καλύτερα.

Το τελευταίο σχόλια, μακάρι να μπορούσα να το πω και για τα ψηφιακά μου, και με όλα όσα έχω ακούσει μέχρι σήμερα.

Το γουστάρω πολύ το πικάπ μου. Ούτε 200 Ευρώ δεν θα έδινα για ένα πικάπ με laser. Προτιμώ να αλλάξω κεφαλή .

Reaction score
3.468
Θα με ενδιέφερε όμως, από απλή και μόνο περιέργεια, να το ακούσω κάποια στιγμή.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η άποψή σου απολύτως σεβαστή, λογικότατη ως επιχειρηματολογία εφόσον δεν έχεις πειστεί για κάποια τεχνικά στοιχεία του εν λόγω προϊόντος. Και πως θα μπορούσες άλλωστε εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος αφού δεν το έχουμε δει ποτέ στην ζωή μας. Επίσης οι παραδοχές μας για την φθορά του laser έναντι του διαμαντιού ή η το χεράκι των μηχανικών ήχου, είναι τόσο αναπόδειχτες όσο και τα αντίθετα, αυτά που ισχυρίζεται ο κατασκευαστής. Θέλει πολύ μελέτη το πράμα, για να βγάλουμε συμπεράσματα σε τεχνικό επίπεδο.

- Αν όμως κάποιος σου έλυνε αυτές τις απορίες που ανέφερες και επιπλέον το άκουγες και σου άρεζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχεις ακούσει ποτέ, υπάρχει περίπτωση να άλλαζες γνώμη?

...........................................
Λες:
"Δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι, ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, ότι από το βινύλιο δεν θέλουμε να εισπράξουμε μόνο την ακρίβεια της αναπαραγωγής όπως την αντιλαμβάνεται ένας και μόνο κατασκευαστής πικάπ. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε στο πικάπ μας την ηχητική ταυτότητα που μας αρέσει εμάς, με διάφορους τρόπους όπως : διαφορετικές ρυθμίσεις, διαφορετικές καφαλές, διαφορετικές αποσβέσεις, κ.λ.π.
Η κονσέρβα δεν άρεσε ποτέ σε έναν πραγματικό βινυλιάκια μουσικόφιλο."
...........................................

Εγώ πάντως είχα την αίσθηση ότι σκοπός αναλογικών - ψηφιακών - λαμπών - τρανζίστορ και λοιπών χλαπατσίμπαλων, είναι η προσέγγιση του πραγματικού γεγονότος σε ότι έχει να κάνει με την "ηχητική ταυτότητα" των μηχανημάτων μας, κάτι που αν μη τι άλλο θέλει και πολλούς... τόννους ακρίβειας στην αναπαραγωγή. :roll:

Και ερωτώ. Μήπως μια "σχετική" κονσέρβα τελικά είναι αναγκαία? Αν κάθε φορά που έπαιζε μια "συγκεκριμένη" κιθάρα μπροστά μας είχαμε και διαφορετική αντίληψη επί του θέματος δεν θα θεωρούσαμε ότι αν μη τι άλλο αυτή είναι ξεκούρδιστη? :wink: :roll:

Reaction score
3.468
Το στοιχείο εκείνο που κάνει το χόμπι μας να έχει ενδιαφέρον δεν είναι μόνο η ακρίβεια της αναπαραγωγής.
Η ακρίβεια έτσι κι αλλιώς χάθηκε στα μικρόφωνα την ώρα που πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση.

Πάμε παρακάτω.
Τώρα πως μπορούμε εμείς με τεχνάσματα να φέρουμε πίσω αυτό που χάθηκε από το μικρόφωνο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με τον αληθινό φυσικό ήχο ?

Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά του HiEnd από το HiFi. Το HiEnd πρέπει να επαναφέρει και την χαμένη πληροφορία κάνοντας δηλαδή την δική του προσομοίωση. Τα συστήματα HiEnd πέρα από την ακρίβεια χαρακτηρίζονται και για τον έντονο χαρακτήρα τους.
Για παράδειγμα τα ενισχυτικά της LAMN δεν έγιναν γνωστά για την ακρίβεια της αναπαραγωγής του ηλεκτρικού σήματος.
Αυτό είναι κάτι που πρεπει να το καταλάβουμε επιτέλους.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88