ELP Laser Turntable!!!!! (Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βελόνες)??????!!!!!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η λογική της κληρονομιάς επίσης δεν μου αρέσει γιατί λίγο ή πολύ υποχρεώνεσαι να την αξιοποιήσεις και έτσι προκύπτουν γιαλαντζί αναλογικάριοι (είναι που είναι μπόλικοι :lol: ...).

Reaction score
62
Εμένα μου ξύπνησε αναμνήσεις από το παρελθόν! Δεν είναι φτυστό laser disk player?? Πάντως εγώ δικαιολογώ αυτούς που απορίπτουν μιά τέτοια ιδέα. Στο κάτω κάτω ο αναλογικός ήχος έχει ξεφύγει από τα πλαίσια "να ακούω μόνο σωστά" και έχει γίνει μεράκι γι'αυτούς που ασχολούνται. Το λέιζερ τώρα?? Πρέπει να ακούγεται πολύ καλό, αλλά χάνεται η μαγεία του να κάνεις πατέντες και αλλαγές να πετύχεις καλλύτερο ήχο, χάνεται το μεράκι. Το ίδιο ισχύει και στα PC για τους πιό παλιούς πιστεύω. Πόσοι δεν νοσταλγούν την εποχή του DOS, που για να φορτώσεις κάτι έψαχνες, ρύθμιζες, έβριζες, κλωτσούσες αλλά όταν τα κατάφερνες είχες μιά ικανοποίηση? Τώρα και ο πιό άσχετος τα κάνει με τα "αυτόματα" windows και έχει χαθεί η μαγεία! Έτσι είναι και το βινύλιο. Μεράκι! :wink:

Reaction score
2
Όχι (στη δική μου περίπτωση ναι, αλλά τέλος πάντων με ανέχεστε),

Αλλά αν είναι καλός αναπαραγωγέας, δεν φθείρει τους δίσκους μας (εντάξει δεν το ξέρουμε αυτό, απλά λέμε), η κεφαλή του κρατά 10.000 ώρες (ούτε αυτό το ξέρουμε, απλά λέμε) ΚΑΙ κόστιζε 6000ευρώ, τότε θα ήταν ένα καλό θέμα προς συζήτηση (γι’ αυτό και οι τόσες σελίδες).

Η τιμή όμως είναι κόλλημα…. Το οποίο είναι δύσκολο να παρακαμφτεί, τουλάχιστον από άτομα με τη δική μου οικονομική δυνατότητα που ακούνε βινύλιο και θα τους ενδιέφερε αυτό το προϊόν.

Reaction score
2
Κε Δημήτρη Κ.,

Το βινύλιο ως συσκευή είναι μεράκι, με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο.
Αν όμως έως ότου μάθεις να παίζεις μαζί του σωστά και με ασφάλεια για τους δίσκους σου, έχεις χαλάσει τη μισή δισκοθήκη, τότε γίνεται καταστροφέας μουσικών συλλογών!

Reaction score
3.467
Οι δίσκοι δεν χαλάνε με το παίξιμο αν τους διαβάζουμε σωστά. Εννοώ με σωστή ρύθμιση της κεφαλής και του βραχίονα.
Οι δίσκοι χαλάνε με το πλύσιμο και τις γρατζουνιές που προκαλούν τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από το πικάπ μας.
Προσοχή επίσης πως πιάνετε τους δίσκους. Ποτέ δεν τον πετάμε από μακριά σημαδεύοντας το καβλιτσέκη του πλατώ, όπως έλεγε και ο Χάρι Κλιν.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δεν ξέρω τι λες εσύ, εμένα πάντως αυτό που μου έχει λείψει πιο πολύ είναι το ατελείωτο σκρατς στα mk2 και το κράτημα του δίσκου ενώ το πλατώ γυρνούσε, λίγο πριν τη μίξη... :cry: :wink:

Αυτό επιτρέπεται? :lol: :lol:

Reaction score
2
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση να βάλεις τον Tony Loc για ακρόαση και ευχαρίστηση, μπορείς να τον «δουλέψεις» σε ένα πάρτυ κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Στο δίσκο των Rolling θα το έκανες?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Χεχεχε! :lol:
Όχι βέβαια. Κάθε σοβαρός dj ξέρει ότι όταν παίζει σοβαρή μουσική ισχύει το "σκάσε εσύ να μιλήσει ο άλλος". Τα κόλπα είναι για τις μουσικές με το τσουβάλι... :wink:

Reaction score
3.467
Στο σεμινάριο που έγινε από τον κ. Σταματάκο στην AuralVision ακούσαμε και δύο μεταφορές σε CD, ηχογραφήσεων που έγιναν με πηγή το αναλογικό πικάπ ELP. Το πικάπ ELP χρησιμοποιεί την οπτική τεχνολογία για την ανάγνωση της μουσικής πληροφορίας που βρίσκεται χαραγμένη στα αυλάκια ενός αναλογικού δίσκου βινυλίου.
Η πρώτη ηχογράφηση έγινε με δίσκο ο οποίος δεν είχε φρεσκαριστεί στο ειδικό πλυντήριο. Η ηχογράφηση ήταν άριστη σε ότι αφορά την ανάγνωση της μουσικής πληροφορίας και των μικρο δυναμικών της, που χαρακτηρίζουν κάθε σωστή αναπαραγωγή δίσκου βινυλίου. Το μοναδικό ψεγάδι με τον ήχο ήταν ο θόρυβος που προέρχονταν από την σκόνη και από την φυσική φθορά του δίσκου βινυλίου. Ο συγκεκριμένος θόρυβος ακούγεται περισσότερο ενοχλητικός όταν η ανάγνωση γίνεται με laser. Η ανάγνωση του δίσκου όταν γίνεται με συμβατικό τρόπο, δηλαδή με βελόνα από διαμάντι, ο θόρυβος αυτός δεν είναι τόσο ενοχλητικός . Προσωπικά πιστεύω, για τα συμβατικά πικάπ, ότι ο θόρυβος από τη σκόνη κρύβεται πίσω από τον επιφανειακό θόρυβο που δημιουργείται κατά την ολίσθηση της βελόνας μέσα στο αυλάκι του δίσκου. Επίσης η βελόνα σε ένα συμβατικό πικάπ είναι περισσότερο ανεκτική στον θόρυβο που δημιουργείται από την σκόνη.

Στη δεύτερη ηχογράφηση ο δίσκος βινυλίου είχε φρεσκαριστεί σε ειδικό πλυντήριο για δίσκους. Η αναπαραγωγή ήταν πολύ καθαρή και χωρίς τον γνωστό θόρυβο από την σκόνη που τόσο πολύ φαίνεται να επηρεάζει την ανάγνωση του laser. Το κακό με το laser είναι ότι θεωρεί ακόμα και τη σκόνη μέρος της χάραξης στο αυλάκι του δίσκου. Ελπίζω σε μελλοντικές εκδόσεις να το ξεπεράσουν οι μηχανικοί αυτό το πρόβλημα.

Η δεύτερη ηχογράφηση, που εγινε με πηγή το πικάπ ELP με laser, δεν έγινε με τον ίδιο δίσκο που είχε γίνει η πρώτη εγγραφή. Σας υπενθυμίζω ότι στη δεύτερη ηχογράφηση είχε προηγηθεί το πλύσιμο του δίσκου σε πλυντήριο δίσκων βινυλίου.
Οπότε δεν είμαι σε θέση να σας περιγράψω τις διαφορές που άκουσα πριν και μετά το πλύσιμο του δίσκου.
Επρεπε κανονικά η εγγραφή να είχε γίνει με το ίδιο track του δίσκου και όχι με άλλο track διαφορετικού δίσκου. Μας εξήγησε όμως ο κ. Σταματάκος ότι ο πρώτος δίσκος δεν ήταν διαθέσιμος όταν έγινε η δεύτερη ηχογράφηση/μεταφορά σε CD.

Reaction score
3
Είμαστε τυχεροί,γιατί στο σεμινάριο των ενισχυτών,είχαμε και ηχογραφημένο υλικό από το ELP,και πήραμε μιά γεύση. :wink:

Το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε ήταν απο κάποιο παλιό και ταλαιπωρημένο βινύλιο το γνωστό κομμάτι του Massekela,η Stimella.
Κατά την δικιά μου άποψη,το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό,λόγω φοβερού θορύβου,αν και ξεχώρισαν ο διαχωρισμός και τα δυναμικά.

Το άλλο κομμάτι που ακούσαμε ήταν βινύλιο πλυμμένο σε ειδικό πλυντήριο χιλίων τουλάχιστον ευρώ,το οποίο όχι μόνο έπλενε,αλλά με υποπίεση,τράβαγε το νερό απο τα αυλάκια και το στέγνωνε.
Αποτέλεσμα,ο ήχος ανοικτός,διαυγέστατος,με τρομερό διαχωρισμό και πολλά δυναμικά,όμως μου ακούστηκε λίγο στεγνός,πρός το σκληρό.Υπήρχε η έντονη ηχητική υπογραφή του cd.

Ασφαλή συμπεράσματα μπορούν όμως να βγούν,όταν με το καλό βάλουμε τα δύο διαφορετικά πικάπ στο ίδιο ράκ. :D

Reaction score
3.467
Γιώργο, τη σκληραδα την άκουσα κι εγώ και μάλιστα σε σημείο που άρχιζε να κουράζει πολύ.
Δεν είμαι όμως σίγουρος αν έφταιγε το ELP ή το CD που έπαιξε το ηχογραφημένο σήμα του ELP, ή κάτι άλλο στο σύστημα.

Πρέπει να το ακούσουμε το ELP από μόνο του και όχι μέσψ CD player.

Reaction score
3
G.kar,συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λές.
Αλλωστε γι'αυτό έγραψα :"Υπήρχε η έντονη ηχητική υπογραφή του cd."

Οταν καταφέρουμε και τα βάλουμε στο ίδιο ράκ τα δύο πικάπια,τότε θα βγούν και τα οποιαδήποτε συμπεράσματα. :wink:

Reaction score
3.467
Ετσι είναι Νίκο μου, αυτό το πράγμα που γίνεται να κατηγορούν όλοι τα CDs για σκληράδα και ψηφιακίτιδα πρέπει κάποτε να τελειώσει.

Reaction score
2
Πάντως ο κος Σταματάκος επιμένει ότι είναι ότι καλύτερο έχει ακούσει μέχρι στιγμής για την αναπαραγωγή του βινυλίου.

Ειδικά σε δίσκους με προσεγμένη εγγραφή, είναι απλά άπαιχτο!

Reaction score
3.467
Μπορεί να μην έχει καλό πικάπ ή να τα γράφει πρώτα σε CDR και μετά να τα ακούει από CD player :lol: :lol: :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ετσι είναι Νίκο μου, αυτό το πράγμα που γίνεται να κατηγορούν όλοι τα CDs για σκληράδα και ψηφιακίτιδα πρέπει κάποτε να τελειώσει.
Έτσι είναι. Άπαντες είναι ελεύθεροι να κατηγορούν για σκληράδα ή γλυκανάλατο ήχο οποιαδήποτε κακή πηγή ή οποιοδήποτε κακό σύστημα. Ας καταλάβουμε κάποτε ότι υπάρχει καλός και κακός ήχος. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια που προσπαθούν σε κάθε περίπτωση ανεπαρκώς να δικαιολογήσουν το κακό αποτέλεσμα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πάντως ο κος Σταματάκος επιμένει ότι είναι ότι καλύτερο έχει ακούσει μέχρι στιγμής για την αναπαραγωγή του βινυλίου.

Ειδικά σε δίσκους με προσεγμένη εγγραφή, είναι απλά άπαιχτο!
- Εσένα δεν σε βλέπω να την γλιτώνεις εύκολα.... :wink: :lol: :lol:

Reaction score
3.467
Νίκο, κακά συστήματα δεν υπάρχουν σήμερα.

Υπάρχουν τα φτηνά, τα οικονομικά, τα ακριβά και τα πάρα πολύ ακριβά.
Η ποιότητα αναπαραγωγής ανεβαίνει συνήθως (κατά 90% των περιπτώσεων) από αριστερά προς τα δεξιά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, περίπου το 10% των περιπτώσεων, μπορεί να υπάρχει απόκλιση (drift) κατά μία κατηγορία προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Δηλαδή ένα πολύ ακριβό σύστημα να ακούγετε απλά σαν ένα ακριβό ή ένα οικονομικό σαν ένα ακριβό. Είναι αδύνατον όμως να έχεις απόκλιση κατά δύο κατηγορίες.
Ο χρόνος επίσης είναι έναν μεγάλος παράγοντας φυσικού και αναμενόμενου drift, κατά μία ή δύο κατηγορίες και πάντα προς τα αριστερά. Αυτό κυρίως για τα ψηφιακά που αλλάζουν συχνά λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.750
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88