Grace Design 903

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.757
Απάντηση: Grace Design 903

κ. Θέμη, για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, σε αυτό που λέτε υπάρχει και η άλλη πλευρά, δηλαδή ότι σε όσους αρέσει αυτός ο συνδυασμός έχουν χρωματισμένη την υπόλοιπη αλυσίδα για αύτό και δεν καταλαβάίνουν τα μειονεκτήματα.
... ή ότι σε όσους αρέσει αυτός ο συνδυασμός, (DAC - προ), είναι εθισμένοι στον (ενδεχόμενο) χρωματισμό ενός παραπάνω ενεργού κυκλώματος -ειδικά αν αυτό είναι λαμπάτο, ή με διακριτά τρανζίστορ- και απογοητεύονται όταν το σύστημα ελευθερώνεται από αυτό το παραπανίσιο ενεργό κύκλωμα, παίζοντας πιο flat.

Reaction score
2.098

... ή ότι σε όσους αρέσει αυτός ο συνδυασμός, (DAC - προ), είναι εθισμένοι στον (ενδεχόμενο) χρωματισμό ενός παραπάνω ενεργού κυκλώματος -ειδικά αν αυτό είναι λαμπάτο, ή με διακριτά τρανζίστορ- και απογοητεύονται όταν το σύστημα ελευθερώνεται από αυτό το παραπανίσιο ενεργό κύκλωμα, παίζοντας πιο flat.
Mα αυτό είπε και ο κ. Θέμης για αυτό πόσταρα αυτά που πόσταρα.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.643
Σαν food for thought, παραθέτω τμήμα από μία αντίστοιχη συζήτηση που έγινε στο computer audiophile και που επικεντρώνεται στη χρήση opamps στα περισσότερα dacs (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως το medea):

" person 1: The so called "bright" sound (of dacs driving amps directly) is due to the very specific heavy ( 40 db or more ) feedback of opamps.

person 2 : I would say it is not because of the feedback, but because of incorrect use of opamps. Circuits based on highspeed opamps are not easy to design correctly. And sometimes music can sound over-bright because that's what the DAC or circuit is given to play - nothing making it sound any nicer than what it is given to reproduce. If you put bright in, you should get bright out.

I have a bunch of opamp circuits which don't sound over-bright, but just correct.

Good comparison is always direct analog vs AD/DA one, naturally there shouldn't be any difference.

person 1: I/V tube amp ( no feedback/class A) is necessary together with a JFET buffer stage (no feedback / class A) buffer stage

person 2: ...all that nice'n'smoothing even-order harmonic distortion... ;)

person 1: And most important regarding highend dacs you need a R/2R ladder chip ( no sigma delta)

person 2: And still, nothing beats pure DSD in natural smooth'ness, without exaggerating it...

I'm not claiming opamps are better than discrete, or that delta-sigmas are better than multibits. Mostly quality doesn't depend on any particular technology as such, but the implementation details how the particular technology is implemented and used. There are good opamp designs and bad discrete designs and vice versa. "

H απορία μου παραμένει: Υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος που πιθανόν να εξηγεί το ηχητικό αποτέλεσμα που δεν αρέσει σε όσους υποστηρίζουν τη χρήση προ; Εκτός από το level και impedance matching που τα πληρούν όλα τα σύγχρονα dacs/pro (το 202 π.χ. έχει αντίσταση εξόδου 44ohm (XLR) / 22ohm (RCA) - λιγότερο από πολλούς προ). Μπορεί η ισχυρή ανάδραση ή το σχετικά μικρό τροφοδοτικό να ευθύνεται; Ή κάτι άλλο;

(Να σημειώσω ότι εγώ χρησιμοποιώ το dac202 χωρίς προ και, αν και δε με ενοχλεί κάτι στον ήχο, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος να βάλω προ).

Πάντα φιλικά!

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Grace Design 903

Κατ' αρχάς Μιχάλη δεν γίνεσαι κανενός δικηγόρος παρά μόνο του εαυτού σου για αυτά που πιστεύεις.
Εγώ πιστεύω, και το νομίζω απόλυτα λογικό, οτι αν είμαστε σίγουροι οτι ένα DAC οδηγεί εξ ίσου σωστά με έναν προενισχυτή τον τελικό, τότε για να προτιμούμε τον προ και να τον βάζουμε επιπλέον στην αλυσίδα, τα εξής πρέπει να συμβαίνουν:
- Δεν μας αρέσει ή δεν ταιριάζει ηχητικά το προενισχυτικό του DAC με τον χαρακτήρα του συστήματος.
- Αντίθετα μας αρέσει ή και ταιριάζει ο προ με τον χαρακτήρα του συστήματος
- Το σύστημα είναι υπεραποκαλυπτικό και θέλει λίγο ζάχαρη ή και επι πλέον σώμα από ένα ευφωνικό τρανζίστορ ή μία "θερμαντική" λάμπα.
Αν δεν συμβαίνει ένα από τα παραπάνω-λίγο δύσκολο-τότε ειναι σίγουρο οτι το DAC δεν οδηγεί σωστά.
Ουκ ολίγες φορές, πολλοί δεν θέλουν να ακούν HD γιατί δεν αντέχουν την παραπάνω ανάλυση. Και θα μου επιτρέψεις να σε πάρω λίγο σαν παράδειγμα: Εχεις DAC που δεν σου επιτρέπει να ακούς HD και δεν σε πολυνοιάζει, φυσικά κυρίως λόγω της περιορισμένης ποικιλίας, αλλά υποπτεύομαι οτι δεν "πάθαινες" κιόλας όταν γύριζες από 24 σε 16 και αυτό συμβαίνει νομίζω λόγω της αναλυτικής φυσιογνωμίας του συστήματός σου.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.643

...

- Δεν μας αρέσει ή δεν ταιριάζει ηχητικά το προενισχυτικό του DAC με τον χαρακτήρα του συστήματος.
- Το σύστημα είναι υπεραποκαλυπτικό και θέλει λίγο ζάχαρη ή και επι πλέον σώμα από ένα ευφωνικό τρανζίστορ ή μία "θερμαντική" λάμπα.
Να προσθέσω ένα ακόμη:
- Ο χώρος μας είναι αρκετά ζωντανός.

Reaction score
2.098
Απάντηση: Re: Απάντηση: Grace Design 903

Κατ' αρχάς Μιχάλη δεν γίνεσαι κανενός δικηγόρος παρά μόνο του εαυτού σου για αυτά που πιστεύεις.
Εγώ πιστεύω, και το νομίζω απόλυτα λογικό, οτι αν είμαστε σίγουροι οτι ένα DAC οδηγεί εξ ίσου σωστά με έναν προενισχυτή τον τελικό, τότε για να προτιμούμε τον προ και να τον βάζουμε επιπλέον στην αλυσίδα, τα εξής πρέπει να συμβαίνουν:
Αν δεν συμβαίνει ένα από τα παραπάνω-λίγο δύσκολο-τότε ειναι σίγουρο οτι το DAC δεν οδηγεί σωστά.
Ουκ ολίγες φορές, πολλοί δεν θέλουν να ακούν HD γιατί δεν αντέχουν την παραπάνω ανάλυση. Και θα μου επιτρέψεις να σε πάρω λίγο σαν παράδειγμα: Εχεις DAC που δεν σου επιτρέπει να ακούς HD και δεν σε πολυνοιάζει, φυσικά κυρίως λόγω της περιορισμένης ποικιλίας, αλλά υποπτεύομαι οτι δεν "πάθαινες" κιόλας όταν γύριζες από 24 σε 16 και αυτό συμβαίνει νομίζω λόγω της αναλυτικής φυσιογνωμίας του συστήματός σου.
Δεν έχω ακούσει HD σε Tidal οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αν και δεν αμφιβάλω καθόλου ότι θα είναι μαγεία. Το ότι άλλα ηχεία είναι μούγκα δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τον όρο υπεραναλυτικά στα Tidal. Ο λόγος που στο Sarastro δεν το κυνήγησα πολύ είναι η έλλειψη ποικιλίας που υπήρχε τότε, όντως.

* "Δικηγόρο του Διαβόλου" φυσικά εννοώ για να προχωρήσει η συζήτηση.

D

deleted user 10898

Guest

ετσι ετσι.. ..
και για πεςμε, οταν ενα dac οδηγει κατευθειαν τελικο με τρια σταδια και ενας ενεργος εναν τελικο με 2 σταδια ποιο σεταπ ειναι πχιο λιγοτερο "παρεμβατικο"?

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847

"Χαρακτήρας του συστήματος ","αναλυτικότητα","σώματα" και πάει λέγοντας.
Μεσοϋψηλά,χαμηλομεσαία,βαθεία χαμηλά κλπ κλπ κλπ.

Αυτοί οι διαχωρισμοί -αφορισμοί-μου φέρνουν στο μυαλό κουβέντα μεταξύ φίλων που βγαίνοντας απο σινεμά ρωτάει ο ένας "πως σου φάνηκε το έργο " και απαντάει ο άλλος "είχε ωραία φωτογραφία".
Ένας διευθυντής ορχήστρας δικαιούται να πει "ψιτ μικρέ,3ο βιολί δεξιά,φαλτσάρεις,πιάστο αλλιώς" η ένας mastering engineer να σπάσει την μουσική σε "κομματάκια" για να κάνει δουλειά.Και οι 2 τους δουλεύουν με αρχικό υλικό .
Αλλά εμείς στο σπίτι μας "ψειρίζουμε την μαϊμού" προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες αλήθειες πίσω από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τα ψηφία η τις χαράδρες του βινυλίου.Πλην ελαχίστων δεν έχουμε μουσική παιδεία,έχουμε ακούσει 2,5,η 105 "ζωντανά",ακούμε σε χώρους από αφρόντιστους έως παντελώς ακατάλληλους και όμως έχουμε άποψη .

Ας μην μπλέκουμε τα "θελω μας" με την μουσική. Τι θα πει flat ήχος ;Μονιτορέ ,ψηφιακίλα,αναλογικός ήχος.........
Διανοητικά κατασκευάσματα εμπορικού ενδιαφέροντος .

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257

Άκουγε λοιπόν και....μη ερεύνα. Έτσι αποφεύγεις και τα εμπορικά κατασκευάσματα που ελοχεύουν.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.757

ετσι ετσι.. ..
και για πεςμε, οταν ενα dac οδηγει κατευθειαν τελικο με τρια σταδια και ενας ενεργος εναν τελικο με 2 σταδια ποιο σεταπ ειναι πχιο λιγοτερο "παρεμβατικο"?
Ο dac. Ο προ 3 + 2 = 5 στάδια.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847

"Χαρακτήρας του συστήματος ","αναλυτικότητα","σώματα"
Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τους όρους με την ιδιότητά σας ως τεχνικός ήχου ;
Από σας καταλαβαίνω οτι η χρήση των όρων έχει κάποια συγκεκριμμένη έννοια ενώ η κατάχρηση τους από άλλους με μπερδεύει.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.757

Για να σε το εξηγήσω καλύτερα:

Ήταν δύο κι ήρθε ακόμα ένας κι έγιναν τρεις, και μετά έφυγαν δυό και δεν έμεινε κανένας, γιατί ο άλλος ήταν χαμένο κορμί.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.898
Απάντηση: Re: Grace Design 903

Το γνωστό φλέγον ζήτημα...μπορούν τα σύγχρονα dacs να παίξουν χωρίς προ ή όχι; Άπειρο e-μελάνι έχει χυθεί παγκοσμίως.

... Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τους περισσότερο τεχνικά καταρτισμένους: Υπάρχει τεχνικά λόγος ένα dac με πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου όπως το Grace, Metric, Weiss, Benchmark να μην μπορεί να οδηγήσει τελικό;

... Αυτό που βασικά με ενδιαφέρει να μάθω είναι αν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος που να εξηγεί τα παραπάνω - εαν ισχύουν. Υπάρχει κάτι παραπάνω από χαμηλή αντίσταση εξόδου (και προφανώς ικανή στάθμη) που χαρακτηρίζει ένα προενισχυτικό στάδιο εξόδου και πιθανά να είναι υπεύθυνο για το ηχητικό αποτέλεσμα;
νομίζω πως μιλάμε για κάτι πιο "πολύπλοκο" θα έλεγα, από το "να μπορεί να οδηγήσει τελικό".

είναι απλό το να βγει ένα συμπέρασμα για την ικανότητα οδήγησης? κοιτάζουμε τα "βολτ" και τελειώνει το θέμα? δε νομίζω...

είναι βέβαιο, πως το "να μπορεί ή να μη μπορεί να οδηγήσει ένα τελικό" είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα.

και ο "τελικός" δεν είναι κάτι "συγκεκριμένο" σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στα πρώτα στάδια τελικών ενισχυτικών, καθώς σε άλλους βλέπεις μετασχηματιστές στην είσοδο, σε άλλους βλέπεις μπάφερ, σε άλλους φουλ προενισχτικές βαθμίδες, και σε άλλους βλέπεις ένα "όνειρο" ονομαστικής αντίστασης εισόδου, που αποτελεί μόνο "εικονικό" φορτίο κι όχι πραγματικό.

κι είναι μόνο η "αντίσταση" το "τεχνικό στοιχείο" που καθορίζει την είσοδο ενός τελικού? τα "ωμ" αρκούν? κολοκύθια! Δεν αρκούν, όπως ακριβώς δεν αρκούν και στο ηχείο! Δεν διαφέρει το θέμα "οδήγησης", είτε ανάγεται σε οδήγηση ενός φορτίου τμήματος εσόδου ενός ενισχυτή, είτε ανάγεται σε οδήγηση ενός φορτίου ηχείου. Και στις δυό περιπτώσεις μιλάμε για "οδήγηση", και στις δυό περιπτώσεις ενδιαφέρει η εμπέδηση, δηλαδή η μιγαδική αντίσταση του φορτίου κι όχι η ονομαστική ωμική του αντίσταση.

Σε αυτό προσθέστε, ως γνωστό, τα φασικά προβλήματα που προκύπτουν από διαφοροποιήσεις στις τιμές της μιγαδικής αντίστασης λόγω επαγωγικότητας και χωρητικότητας του φορτίου, καθώς και τα ψυχοακουστικά προβλήματα αντίληψης που προκύπτουν από τις φασικές αυτές αλλοιώσεις.

Από την άλλη πλευρά, κάθε προενισχυτική βαθμίδα μπορεί να "οδηγήσει" βέλτιστα, συγκεκριμένα εύρη (μιγαδικών) φορτίων, όπου όντως θα δείξει "τον καλύτερό του εαυτό". Και μη μου πείτε πως βρήκατε ενισχυτικό στάδιο που να οδηγεί οποιοδήποτε φορτίο με βέλτιστο τρόπο, διότι απλά δεν υπάρχει!

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι κατά πόσο διαφοροποιείται η "πιστότητα" κι η "απόδοση" ενός ενισχυτικού σταδίου όταν καλείται αυτό να οδηγήσει φορτία πλησίον των άκρων του εύρους που μπορεί να αποδίδει βέλτιστα, ή πόσο στενό είναι το βέλτιστο αυτό εύρος του, ή πως "παίζ" (που λέει κι ο αρτζι) πέραν αυτών των βέλτιστων ορίων του?

Αρκετοί από μας έχουν ακούσει με τα αφτάκια τους σημαντικές αλλαγές στον ήχο από ένα ιντερκονέκτ μεταξύ πηγής και προ ή μεταξύ προ και τελικού. Τι αποδεικνύει αυτό? Πως ακόμα και μικρομεταβολές της εμπέδησης που βλέπει το στάδιο εξόδου του πρώτου μηχανήματος, είναι ικανές να αλλοιώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα οδήγησης των επόμενων σταδίων (φορτίων)!

Επίσης, αρκετοί από μας, έχουν ακούσει με τα αφτάκια τους να μην ακούγεται καμιά διαφορά στον ήχο από αλλαγή ιντερκονέκτ (κι όχι σε σύστημα που "δε μπορεί να αναδείξει διαφορές"). Και τι αντιλήφθηκαν κάποιοι από αυτούς? Πως το στάδιο εξόδου του πρώτου μηχανήματος, ήταν τόσο "καλοσχεδιασμένο" που αδιαφορούσε πλήρως για το φορτίο που βλέπει στην έξοδό του, και πως μικροδιαφορές μιγαδικής αντίστασης δε μπορούν να το φέρουν "έξω από τα νερά του", καθώς έχει πολύ μεγάλο εύρος "εμπέδησης βέλτιστου αποτελέσματος".

ΙΜΗΟ, το βάρος πέφτει στην σχεδίαση του εκάστοτε "φορτίου".

Δε χρειάζεται ο ενισχυτής μας να είναι ικανός να παίζει τρελά χωρητικά φορτία, ούτε τρελά ωμικά φορτία, για να λέμε πως είναι σωστός ενισχυτής! Χρειάζεται το ηχείο μας να μην είναι "τρελό"!!!!!!!!! Να μη πέφτει στο 0,5 ωμ! πως να το πω απλά... Ο καλός σχεδιασμός του ηχείου, και ιδίως του κρος του, επιβάλλει το να εμπεριέχει φροντίδα ώστε να αποτελεί "καλό φορτίο", για να μη ψάχνεις τον πιο κουλό ενισχυτή του πλανήτη για να το οδηγήσεις!

Ομοίως και το στάδιο εισόδου του τελικού μας. Οφείλει να είναι καλοσχεδιασμένο, ώστε να μη χρειάζεται προ που να μπορεί να κάνει μέχρι και εσπρέσσο για να οδηγηθεί!

Προσωπικά, επειδή όταν έψαχνα αυτό το θέμα "μπαίλντισα" που λεν, είδα κουλά πράγματα, είδα "εικονικά λογικά φορτία" που αδυνατούν να οδηγηθούν από φυσιολογικές προενισχυτικές βαθμίδες (πολύ τυπικό για κλας ντε-τε), το έριξα στους λάιν λέβελ μετασχηματιστές κι ησύχασε το μυαλό μου. Άντε, κι έχω 3% παραπάνω παραμόρφωση στα βαθειά μπάσα (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι αντιληπτό από το ανθρώπινο αφτί), τι να σε πω στεναχώρια, τρίχαι κατσαραί...

Το "κέρδος" μου όμως, είναι πως ό,τι καλώδιο ιντερκονέκτ και να βάλω, δεν ακούγεται (πλέον) καμιά απολύτως διαφορά! Λίγο τό'χεις?

Το ίδιο συμβαίνει και με το φορτίο των ηχείων. Βάζεις ένα άλλο καλώδιο ηχείων, και αλλάζει ο κόσμος όλος! Γιατί μάνα μου? Γιατί πχ έχει λίγη παραπάνω χωρητικότητα το καλώδιο, και σε συνδυασμό με το κακό κρος του ηχείου, γίνεται της καρακατάκας! Μα χάθηκε ο κόσμος να μπει ένα ζόμπελ? ένα δικτύωμα διαχωρισμού της προκοπής, έχει δώσει έμφαση σε αυτά τα θέματα, δε τα αφήνει "έτσι"... Θα μου πείτε "είδες ηχείο που να μην αλλάζει ήχο από το καλώδιο ηχείων"? Η απάντηση είναι απλή: Όχι. Γιατί δεν γίνεται να μην επηρεάζει το ένα το άλλο. Αυτό που όμως γίνεται, και που το έχω δει, είναι να είναι τόσο "προσεγμένο" το ηχείο, που οι αλλαγές καλωδίων να είναι πρακτικά ασήμαντες, και να μη φέρνουν "τα πάνω κάτω". Τα εύσημα στο σχεδιαστή λοιπόν!

ΥΓ Βοηθώ καθόλου ή μπλέκω τα πράγματα? :116::116::116:

Reaction score
4.598

Κωστα μηπως ειναι λιγο τραβηγμενα αυτα που γραφεις? Γιατι ενα σωρο ανθρωποι εντος Ελλαδος που εχουν ξοδεψει μεγαλα ποσα για ενισχυτες και ηχεια, απο πραγματικα μεγαλα ονοματα του ηχου ακουν διαφορες με τα διαφορα καλωδια, ειτε λεγονται ιντερκονεκτ ειτε λεγονται ηχειων (να μην μιλησω και για ρευματος και με μπαναρει ο Κογιας!).

Αντε ας πουμε οτι καποιο ποσοστο απ αυτους ακουει τις διαφορες για ψυχολογικους λογους, αλλα δεν μπορει, καποιοι απ αυτους μπορει και ν ακουνε καλα!! Και ξερεις μην αρχισω ν απαριθμω ονοματα ηχειων που ειμαι σιγουρος οτι και συ τα σεβεσαι.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847

Καλά τα λες μεν,αλλά απαιτούνται γνώσεις ηλεκτρισμού για να "εμπεδωθούν " αυτά που λες και συνεπώς να είναι χρήσιμα στο μέλλον.Επίσης η πλειονότητα των παραμέτρων που αναφέρεις δεν αναφέρονται πουθενά στα prospect η στα specs των μηχανημάτων.Ακόμα και να ξέρεις τι ψάχνεις άντε βρές το.
Χαλάει και η μαγεία του ματσαρίσματος έτσι.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847
Απάντηση: Re: Grace Design 903

ακουν διαφορες με τα διαφορα καλωδια, ειτε λεγονται ιντερκονεκτ ειτε λεγονται ηχειων
Δεν είπε ο Κώστας οτι δεν ακούγονται .Εξηγεί γιατί ακούγονται και τι θα έπρεπε να συμβαίνει για να μην ακούγονται

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.643

Καλά τα λες μεν,αλλά απαιτούνται γνώσεις ηλεκτρισμού για να "εμπεδωθούν " αυτά που λες και συνεπώς να είναι χρήσιμα στο μέλλον.Επίσης η πλειονότητα των παραμέτρων που αναφέρεις δεν αναφέρονται πουθενά στα prospect η στα specs των μηχανημάτων.Ακόμα και να ξέρεις τι ψάχνεις άντε βρές το.
Χαλάει και η μαγεία του ματσαρίσματος έτσι.
+1. Τα λες πάρα πολύ καλά και ευχαριστούμε για τις αναλυτικές πληροφορίες. Τελικά από ότι φαίνεται δεν είναι καθόλου εύκολη η απάντηση στο αν ένα dac/pro μπορεί να οδηγήσει σωστά ενισχυτικό στάδιο. Είναι σαν το ερώτημα αν πρέπει να κάνει η Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους ή όχι :114:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.657
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale