GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.643
Απάντηση: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

Γεια σας...:137:

Επειδή δεν παρακολουθώ πολύ τελευταία και το θέμα είναι ενδιαφέρον, θα ήθελα να μου πείτε αν οι μετρήσεις είναι αυτές που ορίζουν το αποτέλεσμα ή όχι.
γιατί δε ρωτάς το Σταματάκο?

Reaction score
830
να κάνω μία αφελή ερώτηση; Αν έβαζε τον drc-205 πριν το dac, δλδ κατευθείαν μετα την πηγή, θα υπήρχε καποιο πρόβλημα; ή τι θα άλλαζε; και μία ερώτηση λίγο ποιό γενική , όταν σένα ψηφιακό σήμα εφαρμόζεται ψηφιακή ισοστάθμιση τι αλλάζει, ποιές παραμέτρους αλλάζει;

Reaction score
4

γιατί δε ρωτάς το Σταματάκο?
Λες να "ακούει" ? ... :132:

..... όταν σένα ψηφιακό σήμα εφαρμόζεται ψηφιακή ισοστάθμιση τι αλλάζει, ποιές παραμέτρους αλλάζει;
Τις Χροιές βέβαια . . :137:
...και μετά τα υπόλοιπα (φάσμα κτλ)

Το χαμόγελο δεν το κάνει αστείο...ισχύει !
Τώρα μόλις το ανακαλύψουν μερικοί θα πουν για τις "καλές χροιές και τις κακές", τι είναι εκείνο που τις τραβάει και πότε και τέτοια...

Reaction score
23
Απάντηση: Re: Απάντηση: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

Mike ξέρεις ότι δε διαφωνώ σε τίποτα από τα παραπάνω.
Το ξέρω βρε Φου ότι δεν διαφωνείς γιαυτο έβαλα και απόσπασμα του μηνύματος σου. Εγώ το ανέπτυξα λιγουλάκι...

Από την άλλη μην νομίζεις ότι έχω την ψευδαίσθηση ότι θα με πάρει κανένας στα σοβαρά …και να σου πω την πικρή μου αλήθεια δεν θα φάω το βράδυ από την στενοχώρια μου.

Ετοίμασε καμιά τσικουδιά γιατί μπορεί να κατέβω τον άλλο μήνα για μια δουλειά στα λημέρια σου… :126:

Reaction score
3.926
Απάντηση: Re: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

να κάνω μία αφελή ερώτηση; Αν έβαζε τον drc-205 πριν το dac, δλδ κατευθείαν μετα την πηγή, θα υπήρχε καποιο πρόβλημα; ή τι θα άλλαζε; και μία ερώτηση λίγο ποιό γενική , όταν σένα ψηφιακό σήμα εφαρμόζεται ψηφιακή ισοστάθμιση τι αλλάζει, ποιές παραμέτρους αλλάζει;
To Copland DRC-205 δεν διαθέτει ψηφιακή είσοδο και έξοδο. Διαθέτει μόνο αναλογικές.
Συνεπώς δεν μπορεί να τοποθετηθεί μετά την ψηφιακή πηγή (π.χ digital media player , CD transport).
Η ισοστάθμιση γίνεται ψηφιακά εντός της συσκευής αφού πρώτα γίνει το απαραίτητο analog to digital conversion.

Reaction score
3.926

... , όταν σένα ψηφιακό σήμα εφαρμόζεται ψηφιακή ισοστάθμιση τι αλλάζει, ποιές παραμέτρους αλλάζει;
Με την ψηφιακή ισοστάθμιση αλλάζεις τη στάθμη του ψηφιακού σήματος σε σχέση με τη συχνότητα.

Reaction score
3.926

Για να μην ξεχνιόμαστε, σημασία στον ήχο παίζει και το ποιος είναι ο αντιπρόσωπος.

Reaction score
23

Για να μην ξεχνιόμαστε, σημασία στον ήχο παίζει και το ποιος είναι ο αντιπρόσωπος.
Σωστό. Επίσης και η χώρα προέλευσης...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

Ετοίμασε καμιά τσικουδιά γιατί μπορεί να κατέβω τον άλλο μήνα για μια δουλειά στα λημέρια σου… :126:
Αν κατέβεις και δεν πάρεις τηλέφωνο θα πέσει infraction. :116:

Reaction score
3.926

Ακόμα και τα buffalo dac θα είχαν κάποιες ελπιδες να παίξουν καλά, αν υπήρχε αντιπρόσωπος.

Reaction score
23
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A

Αν κατέβεις και δεν πάρεις τηλέφωνο θα πέσει infraction. :116:
Δε παίζει. Αν κατέβω θα τα πούμε οπωσδήποτε… :116:

Reaction score
0
Να κανω και εγω μια παρεμβαση

a) Jitter...
Δεν αφορα το payload αυτο καθ'εαυτο αλλα το χρονισμο αναμεσα σε δυο μερη τις αλυσιδας (το οποιο κατ'επεκταση επηρεαζει ολη την αλυσιδα). Λογω διαφορας χρονισμου ειναι πιθανο ο ληπτης να μην αντιλαμβανεται σωστα τη στιγμη που πρεπει να αρχισει να λαμβανει.

β) S/PDIF
Ειναι το AES/EBU του φτωχου...
Αποτελειται απο δυο bit blocks (ή frame) των 192 bit, τα οποια χωριζονται σε 12 "λεξεις" των 16 bit ή καθε μια. Τα πρωτα 6 bit της πρωτης "λεξης" του bit block ειναι για control.
Αυτα ειναι:
  • V (validity) bit : indicates if audio sample is valid.
  • U (user) bit : user free coding i.e. running time song, track number.
  • C (channel status) bit : emphasis, sampling rate and copy permit.
  • P (parity) bit : error detection bit to check for good reception.
Τα 4 πρωτα bit καθε 32bit "λεξης" (bit 0 --> bit 3) αποτελουν ενα header για το χρονισμο.
Επισης ειναι δυνατον να εξαχθει πληροφορια χρονισμου απο το ιδιο το ιδιο το payload με biphase mark code. οποτε, θεωρητικα, αν η πηγη μας ειναι σωστα χρονισμενη, και τα υπολοιπα μερη της αλυσιδας λειτουργουν κατω απο καποια τυποποιηση (και οχι με μαγεια , μαγκανεια κλπ), ειναι δυνατον να χρονισουμε ολο το signal path. Λεγοντας χρονισουμε εννοουμε να δωσουμε ενα trigger στο εσωτερικο ρολοϊ της καθε εμπλεκομενης συσκευης.

Οι διαφορες του με το AES/EBU ειναι:
AES/EBU--------S/PDIF (IEC-958)

Cabling----- 110 ohm shileded TP--------75 ohm coaxial or fiber
Connector----- 3-pin XLR---------------RCA (or BNC)
Signal level----- 3..10V------------------0.5..1V
Modulation----- biphase-mark-code----biphase-mark-code
Subcode information----- ASCII ID text-------SCMS copy protection info
Max. Resolution------ 24 bits---------------20 bits (24 bit optional)
Δυο ειναι τα σημαντικα προβληματα που αντιμετωπιζουμε, το Jitter και το BER (αληθεια γιατι δεν αναφερεται κανεις σε αυτο?)

Βεβαια ολα αυτα δεν ειναι προνομιο του audio, οποιοσδηποτε ασχολειται λιγο σοβαρα με transmission ξερει οτι αυτα τα προβληματα υπαρχουν παντου.
Οπως επισης οτι η χρηση της οπτικης ινας εγινε για ολους τους λογους που αναφερθηκαν πιο πριν, ανεπηρεαστη απο κραδασμους,RF, μικροτερες αποσβεσεις και BER, μεγαλυτερη αποσταση μεταδοσης, ηλεκτρικη απομονωση κλπ.
Λεγοντας βεβαια μεγαλυτερη, φυσικα δεν εννοουμε το ενα μετρο καλωδιο... ειναι μαλλον αστειο σε data transmission να συζηταμε για τετοιες αποστασεις. Περεταιρω Jitter φυσικα εισαγεται σε καθε μετατροπη, λ.χ απο ηλεκτρικο σε οπτικο κλπ καθως και απο καθε ψηφιακη βαθμιδα της αλυσιδας μας.

Τωρα πως χρονιζεται μια αλυσιδα (και κατ'επεκταση καταπολεμειται και το Jitter οσο γινεται καλυτερα).

Ειτε η πηγη χρησιμευει σαν το κυριο ρολοι (ειδικα στην περιπτωση μας, μιας και το SPDIF ειναι μονοδρομο και οχι αμφιδρομο) και απο την πηγη χρονιζονται ολα, ειτε, χρησημοποιειται εξωτερικο ρολοϊ σε καθε κρικο της αλυσιδας. Αν νομιζει καποιος οτι χρονιζοντας την αλυσιδα σε ενα κομματι καπου στη μεση καταφερνει κατι... μαλλον αυταπαταται. Γιατι ηδη η ληψη αυτου του κομματιου πασχει, οποτε και το payload και κατ επεκταση η εκπομπη του, εχει ηδη αλλοιωθει. Μην ξεχναμε οτι το προβλημα σχεδον παντα εχει ο ληπτης και οχι ο εκπομπος. Αρα ακομα και ατομικο ρολοϊ να βαλει κανεις, αν ο προηγουμενος δεν εχει το ιδιο... αστα να πανε... τσαμπα τα euro...

Επισης καπου διαβασα για "εξυπνα" reclocking. Αν στη εισοδο παρεις π@π@ριες οσο ρολοϊ και να βαλεις δεν λεει κατι, ετσι δεν ειναι? Δεν νομιζω οιτ εχει καποια λογικη ή χρησιμοτητα κατι τετοιο, μαλλον ειναι "ματζουνι".

Θα ειναι καλο λοιπον να μην τρεφουμε αυταπατες με τα οπτικα καλωδια. Τουλαχιστον οσον αφορα το Jitter και το BER βεβαια.

Τωρα οσον αφορα την ηλεκτρικη απομονωση, μηπως τελικα εκει ειναι το μυστικο και ακουει καποιος κοσμος διαφορες προς το καλυτερο?
Αλλα αν ισχυει αυτο, μηπως τελικα οι δυο αυτοι κρικοι εχουν αλλα προβληματα και απλα με την ινα τα βαζει κανεις κατω απο το χαλακι?

My 2 cents... (και οπου κανω λαθος συγχωρηστε με ανθρωπος ειμαι και εγω)

Reaction score
3.926

Απόσπασπα από το Stereophile :

I recently encountered a past president of the Audio Engineering Society to whom I send Stereophile. When I asked him if he'd been reading the magazine, a bemused look came over his face. The source of his amusement, he told me, was reports in Stereophile about differences in sound between digital interfaces and interconnects, an idea he considered the height of subjectivist absurdity. When asked if he had ever listened for himself to different digital interfaces, he admitted he hadn't, and had no plans to.—Robert Harley

Reaction score
3.926

Τωρα οσον αφορα την ηλεκτρικη απομονωση, μηπως τελικα εκει ειναι το μυστικο και ακουει καποιος κοσμος διαφορες προς το καλυτερο?

Ναι , κατά 99% οφείλεται στην πλήρη ηλεκτρική απομόνωση.
Εγώ μόνο ίνα, πλαστική λόγω ΔΝΤ

D

deleted user 10898

Guest
Επισης καπου διαβασα για "εξυπνα" reclocking. Αν στη εισοδο παρεις π@π@ριες οσο ρολοϊ και να βαλεις δεν λεει κατι, ετσι δεν ειναι? Δεν νομιζω οιτ εχει καποια λογικη ή χρησιμοτητα κατι τετοιο, μαλλον ειναι "ματζουνι".

My 2 cents... (και οπου κανω λαθος συγχωρηστε με ανθρωπος ειμαι και εγω)
σε συγχωρουμε για το λαθος σου, ψαχτο λιγακι και θα εκπλαγεις.
μαλλον εισαι "κολημενος" στα στουντιακα πρωτυπα οπου το ρολοι τα συγχρονιζει ολα. τα ρολογακια των ρεκλοκερ δεν προσπαθουν να συγχρονισουν, επαναχρονιζουν με ακριβεια. οι εξυπνοι μηχανισμοι μειωσης jitter εχουν τρομερα καλα αποτελεσματα. αντε καλο διαβασμα...

Reaction score
0
σε συγχωρουμε για το λαθος σου, ψαχτο λιγακι και θα εκπλαγεις.
μαλλον εισαι "κολημενος" στα στουντιακα πρωτυπα οπου το ρολοι τα συγχρονιζει ολα. τα ρολογακια των ρεκλοκερ δεν προσπαθουν να συγχρονισουν, επαναχρονιζουν με ακριβεια. οι εξυπνοι μηχανισμοι μειωσης jitter εχουν τρομερα καλα αποτελεσματα. αντε καλο διαβασμα...
Μα πως ξερει ποτε διαβαζει payload και ποτε service word για να τα επαναχρονισει αν απο πριν αυτη η αλυσιδα εχει φθαρει? Ετσι κι αλλιως το επαναχρονιζω σημαινει οτι εκει που εγω νομιζω οτι πρεπει να ειναι η θεση του clock word βαζω καποια bit. Αν ομως η ληψη ειναι ηδη με λαθος, δεν υπαρχει μηχανημα στον κοσμο που να μπορει να καταλαβει τη διαφορα.
Δεν νομιζω οτι κατι τετοιο ειναι εφικτο φιλε Vet. Ο χρονισμος, δεν ειναι κατι τοσο ευκολο.

Οσο για διαβασμα, δωσε μου εσυ πηγες και εγω υποσχομαι να κοιταξω αυτο που λες.

Υ.Γ Παρεπιπτοντως δεν εχω ιδεα απο το πως δουλευουν τα studio. Αλλα απο data transmission εχω μια μικρη γνωμη.

Reaction score
3.926

Μα πως ξερει ποτε διαβαζει payload και ποτε service word για να τα επαναχρονισει αν απο πριν αυτη η αλυσιδα εχει φθαρει? Ετσι κι αλλιως το επαναχρονιζω σημαινει οτι εκει που εγω νομιζω οτι πρεπει να ειναι η θεση του clock word βαζω καποια bit. Αν ομως η ληψη ειναι ηδη με λαθος, δεν υπαρχει μηχανημα στον κοσμο που να μπορει να καταλαβει τη διαφορα.
Δεν νομιζω οτι κατι τετοιο ειναι εφικτο φιλε Vet. Ο χρονισμος, δεν ειναι κατι τοσο ευκολο.

Οσο για διαβασμα, δωσε μου εσυ πηγες και εγω υποσχομαι να κοιταξω αυτο που λες.
εχεις δίκιο, είναι πλέον μονόδρομος να διαθέτει ο σωστός χαϊεντάς στο dac του το ίδιο clock αναφοράς με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο studio κατά τη δημιουργία του μουσικού έργου.

Ο κου φου εν μέρει το έχει πετύχει αυτό με το buffalo dac :142:
Εγώ είμαι πλεον υπέρ των αναλογικών equalizer !!!

Reaction score
0
To Naim € 3500 και δεν έχει balanced εξόδους; Έχω τo D70 και μου αρέσει πάρα πολύ.

Reaction score
3.926

To Naim € 3500 και δεν έχει balanced εξόδους; Έχω τo D70 και μου αρέσει πάρα πολύ.
Αν είχε balanced θα κόστιζε πολύ περισσότερα.
Το DIN της NAIM μια χαρά είναι

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.481
Members
38.704
Νεότερο μέλος