- Reaction score
- 0
Re: Απάντηση: Re: GROUP TEST: 13 Μετατροπείς D/A
Φυσικα και η πληροφορια δεν ειναι ακριβως 0 κ 1 ή 0V ή 5V και η ιδια η πληροφορια, το payload που λεμε στα ελληνικα, φυσικα και δεν μεταδιδεται με την ταχυτητα του φωτος, αυτο εξαρταται απο το ειδος του πρωτοκολου που χρησημοποιουμε νομιζω.
Αλλα ο Κωστας ρωτησε για clock signal απο dedicated clock source, που κατα βαση ειναι μια fixed συχνοτητα (καλα δεν λεω
και αυτο φυσικα και πλησιαζει τετοιες ταχυτητες.
Πολυ καλο το παραδειγμα του μετρονομου, αυτο ειναι το ρολόι μας
Οσο για το slow... αυτος μεσα λεει οτι λογω του καλωδιου θα "πεσει" το bitrate (αν μπορει να ειναι δοκιμος ενας τετοιος ορος εδω) και σαν αποτελεσμα θα ειναι "the receiver or buffer at the cable destination is less likely to detect the transition at the correct time with certainty" Δηλαδη θα βαλει delay στο κυκλωμα... Δυσκολευομαι...
Αυτο που λες παντως ειναι πολυ λογικο.
Ναι εχεις απολυτο δικιο, αντιλαμβανομαι μονο το λογικο διαγραμμα, πιο κατω δυστυχως ακομα δεν εχω παει. Το φυσικο επιπεδο ειναι για μενα σαν "μαυρο κουτι" με πολυ μικρες εξαιρεσεις. Αλλα εχω ακομα δρομο, αν και στη δουλια μου αυτο δεν ειναι απαραιτητο.Από τα γραφόμενά σου ξέρεις κάποια πράγματα που όμως ανήκουν στο
λογικό επίπεδο της επικοινωνίας και όχι στο φυσικό επίπεδο.
Έχω ξαναγράψει ότι τα ψηφιακά συστήματα είναι πολύ πιο αναλογικά
από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Αυτά τα bits που σε λογικό επίπεδο
διαβάζουμε ως 0 & 1, σε φυσικό επίπεδο δεν είναι απλά έχω 0V & +5V,
ή δεν έχω φως & έχω φως. Ούτε οι μεταβάσεις είναι ακαριαίες - αυτό
είναι ιδεατό. Ούτε η πληροφορία μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.
Το σήμα ναι, η πληροφορία όχι...
Φυσικα και η πληροφορια δεν ειναι ακριβως 0 κ 1 ή 0V ή 5V και η ιδια η πληροφορια, το payload που λεμε στα ελληνικα, φυσικα και δεν μεταδιδεται με την ταχυτητα του φωτος, αυτο εξαρταται απο το ειδος του πρωτοκολου που χρησημοποιουμε νομιζω.
Αλλα ο Κωστας ρωτησε για clock signal απο dedicated clock source, που κατα βαση ειναι μια fixed συχνοτητα (καλα δεν λεω
Μα το Jitter δεν λεει κανεις οτι δεν κανει αυτο ακριβως που λες. Επηρεαζει το χρονισμο της οποια συσκευης, με οποια επακολουθα. :126:Και το πρόβλημα με το jitter είναι όχι μόνο αν βλέπουμε σωστά τα 0 & 1,
αλλά αν είναι στην ώρα τους. Γιατί αν την ώρα που το DAC πρέπει να
χρησιμοποιήσει την πληροφορία, δεν έχουμε αποφασίσει αν είναι 0 ή 1 τέλος...
Για να γίνει κατανοητό, θεωρήστε έναν μουσικό που διαβάζει μια παρτιτούρα
και δίπλα του έχει έναν μετρονόμο. Ακόμα και αν παίζει τις σωστές
νότες αλλά πότε νωρίτερα και πότε αργότερα από τον χρόνο που του
δίνει ο μετρονόμος, το αποτέλεσμα θα είναι στο περίπου... αλλά σε μερικούς
αυτό αρέσει - γιατί έτσι τους αρέσει!
Πολυ καλο το παραδειγμα του μετρονομου, αυτο ειναι το ρολόι μας
Φιλε Κωστα μη το σκεφτεσαι σαν εναν αγωνα δρομου οπου το σημα και το ρολοι (το ξεχωριστο) πρεπει να φτανει ταυτοχρονα, το μονο που χρειαζεται ειναι να υπαρχει. Ετσι κι αλλιως το trigger, συνηθως μια fixed συχνοτητα, ειναι για να χρονιζει τον εσωτερικο ταλαντωτη, ο οποιος παλι θα δωσει το χρονισμο. Δεν υπαρχει κανενα προβλημα στο setup που αναφερεις.Αναφέρομαι σε εφαρμογή όπου το κάθε κανάλι ήχου ταξιδεύει από άλλο καλώδιο AES/EBU 110 ωμ με βύσματα XLR, το οποίο καλώδιο ΔΕ μεταφέρει σήματα χρονισμού, καθώς ο χρονισμός μεταφέρεται με άλλο καλώδιο 75 ωμ, με βύσματα BNC.
ακόμα και τα λίγα μέτρα καλωδίου στην ταχύτητα του φωτός έχουν μια χρονοκαθυστέρηση μετρήσιμη και υπολογίσημη, που θα δώσει σε διαφορετικό "σημείο" το "σκανδαλισμό". Όταν δε οι συσκευές εν σειρά είναι πολλαπλές, το θέμα είναι ακόμα πιο πολύπλοκο. και τέλος, όταν όλες αυτές οι συσκευές δε χρησιμοποιούν καθόλου το εσωτερικό τους ρολόι, καθώς αυτό αντικαθίσταται από το εξωτερικό μάστερ κλοκ ακριβείας, νομίζω πως υπάρχει κάποιο θέμα...
Οσο για το slow... αυτος μεσα λεει οτι λογω του καλωδιου θα "πεσει" το bitrate (αν μπορει να ειναι δοκιμος ενας τετοιος ορος εδω) και σαν αποτελεσμα θα ειναι "the receiver or buffer at the cable destination is less likely to detect the transition at the correct time with certainty" Δηλαδη θα βαλει delay στο κυκλωμα... Δυσκολευομαι...
Αυτο που λες παντως ειναι πολυ λογικο.