MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW



Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Και ο προβληματισμός εντάθηκε όταν αναλογίστηκα το τι κάνει το MARTIN LOGAN SUMMIT με το οποίο συμβιώνω περίπου δύο χρόνια . Αυτά που κάνει περιγράφονται εδώ: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=51805 και συνοψίζονται παραστατικότατα στις ελάχιστες γραμμές που αφιερώνει το “THE ABSOLUTE SOUND” στην ετήσια έκδοση του “2008 EDITORS’ CHOICE AWARDS” :


 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Αμέσως πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επισταμένως με το SPIRE! Εξασφάλισα ένα“brand new” παρθένο ζευγάρι και βάλθηκα να εκμαιεύσω από αυτό το «μέγιστο».Πειραματίστηκα σχολαστικά με το στήσιμο του . Το συνόδευσα με μεγάλη ποικιλία συνοδών μηχανημάτων. Το άκουσα για μέρες χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος της δισκοθήκης μου. Το «μέτρησα» εργαστηριακά με μεγάλη προσοχή.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Και όταν ήρθε η στιγμή να καταγράψω υποκειμενικές εκτιμήσεις (το τι άκουσα δηλαδή) σκέφτηκα αυτή την φορά να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο. Σε αυτή την διαδικτυακή παρέα είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι πολύς κόσμος δίνει σοβαρή προσοχή στο τι γράφουμε και τι εκτιμούμε.

Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη σημαντική υποχρέωση εκ μέρους μου. Αυτή την φορά θέλησα να εξουδετερώσω τον παράγοντα της μονομερούς υποκειμενικότητας που αναπόφευκτα υφίσταται στα κείμενα-εκτιμήσεις ενός μοναδικού ατόμου. Έτσι αποτάθηκα σε τρεις έμπειρους Φίλους.

Τους παρακάλεσα να έλθουν και να ακούσουν το ηχείο. Κατόπιν τους ζήτησα να γράψουν το τι άκουσαν χωρίς να φοβηθούν να γράψουν οποιοδήποτε σχόλιο είτε αυτό είναι κολακευτικό για τα SPIRE είτε είναι ακραία αρνητικό .

Οι όροι της ακρόασης ήταν:
1) Ο καθένας θα ερχόταν μόνος του (σε διαφορετική μέρα από τους άλλους).
2) Δεν θα τους έδινα καμία πληροφορία για τις δικές μου εκτιμήσεις.
3) Αμέσως μετά την ακρόαση θα πήγαιναν στο σπίτι τους και θα κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους. Κατόπιν θα μου τις έστελναν με προσωπικό μήνυμα (pm).
4) Εγώ την κατάλληλη στιγμή θα αναρτούσα τα κείμενά τους με την προφανή υποχρέωση μου να μην «ακουμπήσω» ούτε τόνο σε αυτά. Κάτι που θα ήταν πανεύκολο να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε από τους ανωτέρω Φίλους αντιπαραβάλλοντας τα αρχειοθετημένα απεσταλμένα τους προσωπικά μηνύματα με τα αντίστοιχα posts που αφορούν στις προαναφερθείσες ακουστικές τους εκτιμήσεις.


Οι ανωτέρω όροι είχαν προφανή σκοπιμότητα : Να ακούσει ο καθένας μόνος του ότι ήθελε , όσες φορές ήθελε , με την μέγιστη προσοχή ,στις επιθυμητές για αυτόν στάθμες και στην βέλτιστη θέση ακρόασης. Ταυτόχρονα να καταγράψει άμεσα τις φρέσκες πρωτογενείς εντυπώσεις χωρίς να επηρεαστεί από τις δικές μου και χωρίς να επηρεαστεί από κείμενα άλλων που θα είχαν προηγηθεί σε αντίστοιχα posts.


Έτσι αντί για μία μοναδική γνώμη (την δική μου) θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε άλλες τρεις. Και μάλιστα γνώμες ανθρώπων που δεν συναντήθηκαν ,δεν συζήτησαν ποτέ για αυτές τις ακροάσεις και δεν γνώρισε ποτέ ο ένας την γνώμη του άλλου και φυσικά ούτε και την δική μου .

Νομίζω ότι μια τέτοια τακτική συμβάλλει πρόδηλα στην πολυφωνία της πληροφόρησης , μειώνει το αναπόφευκτο πρόβλημα της υποκειμενικότητας και εξασφαλίζει στους κακόπιστους-δύσπιστους την αίσθηση της «καθαρότητας» του όλου εγχειρήματος.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Εγχείρημα που ήταν αρκετά επίπονο γιατί χρειάστηκε μελέτη, πολλές δοκιμές ,μετρήσεις , φωτογραφίσεις , και άρση βαρών (αφού χρησιμοποιήθηκαν επτά τελικοί ενισχυτές , πέντε προενισχυτές , τρείς κεφαλές με αντίστοιχη διαδικασία ρυθμίσεων ,δεκάδες αλλαγές-δοκιμές καλωδίων κ.λ.π,κ.λ.π,κ.λ.π)
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Τελικά είναι το SPIRE μια αποκάλυψη όπως αμέσως και σαφώς λένε τα tests των προαναφερθέντων εντύπων;;; Θα το μάθετε αφού εμβόλιμα παραθέσω κάποια απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω πορεία του θέματος. Μια καλή αφορμή για προβληματισμούς μου έδωσαν τα «ούζα» του Σαββάτου:
Μετά το 5ο καραφάκι ήρθε η μοιραία σύγκρουση. Ο Νίκος άρχισε να καταφέρεται κατά των πανελάκηδων και της ηλεκτροστατικής τεχνολογίας . Ο Νίκος είναι συνάδελφός μου καθηγητής Φυσικής και εξαιρετικός ερασιτέχνης μουσικός . Δεν έχει ακούσει όμως ποτέ ηλεκτροστατικό ηχείο !



Η ευκαιρία του είχε δοθεί πολλές φορές! Εκείνος όμως θεωρεί ότι ο δρόμος της λογικής , της σοβαρότητας και της επιστημονικής δεοντολογίας οδηγεί μονοσήμαντα στην επιλογή ενεργών ηλεκτροδυναμικών ηχείων. Έτσι ανέκαθεν θεωρούσε χαμένο χρόνο ακόμη και την ακρόαση με άλλου τύπου ηχεία. Περιττό να αναφέρω ότι η πιθανότητα χρήσης λαμπάτων συσκευών σε οποιοδήποτε κρίκο του συστήματος του προκαλεί «αλλεργικό σοκ» .


Τότε εξερράγη ο Κώστας ! «Τι λες βρε καραγκιόζη ; Είσαι μονομανής και κουφός! Δεν ξέρεις τι σου γίνεται !!! Αυτά να τα λες στους άσχετους και τους έχοντες ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ του χόμπι. Όχι σε εμένα που έχω στο σπίτι 4 (!!!) συστήματα. Ένα με τα τεράστιαDunlavy , ένα με τα θηριώδη ενεργά ATC 150 , ένα με επαγγελματικά JBL , και ένα με ηλεκτροστατικά QUAD…..Καμιά από τις ηλεκτροδυναμικές υλοποιήσεις δεν με ταξιδεύει στα μουσικά μου ταξίδια όπως τα QUAD! Η αίσθηση φυσικότητας που βγάζουν τα ηχεία αυτά δεν προσεγγίζεται από την αντίστοιχη αίσθηση των άλλων»!!!!!!
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Ποιος έχει δίκιο;;;;Ένα είναι σίγουρο ! Ότι για πολλούς ψαγμένους στο χόμπι τα ηλεκτροστατικά ηχεία είναι αντικείμενο πόθου!


 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Πόθου που τους οδηγεί στο να γυρίσουν για πάντα την πλάτη στις συμβατικές ηλεκτροδυναμικές υλοποιήσεις ακόμη και μεγάλης αξίας και υψηλής τεχνολογίας.

 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW


Είναι όντως οι ηλεκτροστατικές μονάδες ξεχωριστές; Μήπως η αίσθηση ηχητικής υπεροχής τους είναι αυθυποβολή και φαινόμενο placebo;;;; Η απάντηση είναι ότι οι ηλεκτροστατικές μονάδες αναπαραγωγής ήχου είναι όντως ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις την αναπαραγωγή αυτή. Για να γίνει αυτό κατανοητό αρκεί να ανατρέξουμε στην αρχή λειτουργίας αυτών των μονάδων.




Μια πανάλαφρη μεμβράνη η οποία έχει αγώγιμες ιδιότητες φορτίζεται με σταθερό θετικό φορτίο .Η μεμβράνη τοποθετείται μεταξύ δύο παράλληλων διάτρητων μεταλλικών επιφανειών (στατόρων) . Οι στάτορες τροφοδοτούνται από μετασχηματιστές που δέχονται το σήμα από των ενισχυτή και το μετασχηματίζουν σε σήμα «υψηλής τάσης». Με αυτό τον τρόπο η φορτισμένη μεμβράνη βρίσκεται μέσα σε μεταβαλλόμενο ηλεκτροστατικό πεδίο. Δέχεται έτσι δυνάμεις μεταβλητού μέτρου και κατεύθυνσης .Οι δυνάμεις κινούν την μεμβράνη και έτσι παράγεται ο ήχος.

 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Γιατί όμως οι ηλεκτροστατικές μονάδες έχουν καλύτερο «ήχο» από τις συμβατικές υλεκτροδυναμικές ή από τις καλύτερες μαγνητοστατικές; Η απάντηση δίνεται από τις εξής παρατηρήσεις:
1) Μια ηλεκτροστατική μονάδα αποτελείται μόνο από τρία μόνο μέρη .Τους στάτορες ,τους αποστάτες και την μεμβράνη που είναι το μοναδικό κινούμενο μέρος της μονάδας. Ένα ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο (θόλος ή κώνος) αποτελείται από 10 περίπου μέρη (πηνίο φωνής,κώνος ή θόλος ,αναρτήσεις-αράχνες ,φορέας πηνίου φωνής ,μαγνήτες ,σκελετός κ.λ.π.). Από αυτά κινούνται τα έξι!!! Είναι προφανές ότι τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που προκαλούνται στα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα είναι περισσότερα λόγω της εμπλοκής πολύ περισσότερων κινούμενων τμημάτων.






2) Η ηλεκτροστατική μεμβράνη δέχεται δυνάμεις σε κάθε σημείο της και έτσι οδηγείται ομοιόμορφα. Ο κώνος ή ο θόλος οδηγούνται μόνο στην βάση τους ή μόνο στην εξωτερική περιφέρεια ανάρτησής τους.


3)Ένας ηλεκτροδυναμικός θόλος ή κώνος ζυγίζει από λίγα μέχρι δεκάδες ή εκατοντάδες γραμμάρια .Μια ηλεκτροστατική μεμβράνη ζυγίζει λίγα milligrams.Πολύ ελαφρύτερη από θόλους βηρυλλίου , τιτανίου κ.λπ. Άρα έχει πολύ μικρότερη αδράνεια και συνεπώς κινείται χωρίς πρακτικά καθυστέρηση όταν το απαιτήσει το ηλεκτρικό σήμα που έρχεται από τον ενισχυτή ! Αυτό συνεπάγεται ταχύτητα, λεπτομέρεια ,διαφάνεια και ελάχιστους χρωματισμούς , παραμορφώσεις.


4) To εύρος της συχνοτικής περιοχής που καλύπτει η μονάδα αυτή. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ανυπαρξία προβλημάτων κυκλωμάτων διαχωρισμού συχνοτήτων (κροσσόβερ) στην εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή των 250-20000 Hz.Το ανθρώπινο αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ότι συμβαίνει στην περιοχή 900Hz-5000Hz. Η δράση κυκλώματος διαχωρισμού συχνοτήτων –crossoverστην περιοχή αυτή πάντοτε δημιουργεί προβλήματα .Όσο τέλεια και αν είναι σχεδιασμένο-υλοποιημένο το κροσσόβερ!


Κάποιος όμως μπορεί να αντιτείνει το ερώτημα: Και καλά δεν είναι πιο σημαντικό να αποφύγεις το κρος στην περιοχή γύρω από τα 250 Hzόπου βρίσκεται πλήθος θεμελιωδών συχνοτήτων οργάνων και φωνών από το να βάλεις κρος γύρω στους 2,5 χιλιόκυκλους όπου κατοικοεδρεύουν κυρίως αρμονικές των ανωτέρω θεμελιωδών; Η απάντηση είναι ότι τα περισσότερα ηλεκτροδυναμικά έχουν κρος και στις δύο περιοχές συχνοτήτων! Επίσης είναι κοινή παραδοχή στους παροικούντες στην χώρα του audioότι η μεγάλη ζημιά γίνεται στην περιοχή συχνοτήτων που όπως προείπα είναι και πιο ευαίσθητο το ανθρώπινο αυτί.





5) Και γιατί υπερέχει η ηλεκτροστατική από την μαγνητοστατική μεμβράνη ;Γιατί απλά :
α) Η μαγνητοστατική είναι πιο βαριά .Ο φορέας της μεμβράνης είναι φορτωμένος με αγώγιμα σύρματα ή ταινίες αλουμινίου που προσθέτουν βάρος.
β) Δεν δέχεται κάθε σημείο της μαγνητοστατικής μεμβράνης δύναμη παρά μόνο αυτά που βρίσκονται στις αγώγιμες ταινίες.
γ) Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι μαγνητοστατικές μεμβράνες (ANALYSIS,MAGNEPANκ.λ.π) οδηγούνται μόνο από την μία πλευρά και όχι μέσω push-pullδιαδικασίας που σαφώς είναι προτιμητέα!
 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Αντιγράφω από αλλού τον εαυτό μου για να δώσω περαιτέρω πληροφορίες στους νέους Φίλους που πιθανόν να διερωτώνται για τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των ηλεκτροστατικών μονάδων :
«Μέχρι πρόσφατα ηλεκτροστατική μονάδα αναπαραγωγής ήχου
σήμαινε τα εξής :
α) Μεγάλες έως πολύ μεγάλες επιφάνειες.
β) Μικρές και ανεπαρκείς ευαισθησίες.
γ) Περιορισμένη δυναμική περιοχή και μέγιστη ηχητική ένταση.
δ) Ευπάθεια και εύκολη καταστροφή των μεμβρανών.
ε) Ηχητική συμπεριφορά και λειτουργία άμεσα εξαρτώμενη
από το ποσοστό σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας.
στ) Δύσκολο έως εξαιρετικά δύσκολο φορτίο για τους περισσότερους
ενισχυτές.
Συνδυασμός «χαμηλών αντιστάσεων» και μεγάλων χωρητικοτήτων
είχε ως αποτέλεσμα να «γονατίζουν-αποσταθεροποιούνται» οι
περισσότεροι ενισχυτές.
η) Μικρή διασπορά συχνοτήτων στον οριζόντιο άξονα με φυσική
συνέπεια η κατάλληλη προς ακρόαση περιοχή να μην μπορεί
ενίοτε να εξυπηρετήσει (σε κρίσιμες ακροάσεις) πάνω από ένα ακροατή .
Οι «ομοκεντρικές» ευρηματικές λύσεις της Quad έλυσαν ένα-δυο
από τα παραπάνω προβλήματα αλλά τα βασικά και σημαντικά
παρέμεναν.
Και εκεί που η τεχνολογία φαινόταν να έχει εξαντλήσει τις
δυνατότητες των ηλεκτροστατικών μονάδων η Martin Logan ανέτρεψε τα πάντα και έκανε την υπέρβαση.


Σε τι συνίσταται όμως αυτή η υπέρβαση; Σε γενικές γραμμές στα ακόλουθα:
1) Σχεδιασμός και υλοποίηση στατόρων που επέτρεψαν πολύ μεγαλύτερη μάζα αέρα να διεγείρεται από την ίδια επιφάνεια μεμβράνης.
2) Χρήση υλικών τελευταίας-διαστημικής τεχνολογίας στην δημιουργία των ηλεκτροστατικών μεμβρανών .
3) Χρήση υβριδικών επιλογών για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως π.χ. οι παραμορφώσεις Doppler και οι «ακυρώσεις» στις χαμηλές συχνότητες.
Ακυρώσεις που ήταν σύνηθες φαινόμενο λόγω δίπολης λειτουργίας όταν η επιλογή της θέσης του ηχείου που εξασφάλιζε την καλύτερη«στερεοφωνική εικόνα» ήταν τέτοια που ευνοούσε την ακύρωση χαμηλού λόγω συμβολής κατευθείαν και ανακλώμενου (από τον πίσω τοίχο κύματος).
Το αποτέλεσμα ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη.
Με πολύ μικρότερες επιφάνειες επιτυγχάνονται ευαισθησίες
των 92-93 db/w/m και μέγιστες εντάσεις ανώτερες των 115 db.!!!


Και όλα αυτά χωρίς ηχητικούς συμβιβασμούς, με διατήρηση των εγγενών στην ηλεκτροστατική «προσέγγιση» εξαιρετικών ηχητικών χαρακτηριστικών, εξασφάλιση αξιοπιστίας-αντοχής στον χρόνο και επίτευξη διατηρησιμότητας χαρακτηριστικών.
Και όλα αυτά επίσης μέσα από εξαιρετική εμφάνιση-αισθητική
και υψηλού επιπέδου waf.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Τελικά μπορούμε να συνοψίσουμε στο τι κάνει η MARTINLOGANπου είναι άξιο λόγου;; Ας το προσπαθήσουμε:


1) Σχεδίασε-υλοποίησε πρωτοποριακούς στάτορες και εξέλιξε την διαδικασία «αγωγιμοποίησης» της ηλεκτροστατικής μεμβράνης. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοπιστία, σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία (πάνω από 92db/w/m), αναισθητοποίηση στην επίδραση της υγρασίας και επίτευξη αβίαστων μέγιστων εντάσεων κοντά στα 120 db. Αυτό οδήγησε σε δυναμικές συμπεριφορές που μέχρι τότε ήταν ιδιότητα μόνο των καλών ηλεκτροδυναμικών ηχείων.


2) Επέλεξε την υβριδικότητα με χρήση ηλεκτροδυναμικών wooferγια το χαμηλό. Πλεονεκτήματα της επιλογής ήταν οι μικρότερες-ελαφρότερες ηλεκτροστατικές μονάδες , η αντιμετώπιση των προβλημάτων ακύρωσης χαμηλού λόγω δίπολης ακτινοβολίας και η χρήση μετασχηματιστών εισόδου εξειδικευμένων στην διαχείριση του άνω μέρους του φάσματος συχνοτήτων .Ένας μετασχηματιστής εισόδου που είναι αναγκασμένος να διαχειρίζεται όλο το φάσμα συχνοτήτων σχεδόν ποτέ δεν έχει ιδανική συμπεριφορά στις μεσουψηλές συχνότητες!


3) Υιοθέτησε ενεργή οδήγηση των μονάδων χαμηλού .Έτσι μέσω ενεργούς ισοστάθμισης πέτυχε καλύτερη έκταση χαμηλού από πολύ μικρού όγκου καμπίνες . Ταυτόχρονα έδωσε την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει ακόμη και μικρής ισχύος καλούς ενισχυτές . Αυτό έγινε εφικτό λόγω της αυξημένης ευαισθησίας αλλά και λόγω του ότι οι ενισχυτές δεν χρειάζονται να οδηγήσουν τα wooferαφού αυτό το κάνουν οι ενσωματωμένοι στα ηχεία ενισχυτές! Μέχρι τώρα στα περισσότερα ηλεκτροστατικά ηχεία ήταν αδύνατον να χρησιμοποιήσει κάποιος singleendedμικρής ισχύος λαμπάτες ενισχυτικές διατάξεις.


4) Εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία διασποράς στον κατακόρυφο άξονα για εξουδετέρωση φαινομένων ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων με το πάτωμα και το ταβάνι .Παράλληλα δίνει μια ελεγχόμενη διασπορά στον οριζόντιο άξονα για να εξουδετερώσει τις ανεπιθύμητες ανακλάσεις από τους πλαϊνούς τοίχους χωρίς όμως να δημιουργεί περιοχές ιδανικής ακρόασης του ενός μόνον ατόμου.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Κύριος εμπνευστής των ανωτέρω είναι μια συμπαθέστατη φυσιογνωμία ο JIM POWER .Είναι ο αρχισχεδιαστής της εταιρίας . Πρόκειται για ένα ευγενέστατο άνθρωπο που όποτε απευθύνθηκα σε αυτόν ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά !



 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Όλα τα ανωτέρω έχουν εφαρμοστεί στην σχεδίαση-κατασκευή του SPIRE.ToSpireένα κομψό «διάφανο» κυριολεκτικά και μεταφορικά ηχείο με πολύ υψηλό συντελεστή «γυναικείας αποδοχής»- waf. Οι διαστάσεις του και τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά φαίνονται στις παρακάτω σχηματικές διατάξεις:


 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Η φόρτιση των χαμηλών γίνεται μέσω «ακουστικής ανάρτησης» δηλ. κλειστού κουτιού. Χρησιμοποιείται μια καμπίνα με ασύμμετρα χαρακτηριστικά που ο όγκος της εκτιμώ ότι είναι περίπου 25 lt!!!Σε αυτήν ενσωματώνεται ένα «γρήγορο» μεταλλικού κώνου woofer.


Μπαίνει τώρα το ερώτημα : Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει το SPIREμε το ομόσταυλό του SUMMIT;Οι ηλεκτροστατικές μεμβράνες είναι ίδιες ! Οι διαστάσεις των στατόρων είναι ίδιες . Ακόμη και το πλήθος των οπών των διάτρητων στατόρων είναι το ίδιο (τις μέτρησα μία-μία).

Τα κροσσόβερ διαφέρουν .Το SPIRE χρησιμοποιεί ένα ενισχυτή ενσωματωμένο στην κάθε καμπίνα χαμηλών ενώ το Summit δύο .Το «μπροστινό» woofer φαίνεται να είναι ίδιο(δεν αποκλείεται όμως οι παράμετροι SMALL-THIELE να διαφέρουν).Το woofer αυτό λόγω της άμεσης γειτνίασης του με το πάτωμα φαίνεται να παίζει ρόλο «ημιχωρικού ακτινοβολητή» .

Το Summitπροσφέρει μεγαλύτερη παραμετροποίηση στα χαμηλά . Έχει δύο ρυθμιστικά +- 10db . Toένα δρα στα 55 Hzκαι το άλλο στα 25 hz. Στο SPIREυπάρχει μόνο ένα που δρα στα 35 Hz (+-10db). Προφανώς η δυνατότητα παραμετροποίησης και ρυθμίσεων προβλημάτων χαμηλού στο SUMMITείναι σαφώς ανώτερη .

Οι υπερμεγέθεις μπόρνες είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας και σφίγγουν αποτελεσματικά και εύκολα δίχαλα και γυμνά καλώδια .Κα τα δύο ηχεία έχουν στο πάνω μέρος της καμπίνας ένα κομψό φωτιζόμενο λογότυπο διαφορετικού σχήματος .Η φωτεινότητα του ρυθμίζεται με «συνεχόμενο» τρόπο στο Summitκαι με διακόπτη τριών θέσεων στο SPIRE.

Λίγη παρατηρητικότητα όμως αποκαλύπτει τα εξής:












 

Attachments




Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Η μικρή καμπίνα των περίπου 25 lt κρύβει ένα μικρό εργοστάσιο :
Το crossover με καλούς πυκνωτές και πηνία αέρος καλύπτει όλο σχεδόν το πάτωμα της καμπίνας !

 

Attachments


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Στην μια παράπλευρη έδρα της καμπίνας και την πλάτη της υπάρχει πλήθος ηλεκτρονικών διατάξεων (τροφοδοτικό,ενισχυτής κ.λ.π.)








 

Attachments



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.608
Μηνύματα
2.867.772
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top