MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Reaction score
250
Απάντηση: Re: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

ποιος θα μου εξηγησει πως μετραει +-3db απο 29-23000?
Αυτό που το είδες; Μήπως είναι σε ανηχοϊκό;
...
1) Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι από το κέντρο της ηλεκτροστατικής μεμβράνης . Αν η Martin Logan δεν το τοποθετεί εκεί αλλά σε άλλο ύψος τότε ενδέχεται τα αποτελέσματα να είναι αυτά που ανακοινώνει.

2) Οι αποκρίσεις συχνότητες εκτός από την room response προέρχονται από επεξεργασία μέσω του λογισμικού που οδηγεί σε αποτελέσματα πάρα πολύ κοντά στις ανηχοικές μετρήσεις ! Στην ουσία λαμβάνονται σαν ανηχοικές.

3) Στην μέτρηση των υβριδικών παίζει ρόλο και η απόσταση που επιλέγει να βάλει κάποιος το μικρόφωνο από το ηχείο. Και αυτό γιατί τα πάνελ συμπεριφέρονται περισσότερο σαν "γραμμικές" πηγές. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάθε διπλασιασμό της απόστασης έχουμε πτώση του επιπέδου "ηχητικής πίεσης" κατά 3 db.
Αντίθετα το ηλεκτροδυναμικό woofer συμπεριφέρεται περισσότερο σαν σημειακή πηγή. Συνεπώς η πτώση της "έντασης του" με κάθε διπλασιασμό της απόστασής από αυτό είναι 6db.

Καταλαβαίνετε συνεπώς ότι παίζουν πολλά πράγματα ρόλο εδώ.
Για αυτό και ανέφερα εξ αρχής ότι η μέτρηση αυτών των ηχείων είναι μια ψιλοπερίεργη υπόθεση.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Βασίλη,

πρώτον μας κακομαθαίνεις,
δεύτερον μας κρατάς σε αναμμένα κάρβουνα.

Περιμένουμε την συνέχεια...

Reaction score
250

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ :

Χρησιμοποιήθηκαν με την πηγή βινυλίου και σπάνια με τις ψηφιακές πηγές (το SHANLING το χρησιμοποιώ οδηγώντας κατευθείαν τους τελικούς.Το ίδιο κάνω και με το LUXMAN DA-07 όταν δεν χρησιμοποιώ τις BALLANCED εξόδους του).

1) Σαν phono preamplifier χρησιμοποίησα το εξαιρετικό
DARED MC-7V.Επίσης χρησιμοποιήθηκε το phono stage που είναι ενσωματωμένο στο CONRAD JOHNSON PV5 .

2) Xρησιμοποίήθηκαν εκτεταμένα οι DARED DL 2000 , και οι βαρέως τροποποιημένοι CONRAD JOHNSON PV5 , ALEXANDER των αδελφών Τσακιρίδη.

3) Τέλος χρησιμοποιήθηκε το πρόσφατο απόκτημα μου ο προενισχυτής MOON P5 DUAL MONO DIFERENTIAL της SIMAUDIO:

Attachments

Reaction score
250

ΤΕΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ:

Α . ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΑΤΟΙ :

1) Ο γνωστός PARASOUND HCA 3500 . Ένας ενισχυτής που δέχτηκε τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια από κάθε "ριβιούικη" ηχητική σχολή (από τον Σταματάκο μέχρι και τον Κωτσή !!!!)
http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=544462&postcount=4
http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=544464&postcount=5

2) Το νέο μου επίσης απόκτημα ο W5 DUAL MONO DIFFERENTIAL της SIMAUDIO.

Attachments

Reaction score
250

Γ) ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΕ ΛΥΧΝΙΕΣ:

1) Τα monoblocks της DARED (DV 805 ) . SINGLE ENDED με λυχνίες 805 στην έξοδο .

2) Ένας ολοκληρωμένος SINGLE ENDED ML AUDIO με λυχνίες 300Β στην οδήγηση και 211 στην έξοδο....

3) Μια νέα κατασκευή της AUDIOCRAFTWORKS !! Push-pull με δύο λυχνίες 300Β στο κάθε κανάλι :

Attachments

Reaction score
250

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ :
Πριν καταγράψω τα συμπεράσματα των ακροάσεων θεωρώ σκόπιμο να υπενθυμίσω τα εξής:
A) Οι υποκειμενικές εκτιμήσεις στο audioδεν αποτελούν θέσφατα και δεν διακατέχονται από επαναληψιμότητα σε όλους τους χώρους και όλα τα συστήματα .Κατά συνέπεια οι ηχητικές εντυπώσεις- εκτιμήσεις όπου και αν καταγράφονται έχουν περιορισμένο χαρακτήρα χρηστικότητας και δεν αποτελούν ασφαλή μπούσουλα επιλογών αγορών. Ο μόνος ασφαλής μπούσουλας αγορών είναι οι ακροάσεις στον χώρο σας και το σύστημά σας.

B) Θα παρατεθούν οι εκτιμήσεις τεσσάρων ατόμων . Θα επαναλάβω κατά λέξη κάποια πράγματα που προείπα.Η αιτία είναι ότι τα θεωρώ μείζονος σημασίας :

««Και όταν ήρθε η στιγμή να καταγράψω υποκειμενικές εκτιμήσεις (το τι άκουσα δηλαδή) σκέφτηκα αυτή την φορά να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο. Σε αυτή την διαδικτυακή παρέα είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι πολύς κόσμος δίνει σοβαρή προσοχή στο τι γράφουμε και τι εκτιμούμε.

Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη σημαντική υποχρέωση εκ μέρους μου. Αυτή την φορά θέλησα να εξουδετερώσω τον παράγοντα της μονομερούς υποκειμενικότητας που αναπόφευκτα υφίσταται στα κείμενα-εκτιμήσεις ενός μοναδικού ατόμου. Έτσι αποτάθηκα σε τρεις έμπειρους Φίλους.

Τους παρακάλεσα να έλθουν και να ακούσουν το ηχείο. Κατόπιν τους ζήτησα να γράψουν το τι άκουσαν χωρίς να φοβηθούν να γράψουν οποιοδήποτε σχόλιο είτε αυτό είναι κολακευτικό για τα SPIRE είτε είναι ακραία αρνητικό .

Οι όροι της ακρόασης ήταν:
1) Ο καθένας θα ερχόταν μόνος του (σε διαφορετική μέρα από τους άλλους).
2) Δεν θα τους έδινα καμία πληροφορία για τις δικές μου εκτιμήσεις.
3) Αμέσως μετά την ακρόαση θα πήγαιναν στο σπίτι τους και θα κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους. Κατόπιν θα μου τις έστελναν με προσωπικό μήνυμα (pm).
4) Εγώ την κατάλληλη στιγμή θα αναρτούσα τα κείμενά τους με την προφανή υποχρέωση μου να μην «ακουμπήσω» ούτε τόνο σε αυτά. Κάτι που θα ήταν πανεύκολο να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε από τους ανωτέρω Φίλους αντιπαραβάλλοντας τα αρχειοθετημένα απεσταλμένα τους προσωπικά μηνύματα με τα αντίστοιχα posts που αφορούν στις προαναφερθείσες ακουστικές τους εκτιμήσεις.

Οι ανωτέρω όροι είχαν προφανή σκοπιμότητα : Να ακούσει ο καθένας μόνος του ότι ήθελε , όσες φορές ήθελε , με την μέγιστη προσοχή ,στις επιθυμητές για αυτόν στάθμες και στην βέλτιστη θέση ακρόασης. Ταυτόχρονα να καταγράψει άμεσα τις φρέσκες πρωτογενείς εντυπώσεις χωρίς να επηρεαστεί από τις δικές μου και χωρίς να επηρεαστεί από κείμενα άλλων που θα είχαν προηγηθεί σε αντίστοιχα posts.

Έτσι αντί για μία μοναδική γνώμη (την δική μου) θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε άλλες τρεις. Και μάλιστα γνώμες ανθρώπων που δεν συναντήθηκαν ,δεν συζήτησαν ποτέ για αυτές τις ακροάσεις και δεν γνώρισε ποτέ ο ένας την γνώμη του άλλου και φυσικά ούτε και την δική μου .

Νομίζω ότι μια τέτοια τακτική συμβάλλει πρόδηλα στην πολυφωνία της πληροφόρησης , μειώνει το αναπόφευκτο πρόβλημα της υποκειμενικότητας και εξασφαλίζει στους κακόπιστους-δύσπιστους την αίσθηση της «καθαρότητας» του όλου εγχειρήματος.»»

Reaction score
250

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ thanasisk. :

Καταρχας θα ηθελα να ευχαριστησω τον Βασιλη τον Τσαντουλη, για την τιμη που μου εκανε να με προσκαλεσει στον ομορφα διαμορφωμενο χωρο του, τον οποιο χρησιμοποιει γισ τις προσωπικες του ακροασεις, για να εχει και μια δικη μου αποψη της αξιολογησης των Martin Logan Spire.

Eπ αυτου θα ηθελα να επισημανω δυο πραγματα. Πρωτον οτι μη θελοντας να με επηρεασει δεν μου ανεφερε καθολου την προσωπικη του εκτιμηση για το ηχειο, οχι μονον κατα την διαρκεια της ακροασης, αλλα και μεχρι αυτην την στιγμη που γραφω αυτες τις γραμμες. Το δευτερο ειναι οτι, τοσο πριν απο την ακροαση, οσο και κατα την διαρκεια της, μου επανελαβε πολλες φορες οτι θα ηθελε να γραψω την αντικειμενικη μου εκτιμηση για την αποδοση του ηχειου και οχι απλα μια καλοπροαιρετη θετικη κριτικη.

Περιγραφη

Η πρωτη εντυπωση που αποκομιζει κανεις αντικρoιζοντας το ηχειο ειναι ιδιαιτερα θετικη. Απο πλευρας εμφανισης, αν και αυτο ειναι καθαρα υποκειμενικο, θα ελεγα οτι ειναι ενα απο τα πιο ομορφα ηλεκτροστατικα ηχεια και θα ομορφυνει οποιονδηποτε χωρο οπου θα τοποθετηθει, ποσο μαλιστα που η ηλεκτροστατικη μεβρανη ειναι διαφανης και οτιδηποτε τοποθετηθει πισω απο το ηχειο, πχ. ενα ιδιαιτερο σε χρωμματα φωτιστικο, θα δωσει αλλη αισθηση στο ηχειο, αλλα και σε ολοκληρο τον χωρο οπου φιλοξενειται.

Το Spire ειναι ενα πραγματικα μεγαλο ηχειο με υψος 1,50 μ., πλατος 32εκ. και βαθος 45εκ. Οι διαστασεις του ειναι σχεδον ιδιες με του Summit, με το οποιο διαθετει την ιδια ηλεκτροστατικη μοναδα, αλλα διαφοροποιειται απο το τελευταιο στο μεγεθος της καμπινας των χαμηλων, μια και το τελευταιο φερει δυο 10ιντσα γουφερ μεταλλικου κωνου και δυο ενσωματωμενους ενισχυτες κλασης D 200 βατ, σε σχεση με το ενα δεκαιντσο γουφερ και τον ενα ενισχυτη, που διαθετει το Spire.

Για τα συνοδα μηχανηματα της δοκιμης, πιστευω να εχει αναφερθει ο Βασιλης, ειδαλλως θα επανελθω αργοτερα.

Ακουστικη εκτιμηση

Καταρχας να αναφερω οτι οι οποιες ακουστικες εκτιμησεις περιγραψω παρακατω, αφορουν τις επιδοσεις του ηχειου στον συγκεκριμενο χωρο του Βασιλη και ισως καποια επιμερους χαρακτηριστικα, να οφειλονται και στις συσκευες που χρησιμοποιηθηκαν κατα την ακροαση.Μια δευτερη επισημανση ειναι οτι το ηχειο πρεπει απαραιτητα να στηθει σωστα στον χωρο για την βελτιστη αποδοση του, πραγμα που φαινεται οτι ειχε γινει στον συγκεκρημενο χωρο, παροτι ο Βασιλης επεμενε οτι ο χρονος συμβιωσης του με το ηχειο ηταν μικρος ωστε αυτο να εχει στηθει απολυτα σωστα.
Το πρωτο κομματι που ακουσαμε και αφορουσε μια γυναικια φωνη, δεν με εξεπληξε ουτε ευχαριστα ουτε και δυσαρεστα, μια και περιμενα οτι η μεσαια περιοχη θα ηταν το πιο δυνατο σημειο του ηχειου, ποσο μαλλον που υπηρχε και η γλυκητητα της λαμπας στην εξοδο του σιντι της Σανλινγκ. Απο το δευτερο ομως κομματι, που αφορουσε μια γυναικια φωνη και πιανο και ιδιαιτερα στο τελευταιο, με περιμενε πραγματικα η μεγαλυτερη ευχαριστη εκπληξη της βραδιας και η οποια συνεχιστηκε καθολη την διαρκεια της ακροασης και σε ολα τα οργανα που ακουστηκαν. Αυτο αφορα την για πρωτη φορα αδυναμια μου να καταλαβω καποια αλληλοεπικαλυψη των συχνοτητων μεταξυ της ηλεκτροστατικης μεβρανης και του κλασσικου γουφερ. Σε καμμια περιπτωση και με κανενα οργανο δεν μπορεσα να καταλαβω καποια ασυνεχεια στην ροη του ηχου απο την μεταβαση απο την μεβρανη στο γουφερ. Αυτη για μενα ηταν η μεγαλυτερη εν γενει αδυναμια των προηγουμενων ΜΛ, αλλα και οποιων αλλων ηλεκτροστατικων ηχειων με γουφερ για τις χαμηλες εχω ακουσει εως τωρα. Ακομα και το PURITY που το θεωρω κορυφαιο ως προς την τιμη προς αποδοση - ποιο αλλωστε ενεργο ηλεκτροστατικο υπαρχει σε αυτην η και ανωτερη τιμη - στον τομεα αυτο αν και σαφως βελτιωμενο με ξενιζε καπως στον τομεα της αποδοσης του χαμηλου, το οποιο ασφαλως δεν του ελειπε το αντιθετο μαλλον.

Συνεχιζοντας την ακροαση και ενναλασοντας το ενα κομματι μετα το αλλο, περνοντας σε πιο πολυπλοκα σχημματα το ηχειο συνεχισε να αποδιδει εξαιρετα τα μουσικα δρωμενα και μαλιστα σε δυο τομεις οπου μεχρις προτινος τα ηλεκτροστατικα υστερουσαν και αυτοι ησαν οι τομεις της εκτασης και της ποιοτητας των υψηλων και των χαμηλων.Ιδιαιτερα για τα τελευταια εχω να παρατηρησω οτι μπορουσαν να παρακολουθησουν τις γραμμες του μπασου η της μποτιας χωρις την παραμικρη αισθηση ουρας, παρα τον ογκο που αποδιδαν στην συγκεκριμενη περιοχη, χαρακτηριστικο που αποδιδε και μια επιπλεον καθαροτητα σε ολο το συνολικο ακουσμα. Αν θα ηθελα να ειμαι ιδιαιτερα αυστηρος με απολυτα κριτηρια θα ηθελα ισως λιγη ακομα εκταση, αλλα ποτε δεν θα θυσιαζα αυτην την καθαροτητα και την υφη της περιοχης για επιπλεον εκταση. Υπο αυτην την εννοια θα ειχε ενδιαφερον μια συγκριση με τα δυο γουφερ του Summit, την οποα δεν κατεστει δυνατον να πραγματοποιησουμε λογω χρονου. Εδω θα ειχε ιδιαιτερη αξια η γνωμη του Βασιλη που πιθανον να τα εχει ακουσει σε αντιπαραθεση.

Για τα πριμα του ηχειου δεν εχω να κανω καποια αλλη παρατηρηση εκτος του οτι ηταν οσο καλα επρεπε να ειναι και οσο και αν προσπαθησα δεν μπορω να τους προσαψω την παραμικρη ατελεια, ακομα και στην αποδοση ως προς την χροια και την φυσικοτητα δυσκολων σημειων, όπως π.χ. τα πιατινια. Ισως μονον από καποιο κορυφαιο μαγνητοστατικο τουιτερ ταινιας θα μπορουσε καποιος να περιμενει καποιο καλυτερο αποτελεσμα, αλλα αυτό θα μπορουσε να εξαχθει ως συμπερασμα μονο με απευθειας συγκριση ενός τετοιου ηχειου με το Spire σε Α–Β τεστ

Ας περασουμε τωρα στο δευτερο τομεα που με εντυπωσιασε το ηχειο εκτος απο το καταπληκτικο δεσιμο της μεβρανης με το ηλεκροδυναμικο γουφερ και αυτο ηταν η στερεοφωνικη του εικονα.Εχω ακουσει πολλα ηχεια να εχουν πλατια εικονα, εφοσον βεβαια στηθουν καλα, αλλα δυσκολοτερα προβαλλουν την σωστη αισθηση του υψους και του βαθους. Σε αυτον τον τομεα το ηχειο αριστευει. Σε πολυπλοκα χορωδιακα εργα, μπορουσες ευκολα να προσδιορισεις την θεση της καθε φωνης στο χωρο, ενω και το καθε οργανο ηταν στην θεση του και στο σωστο υψος.

Ενα αλλο προταιρημα του ηχειου ειναι οι υψηλες σταθμες που μπορει να επιτυχει, ενα εγγενες μεχρι προτεινος μειονεκτημα των ηλεκτροστατικων ηχειων, οι οποιες ειναι πλεον στα επιπεδα ενος καλου ηλεκτροδυναμικου. Το μονο ισως ελαφρο μειονεκτημα του ηχειου ειναι η απλως καλη αποδοση του σε πολυπλοκα ροκ συνολα. Σαφως το ηχειο μπορει να αναπαραγει τετοιο ειδος μουσικης και μαλιστα καλυτερα απο οποιο αλλο ηλεκτροστατικο ηχειο εχω ακουσει, αλλα πιστευω οτι ενα τετοιο ηχειο δεν θα μπορουσε να αγοραστει αποκλειστικα για ενα τετοιο ειδος μουσικης αναπαραγωγης. Αν κλειθει παντως να το κανει δεν θα το αρνηθει, αλλα ειναι το μονο ειδος μουσικης στο οποιο το Spire κατα την γνωμη μου δεν αριστευει.

Συνεχιζοντας την ακροαση και κατοπιν δικης μου παρακλησης, απομακριναμε τον ψηφιακο ενισχυτη του κ. Χαιτα, με τον οποιο μεχρι τωρα γινονταν οι ακροασεις και στην θεση του τοποθετησαμε δυο λαμπατους σινγκλ εντ μονομπλοκς της Dared με λαμπες 805 αν θυμαμαι καλα και ισχυ περιπου στα 50 βατ. Ας σημειωθει οτι οι συνθηκες της συγκεκριμενης φασης της δοκιμης δεν ηταν οι ιδανικες, με κρυα μηχανηματα και μεγαλα μηκη καλωδιων απο τους τελικους στα ηχεια κ.λπ.Ηχητικα τωρα το ηχειο απεκτησε ογκο στην χαμηλη περιοχη με μια ελαφρια χαλαροτητα στο σημειο αυτο του φασματος κατι που προσωπικα δεν με ενθουσιασε, αλλα αυτο ειναι προσωπικη επιλογη και γενικα ο ηχος ειχε ολα αυτα τα κλασσικα χαρακτηριστικα των σινγκλ εντεντ που ενθουσιαζουν τους κατοχους τετοιων ενισχυτων. Επισης παρα τα 50 βατ του ενισχυτη, το ηχειο εφτασε ευκολα στις μεγιστες σταθμες του χωρις σημεια κοπωσης η συμπιεσης, πραγμα που σημαινει οτι μπορει να συνεργαστει ευκολα με τετοιου ειδους ενισχυτες

Τελος και στα πλαισια της υπερβολης, συνδεσαμε επανω του εναν ενισχυτη Trends, που προσωπικα και χωρις λογο μην εχοντας τον ακουσει αντιπαθουσα, ισως λογω της μικροσκοπικης του εμφανισης. Το αποτελεσμα για μενα ηταν εκπληξη. Ο μικρος ενισχυτης των περιπου 10 βατ, επαιξε το ηχειο σε αρκετα υψηλες σταθμες με μια γλυκητητα στην μεσουψηλη περιοχη που θυμιζε λαμπα και μια ανελπιστα ογκοδη και εκτεταμενη χαμηλη περιοχη. Βεβαια με ενα ηχειο μεβρανης που στις υψηλες κατεβαινει στο 0,8 ωμ δεν περιμεναμε να το φερει στα ορια του και οταν το παρακαναμε ενεργοποιηθηκε η προστασια του ενισχυτη..

ΣυμπερασμαΗ τελικη συνολικη εικονα που μου αποκομισε το συγκεκριμενο ηχειο ηταν ιδιαιτερα θετικη. Αν και δεν πιστευω οτι ειναι το τελεια σωστο ηχειο και δεν νομιζω οτι υπαρχει τετοιο τουλαχιστον εως σημερα, ειναι ενα απο τα ηχεια που θα μπορουσα να ζησω μαζι του για αρκετα χρονια χωρις να μου λειπει κατι, μαλλον προσφερει περισσοτερα απο οσα ζηταει ως τιμημα. Αν σε αυτο προσθεσουμε και την ποιοτητα κατασκευης του και την πολυ ομορφη εμφανιση, που κατα την γνωμη μου θα γινει ευκολα αποδεκτη και απο το ασθενες φυλο, τοτε εχουμε ισως εναν απο τους καλυτερους ανταγωνιστες της κατηγοριας τιμης απο 8.000-10.000 ευρω. Πιστευω οτι η Μαρτιν Λογκαν με την συνεχη εμμονη της στην βελτιωση των προιοντων της, καταφερε το ποθητο αποτελεσμα, φτανοντας σε εξαιρετικο επιπεδο το συγκεκριμενο ηχειο, ανταμοιβοντας την γι αυτην της την προσπαθεια.

Reaction score
250

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ :

Ευτυχώς στη ζωή μας υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες. Οπως η αγάπη της μάνας, τα διαμάντια, οι Ferrari, τα ηλεκτροστατικά ηχεία. Πρώτη φορά άκουσα ηλεκτροστατικά το έτος 1979 και αμέσως τα τότε ακούσματα συνδέθηκαν με τη διαφάνεια, τη λεπτομέρεια, το πλούσιο χρωματικό περιεχόμενο και την ουδετερότητα.

Από τότε άκουσα Αμερικάνικα, Εγγλέζικα, Ολλανδικά, μέχρι και Ρώσικα (Τρομερή κατασκευή!) ηλεκτροστατικά. Ολα μα όλα είχαν σαν κοινό στοιχείο τα άνω χαρακτηριστικά. Ακόμα και κάποια προτότυπα που είχα φτιάξει σαν φοιτητής.(αξέχαστη η Οδύσεια εισαγωγής MYLAR στη χώρα μας),είχαν την ίδια ταυτότητα.
Φυσικά τα τότε ηλεκτροστατικά είχαν περιορισμούς, αλλά η διαύγεια και ο αχρωμάτιστος ήχος ήταν σταθερές αξίες. Οσες φορές μου δινόταν η ευκαιρία τα άκουγα όπως ακριβώς θα άκουγα και ζωντανή μουσική. Ηταν μία ευκαιρία να φρεσκάρω τις ακουστικές μνήμες μου με ήχο αναφοράς.

Αυτή τη φορά με κάλεσε ο Β.Τσαντουλής να ακούσω τα Martin Logan με το ένα 10'' γούφερ (υβρίδια).
Το ηχείο έχει ξεπεράσει τα προβλήματα αξιοπιστίας των παλιοτερων ηλεκτροστατικών.Δεν σπινθηρίζει και αποδίδει αρκετά ντεσιμπέλ. Παράλληλα η πανέμορφη αισθητική τους εμφάνιση το κάνει αρεστό και επιθυμητό, άσχετα από το πως παίζει.
Αλήθεια, πως παίζει?
Ομολογώ ότι ακούγοντάς το με έναν τελικό τάξης D, στενοχωρήθηκα. Γιά πρώτη φορά άκουγα αιχμηρά, ένρινα μεσαία από ηλεκτροστατικό. Τα προβλήματα ήταν εντονώτερα σε δυναμικά περάσματα, οπου φαινόταν να συμπιέζει. Στη συνέχεια συνδέθηκε με λυχνίες 805. Τότε έδωσε ο,τι όφειλε να δώσει. Αέρινο ήχο, λεπτομέρεια, ουδέτερα μεσαία, τριδιάστατη εικόνα. Τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν συνδέθηκε με 211 . Ακόμα περισσότερες αρμονικές και σώμα ορχήστρας! Χωρίς να εξαντλήθούν τα περιθώρια βελτίωσης και προσαρμογής των λοιπών μηχανημάτων, από κάποια στιγμή και μετά ακούγαμε μουσική και όχι τα μηχανήματα. Κι αυτό λέει πολλά.

Ολα τέλεια λοιπόν? Το ηχείο, όπως ΟΛΑ τα ηλεκτροστατικά που έχω ακούσει, υστερεί στην απόκριση υψηλών συχνοτήτων. Υπάρχουν, αλλά είναι πίσω όσο αφορά την έκτασή τους σε σχέση με τις μεσαίες συχνότητες. Η διασπορά είναι καλύτερη όλων, εξαιρουμένων των Quad 63.

Ενσταση υπάρχει γιά το χαμηλό. Συγκεκριμένα το ηχείο έχει ένα 10'' σε μικρό κουτί λίγων λίτρων. Γιά να βοηθηθεί η κάτω απόκριση υπάρχει σύστημα ενεργού ισοστάθμισης με ενσωματωμένο φυσικά ενισχυτή. Ναι μεν το ηχείο κατεβαίνει χαμηλά, σε βάρος όμως του ελέγχου και της ποιότητας των χαμηλών συχνοτήτων. Οχι, δεν περίμενα να ακούσω εκκλησιαστικό όργανο σε πλήρη έκταση. Προτιμούσα όμως να ακούσω πιό δεμένο χαμηλό κι ας μην κατέβαινε τόσο. Θα ήθελα να είναι σαφές το χτύπημα της μπότας. Πιθανόν εάν τα μεσουψηλά δεν ήταν τέτοιας άριστης ποιότητας, το πρόβλημα να ήταν λιγότερο υπαρκτό. Ομως εδώ το ποιοτικό ''σκαλοπάτι'' είναι εμφανές. Το χαμηλό δεν μπορεί να παρακολουθήσει το υπόλοιπο ηχείο, οι δύο περιοχές είναι ξένες. Η λύση που δόθηκε γιά τις χαμηλές συχνότητες δεν είναι high end.

Αυτό είναι το λογικό τίμημα της συμβιβαστικής σχεδίασης των χαμηλών. Στο μεγαλύτερο μοντέλο υπάρχουν δύο 10'' με βελτιωμένη απόδοση και σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, ηλεκτροστατικό πάνελ πλήρους φάσματος. Ο,τι πληρώνει κανείς παίρνει λοιπόν. Το προιόν είναι τίμιο στα χρήματά του.
Ο κερδισμένος καταναλωτής παίρνει ένα πανέμορφο ηχείο που ''δίνει'' άποψη στο χώρο του. Με φυσικότατα μεσαίουψηλά. (Το δυσκολώτερο στοιχείο ενός ηχείου). Με πολύ καλή εικόνα, πλούσια ηχοχρώματα και επαρκή κάτω έκταση.

Ναι, στη κατηγορία αυτή θα το αγόραζα.

Reaction score
250

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜΑΚΟΥ (Τζιμάκος )

Αρκετους μηνες μετα απο την ομολογουμενως εντυπωσιακη πρωτη μου επαφη με τα ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΓΚΑΝ SUMMIT , ειχα την τυχη να ξαναβρεθω στο χωρο του Βασιλη, ο οποιος με καλεσε να ακουσουμε μαζι το νεο μικροτερο μοντελο, το Spire. Εν συντομια αναφερω οτι το εν λογω ηχειο ειναι της ιδιας υδριδικης φιλοσοφιας με τα προηγουμενα και απο οτι πολυ βιαστικα προλαβα να πληροφορηθω ενσωματονει καποιες πατενταρισμενες καινοτομιες της ΜΛ. Αλλα φανταζομαι ολα αυτα θα τα γραψει αναλυτικα ο Βασιλης.

Απο οτι πληροφορηθηκα στον κυκλο ακροασεων συμμετεχουν αλλοι δυο ακροατες οι οποιοι θα ακουσουν σε διαφορετικες χρονικες στιγμές χωρις να γνωριζει ο καθενας την γνωμη του αλλου για το ηχειο αλλα ουτε και του Βασιλη. Τα κειμενα θα σταλουν ξεχωριστα με ΠΜ και θα δημοσιευθουν σε συγκεκριμενο χρονο ολα μαζι ωστε ο καθε ακροατης να μην μπορει να επιρεαστει και να γραψει μονο αυτο που ακουσε.

Το βρηκα εξαιρετικα ενδιαφερον μια και θα μπορουσα να διαπιστωσω τι ακουω εγω και τι ακουνε οι αλλοι σε σχεση με μενα χωρις να αλληλοεπιρεαζομαστε. Απο πλευρας μου να σας διαβεβαιωσω οτι ο Βασίλης ηταν σφιγγα και δεν μου απαντησε τιποτα σχετικα με τι ακουσε αυτος ουτε οι αλλοι..

Ο Χωρος..

Ο χωρος ακροασης ηταν μεγαλος με δαπεδο στρωμενο με παχια μοκετα , με διαφορα υλικα τοποθετημενα σε επιλεγμενα σημεια και κουρτινες στο σημειο της πρωτης ανακλασης. Εχω τη αποψη οτι ολα αυτα εχουν ιδιαιτερη επιδραση το τελικο αποτελεσμα το υπογραμμιζω γιατι για οτι θα ακολουθισει παρακατω στις ακουστικες εκτιμισεις ,αυτος ο παραγοντας θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψην ιδιαιτερα οταν προκειται για διπολα ηχεια.

Το Προγραμμα…

Συμφωνισαμε ν ακουσουμε τρεις διαφορετικους ενισχυτες απο τους αρκετους που ειχαμε στη διαθεση μας ενα SS Simaudio Moon εναν Trends και εναν SE. Η ιδεα ηταν δικια μου και αν σε καποιους φανει αλλοπροσαλλη η επιλογη των ενισχυτικων να κατηγορισουν εμενα και οχι τον Βασιλη. Παντως, ο πρωτος και ο κυριως ενισχυτης ηταν ο “μεγαλος”.

Eπαναλαβαμε τα ιδια tracks απο τους παρακατω δισκους κατα σειρα:

1. Cristina Branco / Ulisses

2. Cantate Domino / Proprius

3. The Dialoge / AudioLab Record

4. Triangle / Test CD

Ακουγοντας ….

τωρα το συστημα, οι πολυ καλες εντυπωπεις που αποκομισα απο την πρωτη επαφη μου με τα νεα ΜΛ δι ατηρηθηκαν στο ακεραιο: Τα ηχεια ειναι πολυ διαφανα, δημιουργουν μεγαλο soundstage, εχουν πολυ καλες “φωνες” ενω παραλληλα εχουν πολυ καλες δυναμικες και μπορουν να σηκωσουν ικονοποιητικοτατες σταθμες σε ενα μεσο – προς μεγαλο χωρο.

To μπασο ειναι επισης πολυ καλο. Ταχυτητα , ελεγχος και εκταση σε σωστες δοσεις. Το δεσιμο του γουφερ με το πανελ ειναι παρα πολυ καλο, γεγονος που το αποδιδεται πιθανοτατα στην πολυ σωστη φορτιση του γουφερ και βεβαια την οδηγηση του απο το ενισχυτικο module .
Παρενθεση, η οδηγηση των γουφερ τελικα μου φαινεται, ειναι καθαρα “ψηφιακη” υποθεση οτι ακουω τωρα τελευταια με κλασης Δ.

Γενικα στην λιγη ωρα που ειχα στη διαθεση μου , εχω την εντυπωση οτι ολοι σε ολους του επιμερους τομεις που μπορει να επικεντρωθει η κριτικη ενος ηχειου , το εν λογω ανταποκριθηκε απολυτως ικαοποιητικα, ενω δεν μπορεσα να εντοπισω καποιο λαθος στην τονικη του ισσοροπια.

Ο πολυ καλος αυτος χαρακτηρας διατηρηθηκε και με τους υπολοιπους ενισχυτες, προσωπικα μου αρεσε πολυ το SE αλλα και ο trends με μονη ουσιαστικη παραχωρηση την ενταση ακροασης..

Κρινοντας πολυ αυστηρα τωρα το ηχειο ….
και με αναφορα τις επιδοσεις του Summit, διεκρινα σε μεγαλες σταθμες και σε δυσκολο προγραμμα (Φωνες με ταυτοχρονο ξεσπασμα ορχηστρας) μια συμπιεση και μια δυσκολια να παραμεινει εντελως καθαρο το ηχειο οπως σε χαμηλοτερες σταθμες. Επισης ειχα την αισθηση οτι το χαμηλο του ηταν ενα κλικ πιο αργο απο του SUMMIT ή/και με καποια ασαφεια, μικροφουσκωμα που βεβαια μπορει να ωφεiλεται (μαλλον) σε αλλους παραγοντες και οχι στο ηχειο.

Ειναι επισης σαφες οτι το οριο του ηχειου ερχεται νωριτερα. Τις σταθμες που ακουσαμε με το Summit αβιαστα και χαλαρα, νομιζω δεν μπουμε να τις φτασουμε τωρα. Εδω βεβαια θα πρεπει να λαβουμε υποψη μας και την διαφορα και στην κατασκευη (γουφερ ενισχυτες) και στο επιπεδο κοστους των δυο ηχειων. Επαναλαμβανω για μια ακομα φορα οτι θεωρω το SUMMIT, αναφορα για την κατηγορια του αλλα και για του ειδους αυτου τα ηχεια (υβριδικα) και το μπασο του απολυτως κορυφαιο, τοσο σε εκταση οσο και σε ελεγχο/ατακα …

Κλεινοντας…
Οπως λεει και ο Βασιλης, πρωτιστως ακουμε το χωρο. Ειδικα οι πανελαδες πρεπει να το χωνεψουν καλα .
Καλο πανελ ειναι το σωστα τοποθετημενο πανελ. Αυτο που εισπρατει ο ακροατης ειναι η αλληλεπιδραση της μεμβρανης με το χωρο. Αυτο ειναι και το βασικο χαρακτιριστικο των ηχειων αυτων. Τωρα, αν αυτο ειναι πλεονεκτημα ή μειονεκτημα ας το ερμηνευσει ο καθενας οπως νομιζει…

Με το σωστο χωρο ακροασης δεδομενο λοιπον, ειναι βεβαιο οτι το ηχειο αυτο θα αποδωσει πολυ καλα, διατηρωντας ολα τα στοιχεια των πανελς με μπονους το πολυ καλο μπασο της “ενεργης” κλειστης καμπινας. Περιττο να πω ποσο μεγαλο πλεονεκτημα θεωρω αυτο το τελευταιο, αφου μπορουν να παιξουν ολιγοβατα ενισχυτικα ταξης Δ ή μονοτελη με λυχνιες, σε ικανοποιητικες σταθμες …

Reaction score
250

Ακολουθούν οι δικές μου εντυπώσεις . Προφανώς εγώ βρέθηκα σε σαφώς πλεονεκτικότερη μοίρα από τους προλαλήσαντες για τους εξής προφανείς λόγους :
1) Είχα τα ηχεία στην διάθεσή μου για τρεις εβδομάδες ενώ οι ανωτέρω φίλοι μου για τρεις ώρες.
2) Οι ακροάσεις μου συμπεριελάμβαναν και αναλογική πηγή και όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές μου πηγές ! Ταυτόχρονα όλους τους δυνατούς συνδυασμούς των διαθέσιμων μηχανημάτων και των καλωδίων και λοιπών παρελκομένων.
3) Άκουσα πολύ περισσότερο μουσικό υλικό. Και audiophile εγγραφές και μουσική που εμένα με συγκινεί προσωπικά (από κλασική και τζαζ μέχρι ροκ και παραδοσιακή).
4) Είχα την πολυτέλεια να κάνω ακροάσεις όχι υπό το καθεστώς ενός προγραμματισμένου ραντεβού αλλά όποτε είχα καλή διάθεση-ψυχολογία και βρισκόμουν σε γενικότερα καλή φυσική κατάσταση.

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

Ακολουθούν οι δικές μου εντυπώσεις
ρε παιδια να μαζευτουμε να βαλουμε χρηματα να παρουμε στον Κ.Βασιλη μια dsl 24mbps γιατι πρεπει να εχει 56κ με μοντεμ usrobotics σειριακο και μεχρι να ανεβασει κατι περναει πολυυυς καιροοςςς...
Νικος

Reaction score
250
Απάντηση: Re: Απάντηση: MARTIN LOGAN SPIRE --- REVIEW

ρε παιδια να μαζευτουμε να βαλουμε χρηματα να παρουμε στον Κ.Βασιλη μια dsl 24mbps γιατι πρεπει να εχει 56κ με μοντεμ usrobotics σειριακο και μεχρι να ανεβασει κατι περναει πολυυυς καιροοςςς...
Νικος
Νίκο τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα ! Επέστρεψα από την εργασία μου στις 16.00 και από εκείνη την ώρα ασχολήθηκα με την έκθεση .....Γύρισα στις 24.00......

D

deleted user 10898

Guest
κ.Βασίλη το μόνο πραγμα που ηθελα να δηλώσω ειναι η μεγάλη μου όρεξη να δω την συνεχεια...
εμενα ενα αρθρακι μου ζητανε για κατι περιοδικα σχετικα με το επάγγελμά μου και δεν προλαβαίνω ποτε...
το ανυπερβλητο πιστευω επιπεδο αυτου του νηματος (thread) που θετει νεα σταθμα στην παρουσιαση συσκευων ηχου στα Ελληνικα φορα δικαιολογει και μεγαλυτερη χρονικη διαρκεια για την ολοκληρωση του. την περιμενουμε για να αρχισει και η κουβεντουλα...
Νικος

Reaction score
250

Επανέρχομαι και ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση! Καθυστέρηση που ενδεχομένως ενόχλησε Φίλους που περίμεναν την συνέχεια......

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.624
Members
38.474
Νεότερο μέλος
NIKCOLOR