Nα κατασκευάσω ενισχυτή και ηχεία ή ν’ αγοράσω έτοιμα;

Μηνύματα
396
Reaction score
1.206
Το προβλημα είναι πως κάποιοι ήδη έχουν Klippel, και ανηχοικούς, και πρόσβαση σε μαζικές αγορές εξαρτημάτων, και τεχνογνωσία, και εμπειρία, και ομάδες σχεδιαστών-επιστημόνων με MSc και PhD, και οικονομικά περιθώρια για λάθη, και και και....
Και βέβαια έχουν και πολύ καλά κάνουν. Αυτή είναι η δουλειά τους, απ' αυτήν βιοπορίζονται και φυσικά πασχίζουν να την κρατούν τεχνολογικά επικαιροποιημένη για να επιβιώσει μέσα στον ανταγωνισμό.
Ο DIYer όμως δε λειτουργεί έτσι. Δεν έχει να αποδείξει, ούτε να πουλήσει τίποτα και σε κανένα. Το χόμπι του κάνει, με κινητήρια δύναμη την αγάπη του για τη μουσική και για την τεχνολογία αναπαραγωγής της στο σπίτι του. Δε χρειάζεται πολλές "κορδέλες" για να στρωθεί στη δουλειά και πιθανότατα -με πολλή βεβαίως προσπάθεια- να καταφέρει ν' ακούσει την αγαπημένη του μουσική με μηχανήματα από τα "χεράκια" του.
 

Μηνύματα
1.726
Reaction score
2.462
Οι diyers βασικά δεν φτιάχνουν ηχεία για studio αλλά για home audio .Αυτό φυσικά δεν τους κάνει να μην λαμβάνουν υπόψιν τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά ως ένα σημείο. Μετά τρόποποιούν τα ηχεία μερικές φορές με ακουστικά κριτήρια.
 

Μηνύματα
12.465
Reaction score
14.626
Γαιτί δηλαδή πόσα καλά προιόντα και σχεδιάσεις δεν ξεκίνησαν στο Χαι Φαι απο DIY ? ¨η και μεγάλοι σχεδιαστές ?

Εαν περιμένεις απο την mainstream βιομηχανία που έχει συνήθως άλλους σκοπούς, άλλες οικονομίες κλίμακας, κλπ κάηκες. Μόνο μπλουτούθ ηχειάκια θα είχαμε (και αυτό θα γίνει τελικά). :D
 

Μηνύματα
1.726
Reaction score
2.462
Μην μας διαβάσουν μόνο Έλληνες κατασκευαστές ηχείων. Μην γράφω ονόματα.. Όλοι ξεκίνησαν με diy μοντέλα όπως και οι αντίστοιχοι με τα μηχανήματα. Και με τα καλώδια βεβαίως βεβαίως.
 

Μηνύματα
5.283
Reaction score
6.429
Γιατι δεν υπάρχουν εταιρίες που συναρμολογουν προϊόντα;στην πραγματικότητα καμία δεν τα παράγει όλα δε γίνεται...
Επισης δεν υπάρχουν άχρηστα επώνυμα προϊόντα από εταιρίες με ανηχοικους θαλάμους και κλιπελ;;
Και φυσικά η ανάγκη για κάτι που δεν υπάρχει αντιστοιχο στην αγορά οδηγεί στην κατασκευή υλοποιήσεων στα μέτρα του κάθε χόμπιστα.
Μην ξεχνάμε ότι σημερινοί μεγάλοι κατασκευαστές έτσι ξεκίνησαν....
 

Μηνύματα
7.257
Reaction score
11.800
Εγώ πάντως δεν θα έλεγα όχι σε ένα κουφάρι με μεγάφωνα και ενεργή οδήγηση. Οπότε, δεν με εκφράζουν πλέον τα έτοιμα παθητικά ηχεία, αν και υπάρχουν αξιόλογα έτοιμα ενεργά ηχεία, τα οποία όμως είναι αρκετά ακριβά.
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.368
Reaction score
79.438
Οπότε έχουμε κάποιον έλληνα μερακλή DIYer, ο οποίος κατασκευάζει ηχεία για το σπίτι του, με τα χεράκια του, νοικιάζοντας έναν απο τους προαναφερθέντες ανηχοικούς θαλάμους στην τελική φάση σχεδιασμού-κατασκευής τους.
Εκεί καταλήξαμε;

Ενδιαφέρον.
Είμαι περίεργος να δω τις μετρήσεις στον ανηχοϊκό.
 

TGD

Μηνύματα
7.166
Reaction score
7.198
Αν δεν έχεις το μεράκι της κατασκευής, δεν πρόκειται ποτέ να σχοληθείς για να γλυτώσεις χρήματα. Ακόμα κι ένας καλός λουστραδόρος θα κοστίσει περισσότερο από μια έτοιμη κινέζικη καμπίνα. Είσαι DIY γιατί μπορείς να πεις "αυτό το έφτιαξα μόνος μου". Και αν θελήσεις να το πουλήσεις, απλά θα βγάλεις το κόστος των υλικών.
 

Μηνύματα
396
Reaction score
1.206
Γαιτί δηλαδή πόσα καλά προιόντα και σχεδιάσεις δεν ξεκίνησαν στο Χαι Φαι απο DIY ? ¨η και μεγάλοι σχεδιαστές ?

Εαν περιμένεις απο την mainstream βιομηχανία που έχει συνήθως άλλους σκοπούς, άλλες οικονομίες κλίμακας, κλπ κάηκες. Μόνο μπλουτούθ ηχειάκια θα είχαμε (και αυτό θα γίνει τελικά). :D
Ενισχύω αυτό που λες με μια πληροφορία χαμένη μέσα στις φλόγες του Β' ΠΠ. Την εποχή εκείνη οι τηλεπικοινωνίες των αεροσκαφών γίνονταν στα μεσαία κύματα (MW) και με διαμόρφωση πλάτους (Amplitude Modulation), γι αυτό και υπήρχε μακριά κεραία-σύρμα από το πιλοτήριο μέχρι την ουρά.
Τα μεσαία παρείχαν μέτριας αντιληπτικότητας συνομιλίες και συχνά οι κεραίες κόβονταν υπό τις σκληρές συνθήκες των αερομαχιών. Ένας ερασιτέχνης ηλεκτρονικός παρουσίασε-δώρισε στον αμερικανικό στρατό την εφεύρεσή του που δεν ήταν άλλη από τη διαμόρφωση συχνότητας (Frequency Modulation) στα υπερβραχέα κύματα (VHF), που βελτίωνε την αντιληπτικότητα και κόνταινε την ευπαθή κεραία.
Στη συνέχεια ήρθε η ειρήνη και μαζί της τα (FM) ραδιόφωνα στο σπίτι μας, που μας υπηρετούν και μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα.
Αυτοί είναι οι ερασιτέχνες!;)
 

Μηνύματα
396
Reaction score
1.206
Επισης δεν υπάρχουν άχρηστα επώνυμα προϊόντα από εταιρίες με ανηχοικους θαλάμους και κλιπελ;;
Και βέβαια υπάρχουν, όπως υπάρχουν κι αντίστοιχα DIY. Για τα πρώτα βέβαια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!
υπάρχουν αξιόλογα έτοιμα ενεργά ηχεία, τα οποία όμως είναι αρκετά ακριβά.
Έως απλησίαστα για τα κοινά βαλάντια!:(
 

Μηνύματα
27.223
Reaction score
25.198
Είναι γεγονός ότι όλες οι εταιρίες έχουν κάνει από τραγικά έως γελοία λάθη στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να κάνουν ,όπως το κάνουν και σήμερα.
Σε πολλά μηχανήματα και ηχεία . Αψυχολόγητα πολλές φορές.
Ενας diyης και να κάνει χοντρά λάθη ,έχει την ευελιξία να τα διορθώσει ή να τα ακυρώσει .
Σε μία γραμμή παραγωγής είναι πολύ δύσκολο αυτό. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διορθωτική επέμβαση μετά την γραμμή παραγωγής , με επέμβαση δια χειρός τεχνικού επάνω στην πλακέτα , είτε με αλλαγή εξαρτημάτων , είτε με πρόσθεση , είτε ακόμη και με μαχαίρι στο τυπωμένο και αντικατάσταση και πρόσθεση διαφόρων εξαρτημάτων.
Σε SANSUI και pioneer το έχω δεί ουκ ολίγες φορές .
Και όχι μόνο σε αυτά, αναφέρω αυτά που μου έρχονται πρόχειρα στη μνήμη μου.
Αυτό σε μηχανήματα .
Γιατί σε ηχεία τα πράγματα μπορεί να είναι πιο δύσκολα και πιο δύσκολα αναστρέψιμα.
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.866
Reaction score
4.639
Τα μπλουτουθ που κακοπέφτει σε κάποιους, είναι ενα δυναμικό στανταρντ το οποίο θα κατακτήσει το 99.99999999999% τις αγοράς IoT και ως εκ τουτου και τον τομέα του ήχου. Η πλάκα είναι οτι το μπλουτουθ εκδοση 1 σε σχέση με το 5.3 απέχει 100 γαλαξίες, παρολα αυτό έχετε κολλήσει κάπου στο πως ήταν 5-10-15 χρόνια πίσω.

Μια ντουζίνα απο μικρά ηχεία ήχου που θα έχουν γνώση του χώρου, θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα ισοσταθμίζονται μόνα τους εφόσον ο χρήστης τους το επιθυμεί , Θα αναβαθμίζονται στα τελευταία πρότυπα, θα μπορουν να ακολουθήσουν την οποιαδήποτε user defined καμπύλη προτίμησης. Ολα αυτά εφικτά εξαιτίας του μπλουτουθ και των συναφών τεχνολογιών.

Οχι όμως, είναι μπας-κλας, δευτεράτζα. Πάμε πίσω πάλι στο γνωστό, το ορθόδοξο χάι-φάι, με τα χρυσά καβλώδια, τα ιντερκονεκτς του χιλιάρικου, τα πικάπ και τα πλυντήρια δίσκων.

Παμε παρακατω, απο πότε η οικονομία κλίμακας ειναι κακό πράγμα; Μη κοιτάτε στη μπανανία που ζουμε που είτε 1 αγοράσεις είτε 100, τα καρτέλ κρατάνε γερά. Ως εκπρόσωπος πολυεθνικού ομίλου ψώνιζα 50-70% φτηνότερα τις α υλες σε σχέση με τους ανταγωνιστές μου που ήταν μεσαίες εταιρείες, με 1000 φορές μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη απο τον μέσο ιδιώτη. Δεν νομίζω οτι κανένας στο DIY πιστεύει οτι αγοράζει στο κόστος τις α-β ύλες. Τα υλικά συνεπώς, 101% κοστίζουν περισσότερα στο DIYer. Τα εργατικό κόστος δεν το γλυτώνει, απλά ανταλλάσει χρήμα με τον χρόνο του. Ουσιαστικά τα όποια οφέλη προκύπτουν απο την όποια εξοικονόμηση του περιθωρίου κέρδους της εταιρείας ή και των μεταπωλητών. Δυνητικά αυτό, μιας και το μαρτζιν των εταιρειών προκύπτει απο πολύ χαμηλότερο κόστος. Οπότε πολύ σωστά ορισμένοι εντοπίζετε οτι η χαρά της κατασκευής είναι το βασικό κίνητρο σας.

Εν κατακλειδι, να κατασκευάζετε ότι γουστάρετε και αγαπάτε. Να περνάτε πανω απο όλα καλά. ΜΗΝ πιστευετε όμως και οι ίδιοι το παραμύθι ότι είστε τόσο έξυπνοι ή ικανοι που οι λύσεις σας μπορούν να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των πραγματικών μεγάλων εταιρειών του χώρου (genelec, dynaudio, neumann, adam, revel, kef κ.α.). Κανένας μονος του δεν μπορεί να επιτύχει κάτι εφάμιλλο εκτός και έχει στα χέρια του σχέδια-ξεπατικωτούρες ανάλογης ποιότητας λύσεων.

Παρολα αυτα, αν καποιο σχέδιο σας είναι τόσο καλό ώστε να φτάνει ή και να ξεπερνάει τα αντίστοιχα των εταιρειών που προανέφερα, μοιραστείτε το μαζί μας ή ακόμη καλύτερα προσθέστε κάποιο ποσοστό κέρδους και μετατρέψτε το σε δουλειά.
 
Last edited:

Μηνύματα
396
Reaction score
1.206
Προενισχυτής LINE, που μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με κάποιους προενισχυτές της AUDIO RESEARCH, μέσα από τις σελίδες του AudioXpress:


Προενισχυτής για κεφαλές κινητού μαγνήτη (MM) ή κινητού πηνίου (MC), με δυνατότητα επιλογής τελεστικών ενισχυτών της προτίμησής σας:
 
Last edited:



Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Δε μπορώ προσωπικά να φανταστώ diy τέτοια εποχή, άντε κανένα sub.
Πως κανείς diy ένα Trinnov που οδηγαει με ψηφιακη συνδεση καμια 15αρια Genelec?
 


Μηνύματα
396
Reaction score
1.206
Ηχεία με μεγάφωνα fullrange. Καμπίνα bass-reflex διπλού θαλάμου και φυσικά χωρίς crossover.
Το δικτύωμα που προτείνει η εταιρία δεν είναι crossover, αλλά παθητικά φίλτρα ισοστάθμισης της απόκρισης καθώς κι ένα προαιρετικό δικτύωμα που κάνει το ηχείο tube amp-friendly.

Και η βασική θεωρία του Double Chamber Bass-Reflex ηχείου:
 




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.588
Μηνύματα
2.866.655
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top