PC Audio Source

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
ΜΕΓΑΛΕ ΚουΦού, πόσο δίκιο είχες... :(

Σου ζητώ ΤΑΠΕΙΝΑ συγγνώμη που ΤΟΛΜΗΣΑ να σε αμφισβητήσω... :cry:

http://www.avsite.gr/forum/threads/asus-essence-st.76129/page-14

Post #261 και κάτω

Re: Απάντηση: DAC, (η κάρτα ήχου), με γραμμικό η με διακοπτικό τροφοδοτικό;

Εξαρτάται. Μπορεί να είναι και ισοδύναμα και καλύτερα ακόμα.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι (ακόμα) όπως τα γραμμικά που, και κουλός να είσαι, εφαρμόζεις ένα datasheet και πετυχαίνεις μία "Α" απόδοση.

Στο άλλο thread έγραψα:
...μία καλή εξωτερική κάρτα ήχου π.χ. που μπορεί να έχεις 20 διαφορετικές τοπικές σταθεροποιήσεις, μια ντουζίνα LC φίλτρα, dedicated low 1/f noise τροφοδοσίες για το ρολόι και δε συμμαζεύεται, το τροφοδοτικό που προηγείται δεν έχει εκ των πραγμάτων και πολύ σημασία, οπότε βάζεις διακοπτικό και καθαρίζεις.

Σκέψου τώρα ότι στην παραπάνω εξωτερική (υπάρχουν πολλές σαν αυτή - ρώτα τον EAR να σου πει μία), το διακοπτικό είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν υπάρχει κίνδυνος (τουλάχιστον υπό Κ.Σ.) να συνδεθεί το Χ/Υ τροφοδοτικό που πετάει σκουπίδια (τα οποία σκουπίδια δεν θα τα δεις με το πολύμετρο, προφανώς). Επίσης η καρτούλα είναι στο κουτάκι της, σωστά γειωμένη και θωρακισμένη.

Η διαφορά με την περίπτωση που σε ενδιαφέρει εσένα, δηλαδή μία εσωτερική κάρτα ήχου σαν την Asus (τυχαίο παράδειγμα!), είναι ότι το τροφοδοτικό και γενικότερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η κάρτα, είναι λίγο-πολύ, άγνωστα.

Η Asus και η κάθε Asus δεν μπορεί να ξέρει τι τροφοδοτικό θα βάλεις στο PC σου, ούτε τι "σκουπίδια" μπορεί να πετάει η super-duper κάρτα γραφικών που είναι ακριβώς πάνω από την κάρτα ήχου και είναι ένας υπολογιστής από μόνη της, ούτε τι θα βγάζουν τα άλλα 2-3-5 διακοπτικά (από οθόνες κλπ.) που θα μοιράζονται τη "γη" με το PC σου, ούτε, ούτε... Χάος, κοινώς.

Μπορεί, βέβαια, να φροντίσει να κάνει ό,τι καλύτερο σε αυτά που έχει τον έλεγχο (δηλ. ό,τι είναι πάνω στην πλακέτα της), αλλά ακόμα και εκεί δεν υπάρχουν πολυτέλειες σαν αυτές που αναφέρω παραπάνω για μία εξωτερική κάρτα - με τα εξειδικευμένα τροφοδοτικά, τις 10 ανεξάρτητες γραμμές τροφοδοσίες, τις 20 σταθεροποιήσεις, το πνίξιμο στα LC κλπ...
Το budget συνήθως δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο σε προσιτές κάρτες προσιτών τιμών, έχεις τις γραμμές που σου δίνει το PCI/PCIex κι άντε μία ακόμη, ενώ γενικότερα (και με δεδομένο το form factor που πρέπει να ακολουθηθεί) δεν υπάρχει χώρος για να μπουν όλα αυτά, μαζί με τις 1002 άλλες λειτουργίες που πρέπει να υποστηρίζει μία σύγχρονη κάρτα ήχου.

Υπάρχουν προφανώς κορυφαίες εσωτερικές κάρτες, αλλά είναι ο δύσκολος δρόμος κι αυτοί που τον γνωρίζουν χρεώνουν ανάλογα (και καλά κάνουν).
To θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να πας από τον δύσκολο δρόμο (shoot yourself in the foot, το λένε στο χωριό μου) όταν υπάρχουν εξωτερικές συσκευές που αποδίδουν τα ίδια και καλύτερα - εκτός ίσως από το να έχεις ψώνιο με μία συγκεκριμένη εταιρεία (όπως ο CostasEAR με τη Lynx, για παράδειγμα). :116:

Τόσο απλά.

Last edited:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Πίστευα όμως πως όσα είχες γράψει ήταν κατανοητά, εκτός κι αν είχαμε να κάνουμε με βλάκα.

Last edited:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Μundorf πυκνωτες MKP.

Και οι αγαπημενοι μου Burson καρφωμενοι στο μωρο........ε Πανο....καπως ετσι το ονειρευεσαι το project?

για να μην πω και για το clock!!!!!!!

:D:D:D

Μια τάρτα με καλά υλικά, φτιαγμένη από έναν τσαπατσούλη ζαχαροπλάστη, που κάποιοι επιτήδειοι γυφτομπακάληδες αποφάσισαν να "βελτιώσουν", προσθέτοντας ένα κιλό σαντιγύ από φλόκι@ που χρεώνουν "χρυσά"...

Reaction score
3.616
Καλημέρα
Λόγω του θέματος που άνοιξε ο φίλος με το PC Audio, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Ποιος ο λόγος να φτιάξει κανείς τόσο δυνατό PC για την αναπαραγωγή μουσικής και μόνο μουσικής;
Το ρωτώ γιατί έχω ένα πολύ καλό netbook της ΗΡ το mini 210-3000ev με ΑΤΟΜ επεξεργαστή Ν570 και 2 Giga μνήμη και 350 σκληρό δίσκο. Με μία εξωτερική κάρτα (στην κατοχή μου έχω την Audigy 2 NX) τι διαφορά θα είχε με ένα τουμπανο pcμε super κάρτα ήχου.
Επειδή σκέφτομαι σοβαρά ένα μηχάνημα να μπορεί να παίζει τα 500.000 audiofilesπου έχω σκέφτομαι να εκμεταλευτώ το netbook με εξωτερική κάρτα).
Specs εξωτερικής κάρτας Audigy 2 NX:
Specifications
Channel
Signal-to-Noise Channel Ratio (A-Weighted)

Front/Rear/Center/Sub
102dB @ 2Vrms
Headphone/Side
96dB @ 2Vrms
  • 24-bit/96kHz Analog-to-Digital Converter (ADC) for various analog inputs
  • 24-bit/96kHz Digital-to-Analog Converter (DAC) for up to 7.1 channels output
  • Supports Sony/Philips Digital Interface (S/PDIF) format input signal of up to 24-bit/96kHz quality
  • Recording/Playback: up to 24-bit/96kHz*
  • SoundFont 2.1 Support for Midi playback
Τα ηχεία που θα οδήγησει είναι της Logitech:
http://www.logitech.com/el-gr/product/speaker-system-z313?crid=47
Αναμένω τις απόψεις σας με ενδιαφέρον.
Κωνσταντίνος

Reaction score
677
Καλημέρα
Λόγω του θέματος που άνοιξε ο φίλος με το PC Audio, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Αναμένω τις απόψεις σας με ενδιαφέρον.
Κωνσταντίνος
Στην θέση σου,θα του έβαζα ένα ελαφρύ linux και ειδικά αν προορίζεται μόνο για αναπαραγωγή μουσικής (χωρίς δίκτυα κλπ),θα το έκανα όσο πιο λιτό γίνεται.Υπάρχει σχετικό νήμα με κάτι ανάλογο σε αυτή την κατηγορία αν ψάξεις.

Reaction score
3.616
Στην θέση σου,θα του έβαζα ένα ελαφρύ linux και ειδικά αν προορίζεται μόνο για αναπαραγωγή μουσικής (χωρίς δίκτυα κλπ),θα το έκανα όσο πιο λιτό γίνεται.Υπάρχει σχετικό νήμα με κάτι ανάλογο σε αυτή την κατηγορία αν ψάξεις.
To netbook έχει windows 7 starter και παίζει σχετικά πιο ελαφρά απο άλλες εκδόσεις (ultimate κτλ) και εκτός αυτού η Audigy δεν ξέρω αν αποδίδει τα μέγιστα σε περιβάλλον Linux. Αυτό θέλει ψάξιμο. Θα δώ και το άλλο thread που λές,

Σε ευχαριστώ.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.376
Έκανα και μια αλλαγή στον έναν φερρίτη στο καλώδιο του σκληρού που έχει αποθηκευμένη την μουσική. Οι φερρίτες βελτίωσαν σε το βάθος της σκηνής και τον εστιασμό σε κάποιο βαθμό όπως και την λεπτομέρεια. Σε θέματα υσηχίας δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα από την αρχή ακόμα και χωρις τους φερρίτες.
Το Serial ATΑ είναι πρωτόκολλο σύγχρονης μετάδοσης δεδομένων, σε μη πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως οι δύο συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους με αυτό το πρωτόκολλο, είναι συγχρονισμένες στην ίδια συχνότητα ρολογιού, και επομένως ενδέχεται να υπάρχει jitter. Όμως - όμως - εφ' όσον το πρωτόκολλο προδιαγράφει μετάδοση σε μη πραγματικό χρόνο, επιτρέπει τη διόρθωση σφαλμάτων μετάδοσης, ενώ αν η διόρθωση είναι αδύνατη, τότε υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης των δεδομένων εκ νέου (resend).

Επομένως, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει jitter που αλλοιώνει τα δεδομένα, έτσι όπως το ξέρουμε στις ψηφιακές συνδέσεις των συσκευών audio. Ό,τι μεταδίδεται από ή προς τον ελεγκτή στην ή από τη συσκευή (σκληρό δίσκο, SSD, εγγραφέα κλπ.) είναι σίγουρο πως θα φθάσει στο ακέραιο, πάει και τελείωσε, όχι μόνον διότι το σήμα περιέχει χαρακτήρες ελέγχου, αλλά και διότι είναι κωδικοποιημένο με τρόπο τέτοιον, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να περιέχει το σήμα πολλά διαδοχικά μηδενικά ή άσσους, αφού έτσι αυξάνεται κατακορύφως η πιθανότητα εμφάνισης σφάλματος. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μας πειράζει να υπάρχουν σφάλματα μετάδοσης, μας πειράζει και μας παραπειράζει, διότι κάθε σφάλμα μετάδοσης συνεπάγεται αναγκαστικό resend, πράγμα που επιφέρει καθυστέρηση, δηλαδή πτώση της διαμεταγωγής, πτώση της ταχύτητας.
Όσον αφορά αυτήν την τελευταία, την ταχύτητα, μια σύγχρονη συσκευή SSD μπορεί να διαμεταγάγει ακόμη και πάνω από 500MB/sec, εξυπηρετώντας ανάγκες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές ενός αρχείου ήχου, που άντε βαριά - βαριά να χρειάζεται ένα bandwidth 10 - 12 ψωρομεγαμπάιτ ανά σεκόντ.

Αν κάνεις τον κόπο να απογυμνώσεις ένα καλώδιο SATA, θα δεις πως αυτό περιέχει επτά αγωγούς, εκ των οποίων τρεις αποτελούν τον κοινό αγωγό ("γείωση"), στα μεσοδιαστήματα των οποίων υπάρχουν δύο ζεύγη αγωγών με ισχυρή μόνωση μεταξύ τους (τεφλόν), ενώ κάθε ζεύγος είναι εξ ολοκλήρου θωρακισμένο με μεταλλικό φύλλο. Απ' αυτά, το ένα ζεύγος αποστέλλει δεδομένα και το άλλο λαμβάνει. Κάθε ζεύγος μεταφέρει σήμα σε διαφορική μορφή, balanced δηλαδή, και έτσι η όλη κατασκευή είναι αναίσθητη σε παρεμβολές - αλλιώς δεν θα ήταν εφικτή τέτοια ταχύτητα.

Βάζοντας, λοιπόν, φερρίτη σε ένα καλώδιο sata, στην χειρότερη περίπτωση μειώνεις λίγο την ταχύτητα μετάδοσης λόγω αυξημένης εισαγωγής σφαλμάτων, αφού το καλώδιο έχει λίγο υψηλότερη επαγωγή σειράς, (6Gbps σημαίνει ανώτατη συχνότητα 6GHz), ενώ στην καλύτερη περίπτωση αυτός δεν επηρεάζει καθόλου τη μετάδοση δεδομένων, η οποία λειτουργεί απρόσκοπτα όπως πριν, που είναι και το πιθανότερο.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.845
Δεν ξέρω τι λες εσύ....
ο Πάνος μου απάντησε οτι έχει μετρήσεις τις οποίες και περιμένω :thumbsdown:

Reaction score
677
Πάντως γενικά μιλώντας,από ότι έχω διαβάσει,στο Pc audio οι φερρίτες δεν είναι και ότι καλύτερο.
Έτσι κι αλλιώς βέβαια τους αποφεύγαμε πάντα,ειδικά τον καιρό του τρελού overclocking,εκεί αν κάποιος μας έκοβε έστω και ένα frame,ήταν οχτρός,οι guru του χώρου γκάριζαν,αλλά και σε πιο βατές εφαρμογές όπως στο θέμα που μας ενδιαφέρει,καλό δεν κάνουν.
Στην καλύτερη,να είναι αδιάφοροι..

Reaction score
620
ωραια η αντιπαραθεση δεν λεω...
Εμενα σαν αρχαριο παντως δεν με μπερδευουν ουτε με "χαλανε" οι πολλες πληροφοριες.Θα διαβασω, θα ψαξω, θα φιλτραρω και θα καταληξω εκει που θελω. Αντιθετως η ειρωνικη διαθεση και ο χλευασμος ειναι κατι που ξενερωνει οποιονδηποτε κουβαλαει λιγο μυαλο στο κεφαλι του.

Reaction score
677
ωραια η αντιπαραθεση δεν λεω...
Εμενα σαν αρχαριο παντως δεν με μπερδευουν ουτε με "χαλανε" οι πολλες πληροφοριες.Θα διαβασω, θα ψαξω, θα φιλτραρω και θα καταληξω εκει που θελω. Αντιθετως η ειρωνικη διαθεση και ο χλευασμος ειναι κατι που ξενερωνει οποιονδηποτε κουβαλαει λιγο μυαλο στο κεφαλι του.
Είναι γνωστό πως η γνώση δεν έχει ανάγκη από έπαρση.
Η τελευταία,είναι το λιγότερο άχρηστη και αδιάφορη.
Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί κάποιος να την κρύψει,ας σπουδάσει την τέχνη της,θέλει κι αυτή την γνώση και το διάβασμα της για να αποδώσει,υπάρχουν υπέροχοι οδηγοί έπαρσης αν ψάξει κανείς...

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.845
Οπότε σε ξενερώσαμε :)
Καλύτερα όμως αυτό από το να μείνεις με "εντυπώσεις από μαρτυρίες" που ταλαιπωρούν τον χώρο της μουσικής αναπαραγωγής επί δεκατίες και θρέφουν τους μύθους του hiend :sneaky:

Reaction score
620
Είναι γνωστό πως η γνώση δεν έχει ανάγκη από έπαρση.
Η τελευταία,είναι το λιγότερο άχρηστη και αδιάφορη.
Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί κάποιος να την κρύψει,ας σπουδάσει την τέχνη της,θέλει κι αυτή την γνώση και το διάβασμα της για να αποδώσει,υπάρχουν υπέροχοι οδηγοί έπαρσης αν ψάξει κανείς...
Φιλε sokmav θα συμφωνησω οσο δεν παει!

Reaction score
677
Οπότε σε ξενερώσαμε :)
Καλύτερα όμως αυτό από το να μείνεις με "εντυπώσεις από μαρτυρίες" που ταλαιπωρούν τον χώρο της μουσικής αναπαραγωγής επί δεκατίες και θρέφουν τους μύθους του hiend :sneaky:
Μάνο μου,είμαστε όλοι ενήλικες εδώ κι αν κάποιος θέλει να φάει το κεφάλι του,θα το φάει ανεξαρτήτως συμβουλών.
Αυτός που προσέχει,δεν θα σταθεί σε δυο γνώμες που άκουσε σε ένα φόρουμ,θα κοιτάξει και βαθύτερα.
Βεβαίως και όποιος γνωρίζει μπορεί να καταθέσει την άποψή του,αλίμονο.Κανείς σώφρων δεν θα μείνει μόνο σε αυτό όμως.
Δεν λέω,είναι ελκυστικές οι αντιπαραθέσεις,η φαγωμάρα και τα λοιπά,είναι στην φύση μας αυτό.
Αλλά σε ένα τεχνικό φόρουμ είναι και λίγο άχρηστα,δεν νομίζεις;
Ρίξε μια ματιά στο Hydrogenaudio ας πούμε,να δεις πως όλα αυτά κατέστησαν άχρηστα από την στιγμή που όποιος υποστηρίζει κάτι οφείλει να το δικαιολογεί και με τις σχετικές μετρήσεις.
Τσακωμοί (επί προσωπικού),επάρσεις και λοιπά,πήγαν περίπατο.

Reaction score
373
Την καλησπέρα μου σε όλους.

Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το νήμα πήρε αυτή την τροπή ως προς το πρόσωπό μου.

Δεν είμαι ειδήμων σε ηλεκτρονικά θέματα και το νήμα ως σκοπό είχε την παρουσίαση μιας προσπάθειας που έκανα για να στήσω ένα pc με σκοπό την αναπαραγωγή μουσικής με βασικό στοιχείο την Asus Essence ST. Η χρήση των φερρίτων έγινε μετά από αναζητήσεις προσωπικές στο διαδίκτυο με σκοπό την καταστολή θορύβου EMI που, από ότι έχω διαβάσει, υπάρχει εντός των υπολογιστών.

Δεν υποχρέωσα κάποιον να συμφωνήσει μαζί μου με τα γραφόμενα. Ο σκοπός των συζητήσεων που κάνουμε στα φόρουμ είναι να μοιραστούμε πληροφορίες και να μάθουμε πράγματα από άλλα μέλη, όταν δεν έχουμε γνώση. Μόνο ο Κόγιας είχε την πρόθεση και την όρεξη να γράψει κάποια πράγματα τα οποία με βοήθησαν αρκετά.

Όσον αφορά εσένα κύριε έντιντορ Ζαπάτι, εάν είσαι γνώστης θα μπορούσες να να μου απαντήσεις και να με διαφωτήσεις σε πράγματα που ανέφερα σε προηγούμενα μηνύματα. Αντ' αυτού έγραψες δύο σελίδες γεμάτες ειρωνεία (που είσαι πραγματικά κορυφαίος σε αυτό) και μάλιστα χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάτι μεταξύ μας εκ των προτέρων. Βέβαια όλα αυτά γίνονται χωρίς ξαφνικά κανείς από τους υπόλοιπους διαχειριστές να μην βλέπει κάτι και να παίρνει θέση.

Έγινα δέκτης προσβολών που δεν με τιμούν καθόλου όταν μάλιστα δεν γνωριζόμαστε κιόλας.... Η ασφάλεια που μας παρέχει η απομακρυσμένη επικοινωνία πίσω από ένα πληκτρολόγιο κάνει πολλούς ανθρώπους να γράφουν ανεξέλεγκτα και να προσβάλουν, χλευάζουν, ειρωνεύονται, οποιονδήποτε διαβάζουν, επειδή δεν συμφωνούν μαζί τους. Σεβαστή, Ζαπάτι η διαφωνία σου και με το παραπάνω, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να κάνουμε μπάχαλο ένα νήμα αντί να καταθέτουμε απόψεις και επιχειρήματα τα οποία στο τέλος θα βοηθήσουν τους πάντες. Πραγματικά μου προκάλεσε οργή όλη αυτή η επικοινωνία με τόση επίθεση και ειρωνεία απέναντί μου.

Βέβαια γνωρίζω πως ακόμα και αυτά που γράφω θα χλευαστούν ξανά και θα λάβω πάλι απαντήσεις με ειρωνεία. Αλλά τι να κάνουμε ο καθένας έχει την παιδεία του, που έχει λάβει στην πορεία της ζωής του μέχρι τώρα και ανάλογα πράτει. Και αυτό σεβαστό. Αλλά πάντα βγαίνει ο Ελληνάρας από μέσα μας που θα την πει στον απέναντι για να κάνει το κομμάτι μου στημένος στην γωνία και περιμένοντας την ευκαιρία. Απορώ πως γίνεται να είσαι editor αν κάτι σημαίνει τελικά αυτό με τέτοια συμπεριφορά.

Αν σε όλο αυτό το εγχείρημα που παρουσιάζω δεν γίνεται κάτι σωστά θα ήταν πολύ ωραίο να κάναμε μία συζήτηση και να ανταλλάσσαμε απόψεις. Πραγματικά και πάλι δεν βρίσκω τον λόγο που έφτασε η συζήτηση σε αυτήν την κατάσταση, που ενόχλησε και άλλους συμφορουμίτες οι οποίοι τα άκουσαν και αυτοί από τον Μάνο ο οποίος εννόησε πως οι εντυπώσεις μου ταλαιπωρούν τον χώρο της μουσικής. Μάνο τι να πω.... Λυπάμαι γιατί γνωριζόμαστε προσωπικά και θα προτιμούσα τέτοιες απόψεις που αφορούν το πρόσωπό μου να της πεις από κοντά στο παρελθόν που έχουμε συναντηθεί. Μπορείς βέβαια να τις κάνεις και στο μέλλον. Αλλά και πάλι δεν πρόλαβα, Μάνο, να απαντήσω ή να καταθέσω links από πηγές που ανάγνωσα και μελέτησα, μέχρι να φτάσω στο σημείο να κάνω χρήση φερριτών. Δεν γίνονται έτσι οι συζητήσεις, αλλά και δεν είναι και τρόπος να αντιμετωπίζεις κάποιον συνομιλητή πριν απαντήσει...

Αυτά από πλευράς μου. Κύριοι εύχομαι να μην καταχράστηκα τον πολύτιμο χρόνο σας και από εδώ και μετά μπορείτε να συνεχίσετε την ειρωνεία σας

Με εκτίμηση σε όλους Πάνος

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.662
Members
38.587
Νεότερο μέλος
stratos.april