presonus eris 4.5

Reaction score
6.596
Λοιπον προσπαθησα να παρω μετρηση με εναν κινεζο και μου τακανε κινεζικα τελικα, και δεν εχω και εμπιστοσυνη στις ενδειξεις οχι τιποτε αλλο... 99 στις 100 το εβλεπε ως αντισταση...>:(
Το πηνιο του ηχειου με αναγραφομενη τιμη (γιατι τα αλλα που εχω δεν εχω τιμες ) απο 0.85 mh το εβγαλε 0.75mh ΚΑΙ 1.2 ΩΜ.
Ενα αλλο που εχω το εβγαλε 0.77mh και 0.7-0.8 ωμ. αυτο ειναι με 1.1; χιλοστα ενω το μαμα 0.7; περιπου με πυρηνα το μαμα αυτο εχει ενα πυρηνα σιδηρου μικρο με τρυπα ομως στη μεση δεν ειναι δηλαδη μασιφ σιδηρος..
Οπως ειπα θα ηθελα να εχω διπλο κερδος τοσο στην αντισταση οσο και στη σωστοτερη τιμη αυτεπαγωγης, για να γινει αυτο θα πρεπει να χρησιμοποιηθει αλλα πηνιο εξαρχης.
Οποτε ξεκολλαω το υπαρχον πηνιο, γεφυρωνω το κενο που δημιουργειται δεν πειραζω απο τη θεση του τον πυκνωτη και βαζω το καταλληλο πηνιο εν σειρα στην καλωδιωση προς το μεγαφωνο.
Απλα θα πρεπει να εχω την τιμη που ζητω οσο ποιο κοντα γινεται για να ξερω τι να παραγγειλω...
Βεβαια δε ξερω εαν οι υπαρχουσες τιμες ειναι και οι σωστες , ουτε και αυτα που θα παραγγειλω τι αποκλεισεις θα εχουν.
Βεβαια μπορω να κανω και το εξης, παραγγελνω 1.2 mh και το πολυ πολυ ξετυλιγω :D ,το μακρυ κονταινει σωστα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αν κάνεις αυτό που λες θα βραχυκυκλώσεις και θα κάψεις τον ενισχυτή.
Θα βλέπει συνδεδεμένο στην έξοδο του τον πυκνωτή των 15 μF.
Θα πρέπει πρώτα να μπει εν σειρά το πηνίο και μετά παράλληλα στο μεγάφωνο ο πυκνωτής.

Πάρε ένα πηνίο με πυρήνα και πάχος σύρματος 1,2.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.379
Να βάλεις ένα πηνίο με πυρήνα που θα κινείται μέσα-εξω με ρυθμιστικό εκτός ηχείου :p ώστε να αλλάζεις την τιμή της επαγωγής ανάλογα με το χώρο :p
Οκ, αστειεύομαι... καλά το πας αλλά νομίζω πως για την κατηγορία του ηχείου ασχολείσαι υπερβολικά... βέβαια αν είναι για τη χαρά του DIY πάω πάσο... έχουμε κάνει χειρότερα....

Reaction score
6.596
Eβαλα πρωτα ενα πηνιο πανω στο υπαρχον περι τα ~0.20mhr .εδω συγκριτικα με και χωρις επεμβαση.
extra coil 20mh close.jpg

δοκιμασα και τοποθετηση του δευτερου πηνιου αυτου των 0.20mhr πριν το μεγαφωνο δηλαδη σε σειρα ως εχει πηνιο 0.85mhr ,παραλληλα πυκνωτης 15mf και μετα παλι πηνιο 0,20mhr.
παρακατω βλεπουμε συγκριτικα του να ειναι το εξτρα πηνιο πριν του πυκνωτη (γκρι)και μετα(μπλε) ...
extra coil 20mhr vs 20mhr close.jpg

και τελος με 0.30mhr παλι πριν το μεγαφωνο ,οχι κολλητα δηλαδη(μου ηταν και ευκολο ...)
extra coil 30mh.jpg

[DOUBLEPOST=1540931864][/DOUBLEPOST]Βλεπουμε οτι θελει πριν τον πυκνωτη να μπει η οποια αξια ενος πηνιου, περαν απο την λειτουργικη σημασια οπως παρατηρησε ο Πετρος...
Δεν ξερω εαν χρειαστει να αυξηθει ελαφρως και η αξια του παραλληλου πυκνωτη...
[DOUBLEPOST=1540932248][/DOUBLEPOST]https://www.intertechnik.de/shop/cr...-4030-bobbin-style/hq4012112_1768,en,68,46362

Λεω για 1.2mh

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση...
Οι μετρήσεις σου είναι αξιόπιστες;
Σε όλους τους οικιακούς χώρους υπάρχει μια ακύρωση γύρω στους 180 Hz. Σε όσες μετρήσεις ανέβασες είναι εκεί, εκτός από την απάντηση 16, που έφυγε 100 Hz πάνω.
Άλλαξες θέση στο μικρόφωνο;

Βλεπουμε οτι θελει πριν τον πυκνωτη να μπει η οποια αξια ενος πηνιου, περαν απο την λειτουργικη σημασια οπως παρατηρησε ο Πετρος...
Δεν ξερω εαν χρειαστει να αυξηθει ελαφρως και η αξια του παραλληλου πυκνωτη...
Τσου. Μην πειράξεις τον πυκνωτή.
Τα παράλληλα στοιχεία είναι τα ποιο κρίσιμα. Μπορεί να κόψει καλύτερα αλλά να συντονίσει και να πετάξει κορύφωση 2-3 db στο σημείο κρος.
Επιπλέον με τον μεγαλύτερο πυκνωτή θα πέσει η εμπέδηση και το μικρό ολοκληρωμένο του ενισχυτή θα τα βρει σκούρα.

Το 1,2 mH είναι μια πολύ καλή τιμή όπως δείχνει μέχρι τώρα.
Έχεις ιδέα πόσο ακριβά ηχεία του εμπορίου πηγαίνουν χειρότερα;

Reaction score
6.596
H #16 ειναι ζευγος στη θεση ακροασης , η οποια ειναι κατω απο μετρο απο τοιχο, λογω ρηχου γραφειου, και περι τα 70 εκατοστα απο τα ηχεια, τα οποια ειναι δηλαδη περι τα 30(μπαφλα) απο τοιχο, με αρκετη κλιση ειναι ιδιαιτερα κατευθυντικα...>:(
Οι αλλες ειναι πανω σε τραπεζι οσο γινεται ποιο απομακρυσμενα απο ανακλασεις και κατω απο μετρο , το ενα εκ των δυο ηχειων αυτο το παθητικο που εκτελει χρεη πειραματοζωου...
Θα σου πω πως σκεφτομουν το παραλληλο πυκνωτη, οχι ετσι αντικατασταση τυχαια...
Θα μετρουσα την esr και θα γινοταν αντικατασταση με αντιστοιχη τιμη, η συμπληρωμα με αντισταση εξτρα για να ερθει στα ιδια επιπεδα.Απο τη στιγμη που μπορει να εχουμε αλλα μπλεξιματα στα σημεια κρος το αφηνω, απλα το ειπα ως ποιο ευκολο και σαν πιθανο ραφιναρισμα στο τελος εαν δεν ερθει με το πηνιο...αυτα...:)
[DOUBLEPOST=1540973858][/DOUBLEPOST]Μαλλον οχι ακριβως αυτα..εχω κιαλλα..
Απορια, για το βραχυκυκλωμα εαν τοποθετουσα το πηνιο μετα τον πυκνωτη το ειπες λογω της αντιστασης του πηνιου;
Μετρησα τον υλεκτρολυτικο των 4.7mf και εδωσε τιμη 5mf kai esr 1.4 ωμ..φανταζομαι οτι καποια θα εχει και ο των 15mf...
To υπαρχον πηνιο εσωτερικη 1.2 ωμ...
Αρα θα εβλεπε εν σειρα πρωτα την 1.2 και μετα παραλληλα την 1ωμ;(φανταζομαι μικροτερη θα ειναι λογω μεγαλυτερης χωρητικ.)
Αν αγορασω το πηνιο που εβαλα στο λινκ με αντισταση 0.16ωμ θα εχω θεμα; θα ειναι με τοσο χαμηλη σαν να μην υπαρχει φορτιο.
αρα θα βλεπει μονο τον πυκνωτη; εκτος και εαν δεν ειναι μονο το φορτιο που παιζει ρολο...:idk:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Τα 15 μF είναι ήδη μεγάλη τιμή για το σημείο αυτό.
Θα μπορούσε να πάει λίγο καλύτερα με <<Αντιστάθμιση Αντίστασης>> αλλά μπλέκει μετά η κατάσταση.

Reaction score
6.596
Απορια, για το βραχυκυκλωμα εαν τοποθετουσα το πηνιο μετα τον πυκνωτη το ειπες λογω της αντιστασης του πηνιου
Αν αγορασω το πηνιο που εβαλα στο λινκ με αντισταση 0.16ωμ θα εχω θεμα; θα ειναι με τοσο χαμηλη σαν να μην υπαρχει φορτιο.
αρα θα βλεπει μονο τον πυκνωτη;
Αντιλαμβανομαι τι θα συμβει με αντισταθμιση αντιστασης θα φυγουν εκτος ολα...
Αλλα το θεμα ειναι το πανω, μηπως τελικα εχουν υπολογιστει οι αντιστασεις των εξαρτηματων και εν σειρα γιαυτο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Καμία σχέση.
Ο πυκνωτής θα ήταν συνδεδεμένος απευθείας στην έξοδο του ενισχυτή και θα βραχυκύκλωνε το μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων. Το ότι θα υπήρχε μετά το πηνίο και το μεγάφωνο θα ήταν παράλληλα στον πυκνωτή.

Το φορτίο είναι το πηνίο σε συνδυασμό με το μεγάφωνο-πυκνωτή παραλληλισμένο.
Βάλε το πηνίο που λες.

Reaction score
6.596
Ωραια, μια που μιλαμε για αντισταθμισεις, λεω τωρα μπορουμε να μαντεψουμε κατα προσεγγιση και να βελτιωσουμε φυσικα αναλογα;
Οταν βελτιωνουμε εξισορροπωντας την αντισταση που βλεπει ο ενισχυτης , εχουμε καλυτερη αποτελεσματικοτητα στα φιλτρα μας, περαν της ομαλοτητας που βλεπει ο ενισχυτης.
Αρα συνηθως η εικονα ενος μεγαφωνου ειναι περιπου

Reaction score
6.596
http://www.mh-audio.nl/iec.asp αυτη που εμφανιζει το cal.
βαζοντας re =5ωμ και le =0.6 ωμ βγαζει r=6.25 + c=15.36 mf βολικο εε :D
Αλλαζοντας την τιμη του le αλλαζει η τιμη του πυκνωτη και αντιστοιχα της αντιστασης με το re...
Aκομη και εαν βαλουμε μικροτερα νουμερα απο τα απολυτως σωστα παλι δε θα εχουμε ενα ποσοστο βελτιωσης, τοσο ως ωμικη συμπεριφορα αλλα και ως φιλτραρισμα; δηλαδη οι ιδιες αξιες δε θα μετατοπισουν το φιλτρο μας ελαφρως ποιο κατω οπως ειναι και το ζητουμενο;
Εχω ηδη δηλαδη μια αντισταση 5ωμ , μπορω να τη βαλω κολλητα σε σειρα στον υπαρχον πυκνωτη αρα παραλληλα μαζι ως προς το μεγαφωνο δημιουργωντας ενα ζομπελ;

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Οταν βελτιωνουμε εξισορροπωντας την αντισταση που βλεπει ο ενισχυτης , εχουμε καλυτερη αποτελεσματικοτητα στα φιλτρα μας, περαν της ομαλοτητας που βλεπει ο ενισχυτης.
Αρα συνηθως η εικονα ενος μεγαφωνου ειναι περιπου
Λάθος συμπέρασμα. Βελτιώνεις τη λειτουργία του φίλτρου.
Αφού στον σύνδεσμο που ανέβασες το αναφέρει καθαρά:
Advantage:
the crossover filter works better, because the driver impedance is more stable.

Αν ντε και καλά θέλεις να δώσεις χρήματα, άλλαξε τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή των 15 μF με ΜΚΤ. Θα αποκόψει καλύτερα ψηλά.

Reaction score
6.596
Το ιδιο δε λεμε;:idk:
αλλο πηνιο δε θες για το ιδιο σημειο κρος οταν βλεπει αλλη αντισταση;
Αρα οταν το ιδιο υπαρχον πηνιο δει αλλη αντισταση(εδω υποβιβαστει στο σημειο κρος) δε θα ερθει ενα κλικ κατω;

Reaction score
6.596
Στην ιδια συχνοτητα εαν βλεπει 8 ωμ δε θα χρειαστει τα διπλά mh σε σχεση με τα 4 ωμ;
Αρα οταν δει στο επιμαχο σημειο δε θα κατεβει το σημειο οταν η αντισταση που θα βλεπει θα ειναι μικροτερη λογω του ζομπελ;
Αρα αυτη μπορουμε αλλαζοντας τιμες να εχουμε ελεγχο του σημειου κρος,μετατοπισεις του;

Reaction score
6.596
Δεινοντας στο cal τιμες 0.5 mh ,0.6mh,0.7mh πιθανες τιμες le δεινει πυκνωτες απο 12.8mf ,15.3mf,17.9mf.(στα 5 ωμ)

Πειθανες τιμες re 5,6,7 ωμ δεινει 6,25-7.5-8.75 r .

Oι αλλαγες στον πυκνωτη βοηθουν το σημειο που θα ξεκινησει να γινει ο υποβιβασμος και η αντισταση το ποσο προφανως...

Γιαυτο ειπα για 15mf και αντισταση 5 ωμ (τα εχω )στους ακροδεκτες του μεγαφωνου ως τυφλοσουρτη, ελπιζω η λογικη οπως το σκεφτομαι να εχει βαση, δυστυχως μετρηση εμπεδησης δε μπορω να παρω , μπορω ομως να δω πως θα λειτουργησει στα υπαρχον φιλτρα...:)

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Στην ιδια συχνοτητα εαν βλεπει 8 ωμ δε θα χρειαστει τα διπλά mh σε σχεση με τα 4 ωμ;
Αρα οταν δει στο επιμαχο σημειο δε θα κατεβει το σημειο οταν η αντισταση που θα βλεπει θα ειναι μικροτερη λογω του ζομπελ;
Αρα αυτη μπορουμε αλλαζοντας τιμες να εχουμε ελεγχο του σημειου κρος,μετατοπισεις του;
Ξανά τσου...
Σήμερα δεν σε πάει! :)
Δεν θα βλέπει διαφορετική αντίσταση. Την ίδια θα βλέπει αλλά σταθερή σε όλο το φάσμα.
Δες εδώ το πρώτο μήνυμα (21):
https://www.avsite.gr/forum/threads/Ηχείο-o-b-1-Ανοιχτής-Μπάφλας.160640/page-2
[DOUBLEPOST=1540992215][/DOUBLEPOST]
Μπορώ να μετρήσω re του μεγαφωνου με πολυμετρο;
Μπορείς. Το Re είναι η ηλεκτρική του αντίσταση που την μετράς με ωμόμετρο.

Reaction score
6.596
Mετρησα 5.58ωμ .
Οταν δεν ειναι σταθερη δε σημαινει οτι εχει αλλα νουμερα οσο αλλαζει συχνοτητα;
https://www.falconacoustics.co.uk/downloads/Scanspeak/12w-8524g00.pdf
Εδω βρηκα ενα κοντα σε ιντσες και re , θεωρω οτι θα εχει παρομοια συμπεριφορα..
Εαν εδω λοιπον στο κρος εχουν υπολογισει τις χ αξιες και εχει κοπει οπως εχουμε δει ,αρα και αυτες ειναι βασισμενες στην παραπλησια εικονα με του scanspeak ,αρα και στα 2.7khz η αντισταση θα ειναι περιπου ~10ωμ.
Εγω με την αντισταθμιση δε θα την φερω στα 7 ωμ σταθερη σε ολο το ανω φασμα -υποθετικα μιλωντας παντα-αρα και στο σημειο κρος των 2.7kz στα 7ωμ απο τα 10 ωμ που ειναι τωρα;
Αρα τα φιλτρα μας στο σημειο των 2,7κhz δε θα βλεπουν αλλο νουμερο πλεον;:idk:

Reaction score
6.596
Δεν κρατιομουν φυσικα ..με 15mf και συνολικη 5.5ωμ αντισταση το zobel.
presonus zobel.jpg

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αρκετά καλύτερα και με το μεγαλύτερο πηνίο δεν χρειάζεται να το παιδεύσεις άλλο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έπεσε λίγο η συνολική εμπέδηση γύρω στους 2Κ.

Αν θες να πας παραπέρα βγάζεις τον ενισχυτή από το ένα ηχείο, τον τοποθετείς σε ξεχωριστό κουτάκι και έχεις κοινά καλώδια και κατασκευή στα δύο ηχεία.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508