QSC RMX2450 clipping

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Εχω έναν RMX2450, ο οποίος λειτουργεί γεφυρωμένος με το sub μου, 1300W/RMS bridged.

Πρόσφατα αγόρασα έναν ισοσταθμιστή sub, που μεταμόρφωσε τον ήχο*, αλλά ο ενισχυτής άρχισε να κλιπάρει. Οχι μόνο σε πολύ υψηλές εντάσεις, αλλά και σε ελαφρά χαμηλότερες :)109:). Συνήθως στιγμιαία, αλλά είδα και παρατεταμένα ανάμματα των LED.

Η ερώτηση μου είναι, αφού ο ενισχυτής αυτός έχει κύκλωμα προστασίας γιά το clipping (ή κάτι τέτοιο), υπάρχει φόβος να πάρω τα μεγάφωνα στο χέρι??? Ποιές είναι οι επιλογές μου, εκτός από τη μείωση της έντασης, που ήδη την κατέβασα -2db?

Συμβιβασμοί...

*Είχε μία βύθιση -10db στα 50Hz, και ομαλό rolloff από τα 25Hz προς τα κάτω. Αυτά έφτιαξαν. Ο ισοσταθμιστής είναι Audyssey, χωρίς δυνατότητα επέμβασης στο καλιμπραρισμένο αποτέλεσμα, ώστε να μπορέσω να κατεβάσω ελαφρά τις συχνότητες από τα 20Hz και κάτω. Το sub είναι κλειστού τύπου, με 4 10ιντσα, 8Ω.

Reaction score
29.714
Απάντηση: QSC RMX2450 clipping

Είναι αναμενόμενο , αυτό γιατί το eq, ενισχύει διάφορες συχνότητες , οχι μόνο τα 50hz , αλλά και διάφορες άλλες χαμηλές ενεργοβόρες συχνότητες.
Μην φοβάσαι δεν θα πάρεις τα μεγάφωνα στο χέρι , αν δεν το παρακάνεις.
Απλά αν θες στάθμες , και το εχεις ηδη κόψει 2db, θα σου πρότεινα τον 4050, η τον 5050 που εχουν μεγαλύτερη περίσσεια ισχύος.Τα led για το κλιπάρισμα ανάβουν ως πρειδοποίηση , οτι ο ενισχυτής εχει φτάσει στα ορια της ενίσχυσης , η της τάσης , και απο κει και πάνω δεν εχει να δώσει τίποτα άλλο απο παραμόρφωση.Στιγμιαίο άναμα τους δεν είναι τίποτα.Παρατεταμένο ενέχει κινδύνους.
Αν μπορείς να ζήσεις με αυτό εχει καλώς. Αν οχι πας αναγκαστικά σε πιο μεγάλο ενισχυτή , όπως σου είπα και απο οτι φαίνεται τουλάχιστον διπλής ισχύος.Η διπλή ισχύς θα σου εξασφαλίσει 3db παραπάνω στάθμης και η τετραπλή 6db παραπάνω.Δεν θυμάμαιπόσο είναι ο 4050 , αλλά ο 5050 που θεωρητικά δίνει 5kw γεφυρωμένος σίγουρα θα σε καλύψει.Είναι και θέμα οικονομικών.

Reaction score
29.714

3200w ο 5050 γεφυρωμένος στα 8ohms. Μια χαρά σου κάνει . 1379e απο thoman.
Αυτά βάσει των παραπάνω που σου έγραψα.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Thanks John γιά τις απαντήσεις! :107:

Eκανα μερικά πειράματα αλλαγής θέσης του sub, πάντα μπροστά και ανάμεσα στα ηχεία, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο με sealed κουτί, δεν είδα παρά ελάχιστες διαφορές στην απόκριση.

Οπότε, ή θα κατεβάσω άλλα 2db, ή θα πάρω τον μεγάλο...:141:

Εαν ενεργοποιήσω το clip limiter, θα έχω μεγάλη συμπίεση όταν μπαίνει σε clipping? Η QSC αναφέρει ότι με sub είναι μερικές φορές πιό punchy χωρίς, και γι' αυτό το είχα απενεργοποιήσει όταν τον πήρα.

P.S. Εκανα σήμερα μιά μικρή ιντερνετική έρευνα γιά ισχυρούς ενισχυτές, και ο RMX 5050 είναι ο ισχυρότερος.

Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι στα επαγγελματικά θα υπάρχουν ενισχυτές 10-15KW, αλλά όχι. Περίεργο, τα γιγάντια arrays τα τροφοδοτούν με πολλούς τέτοιους? :121:

Reaction score
7

Καλησπερα

To eq για να αντισταθμισει το rolloff κατω απο τα 25 hz, χρησιμοποιει ενα shelving φιλτρο το οποιο αναλογως την κλιση της πτωσης που ειχες μπορει να φτανει ή και να ξεπερναει τα +10db σε συχνοτητες κατω των 20 κυκλων.

Δες την κοκκινη καμπυλη εδω

Αυτο πρακτικα σημαινει πως ενω μπορει να παιζεις ''χαλαρα'' και να ταιζεις μολις 100 watt τα σαμπ σου στους 30 κυκλους,στους 15 το eq σου να αναγκαζει τον τελικο σου να δινει 1000 και παραπανω.

Αυτο σε συνδυασμο με την χαμηλη ευαισθησια μας σε χαμηλες συχνοτητες εξηγει το γιατι κλιπαρει σε χαμηλες εντασεις.

Επισης ο δεκαπλασιασμος ισχυος συμβαινει και στα 50 hz οπου το eq εχει αυξησει το σημα κατα 10db για να μπαλωσει την τρυπα του χωρου,και επισης ''τελειωνει'' τον ενισχυτη.

Η λυση:

Καταρχας τα +10db στα 50χζ ειναι αναγκαιο κακο για να παιζεις φλατ,και δεν μπορεις να κανεις τπτ(εκτος απο το να δεις τον χωρο και τη θεση των sub)

Ομως το Boost κατω απο τα 25 ειναι αχρηστο imho,και πραγματικα στεγνωνει τον ενισχυτη και τα μεγαφωνα απο headroom, με ελαχιστη ακουστικη ανταποδοση.Εγω προσωπικα θα χρησιμοποιουσα ενα αρκετα αποτομο φιλτρο τουλαχιστον 24db/oct στα 20 hz.

Αν τωρα καιγεσαι να εχεις sub 20hz(ξαναλεω πως δεν εχει και πολυ νοημα) εχεις 2 επιλογες

1)Πας σε ενα 5050 (ή καποιο αλλο κτηνος) και εχεις αλλα 3-4 Db.(800 βαττ ανα μεγαφωνο)

2)Εναλλακτικα(και οικονομικοτερα καθως προσθετεις μονο εναν 2450) ,αν τα ηχεια σου δεν βουτανε πολυ απο την ονομαστικη αντισταση τους ,τα χωριζεις σε 2 φορτια των 4Ω και γεφυρωνεις απο ενα 2450 σε καθε ζευγος.Ετσι θα εχεις περι το 1κιλοβαττ ανα μεγαφωνο(με την προυποθεση πως αντεχουν...

Reaction score
7

Σχετικα με τους ισχυρους επαγγελματικους , μαλλον πρεπει να ξαναψαξεις:136:

Ο 5050 δεν ειναι ο ισχυροτερος ,ουτε καν απο τη γκαμα της qsc.Δες ενα διακοπτικο (11 κιλακια,παρακαλω) τον pl380 με 2*4kw στα 2Ω.

Για μεγαλυτερα θηρια (στα 12 kg :138:) παιζει ενας lab gruppen 2*7kw fp14000.

Και για πολυκαναλους τυπους υπαρχει στα 20 kw o lab gruppen plm20000q
(πιο ελαφρυς απο τον 2450 στα 17 κιλακια, 1κιλο/kw :135: ) Η τιμη του ειναι λιγο βαρια στα 8χιλιαρικα ,αλλα αν σκεφτεις οτι αλλοι χρεωνουν εναν single ended toso....

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις!

Δέκα λεπτά έψαξα, δεν έκανα υπερβολές! Ο PL380 είναι 5KW στα 8Ω bridged! Ούι! :139:

Μιά ερώτηση που έκανα και πιό πάνω είναι, αν ενεργοποιήσω το clip limiter, τι θα χάσω? Θα έχω μιά συμπίεση τη στιγμή του peak? Από ότι διάβασα, μόνο στις κορυφές. Μήπως αυτή είναι μιά καλή προσωρινή (ή και πιό μόνιμη) λύση?

Γιά το φίλτρο των 30Hz του ενισχυτή ας μη μιλήσω, δεν μπορούσε να είναι 15-20Hz? Τι βλάκες και άσχετοι! :114:

EDIT: Εχω βάλει το Inception, και αν και κατέβασα κι άλλα 2db το sub, το clipping κάνει χορό!

Reaction score
7

Ναι, δουλευει περιπου οπως ενας compressor.

Βεβαια λυση δεν μπορεις να την πεις, ουτε με hifi ουτε με home cinema κριτηρια,καθως θα σου στεγνωσει ολα τα δυναμικα απο τις χαμηλες,εφοσον ηδη οπως λες παιζεις στο οριο.

Ουσιαστικα θα σου φλαταρει το σημα.Αν θες να το κανεις για να μην αποδημησει εις κυριον κατι καντο,αλλα σωστα δεν θα ακουγεται...

Θα πρεπει να δημιουργησεις και αλλο headroom, ειτε προσθετωντας ισχυ ,ειτε αφαιρωντας σημα.

Το εν λογω eq δεν εχει καποιο high pass που να μπορεις να ενεργοποιησεις?

Μια προσωρινη λυση,αν η ενταση που ακους τωρα δεν σε ικανοποιει ,θα ηταν να χρησιμοποιησεις το high pass του ενισχυτη σου,ας ειναι και στα 30χζ.(Σαν να ακουω το βρισιμο...:105:)

Αν ειναι αρκετα αποτομο ,ισως να περιορισει το boost του eq,και να κερδισεις σε εντασεις.
Its a trade off...

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Η αλήθεια είναι ότι σε ρεαλιστικά επίπεδα, το sub παίζει εξαιρετικά τώρα. La Terra trema! :114:

Σε υπερβολικές στάθμες αρχίζουν τα προβλήματα!

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως πολύ σωστά είπες, ζητάει τόσο πολλή ισχύ, που δεν θα σταματήσει το κλιπάρισμα όσο και να το κατεβάσω!

Δε βάζω ούτε φίλτρα, ούτε limiter! :142:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Πως μου είχε ξεφύγει το θέμα?

Τώρα κλονίστηκα, μου άναψες φωτιές! :142:

Crown* να τελειώνουμε, ή να ψάξουμε να βρούμε - να φτιάξουμε ICE bridged? Γίνεται τούτο?

* Αυτός έχει μόνο balanced εισόδους. Πως τονε συνδέω? :114:
Υπάρχει single ended to balanced converter?

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: QSC RMX2450 clipping

Crown* να τελειώνουμε, ή να ψάξουμε να βρούμε - να φτιάξουμε ICE bridged? Γίνεται τούτο?

balanced converter υπαρχουν.

τα ice1000asp δεν γεφυρωνονται(ειναι ηδη γεφυρωμενα) αλλα μπορεις να βαλης
δυο γουφερ στο καθενα.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Re: Απάντηση: Re: QSC RMX2450 clipping

balanced converter υπαρχουν.

τα ice1000asp δεν γεφυρωνονται(ειναι ηδη γεφυρωμενα) αλλα μπορεις να βαλης
δυο γουφερ στο καθενα.

Να σφάξω το σαμπάκι μου??? :111:

Νοοοοοοοοόου! :114:

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: QSC RMX2450 clipping

Να σφάξω το σαμπάκι μου??? :111:

Νοοοοοοοοόου! :114:
φτιαξε εναν hypex ucd2k τοτε να γουσταρης.

1χ2500/4ohm εκτος αν θες παραπανω

υ.γ.καλα τι sub ειναι αυτο με 4χ10 δεν ειναι ιδιοκατασκευη;

Reaction score
7

Δεν σφαζεις τιποτα,την καλωδιωση αλλαζεις.
Οπως ανεφερε ο back υπαρχουν converter αλλα γιατι θες να μετατρεψεις το σημα σε balanced?
Τοσο μακρυα απο τον pro θα ειναι ο τελικος??

Για 1-2 μετρα αποσταση η δουλεια γινεται αψογα με εναν απλο ανταπτορα

Reaction score
1.772

Δεν σφαζεις τιποτα,την καλωδιωση αλλαζεις.
Οπως ανεφερε ο back υπαρχουν converter αλλα γιατι θες να μετατρεψεις το σημα σε balanced?
Τοσο μακρυα απο τον pro θα ειναι ο τελικος??

Για 1-2 μετρα αποσταση η δουλεια γινεται αψογα με εναν απλο ανταπτορα

σε καποιους ενισχυτες true balanced αν εν δωσεις Balanced σημα
αποδιδουν τη μιση ισχυ.

βεβαια αυτοι ειναι ψευδοbalanced και ενας ανταπτορας αρκει.

Reaction score
7

Ναι εχεις απολυτο δικιο,ισχυει,
αλλα δεν το συναντας ευκολα στους επαγγελματικους.
Συνηθως εχουν απλο σταδιο εισοδου που δουλευει και με unbalanced σημα για λογους ευκολιας στη χρηση(επαγγελματικοι...).

Ο xls ειναι ενας απο αυτους

edit:σορρυ μαλλον αυτο εννουσες στην τελευταια σου προταση

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αν ο προενισχυτής σου έχει μόνο RCA εξόδους, και επιλέξεις διακοπτικό τελικό ο οποίος έχει μόνο XLR εισόδους, τότε υπάρχει περίπτωση να μην οδηγείται σωστά από τον προ σου παρά μόνο αν παρεμβληθεί ενεργό στάδιο μετατροπής unbalanced --> balanced, και ο λόγος δεν έχει να κάνει τόσο με το μήκος του καλωδίου όσο με την ικανότητα οδήγησης του τελικού από τον προενισχυτή.

Π.χ. κάτι σαν το TASCAM LA40 MK3

back, εσύ τι λες;

EDIT:
Μην κολλήσετε στο συγκεκριμένο Τascamάκι και στα κοντά 400 Ευρώ που στοιχίζει.
Παράδειγμα έφερα...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αν επιλέξεις διακοπτικό τελικό...
καλή ώρα...

...
τα ice1000asp δεν γεφυρωνονται (ειναι ηδη γεφυρωμενα) αλλα μπορεις να βαλης δυο γουφερ στο καθενα.
Ή αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιους κινέζικους κλώνους τους...

...
τότε υπάρχει περίπτωση (ο τελικός σου) να μην οδηγείται σωστά από τον προ σου παρά μόνο αν παρεμβληθεί ενεργό στάδιο μετατροπής unbalanced --> balanced.
...
κυρίως για λόγους οδήγησης.

ΥΓ.
Δε γνωρίζω ποιον προενισχυτή έχεις, ενώ, αν μπορούσα να διαλέξω, θα επέλεγα διακοπτικό τελικό.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Απαντήσεις!

Κι εγώ θα προτιμούσα διακοπτικό.

Για Pre χρησιμοποιώ Pioneer SC-LX82, τελικό έχω Rotel με ICE. Δεν έχουν XLR.

Το Sub είναι James, Αμερικάνικο, με 4 10ιντσα στη σειρά, sealed, 8Ω. Εχει ένα σετ μπόρνες, σε εσοχή που δεν χωράει δεύτερο. Τα πουλάνε μαζί με τον QSC. Γιά είσοδο χρησιμοποιώ την DIN (καρφί).

Αν δεν υπήρχε το περίεργο -10db dip στα 50Hz στο χώρο μου, δεν θα έπαιρνα Eq, και θα δούλευε χωρίς κλιπάρισμα, όπως και δούλευε 1 χρόνο τώρα.

Ερωτήσεις!

Οι Κινέζικοι κλώνοι έχουν υψηλότερη ισχύ? Είναι αξιόπιστοι? Ηχητικά τι λένε? Υπάρχει γενικά διακοπτικός +2500W/8Ω?

O Hypex που έφτιαξε ο back τι λέει? Που είναι οι φωτό???

Αν όχι, το ξεχνάμε, ή γίνεται τίποτα άλλο χωρίς πολλά σφαξίματα? :107: Το Eq έχει 2 εξόδους Sub, με χωριστό calibration.

Αν πάμε στον Crown, θα παίξει σίγουρα με adaptor, αφού έχει μόνο XLR, ή θα κλαίμε?:114:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67