quadraphonic record 1975

Reaction score
1.127
Δίσκος του 1975, της εταιρίας quadraphonic (QTV-S),made in usa, γράφει τα παρακάτω και αναρωτιέμαι τι θέλει να πει ο ποιητής...
''this quadraphonic record was made using the ''sansui QS'' matrix encoder.Use of the encoding process permits the production of compatible recording that contains 2-channel stereo and 4-channel quadraphonic programme information ,without loss in frequency response,dynamic range, etc.
The compatibility feature of this recording process makes this type of record a good investment for the future.When this record is played through your present stereo system it will be reproduced in improved full fidelity 2-channel stereo sound.With the addition of a decoding amplifier and two extra speakers to your pesent stereo system it will permit you to reproduce the full quadraphonic information on this record.''

Είναι μια συλλογή ιταλών συνθετών κλασσικής μουσικής με πολύ καλό ήχο αν σκεφτώ την εποχή που ηχογραφήθηκε και την εταιρία που δεν είναι από τα μεγάλα ονόματα.
Η απορία μου είναι:έκαναν τετρακάναλες ηχογραφήσεις του 75?Υπήρχαν και ενισχυτες που τις υποστηρίζανε?Δηλαδή με 4 κανάλια?
Η κάπου χάθηκα στη μεταφραση...

Reaction score
3.085
Για να είμαστε πλήρεις:

http://www.surrounddiscography.com/quaddisc/quadplay.htm

http://www.surrounddiscography.com/quaddisc/quadplay.htm

https://quadraphonicaudio.wordpress.com/2009/07/12/cd-4/

Στη δισκοθήκη μου έχω 3-4 δίσκους, ένας σε CD-4 και οι άλλοι σε QS, κανένας σε SQ. Αλλά, φευ, ποτέ μου δεν μπόρεσα να αποκτήσω, ούτε decoder(s), ούτε κάποια από τις περίφημες κεφαλές με Shibata stylus. :(

Οπότε, η μοίρα τους έμελλε να ακούγονται μόνο σε στέρεο.

Πάντως, στην εποχή της η "τετραφωνία" απετέλεσε ένα εξαιρετικά δημοφιλές σπορ, με πολλούς οπαδούς, άσχετα αν έσβησε γρήγορα. Και, κακά τα ψέμματα, για πολλούς ήταν ο προπομπός των σημερινών (και χθεσινών) πολυκάναλων ηχητικών συστημάτων.

Reaction score
1.187
Η απορία μου είναι:έκαναν τετρακάναλες ηχογραφήσεις του 75?Υπήρχαν και ενισχυτες που τις υποστηρίζανε?Δηλαδή με 4 κανάλια?
Η κάπου χάθηκα στη μεταφραση...
Ναι κάποτε στο παρελθόν....
Δες εδώ πόσους είχε η Sansui: http://www.sansui.us/Quad.htm
Και άλλους τόσους η Kenwood, η JVC...

Reaction score
1.127
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Δεν ήξερα οτί η αρχή των πολυκάναλων συστημάτων είχε γίνει τόσο παλιά και σήμερα ακούγωντας αυτόν τον δίσκο τράβηξε την προσοχή μου η σημείωση στο οπισθόφυλλο του.Πρέπει να ήταν το hi end της εποχής,τουλάχιστον όσον αφορά τη τιμή.Φαντάζομαι ότι θα είχαν τουλάχιστον διπλάσια τιμή από έναν μέσο δικάναλο ενισχυτή.Αν συνυπολογίσεις και τα τέσσερα ηχεία αντί των δύο...

Reaction score
1.187
Υπήρχαν και 4κάναλα μαγνητόφωνα, και 4κάναλοι αποκωδικοποιητές...
Τελικά όμως δεν «περπάτησε» η ιδέα του τετρακάναλου ήχου εκείνες τις εποχές.

Reaction score
1.127
Υπήρχαν και 4κάναλα μαγνητόφωνα, και 4κάναλοι αποκωδικοποιητές...
Τελικά όμως δεν «περπάτησε» η ιδέα του τετρακάναλου ήχου εκείνες τις εποχές.
Μάλλον γιατί δεν εφαρμόστηκε στις ταινίες καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε home cinema.Μόλις μπήκε η ταινία στο σπίτι μας εμπνεύστηκε κάποιος την ιδέα να ακούμε τους ήχους από πολλά κανάλια.
Βέβαια το να άκουγα το σαξόφωνο του Sonny Rollins από το ένα ηχείο ενω το μπάσο του chambers να έρχεται από αλλου δεν θα με χάλαγε.Που λέει ο λόγος,εγώ δεν ζούσα τότε....

Reaction score
1.187
Ναι πράγματι ο κινηματογραφικός ήχος έφερε τα πολλά κανάλια σπίτι μας τελικά. Και εδώ που τα λέμε μάλλον έτσι είναι και πιο σωστά. Ο κινηματογραφικός ήχος έχει τα surround για να μάς βάζει μέσα στην δράση της ταινίας. Αντίθετα στην μουσική όταν παρακολουθούμε μια συναυλία, η μουσική έρχεται από μπροστά. Δεν είμαστε πάνω στην σκηνή ανάμεσα στα όργανα για να ακούμε κάποια από αυτά μπροστά μας και κάποια από πίσω μας. Άρα πιο σωστά ακούγεται η στερεοφωνία για την αναπαραγωγή της μουσικής.

Reaction score
715
Ο "από πάνω μου" έχει ένα sansui τετραφωνικό του τότε και παίζει super! Αν μπορέσω θα τραβήξω καμιά φωτογραφία και θα την ανεβάσω για τα γούστα.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.477
Εάν δεν απατώμαι κι οι The Who είχαν πειραματιστεί με τετραφωνική ηχογράφηση, στο Quadrophenia.

Edit: μάλλον έκανα λάθος.

Last edited:

Reaction score
1.127
Ο "από πάνω μου" έχει ένα sansui τετραφωνικό του τότε και παίζει super! Αν μπορέσω θα τραβήξω καμιά φωτογραφία και θα την ανεβάσω για τα γούστα.
Καλημέρα, αν μπορούσες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το δούμε..
Kohmst έχεις δίκιο για το στερεοφωνικό ήχο και τη συναυλία που ανεφερες.
Από την άλλη αυτό είναι υποκειμενικό.γιατι να μη φανταστούμε ότι έχουμε κλείσει ένα κουαρτέτο εγχόρδων για πριβέ συναυλία και εμείς καθόμαστε στη μέση? Να γίνουμε για λίγο κροισοι☺☺

Reaction score
1.187
Ναι περιμένουμε τις φωτογραφίες.

Reaction score
1.173
Έχω τα ίδια πικαπ & ενισχυτή.:)

Παροπλισμένα λόγο αναμνήσεων.

Εντυπώσεις;

Ο ενισχυτής είναι ένα πολύπλοκο μηχάνημα και καθόλου ευκολοσυντήρητο. Θα την θέλει την περιποίηση του.
Εντυπωσιακό το παλμογραφάκι :) που δείχνει την στάθμη.

Από ήχο συμπαθητικό.

Το συγκεκριμένο πικαπ εάν έχει πολύ δουλέψει έχει θέματα του.
  1. με τις επαφές εσωτερικά που απομονώνει το σήμα της κεφαλής ένα ράουλο καθώς περιστρέφεται κατά το ξεκίνημα και σταμάτημα.
  2. τα ποντεσιόμετρα που ρυθμίζεις τις στροφές θέλουν καθάρισμα.
Ότι χρειαστείς ρώτα.

Να τα χαρείς. :drinks:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.871
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef