- Reaction score
- 1
Φίλε Γιώργο (G.Kar), δεν ξέρω για τους άλλους reviewers. Μπορώ να σου πω για εμένα, ότι το 85% των δοκιμών που έχω κάνει στο Digital Vision και στο High Fidelity περιείχαν θετικά σχόλια επειδή είχα το ελεύθερο να επιλέγω μηχανές που μου άρεσαν και θεωρούσα ότι έπρεπε να δοκιμαστούν και να γίνουν γνωστές παραέξω. Βέβαια, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν μερικές μηχανές που ενώ πίστευα πως θα αποδώσουν πολύ καλά, αυτές απέδιδαν χειρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που με έκανε να αναφέρω τα ψεγάδια τους χωρίς κανένα πρόβλημα και δισταγμό.g.kar said:Για ποιο λόγο οι περισσότεροι reviewers δεν γράφουν τα αρνητικά τους σχόλια για την απόδοση μιας συσκευής που δοκιμάζουν?
Επίσης, υπήρξαν φορές που ενώ είχα κάνει πολλές βόλτες και πολλές ακροάσεις, δεν είχε τύχει να βρω κάτι ενδιαφέρον και έτσι έπαιρνα για δοκιμή κάποιες από τις μηχανές που πήγαιναν κάθε μήνα στο περιοδικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είχε τύχει να πέσει στα χέρια μου μηχανή που να μην μου αρέσει, πράγμα που δεν δίσταζα να γράψω.
Αλλά όπως σου είπα και παραπάνω, οι περισσότερες μηχανές που έχω κάνει τεστ, ήταν επιλεγμένες από εμένα γιατί τις είχα ακούσει κάπου, μου είχαν κάνει κλικ και ήθελα πάση θυσία να τις κάνω τεστ. Είναι η τρέλα που σε πιάνει όταν ακούσεις κάτι καλό και θες να το πεις σε όλους όσους ξέρεις και σε καταλαβαίνουν γιατί έχουν την ίδια τρέλα. Μηχανές όπως το Lindemann 820, το ASR Basis Phono, η Clearaudio Stradivari, το σετ προ-τελικού της Burmester, το Audiomeca Obsession II, το Benchmark Media DAC-1, ο Gryphon Diablo και Callisto, ο Octave HP-500SE, το ψηφιακό σύστημα της Transport/DAC της EMM Labs και πολλές άλλες που δεν έρχονται στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, ήταν αυτές οι μηχανές που με εντυπωσίασαν και με κέρδισαν με την απόδοση τους.
Σκοπίμως έχω κρατήσει μια απόσταση από αυτές τις "ιστορίες", επειδή δεν θέλω ποτέ να βάλω ο ίδιος θηλιά στον λαιμό μου, η οποία θα σφίγγει αν δεν κάνω αυτό που μου λένε οι άλλοι. Θέλω να είμαι αυτόνομος και μακριά από αυτούς τους συσχετισμούς, γεγονός που μέχρι τώρα έχω πετύχει. Για τον λόγο αυτό, δεν γνωρίζω αν τα περιοδικά και οι εκδότες φοβούνται αυτή την πιθανότητα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και από τις δύο πλευρές με θύμα τον καταναλωτή. Από την πλευρά του περιοδικού βγαίνει η μισή αλήθεια και από την πλευρά του αντιπροσώπου υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης, γεγονός που μεταφράζεται σε εμπαιγμό εις βάρος του καταναλωτή.g.kar said:Αν το πράξουν, υπάρχει κίνδυνος ο αντιπρόσωπος να μην ξαναστείλει στο περιοδικό μηχανήματα για δοκιμή?
Πιστεύω ότι αν ένα περιοδικό γράψει αρνητικά σχόλια για το μηχάνημα Α του τάδε αντιπροσώπου, τότε θα συμβούν δύο πράγματα: α) Το προϊόν Α δεν θα πάει καλά στην αγορά, και β) Το περιοδικό θα δείξει ότι "δεν μασάει", αυξάνοντας την αξιοπιστία του. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι εις βάρος του αντιπροσώπου. Όμως, όταν ο ίδιος αντιπρόσωπος στείλει στο περιοδικό ένα άλλο μηχάνημα, το οποίο αξίζει πραγματικά, τότε αυτός είναι που θα ωφεληθεί περισσότερο, αφού το περιοδικό με την αυξημένη αξιοπιστία θα μιλήσει θετικά για την μηχανή του αντιπροσώπου.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει περιοδικό που να αγοράζει τα μηχανήματα που πρόκειται να κάνει τεστ. Οι αντιπρόσωποι τα δανείζουν στα περιοδικά.g.kar said:Αν οι αντιπρόσωποι δεν σας έδιναν δανεικά μηχανήματα για δοκιμή, το περιοδικό Ηigh Fidelity θα τα αγόραζε για να μπορέσει να τα δοκιμάσει και στη συνέχεια να τα παρουσιάσει στο περιοδικό? Με λίγα λόγια το περιοδικό High Fidelity αγοράζει μηχανήματα ή μόνο δοκιμάζει αυτά που τις δίνουν για δοκιμή οι αντιπροσωπείες?