Reviewers ανάμεσά μας...

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Εχουμε πει ότι το εύκολο είναι να βρούμε τις διαφορές.
Το δύσκολο είναι να καταλάβουμε ποιό είναι το καλύτερο,το σωστότερο σε ανάλυση,χροιές,εικόνα κλπ. :)
Και καλά εμείς σαν χομπίστες,σαν καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε και κανα λαθάκι, ούτως ή άλλως εμείς θα την πληρώσουμε,οι reviewers όμως, με τι μέτρα και σταθμά,με τι αστάθμητους παράγοντες και σε τι γραμμένους και άγραφτους νόμους υπακούουν ?Το γράφω έτσι γιατί εμείς πάλι θα την πληρώσουμε εαν τους πιστέψουμε.

Με τι μέτρο σύγκρισης και σε τι χώρους κάνουν δοκιμές και βγάζουν συμπεράσματα? :?: :(
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Το ίδιο και χειρότερα είναι Σπύρο. Που νομίζεις ότι θα έχει περισσότερες διαφορές από τα 300€ στα 2000€ ή από τα 7.000€ στα 18.000€? Κάτι λέγαμε κάποτε για τεχνικοοικονομική ανάλυση στο σπορ...

- Θυμίζω τα της stepcom:

Οι αντιπρόσωποι στις διάφορες κατηγορίες τιμής ήταν

•   Harman Kardon HD 970, στη κατηγορία των 400ευρώ,
•   Marantz cd 63 kis (transport) + Behringer SRC 9624, στην κατηγορία των 650ευρώ (τροποποιημένα από τον G.Kar),
•   Sony 50, στην κατηγορία των 880ευρώ,
•   Primare CD 21, στην κατηγορία των 1400-1500ευρώ (ανάλογα χρώματος),
•   Pierre L. Obsession II, στην κατηγορία των 1900ευρώ,
•   AudioNet Art V.2, στην κατηγορία των 3000ευρώ,
•   Krell Sacd Stand, στην κατηγορία άνω των 3000ευρώ.
- Αν μας πει κάποιος πόσο έχει το Krell θα σας πω ποιό είχε βγει τελευταίο...

Όταν μιλάμε για σοβαρά πολύωρα test, τα blind είναι η πιο αντικειμενική μέθοδος ακόμη κι αν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Αν κάτσουν 2 φιλαράκια να δούνε τι γίνεται, ας κάνουν ότι θέλουν.

Ο Γιώργος σωστά το θέτει. Το δύσκολο δεν είναι να καταλάβουμε αν υπάρχουν διαφορές, αλλά αν αυτές είναι καλές ή κακές και πιο είναι το πιο σωστό άκουσμα.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Νίκο ξαναλέω άλλο 1000€ με 2000€ και 3000€ και άλλο 18000€...

Μην μπλέκουμε την ****** με την βούρτσα...

Και δεν μιλάμε για μία περίπτωση (Krell)...

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μεθοδολογία σε ότι γίνεται.

Θες τυφλό τεστ;
Οργάνωσέ το σωστά. Βάλε 5-6 μηχανήματα και βρες το καλύτερο...

Θες απλά να επιβεβαιώσεις την άποψή σου;
Μάζεψε 3-4 φιλαράκια και ακούστε τα μηχανήματα...
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Νικόλα και προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Απλές απορίες και ερωτηματικά είναι αυτά που γράφω,τα οποία με προβληματίζουν αρκετά τα τελευταία χρόνια και κάποια στιγμή θα ήθελα να απαντηθούν.

Το διευκρινίζω αυτό για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Σπύρος Μπλάτσιος said:
Νίκο (συγνώμη για τον ενικό αλλά μου την σπάει ο πλυθηντικός ευγενίας) συμφωνώ με τις ενέργειές σου, διαφωνώ όμως με την μέθοδο. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους τυφλές δοκιμές με μηχανήματα που έχουν τεράστιες διαφορές στην αξία τους δεν έχουν νόημα. Από τα 3000 στα 7000 και απο εκεί στα 18000 μιλάμε για μηχανήματα άλλης κατηγορίας, και σαφώς θα υπάρχουν ακουστές διαφορές στα μηχανήματα. Πιο λογικό θα ήταν να γίνει δοκιμή με μηχανηματα παραπλήσιας αξίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αισθητές διαφορές και αν κάποιο μηχάνημα υπερέχει του ανταγωνισμού.
Σπύρο, καλύτερα στον ενικό. Επί του θέματος μας, σας βλέπω λίγο βιαστικούς για να με πιάσετε από τα μαλλιά. Όπως θα διάβασες στην απάντηση μου, αναφέρω ότι στο συγκεκριμένο τεστ είχα κάνει και δοκιμή του EMM Labs με ένα άλλο ψηφιακό σύστημα των 17000 ευρώ, αλλά για λόγους ευνόητους δεν θέλω να βάλω κάποια φωτογραφία. Παρακάτω θα δεις το quote της απαντήσεως.
Korakakis Nicholas said:
Στο ίδιο τεστ, είχε χρησιμοποιηθεί και ένα άλλο player των 17000, όπου και πραγματοποιήθηκε μια άμεση A to B τυφλή δοκιμή. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να παρουσιάσω αυτή τη φωτογραφία. Από την άλλη, αυτά που γράφτηκαν περιείχαν επακριβώς τα αποτελέσματα της δοκιμής.
Η λογική σύγκριση, όπως πολύ σωστά λες και εσύ, με κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν από την ίδια κατηγορία τιμής... έγινε και μάλιστα κράτησε πολλές ημέρες μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα. Η σύγκριση με τα μηχανήματα των 3000 και των 7000 έγινε γιατί είναι πολλές οι φορές που έχει πέσει στα χέρια μου μηχανή που να αξίζει 20000 και να παίζει χειρότερα από μηχανή που άξιζε 5000. Αφού λοιπόν το μηχάνημα έπαιξε πολύ καλύτερα από τα άλλα δύο, συγκρίθηκε και με το άλλο ψηφιακό σετ των 17000 ευρώ. Μην φοβάστε, δεν είμαι κανένας βλάκας. Αυτό που κάνω το κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

Σπύρος Μπλάτσιος said:
Ποιος αποφασίζει το πια μηχανήματα θα πανε προς δοκιμή? Ο reviewer ή ο εκδότης? Γιατί όλο και περισσότερο βλέπω μηχανήματα αξίας ενός μικρού αυτοκινήτου (και άνω) να φιγουράρουν στα περιοδικά. Μηχανηματα μέσης και χαμηλής κατηγορίας τείνουν να εξαφανιστούν....
Το ερώτημα που υπέβαλες είναι πολύ καλό. Στο High Fidelity υπάρχει μια σχετική ελευθερία σε αυτό το θέμα. Από την μια υπάρχουν κάποιοι αντιπρόσωποι που θέλουν να υποβληθεί το μηχάνημα τους σε διαδικασία δοκιμής και γι' αυτό το στέλνουν στα γραφεία του περιοδικού και από την άλλη είμαστε και εμείς οι δοκιμαστές που συνεχώς ψάχνουμε για κάτι καινούριο, κάτι καλό και γενικώς κάτι που πιστεύουμε ότι αξίζει να δοκιμαστεί. Πιστεύω ότι κάπως έτσι κινούνται και τα άλλα περιοδικά.

Όσον αφορά την κατηγορία τιμής των μηχανημάτων που φιγουράρουν στα περιοδικά, μπορώ να πω τουλάχιστον για εμάς ότι είναι καθαρά θέμα τύχης. Δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο τεύχος έκανα το Audio Nemesis των 500 ευρώ και το EMM Labs των 18000 ευρώ, ενώ για το επόμενο τεύχος μόλις τελείωσα την δοκιμή ενός ολοκληρωμένου αξίας 4500 ευρώ, που κυριολεκτικά με εξέπληξε. Άσχετα με την κουβέντα μας, το μηχάνημα αυτό πρέπει να το ακούσετε. Θα είναι και μια ευκαιρία να με κρίνετε για τα όσα έχω γράψει. Το μόνο ότι θα πρέπει να του δώσετε ένα περιθώριο τουλάχιστον τριών ημερών συνεχούς "επαφής" με το δίκτυο της Δ.Ε.Η., είτε σε φάση standby είτε σε κανονική λειτουργία, προτού βγάλετε τα όποια συμπεράσματα σας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα... ακούστε το και πείτε μου την γνώμη σας.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Σπύρος Μπλάτσιος said:
Νίκο ξαναλέω άλλο 1000 με 2000 και 3000 και άλλο 18000...

Μην μπλέκουμε την ****** με την βούρτσα...

Και δεν μιλάμε για μία περίπτωση (Krell)...

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μεθοδολογία σε ότι γίνεται.
Σπύρο, όπως θα δεις από τα γραφόμενα μου παραπάνω, η μεθοδολογία υπάρχει. Από την μια διαπιστώθηκε ότι το μηχάνημα των 18000 παίζει καλύτερα από των 3000 και των 7000 και στην συνέχεια εξετάσθηκε αν παίζει καλύτερα και από τον ανταγωνιστή του στα 17000. Πιστεύω ότι η μεθοδολογία είναι πολύ σωστή, αφού ακολουθήθηκε μια σειρά. Νομίζω ότι δεν θα πρόσεξες αυτό που έγραψα για το μηχάνημα των 17000 και γι' αυτό έγραψες τα όσα έγραψες.
Σπύρος Μπλάτσιος said:
Θες τυφλό τεστ;
Οργάνωσέ το σωστά. Βάλε 5-6 μηχανήματα και βρες το καλύτερο...

Θες απλά να επιβεβαιώσεις την άποψή σου;
Μάζεψε 3-4 φιλαράκια και ακούστε τα μηχανήματα...
Αυτό ακριβώς κάνω. Την επόμενη φορά είσαι καλεσμένος. Θα κάνουμε τις ακροάσεις μας, τις δοκιμές μας, τα συγκριτικά μας και αφού μας έχει πέσει η μέση από το κουβάλημα, θα φάμε και κανένα σουβλάκι για να αναπληρώσουμε.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Συγγνώμη Σπύρε για το μπέρδεμα της... βούρτσας αλλά, :lol:...
...γιατί εξ ορισμού πιστεύεις ότι το μηχανάκι των 18.000€ παίζει καλύτερα από αυτό των 7.000€ και κανένα blind test δεν χρειάζεται?

Άμα έχεις κάποιο μυστικό πες το βρε παιδί...

- Πραγματικά δεν σε καταλαβαίνω...  :?



p.s. Η περίπτωση krell είναι και γμ τα παραδείγματα...
 

Μηνύματα
13
Reaction score
0
Πολύ ωραίο το θέμα που ξεκίνησε ο κ. Τσαρουχάς. Θα ήθελα και εγώ να κάνω δύο ερωτήσεις που με απασχολούν.
1-Επειδή έχω δει με τα ματακια μου μερικά πραγματάκια και απο τοτε καποιοι μύθοι έσβησαν :shock: θελω να ρωτήσω πόσοι ειναι οι reviewers που εχουν στην διάθεση τους τόσα μηχανήματα όπως πχ ο Νικόλας για να κάνουν ένα τεστ?
2-Επίσης ερωτώ πως προλαβαίνουν και βγαζουν μέσα σε 1 μηνα περισότερα από 2 μηχανήματα. Έχω δει σε καποια περιοδικά μερικούς να βγάζουν καμια δεκαριά και έχω ακούσει ότι μερικοί άλλοι δεν τα ακούνε καθόλου. Ισχύει?
Νικόλα είναι προς τιμή σου που μέχρι τώρα είσαι μόνο εσύ που βγαίνεις και μιλάς. Δεν περιμένω από εσένα απαντηση στρο 2.
 

Μηνύματα
950
Reaction score
495
Πάντως παιδιά για να πω και κάτι σχετικό άσχετο δεν πιστεύω πλέον ότι υπάρχει λόγος blind test. Κι εγώ στην αρχή έτσι πίστευα αλλά μετά την ακρόαση στην Stepcom τις

διαφορές θα τις άκουγα έτσι κι αλλιώς. Αρκεί να μην είσαι biased σε κάποια συσκευή  :wink:. Πιστεύω ότι έχω καλά αυτιά - αλλά όχι golden ears και τέτοια και το νο.32 το

ξεχώριζα αμέσως ακόμη και όταν άλλαξε νούμερο...Ας μην είμαστε τόσο πιεστικοί λοιπόν με τα τυφλά τεστ. Απλά η άποψή μου..
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Νίκος Τσαρουχάς said:
Συγγνώμη Σπύρε για το μπέρδεμα της... βούρτσας αλλά, :lol:...
...γιατί εξ ορισμού πιστεύεις ότι το μηχανάκι των 18.000€ παίζει καλύτερα από αυτό των 7.000€ και κανένα blind test δεν χρειάζεται?

Aμα έχεις κάποιο μυστικό πες το βρε παιδί...
Δεν πιστεύω εξ ορισμού τίποτε...

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι θα υπάρχουν διαφορές έστω μικρές, αλλά αν δεν ακούσω μπορώ να κάνω μόνο ικασίες (εφόσον φυσικά έχει γίνει τίμια τιμολόγηση από πλευράς κατασκευαστών). Έχω ακούσει μηχανήματα αρκετών χιλιάδων € που δεν μου έλεγαν μία και άλλα με αρκετά χαμηλές τιμές που μου άρεσαν πολυ. Το μηχάνημα των 3000€ όμως συγκρινόμενο με αυτό των 18000€ τι διαφορές θα έχει?

Και ξαναλέω για το Krell ξέρετε πολλούς που αγοράζουν cd players της Krell?
Μήπως είναι τυχαίο ότι το βασικό προϊόν της εταιρίας είναι τα ενισχυτικά, ενώ τα CD παίζουν ρόλο αλάμπουκα???

Πάντως παιδιά για να πω και κάτι σχετικό άσχετο δεν πιστεύω πλέον ότι υπάρχει λόγος blind test. Κι εγώ στην αρχή έτσι πίστευα αλλά μετά την ακρόαση στην Stepcom τις διαφορές θα τις άκουγα έτσι κι αλλιώς. Αρκεί να μην είσαι biased σε κάποια συσκευή Wink. Πιστεύω ότι έχω καλά αυτιά - αλλά όχι golden ears και τέτοια και το νο.32 το ξεχώριζα αμέσως ακόμη και όταν άλλαξε νούμερο...Ας μην είμαστε τόσο πιεστικοί λοιπόν με τα τυφλά τεστ. Απλά η άποψή μου..
Όσο για το τυφλό τεστ δεν το θεωρώ πανάκεια.

Γενικά, θεωρώ τον ρόλο του δοκιμαστή συσκευών ήχου άχαρο, μιας που πρέπει να περιγράψει με λόγια την ηχητική απόδοση μίας συσκευής. Και το κυριώτερο πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος γράφει, γράφει ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Εκφράσεις του στυλ "στρογγυλεμένα χαμηλά", "ελαφρύς κόκκος στις μεσουψηλές", "σκάβει το αυλάκι και βγάζει την πληροφορία" κλπ κλπ μπορεί να εντυπωσιάζουν τον ανίδεο ή τον πρωτάρη στον ήχο, και να ικανοποιούν τον "άξιο" reviewer, αλλά προσωπικά μου μεταφέρουν ελάχιστη πληροφορία. Γιατί απλά δεν μπορώ να ξέρω αν το συγκεκριμένο άτομο είναι biased ως προς μία συσκευή, ή μία εταιρία, ή ένα συγκεκριμένο στυλ ήχου ή ακόμα αν κάνει διαφήμιση και όχι κριτική.

Με ένα τυφλό τεστ με ένα πάνελ ακροατών μπορούμε να αντικειμενικοποιήσουμε (στο μέτρο του δυνατού) μία υποκειμενική δοκιμασία όπως η περιγραφή της ηχητικής απόδοσης ενός μηχανήματος. Δεν είναι λοιπόν σωτηρία αλλά μπορεί να βοηθήσει κάποιον να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως φυσικά μπορεί να βοηθήσει και ένας πιο προσεκτικός τρόπος γραφής από τους "reviewers με τα χρυσά αυτιά" που "αναγνωρίζουν χροιές από ξύλινα πολύμπριζα" καλπ κλπ.

Θυμηθείτε μία παρόμοια συζήτηση που έγινε πριν καιιρό...
http://www.avsite.gr/smf/index.php?topic=7941.0
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Πάρα πολλοί έχουν αγοράσει κι απ' το krell, δεν υπάρχει αμφιβολία, να σας στείλω κριτικές καταπληκτικές...

- Στις μέρες μας πρέπει, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συσκευή ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ τιμής και προελεύσεως (δεν το συζητάω καν για τις ψηφιακές), να μπαίνει σε τέτοιου είδους διαδικασία αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Ειδικά σε μεγάλες κατηγορίες τιμών, από 3.000€ και πάνω, οι διαφορές είναι τόσο μικρές που ΜΟΝΟΝ με ένα σωστό blind test μπορείς να τις κάνεις κατ' αρχάς συγκεκριμένες και δεύτερον να αποφασίσεις για την κολοκυθόπιτα. Όταν αποφασίζει ο οποιοσδήποτε Κορακάκης, ότι το player των 18.000€ είναι καλύτερο από αυτό των 7.000€ και η άποψή του θα γραφτεί σε ένα έντυπο ειδικού τύπου μεγάλης κυκλοφορίας, έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για να ΜΗΝ υποβάλει τις συσκευές σε τυφλό test στο οποίο φυσικά δεν θα είναι ο μόνος ακροατής. Τις εκθέσεις ιδεών θέλουμε να αποφύγουμε όχι τα σωστά test. Ταυτόχρονα θέλουμε να αποφύγουμε μπαρούφες χιλιάδων ευρώ, για τις οποίες διαβάζουμε κάθε μέρα, πέραν του δέοντος, καλές κριτικές. Τα υπόλοιπα είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες...

- Αρκεί να μην είσαι biassed λέει ο Χρήστος πολύ σωστά. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το θεωρήσεις σίγουρο. Δεν ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες εμπειρίες και σαφέστατα η γνώμη του ενός επηρεάζει και τις γνώμες των άλλων. Και σε μένα δεν αρέσουν αλλά όταν μιλάμε για σωστά test ακροάσεων, θέλουμε δεν θέλουμε, δεν υπάρχει πιο σωστός τρόπος από το blind test.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Επίσης πρέπει να πω ότι το τυφλό test μεταξύ ενός πολύ ακριβού προϊόντος και ενός αρκετά φθηνότερου, το χρωστάμε, το οφείλουμε στον κατασκευαστή του. Επειδή το τιμολογεί φθηνά ή απλά πιο τίμια, δεν θα τον καταδικάσουμε θα τον στηρίξουμε...
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Νικόλα καλημέρα!

Μια ερώτηση που έχει να κάνει με τα υποκειμενικά κριτήρια των reviewers.
Έχει τύχει ποτέ να διαβάσεις στον ειδικό τύπο τόσο στο περιοδικό που εργάζεσαι η και σε κάποιο άλλο, αξιολόγηση συσκευής που να έρχεται σε αντίθεση με τις δικές σου προσωπικές εκτιμήσεις αφού εννοείται έχεις δοκιμάσει την συσκευή και έχεις ισχυρή άποψη. Αν ναι που νομίζεις ότι οφείλεται η διαφορετική εκτίμηση? 1. Σε συμφέροντα, 2. Στα συνωδά μηχανήματα, η 3. Στο γούστο του reviewer? Αν οφείλεται στα συνωδά μηχανήματα τότε ποίος είναι ο ρόλος τον μηχανημάτων αναφοράς, η μήπως αυτά πάνε πακέτο?
Και κάτι τελευταίο, το λεγόμενο ταίριασμα τον μηχανημάτων, πόσο κοντά είναι στα συστήματα αναφοράς?


Χαιρετισμούς από Κύπρο! :wink:
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Συμφωνώ με την άποψη του Νίκου του Τσαρουχά σχετικά με το μέγεθος της ευθύνης που φέρει κάποιος όταν δοκιμάζει μια συσκευή 18000 ευρώ, αλλά και γενικότερα μια οποιαδήποτε συσκευή οποιασδήποτε αξίας.

Επίσης, καταλαβαίνω απόλυτα την σχετική δυσπιστία του Σπύρου, η οποία φαντάζομαι πως πηγάζει από τις αμέτρητες μπαρούφες που έχουν γραφτεί κατά καιρούς. Σπύρο, σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ έχω διαβάσει άλλες τόσες μπαρούφες.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο Νίκος ο Τσαρουχάς έχει δίκαιο στο ότι θα πρέπει να γίνονται όλες οι δυνατές δοκιμές πριν προβούμε σε κάποιο συμπέρασμα. Για παράδειγμα, όταν μου έφεραν το EMM Labs στο χώρο ακρόασης και μου είπαν ότι κοστίζει 18000, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να το συγκρίνω με το cd των 3000 και στη συνέχεια με των 7000, για να εξασφαλίσω ότι "at least" κάνει αυτό που οφείλει να κάνει. Δηλαδή να παίζει καλύτερα από τα άλλα δύο φθηνότερα προϊόντα του. Αφού σιγουρεύτηκα για αυτό, τότε το έβαλα δίπλα δίπλα με την μηχανή των 17000 ευρώ και ξεκίνησα τις κόντρες.

Όσον αφορά το blind test, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος συγκριτικής αξιολόγησης των ηχητικών δυνατοτήτων και διαφορών δύο ή περισσοτέρων συσκευών, όταν αυτές συνδέονται σε ένα σύστημα. Φυσικά, στην περίπτωση που οι διαφορές είναι αισθητές υπέρ της μιας ή της άλλης μηχανής, τότε το blind test είναι περιττό, όπως λέει και ο φίλος μας ο Χρήστος ο Νικήτας.

Σχετικά με τα CD Players που έχει παράξει η Krell, μπορώ να πω ότι κάποια μοντέλα της δεν ήταν και από τα καλύτερα που έχω ακούσει για τα λεφτά που κόστιζαν. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το KPS-20i, το KPS-25, το Reference 64 DAC/KPS-20t Transport, καθώς επίσης και τα MD-10, MD-20 και KPS-28, για τα οποία θα έλεγα τα καλύτερα λόγια.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
The Seventh Son said:
1-Επειδή έχω δει με τα ματακια μου μερικά πραγματάκια και απο τοτε καποιοι μύθοι έσβησαν :shock: θελω να ρωτήσω πόσοι ειναι οι reviewers που εχουν στην διάθεση τους τόσα μηχανήματα όπως πχ ο Νικόλας για να κάνουν ένα τεστ?
Αυτό δεν το γνωρίζω φίλε Χρήστο. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας το γράψει.
The Seventh Son said:
2-Επίσης ερωτώ πως προλαβαίνουν και βγαζουν μέσα σε 1 μηνα περισότερα από 2 μηχανήματα. Έχω δει σε καποια περιοδικά μερικούς να βγάζουν καμια δεκαριά και έχω ακούσει ότι μερικοί άλλοι δεν τα ακούνε καθόλου. Ισχύει? Νικόλα είναι προς τιμή σου που μέχρι τώρα είσαι μόνο εσύ που βγαίνεις και μιλάς. Δεν περιμένω από εσένα απαντηση στρο 2.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι χρέος μου να συμμετέχω σε αυτή την συζήτηση. Τώρα, σχετικά με το ερώτημα σου, μπορώ να πω ότι και εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργο για κάποιον να προλαβαίνει 10 δοκιμές μέσα σε ένα μήνα. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά όπως και να έχει, είναι περίεργο.
Τώρα, αν κάποιοι ακούνε ή όχι τις μηχανές για τις οποίες γράφουν κάποιες αναφορές, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Πιστεύω ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται περί κοροϊδίας.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Αντώνης K. said:
Νικόλα καλημέρα!
Μια ερώτηση που έχει να κάνει με τα υποκειμενικά κριτήρια των reviewers. Έχει τύχει ποτέ να διαβάσεις  στον ειδικό τύπο τόσο στο περιοδικό που εργάζεσαι η και σε κάποιο άλλο, αξιολόγηση συσκευής που να έρχεται σε αντίθεση με τις δικές σου προσωπικές εκτιμήσεις αφού εννοείται έχεις δοκιμάσει την συσκευή και έχεις ισχυρή άποψη. Αν ναι που νομίζεις ότι οφείλεται η διαφορετική εκτίμηση? 1. Σε συμφέροντα, 2. Στα συνωδά μηχανήματα, η 3. Στο γούστο του  reviewer? Αν οφείλεται στα συνωδά μηχανήματα τότε ποίος είναι ο ρόλος τον μηχανημάτων αναφοράς, η μήπως αυτά πάνε πακέτο? Και κάτι τελευταίο, το λεγόμενο ταίριασμα τον μηχανημάτων,  πόσο κοντά είναι στα συστήματα αναφοράς?

Χαιρετισμούς από Κύπρο!  :wink:
Αντώνη καλημέρα και σε εσένα.

Ναι έχει τύχει να δοκιμάσω συσκευές που έχουν τεσταριστεί από κάποια άλλα περιοδικά και να εντοπίσω σημαντικές διαφορές από αυτά που είχαν γραφτεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται:
1) Είτε στην διαφορετικότητα του συστήματος αναφοράς και στην αντίληψη του κάθε δοκιμαστή περί του πως χτίζεται ένα σύστημα αναφοράς.
2) Είτε στο γούστο, όπως λες και εσύ, του κάθε δοκιμαστή.
Όσον αφορά τα όσα έγραψες για τον παράγον "συμφέροντα", το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εύχομαι να μην υφίσταται.

Κατά την γνώμη μου, ένα σύστημα αναφορά θα πρέπει να έχει χτιστεί με όσο το δυνατόν πιο "ουδέτερα" και αχρωμάτιστα μηχανήματα. Με άλλα λόγια, να ακούγεται όσο πιο "monitor" γίνεται. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποκτήσεις σαφέστερη άποψη για τον ήχο της κάθε συσκευής. Θα μου πεις τώρα "...μα καλά και πως γίνεται αυτό;;;". Η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από την συνεχή τριβή με το αντικείμενο, αλλά και από τις συνεχείς ακροάσεις ζωντανών μουσικών παραστάσεων, είτε με φυσικά, είτε με ηλεκτρονικά όργανα. Προς Θεού, όχι από σκυλάδικα. Πιστεύω ότι αν διαβάσει κανείς δύο-τρία άρθρα ενός reviewer, μετά θα μπορεί πολύ εύκολα να φιλτράρει και να καταλάβει τα γούστα του, τις γνώσεις του και τα πρότυπα του.

Πέρα από όλα αυτά, πιστεύω ότι εδώ οφείλω να πω την άποψη μου σχετικά με το πως θα πρέπει να εκλαμβάνουμε ένα review και τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτό. Θεωρώ ότι με αυτό που θα γράψω θα ξεκαθαριστούν πολλά.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι:

1) Ένα review δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνεται ούτε ως ευαγγέλιο, αλλά ούτε και ως οδηγός αγοράς. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να παραμυθιαζόμαστε από αυτό για να δώσουμε άφεση αμαρτιών στην αγοραστική μας μανία. Συμβουλή από έναν παλαιό παθόντα.

2) Σε ένα review, θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βάση α) στις δυνατότητες διασύνδεσης μιας συσκευής, β) στις επιμέρους λειτουργίες της, γ) στις ιδιαιτερότητες της όσον αφορά το ταίριασμα με τα λοιπά συνωδά και τα καλώδια, δ) στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, ε) στο σύστημα αναφοράς και στ) σε κάποιες μετρήσεις, αν φυσικά διαθέτουμε έναν καλομετρημένο χώρο και ένα καλομετρημένο σύστημα.

3) Πιστεύω ότι τις εντυπώσεις ακροάσεων θα πρέπει να τις αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα για τους εξής δύο λόγους: α) επειδή αυτές περιέχουν υποκειμενικά κριτήρια από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους με τα μηχανήματα, τα μουσικά όργανα και γενικώς με την ίδια τη μουσική, και β) επειδή αυτές εξάγονται βάση κάποιου συστήματος αναφοράς που έχει έναν συγκεκριμένο ηχητικό χαρακτήρα.

Αν πιστεύετε ότι ο δοκιμαστής έχει τις εμπειρίες που απαιτούνται για να κάνει αυτό που κάνει και αν πιστεύετε ότι το δικό σας σύστημα έχει τον ίδιο ή παρόμοιο ηχητικό χαρακτήρα με το σύστημα αναφοράς του δοκιμαστή, τότε "ναι" να λάβετε υπ΄ όψιν σας και τις εντυπώσεις ακροάσεων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, να διαβάσετε το review για να δείτε αν η συσκευή εκπληρώνει κάποιες άλλες βασικές προϋποθέσεις και μετά... να πάτε να την ακούσετε μόνοι σας, γιατί εσείς είστε ο καλύτερος reviewer του εαυτού σας και του συστήματος σας.
 

Μηνύματα
6.452
Reaction score
206
Ερώτηση Γ'  προς Νικόλα Κορακάκη.

Για ποιο λόγο οι περισσότεροι reviewers δεν γράφουν τα αρνητικά τους σχόλια για την απόδοση μιας συσκευής που δοκιμάζουν  ?   Αν το πράξουν, υπάρχει κίνδυνος ο αντιπρόσωπος να μην ξαναστείλει στο περιοδικό μηχανήματα για δοκιμή ?   Αν οι αντιπρόσωποι δεν σας έδιναν δανεικά μηχανήματα για δοκιμή, το περιοδικό Ηigh Fidelity θα τα αγόραζε για να μπορέσει να τα δοκιμάσει και στη συνέχεια να τα παρουσιάσει στο περιοδικό ?

Με λίγα λόγια το περιοδικό High Fidelity αγοράζει μηχανήματα ή μόνο δοκιμάζει αυτά που τις δίνουν για δοκιμή οι αντιπροσωπείες ?
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Θα ηθελα να κανω και εγω μια ερωτηση για την οποια δεν θα παρεξηγηθω καθολου εαν δεν απαντηθει.
Εχω παντα μεγαλη κατανοηση :wink:

Υπαρχει περιπτωση να "αλλαξει περιεχομενο" μια κριτικη στον δρομο απο τα χερια του reviewer εως την κυκλοφορια του περιοδικου?
Εαν ναι , πως αντιμετωπιζει ο εκαστοτε reviewer την "αλλαγη νοηματων" της πνευματικης του περιουσιας?
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Υπαρχει περιπτωση να "αλλαξει περιεχομενο" μια κριτικη στον δρομο απο τα χερια του reviewer εως την κυκλοφορια του περιοδικου?
Εαν ναι , πως αντιμετωπιζει ο εκαστοτε reviewer την "αλλαγη νοηματων" της πνευματικης του περιουσιας?
Λες γι' αυτό πολλά "ριβιούζ" να βγαίνουν άρες μάρες κουκουνάρες; Είπα κι εγώ ρε παιδί μου...  :)  :lol:

Για να μας απαντήσει κανένας προϊστάμενος...
 

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Μηνύματα
3.799
Reaction score
2.222
κι αν γίνει δώρο στον reviewer η συσκευή που είναι υπό δοκιμή (για ευνόητους λόγους), τότε τι γράφει?
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.593
Μηνύματα
2.865.203
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top