Reviewers ανάμεσά μας...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Βαγγέλη για να σε ρωτήσω...

Μια σειρά από πολύ ωραία τεχνικά άρθρα που είχες γράψει στον Ήχο περίπου πριν μια δεκαετία τα έχεις κρατημένα;

Θα ήταν πολύ καλό και χρήσιμο να μπορούσαμε να τα ανεβάσουμε στο site, ιδίως για τους νέους στον χώρο. Ορισμένα ήταν πραγματικά αναφοράς. (θμάμαι συγκεκριμένα ένα για τις γειώσεις όπου έδωσες ρέστα αναλύοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια)

Reaction score
3.574
Σπύρο, καλή ιδέα.

καλά, έχεις προβλήματα με γειώσεις και δεν μας το είπες :lol: :lol: :lol:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Πρόβλημα σημαντικό δεν έχω, αλλά και να είχα, το σπίτι που μένω το νοικιάζω, οπότε δυστχώς δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα...

Απλά προχθές έψαχνα κάτι σε ένα παλιό τεύχος της στερεοφωνίας και πέτυχα το άρθρο του Βαγγέλη. Όποιος χτίζει δικό του σπίτι και ενδιαφέρεται σοβαρά περι ποιότητας ρεύματος κλπ κλπ, θα πρέπει να το μελετήσει ενδελεχώς και μετά θα πρέπει να βάλει και τον ηλεκτρολόγο του να το μελετήσει...

Reaction score
3.574
Εχεις δίκιο. Σε ένα ξένο σπίτι είναι δύσκολο να κατεβάζεις στον κήπο ή στο δρόμο ανεξάρτητη γείωση για το σύστημα.

Reaction score
0
Θα έχω σε εύλογο χρόνο και άλλα τεχνικά άρθρα. Οσο για τα παλιά, να σας πω...Σχεδόν ποτέ μου δεν κρατώ αρχεία, φωτογραφίες κ.λ.π. (χα,χα). Είμαι τελείως "χύμα" με αυτά τα πράγματα και ενδιαφέρομαι περισσότερο για το μέλλον παρά για το χθες. Το χθες μου αρέσει όταν ασχολούμαι με την Ίστορία ,τα αεροπλάνα, τα παλιά αυτοκίνητα (μεγάλο ψόνιο, τρέχω σε αγώνες με κλασσικά αυτοκίνητα,κάτοχος τριών παλαιών alfa romeo και έπεται συνέχεια) και προ παντός των παλιών μηχανημάτων Hi-Fi! Oταν κάτι είναι παλιό (αλλά να έχει να πει κάτι...) παθαίνω. Θέλω να το έχω σε άψογη κατάσταση και να λειτουργεί τέλεια. Μόλις έκαψα μία φλάνζα κεφαλής από ένα Alfa Romeo του '69 και δεν μπορώ να κοιμηθώ...

ΥΓ* Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να αναδημοσιευτούν τα παλιά άρθρα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μπορεί να ζητηθεί όμως από το περιοδικό λόγω της νομοθεσίας γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.

Reaction score
0
algol said:
Θέλω να ελπίζω οτι παρότι είναι αποσπάσματα απο συνολικό κείμενο δεν αλλάζει το νόημα. Και τελικά ρωτάω.Τί απο τα δύο ισχύει; Διατηρούν "αναλλοίωτα τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά" ή έχουν "μεγάλη διαφορά στο ηχητικό αποτέλεσμα".
algol μαλλον το αλλαξες το νοημα.

Ο Νικολας που εχει γραψει το τεστ μιλάει για τους ενισχυτές με τα χίλια πρόσωπα επειδή με τα black box και super black box μεταμορφόνονται οσον αφορα στην ισχύ τους και ετσι μπορούν να οδηγήσουν οποιοδήποτε ηχείο. Μετά προσθέτει ότι παραμένουν αναλοίωτα τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά αφού με την προσθήκη των black boxes δεν αλλάζουν τα στοιχεία των ενισχυτων όπως π.χ. οι χροιές τους τα μπάσα τους τα πρίμα και λοιπά - παρά μόνο η δύναμη της. Είναι σαφέστατο και απορώ πως δεν το κατάλαβες. Για τον κύριο Κόγια δεν απορω γιατί έχει δείξει πολλές φορές την εμπάθεια του προς τον Νικόλα. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ ούτε στο AVForum ούτε στο AVSite.

Πρέπει να κουλάρετε λίγο με τους τεσταδορους γιατί μου θυμίζετε τον Ιτζνογκουντ που έλεγε - θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη-. Καντε αυτό που μπορείτε να κάνετε καλύτερα και αφήστε αυτούς να κάνουν αυτό που ξερουν καλυτερα απο εσας. Άν πιστευετε ότι ειστε καλυτεροι τεσταδοροι τοτε να κανετε αιτηση για να τους διοξετε απο τα περιοδικα τους και να πατε να γραφετε εσεις εκεί. Παντελονατα πράματα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.084
The Seventh Son said:
algol said:
Θέλω να ελπίζω οτι παρότι είναι αποσπάσματα απο συνολικό κείμενο δεν αλλάζει το νόημα. Και τελικά ρωτάω.Τί απο τα δύο ισχύει; Διατηρούν "αναλλοίωτα τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά" ή έχουν "μεγάλη διαφορά στο ηχητικό αποτέλεσμα".
algol μαλλον το αλλαξες το νοημα.

Ο Νικολας που εχει γραψει το τεστ μιλάει για τους ενισχυτές με τα χίλια πρόσωπα επειδή με τα black box και super black box μεταμορφόνονται οσον αφορα στην ισχύ τους και ετσι μπορούν να οδηγήσουν οποιοδήποτε ηχείο. Μετά προσθέτει ότι παραμένουν αναλοίωτα τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά αφού με την προσθήκη των black boxes δεν αλλάζουν τα στοιχεία των ενισχυτων όπως π.χ. οι χροιές τους τα μπάσα τους τα πρίμα και λοιπά - παρά μόνο η δύναμη της. Είναι σαφέστατο και απορώ πως δεν το κατάλαβες. Για τον κύριο Κόγια δεν απορω γιατί έχει δείξει πολλές φορές την εμπάθεια του προς τον Νικόλα. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ ούτε στο AVForum ούτε στο AVSite.

Πρέπει να κουλάρετε λίγο με τους τεσταδορους γιατί μου θυμίζετε τον Ιτζνογκουντ που έλεγε - θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη-. Καντε αυτό που μπορείτε να κάνετε καλύτερα και αφήστε αυτούς να κάνουν αυτό που ξερουν καλυτερα απο εσας. Άν πιστευετε ότι ειστε καλυτεροι τεσταδοροι τοτε να κανετε αιτηση για να τους διοξετε απο τα περιοδικα τους και να πατε να γραφετε εσεις εκεί. Παντελονατα πράματα.
Φίλε μου, η εμπλοκή κάποιου ως "τεσταδόρου" δεν τον απαλλάσσει της κριτικής, ούτε του προσδίδει το αλάνθαστο, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή η εμπλοκή είναι σε θέση να επηρεάσει την αγοραστική συμπεριφορά τρίτων. Όσα έχω γράψει μέχρι στιγμής, και τα οποία θίγουν κάποιους τεσταδόρους, είναι απολύτως στοιχειοθετημένα με αδιάσειτα επιχειρήματα. Εάν χρειαστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον, θα επανέλθω. Εκτός αυτού, τεσταδόρους έχουμε πολλούς. Κριτές της δουλειάς τους όμως;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.084
The Seventh Son said:
...

Κύριε Κόγια καλό είναι να κρίνουμε τους τεσταδόρους και συμφωνώ μαζί σας. μην την πεφτουμε ομως μονο στον Νικόλα που είναι ο σωστότερος ή τελος πάντων από τουςς σωστότερους. Υπάρχει τοση πλέμπα και τοση λαμογια οπως λεει ο Κοψ που ο νικολας θια πρεπει να μεινει για το τελος. Καλό θα ήταν αυτοί που θα κρίνουν τους τεσταδόρους να ειναι σωστοί.
Μα όχι, δεν την έπεσα στον Νικόλα. Τουλάχιστον, όχι ακόμα...

Reaction score
3.574
Ερώτηση προς τους reviewers μας .

Εχετε ποτέ σας δοκιμάσει ένα μηχάνημα που ξεπερνάει κατά πολύ την κατηγορία τιμής του σε σημείο που αρχίζει να σας προβηματίζουν άλλα πολύ ακριβότερα από αυτό ?

Είναι εύκολο ένας reviewer να γράψει στο άρθρο του ότι το μηχάνημα Χ κατάφερε να ξεπεράσει σε ποιότητα αναπαραγωγής κάποια άλλα επώνυμα και πολύ ακριβότερα μηχανάκια ?

Μήπως δεν είναι εύκολο να γράψει ελεύθερα τη γνώμη του φοβούμενος ότι στη συνεχεια θα δεχτεί τις επιθέσεις των αντιπροσώπων ?

π.χ  Το CDplayer που κοστίζει 600 €  ακούστηκε πολύ καλύτερα από το άλλο επώνυμο που κοστίζει 4.000 €.
Υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα ή είναι πολύ σπάνιο αυτό το φαινόμενο ?

Reaction score
3.574
ή το παράδειγμα με ένα Χ καλώδιο ρεύματος αξίας 15€ το ατερμάτιστο μέτρο, που ξεπέρασε σε ποιότητα κατασκευής και ηχητική απόδοση κάποια άλλα πολύ ακριβότερα από αυτό  .

Θα το γράφατε στο άρθρο σας, ή φοβούμενοι μήπως σας κατηγορήσουν ότι τα πάιρνετε από τον Χ αντιπρόσωπο, δεν θα το γράφατε καθόλου ?

Θα σας έρεσε στη συνέχεια κάποιοι μέσα στις σελίδες του περιοδικού να διαφήμιζαν τα ίδια βύσματα τερματισμού για αυτά τα Χ καλώδια που τεστάρατε σε τμές δήθεν ευκαιρίας για τους αναγνώστες του περιοδικού την εποχή που ο ίδιος ο αντιπρόσωπος τα διέθετε φθηνότερα ?
Θα σας άρεσε κάποιοι να εκματαλλέυονται τα άρθρα σας κάνοντας παράλληλη εισαγωγή αντίστοιχων προΙόντων (νόμιμα πάντα) παρακάπτοντας όμως τους νόμιμους εξουσιοδοτημένους Ελληνες αντιπροσώπους ?

Παρακαλώ για την δική σας άποψη.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.084
Korakakis Nicholas said:
...
1) Κύριε Κόγια, πριν λίγο καιρό είχατε αναφερθεί με προσβλητικά σχόλια εναντίον μου ορμώμενος από τα όσα είχα γράψει για τους "μαγνήτες νεοδημίου" που βρίσκονται κάτω από το transport platter του Esoteric. Σας πληροφορώ ότι έκανα μια απλή μετάφραση των όσων μου ανέφερε ο κύριος Tsuda της Teac. Αν αυτά που μου είπε τα βρίσκετε εσφαλμένα, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι.
...
Κύριε Κορακάκη, επειδή τα Αγγλικά σας είναι υπέρ του δέοντος καλά, και δεδομένου του γεγονότος, ότι ο κ. Tsuda ξέρει τι λέει, όταν γράφετε ότι το transport δεν έχει πια μοτέρ, αλλά το τελευταίο έχει αντικατασταθεί από ένα «μαγνητικό κύκλωμα», τότε ΠΡΕΠΕΙ να υποστείτε ποικίλα σχόλια, έναντι των οποίων –επιδεικνύοντας υπερβάλλουσα ευαισθησία- νιώθετε προσβεβλημένος. Ίσως είναι καλύτερα έτσι, διότι, σκεφθείτε, τι να πει ο κάθε πικραμένος που διαβάζει τέτοια «μαργαριτάρια»! ΠΟΣΟ προσβεβλημένος πρέπει να νιώσει ο αναγνώστης, και δη ο ενημερωμένος τοιούτος, πολλώ δε μάλλον, όταν τέτοιου είδους ατυχής –ατυχεστάτη- τεχνική περιγραφή αφορά μια πανάκριβη συσκευή, η οποία, αν μη τι άλλο, άξιζε καλύτερη αντιμετώπιση. Κατά βάσιν, όμως, δεν τα έχω με εσάς, αλλά με τον προϊστάμενό σας, τον κ. Μαρκουλή, ο οποίος, έχοντας το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο, θα μπορούσε να κάνει τις σχετικές διορθώσεις, ως ώφειλε, αλλά δεν το έπραξε. Αυτά, προς το παρόν.

Reaction score
1
Κύριε Κόγια, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ έκανα μια απλή μετάφραση. Επειδή λοιπόν σέβομαι τους αναγνώστες όσο τίποτε άλλο, οφείλω να μεταφέρω ακριβώς αυτά που μου είπε ο κύριος Tsuda, χωρίς να αλλάξω ούτε μια λέξη. Αν τώρα αυτά που είπε ο κύριος Tsuda είναι εσφαλμένα, τότε δεν είμαι ούτε εγώ αυτός που δεν σέβεται τους αναγνώστες, αλλά ούτε και ο κύριος Μαρκουλής που ατυχώς προσπαθείτε να τον εμπλέξετε. Όσον αφορά την εγκυρότητα της συζήτησης, σας πληροφορώ ότι παρόντες ήταν και οι υπεύθυνοι του τμήματος Hi End της Audio Visual.

Θα σας επαναλάβω ότι αυτό που κάνω το κάνω σαν hobby και όχι σαν επάγγελμα. Δεν έχω ανάγκη να ζήσω από το περιοδικό και γι' αυτό το λόγο έχω μείνει εκτός σεναρίων και λοιπών παρόμοιων καταστάσεων που θα μπορούσαν να με οδηγήσουν στην στρέβλωση της αλήθειας. Καλό λοιπόν θα είναι να ψάξετε τους "κακούς" στα πρόσωπα κάποιων άλλων που δυστυχώς πράττουν κατά αυτόν τον τρόπο.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Νομίζω ότι το Esoteric X01 (αν για αυτό μιλάτε) δύσκολα έχει αντίπαλο σε επίπεδο κατασκευής τουλάχιστον στην κατηγορία του.

Reaction score
3.574
Μία τεχνική ερώτηση για τον Βαγγέλη Λαζάρου.

Κάποτε είχε δημοσιεύσει ένα τεχνικό άρθρο σχετικό για  balanced τροφοδοσία , 2X115V AC (230 Volts AC) .
Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η balanced τροφοδοσία λύνει πολλά προβλήματα θορύβων με το ρεύμα της ΔΕΗ ?
Πέρα από την  απομόνωση που προσφέρει ένα τέτοιο τροφοδοτικό ή/ και τη μείωση του θορύβου common mode,  σε τι άλλο βοηθάει το σύστημά μας ?

Τα χρησιμοποιούν πολύ στα studios ηχογραφήσεων, γιατί είναι τόσο απαραίτητα εκεί ?

Reaction score
0
Nαι, είναι ότι καλύτερο υπάρχει! Ομως επειδή διαχειριζόμαστε τάση δικτύου, πολλή προσοχή και... απαγορεύεται. Θα το κάνετε με δική σας ευθύνη και μόνο αν ξέρετε τί ακριβώς κάνετε. Αν κάποιοι δεν ξέρουν, καλό θάταν να συμβουλευτούν κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο. Επίσης, για να λειτουργήσει άψογα μία balanced power line, χρειάζεται αρκετές φορές να τροποποιηθούν οι consumer συσκευές, στο τομέα της γείωσης. Δηλαδή, θα πρέπει το common point στο μέσο του M/T να συνδέεται ηλεκτρικά ΜΟΝΟ με τα σασί των συσκευών (κλωβοί Faraday) και πουθενά αλλού, πχ, με τη γείωση του audio σήματος. Το κέρδος στον θόρυβο έτσι είναι σημαντικό.Στο εργαστήριο μου έχω μία τέτοια διάταξη και λειτουργεί άψογα. Επίσης, με μία τέτοια διάταξη, καλό θα ήταν να υπάρχουν ( ειδικά στο προενισχυτή) και διακόπτες ground lift, για πειραματισμό, ειδικά όταν παιδεύεσαι με αναλογικά. Οταν όλα πάνε καλά (προσοχή όμως...) ένα πικ-άπ σε στάθμες υποφερτές ίσως να είναι και πιο αθόρυβο από ένα ...cd.
B.Λ

Reaction score
0
Και κάτι άλλο σχετικότατο. Μην ασχολήστε με την "φάση" του δικτύου. Είναι εντελώς λάθος.Αυτό που έχει σημασία να μετράς την ηλεκτομαγνητική εκπομπή των συσκευών και να την μειώνεις συνεχώς. Αυτό μετριέται με ειδικές συσκευές και με συγκεκρυμένη διαδικασία. Με τη balanced power line τροφοδοσία, μπορεί να δεί κανείς έως και ...25db μείωση σε όλο το spectrum ( μέχρι και Ghz). Oι επαγγελματίες δεν είναι χαζοί....
Β.Λ

Reaction score
3.574
Βαγγέλη σε ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με την balanced AC τροφοδοσία.
Χρησιμοποιώ και εγώ μία δική μου κατασκευή και πλέον δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτή.
Τα σημεία που αναφερεις τα εχω προσέξει αρκετά.
Ενα επίσης πρόβλημα είναι ότι στα περισσότερα μηχανηματα ο διακόπτης οn/off διακόπτει μόνο τη μία φάση.

Θα συνεχίσω το ψάξιμο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Μόλις τελειώσω και βρώ κάποιο χρόνο θα ανεβάσω την κατασκευή στην DIY κατηγορία. Από την άλλη φοβάμαι μην σκοτωθεί κανένας με τα ρεύματα.  ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ , ΠΡΟΣΟΧΗ .

Αυτό που με ενδιαφέρει στη συνέχεια είναι η διόρθωση του power factor.  Θα πειραματιστώ και με αυτό  γιατί πιστεύω ότι και εδώ έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Πάντα για ηχητική βελτίωση μιλάω.

Εκτός από την μείωση του θορύβου, που θα πάρεις έτσι κι αλλιώς με την balanced τροφοδοσία, έχω παρατηρήσει και σημαντική βελτίωση στις μουσικές χροιές του συστήματαος και στα δυναμικά.  Τωρα είναι η μείωση του θορύβου, η απομόνωση από τον ουδέτερο της ΔΕΗ, η γείωση, η συμμετρία της φάσης ????   ίσως λίγο από όλλα αυτά μαζί.

Θα ήθελα στη συνέχεια να μας μιλήσεις λίγο και  για το πως θα μπορούσε κανεις να διορθώσει το power factor σε έναν ας πούμε ενισχυτή. Υπάρχει κάτι έτοιμο  ή κάποιο σχέδιο που έχεις δοκιμάσει εσύ ο ίδιος  και δουλεύει σωστά ?

Πόσο χρήσιμο είναι κάτι τέτοιο ?

Οποτε μπορέσεις Βαγγέλη, δεν βιαζόμαστε.

Θα μπορούσες να γράψεις επ' αυτού και στο περιοδικό Ηχος & Εικόνα που συνεργάζεσαι.

Υ.Γ (δείτε και εδώ http://www.lmphotonics.com/pwrfact.htm)

Reaction score
3.574
Σωστά, πρέπει να προχωρήσουμε σε καινούργια θέματα.

Η επόμενη ερώτηση είναι πως μπορεί κάποιος νέος να μπει επαγγελματικά στον χώρο των reviewers.
Τι τυπικά προσόντα πρέπει να διαθέτει ο κατάλληλος υποψήφιος. Χρειάζεται κατ' αρχάς να έχει σπουδάσει δημοσιογραφία ?
Είναι απαραίτητο να διαθέτει ο ίδιος ένα σύστημα αναφοράς ή του παρέχει το περιοδικό τις ευκολίες και τον χώρο όπου θα κάνει τις δοκιμές του ?

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas