ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
<b>Mr. Pattern</b>
- Reaction score
- 1
Σημερα διαβασα την παρουσιαση στον ΗΧΟ.Μαλλον ειχαν αλλο κομματι γιατι δεν βλεπω πως ειναι δυνατον να μην τους αρεσε η ευκρινεια που ειδα εγω.
Δημήτρη, η «αυξημένη ευκρίνεια» του Sony VPL40, οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αυξημένη οξύτητα στην εικόνα του προβολέα, που είναι στη κυριολεξία στη τσίτα! Και αναφέρομαι σε αυξημένη οξύτητα πιθανότατα ρυθμισμένη έτσι επίτηδες από τη Sony, μια και πειράζοντας με τον Αντρέα το ρυθμιστικό της οξύτητας από το 0 μέχρι το 100 και αντίστροφα, δεν διορθωνόταν κανένα από τα προβλήματα που βλέπαμε στα πατερνάκια.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com
Το πατερνάκι της αναλυτικότητας από τη Blu-Ray version που πήγα στην Projecting Art ήταν αποκαλυπτικότατο! Όλα τα γράμματα στο πατερνάκι ήταν τίγκα στα διπλά είδωλα, ενώ αντίστοιχα τα ανεστραμμένα ντεγκραντέ του VPL40 πάλι από το ίδιο δισκάκι του AVSforum, ήταν στη κυριολεξία για κλάματα, γεμάτα κάθετες γραμμές (πάμπολλες σε αριθμό) που διέκοπταν την ομαλή ροή των ντεγκραντέ! :111:
<o
Βλέπαμε σε σύγκριση δίπλα του, τα ανεστραμμένα ντεγκραντέ του Infocus X10, τα οποία ήταν σχεδόν άψογα και βελούδινα, χωρίς καθόλου κάθετες γραμμώσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο VPL40 έδειχνε ευκρινέστερος στα πατερνάκια, τόσο σε σύγκριση με τον BenQ 9000, όσο και με τον Infocus X10, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της εικονικής ευκρίνειας οφείλεται στην υπερβολική οξύτητα που υπάρχει στην εικόνα του.
<o
Με όλα τα παραπάνω, δεν προσπαθώ να υποβιβάσω καθόλου το νέο τέκνο της Sony, ο προβολέας είναι εντυπωσιακότατος, με καλό μαύρο, εντυπωσιακή ομοιομορφία χρωματικότητας σε ολόκληρο το πάνελ για τρίτσιπο προβολέα, υπεραρκετό φως για τα δικά μου γούστα και είναι αρκετά καλός στο φαινόμενο του «φωτοστέφανου». :114:
<o
Χρωματικά ήταν επίσης αρκετά καλός, μια και αρρύθμιστος όπως ήταν «από μαμά», όπως μου είπε ο Αντρέας, περνούσε με άνεση το πατερνάκι του color και του tint, μια και δεν έδειχνε να χρειάζεται καμιά περαιτέρω ρύθμιση. Εκεί που χρειαζόταν δουλειά, ήταν στα δευτερεύοντα χρώματα (cyan, magenta, yellow) που ήταν ελαφρά off. Στο RGB χρειαζόταν επίσης δουλίτσα, μια και τα χρώματα έκαναν «συντριβανάκια» στα μεσαία IRE, δηλαδή κάποια IRE πρασίνιζαν, άλλα μπλέδιζαν, άλλα κοκκίνιζαν κτλ. Γι’ αυτό υπάρχει άλλωστε ο Βάγγος, για να τον φέρει στα ίσα του! :126:
<o
Σε σύγκριση τώρα με τον BenQ 9000 και τον Infocus X10, ο VPL40 φαινόταν να επικρατεί με σχετική άνεση στους περισσότερους τομείς της εικόνας. Έχανε μόνο σε ANSI contrast σε σύγκριση με τον Infocus X10 στα πατερνάκια-σκακιέρες. Αναφέρομαι βεβαίως στην αρρύθμιστη εικόνα που είχαν οι προβολείς, μια και τους ρυθμίσαμε στα γρήγορα μόνο φωτεινότητα και αντίθεση.
<o
Να σημειώσω εδώ, ότι είδα τον Sony VPL40 να παίζει μονάχα πατερνάκια, δηλαδή δεν βάλαμε καθόλου ταινίες. Κρατάω αρκετές επιφυλάξεις βεβαίως, μια και το Sony Blu-Ray player της Projecting Art δεν μου άφησε καθόλου καλές εντυπώσεις. Όταν το βάζαμε να παίξει σε 1080p το πατερνάκι της αναλυτικότητας από το δισκάκι του AVSforum που είναι 1080i, δηλαδή να κάνει το player την απόπλεξη, το αποτέλεσμα στην εικόνα ήταν σχεδόν τραγικό! Αντίθετα, με το που λέγαμε στο player να δώσει σήμα 1080i, δηλαδή να κάνουν οι προβολείς την απόπλεξη, αυτομάτως το πατερνάκι της αναλυτικότητας καθάριζε, τα τρεμοπαίγματα στην εικόνα σταματούσαν κτλ. Φαινόταν δηλαδή, σαν ο αποπλέκτης του player να είναι στη κυριολεξία για τα μπάζα! :116:
<o
Επίσης, το συγκεκριμένο πατερνάκι της αναλυτικότητας από το δισκάκι του AVSforum, δεν το είχα δει πουθενά αλλού μέχρι εκείνη τη στιγμή, πέρα από το δικό μου setup, δηλαδή του HTPC στον Sharp 21000. Εκεί δίνω πάντα ανάλυση 1080p στον Sharp, που παίρνει έτσι «μασημένη τροφή» από το HTPC. Το συγκεκριμένο πατερνάκι λοιπόν, ο Sharp το ξεσκίζει κυριολεκτικά με player το Powerdvd, ενώ το περνάει πολύ καλά μεν, αλλά με τσιμπημένη οξύτητα στην εικόνα και με κάπως αυξημένα τεχνουργήματα με player το TheaterTek.
<o
Στην Projecting Art και με Blu-Ray player το Sony, από τους τρεις προβολείς που τεστάραμε, δηλαδή Sony VPL40, BenQ 9000 και Infocus X10, μονάχα ο Sony περνούσε το τεστ της αναλυτικότητας του πάνελ, στις συγκεκριμένες περιοχές που σας έχω μαρκάρει στο πατερνάκι, κι αυτό μόνο όταν λέγαμε στο player να δίνει σήμα 1080i! Πιστεύω ότι και οι τρεις προβολείς θα έδιναν καλύτερα αποτελέσματα με πηγή ένα κορυφαίο player ή ένα καλοστημένο HTPC…