Tesla

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.615
Δεν είσαι αρκετά ανοιχτόμυαλος.

Το αμάξι θα οδηγάει μόνο του και έτσι θα μπορεί να σου δείχνει διαφημίσεις από το πρώτο έως και το τελευταίο δευτερόλεπτο της διαδρομής!

(δεν αναφέρομαι στην Tesla, γενικά το λέω)
Ακριβώς, όπως στα λεωφορεία. 👍
οκ γίνεται και γαμώ τις αποσβέσεις σε πρέσες καλούπια κλπ δεν λέω καλό είναι και αυτό.
Ναι, πολύ καλό. Όχι απλά "καλό".

Γι'αυτό ένα σωρό φίρμες, το υιοθετούν.
Ανέφερα σε προηγούμενο ποστ όλες τις φίρμες που ήδη το υλοποιούν, κι όσες το έχουν στα μελλοντικά σχέδια για υλοποίηση (οι παραγγελίες στις πρέσες έχουν φρακάρει).

Βέβαια, εάν ψάξεις τις λεπτομέρειες, στην Τέσλα απαιτούνται πρέσες μικρότερης ισχύος (16-άρες) από τους υπόλοιπους, μικρότερου κόστους.

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
47.088
Γελάνε και οι πέτρες με το cult. Φάτε τώρα το -άπειρο% να ηρεμήσετε λίγο. Και δείχνει να πέφτει κι άλλο, απίστευτο!!!!
:lolsign:
Δεν το καταλαβαίνετε με τίποτε, να το επαναλάβω: εφόσον είστε οι μόνοι που πέφτετε χωρίς αλεξίπτωτο σε μια αγορά που ανεβαίνει, όλα όσα λέτε και τα εκθειάζετε είναι λάθος. Όλα. Τσουρέκια.
Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;
Κατανόηση και αγάπη μόνο.
Το στοίχημα το έχασες, ήσουν κατά 88% ακριβής στη διετή εκτίμηση σου (-22% αντί -25%). O Elon θα σε είχε ισόβιο CEO (τουλάχιστον) αν ήξερε ότι πιάνεις τέτοια ποσοστά στις εκτιμήσεις σου αν και outsider.
Πήγαινε να φας τις μπάμιες σου τώρα, κατανόηση πάνω από όλα.

Reaction score
2.349
Πήγαμε οικογενειακώς σήμερα μια βόλτα στη Χαλκιδική, σε μια ορεινή περιοχή, να φάμε κοψίδια. Μόνο του μας πήγε. Σταματούσε στα φανάρια, τηρούσε τα όρια ταχύτητας +10χλμ όπως του έβαλα, πήγε αρχοντικά, προσεκτικά, αμυντικά, άψογο ήταν. Ποιο άλλο αυτοκίνητο θα μπορούσα να έχω σήμερα, που να το κάνει αυτό; Κανένα.

Το πήρα το φουλ πακέτο FSD, και διαβάζω πως παίζει σε λίγες μέρες να ξεκινήσει αδειοδότηση στην Ευρώπη. Δε θα χαρείτε, καθόλου ε;

Γαργάρα που θα έχουμε όλοι οι κάτοχοι Τέσλα τις φουλ ικανότητες του FSD που βλέπουμε εδώ και 2 χρόνια στις ΗΠΑ; Γιατί μωρέ;
Καλησπέρα, επειδή με ενδιαφέρει ρωτάω: Ως κάτοχος πλέον FSD θα μπορούσες να δώσεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την έως τώρα εμπειρία σου? (μιας και πλησιάζει και το deadline) Για να καταλάβω: Ενεργοποιείς ατην beta και καλά έκδοση του FSD αφού φυσικά την αγοράσεις/σου εγκαταστήσουν (την παρουσιάζουν ως beta γιατί δεν έχουν άδεια στην ευρώπη/γρίχενλαντ) και βάζοντας στην πλοήγηση την ταβέρνα ξεπαρκάρει και σε πάει χωρίς να ακουμπήσεις τίποτα? Απλά επιβλέπεις κοιτώντας τον δρόμο? Έχεις χέρια στο τιμόνι συνεχώς ή κάθε μερικά δεύτερα? Αν γίνεις ντίρλα σε γυρίζει και πίσω?Τι παίζει...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.615
Τίποτα από τα ανωτέρω.

Δεν έχει αδειοδοτηθεί για αυτά. Δυστυχώς.

Σταματάει στα φανάρια όμως, όταν γίνει κόκκινος ο σηματοδότης. Και ξεκινάει κανονικά.

Το δωρεάν, δε σταματάει ούτε ξεκινάει στους σηματοδότες.

Ξεκινάει πιο σβέλτα, με μεγάλη "σιγουριά".

Για αλλαγή λωρίδας απλώς δίνεις μια το φλας.
Δε χρειάζεται να πάρεις τιμόνι στο χέρι, όπως στο δωρεάν, που θα απεμπλακεί το autopilot.

Δεν έτυχε να δοκιμάσω ακόμα προσπέραση, λογικά το κάνει με φλας.

Είναι "άλλο πράγμα" από το δωρεάν, παρότι δεν διαφέρει πολύ (λόγω εγκρίσεων) στις δυνατότητες που δείχνει, και επειδή έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολύ το δωρεάν, γελάω ακόμα με τη διαφορά του FSD, πχ ας πούμε όταν κινείσαι με το δωρεάν autopilot στην Εθνική οδό και φτάνεις διόδια, πρέπει εσύ να πατήσεις φρένο να κόψεις, και να απεμπλακεί το autopilot. Αυτό, σταματάει μόνο του, δε θα σε αφήσει να καρφωθείς πάνω στα διόδια (έτσι έσωσε ένα φίλο που κοιμήθηκε στο τιμόνι εκεί έξω από την Αθήνα, σταμάτησε και έκανε μπιπ μπιπ και κόκκινη η οθόνη μέχρι που ξύπνησε ο καραμήτρος, ευτυχώς που το είχε αγοράσει, τον έσωσε λέμε, θα είχε καρφωθεί με τα 130 που είχε βάλει).

Και δουλεύει το summon, δοκίμασα σε πάρκινγκ που με είχαν κολλήσει, και το έβγαλα έξω με το κινητό, μπήκα μετά μέσα κύριος, ανοίγοντας κανονικά την πόρτα, κι έφυγα.

Το αυτόματο παρκάρισμα ακόμα δεν το δοκίμασα, θεωρητικά δουλεύει τώρα.

Στο δρόμο πάντως, είναι απίστευτο. Σε επαρχιακή φιδίσια ορεινή διαδρομή, με ο,τι να'ναι όρια ταχύτητας, αυτό πάει όπως θα πήγαινα και γω, πάει πολύ "ανθρώπινα", βλέπει πχ κοφτή στροφή μπροστά και κατεβάζει ταχύτητα όσο χρειάζεται (πχ 30), ασχέτως ορίων (ξεχασμένα πχ στα 60), κλπ, μιλάμε για στροφές που τις παίρνεις με 20-30..

Χέρια στο τιμόνι δεν είχα ποτέ, ούτε στο δωρεάν autopilot, γιατί έχω πάρει το βαρίδιο. Είναι μικρό, πολύ βολικό, πάνω στο τιμόνι μπαίνει, και δεν ασχολείσαι καθόλου με το τιμόνι. Έχει τύχει για 4 ώρες οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο στο εξωτερικό να μην ακουμπήσω τιμόνι ούτε δευτερόλεπτο, με το απλό autopilot.

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.620
Το στοίχημα το έχασες, ήσουν κατά 88% ακριβής στη διετή εκτίμηση σου (-22% αντί -25%). O Elon θα σε είχε ισόβιο CEO (τουλάχιστον) αν ήξερε ότι πιάνεις τέτοια ποσοστά στις εκτιμήσεις σου αν και outsider.
Μέχρι σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα για το 2023 και το 2025, και την αντίστοιχη πτώση:
Screenshot 2026-02-04 at 8.44.59 PM.png

Το πρόβλημα είναι πως ενώ τα στοιχεία για EU είναι πραγματικά:

για USA δεν υπάρχουν πραγματικά-τεκμηριωμένα νούμερα. Είναι estimates. Θα βρεις πχ για τις πωλήσεις του 2023 και εκτίμηση για 642000, και πολύ πιο συχνά over 670000. Ψάχνεις σε διάφορα sites όπως το Kelley Blue Book και το Cox Automotive, αλλά και αλλού, και είναι όλα εκτιμήσεις.

Δεν βγαίνει εύκολα άκρη, και αφορά και την Tesla, άρα παίζει και πολύ μπαρούφα όταν δεν ελέγχεται από κάποιον επίσημο φορέα. Τα γνωστά.

Είπα να ρωτήσω και το Grok, λέω θα πάρω inside information. Κάθε μέρα λέει άλλα:
IMG_0480.jpeg

και λίγες μέρες μετά:
IMG_0521.jpeg

Από 550000 μέχρι 600000, 568000, 589000, αριθμοί "ατάκτως ερριμένοι", καμία σιγουριά.
Τι να κάνω τώρα;
Αν δεχτούμε το 671000 για το 2023, και το κάτω όριο του range για το 2025, πες 562000, η συνολική πτώση είναι 25,05%.
Αντιθέτως, αν δεχτούμε τα αντίθετα όρια, η πτώση πάει προς το 20%.
Αυτά που έβαλα στο πινακάκι φαίνεται να είναι (μέχρι στιγμής) τα πιο κοινώς αναφερόμενα στα διάφορα σχετικά sites, και μιλάμε για συνολική πτώση στο 23.1%. (Όταν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές ανέβηκαν).
Θα υπάρξουν ποτέ τελικά στοιχεία για τις ΗΠΑ για το 2025; Μάλλον όχι, εδώ δεν συμφωνούν για το 2023.
Άρα; τι κάνουμε; Με εκτιμήσεις θα κριθεί το στοίχημα;

Όπως είπα και προχτές, και επειδή το μόνο που δεν θέλω είναι να λένε πως δεν πληρώνω στοιχήματα:
Αντε πάτε τώρα να φάτε μια μπριζόλα κερασμένη από μένα να πάνε κάτω τα φαρμάκια, κι ας μην βγουν ποτέ επίσημα στοιχεία από ΗΠΑ.
Είμαι απολύτως ευχαριστημένος και από την καταστροφή των πωλήσεων, τεκμηριωμένο 46.2% στην ΕΕ και κάπου στο 10-15% στις ΗΠΑ, και από την ακρίβεια της πρόβλεψης, κι ας έπεσα 1-3% έξω. Αν έπεσα έξω. Θυμηθείτε πως τα μέλη του cult περίμεναν άνοδο, 3 μήνες πριν κλείσει το 2025. :roflmao:
Και το λάθος μου ήταν πως δεν είχα δει αρχικά τις συνολικές πωλήσεις σε ΗΠΑ σε σχέση με ΕΕ, νόμιζα πως ήταν παρόμοιου όγκου. Δεν βαριέσαι, χαβαλέ να γίνεται.
Την πτώση την υπολόγιζα τόση, σε κάθε αγορά, και μάλιστα η ΕΕ έπεσε περισσότερο από όσο νόμιζα.

Όπως καλά λέει ο @melina, ο Musk ποτέ δεν έχει πετύχει πρόβλεψη, πόσο μάλλον με απόκλιση 2% για πωλήσεις δυο ετών. CEO να με κάνει, και θα τον ξαναβάλω σε ανοδική τροχιά σε μια βδομάδα. :biggrin:

Τώρα το να πανηγυρίζει κάποιος γιατί η ομάδα του έχασε 5-0 αντί για 6-0, και να λέει "στα λεγα εγώ" δεν το έχω ξαναδεί. Πρώτη φορά. Είναι πρωτοποριακό, θα έχω να το λέω σε παρέες να γελάμε. Πάντα πρωτοπόρος η Tesla.
:lolsign: :lolsign: :lolsign:

Η μπριζόλα κερασμένη από μένα με πολύ χαρά, κι ας μην βγουν επίσημα αποτελέσματα ποτέ. Θα κερνούσα και έξτρα και τον @alexis κι ας μην έβαλε στοίχημα, αλλά τελευταία φαίνεται να λακίζει από το cult, κάνει νερά.
Φάτε, μπας και χωνέψετε την καταστροφή.

Last edited:

Reaction score
2.349
Τίποτα από τα ανωτέρω.

Δεν έχει αδειοδοτηθεί για αυτά. Δυστυχώς.

Σταματάει στα φανάρια όμως, όταν γίνει κόκκινος ο σηματοδότης. Και ξεκινάει κανονικά.

Το δωρεάν, δε σταματάει ούτε ξεκινάει στους σηματοδότες.

Ξεκινάει πιο σβέλτα, με μεγάλη "σιγουριά".

Για αλλαγή λωρίδας απλώς δίνεις μια το φλας.
Δε χρειάζεται να πάρεις τιμόνι στο χέρι, όπως στο δωρεάν, που θα απεμπλακεί το autopilot.

Δεν έτυχε να δοκιμάσω ακόμα προσπέραση, λογικά το κάνει με φλας.

Είναι "άλλο πράγμα" από το δωρεάν, παρότι δεν διαφέρει πολύ (λόγω εγκρίσεων) στις δυνατότητες που δείχνει, και επειδή έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολύ το δωρεάν, γελάω ακόμα με τη διαφορά του FSD, πχ ας πούμε όταν κινείσαι με το δωρεάν autopilot στην Εθνική οδό και φτάνεις διόδια, πρέπει εσύ να πατήσεις φρένο να κόψεις, και να απεμπλακεί το autopilot. Αυτό, σταματάει μόνο του, δε θα σε αφήσει να καρφωθείς πάνω στα διόδια (έτσι έσωσε ένα φίλο που κοιμήθηκε στο τιμόνι εκεί έξω από την Αθήνα, σταμάτησε και έκανε μπιπ μπιπ και κόκκινη η οθόνη μέχρι που ξύπνησε ο καραμήτρος, ευτυχώς που το είχε αγοράσει, τον έσωσε λέμε, θα είχε καρφωθεί με τα 130 που είχε βάλει).

Και δουλεύει το summon, δοκίμασα σε πάρκινγκ που με είχαν κολλήσει, και το έβγαλα έξω με το κινητό, μπήκα μετά μέσα κύριος, ανοίγοντας κανονικά την πόρτα, κι έφυγα.

Το αυτόματο παρκάρισμα ακόμα δεν το δοκίμασα, θεωρητικά δουλεύει τώρα.

Στο δρόμο πάντως, είναι απίστευτο. Σε επαρχιακή φιδίσια ορεινή διαδρομή, με ο,τι να'ναι όρια ταχύτητας, αυτό πάει όπως θα πήγαινα και γω, πάει πολύ "ανθρώπινα", βλέπει πχ κοφτή στροφή μπροστά και κατεβάζει ταχύτητα όσο χρειάζεται (πχ 30), ασχέτως ορίων (ξεχασμένα πχ στα 60), κλπ, μιλάμε για στροφές που τις παίρνεις με 20-30..

Χέρια στο τιμόνι δεν είχα ποτέ, ούτε στο δωρεάν autopilot, γιατί έχω πάρει το βαρίδιο. Είναι μικρό, πολύ βολικό, πάνω στο τιμόνι μπαίνει, και δεν ασχολείσαι καθόλου με το τιμόνι. Έχει τύχει για 4 ώρες οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο στο εξωτερικό να μην ακουμπήσω τιμόνι ούτε δευτερόλεπτο, με το απλό autopilot.
Το απλό autopilot είναι επικίνδυνο για την δική μου ψυχοσύνθεση (γενικά αγχώδης) και αυτό που προσπαθεί να σε μαζέψει στη λωρίδα σου όλη την ώρα ειδικά χωρίς φλάς μου την έσπασε και το έχω απενεργοποιήσει...
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, έμαθα όσα ήθελα να ξέρω με ένα πόστ... οπότε ουσιαστικά περιμένεις να αδειοδοτηθεί η ευρώπη (5-6 χώρες σε πρώτη φάση από ότι διάβασα) σε λέβελ3 (αν θυμάμαι καλά) και έχει δρόμο η ιστορία έως το λέβελ6 (αν πάλι θυμάμαι καλά) που είναι η πλήρης απελευθέρωση. Στο γρίχενλαντ αυτά μάλλον ποτέ. Αν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες που υπάρχουν εξελίξεις (6-11 φεβρουαρίου?) παρακαλώ ενημέρωσε μας.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.283
Ρωτήστε για πτώση μεριδίου αγοράς, εκεί είναι το νόημα των επιδόσεων της φίρμας, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, όχι σε απόλυτες μονάδες οχημάτων

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.620
Ρωτήστε για πτώση μεριδίου αγοράς, εκεί είναι το νόημα των επιδόσεων της φίρμας, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, όχι σε απόλυτες μονάδες οχημάτων
Από 3.5% σε 2.2% για όλα τα αυτοκίνητα στην ΕΕ. Το έχει στα pdf που έβαλα πιο πάνω. Αν το πάμε σε BEV μόνο, με το ποσοστό των BEV να ανεβαίνει πολύ φέτος, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η πτώση.
Σε άλλα νέα:
IMG_0522.jpeg

Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία στην Ευρώπη (είναι νωρίς ακόμα), τότε δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το εργοστάσιο στο Βερολίνο.

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.463
Members
38.701
Νεότερο μέλος