The Frequency Ranges

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.823
απλα απο τις λαμπες τα συριστικα βγαινουν απο Ισπανο ενιοτε!:D
δεν τοπιασα.....ποιος ειναι ο Ισπανος mi amore?:D
οπως λεμε.....muchas gracias -μουτσας γκραθιας?:roflmao::roflmao:
αυτο εννοειται κυριε?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
σε ποιες συχνοτητες κατα την γνωμη σας(ενα μεσο ορο)θα μπορουσε να επεμβει καποιος δουλευοντας καποιο EQ (οι βαρεως τυπου χαιενταδες να το περασουν στο ντουκου :roflmao:)και να μαλακωσει λιγο τις υψιλες ?
Βλάση αν καταλαβαίνω σωστά την ερώτησή σου, η "σκληράδα" που έχουν έχουν τα B&W στις υψηλές οφείλεται είτε γιατί το έχουν κροσάρι πολύ κοντά στο Fs (δύσκολο, αλλά όχι απίθανο) είτε γιατί από την φύση της μονάδα (tweeter) έχει αυτήν την "σκληράδα".

Η σκληράδα οφείλεται στις παραγόμενες αρμονικές (τις μη άρτιες) και όχι στο αρχικό FS και για αυτό και δεν μπορεί να διορθωθεί με EQ.

Δοκίμασε με κάνα λαμπάτο ενισχυτή (αν σου βρίσκεται), διαφορετικά θα σου δώσω εγώ ένα μαντζούνι και θα γιάνεις. :thumbsup:

Reaction score
1.789
Μα βρε συ αν πχ.καποιος χρησιμοποιει EQ και μπουσταρει καποιες περιοχες σαφως και εχει την γνωση του τι εχει κανει.....εγω απλα μιλαω για την κατηγορια εκεινων των μηχανων και περισσοτερο για ηχεια οπου εκει μπορει να παρατηρηθει το φαινομενο των τονισμενων υψιλων συχνοτητων!
Καποιοι λενε οτι τα κεραμεικα tweeters των Karma ειναι λεει τονισμενα και ξυνουν......για κατι τετοιο μιλαω φιλαρακι.....
δεν τοπιασα.....ποιος ειναι ο Ισπανος mi amore?:D
οπως λεμε.....muchas gracias -μουτσας γκραθιας?:roflmao::roflmao:
αυτο εννοειται κυριε?
βαλε παντου λαδακια. επισης ριξε πανω στα τουιτερ λιγο αγιασμο ανακατεμενο με οξο [σκευασμα που πιανουν πουλια]:roflmao::roflmao::laugh:

Reaction score
30.331
Eτσι για την κουβέντα το συριστικό σίγμα Βλάσση , δεν είναι εκεί που νομίζεις συχνοτικά , αλλά πιο κάτω.
Κάπου γύρω στους 3 με 4 χιλιόκυκλους και με κάτι μυστήριες αρμονικές.

Reaction score
2.566
H σκληράδα σε καλά ηχεία είναι δύσκολο να οφείλεται στις μονάδες.
Πολύ συχνά λόγω χώρου, ανακλάσεων κλπ. ενισχύονται συχνότητες που τη προκαλούν.
Μπορεί να υπάρχει απλά στην ηχογράφηση.

Reaction score
2.566
Eτσι για την κουβέντα το συριστικό σίγμα Βλάσση , δεν είναι εκεί που νομίζεις συχνοτικά , αλλά πιο κάτω.
Κάπου γύρω στους 3 με 4 χιλιόκυκλους και με κάτι μυστήριες αρμονικές.
Βασικά αν θυμάμαι καλά, οι αρμονικές συγκεκριμένα στο γυναικείο σίγμα που ενοχλούν είναι στα
5k - 9k hz. Γενικά είναι εύκολο να βρεθεί που ακριβώς είναι. Έστω ότι παίζεις με foobar, του περνάς ένα πιο σοβαρό παραμετρικό eq από αυτό που έχει, και προσθέτεις 6-8db διαδοχικά μεταξύ 5-9khz. Όπου ακουστεί πιο τραχύ και δυνατό το σ, ε κάπου εκεί είναι...

Πάντως, το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται εν πολλοίς στο ίδιο το...στόμα και συγκεκριμένα στο φαινόμενο "fricative consonant": http://en.wikipedia.org/wiki/Fricative_consonant
...απλά μπορεί να χειροτερεύσει με μια ατυχή τοποθέτηση μικροφώνου πχ.

Last edited:

Reaction score
1.789
Βασικά αν θυμάμαι καλά, οι αρμονικές συγκεκριμένα στο σίγμα που ενοχλεί είναι στα 5k, 7,5k...κάπου εκεί... 5-9k πάντως...
Alex με θεμελιωδη τα 2,5 khz η πρωτη αρμονικη στους 5khz ποσα db κατω θα ειναι;;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.608
Βασικά αν θυμάμαι καλά, οι αρμονικές συγκεκριμένα στο γυναικείο σίγμα που ενοχλούν είναι στα
5k - 9k hz. Γενικά είναι εύκολο να βρεθεί που ακριβώς είναι. Έστω ότι παίζεις με foobar, του περνάς ένα πιο σοβαρό παραμετρικό eq από αυτό που έχει, και προσθέτεις 6-8db διαδοχικά μεταξύ 5-9khz. Όπου ακουστεί πιο τραχύ και δυνατό το σ, ε κάπου εκεί είναι...
Πολύ σωστά, αυτή είναι μία πρακτική τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιείται για να εντοπίσεις 'με το αυτί' τι σε ενοχλεί: Ρυθμίζεις ένα στενό (π.χ. BW=0.5) και δυνατό (π.χ.6-8db) notch φίλτρο και ακούς μετακινώντας τη συχνότητα στην περιοχή που σε ενδιαφέρει. Όπου σε ενοχλεί, βάζεις αρνητικό gain. Πολύ αποτελεσματική τεχνική και για χαμηλές συχνότητες.

Reaction score
1.789
Παιδια καλημερα.
Ο Βλασης εχει γινει στην πορεια του θεματος ποιο συγκεκριμενος. Εδω γιεννιεται ενα ερωτημα. Λεει συγκεκριμενα οτι στο ταδε συστημα ακουει μαλακα, ενω σε καποιο αλλο δεν εντοπιζει κατι τετοιο.. Στη πορεια η κουβεντα παει γινεται ακομα ποιο συγκεκριμενα οταν αρχιζει να γινεται θεμα για το b&w . Εχουμε ξεκαθαρισει οτι δεν προκειται για τον χωρο αλλα ουτε και απο την υπολοιπη αλυσιδα των συνοδων μηχανηματων . Εοπισης δεν υπαρχει στην εγγραφη.
Συμερασματικα λεμε οτι ισως να ειναι ο χαραχτηρας του εν λογω ηχειου.
Εαν ειναι αυτο τελικα, ο μελλοντικος καταναλωτης κοιταζοντας στα τυπικα στοιχεια που μας δινει ο κατασκευαστης ως προδιαγραφες που δυστηχως κανει αναφορα στο τι φορτιο ειναι , την ευαισθησια του, αλλα και την συχνοτητα κρος ενιοτε , πως θα ξερει τον ηχητικο χαραχτηρα του;;;;

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
H σκληράδα σε καλά ηχεία είναι δύσκολο να οφείλεται στις μονάδες.
Πολύ συχνά λόγω χώρου, ανακλάσεων κλπ. ενισχύονται συχνότητες που τη προκαλούν.
Μπορεί να υπάρχει απλά στην ηχογράφηση.
Όσα B&W έτυχε να ακούσω (2-3 μην φανταστείς) ήτανε σκληρά στα πρίμα (για τα δικά μου γουστα).
Η αλλαγή θέσης βοηθάει μεχρι ενα σημείο, αλλά ο χαρακτήρας του tweeter δεν θα αλλάξει.

Reaction score
2.566
Δεν ξέρω, δεν έχω ακούσει ποτέ τα μεγάλα B&W...αλλά μου κάνει εντύπωση αν ισχύει κάτι τέτοιο...

Reaction score
2.566
...αρχιζει να γινεται θεμα για το b&w.... ο μελλοντικος καταναλωτης κοιταζοντας στα τυπικα στοιχεια που μας δινει ο κατασκευαστης ως προδιαγραφες, που κανει αναφορα στο τι φορτιο ειναι , την ευαισθησια του, αλλα και την συχνοτητα κρος ενιοτε , πως θα ξερει τον ηχητικο χαραχτηρα του;;;;
Αν η απόκριση του ηχείου δεν έχει έστω μικρές τάσεις φουσκώματος μεσο-υψηλά και υψηλά ώστε να φαίνεται ο "ζωηρός" χαρακτήρας του δεν μπορεί να ξέρει...στα b&w 802d κάνει κάτι περίεργα πάντως στα 3,5k και 7-15k, σύμφωνα με τη μέτρηση του stereophile.

bw802d fr.jpg

Eπίσης, δεν έχουν πολύ καλή off-axis απόκριση, συνεπώς παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς θα ακουστούν η τοποθέτησή τους (σημείο, γωνία) και η ακουστική του δωματίου. Από ότι καταλαβαίνω θέλουν μεγαλύτερο χώρο για να ακουστούν σωστά στις υψηλές συχνότητες...

Last edited:

Reaction score
677
Όσα B&W έτυχε να ακούσω (2-3 μην φανταστείς) ήτανε σκληρά στα πρίμα (για τα δικά μου γουστα).
Η αλλαγή θέσης βοηθάει μεχρι ενα σημείο, αλλά ο χαρακτήρας του tweeter δεν θα αλλάξει.
+1
Κι εγώ το ίδιο έχω ακούσει,κι όχι μόνο από B&W.
Και είδικά σε μεγάλες εντάσεις και ηχογραφήσεις που το τονίζουν είναι μπελάς.
Δεν είναι αδυναμία,μάλλον είναι θέμα γούστου,σε κάποιους αρέσει.
Εγώ δεν θα μπορούσα να ακούω συνεχώς με κάτι τέτοιο.
Ευτυχώς το είχα πει στον Μπουλ και έλαβε τα μέτρα του μάλλον,ήταν από τις λίγες απαιτήσεις που είχα.

Reaction score
677
Αν η απόκριση του ηχείου δεν έχει έστω μικρές τάσεις φουσκώματος μεσο-υψηλά και υψηλά ώστε να φαίνεται ο "ζωηρός" χαρακτήρας του δεν μπορεί να ξέρει...στα b&w 802d κάνει κάτι περίεργα πάντως στα 5-10k, σύμφωνα με τη μέτρηση του stereophile.

View attachment 31669

Eπίσης, δεν έχουν πολύ καλή off-axis απόκριση, συνεπώς παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς θα ακουστούν, η τοποθέτησή τους (σημείο, γωνία) και η ακουστική του δωματίου.
Εννοείς πως με κλίση εκτός άξονα από την θέση ακρόασης,βελτιώνεται;
Λογικό και χρήσιμο..

Reaction score
2.566
To αντίθετο εννοώ... από τη μία έχει κάποια ανομοιομορφία μεσο-υψηλά και ψηλά που μπορεί να ενοχλήσει, αυτό όμως αντισταθμίζεται εν μέρει από την υψηλή κατευθυντικότητα του tweeter από τα 8k.

802 lateral.jpg

Όμως αν είναι μικρή η απόσταση από τους πλαινούς τοίχους (και στου Βλάση υπάρχει περιορισμένο πλάτος) αυτό δεν είναι εύκολο.
Πρακτικά θα μας πει ο Βλάσης τί γίνεται...λογικά με μεγάλο toe in πρέπει να βελτιώνεται η κατάσταση...

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.608
650.JPG
Άσχετο, αλλά αυτή τη στιγμή ακούω στο γραφείο απο ακουστικά Senn 650, τα οποία αν και έχουν απόκριση ότι νάναι, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ξεκούραστα είναι, χωρίς ίχνος σκληράδας, συριστικά, κλπ. και πόση λεπτομέρεια έχεις την αίσθηση ότι δίνουν, σε όλο το φάσμα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Αν η απόκριση του ηχείου δεν έχει έστω μικρές τάσεις φουσκώματος μεσο-υψηλά και υψηλά ώστε να φαίνεται ο "ζωηρός" χαρακτήρας του δεν μπορεί να ξέρει...στα b&w 802d κάνει κάτι περίεργα πάντως στα 3,5k και 7-15k, σύμφωνα με τη μέτρηση του stereophile.

View attachment 31669

Eπίσης, δεν έχουν πολύ καλή off-axis απόκριση, συνεπώς παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς θα ακουστούν η τοποθέτησή τους (σημείο, γωνία) και η ακουστική του δωματίου. Από ότι καταλαβαίνω θέλουν μεγαλύτερο χώρο για να ακουστούν σωστά στις υψηλές συχνότητες...
Η σκληρή χρειά δεν έχει να κάνει με το FR,
εδώ βλέπουμε τα ηχεία του B&W του ΜΗ, είστερα από τοποθέτηση που κάναμε βάση μετρήσεων.

Παρόλο που συμπεριφορά στα πρίμα είναι ομαλή, τα ηχεία συνέχιζαν να έχουν μια σκληρή χρειά στα πρίμα (ίσως και λίγο στο upper mid).

Reaction score
2.566
Kι εγώ θεωρώ ότι η on axis fr έχει μικρή σχετικά σημασία και περισσότερη έχουν άλλα πράγματα...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.823
Tα δικα μου τα 802 ειναι εν μερη μπασταρδεμενα μιας και οι πυκνωτες στο tweeter και το mid αλλαχτηκαν με αλλους πολυ πολυ καλλιτερους ασχετα τιμης (μεσω B&W Αγγλιας )και καποιες αλλαγες ακομα και --ευτυχως--το αποτελεσμα ειναι σοβαρα πολυ καλλιτερο απο την αρχικη κατασταση του ηχειου!
Δεν εχω τα τονισμενα συριστικα που ειχα στην αρχη.....ειμαι τυχερος..... μπορει......:geek::geek:

και ξαναλεω κυριοι....απλα ανεβασα εναν πινακα που μπορει σε καποιους να φανει χρησιμος.......δεν ειναι το θεμα τα ηχεια μου βρε.....αν ηταν θα το ρωτουσα ευθεως.....αμαν πχια !!!!:D:D
γιατι κολλησατε με τα ηχεια μου ξαναρωταω????:laugh::laugh:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.248
Members
38.671
Νεότερο μέλος
Katerinanota