Tube Buffer

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Tube Buffer

συμφωνείς ότι ο λόγος που το κάνει με αυτό τον τρόπο είναι για το κόστος?

δε θα ήταν καλύτερο ένα τυπικό συμμετρικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό?
Σαφώς και θα ήταν προτιμότερο σε συνδυασμό με ένα σταθεροποιητή σειράς.

Ήδη έχει παραγγελθεί μετασχηματιστής 2 x 28 για να προχωρήσει η αναβάθμιση στο επόμενο στάδιο.:126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Re: Απάντηση: Tube Buffer

Ήδη έχει παραγγελθεί μετασχηματιστής 2 x 28 για να προχωρήσει η αναβάθμιση στο επόμενο στάδιο.:126:
ΙΜΗΟ, δηλαδή με τις γνώσεις που έχω, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο... Είναι αυτό που λέμε: αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι! :142:

Όμως, η αξία του πολλαπλασιαστή χωρητικότητας είναι γνωστή, χρησιμοποιείται σε πολλές κορυφαίες υλοποιήσεις, αλλά είναι κι ένα κεφάλαιο που δε το κατέχω όσο καλά θα έπρεπε.... Ξέρω όμως ότι κάνει βόλτες μέσα σε κάτι συσκευούλες που χρησιμοποιώ...:126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Κώστα ο <<πολλαπλασιαστής χωρητικότητας>> εκμεταλλεύεται το μικρό ρεύμα πόλωσης της βάσης ενός τρανζίστορ και, απαλλάσσοντας το από διακυμάνσεις μέσω ενός κυκλώματος RC, ελέγχει το αρκετά μεγαλύτερο ρεύμα που ρέει μεταξύ συλλέκτη και εκπομπού του τρανζίστορ.

Εξ ου και ο ορισμός <<πολλαπλασιαστής>> του εν λόγο κυκλώματος, που χωρίς βέβαια να αυξάνει τη, δεδομένη, χωρητικότητα του πυκνωτή, ελέγχει ρεύμα που θα αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερο πυκνωτή.

Βέβαια κάθε κύκλωμα RC έχει μια χρονική σταθερά οπότε η συνολική ταχύτητα αντίδρασης του τροφοδοτικού μειώνεται.

Αυτό ναι μεν σε κυκλώματα που είναι πολωμένα με σταθερό ρεύμα,υποτίθεται, πως δεν σε πολυενδιαφέρει αλλά...
γιατί να μην είμαστε σίγουροι?:126::126::126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428

Αυτό είναι το τροφοδοτικό που χρησιμοποίησα για τα νήματα.

Στη θέση του C1 υπάρχουν δυο πυκνωτές 4700μF στα 16 volt.
Οι C2 & C3 είναι 0.1μF, ενώ στην έξοδο υπάρχει ένας πυκνωτής 100μF.

Η τάση στην έξοδο του είναι 6,05 volt και υποστηρίζει μια χαρά τα νήματα των 6Η23.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ψήκτρα ικανών διαστάσεων στο ολοκληρωμένο 7806, καθότι ζεσταίνεται πολύ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Για όσους επιθυμούν περισσότερη ακρίβεια στη τάση των 6,3 Volt, που προβλέπεται για τα νήματα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σταθεροποιητή 7805 και να τοποθετήσουν δυο διόδους 1Ν4007 εν σειρά με το ποδαράκι αναφοράς.
Παράλληλα στις διόδους θα πρέπει να υπάρχει ένας πυκνωτής 100 μF.
Με αυτό το τρόπο θα έχουμε λίγο πάνω από 6,2 Volts αφού η τάση στο άκρο κάθε διοδίου είναι περίπου 0,6 volt και συνολικά θα αθροιστούν 1,2 στα 5 Volts του σταθεροποιητή.

Και βέβαια υπάρχει πάντα η λύση του ρυθμιζόμενου σταθεροποιητή LM317.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Tube Buffer

να κι ένα δικό μου λαμπάτο μπάφερ με κέρδος 1. (ή σχεδόν 1, μάλλον στο 0.9 είναι..)

μόλις περάσω το σχέδιο σε ηλεκτρονική μορφή, θα το ποστάρω.:126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Δεν σου κρύβω πως όταν βλέπω δικό σου spoiler με πιάνει ένα ψιλο-άγχος...:138:

Ανέβασε και το κύκλωμα ντε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.065
Απάντηση: Re: Tube Buffer

Δεν σου κρύβω πως όταν βλέπω δικό σου spoiler με πιάνει ένα ψιλο-άγχος...:138:
:135::143:

τώρα το κύκλωμα θες σε σπόιλερ, ή κάτι άλλο να σε περικυκλώσει μου ζητάς?:137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Για να είμαι απόλυτα σαφής... το ηλεκτρονικό κύκλωμα του απομονωτή θέλω ΟΚ?

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Απάντηση: Tube Buffer

Με ξανθες μπουκλες η κοντο μαλλι?

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Tube Buffer

να κι ένα δικό μου λαμπάτο μπάφερ με κέρδος 1. (ή σχεδόν 1, μάλλον στο 0.9 είναι..)

μόλις περάσω το σχέδιο σε ηλεκτρονική μορφή, θα το ποστάρω.:126:
Πωωως παμε με το σχεδιο? :126:

Reaction score
134
Συναδελφοι γεια σας ξεθαβω αυτο το νημα για να υπαρξει μια αναφορα στο εξης ερωτημα....
1. Εν αρχη ενα buffer ιδιο η σχεδον ιδιο με αυτο που εφτιαξε ο φιλος Petermeni (θα εξηγησω στην συνεχεια) εν ετη 2018 εχει λογω υπαρξης στην ηχητικη αλυσιδα ?
Ο λογος που ρωταω ειναι οτι εχω ενα παλιο Dac της M.F. που θεωρητικα εχει το ιδιο μπαφερ στην εξοδο.
Καθεται στο ραφι μονο του γιατι υπαρχει αλλο dac (musical fidelity v90) και επειδη με τρωει ο κ...λος μου και ειναι φθηνη μετατροπη και δεν με καιει να το ολοκληρωσω αυριο ρωταω αν αξιζει να μπω στον κοπο...
Φωτο ακολουθουν ...
Dac 016.jpg Dac 016.jpg Dac 001.jpg Dac 005.jpg Dac 006.jpg

Στην συγκεκριμενη περιπτωση μπορει να αφαιρεθει η συγκεκριμενη πλακετα και να τροφοδοτηθει ευκολα με ξεχωριστα τροφοδοτικα μιας και τα τροφοδοτικα βρισκονται στην κεντρικη πλακετα του dac και οι τασεις μεταφερονται μεσω μιας μικρης φισας .Οποτε φτιαχνοντας δυο τροφοδοτικα με lm π.χ. 317 για το κυκλωμα και για τα νηματα ειμαστε κομπλε ,μετα μενουν οι αλλαγες των πυκνωτων εξοδου κλπ με καλυτερης ποιοτητας .Υπαρχει και ενα ρελε στην εξοδο το οποιο η θα καταργηθει η θα βρω πως τριγκαρεται για να ανοιγει (στην οριτζιναλ εφαρμογη ανοιγει μολις περασει σημα audio απο το dac) .
Αυτα...Περιμενω τις αποψεις σας και τις συμβουλες σας ...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Συναδελφοι γεια σας ξεθαβω αυτο το νημα για να υπαρξει μια αναφορα στο εξης ερωτημα....
1. Εν αρχη ενα buffer ιδιο η σχεδον ιδιο με αυτο που εφτιαξε ο φιλος Petermeni (θα εξηγησω στην συνεχεια) εν ετη 2018 εχει λογω υπαρξης στην ηχητικη αλυσιδα ?
Ο λογος που ρωταω ειναι οτι εχω ενα παλιο Dac της M.F. που θεωρητικα εχει το ιδιο μπαφερ στην εξοδο.
Καθεται στο ραφι μονο του γιατι υπαρχει αλλο dac (musical fidelity v90) και επειδη με τρωει ο κ...λος μου και ειναι φθηνη μετατροπη και δεν με καιει να το ολοκληρωσω αυριο ρωταω αν αξιζει να μπω στον κοπο...
Φωτο ακολουθουν ...
View attachment 88362 View attachment 88362 View attachment 88363 View attachment 88364 View attachment 88365

Στην συγκεκριμενη περιπτωση μπορει να αφαιρεθει η συγκεκριμενη πλακετα και να τροφοδοτηθει ευκολα με ξεχωριστα τροφοδοτικα μιας και τα τροφοδοτικα βρισκονται στην κεντρικη πλακετα του dac και οι τασεις μεταφερονται μεσω μιας μικρης φισας .Οποτε φτιαχνοντας δυο τροφοδοτικα με lm π.χ. 317 για το κυκλωμα και για τα νηματα ειμαστε κομπλε ,μετα μενουν οι αλλαγες των πυκνωτων εξοδου κλπ με καλυτερης ποιοτητας .Υπαρχει και ενα ρελε στην εξοδο το οποιο η θα καταργηθει η θα βρω πως τριγκαρεται για να ανοιγει (στην οριτζιναλ εφαρμογη ανοιγει μολις περασει σημα audio απο το dac) .
Αυτα...Περιμενω τις αποψεις σας και τις συμβουλες σας ...
Καλησπέρα.
Να αρχίσω λίγο ανάποδα...
Ο ρελές στην έξοδο παρέχει την φίμωση ήχου κατά τις εναλλαγές λειτουργίας και υπάρχει σε όλες τις ψηφιακές συσκευές. Σε μορφή buffer και μόνο μπορεί κάλλιστα να παραληφθεί.
Υπάρχει και η πιθανότητα να παρέχει μια καθυστέρηση μέχρι να προθερμανθούν οι λυχνίες.
Αν παίρνει τάση διέγερσης από το ολοκληρωμένο εισόδου (receiver) είναι το πρώτο. Αν απλά κλείνει μετά από κάποια δεύτερα είναι το δεύτερο.

Λογικά το κύκλωμα στην κάθετη πλακέτα είναι το ίδιο με το εν λόγο buffer.
Παίρνει την έξοδο των τελεστικών 5532 και δίνει το λεγόμενο <<λαμπάτο ηχόχρωμα>>.

Επειδή έχω δοκιμάσει το buffer που περιγράφω με διάφορες πηγές, θα σου έλεγα πως αξίζει τον κόπο μόνο αν έχεις μια πολύ φτηνή πηγή, για παράδειγμα μια εισαγωγική κάρτα ήχου υπολογιστή.
Εκεί θα σου δώσει έναν όγκο και έναν αρμονικό πλούτο, πράγματα σε ανεπάρκεια στα φτηνά ψηφιακά.
Για κάτι ποιοτικότερο δεν θα το συνιστούσα.

Για να καταλάβεις στο δικό μου έχω αυξήσει το κέρδος σε 4 και σκέφτομαι να το κάνω προενισχυτή ή να το ενσωματώσω σε έναν ολοκληρωμένο με LM3886.

Στο Dac που φαίνεται μπορείς βέβαια να καταργήσεις το buffer που συζητάμε και να συνδέσεις την έξοδο του κυκλώματος επάνω στα RCA.
Το φισάκι που φεύγει από την κυρίως πλακέτα έχει τρία ποδαράκια που είναι η γείωση (μαύρο) L (άσπρο) και R (κόκκινο).
Πρώτα ελέγχεις με ένα πολύμετρο αν κατά τη λειτουργία του υπάρχει κάποια τάση DC επάνω στο φισάκι.
Αν υπάρχει απλά απαιτεί δύο πυκνωτές. Αν η τάση είναι λίγα χιλιοστά του volts μπορείς να ξεκολλήσεις από τα RCA εξόδου την έξοδο του buffer και να συνδέσεις εκεί.

Last edited:

Reaction score
134
Ευχαριστω Πετρο την ειχα φανταστει την απαντηση αλλα επειδη δεν ασχολουμαι τοσο φανατικα ηθελα μια δευτερη γνωμη μην μπαινω σε τσαμπα κοπο ,dac υπαρχει συγχρονο σχετικα καλης ποιοτητας (Musical Fidelity V90 με δικης μου κατασκευης linear τροφοδοτικο (οχι κατι εξεζητημενο)) και με καλυπτει απολυτα απλα ειχα την απορια αν θα υπηρχε καποιο + επιπλεον ισως με το ταιριασμα της αντιστασης στον ενισχυτη μου (λαμπατος με 50κ ποτενσιομετρο στην εισοδο) σε σχεση με την εξοδο του τρανζιστορατου dac.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ευχαριστω Πετρο την ειχα φανταστει την απαντηση αλλα επειδη δεν ασχολουμαι τοσο φανατικα ηθελα μια δευτερη γνωμη μην μπαινω σε τσαμπα κοπο ,dac υπαρχει συγχρονο σχετικα καλης ποιοτητας (Musical Fidelity V90 με δικης μου κατασκευης linear τροφοδοτικο (οχι κατι εξεζητημενο)) και με καλυπτει απολυτα απλα ειχα την απορια αν θα υπηρχε καποιο + επιπλεον ισως με το ταιριασμα της αντιστασης στον ενισχυτη μου (λαμπατος με 50κ ποτενσιομετρο στην εισοδο) σε σχεση με την εξοδο του τρανζιστορατου dac.
Μείνε εκεί που είσαι.
Λάμπα πάνω σε λάμπα θα βγει πολύ σούπα το αποτέλεσμα.

Από την άλλη, εύκολα καταργείς το λαμπάτο στάδιο στο παλαιότερο DAC και παίρνεις απευθείας έξοδο από τους τελεστικούς.
Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να δεις, τι διαφορές υπάρχουν.
Μπορεί να σε εκπλήξη το αποτέλεσμα. Αν δεις πως σου αρέσει βάζεις και δύο 2134 στην θέση των 5532.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης