Vintage vs Hi-Fidelity

Reaction score
1.817
....ενώ οι νέοι σήμερα βρε παιδί μου είναι "μαλθακοί" και "χωρίς ενδιαφέροντα"! Που είναι τα παλιά τα χρόνια που είχαμε "προσωπικότητα και χαρακτήρα"!:136:

Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο... "Ο παλιός είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι ωραίος!"
Διαλέγετε και παίρνετε...:126:

Το ερώτημα όπως πολύ εύστοχα έθεσε ο Timbre είναι άλλο...
"...Αλλά και αλλιώς να το δεις... είναι ίδιες οι εικόνες του viewmaster, όταν το βλέπεις στο υπολογιστή ? "
Τυχαίο?? Δε νομίζω....:601:

Reaction score
777
απο τεχνική πλευρά πάντως ο υπολογιστής είναι ψηφιακός και το viewmaster αναλογικό.

ε?:135:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.278
Απάντηση: Re: Vintage vs Hi-Fidelity

...
Εκεί ρε υπάρχουν άτομα που ακούνε ακόμα! από πικάπ και μιλάτε έτσι για τα Vintage..*(HiFi)
....ενώ οι νέοι σήμερα βρε παιδί μου είναι "μαλθακοί" και "χωρίς ενδιαφέροντα"! Που είναι τα παλιά τα χρόνια που είχαμε "προσωπικότητα και χαρακτήρα"!:136:
Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο... "Ο παλιός είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι ωραίος!"
Διαλέγετε και παίρνετε...:126:
Nostalgia is like a grammar lesson.People find the Present tense and the Past...perfect.

Μάλλον αυτό το γνωμικό έχουν υπόψιν όσοι εγχώριοι επιχειρηματικοί ΄΄τσάκαλοι΄΄ κολλάνε τιμές πλησίον των demo τριετίας σε ονομαστές συσκευές με ηλικία άνω της δεκαετίας...:126:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847
Απάντηση: Vintage vs Hi-Fidelity

Πενια τεχνας κατεργαζεται

Το μονο Vintage που δεν θελει κανεις ειναι η..............................γυναικα.
Εκτος και αν δεν θυμαται την λειτουργια της

Reaction score
1.772
Re: Απάντηση: Vintage vs Hi-Fidelity

Το μονο Vintage που δεν θελει κανεις ειναι η..............................γυναικα.
:142::143:

Reaction score
1.817
Re: Απάντηση: Vintage vs Hi-Fidelity

Έγραψες πάλι!!!!!!!!:143::135:
:444:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.278
Απάντηση: Δεσποινίς ετών...39

Τί σύμπτωση!Το ίδιο και η απληστία...:137:
Να υποτεθεί επομένως ότι οι χαρακτηρίζοντες απαράλλακτα κομμάτια ΄΄κάποιας΄΄ ηλικίας υπό πώληση ως ΄΄άστρωτα΄΄ έχουν λησμονήσει τις αναπόφευκτες λειτουργίες γήρανσης;:126:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
720

Μπα, μη το λες αυτό.
Στη σημερινή κοινωνία έχουμε επενδύσει στην πλαστική χειρουργική και στη χημική βοήθεια για τους… Vintage ανθρώπους μεγάλα ποσά σε αντίθεση με το Alzheimer.
Αποτέλεσμα, σε λίγα χρόνια να έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους, με τέλειο κορμί και πλήρη στύση αλλά να μη θυμόνται σε τι χρησιμεύουν! :121::102::103::114:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
720

Από την άλλη το ερώτημα είναι:
Πράγματι, τα παλαιότερα, προσιτής τιμής, μηχανήματα, αναπαράγουν τη μουσική μας καλύτερα από τα νεότερα, προσιτής τιμής ή το νομίζουμε;
*Πραγματικά εύστοχη η παρατήρηση του georgek.

Reaction score
0
Το εαν τα αξιζουν τα λεφτα τους ή οχι ειναι και θεμα του τελικου αγοραστη.
Καποτε που εφυγαν πολλα λεφτα για να επισκευασω ενα παλιο walkman aiwa( αγορασμενο εκ Δυτικης Γερμανιας) που επαιρνε μονο κασετα και απλα ειχε κουμπακια αφης.Το καιρο που εγινε η επισκευη με τα ιδια λεφτα επαιρνα minidisc.O λογος της επισκευης ειναι καθαρα συναισθηματικος.Για τον ιδιο λογο δεν πουλαω και τα παλια μου μηχανηματα.Για τον ιδιο λογο + οτι μου εχει μεινει αχτι απο τα φοιτητικα χρονια θα ηθελα να παρω ενα marantz 63kis ή καποιο teac vrds-esoteric.Το οτι καποιος θα ζητησει ενα νεφρο και ενα πνευμονι για κατι παλιο δεν αλλαζει την αναγκη για την αποκτηση του απλα το σκεφτεσαι οπως στο αρχικο ποστ και λες δεν γ@($)ται.

ps Η αληθεια ειναι οτι τα νεα cd μεχρι 600€ δεν μου γεμιζουν και το ματι σαν ποιοτητα κατασκευης σε σχεση με τα παλια...χμ χμ ...

ps2 Σε παλαιοτερο τευχος του Ηχου ειχε παρουσιαση ενος συστηματος στο οποιο ο χρηστης αφου ειχε δωσει το πικαπ του( εχωντας αρκετα βινυλια) ειχε στο τελος το διλημμα να παρει νεο πικαπ με νορμαλ επιδοσεις ή μεταχειρισμενο και hi end. Τελικα κατεληξε σε ενα rega planar. Στην σημερινη ψηφιακιτιδα δεν ξερω εαν τετοιο διλλημα εχει νοημα.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.591
Μια και το θεμα ειναι ενδιαφερον και μια για εμενα ειναι το αντικειμενο δουλειας μου αυτο το κομματι επιτρεψτε μου να προσθεσω my 2 cents ....

--- πραγματι παρα πολλα απο τα μηχανηματα που παρουσιαζονται σε καποια φορουμ ειναι χρεπια ... ( καπου υπαρχει ο ορισμος για το "χρεπι" )

--- πραγματι η αξια των μηχανηματων αυτων ειναι ενα θεμα διοτι εξαρταται απο ενα καρρο παραγοντες οπου ο πρωτος ειναι τι πιστευει ο πωλητης ...ενδεικτικα αναφερω
*συναισθηματικη αξια
*σπανιοτητα μηχανηματος
* καλο brand name
* οψη και εξωτερικη κατασταση ( συχνα πρωτο σε σχεση με την πραγματικη λειτουργικη κατασταση του μηχανηματος )

--- Μετα ο ορισμος vintage ειναι πολυ γενικος ... δυστυχως ενας ενισχυτης ΑΚΑΙ του 1985 ο οποιος εχει μεσα στην εξοδο ενα STK20XX ειναι ενα κακο και αδιαφορο μηχανημα παρολα αυτα ομως ειναι vintage οποτε το εχεις για την οψη ... την συναισθηματικη αξια αλλα σιγουρα οχι για τον ηχο του ....

some facts

----Στην εταιρια μου επισκευαζουμε κατα μεσο ορο 150-200 μηχανηματα τον χρονο .... μετα λυπης μου σας πληροφορω οτι ηχητικα μολις το 10% αξιζει να επισκευαστει για τεχνικους λογους το υπολοιπο 90% επισκευαζεται για ολους τους υπολοιπους ...δλδ την συναισθηματικη αξια, την οψη και τα ηχοχρωματα το οποιο ειναι και ενα απο τα πιο βασικα στα vintage

---- στην πραξη και απο τεχνικη σκοπια πολυ λιγα πραγματα εχουν αλλλαξει στους ενισχυτες απο το '70-'80 μεχρι σημερα ...
*εχουν αλλαξει τα ψεμματα ( λενε πολλα αλλα ουτε τα μισα δεν ειναι αληθεια )
* εχουν αλλαξει τα υλικα ( αποδιδουν περισσοτερο αλλα κρατανε λιγοτερο )
* εχουν γινει ολα Κινεζικα
* τελος εχουν ολα αποκτησει μεγαλυτερη ακριβεια στις επιδοσεις ( ευρος ταχυτητα )

---- Οι μετρησεις λενε οτι ολα οσα vintage ειναι καλα κατασκευασμενα απο την μαμα τους ( πονανε στις διανομες των σηματων και τροφοδοσιας,ευρος , και ταχυτητα ) και λειτουργουν σωστα ( σωστα σημαινει οτι εχουν κανει τουλαχιστον ενα service και σιγουρα αλλαγη ηλεκτρολυτικων ) δεν εχουν σε τιποτα να ζηλεψουν η να φοβηθουν αν στηθουν διπλα σε ενα σημερινο μηχανημα

--- Ενα παραδειγμα ειναι ο SANSUI AU 717 αχτυπητο μηχανημα και τοσο καθαρο που παιζει το ιδιο καλα σαν ενα σετ προ τελικου ...αντιστοιχα ο luxman LV111 που αναφερε ενας φιλος πιο πισω ειναι τεχνικα ενα θλιβερο μηχανημα παραγωγης και ειναι χτισμενος γυρω απο ενα χαζο ολοκληρωμενο STK 3042 ....

----επισης ο ενισχυτης του φιλου JOHN gu 2200 που τοσος ντορος εχει γινει γυρω του ενω εχει τοσα καλουδια τεχνικα, ειναι ενα επισης θλιβερο μηχανημα διοτι η καλωδιωση μεσα ειναι τοσο μπλεγμενη και τοσο κακα δομημενη που το μηχανημα αυτο ακομα και με μονο μια πηγη ενεργη ειναι απιθανο να παιζει σωστα ...το crosstalk που θα εχει απο καναλι σε καναλι και απο τα καλωδια τροφοδοσιας δεμενα μαζι μετα σηματα και τα λοιπα προενισχυτικα tone control κλπ καθιστoυν αδυνατη την παραγωγη μουσικης στα ορια του hifi ..... σιγουρα παρεχει ευκολιες και 500 εισοδους και δεν ξερω και εγω ποσα σετ ηχειων , σιγουρα ειναι vintage , σιγουρα ειναι ενα κορυφαιο μηχανημα σε πολλα πραγματα με πρωτο την ποιοτητα κατασκευης αλλα εχει λαθη μεσα που ενας LUXMAN L200 δεν εχει ... ( σορρυ Γιαννη ειναι απλα μια αποψη )

---- ενα πολυ βασικο και χρησιμο στην συζητηση απο πλευρας μετρησεων και επιδοσεων ειναι οτι πολυ λιγα απο τα vintage "μετρανε" σωστα ο λογος ειναι κυριως οι αδυναμιες που εχουν στους προενισχυτες τους πλην ομως οταν τα βαλεις και τα ακουσεις ο ηχος εχει ζεστασια και χρωμα η οποια ειναι τοσο ζεστη και οικια που δημιουργει εθισμο στο χρηστη ... σωστο η λαθος δεν ειμαι εγω που θα το κρινω .....

σαν συμπερασμα θα ελεγα οτι ενα καλα αναβαθμισμενο vintage το οποιο ειναι απλο και καλα δομημενο μεσα του ειναι μια πολυ καλη επιλογη ακομα και για κυριο συστημα ...

Φιλικα Σακης Πετροπουλος

Reaction score
181
Όντως ένας "περιποιημένος" L200 είναι αξιόλογος ηχητικά.
Και κούκλος.
Γενικά η σειρά L του παρελθόντος είναι κάτι που πάντα μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, γι' αυτό και απέκτησα έναν.

Πάντως το vintage audio υπήρχε χρόνια (και υπάρχει) σε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Λόγω ακριβώς της μικρής αγοραστικής δύναμης τους.
Πλέον επειδή και μεις οδεύουμε προς τα κει τάχυστα (καθώς δάνεια και κάρτες κόπηκαν...) βλέπω το φαινόμενο vintage να ανθεί...

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.780

Φιρί - φιρί το πάτε τώρα, να αρχίσει ο Καραβέλος να σκανάρει και να ανεβάζει βίντετζ ρηβιού...

Άντε να δούμε τί χρειές έχει η Σουρ Βι 15 τάιπ φώρ... :114:

Reaction score
1.686
Απάντηση: Re: Vintage vs Hi-Fidelity

----επισης ο ενισχυτης του φιλου JOHN gu 2200 που τοσος ντορος εχει γινει γυρω του ενω εχει τοσα καλουδια τεχνικα, ειναι ενα επισης θλιβερο μηχανημα διοτι η καλωδιωση μεσα ειναι τοσο μπλεγμενη και τοσο κακα δομημενη που το μηχανημα αυτο ακομα και με μονο μια πηγη ενεργη ειναι απιθανο να παιζει σωστα ...το crosstalk που θα εχει απο καναλι σε καναλι και απο τα καλωδια τροφοδοσιας δεμενα μαζι μετα σηματα και τα λοιπα προενισχυτικα tone control κλπ καθιστoυν αδυνατη την παραγωγη μουσικης στα ορια του hifi ..... σιγουρα παρεχει ευκολιες και 500 εισοδους και δεν ξερω και εγω ποσα σετ ηχειων , σιγουρα ειναι vintage , σιγουρα ειναι ενα κορυφαιο μηχανημα σε πολλα πραγματα με πρωτο την ποιοτητα κατασκευης αλλα εχει λαθη μεσα που ενας LUXMAN L200 δεν εχει ... ( σορρυ Γιαννη ειναι απλα μια αποψη )
Φιλε Σακη, επειδη το εν λογω μηχανημα το ξερω καλα, θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω πολυ μαζι σου ως τεχνικος κι εγω απο την μερια μου (οπως και σε αλλα πραγματα που εχεις πει κατα καιρους, και τα οποια δεν σχολιαζω λογω της επαγγελματικης σου ιδιοτητας).

Σορρυ Σακη, ειναι απλα μια αποψη..

Reaction score
11

Φιρί - φιρί το πάτε τώρα, να αρχίσει ο Καραβέλος να σκανάρει και να ανεβάζει βίντετζ ρηβιού...

Άντε να δούμε τί χρειές έχει η Σουρ Βι 15 τάιπ φώρ... :114:
Ε, χμ,...ένα-δύο, ένα-δύο...To λοιπόν!

Για δείτε εδώ Ιταλικό, (σπάνιο), μηχανάκι του 1975, που έχει "τραβήξει" άπειρα πάρτυ, (ένα από αυτά για την σχολική εκδρομή που έγινε στο Χίλτον, στις "Μούσες", το 1978, και λόγω τεράστιου χώρου και αριθμού ατόμων έπαιξε ώρες ατελείωτες, ως τα ξημερώματα, στο τέρμα συνεχώς), που δεν ζήτησε ποτέ, που παίζει ακόμα υπέροχα όπως την πρώτη μέρα και που δεν χάνει ούτε "λάδια" ούτε "ξύδια" από τους πυκνωτές...

Che bella faccia!

Italiano vero!

:107:

Reaction score
1.817
Παίδες νομίζω οτι κανένα vintage μηχάνημα, δεν "πιάνει" σε απόλυτο επίπεδο τις σύγχρονες συσκευές αναπαραγωγής ήχου. Κι αυτό γιατί την εποχή 70'-80' (για μένα αυτά ανήκουν στην κατηγορία "vintage"), υπήρχαν άλλες χροιές στα μηχανήματα.
Χαρακτηριστικό ήταν το πολύ "χαμηλό", η στενή στερεοφωνική εικόνα και η τραχύτητα στις υψηλές.
Παρ' όλα αυτά, όπως είπε και ο Σάκης, ένα μηχάνημα της θρυλικής αυτής εποχής, μπορεί να στέκει ακόμα και σαν βασικός άξονας ενός στερεοφωνικού set up (οχι Hi-Fi set up).
Για όλους τους λόγους που ανέφερε ο Σάκης (συναισθηματικούς, ομορφιάς, καλής ποιοτικής κατασκευής, Made in Japan, κλπ), ο καθένας από εμάς τους ...πυροβολημένους, αλλά και τους λάτρης του "ωραίου" και ίσως του "νοσταλγικού παρελθόντος" που αγαπάμε, θεωρώ οτι θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να δώσουμε μια θέση, στο ρακ μας, σε μια τέτοια συσκευή.
Υπάρχει όμως και μια παράμετρος πέρα από την ομορφιά και τη νοσταλγία που σου δίνουν αυτά τα μηχανήματα. Να τιμήσουμε όλα αυτά τα "τέρατα" των σοβαρών ιαπωνέζικων εταιριών, που κάποιες εξ αυτών δεν υπάρχουν και κάποιες άλλες πασχίζουν να κρατηθούν στην φρενήρη πορεία των αριθμών των πωλήσεων, για την ευγενική προσφορά τους, σε αυτό που φτάσαμε να λέμε σήμερα Hi-Fi & Hi-End!
Γι αυτόν το λόγο και μόνο τιμώντας τις εταιρίες που μας μύησαν στο χώρο του ήχου, δεν πρέπει να "αδειάζουμε στον τάκκο" τις πρώτες μας συσκευές.
Απέκτησα πρόσφατα έναν Pioneer SX-838, αψεγάδιαστο και ανέγγιχτο. Ο ήχος του ήταν "παχύς" με πολλές χαμηλές συχνότητες και μέτρια υψηλή περιοχή. Αυτές τις μέρες δέχεται τη φροντίδα που του έλειψε τα 27 χρόνια της ζωής του. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να αποδώσει αυτό που προσδοκώ, θα έχω στην κατοχή μου ένα μηχάνημα που βλέποντάς το και ακούγοντάς το, θα αναπολώ τις μέρες που αναζητούσα στα studio των καταστημάτων μια ακρόασή του! Θα επιβεβαιώνω κάθε λεπτό την κορυφαία ποιότητα που αγόραζες τότε, καθώς θα μαγεύομαι από τα ηχοχρώματα και τη μαγεία του μουσικού προγράμματος που ξετυλίγει...:126:

Reaction score
30.491

Oi καλωδιώσεις φίλε Σάκη δεν αφορούν το σήμα , αλλά τάσεις , και control σήματα.
Τώρα για το cross talk, ε νομίζω μιλάει το s/n ratio κάτι σε 110db ο προ και 120 o τελικός.Slew rate 175 v/μsec, με rise time 0.7 μsec , δεν εχω δει να έχουν πολλοί σύγχρονοι ενισχυτές.Απόκριση dc-300khz , ε δεν είναι και άσχημα.
Τες πά , όπως είπες απόψεις είναι αυτές.

Reaction score
1.817
Eπειδή κι εγώ άκουσα το συγκεκριμένο μηχάνημα, θεωρώ οτι είναι μακράν και κλάσεις καλύτερο από οποιοδήποτε ενισχυτή της σημερινής κατηγορίας τιμής του.
Συμφωνώ με τον Παππά... το μηχάνημα είναι κορυφαίο!
Επίσης νομίζω οτι είναι πολύ πιο πάνω από τα όρια του Hi-Fi και φλερτάρει ανετότατα την κατηγορία του Hi-End.:126:
Πιστεύω οτι πολύ λίγα μηχανήματα μπορούν να συγκριθούν με την κορυφαία ποιότητα των υλικών του αλλά και με το μεστό, καθαρό και "πολύ μεγάλο" ήχο του. Θεωρώ οτι είναι μηχάνημα αναφοράς ακόμη και σήμερα:144:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.681
Members
38.730
Νεότερο μέλος
Tasos Tsekouras