Voigtländer 40mm f/2

Reaction score
2
μμμ, Voiglander.
βεβαια ειναι manual φακος αλλα αν ειναι σαν τον 125 που ειναι ο αγαπημενος μου, χτυπα τον χτες!
ο 50 1.4 της canon παντως ειναι επισης φοβερος φακος και εχει και AF.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.497
Απάντηση: Voigtländer 40mm f/2

Ηλία τον έχει τεστ το photozone.de.
Καλός φαίνεται, αλλά είναι κομματάκι ακριβός και πού να τον βρεις. Μόνο από Γερμανία φαντάζομαι, εκεί έχει 430 ευρώ, 100 ευρώ παραπάνω από τον πολύ καλό Canon 50/1,4 που έχει και USM. I rest my case.

Πάντως για μικρό φορμά δεν θα έπαιρνα κανέναν από τους δύο. Στη λογική του γρήγορου 50ρη θα έπαιρνα έναν Sigma 30/1,4, εάν πάλι θέλεις έναν γρήγορο πορτραίτου, εγώ θα έπαιρνα έναν Canon 85/1,8 ή έναν Ταμρον 90/2.8 macro εάν ήθελα διπλή χρήση. Ακόμη και ο παλιός Canon 35/2 (από τους πρώτους του συστήματος eos) είναι μια χαρά, και πολύ φθηνότερος και πιο αξιοποιήσιμος.
Τα 40 και τα 50mm είναι λιγάκι άβολα στο 1.6x. Και από γρήγορους χειροκίνητους 50ρηδες υπάρχουν να φάνε και οι κότες. Πάρε έναν παλιό Νικκορ 50/1.4 να κάνεις τη δουλειά σου, στα 100 ευρώ.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.497

Ε για να ζητά σύγκριση με τον Canon 50/1.4, εκ των συμφραζομένων αυτό συνάγεται.

Καλά εγώ τον ξέρω βέβαια :lol:

Reaction score
173

Να πω την αληθεια, εβαλα το "Χριστουγεννα ερχονται" για να δειξω οτι ρωταω, οχι τοσο για την απολυτη αγορα, αλλα και για το εορταστικον του πραγματος, κοινως κοιταω και κατι για τη... φαση!!!

Επειδη ομως τα πραγματα ειναι κομματι δυσκολα οικονομικως, εγκατελειψα κατι περιπτωσεις τυπου http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=3842 και εμεινα στα χαμηλα κλιμάκια.

Δεν θελω να μπλεκω με ανταπτορες και παλιους φακους απο το ebay και ειπα να παω σε μια ετοιμη λυση.

Ωστοσο, απο οτι καταλαβαινω, ο εν λογω φακος, ειναι μεν καλος, αλλα δεν προσφερει κατι το ιδιαιτερο οπτικα, σε σχεση με τις νορμαλ προτασεις ειτε απο κανον ειτε απο σιγμα... οποτε μαλλον θα μεινει για το... Πασχα...

Τωρα, για τις προτασεις του Τασου...

α) Υπαρχει λογος -πρακτικος,πραγματικος- να προτιμησω τον 50ρη 1,4 εναντι του 1,8 ? (απο εδω ξεκινησα, οτι αντι να δωσω τζαμπα 350Ε για τον 1,4 αντι των 100Ε του 1,8 να δωσω 400Ε για εναν.... voigtlander να 'ουμε :137:)

β)Καλυτερα τον 35ρη κανον (πιο φτηνος, FF) απο τον 30ρη σιγμα 1,4 ?

γ) Αντι του 50ρη 1,8 συμφερει ο 50ρης μακρο 2,5?

δ) Ποιος συνδυασμος εξυπηρετει? 35ρης 2 και 85ρης 1,8 ή 50ρης 1,8 και 100ρης 2,8 μακρο? Μηπως ενας τοκινα 50-135 ή σιγμα 50-150 στα 2,8 ειναι πιο συμφερουσα και πρακτικη επιλογη?

Πολλες οι αποριες, ειδικα αν δεν υπαρχει το μετρητο...
Ψαχνω κατι γρηγορο, να μου δινει δηλαδη ταχυτητες χωρις να χρειαζεται να ανεβαζω iso... εδω που ειμαι, εχει συνεφια απο το πρωι μεχρι το αλλο πρωι... βαρια συνεφια... με διαφραγμα 4, στα 70mm για να πιασω 1/100 πρεπει να παω χαλαρα στα 800 iso και αν ανεβασω mm και πιασω f5,6 τα 1600 ειναι λιγα... φακος ο 70-300 is...

Αρα, ψαχνω ενα συνδυασμο, οικονομικο, αλλα γρηγορο... και μονο με σταθερους μπορω να κινηθω... τι συνδυασμο ομως να κανω? Θελω εναν προς το ευρυγωνιο και εναν προς το τελε...

Δηλαδη, ψαχνω πως να συνδυασω 2 φακους, απο .... 35mm f2, 50mm f1,8/1,4, 85mm f1,8, (αν και το 85 μου φαινεται κοντο για τελε) 100mm f2,8macro (αν και το 2,8 μου φαινεται αργο για τις εδω συνθηκες) και προσφατα εβαλα στα υπ οψιν και τους τοκινα 50-135 και σιγμα 50-150 μαι και σε τιμη βγαινουν το ιδιο με το να παρω δυο σταθερους (πχ τον 50ρη και τον 100ρη).

Μπερδεμα...

Reaction score
11.748
Re: Voigtländer 40mm f/2

Επειδή έχω περάσει από τη σκέψη 3-4 γρήγορων prime (από 85 έως 180mm) ή ενός zoom (για ΝΙΚΟΝ) προτίμησα να πάρω στο μέλλον ένα γρήγορο ποιοτικό zoom. Έτσι με τη σειρά μου σου προτείνω ένα μεταχειρισμένο 70-200 ή 80-200 f=2.8 επειδή είδα ότι ανέβηκες σε χιλιοστά (δεν ξέρω ακριβώς τη σειρά της κάνον).

Reaction score
173
Απάντηση: Re: Voigtländer 40mm f/2

Επειδή έχω περάσει από τη σκέψη 3-4 γρήγορων prime (από 85 έως 180mm) ή ενός zoom (για ΝΙΚΟΝ) προτίμησα να πάρω στο μέλλον ένα γρήγορο ποιοτικό zoom. Έτσι με τη σειρά μου σου προτείνω ένα μεταχειρισμένο 70-200 ή 80-200 f=2.8 επειδή είδα ότι ανέβηκες σε χιλιοστά (δεν ξέρω ακριβώς τη σειρά της κάνον).
Καλοι οι γρηγοροι ζουμ Πετρο, αλλα -της κανον- τους εχω αποριψει γιατι... τραβαω στο χερι, κατα συνεπεια εχουν βαρος και ογκο που θα αποτελεσει προβλημα, περαν του κοστους ειδικα αν εχουν και σταθεροποιηση που τη θεωρω απαραιτητη κυριως πανω απο τα 100mm ακομη και σε f2.8... στον τοκινα θα το σκεπτομουνα να μην εχει σταθεροποιηση μια και τα 135mm παλευονται.

Σε κανον μονο ο 70-200 f4 is βολευει, αλλα ....δεν θεωρω γρηγορο το 4...

Ψαχνω σε σταθερους τι θα με καλυψει. Δυο φακους θελω να συνδυασω προς το παρον αλλα δεν μπορω να αποφασισω τα εστιακα μηκη...

Εκεινος ο αναμενομενος samyang ο 35ρης 1,4 αργει ακομη?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.788

το κακό με τον 40-άρη είναι ότι αν τον πάρεις, μετά δε πρόκειται ποτέ να πάρεις αυτό. οπότε, μη τον παίρνεις τον 40-άρη, πάρε τώρα την κούπα, και όταν τα μαζέψεις χτύπα το ντισταγκον...

Reaction score
2
εγραψε ο CZ!
αλλα πολλα τα λεφτα ρε αρη...

αποτι καταλαβα ψαχνεις για μικρο φωτεινο ζοομ, γιατι δεν κοιτας και κατι σε Cosina, πχ τον 17-50/2.8 DI II VC, ο οποιος παει καπου στο 450€?
επισης πολυ καλη αλλα ακριβη επιλογη ειναι και ο EF-S 17-55mmf/2.8 IS USM της Canon στα 950€.
δεν ξερω αν σε καλυπτει το 2.8 ομως, ενω και οι δυο σε περιοριζουν αν ποτε αλλαξεις σωμα και πας σε FF. εκει σαφες πλεονεκτημα εχουν οι fixed που ειπες..
σε crop παντως και μενα το 50mm μου εχει φανει στενο, θα ηθελα λιγο πιο μεγαλο καδρο (εχω τον canon 50 1.4)

Reaction score
173

Επειδη ομως τα πραγματα ειναι κομματι δυσκολα οικονομικως, εγκατελειψα κατι περιπτωσεις τυπου http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=3842 και εμεινα στα χαμηλα κλιμάκια..
το κακό με τον 40-άρη είναι ότι αν τον πάρεις, μετά δε πρόκειται ποτέ να πάρεις αυτό.

Μα τον ανεφερα παραπανω... :102: ξερουμε τιποτα γι αυτον απο προσωπικη εμπειρια?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.497

Με μπερδεύεις λιγάκι Ηλία στα εστιακά μήκη που θέλεις. Έχεις τον 70-300is που είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής φακός και μπορεί να κατεβεί με λιγάκι προσπάθεια σε ταχύτητες 1/60 στο τέλε (και κάτω από 1/30 στο ευρυγώνιο άκρο) και λες ότι θέλεις πιο γρήγορο φακό; Έχεις τον 50ρη 1.8, να πάρεις τον 1.4 θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο αποδοτική επένδυση, εκτός εάν δουλεύεις πολύ την περιοχή των ανοικτών διαφραγμάτων μέχρι το 2.8, όπου η διαφορά τους είναι σαφώς αισθητή υπέρ του 1.4. Δηλαδή εάν τον 50ρη τον δουλεύεις διαρκώς στο 1.8, 2 και 2.2, και εάν βασικά χρησιμοποιείς συχνά τον 50ρη σαν εστιακό μήκος, τότε θα σου έλεγα ότι είναι καλή κίνηση η αγορά του 50/1.4, αλλιώς εάν πρόκειται να τον δουλεύεις στο 2.8 και πάνω, θα σου έλεγα πως δεν πολυαξίζει. Σαφώς είναι καλύτερος κατασκευαστικά και είναι και usm.

Καλύτερη λύση θα ήταν να δοκίμαζες έναν καλό στάνταρ ζουμ με σταθεροποίηση. Γιατί δεν βλέπεις τον νέο 17-70/2.8-4 OS της σίγμα; Βέβαια το 2.8 είναι ολίγον απάτη καθώς το έχει μέχρι τα 20mm νομίζω και στο περισσότερο εύρος του είναι 3.5 και 4, αλλά πάλι με τη σταθεροποίηση θα μπορείς να τον δουλεύεις στις συνθήκες που λες στα 400iso αρκετά εύκολα.

Και ο 50-150 της Σίγμα λέγεται πως είναι καλός. ΣΤη θέση σου εάν δεν σκέφτεσαι να πας σε ΦΦ μελοντικά, θα απέφευγα έναν 70-200 2.8, καθαρά λόγω όγκου. Πάντως ο φ/4 είναι πολύ καλός, ειδικά ο σταθεροποίημένος, το φ/4 μην το πολυσκέφτεσαι γιατί έχει εξαιρετική απόδοση ανοικτός και έτσι θα τον δουλεύεις. Πάντως κοστίζει αρκετά, είναι πιο ακριβή λύση. Εάν δουλεύεις πολύ στο τέλε άκρο τον φακό, μια άριστη επιλογή, οπτικά και ως επένδυση αλλά και ως προσθήκη εστιακού μήκους αφού ήδη έχεις έναν αξιοπρεπή ζουμ 70-300, θα ήταν ο σταθερός 200/2.8 της Canon. Για ψάξε τον λίγο, είναι πιο συμμαζεμένος σε διαστάσεις από τους 70-200/2.8, ανήκει στην L σειρά και από τιμή δεν είναι και τόσο πια ακριβός για τα δεδομένα του (μη ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν 200ρη 2.8).

Reaction score
173

Με μπερδεύεις λιγάκι Ηλία στα εστιακά μήκη που θέλεις.
Να σε βοηθησω, να με ξεμπερδεψεις...:107:

Πρωτα με τους ζουμ...
Εχω τον 18-55 is και τον 70-300 is. Ειμαι ικανοποιημενος για το 90% της χρησης που κανω, κοινως τουριστικη φωτογραφια... Δεν σκεφτομαι να τους αλλαξω και αν το κανω, τα πραγματα ειναι ευκολα... σε τελε ο 70-200 f4 is και σε ευρυγωνιο ταμρον 17-50 f2,8 (εκτος αν μεχρι τοτε, εχει βγει ανανεωμενος 24-70 f2,8 is, σε γηινη τιμη φυσικα).

Παμε τωρα στους σταθερους...δεν εχω κανεναν, ουτε τον 50ρη 1,8.
Θελω λοιπον, εναν στο ευρυ ακρο και εναν προς το τελε, που να μου δινουν το κατι παραπανω απο τους ζουμ, ακομα και τους "μελλονικους αναβαθμισμενους", κυριως στο διαφραγμα, αφου την οπτικη βελτιωση, εστω και μικρη, τη θεωρω δεδομενη.

Αρα, στο ευρυ, μιλαω για διαφραγμα τουλαχιστον 2 και στο τελε τουλαχιστον 2,8.

Στο ευρυ, υπαρχουν ο κανον 35 f2, ο ακριβος σιγμα 30 f1,4 και οι 50ρηδες κανον 1,8 και 1,4 (και ο voigtlander του τιτλου και ο samyang 35 1,4 που αναμενεται και θα τον σκεφτομουνα αν ηταν σε τιμη εως 250Ε και αποδοση οπως οι ηδη κυκλοφορουντες).
Αν μου ξεφευγει καποιος πες μου (δεν θελω 24ρη και 28ρη σε 2,8 και 1,8 ειτε κανον ειτε σιγμα για διαφορους λογους ειτε κοστους -πχ ο 28 1,8- ειτε διαφραγματος ).

Στο τελε, δεν θελω κατι πολυ μακρυ, κυριως λογω κοστους... με ενδιαφερει περισσοτερο το διαφραγμα και θα το ηθελα εως και f2 μια και το 2,8 απο το 4 (του μελλοντικου μου 70-200) δεν εχουν και τοσο διαφορα...αλλα εδω οι τιμες ανεβαινουν δυσαναλογα οποτε, τι μενει...?
Ο 85ρης κανον 1,8, οι δυο 100ρηδες με f2 και 2,8 μακρο (εδω το μακρο βοηθαει και εξισοροπει το 2,8) και ο 200ρης που προτεινες, ο οποιος φαινεται ακρως ενδιαφερων αλλα ανεβαζει το κοστος (που το ειχα προσδιορισει στα 500Ε περιπου για τον τελε) και -αν φτασω εκει- βαζει και αλλους στο παιχνιδι....

Επισης, αν πχ κατεληγα στο προφανες δηλαδη εναν 50ρη και εναν οποιονδηποτε 100ρη, τι θα κερδιζα τοσο σε ποιοτητα οσο και σε κοστος, απο εναν τοκινα 50-135 ή ενα σιγμα 50-150 που ειναι και στο 2,8? Και αργοτερα περνω και τον 35ρη που ειναι φτηνος και γλιτωνω το βαλε βγαλε του 50ρη και του 100ρη πχ...

Για πειτε... μηπως τα μπερδευω πολυ, και τελικα....μας χρειαζονται ολοι στη γκαμα, αρα να αρχισω να τους αγοραζω με τη σειρα ενα εναν???:142:

Τασο (και οποιος αλλος) κανε μου για αρχη ενα ξεκαθαρισμα μεταξυ κανον 50mm 1,8 και 1,4, ενα μεταξυ κανον 35 και σιγμα 30 και μετα τους νικητες μεταξυ τους και συνδυασε τον τελευταιο με εναν απο τους ψιλο τελε ...

Αυτα τα ολιγα

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.497

Ηλία.
Πρώτον μην ελπίζεις σε φθηνό ή έστω λογικού κόστους 24-70 is. Η Canon φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο της φωτιάς. Αναβάθμιση φακών για αυτή σημαίνει και ανέβασμα τιμής τουλάχιστον 20-30%. Δες πού πήγε ο νέος 24 TS σε σχέση με τον παλιό ή ο νέος 70-200/2.8L is II.
Δεύτερον, οι διαφορές του 50/1.4 με τον 1.8 είναι κυρίως στα ανοικτά διαφράγματα. Ο πρώτος είναι αξιοπρεπής, ο δεύτερος κάπως μέτριος μέχρι το 2.5 (όχι ότι δεν δουλεύεται, φυσικά), μετά το οποίο απογειώνεται. Μέχρι 2.8 ο 1.4 έχει σοβαρό προβάδισμα σε απόδοση, μετά εξισώνονται τα πράγματα. Βέβαια μην περιμένεις από κανέναν γρήγορο 50ρη να έχει απόδοση από ανοικτός, εκτός από κάτι πανάκριβους Noctilux, τον θρυλικό Noct-Nikkor 58/1.2 κλπ, μιλάμε για εξωτικές δηλαδή σχεδιάσεις. Ο 50/1.4 της σίγμα τα πάει καλύτερα αλλά τόσα λεφτά για 50ρη, να ψάξουν άλλον να τα δώσει. Φυσικά ο 1.4 κοστίζει υπερτριπλάσια χρήματα από τον 1.8, αλλά έχει τουλάχιστον αξιοπρεπή ποιότητα κατασκευής και, ιδίως, μοτέρ USM.

Ο 200ρης είναι μεν πάνω από το όριο των 500, αλλά όχι και εξωφρενικά (γύρω στα 700 έχει στη Γερμανία) και είναι φακός διαμάντι. Λιγουρεύομαι κι εγώ έναν, εάν έχεις έναν ζουμ 70-200 και τον δουλεύεις κυρίως στο τέλε, καλύτερα να πάρεις έναν σταθερό 200ρη που είναι και πολύ μικρότερος (750 γραμμάρια νομίζω; ). Κάνει για τηλεφακός, πορτρέτο (από ανοικτός φλουτάρει όποιο φόντο θέλεις), είναι πολύ οξύς (δες το the-digital-picture.com για κροπς, κάνε σύγκριση με όποιον θέλεις, σοβαρά. Και με τον 70-200/4).

Σε οπτική απόδοση, με νομίζεις ότι από άποψη οξύτητας ο σταθερός θα είναι οπωσδήποτε καλύτερος του ζουμ. Εάν δεν πρόκειται για σουπερζουμ φακούς, υπάρχουν φακοί που από οξύτητα βάζουν κάτω και σταθερούς. Ο 35ρης της Κανον είναι τίμια πρόταση, αρκετά γρήγορος με καλή απόδοση από ανοικτός (καμία σχέση πχ με τους 50ρηδες που ανοικτοί είναι κατά κανόνα μέτριοι αλλά μετά μπορούν να πιάσουν εκπληκτικές αποδόσεις). Παλιά σχεδιάση όμως. Μεταχειρισμένο εάν τον βρεις και σε καλή κατάσταση τον χτυπάς, εάν θέλεις κάτι ελαφρύ στη λογική του κλασικού κάδρου "50ρη".

Για τους τέλε APS (50-150, 50-135) είναι καλές περιπτώσεις από άποψη όγκου, και βγαίνουν παρατηρώ και αρκετοί στις αγγελίες από κάποιους που κάνουν τη μετάβαση σε FF. Αξίζει και αυτούς να τους ρίξεις μια ματιά.

Εγώ θα έπαιρνα τον 200/2.8 πάντως, σαν επόμενη αγορά και αναβάθμιση εξοπλισμού. Είναι πολύ σοβαρός φακός.

Reaction score
173

Με μπερδεψες τωρα με τον 200ρη. Οντως ενδιαφερουσα επιλογη, σαν γκατζετακι τον βλεπω, αλλα μετα θα πρεπει να μεινω με τον 70-300 τρια τεσσερα χρονια ακομα και να παει πισω ο 70-200 f4... δεν θα εχει και τοσο νοημα η κατοχη του 70-200, αν εχω ηδη τετοιο εστιακο μηκος (200mm) και σε L.
Θα τον σκεφτω λιγο ακομη (λογω της τιμης του κυριως).

Στους μικρους, με βλεπω να πληρωνω καινουργιο τον 50ρη 1,4 για νυχτερινα και γενικης χρησης και να αφηνω τον 35 ρη λογω παλαιοτητας.

Κανε μου μια κριτικη και αναμεσα στους 85 1,8 / 100 2 / 100 2,8 macro

και πες μια γνωμη για τα εξης ως συστημα...

1) Samyang 14 2,8 - canon 50 1,4 - canon 70-200 4 is

2) Samyang 14 2,8 - tokina 50-135 2,8 - canon 200 L 2,8

3) Samyang 14 2,8 - canon 50 1,8 - canon 100 2 - canon 200 L 2,8 ή 70-200 4 is

Στεκονται ή εχουν κενα? Για ερασιτεχνικη χρηση μιλαμε και να σε καλυπτουν σε ενα ταξιδι πχ...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.506
Νεότερο μέλος
costasgera