Κάτι ψήνεται στο σπίτι μας







Μηνύματα
1.876
Reaction score
6.395
Πάμε λίγο θεωρία.

Τι σημαίνει μαγείρεμα:
Τα τρόφιμα κατά κύριο λόγο αποτελούνται κυρίως από νερό, λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το μαγείρεμα είναι η διαδικασία της αλλαγής της χημικής σύστασης του τροφίμου. Αυτό συμβαίνει όταν μεταφέρεται ενέργεια από μια εξωτερική πηγή -όπως στην προκειμένη περίπτωση η θέρμανση- προς το τρόφιμο, αλλάζοντας ουσιαστικά τα αρώματα, την γεύση, την σύσταση, την τρυφερότητα, την ζουμερότητα, την εμφάνιση αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι μαγειρέματος (μεταφοράς ενέργειας):
Το τρόφιμο θερμαίνεται επειδή τα μόριά του πάλλονται γρήγορα κι έτσι δια της τριβής των, αναπτύσσεται θερμότητα. Όταν ψήνουμε, η ενέργεια (θερμότητα) μεταφέρεται με 3 τρόπους:
  1. Εξ επαφής (όταν ας πούμε ακουμπάς το κορμί της ερωμένης σου) :smile:
  2. Εκ μεταγωγής (όταν ας πούμε φυσάς στο αυτί της ερωμένης σου) :sneaky:
  3. Εξ ακτινοβολίας (όταν αισθάνεσαι τη θερμότητα του κορμιού της, δίχως να την ακουμπάς) :thumbsup:
Δηλαδή:
  1. Εξ επαφής είναι όταν βάζουμε μια μπριζόλα στο τηγάνι. Η ζέστη που παράγει το μάτι, κάνει τα μόρια του τηγανιού να πάλλονται και αυτά μεταφέρουν την ταλάντωσή τους στην μπριζόλα. Όσο η επιφάνεια της μπριζόλας ζεσταίνεται περισσότερο σε σχέση με το εσωτερικό της, η θέρμανση μεταφέρεται προς το κέντρο μέσω του νερού και του λίπους που εμπεριέχεται. Ένα καλό παράδειγμα εξ επαφής μεταφοράς, είναι οι γραμμές της σχάρας στο κρέας.
  2. Εκ μεταγωγής είναι όταν η θερμότητα μεταφέρεται μέσω άλλου μέσου όπως ο αέρας, το νερό ή το λάδι. Δηλαδή βράζοντας στο νερό ή τηγανίζοντας στο λάδι ή ψήνοντας στο φούρνο του σπιτιού, έχουμε μεταγωγή. Τα grills γκαζιού, έτσι λειτουργούν. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (νερού, λαδιού αέρα) η θερμότητα μεταφέρεται εκ μεταγωγής στην επιφάνεια του κομματιού και στη συνέχεια εξ επαφής μεταφέρεται προς το κέντρο του.
  3. Εξ ακτινοβολίας είναι η μεταφορά της θερμότητας με την απ' ευθείας έκθεση του κομματιού προς την πηγή θερμότητας. Όπως ας πούμε γίνεται το αντικρυστό στην Κρήτη ή την Αργεντινή κτλ. Η ακτινοβολία ψήνει δηλαδή το κρέας και όχι ο αέρας ανάμεσα. Τα grills με κάρβουνα έτσι λειτουργούν.
Για να προλάβω τους εξυπνάκηδες :p, να πω πως υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι μεταφοράς ενέργειας (και παραγωγής θερμότητας) αλλά δεν αφορούν το thread και δεν τους αναλύω. Αυτοί είναι:
  1. Εκ διεγέρσεως (δεν μου έρχεται καλύτερη λέξη) για τη μεταφορά ενέργειας που γίνεται μέσω μικροκυμάτων.
  2. Εξ επαγωγής που γίνεται με την εφαρμογή εναλασσόμενης τάσης σε πηνίο για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, με σκοπό την δόνηση των μορίων του σκεύους που εφαρμόζεται και μεταφορά αυτής της ενέργειας στο τρόφιμο που θέλουμε να μαγειρέψουμε.

Συνοψίζοντας:
  • Το π.χ. τηγάνι ψήνει μονοδιάστατα, τα κάνει όλα εξ επαφής.
  • Το grill γκαζιού δισδιάστατα, δηλαδή μέσω αέρα και εξ επαφής μέσω της σχάρας
  • Το grill κάρβουνου τρισδιάστα. Εξ επαφής στη σχάρα, εκ μεταγωγής παρεμβαλλόμενου αέρα μεταξύ πηγής και τροφίμου και εξ ακτινοβολίας με την απ' ευθείας έκθεση στην πηγή.
Υ.Γ. Η ακτινοβολία του κάρβουνου κινείται στην υπέρυθρη περιοχή του φάσματος (ΙR) αλλά αυτό μπορουμε να το πούμε άλλη φορά που θα έχουν επιρρωθεί τα προηγούμενα και θα ανέβουμε level σε επόμενη πίστα :smg:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.457
Reaction score
125.956
Το grill γκαζιού δισδιάστατα, δηλαδή μέσω αέρα και εξ επαφής μέσω της σχάρας
Ωραία αυτά που λες, μα επέτρεψέ μου να συμπληρώσω πως στο γκάζι με λάβα που έχω, βλέπω τις πέτρες λάβας πυρωμενες, να φέγγουν στο σκοτάδι, οπότε υπάρχει και η ακτινοβολία που λες.

Μάλιστα, αφού κλείσω την παροχή γκαζιού, οι πυρωμενες πέτρες λάβας συνεχίζουν να ψήνουν για ώρα..
 

Μηνύματα
1.876
Reaction score
6.395
Ωραία αυτά που λες, μα επέτρεψέ μου να συμπληρώσω πως στο γκάζι με λάβα που έχω, βλέπω τις πέτρες λάβας πυρωμενες, να φέγγουν στο σκοτάδι, οπότε υπάρχει και η ακτινοβολία που λες.
Μιλάω για την υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) των καρβούνων. Δεν μιλάω για την ορατή πύρωσή τους. Πυρωμένο μπορεί να είναι κι ένα σίδερο. Αν το βάλεις δίπλα σε κρέας, το ψήνει; Όχι. Ζέστη μεταφέρει εκ μεταγωγής από τον παρεμβαλλόμενο αέρα.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα οι κατασκευαστές των grills γκαζιού, βάζουν στα ακριβά μοντέλα τους IR burners.
 

Μηνύματα
1.876
Reaction score
6.395
Δεν δούλεψε σε μένα το λάδι, νομίζω ότι αν αφήσεις πολύ τη σχάρα να κάψει πρακτικά εξατμίζεται και δεν κάνει κάτι.
Ο βασικός λόγος κολλήματος, είναι πως η σχάρα δεν είναι αρκετά ζεστή. Για αυτό τον λόγο, την αφήνουμε να κάψει καλά πριν βάλουμε το κρέας επάνω.

ΤΙΡ για ψάρι:
Λάδωσε τη σχάρα.
Περίμενε 5 λεπτά.
Λάδωσε τη σχάρα.
Περίμενε 5 λεπτά.
Λάδωσε τη σχάρα.
Όταν θα βάλεις το ψάρι επάνω, θα το κυνηγάς μην πέσει έξω γιατί θα κάνει ice skating πάνω στη σχάρα. Δεν κολλάει πουθενά. Το γύρισμα κάνε το με σπάτουλα κι όχι με τσιμπίδα, "ξεκολλώντας" ευγενικά το ψάρι από τη σχάρα. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου.

Εναλλακτικά έλα να σου δώσω ένα εξάρτημα, να ψήνεις τα ψάρια όρθια, με την κοιλιά κάτω, δίχως γυρίσματα, δίχως κολλήματα. Θα βγαίνουν σαν ψεύτικα. Σαν ζωγραφιστά.
 

Μηνύματα
1.876
Reaction score
6.395
- ένας φίλος που έχει δικό του ''γκουρμέ - κέτερινγκ'' , αυτά μου έχει πεί ομοίως . . . και από προσωπικές δοκιμές . . . ισχύει
Απαντήστε μόνος σας: Μπορεί ένα catering να είναι gourmet;

Καλό catering, ναι.
Ποιοτικό catering, ναι.
Με άριστη κουζίνα, ναι.

Όλα αυτά όμως στα πλαίσια του θεμιτού. Τηρουμένων των αναλογιών δηλαδή. Gourmet δεν σημαίνει ακριβό (αν και συνήθως είναι). Gourmet μπορεί να είναι μια ελιά. Gourmet μπορεί να είναι η δουλειά που κάνει ο μάγειρας για να βγάλει ένα νόστιμο πιάτο. Gourmet δεν μπορεί να είναι ένα catering μιας και ο προορισμός τους είναι η παροχή φαγητού σε πολλούς ανθρώπους σε μικρό χρόνο. Τα κάρβουνα λοιπόν δεν ενδείκνυνται.

Αν και πλέον υπάρχουν caterings στην Ελλάδα που βάζουν κάρβουνα :) όπως τόσα χρόνια στο εξωτερικό.
 




Μηνύματα
1.876
Reaction score
6.395
Εδώ απεικονίζεται σχηματικά το πως λειτουργεί ένα κλειστού τύπου grill καρβούνων. Η αντανάκλαση των ακτίνων από την πάνω μεριά, μεγιστοποιείται όταν αυτό το grill είναι κεραμικό.

IMG_1021.JPG
 





Μηνύματα
2.322
Reaction score
363
Χρησιμοποιώ εδω και 5 χρόνια μία ψησταριά υγραερίου με πέτρες λάβας.
Η επιλογή της ήταν καθαρά ότι θα τοποθετηθεί σε σημείο του μπαλκονιού, οπότε δεν ηθελα να μπλέξω με κάρβουνα.
Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αν εξαιρέσεις το πρόβλημα της ανάφλεξης όταν ανεβάζω την θερμοκρασία, κάτι που κάνει πιο αργό το ψήσιμο.
Το βασικό μου όμως πρόβλημα είναι το μέγεθος της (είναι με 2 εστίες) και με δυσκολεύει όταν έχουμε καλεσμένους.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησα το ψάξιμο για μια νέα ψησταριά 4άρων εστιών.
Είδα πλέον ότι δεν υπάρχουν στην αγορά ψησταριές με πέτρες λάβας και έχουν αντικατασταθεί με τα heat shield.
Ψήνω απλά κρέατα, μίας μέσης οικογένειας, όπως λέει και ο xfader ;)
Επειδή ψάχνω να βρω το καλύτερο από τα απλά, δεν ψωνίζω από ένα κρεοπωλείο μόνο, αλλά από τέσσερα και παίρνω από το καθένα τα προιόντα που ταιριάζουν καλύτερα στην γεύση μου

Το Σάββατο λοιπόν, επισκέφτηκα τον κολλητό μου, ο οποίος αγόρασε μία ψησταριά από αυτές που κοιτούσα και επρόκειτο να διακοσμήσει το μπαλκόνι μου στο κοντινό μέλλον.
Η ψησταριά που πήρε είναι αυτή.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πλέον φασόν και το βρίσκεις με πολλές ονομασίες στην αγορά.
Κάποιες έχουν μαντεμένια σχάρα, άλλες ανοξείδωτα πορτακια κ.ο.κ
Παίρνω λοιπόν τα δικά μου κρέατα που γνωρίζω την γεύση τους και ξεκινάω για το ψήσιμο αυτών.

Πολύ βολική ψησταριά, με γρήγορο ψήσιμο και με άνετη-μεγάλη επιφάνεια ψησιματος. Ίσως το τελευταίο να έπαιξε και αρνητικό ρόλο το οποίο θα εξηγήσω μετά.

Τα κρέατα ψήθηκαν αρκετά γρήγορα τα και ήταν έτοιμα προς δοκιμή.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελα.
Ζουμερό το κρέας, αλλά δεν είχε την γεύση που είχα με τις πέτρες λάβας.
Μιας και είμαστε σε τεχνολογικό forum, θα παρομοιάσω την νέα ψησταριά με ηχεία monitor, ενώ με τις πέτρες λάβας με χρωματιστά ηχεία κάποιας αγγλικής σχολής. :p
Ακόμα και οι πίτες καλαμποκιού υπολείπονταν σε γεύση.

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι βάλαμε πολλά κρέατα επειδή βοηθούσε η μεγάλη επιφάνεια ψησίματος που ανέφερα πριν, με αποτέλεσμα να μην μείνει το καπάκι πολύ ώρα κλειστό, λόγω του ελέγχου που γινόταν.
Κάπου είχα διαβάσει για κάποια ξυλαράκια που δίνουν την ανάλογη γεύση στο κρέας.
Αυτά μπαίνουν σε ψησταριές υγραερίου;
Δίνουν κάποια αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα;
Όποια πρόταση για βελτίωση καλοδεχούμενη
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.667
Μηνύματα
2.871.380
Members
37.930
Νεότερο μέλος
axil
Top