Technics sl 1200 mkii εφ' όλης της ύλης!

Reaction score
0
Προσοχή ο τύπος δεν πουλάει την κεφαλή απλώς σου στέλνει me imail ta χαρακτηριστηκα τις κεφαλής ,είναι παγίδα και αν δεν ξέρεις γερμανικά την πάτησες

Reaction score
0
Απάντηση: Technics sl 1200 mkii εφ' όλης της ύλης!

Αυτό το σκαμπανέβασμα είναι απαλό, δηλαδή μια πλήρης περίοδός του πάνω - κάτω διαρκεί μια πλήρη περιστροφή του πλατώ, ή είναι είναι απότομο σε ένα σημείο, σαν σαμαράκι στο δρόμο;
Μιας και εχω και εγω το 1200 καινουργιο (αγορα 2006) και διαβαζα εδω για αυτο που εχει παρατηρησει ο φιλος μας,ειπα να ριξω και εγω μια ματια στο δικο μου,και απο οτι ειδα κανει και εμενα κατι σαν αυτο.
βαζω το βιντεο και πεστε μου,ειναι φυσιολογικο αυτο το μικρο μπαλανταρισμα η πρεπει να αλλαξω πλατω?

http://www.youtube.com/watch?v=-aD8cSXDKhI

Reaction score
0

Δοθέντος ότι το 1200 έχει σωστή γεωμετρία, δεν χρειάζονται και πολλά.

1. Οριζοντιώνεις την επιφάνεια επάνω στην οποία εδράζεται το πικάπ. Για να το κάνεις αυτό, βάλε ένα αλφάδι επάνω στην επιφάνεια του πλατώ, και κάνε τις ανάλογες ρυθμίσεις στο έπιπλο, ώστε το αλφάδι να δείχνει οριζόντιο σε δύο διαφορετικές θέσεις με διαφορά γωνίας 90 μοίρες.
  2. Τοποθετείς την κεφαλή και τη στερεώνεις σε θέση τέτοια, ώστε αμφότερες οι βίδες της να βρίσκονται στο μέσον της διαδρομής τους, μέσα στις ράγες του κελύφους. Αυτό δεν συνεπάγεται την ορθότερη γεωμετρία, αλλά για να το αναλύσω χρειάζονται σελίδες ολόκληρες.
  3. Περιστρέφεις το αντίβαρο ανάλογα, έως ότου ο βραχίονας ισορροπήσει σε οριζόντια θέση.
  4. Χωρίς να πειράξεις το αντίβαρο, περιστρέφεις μόνον το πλαστικο δαχτυλίδι του, ώστε αυτό να δείχνει βάρος μηδέν.
  5. Περιστρέφεις δεξιόστροφα το αντίβαρο μαζί με το δαχτυλίδι του, έως ότου δείξει βάρος ίσο με το μέσο βάρος που συνιστά ο κατασκευαστής της κεφαλής, (Αν ο κατασκευαστής συνιστά βάρος 1,5 έως 2,3 γραμμάρια, βάλε 1,9).
  6. Καθορίζεις το antiscating στην ίδια τιμή με το βάρος ανάγνωσης. (Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντοτε εντελώς ορθός, αλλά έτσι επιτυγχάνεις μια πολύ ικανοποιητική προσέγγιση. Άλλωστε, το antiscating διαφέρει από δίσκο σε δίσκο, αναλόγως της γραμμικής ταχύτητας στο εκάστοτε συγκεκριμένο σημείο ανάγνωσης, του βάθους του αυλακιού και της ποιότητας του βινυλίου).
    [*] Τοποθετείς την κεφαλή επάνω σε ένα δίσκο με το πλατώ ακίνητο, και παίζεις με το ρυθμιστικό του ύψους του βραχίονα, ώστε -κατά το δυνατόν- η κοιλιά της κεφαλής να είναι παράλληλη με την επιφάνεια του δίσκου. Εναλλακτικά, αναλόγως των διαστάσεων της ακίδας, βάλε ένα δίσκο με μεγάλη διάρκεια, ή καλύτερα μια γυαλιστερή επίπεδη επιφάνεια όπως ένα CD, και παρατήρησε με γυμνό μάτι από κοντά, ή με έναν μεγεθυντικό φακό, την κλίση της ακίδας - όχι της βελόνας, της ακίδας που χώνεται μέσα στο αυλάκι του δίσκου, η οποία πρέπει να γέρνει λίγο προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση περιστροφής του αυλακιού. (Μην το κάνεις αυτό πριν ρυθμίσεις το βάρος ανάγνωσης).

... και είσαι έτοιμος.
Καλησπέρα σ' όλη την παρέα του φόρουμ, καινούργιος εδώ όπως και καινούργιος στον κόσμο του πικαπ και των βινυλίων.
Πριν λίγες μέρες αγόρασα ένα μεταχειρισμένο mk2 και προσπαθώντας να βρω πληροφορίες για να το ρυθμίσω κατέληξα εδώ.
Ακολούθησα τις οδηγίες του φίλου Κώστα, αλλά αντιμετωπίζω πρόβλημα, πιθανόν κατανόησης, στο τελευταίο βήμα όσον αφορά την ρύθμιση του ύψους του βραχίονα. Καθότι παίζω με το ρυθμιστικό δεν παρατηρώ καμία απολύτως αλλαγή ή επιρροή στο ύψος. Υπάρχει κάποιου είδους απάντηση σ' αυτό; Είναι λογικό ή κάτι πάει στραβά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα τα λέμε συχνά απο εδώ και στο εξής.

Reaction score
2.248

Καλημέρα,
Οταν λες ότι δεν παρατηρείς καμία αλλαγή εννοείς ηχητική ή δεν αλλάζει το ύψος? Στη δεύτερη περίπτωση (όταν δεν αλλάζει το ύψος) μάλλον υπάρχει μηχανικό πρόβλημα.....

Η ρύθμιση της VTA με την χρήση του μεγενθυτικού φακού (όπως αναφέρει ο κος Κόγιας) είναι και η ορθότερη καθώς το ζητούμενο είναι η ακίδα μας να έχει την ίδια κλίση με αυτήν της ακίδας κοπής (20 μοίρες). Εαν έχει κοπεί τόσο.....

Οι υπόλοιπες ρύθμισεις που συχνά αναφέρονται είναι ρυθμίσεις κατά συνεπαγωγή.

σσ: IMHO μην δίνεις και τόσο μεγάλη σημασία στην ρύθμιση της VTA.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977

... στο τελευταίο βήμα όσον αφορά την ρύθμιση του ύψους του βραχίονα. Καθότι παίζω με το ρυθμιστικό δεν παρατηρώ καμία απολύτως αλλαγή ή επιρροή στο ύψος.
Έχεις απόλυτο δίκιο, εγώ ζητώ συγγνώμη που έδωσα σημασία σε κάτι που τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μια τόσο μικρή μεταβολή του ύψους του βραχίονα από τόσο μεγάλη απόσταση (από την ακίδα), προφανώς επιφέρει αλλαγή τόσο μικρή, που συνήθως δεν είναι ακουστή, πράγμα που εξηγείται με τους Νόμους των συνημιτόνων. Αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος, ενώ ένας ακόμη που μπορώ να σκεφθώ, είναι η χρήση σφαιρικής ακίδας. Περισσότερα, σε θέμα που θα ανοίξω κάποια στιγμή, το οποίο θα αφορά μια λεπτομερή προσέγγιση της διαδικασίας ρύθμισης του πικάπ.

Reaction score
29.533

Αν υπάρχει το μάνιουαλ του πικάπ, έχει στις πρώτες σελίδες την ρύθμιση της vta, ανάλογα με το ύψος της κεφαλής.Συνολικό ύψος απο την ακίδα μέχρι την οριζόντια επιφάνεια τηε κεφαλής εκεί που αναρτάται στο head shell.Αυτό το ύψος , έχει μια αντιστοιχία στο ποσό της vta.Αν δεν εχεις το μανιουαλ, δες τι ύψος εχει η κεφαλή σου απο το δικό της μάνιουαλ και θα σου πω τι λέει το μανιουαλ της technics.

Reaction score
2.248

Με λίγα λόγια η ρύθμιση της VTA δεν αποτελεί μέρος της τεχνικής ρύθμισης ενός πικάπ. Η καλύτερη ρύθμιση είναι αυτή που θα μας δώσει την μικρότερη μεταβολή κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ενός βινυλίου. Το ίδιο (περί μεταβολής) ισχύει και για την VTF

Τώρα για την χρήση της σφαιρικής ακίδας προς όφελος της ορθής κατά VTA ανάγνωσης και των πλεονεκτημάτων αυτής, αντί αυτών των σύγχρονων ακίδων και εκατόρεθεν μειονεκτημάτων, ΙΜΗΟ είναι θέμα πρός ακαδημαική συζήτηση.....

ryk

Reaction score
925

Έχεις απόλυτο δίκιο, εγώ ζητώ συγγνώμη που έδωσα σημασία σε κάτι που τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μια τόσο μικρή μεταβολή του ύψους του βραχίονα από τόσο μεγάλη απόσταση (από την ακίδα), προφανώς επιφέρει αλλαγή τόσο μικρή, που συνήθως δεν είναι ακουστή, πράγμα που εξηγείται με τους Νόμους των συνημιτόνων. Αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος, ενώ ένας ακόμη που μπορώ να σκεφθώ, είναι η χρήση σφαιρικής ακίδας. Περισσότερα, σε θέμα που θα ανοίξω κάποια στιγμή, το οποίο θα αφορά μια λεπτομερή προσέγγιση της διαδικασίας ρύθμισης του πικάπ.
MASTER.....να προσθέσω και πως μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε? (π.χ. δισκάκι hi-fi news-πως-το-λεν? ένα (ζευγάρι!) καλό αυτί? Κάποιο πρόγραμμα ανάλυσης σε υπολογιστή? τη κουρτίνα 2?)

Μου έχει κάτσει να δω αν υπάρχει διαφορά (στο αυτί/στην οθόνη υπολογιστή) μεταξύ διαφορετικών protractors!

Ανυπομονώ!
και Ευχαριστώ!

ryk

Reaction score
925

Με λίγα λόγια η ρύθμιση της VTA δεν αποτελεί μέρος της τεχνικής ρύθμισης ενός πικάπ. Η καλύτερη ρύθμιση είναι αυτή που θα μας δώσει την μικρότερη μεταβολή κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ενός βινυλίου. Το ίδιο (περί μεταβολής) ισχύει και για την VTF

Τώρα για την χρήση της σφαιρικής ακίδας προς όφελος της ορθής κατά VTA ανάγνωσης και των πλεονεκτημάτων αυτής, αντί αυτών των σύγχρονων ακίδων και εκατόρεθεν μειονεκτημάτων, ΙΜΗΟ είναι θέμα πρός ακαδημαική συζήτηση.....
Που επηρεάζουν η κάθε μία?
Γατί ρωτάω?
Βάζοντας τον δίσκο Hi-Fi news και στο track που παίζει το κάθε κανάλι ξεχωριστά (left-right), σε ένα από τα δύο ακούγεται λίγο (πρέπει να δυναμώσω) και το κανάλι που δεν θα έπρεπε να ακούγεται. Στο άλλο απόλυτη ησυχία, όσο και να δυναμώσω! (Κάποια μαλ... έχω κάνει, αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε!)

Reaction score
2.248

Που επηρεάζουν η κάθε μία?
Γατί ρωτάω?
Βάζοντας τον δίσκο Hi-Fi news και στο track που παίζει το κάθε κανάλι ξεχωριστά (left-right), σε ένα από τα δύο ακούγεται λίγο (πρέπει να δυναμώσω) και το κανάλι που δεν θα έπρεπε να ακούγεται. Στο άλλο απόλυτη ησυχία, όσο και να δυναμώσω! (Κάποια μαλ... έχω κάνει, αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε!)
Εάν έχεις αποκλείσει τυχόν διαφορά (σε db) των καναλίων των προενισχυτικών / ενισχυτικών σταδίων, τότε είναι ήτε θέμα ορθής ρύθμισης αζιμουθίου (απόκλιση της ακίδας ως προς την κάθετη προβολή ανάγνωσης), ήτε θέμα ορθής ρύθμισης αντιολίσθισης (άνιση πλευρική πίεση της ακίδας στα πράνη του αυλακιού)

Οσο αφορά τους προτράκτορες ρίξε μία ματιά εδώ
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?90092-Γεωμετρία-ακτινικών-βραχιόνων-και-τεχνικές-ρυθμίσεων

ryk

Reaction score
925

Εάν έχεις αποκλείσει τυχόν διαφορά (σε db) των καναλίων των προενισχυτικών / ενισχυτικών σταδίων, τότε είναι ήτε θέμα ορθής ρύθμισης αζιμουθίου (απόκλιση της ακίδας ως προς την κάθετη προβολή ανάγνωσης), ήτε θέμα ορθής ρύθμισης αντιολίσθισης (άνιση πλευρική πίεση της ακίδας στα πράνη του αυλακιού)

Οσο αφορά τους προτράκτορες ρίξε μία ματιά εδώ
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?90092-Γεωμετρία-ακτινικών-βραχιόνων-και-τεχνικές-ρυθμίσεων
Με antiskating έπαιξα, αλλά με μηδενικά αποτελέσματα. Θα δοκιμάσω με το αζιμούθιο, που φαίνεται και αυτό λογικό.

Reaction score
2.248

Βέβαια η άνιση πλευρική πίεση τις ακίδας μπορεί να δημιουργηθεί ΚΑΙ από τη λάθος οριζοντίωση του πικαπ.
Για αυτό και λέμε οτι η ρύθμιση της αντιολίσθησης είναι και η τελευταία που πρέπει να κάνουμε και μόνο εάν είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι άλλες ρυθμίσεις είναι σωστές, αφού μπορεί να "κουκουλώσει" τα λάθη των άλλων ρυθμίσεων και ιδικά της οριζοντίωσης και του αζιμουθίου, όπως και μηχανικές βλάβες του βραχίονα κτλ κτλ

ryk

Reaction score
925

Βέβαια η άνιση πλευρική πίεση τις ακίδας μπορεί να δημιουργηθεί ΚΑΙ από τη λάθος οριζοντίωση του πικαπ.
Για αυτό και λέμε οτι η ρύθμιση της αντιολίσθησης είναι και η τελευταία που πρέπει να κάνουμε και μόνο εάν είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι άλλες ρυθμίσεις είναι σωστές, αφού μπορεί να "κουκουλώσει" τα λάθη των άλλων ρυθμίσεων και ιδικά της οριζοντίωσης και του αζιμουθίου, όπως και μηχανικές βλάβες του βραχίονα κτλ κτλ
Αρχηγέ μου, για την οριζοντίωση είμαι σίγουρος!

Reaction score
29.533

Την έκανες σωστά , την έκανες με αλφάδι?
Και κυρίως , με αλφάδι στην περιοχή -τόξο κίνησης της κεφαλής-βελόνας επι του πλατώ?

ryk

Reaction score
925

Την έκανες σωστά , την έκανες με αλφάδι?
Και κυρίως , με αλφάδι στην περιοχή -τόξο κίνησης της κεφαλής-βελόνας επι του πλατώ?
Yes sir! και μάλιστα με αλφάδι όχι σταγόνας (ή "μάτι" ή όπως αλλιώς το λένε), αλλά με αυτά που έχουν κάθετη και οριζόντια φούσκα.
Έχω βέβαια ένα θέμα με τα ποδαράκια, τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και θέλουν αλλαγή, μπορεί να έχουν καταρρεύσει.....θα το τσεκάρω!

Reaction score
2.248

Με antiskating έπαιξα, αλλά με μηδενικά αποτελέσματα. Θα δοκιμάσω με το αζιμούθιο, που φαίνεται και αυτό λογικό.

Βγάζεις antiskating (zero)
Ενα καθρεπτάκι από κάτω και ελέγχεις με μεγεθυντικό εάν η προβολή της ακίδας είναι κάθετη.
Εάν τυχόν έχει μικρή κλίση δες να την διορθώσεις από το αποσπώμενο headshell (συνήθως έχει ένα μικρό τζόγο δεξιά / αριστερά).

Ο βραχίονας του technics δεν έχει ρύθμιση για αζιμούθιο

Reaction score
0

Να διευκρινίσω γιατί νομίζω ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο απο το πρώτο μου ποστ, ότι ΔΕΝ παρατηρείται ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ διαφορά, πόσο μάλλον ακουστική.

Αν το πρόβλημα είναι μηχανικό μπορεί να εκτιμήσει κάποιος τη λύση και το κόστος αυτής;

ryk

Reaction score
925

Με το αζιμούθιο εννοούσα την κλίση αριστερά-δεξιά της κεφαλής.:412:
Τελικά όσο ακούω το ένα κανάλι να περνάει στο άλλο, ακούω και το δεύτερο. Με ακουστικά πάντα και δυνατά. Επίσης νομίζω ότι ακούω μια φωνή στο πολύ βάθος, λίγο πριν ξεκινήσει η κανονική φωνή του ομιλητή.
Επίσης παίζοντας με την ρύθμιση ύψους του βραχίονα δεν είδα διαφορά. Παρατήρησα όμως έναν μικρό τζόγο σε όλο το σύστημα, καθώς γύριζα αριστερά-δεξιά το δακτυλίδι ρύθμισης ύψους. Φαίνεται πιο καλά αν δοκιμάσεις να κουνήσεις το σύστημα από το antiskating.

Reaction score
2.248

Να διευκρινίσω γιατί νομίζω ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο απο το πρώτο μου ποστ, ότι ΔΕΝ παρατηρείται ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ διαφορά, πόσο μάλλον ακουστική.

Αν το πρόβλημα είναι μηχανικό μπορεί να εκτιμήσει κάποιος τη λύση και το κόστος αυτής;
Ενας νέος βραχίονας έχει κάπου στα 60 ευρο εάν θυμάμαι καλά από ένα post ενός συμφορουμίστα.

Reaction score
0

Συγγνώμη αν κουράζω, αλλά να ρωτήσω κάτι επιπρόσθετα, για την συγκεκριμένη ρύθμιση ο cue lever που λέει το manual σε ποιά θέση πρέπει να είναι; Γιατί μου φαίνεται ότι όταν τον έχω σηκώσει υπάρχει αλλαγή στη ρύθμιση του ύψους.

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856
Members
38.508