"Vintage Decks & Amplifiers Club"

Reaction score
2
Απάντηση: "Vintage Decks & Amplifiers Club"

Υπήρχε στην Μεσογείων μαγαζί με τίτλο ΑΞΑΡΛΗΣ, αλλά είχε να κάνει με επαγγελματικό ήχο και δεν είχε καμιά συγγένεια με τον άλλο.Απλή συνωνυμία.
ΕΜΕΙΣ vs ΑΛΟΙΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ : 1-0 ! :602::607::619:

Reaction score
2

Να δούμε κανένα ηχειάκι σήμερα?
Acoustic Research .... AR κατά κόσμον, για αρχή.
Εχω 3 ζευγάρια
ΑR7
AR4xa
AR6

Tα 4xa, μακράν τα καλύτερα, τα 6 τα .... διασημότερα (θα δείτε γιατί)
PICT0032 (2).jpg

Αγορασμένα από e-bay, Γερμανία. Στην -άψογη- κατάσταση που τα βλέπετε.
Ηχος εκπληκτικός για το μέγεθός τους. Ζεστός, με βαθύ μπάσο, σταθερές και ακριβείς μεσαίες, γλυκά ψηλά .... Οσοι τα έχουν ακούσει ... θέλουν κι' αυτοί!
Στην εξαιρετική απόδοσή τους συμβάλλει τα .... μάλλα και ο (ραδιο)ενισχυτής με τον οποίο παίζουν. Ενας SHERWOOD S7210 των αρχών της 10ετίας του 70. Αν και solid state .... έχει τον πιο "λαμπάτο" ήχο από όλα τα ενισχυτικά μου.
PICT0019.jpg
Δυστυχώς, για λόγους που η άγνοιά μου περί τα ηλεκτρονικά δεν βοηθάει να κατανοήσω, δεν δουλεύει το tuner του. Ούτε στα FM, ούτε στα AM. Αλλά δεν με νοιάζει κιόλας, αφού στο υπόγειο που έχω τα μηχανήματα δεν πιάνει ούτε η ακτινοβολία από ατομική βόμβα!
Oλοι οι SHERWOOD της συγκεκριμένης σειράς έπαψαν μετά από λίγον καιρό να λειτουργούν από ένα κατασκευαστικό λάθος. Το on-off ήταν ενσωματωμένο στο VOLUME (άνοιγαν δηλαδή σαν παλιό .... τρανζιστοράκι!), με αποτέλεσμα ο χρόνος να αχρηστεύει τον διακόπτη αυτόν - ανταλλακτικό νυξ, φυσικά.
Με διάφορους τρόπους πολλοί παρέκαμψαν το πρόβλημα. Ο πρώην ιδιοκτήτης του δικού μου είχε μια πολύ καλή και .... κομψή ιδέα. Ενα μικρό διακοπτάκι στο πλάι του ραδιοενισχυτή (που βγαίνει από μια μικρή τρυπούλα στην ξύλινη πλαϊνή επένδυση του μηχανήματος) έλυσε αποτελεσματικά και για ... πάντα το πρόβλημα.

Reaction score
2

Τα ΑR 6. Θα μπορούσαν να είναι "αδέλφια" των 4xa .... αλλά δεν είναι. Εχουν τις ίδιες μονάδες woofer - tweeter, αλλά ο ήχος τους είναι πολύ διαφορετικός. Δεν έχουν τη ζωντάνια και την ακρίβεια των 4xa. Πραγματικά αδέλφια τους είναι τα AR 7, που επίσης έχω. Εϊναι ακριβώς τα ίδια ηχεία, με λίγο διαφορετικές διαστάσεις καμπίνας (τα 7 λίγο μικρότερα). Μπορώ να πω ότι παρ' ότι μικρότερα τα 7 μ' αρέσουν περισσότερο.
PICT0036.jpg
Εδώ τα 7 με ένα ζευγάρι SANSUI S30 να παίζουν το ρόλο .... βάσεων (για το μόνο που είναι χρήσιμα!) Θα παρατηρήσετε ότι έχουν καφέ ύφασμα στην πρόσοψη, κάτι περίεργο για AR, που είχαν (εκείνη την εποχή) πάντα κρεμ-άσπρο ύφασμα. Ομως είναι αυθεντικά, αφού όπως μου εξήγησε φορουμίστας (Αμερικάνικου site) με το όνομα .... AR-MAN, στη Μεγάλη Βρετανία (απ΄όπου τα πήρα) τα AR κυκλοφορούσαν με καφέ ύφασμα. Πάντα περίεργοι οι Εγγλέζοι.

Τα δικά μου "διάσημα" AR 6 τώρα
PICT0033 (2).jpg

Made in ..... Datsun κι' αυτά. Πρώτη φορά είδα τόση περιποίηση σε εμπόρευμα gipsyman. Το καθένα ήταν μέσα σε νάϋλον διάφανη σακούλα. Αψεγάδιαστα, και παρέμειναν έτσι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους με το Datsun. 35 ευρώ το ζευγάρι και ΔΕΝ έκανα παζάρι! Πολύ Large!
Παρ΄όλα αυτά, αφού τα είχα ήδη φορτώσει στο αυτοκίνητό μου (σταμάτησα τον αθίγγανο ... κλείνοντάς του το δρόμο με το αυτοκίνητο, κατέβηκε έτοιμος για .... τσαμπουκά!), τον ρώτησα "πώς και τα βρήκε σε τόσο καλή κατάσταση"..... Μου απάντησε το μνημειώδες ......
- Είναι από το σπίτι μιας ηθοποιού .... πώς τη λένε, πώς τη λένε ..... α, ναι, της Ελένης Μερκούρη!
:111: :609: :623:
- Της Μελίνας μήπως εννοείς?
- Ε, ναι, αυτής!
Παραμύθια, σκέφτηκα. Ομως ήταν λίγες μέρες μετά το θάνατο του Jules Dassin. Και μια ματιά στην υπόλοιπη "πραμάτια" του σκουρόχρωμου επωχούμενου εμπόρου .... άρχισε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του. Ενα μηχάνημα Video U-matic, κασέτες αντίστοιχες, μια κινηματογραφική μηχανή προβολής (μεγάλη, όχι όμως από κινηματογραφική αίθουσα, μια, κατά κάποιον τρόπο, μικρογραφία της).
Οπως φαίνεται, μετά τον θάνατο του Dassin, κάποιος φώναξε τον παλιατζή στο σπίτι προκειμένου να το αδειάσει. Μέσα σ' όλα τα "μπάζα" που κουβάλησε .... να και τα ηχειάκια μου.
Πολύ πιθανό η όλη "ιστορία" να μπάζει από παντού και να μην έχει καμμιά δόση αλήθειας ...... αλλά τι πειράζει να πιστεύω ότι ακούω από τα ίδια ηχεία που άκουγε η Μελίνα? :611:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.481

Που είσαι γιατρέ!!! κανά TEAC δε βλέπω και ανησυχώ.

Reaction score
2

TEAC? ...... coming up soon!
Είμαι φανατικός εραστής των TEAC. Χαίρομαι που έχω .... ανταγωνιστές (ή ... συνεραστές!).
Επανέρχομαι τάχιστα με μπόλικα TEAC. (Δεν είμαι σπίτι τώρα).

Reaction score
2

TEA(C) time!

To πρώτο μου "κανονικό" κασετόφωνο (back in the seventies) ήταν, φυσικά, ένα TEAC, το Α-170. Εξαιρετικό για τα λίγα λεφτά που κόστιζε τότε. Το κράτησα αρκετό καιρό για να αντικατασταθεί με το Α-400, καλό κασετόφωνο, με προβλήματα όμως στο transport, μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες επισκευής του (εντός εγγύησης) αντικαταστάθηκε από ένα "αθάνατο" AIWA AD-F 6300. (Σήμερα - τι έκπληξη!- έχω και Α170 και Α400 και AIWA AD-F 6300).
Οταν άρχισα να "μαζεύω" παλιά κομμάτια, το πρώτο μαγνητόφωνο ταινίας (εντάξει, δεύτερο μετά από ένα ΑΚΑΙ 4000DS που είχα πάρει) ήταν το TEAC A-1230.
Eξαιρετικό μηχάνημα, "built like a tank" όπως λένε οι Αμερικάνοι. Ακριβώς .... αυτό:
teac.jpg
Μην κοιτάτε τη βρώμικη επιφάνειά του, έτσι το παρέλαβα (από Γερμανία, από το γνωστό site). Λίγο ισχυρό καθαριστικό ..... και έλαμψε. Χρειάστηκε μόνο λίπανση, εξακολουθεί και λειτουργεί (7 χρόνια τώρα) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μου άρεσε αυτό που είπε Αμερικανός επισκευαστής vintage μηχανημάτων, όταν κάποιος τον ρώτησε αν πρέπει να αλλάξει μοτέρ στο μαγνητόφωνο TEAC που μόλις αγόρασε:
"- You will die. Your children will die. Your children's children will die. And then we will have to consider IF the motor of your RTR must be changed."

Μια (σημερινή) φωτογραφία από τα "to do" (projects σε εκκρεμμότητα) στην αποθήκη μου:
PICT0041.jpg

Οπως βλέπετε .... 3 TEAC! Το Α-800, ένα ξεχωριστό κασετόφωνο, θα πάει σε λίγες μέρες στον vintage_service Σάκη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να διασωθεί (ο φίλος μου τεχνικός σήκωσε τα χέρια, δεν θυμάμαι γιατί!)

Περισσότερα TEAC ..... σε λίγο......

Reaction score
2

TEAC ... συνέχεια (αλλά όχι τέλος!)

Η ναυαρχίδα των κασετοφώνων της TEAC στη 10ετία του 70. TEAC A-450. Αυτό:
PICT0021.jpg

Δικαιολογημένα όλα όσα - διθυραμβικά- έχουν γραφτεί και ειπωθεί γι' αυτό. Το συγκεκριμένο δικό μου αποσύρθηκε από την "ενεργό" δράση πριν λίγο καιρό, γιατί μου έχει παρουσιάσει ένα πρόβλημα στο PAUSE .... όταν ενεργοποιείται ΔΕΝ απενεργοποιείται. Kαθαρά μηχανικό πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα το κοιτάξω.

Αντικαταστάθηκε στο σύστημα από τον .... έρωτα.
Για έναν περίεργο λόγο, είχα ερωτευθεί (και εξακολουθώ να παραμένω ερωτευμένος) με το αδελφάκι του Α450, το Α360. Ουσιαστικά είναι δυο ολόϊδια κασετόφωνα με διαφορετικό περιτύλιγμα. Και λίγες περισσότερες ευκολίες (το Α450).
Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω ένα κομμάτι σε καλή κατάσταση. Το βρήκα στο e-bay ...... Πορτογαλίας! Ιδού:
PICT0046.jpg

Πλην όμως .... μόνον οπτικά ήταν σε καλή κατάσταση. Μέσα .... πανούκλα. Ιμάντες λιωμένοι (ΟΚ, εύκολη αντικατάσταση), clutch κατεστραμένο (αναγωμώθηκε με επιτυχία - μέχρι ώρας), ηλεκτρονικά που δουλεύουν όπως αυτά θέλουν (πολύ μεγάλο gain στο δεξί κανάλι) ...... τα πράγματα έδειξαν το δρόμο της επανάληψης της προσπάθειας απόκτισης αξιοπρεπούς δείγματος.
Δεύτερο Α360 λοιπόν, από Γερμανία αυτή τη φορά. Λίγο υποδεέστερο από άποψη εμφάνισης (σβησμένα κάποια τυπωμένα στοιχεία πάνω στην επιφάνειά του), αλλά σε πολύ καλή μηχανική και ηλεκτρονική κατάσταση. Ιμάντες, λίπανση και ... έτοιμο.
ΟΚ, JOHN MARKOU?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.481

ΟΚ, JOHN MARKOU?

ΟΚ αλλά εχει και άλλα αξιόλογα η γκάμα της TEAC.:114:

Reaction score
2

Den ta echo ola kardia mou!
..... κάνω φιλότιμες προσπάθειες όμως........:144:

Reaction score
2

Αααα, να μην ξεχάσω.
TEAC AN-60
Ξεχωριστή μονάδα Dolby. Αυτή:
PICT0045 (2).jpg

Σε πλήρη λειτουργία. Μόνο που ..... δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αλλά αφού την βρήκα ..... να μην την πάρω? Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της.

Reaction score
2

ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...............
Υπάρχει κανείς συμφορουμίτης που να γνωρίζει τα βασικά περί ηλεκτρισμού? (όχι ηλεκτρονικά).
Σίγουρα υπάρχει. Μετά το σκοτάδι της δικής μου άγνοιας, σίγουρα κάποιος θα μπορεί να ρίξει λίγο φως.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Βρήκα ένα κασετόφωνο (τς, τς, τς .... τι πρωτότυπο!) SONY TC-161SD, πολύ καλό κασετόφωνο στη μακρινή εποχή του. Σε φαινομενικά πολύ καλή κατάσταση αλλά .....
Αν και είναι 110-240 Volts, 50/60 Hz, δεν ξέρω πού είναι τα 220V ! Πιο συγκεκριμένα. Το μηχάνημα διαθέτει στην πίσω όψη του έναν "μεταγωγέα" (καλά το λέω?) με "καρφιά", ανάλογα με τη θέση των οποίων ρυθμίζεται το βολτάζ λειτουργίας. Ομως .... στις θέσεις που μπαίνει ο διακόπτης με τα καρφιά θα έπρεπε να υπάρχουν ενδείξεις "110", "120", "220", "240" Volts .... δεν υπάρχει όμως τίποτε, είτε σβήστηκαν με τον καιρό ή έπεσε το σχετικό καρτελάκι. Να και φωτό:

PICT0050.jpg PICT0052 (2).jpg

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: :118: Πώς διαπιστώνω πού είναι τα 220V? Σίγουρα όχι βάζοντάς το στην πρίζα και παρακολουθώντας προσεκτικά αν θα βγει ... καπνός!
Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω έναν μετασχηματιστή 110-220V .... αν ο μεταγωγέας είναι "παρκαρισμένος" στα 110V, το κασετόφωνο θα δουλέψει κανονικά. Αν είναι στα 220V, τότε είτε δεν θα δουλέψει καθόλου, ή θα γίνει ακουστά φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά στην τροφοδοσία, χωρίς όμως να γίνει ζημιά στο μηχάνημα. Σωστό .... ή κι' εδώ ... καπνοί?
Παρακαλώ για τα φώτα σας. :113::113::113:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.481

Καλά κρασά. Μάλλον έφυγε το ταμπελάκι η κάτι σβήστηκε. Μόνο κάποιος που το έχει , η αν βρείς το μάνιουαλ σε κανά site .

Reaction score
2

Βρήκα αυτό (googlάροντας το κασετόφωνο):

tc165anschlqd5.jpg

Μου δίνει μια ένδειξη για το πού πρέπει να είναι ο μεταγωγέας. Αν φυσικά είναι λάθος ..... καπνοί, σπίθες, εκρήξεις, φωτιές, ..... παρανάλωμα..... :613:

Reaction score
2

ΛΗΞΙΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ!
Το κασετόφωνο τροφοδοτήθηκε σήμερα το πρωί με ... ρεύμα 220V ... και επέζησε! (Μαζύ και ο άφρων ιδιοκτήτης του.....)
Εκανα αυτό που είχα ... απειλήσει να κάνω. Εβαλα τον μεταγωγέα στη θέση που φαίνεται στη φωτογραφία που βρήκα το ίντερνετ .... και εγένετο φως!
(Εδώ να ευχαριστήσω τον φίλο Γιάννη ("audioj") που προσφέρθηκε να μου βρει το θέση του μεταγωγέα με variac)
Περισσότερα περί του κασετοφώνου:
SONY TC-161SD.
Χρονιά πρώτης κυκλοφορίας: 1972!
Πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί το 1972 .... δεν περίμενε κανείς να δει ΔΙΠΛΟ capstan σε κασετόφωνο. Δεν ξέρω αν είναι το πρώτο κασετόφωνο που χρησιμοποιήθηκε διπλό capstan, αν δεν είναι θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πάντως.
Νάτο το περί ου ο λόγος:

PICT0053 (2).jpg

Μετά τη σύνδεσή του στο ρεύμα και την χωρίς ... απώλειες (σε άψυχο και .... έμψυχο υλικό!) έναρξη της λειτουργίας του ..... κασετούλα και PLAY.
Συγκρατημένος ενθουσιασμός. Τα καλά νέα: Το μηχανημα παίζει. Τα κακά: Παίζει όπως θέλει. Με πολύ Wow & Flutter, με συχνές ενεργοποιήσεις του auto stop, χωρίς δυνατότητα FF και REWIND.
6 βίδες μετά .... βρίσκεται ολόγυμνο στις ανώμαλες ορέξεις μου. Σκέφτομαι για ιμάντες, αλλαγή (αν τους έχω και αν μπορώ) ..... όμως οι ιμάντες του (πρέπει να είναι οι original) είναι στη θέση τους, ελάχιστα τσαλακωμένοι από την ακινησία πολλών χρόνων, αλλά χωρίς μπόσικα και χωρίς, κυρίως, να έχουν ξεραθεί ή λιώσει.
Λίπανση, το επόμενο βήμα. Εβγαλα και τα δυο capstan, τα καθάρισα και έβαλα ψιλό λαδάκι στους άξονες και στις βάσεις τους, λάδωσα και ό,τι άλλο κινούμενο τμήμα έπεσε στα ... γλειώδη χέρια μου, καθάρισα επ' ευκαιρία που ήταν ανοικτό και το recording switch (πάντα χρειάζεται αυτό στα παλιά κασετόφωνα, αλλιώς σε περιμένουν από διακοπές στον ήχο, έως ανατριχιαστικά "κρατς").
Πίσω στις θέσεις τους οι 6 βίδες και ... test drive. Αποτέλεσμα ... σχεδόν εξαιρετικό.
Ηχος πεντακάθαρος (μόνο λίγο παραπάνω "hiss"). Οι κεφαλές σε άψογη κατάσταση. Το transport επίσης. Σωστή ταχύτητα. Και γρήγορες κινήσεις εμπρός πίσω τώρα.
Λίγο με προβλημάτισε σε εγγραφή, όπου το δεξί κανάλι πήγαινε πολύ πίσω .... νόμισα προς στιγμήν ότι φταίει κάποιο κύκλωμα του κασετοφώνου (το Dolby ίσως?), ή τα καλώδια ..... Τελικά, μετά από ένα καλό καθάρισμα των επαφών RCA (εξωτερικά και εσωτερικά), το πρόβλημα λύθηκε.
Νάτο και σε λειτουργία:

PICT0056 (2).jpg

Τι έφτιαχναν αυτοί οι Γιαπωνέζοι .... 40 ολόκληρα χρόνια πριν! Μόνη ένσταση, τα πολύ μικρά (σχεδόν ... παιδικά) VUμετρα (που παρά το μέγεθός τους είναι ακριβέστατα).

Reaction score
2

Αλλη μια φωτό με το .... ομόσταυλο (και ίδιας χρονικής περιόδου) SONY TC-230 μαγνητόφωνο ταινίας.

PICT0058 (2).jpg

Με ενσωματομένο ενισχυτή (αλλά και προενισχυτή PHONO!), είχε και ηχεία - καπάκια!, τα οποία λείπουν από το δικό μου, στη θέση τους χρησιμοποιώ κάποια μικρά αλλά εξαιρετικά ARISTON (αγορασμένα από το RICHER του Λονδίνου αντί του αστρονομικού ποσού των ...... 9 λιρών!).
Από τα αγαπημένα μου μπομπινόφωνα. Γιατί είναι φορητό, γιατί έχει ενισχυτή, γιατί παίζει αλλά και γράφει υπέροχα, γιατί δεν έχει προβλήματα, γιατί οι απλές, σιδερένιες, κεφαλές του είναι σε άριστη κατάσταση, γιατί το βγάζω μέχρι και στον .... κήπο και ακούω μουσική. Το μόνο που χρειάστηκε, όταν το πήρα, ήταν ένα ... φρένο στο δεξί καρούλι ... χρησιμοποίησα λίγο .... αφρολέξ από εσωτερική επένδυση ηχείων .... το πρόβλημα λύθηκε και παραμένει λυμμένο 2 χρόνια τώρα!

Ιδού το και μόνο του.

PICT0057 (2).jpg

Reaction score
1.187

SONY TC-161SD.
Χρονιά πρώτης κυκλοφορίας: 1972!
Πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί το 1972 .... δεν περίμενε κανείς να δει ΔΙΠΛΟ capstan σε κασετόφωνο. Δεν ξέρω αν είναι το πρώτο κασετόφωνο που χρησιμοποιήθηκε διπλό capstan, αν δεν είναι θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πάντως.
Νάτο το περί ου ο λόγος:

View attachment 20780
Κουκλί!!! Πανέμορφο! Άλλης κλάσης μηχάνημα!!! Με γεια!!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός