"Vintage Decks & Amplifiers Club"

Reaction score
2
Απάντηση: "Vintage Decks & Amplifiers Club"

Ή σκαραβαίος συνταξιούχου θείου (στρατιωτικού) .... που να παίζει Φώτη Πολυμέρη! Το έχω ζήσει .... στα νιάτα μου.

Reaction score
5

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα γράφτηκα μια και τώρα στα γεράματα και μετά από μια μετακόμιση ξέθαψα τους περίπου 1000 δίσκους βινυλίου μου και αποφάσισα να τους ξανακούσω μετά από περίπου 20 χρόνια. Στα νιάτα μου λοιπόν είχα ένα Dual 1228 του πατέρα μου το οποίο κάποια στιγμή με την έλευση των CD χαρίστηκε - δε ξέρω και εγώ που. Τώρα. η σκέψη μου είναι είτε να κινηθώ με ένα budget 400 € σε κάποιο Pro-ject (μάλλον Debut III - USB με phono preamp mounted) είτε σε κάποιο παλιό Thorens ή Dual από δημοπρασία με τα μισά ή και λίγο παραπάνω λεφτά.

Ερώτημα: Πόσο κακό πλατό είναι το DUAL ASP 130? Έχω βρει μια περίπτωση με ξύλινη βάση στα 100 € + 25 shipping.
να το δοκιμάσω ή θα τα κλαίω; Αν μπορεί κάποιος ας μου πει τη γνώμη του.

Thanx.

Reaction score
1.815

Και εδώ να παίζουν. Στο "θηρίο" AKAI X2000SD. Θα κάνω ειδικό αφιέρωμα γι΄αυτό άλλη φορά.
Εδώ παίζει 8 track!

Aπαπαπαπαααααα!!!!
Που το ξετρύπωσες αυτό το εργαλείο???:404:

Μπράβο!! Δικός μας είσαι!!:604:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.488

Καραδικός μας θα πρόσθετα εγω.:116::113::114:

Reaction score
2

Χεχεχε!
Τώρα που έχω την προσοχή σας .... πάμε στα "σοβαρά" μηχανήματα.
AKAI Χ2000SD λοιπόν. 10ετίας του 60 (1967 νομίζω ή κάπου εκεί κοντά).
Οσοι είναι αρκετά μεγάλοι θα το θυμούνται στη βιτρίνα του Αξαρλή, στην αρχή της Ακαδημίας, πλ. Κάνιγγος. (Ο Χρ. Αξαρλής ήταν παλιά αντιπρόσωπος PIONEER - AKAI, για όσους δεν ζούσαν τότε).
Αν ζούσατε και δεν θυμάστε, δεν πειράζει, σίγουρα θα έχετε κάποιο τραύμα από ΠΕΣΙΜΟ, μετά από γλίστριμα στα ΣΑΛΙΑ που έρρεαν μπροστά στη βιτρίνα.....
Ενας Θεός ξέρει πόσο έκανε εκείνη την εποχή. Σίγουρα η τιμή του δεν θα μετριόταν σε δραχμές, αλλά σε πολλαπλάσια μισθών!
Είχε το συνταρακτικό για την εποχή εκείνη, να συνδυάζει Μπομπίνα, 8track, κασέτα, ενισχυτή και ηχεία!
Γι αυτό και το βάρος του..... κοντά στα 25 κιλά!
Το βρήκα πριν 2 χρόνια περίπου σε ..... καρότσα DATSUN! Εχω γίνει κυνηγός DATSUN (Datsun chaser, κατά το ambulance chaser). Με νοήματα, μορφασμούς και φωνές, σταμάτησα τον ... gipsyman, για να δω τι ήταν αυτό το ξύλινο κουτί που είχε στην καρότσα (καθότι το μηχάνημα διέθετε και ξύλινο καπάκι).
Οταν μου το άνοιξε και είδα τι ήταν .... κόντεψα να μείνω στον τόπο, είμαι και κάποιας ηλικίας και δεν είμαι για τέτοιες συγκινήσεις. Και συγχρόνως έπρεπε να δείχνω cool ......
- Πόσο θες για αυτό το πράμα? βρήκα το κουράγιο να ρωτήσω.....
Πονηρός ο gispy, σιγά μην είχε καταλάβει ότι εγώ τα είχα κάνει πάνω μου .....
- Δώσε 100 ευρώ και πάρτο αφεντικό, δουλεύει.
(Μωρέ 300 έδινα, αλλά έλα που μ΄έπιασε το εβραίικό μου ......)
- Α, καλά, ευχαριστώ, είναι πολλά για μένα (μισοκακόμοιρο ύφος.... κλαψ, λυγμ....)
Στην προοπτική να φορτώνει, να ξεφορτώνει, να ξαναφορτώνει ποιος ξέρει πόσες φορές μέχρι να το ξεφορτωθεί, άλλαξε τροπάριο.
- Πόσα δίνεις?
...... Δεν πιστεύω αυτό που έβγαλα από το στόμα μου .......
- 30 ευρώ!
..... Ολιγόλεπτη σιωπή ..... και μετά ....
- Δίνεις 40?
..... Ούτε αυτό που ΞΑΝΑείπα πιστεύω .....
- ΟΧΙ!
.....Ξανά διάλειμμα για να πιείτε κόκα κόλα.....
- Καλά, πάρτο!............
Πριν προλάβει να συνέλθει (αλλά και να συνέλθω κι' εγώ), του έδωσα τα 30 ευρώ και πήγα να το πάρω....... ΛΑΘΟΣ μου.
Αντι να σηκωθεί το μαγνητόφωνο..... έπεσα εγώ μέσα στην καρότσα του DAΤSUN! Δεν μπορούσα να φανταστώ το βάρος του, τότε κατάλαβα γιατί τόσο ήθελε να το ξεφορτωθεί ο μελαχροινός μας φίλος!
Με βοήθεια και χίλια ζόρια το πήρα ...... και με τα πόδια !!!!! το πήγα μέχρι τον κοντινότερο σταθμό του μετρό .... και μετά μέχρι το αυτοκίνητο .... και μετά για μασάζ και ζώνη για τη μέση .... και ανάταξη σπονδύλων .... χαλάλι του όμως.
Πάρτε δυο φωτό και επανέρχομαι για τα περαιτέρω.......
PICT0033.jpg PICT0026 (2).jpg

Reaction score
2

Αγωνία μέχρι να το συνδέσω σε πρίζα για να δω αν ανάβει, τουλάχιστον. Και τα υπόλοιπα ... φτιάχνονται!
Για να μην πολυλογώ ..... το μηχάνημα ήταν σε ΑΨΟΓΗ οπτική αλλά και τεχνική κατάσταση.
Η Ταινία παίζει χωρίς κανένα πρόβλημα
Το 8track το ίδιο
Ο ενισχυτής επίσης
Τα ηχεία ομοίως.
Το μόνο που δεν έπαιζε ήταν το κασετόφωνο .... το άνοιξα κάποια στιγμή και είδα ξεραμένο και κομμένο ιμάντα .... βαρέθηκα να τον αλλάξω γιατί, όπως ίσως (!) γνωρίζετε .... δεν μου λείπουν τα κασετόφωνα!
Επίσης του έλειπε το capstan sleeve, μια μεταλλική θήκη που περνάει πάνω στο capstan και αλλάζει ταχύτητα στην ταινία (από 3 και 3/4 σε 7 1/2 ίντσες/δευτερόλεπτο). Σιγά τα ωά .... είχα τέτοιο από άλλο ΑΚΑΙ ... και συγχρόνως παρήγγειλα ένα στην Αμερική.
Μέχρι σήμερα το μαγνητόφωνο παίζει και γράφει ΧΩΡΙΣ να του έχω κάνει το παραμικρό service, ούτε καν λίπανση δεν χρειάστηκε. Ο ήχος του .... βάζει κάτω 3κέφαλα μαγνητόφωνα (γιατί είναι 2 κεφαλών). Οι κεφαλές του, δε, αν και δεν είναι GX, είναι σε άριστη κατάσταση.
Ο ενισχυτής του τέλειος (αν και δεν μου χρειάζεται, το χρησιμοποιώ σαν deck), τα δε ηχεία του είναι το μόνο "μελανό" σημείο της σχεδίασης, γιατί κάνουν μεν τη δουλειά τους, αλλά είναι πολύ "ρηχά", χωρίς καθόλου μπάσο, εντελώς ακατάλληλα για τόσο καλή κατασκευή. Υπάρχει βέβαια έξοδος εξωτερικών ηχείων, για όποιον ήθελε να το χρησιμοποιήσει χωρίς ενισχυτή.
Ενα κομμάτι της Audio ιστορίας μου ανήκει!
Μια μακρινή φωτό του μέσα στα συστήματα .... και μια κοντινή (που φλουτάρισε όμως)
PICT0151.jpg PICT0029 (2).jpg

Reaction score
2

@ Cellophan
Καλώς ήρθες φίλε.
Και οι δυο περιπτώσεις που αναφέρεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον ... εξαρτάται τι ζητάς κι' εσύ. Εγώ μάλλον θα προτιμούσα THORENS μεταχειρισμένο, αλλά σε καλή κατάσταση. Και μάλλον το 125, που είναι (ένα από τα πολλά!) φετίχ μου. Το βρίσκεις στο e-bay Γερμανίας, κοντά στα λεφτά που σκέφτεσαι να διαθεσεις (200 ευρώ περίπου).
Οσο για το DUAL που αναφέρεις .... δεν το ξέρω, αλλά πιστεύω πως αν είναι σε καλή κατάσταση .... μάλλον δεν θα τα κλάψεις τα λεφτά σου. Είναι από τα μεταγενέστερα Dual, με ιμάντα.
Δες τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εδώ:
http://www.vinylengine.com/library/dual/asp-130.shtml[/URL]
Υπάρχει και user και service manual, αν τα χρειαστείς τελικά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.938

Ζηλιάρηδες! Ξύδι....
Και αντί για ξύδι .... πάρτε 8track, που είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ θα ζηλέψετε, γιατί δεν υπάρχει πιο άχρηστο μέσο. Αλλά είναι μέσα στα πλαίσια των αναμνήσεων, οπότε έπρεπε να έχω κι΄από δαύτα!
View attachment 20659 View attachment 20660

Οπως υποσχέθηκα στον CostasCoyias .... ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ 8tracks .... (δεν πιστεύω να υπάρχουν πολλά)
Και Γιαπωνέζικα 8tracks. Εξ Ιαπωνίας. Με Γιαπωνέζους καλλιτέχνες. Για Γιαπωνέζικα μηχανήματα ..... ουφ .... κιτρίνισα πια!
Ραφαέλλα Καρρά σε 8τρακ! Τιου ε ιμπιστευτάμπλ! H από πάνω με το γυμνό, Silver Convention δεν είναι;

Reaction score
2

Ραφαέλλα Καρρά σε 8τρακ! Τιου ε ιμπιστευτάμπλ! H από πάνω με το γυμνό, Silver Convention δεν είναι;
Ακριβώς! Οποιος θυμάται, το βινύλιο Silver Convention ήταν το πρώτο που τυπώθηκε direct cut στην Ελλάδα!

Reaction score
1

Τι να πω. Διαβασα από την 1η μέχρι την τελευταία σελίδα. Αφ ενός ζηλεύω, αφ' ετέρου όλο και κάτι ετοιμάζουμε.
Ενισχυτές έχουμε, tuner έχουμε, equaliser έχουμε, πικ-απ έχουμε, tape deck δεν έχουμε..αλλά κάτι ετοιμάζουμε :403:
Κοντά καιρός αλληλούια :604:

Reaction score
1.187

Ακριβώς! Οποιος θυμάται, το βινύλιο Silver Convention ήταν το πρώτο που τυπώθηκε direct cut στην Ελλάδα!
Fly Robin Fly?

Reaction score
1.187

Χεχεχε!
Τώρα που έχω την προσοχή σας .... πάμε στα "σοβαρά" μηχανήματα.
AKAI Χ2000SD λοιπόν. 10ετίας του 60 (1967 νομίζω ή κάπου εκεί κοντά).
Οσοι είναι αρκετά μεγάλοι θα το θυμούνται στη βιτρίνα του Αξαρλή, στην αρχή της Ακαδημίας, πλ. Κάνιγγος. (Ο Χρ. Αξαρλής ήταν παλιά αντιπρόσωπος PIONEER - AKAI, για όσους δεν ζούσαν τότε).
Αν ζούσατε και δεν θυμάστε, δεν πειράζει, σίγουρα θα έχετε κάποιο τραύμα από ΠΕΣΙΜΟ, μετά από γλίστριμα στα ΣΑΛΙΑ που έρρεαν μπροστά στη βιτρίνα.....
Είχα αγοράσει αρκετές άγραφες μπομπίνες από τον Αξαρλή εκείνη την εποχή...

Reaction score
1.187

Επίσης του έλειπε το capstan sleeve, μια μεταλλική θήκη που περνάει πάνω στο capstan και αλλάζει ταχύτητα στην ταινία (από 3 και 3/4 σε 7 1/2 ίντσες/δευτερόλεπτο). Σιγά τα ωά .... είχα τέτοιο από άλλο ΑΚΑΙ ... και συγχρόνως παρήγγειλα ένα στην Αμερική.
Το μικρό μου AKAI X-150D έχει δύο ταχύτητες στο μοτέρ αλλά 3 ταχύτητες στην ταινία ανάλογα με το αν είναι βαλμένο ή όχι το sleeve στο capstan. Χωρίς το sleeve δουλεύει σε 1 7/8 i.p.s. ή 3 3/4 i.p.s. και με το sleeve δουλεύει στα 3 3/4 i.p.s. ή στα 7 1/2 i.p.s.

Ωραία μηχανήματα!!!!

:624:

Reaction score
2

Το μικρό μου AKAI X-150D έχει δύο ταχύτητες στο μοτέρ αλλά 3 ταχύτητες στην ταινία ανάλογα με το αν είναι βαλμένο ή όχι το sleeve στο capstan. Χωρίς το sleeve δουλεύει σε 1 7/8 i.p.s. ή 3 3/4 i.p.s. και με το sleeve δουλεύει στα 3 3/4 i.p.s. ή στα 7 1/2 i.p.s.

Ωραία μηχανήματα!!!!

:624:
Ακριβώς, το ίδιο και το Χ2000SD, 2 ταχύτητες στο μοτέρ, 3 στην ταινία. Είναι χρήσιμη ακόμα και η μικρή ταχύτητα (1 7/8), γιατί βρίσκονται κάποιες ταινίες γραμμένες στη μικρή ταχύτητα με πολύ ενδιαφέρον υλικό, π.χ. ηχογραφήσεις από το ραδιόφωνο (ΕΡΤ) στη 10ετία του 60.

Reaction score
2

Πωπω νέκρα σήμερα!
Ας ταράξω λίγο τα νερά.
Δείτε ένα ΣΠΑΝΙΟ κασετόφωνο.
PICT0011 (2).jpg

EUMIG CCd-800 METROPOLITAN

Από την αυστριακή εταιρεία που κατασκεύαζε (και κατασκευάζει, αν δεν άλλαξε κάτι) κινηματογραφικές μηχανές λήψεως και προβολής.
Ενα κασετόφωνο - σταθμός για την εποχή του (1978). Τρεις κεφαλές. Μονό capstan. Πλήκτρα αφής. Ταχύτητα - auto stop ελεγχόμενα με οπτικούς αισθητήρες. Ενσύρματο τηλεκοντρόλ. Εξελιγμένες δυνατότητες μίξης. Κόστιζε στην εποχή του .... 1300 δολλάρια!

Το βρήκα στο e-bay, δεν θυμάμαι αν ήταν Γερμανίας ή Αυστρίας (νομίζω το δεύτερο αλλά δεν παίρνω και όρκο). Σε πολύ καλή κατασταση και με το user manual και το τηλεκοντρόλ του.

PICT0012.jpg

Δυστυχώς, έχει το πρόβλημα που φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία. Το ένα κανάλι παίζει πιο χαμηλά από το άλλο. Κατά δήλωση του τεχνικού μου συμβούλου ... θέλει ολόκληρη πλακέτα, άρα ΜΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΙΜΟ! Δε βαριέσαι, και μια ROLLS ROYCE χωρίς συμπλέκτη .... πάλι ROLLS ROYCE είναι. Και μάλιστα ..... δική μου!

Reaction score
2

Και κάτι που μόλις ανακάλυψα:
Μέχρι τώρα πίστευα ότι η PHILIPS ήταν ο εφευρέτης της κασέτας ......
ΧΑ.....Δείτε αυτό:

Εντυπωσιακό έ? Τέλη 10ετίας του 50, αρχές 60? Δεν αναφέρεται .... αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι η κασέτα της PHILIPS πρωτοεμφανίστηκε το 1963 (αν δεν κάνω λάθος) ......

Last edited by a moderator:

Reaction score
1.187

Είναι λίγο μεγαλύτερη αυτή η κασέτα της RCA Victor.... Και έχει και auto reverse!!! :111:
Και παρόλο που τα κασετόφωνα ήταν ανέκαθεν η αγάπη μου, ομολογώ ότι αυτή την κασέτα δεν την είχα ξαναδεί!

Reaction score
2

Ούτε εγώ. Δεν ήξερα ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο μέσο.
Λίγη έρευνα στο internet επιβεβαίωσε τη χρονολογία. Η διαφήμιση είναι του 1958.....

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos