Οθόνη (+ υπολογιστής) για σωστή απεικόνιση φωτογραφιών

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
Είστε λίγο παλιοχαρακτήρες, σας έμαθα πια...δεν σας φτάνει να υποκύπτει κάποιος στα πάθη του, εσείς θέλετε να σέρνεται στο χώμα σαν ερπετό...

λοιπόν, νομίζω με την οθόνη έχω καταλήξει, P2414H περιμένω από ένα ελληνικό μαγαζί τιμή και διαθεσιμότητα και αναλόγως πέφτει η παραγγελία ή εδώ ή στο amazon. Στα 200 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ νομίζω είναι καλή αγορά.

Πάμε παρακάτω...τι λέγαμε :whistling: ε, θα σκάσω δεν μπορώ να μην σας το εξομολογηθώ, νοιώθω έντονα την ανάγκη να macminiαστώ. Είμαι σοβαρά γιατρέ μου; :o

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Πάμε παρακάτω...τι λέγαμε :whistling: ε, θα σκάσω δεν μπορώ να μην σας το εξομολογηθώ, νοιώθω έντονα την ανάγκη να macminiαστώ. Είμαι σοβαρά γιατρέ μου; :o
MacMini για τί ακριβώς χρήση?
Αν είναι για απλή διαχείριση και θέαση φωτογραφιών, ίσως δεν αξίζει.
Αν μιλάμε και για επεξεργασία ή κάτι πιο σύνθετο, ναι. Το βλέπουμε.

Πάντως αν και μικρό στο μάτι, είναι αρκούντως δυνατό και πολύ γρήγορο.
Υπολόγιζε βέβαια ένα χιλιαρικάκι για i5 με 8 ή 16 Gb και σίγουρα SSD...

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
Κάλμαρε και περίμενε να περάσουν οι γιορτές.
3 Γενάρη είναι καλά; :D

Το amazon.de το έχει σχεδόν 150 ευρώ φθηνότερα το mac mini σε όλες τις εκδόσεις του από ότι το δίνουν εδώ....

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.495
Είστε υπερβολικοί με τα 16 γίγα.
Γενικώς είστε του overspecification. Από αυτή την άποψη, βάλε και 32 γίγα να υπάρχουν. Λες και αγοράζουμε τελεμέ.
i3 με 8 γίγα και έναν ssd, θα κάνει άριστα τη δουλειά του. Δεν μιλάμε για άνθρωπο που θα κάνει stack 150 λήψεις, ούτε που θα κάνει το πισί μονταζιέρα για hd βίντεο.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς ό,τι επιπλέον βάζεις, καλύτερο θα βγει, αρκεί να λάβουμε υπόψη μας το εκθετικά αυξανόμενο -βάσει του law of diminishing returns- κόστος.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.537
:thumbsup:

Σήμερα που τα πισιά είναι αποδοτικότερα, πάνω απο 8GB δε χρειάζονται σχεδόν ποτέ.

Gojakla

Reaction score
7.494
Είστε υπερβολικοί με τα 16 γίγα.
Γενικώς είστε του overspecification. Από αυτή την άποψη, βάλε και 32 γίγα να υπάρχουν. Λες και αγοράζουμε τελεμέ.
Δεν είμαι υπερβολικός.
Θεωρώ πως τα 8Gb είναι απολύτως τέλεια.
Όμως αν μιλάμε για επεξεργασία και πιο βαριά αρχεία, τα 16 είναι must ΙΜΗΟ.
Τουλάχιστον στην δουλειά μου, τα 8 δεν μου έφταναν για επεξεργασία 1 ή 2 Gb φωτογραφιών.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.113
δεν αξιζει το μακμινι για ποιο λογο?

Ισως τα κριτηρια μας, ολων μας, να μην ειναι μονο η επεξεργαστικη ισχυς...

Reaction score
298
Εγώ ο έρμος παίζω ακόμη στα 4gb με core2duo και όταν επιστρέφω απο φωτογράφηση συνήθως είναι 6-9gb το σύνολο των αρχείων :D

Θα πρότινα και γω τα 8gb ως ιδανική επιλογή. Ο SSD είναι απολύτως απαραίτητος νομίζω. Το Macmini όχι και τόσο. Είναι λατρεία το λειτουργικό βέβαια. Απο την άλλη αν ήθελα να συνδυάσω τη γενική χρήση με home-cinema θ'απέφευγα το Macmini γιατί -στο βαθμό που γνωρίζω- δεν επιτρέπει τη μεταφορά πολυκάναλου ήχου απο το HDMI. Θα πήγαινα για Intel Nuc για τέτοια χρήση

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
MacMini για τί ακριβώς χρήση?
Αν είναι για απλή διαχείριση και θέαση φωτογραφιών, ίσως δεν αξίζει.
Αν μιλάμε και για επεξεργασία ή κάτι πιο σύνθετο, ναι. Το βλέπουμε.

Πάντως αν και μικρό στο μάτι, είναι αρκούντως δυνατό και πολύ γρήγορο.
Υπολόγιζε βέβαια ένα χιλιαρικάκι για i5 με 8 ή 16 Gb και σίγουρα SSD...
Το
Apple MD387D/A Mac mini Desktop-PC (Intel Core i5 3210M, 2,5GHz, 4GB RAM, 500GB HDD, Mac OS)
και
SAMSUNG 8GB 204 pin DDR3L-1600 SO-DIMM (1600Mhz, PC3L-12800S, CL11, 1.35V Low Power für Apple und Notebook) - Apple ID 0x80CE

στην πόρτα μου με 585,56.

Το μηχάνημα έρχεται με 2χ2GB μνήμη. Ενα ερώτημα είναι, πουλιούνται εύκολα αυτές και τι τιμή πιάνουν; Κάνουν μόνο για mac (φαντάζομαι όχι);
Επίσης κάπου διάβασα ότι μπορεί στο κάθε slot να έχει διαφορετικό μέγεθος μνήμης, αν ισχύει αυτό τότε με το παραπάνω configuration πάω στα 10 GB RAM.
SSD μπορεί να περιμένει και εφόσον καταλήξω ότι πράγματι χρειάζεται.

Σίγουρα είναι overkill για τις δουλειές που κάνω αλλά και ποιος υπολογιστής δεν είναι τελικά; Σε αυτά τα λεφτά είναι πειρασμός το άτιμο. Με ενδιαφέρει και η καλαισθησία γιατί θα μετακομίσω προς το καθιστικό οπότε δεν θέλω γκουμούτσα κουτί και από την άλλη, θα υπάρχει ένα laptop με windows στο σπίτι, γιατί να μην υπάρχει και ένα mac να λέμε ότι το είδαμε και αυτό....μπήκα σήμερα σε ένα istorm και με ξενάγησε λίγο ο πωλητής, από ότι κατάλαβα έρχεται έτοιμο το μηχανάκι για τις δουλειές που θέλω, θέματα συμβατότητας με τα αρχεία του κόσμου των windows δεν υπάρχουν από ότι μου είπε και είδα, άντε να αγοράσω ένα lightroom ή aperture για mac και είμαι έτοιμος. Μόνο για το Mcfee η συνδρομή που δίνω είναι κοντά στα 40 ευρώ το χρόνο.

Με το synology NAS θα υπάρχει κανένα θέμα συνεργασίας με το mac;;

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
McAfee??? :o
Το είχε το toshiba πάνω από τη 'μαμά' του και συνέχιζα να το ανανεώνω κάθε χρόνο. Γενικά δεν έχω παράπονο, χωρίς να ξέρω τι παραπάνω θα είχα από άλλο πρόγραμμα, δεν το έψαξα ποτέ. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχω το κεφάλι μου ήσυχο και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με ιους και είμαι και χρήστης υψηλού κινδύνου γιατί λαμβάνω αρχεία από πιτσιρικάδες φοιτητές είτε με mail είτε με usb stick. Όποτε υπήρξε κάτι επιλήψιμο το αντιλαμβανόταν και το έβαζε καραντίνα.

Ο πωλητής της apple μου έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα ιών στα mac...

Gojakla

Reaction score
7.494
Κατά 99% νομίζω πως μπορείς να τα συνδυάσεις στα 10Gb.
Ούτως ή άλλως, δοκιμάζεις και βλέπεις.
Οι μνήμες με τις οποίες έρχεται το mini δεν γνωρίζω αν κάνουν σε τρίτα μηχανάκια, πρέπει να το ρωτήσεις.

Εγώ προσωπικά θα σε συμβούλευα να πάρεις μνήμες από κατασκευαστή που έχει σειρά για Mac.
Έχω ακούσει πολλά για προβλήματα από μνήμες (και από φίλο τεχνικό της Systemgraph) και θα επέλεγα μια safe λύση για να έχω την κεφάλα μου ήσυχη...
Δές σε Kingston ή Crucial...

Ιούς, ναι... τους ψιλοξεχνάς στα Mac.

SSD να βάλεις. Από την αρχή για να ξεμπλέκεις.
Επίσης έναν δίσκο για να έχεις Time Machine Backup.
Το θεωρώ επίσης must. Ίσης και μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον 500ρη εσωτερικό.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
Εγώ ο έρμος παίζω ακόμη στα 4gb με core2duo και όταν επιστρέφω απο φωτογράφηση συνήθως είναι 6-9gb το σύνολο των αρχείων :D

Θα πρότινα και γω τα 8gb ως ιδανική επιλογή. Ο SSD είναι απολύτως απαραίτητος νομίζω. Το Macmini όχι και τόσο. Είναι λατρεία το λειτουργικό βέβαια. Απο την άλλη αν ήθελα να συνδυάσω τη γενική χρήση με home-cinema θ'απέφευγα το Macmini γιατί -στο βαθμό που γνωρίζω- δεν επιτρέπει τη μεταφορά πολυκάναλου ήχου απο το HDMI. Θα πήγαινα για Intel Nuc για τέτοια χρήση
Δεν θα τα μπλέξω τα δύο, το Dune τραβάει τις ταινίες από το NAS και τις παίζει μια χαρά και δεν το χαλάω αυτό το κομμάτι. Αν ποτέ χρειαστεί αναβάθμιση πάλι σε dedicated media player θα πάω.

απαραίτητος ο SSD λες, ε, μμμ...

Reaction score
298
Τί πρόγραμμα επεξεργασίας δουλεύεις;
Αν πας σε Lightroom, τότε οι φάκελοι των φωτογραφιών θα φορτώνουν εξαιρετικά πιο γρήγορα αν η προεπισκόπηση αποθηκεύεται σε SSD.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.197
...
SSD να βάλεις. Από την αρχή για να ξεμπλέκεις.
Επίσης έναν δίσκο για να έχεις Time Machine Backup.
Το θεωρώ επίσης must. Ίσης και μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον 500ρη εσωτερικό.
Τι χωρητικότητα θεωρείς απαραίτητη για το SSD στο MAC; Σήμερα στο laptop λειτουργικό και εφαρμογές που έχω πάνω είναι περίπου στα 60 GB.

Backup δεν θα μπορώ να παίρνω απo το NAS όπως κάνω σήμερα με το λαπτοπ μέσω ethernet δικτύου;

Χαζή ερώτηση άσχετου, ο e-mail client που έχουν τα Mac είναι εύχρηστος; Στήνεις εύκολα λογαριασμούς, παραπάνω από έναν φυσικά;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.841
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo