Οθόνη (+ υπολογιστής) για σωστή απεικόνιση φωτογραφιών

melina

Cargo 200
Reaction score
45.193
Τί πρόγραμμα επεξεργασίας δουλεύεις;
Αν πας σε Lightroom, τότε οι φάκελοι των φωτογραφιών θα φορτώνουν εξαιρετικά πιο γρήγορα αν η προεπισκόπηση αποθηκεύεται σε SSD.
Lightroom δουλεύω βασικά.
Θα πρέπει να είναι αποθηκευμένες οι φωτο (το raw αρχείο) στον SSD ή μόνο αυτά που φτιάχνει το lightroom, κατάλογους και τέτοια...δεν τα ξέρω πολύ καλά ακόμη και μπορεί να γράφω πατάτες...

Reaction score
1.844
Είστε λίγο παλιοχαρακτήρες, σας έμαθα πια...δεν σας φτάνει να υποκύπτει κάποιος στα πάθη του, εσείς θέλετε να σέρνεται στο χώμα σαν ερπετό...
Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν να σε επαναφέρουμε, αφού έχεις πάρει το δρόμο της απωλείας. Είσαι ένας απολωλός αμνός που υποκύπτει στις επιταγές του Βεελζεβούλ.

Με λίγα λόγια έχει μπει ο διάολος μέσα σου, ο Αρχιερέας του Σκότους.

Πάω να
για σένα.

Reaction score
298
Μπορείς να περνας τα raw στον ssd για επεξεργασία και οταν τελειώνεις να μεταφέρεις το φάκελο όπως είναι στον δίσκο αποθήκευσης. Εναλλακτικά μπορείς να κρατάς μόνο τον κατάλογο στον ssd για μην τον γεμίζεις-αδειάζεις συνεχώς.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.481
Δεν είμαι υπερβολικός.
Θεωρώ πως τα 8Gb είναι απολύτως τέλεια.
Όμως αν μιλάμε για επεξεργασία και πιο βαριά αρχεία, τα 16 είναι must ΙΜΗΟ.
Τουλάχιστον στην δουλειά μου, τα 8 δεν μου έφταναν για επεξεργασία 1 ή 2 Gb φωτογραφιών.

Μπορείς να μας αναπτύξεις ποια ακριβώς είναι η δουλειά σου, και τι ακριβώς αρχεία επεξεργαζόσουν και για τι είδους επεξεργασία μιλάμε? Για να έχουμε μια εικόνα για ποιο πράγμα θεωρείς τα 16 γίγα "must".

Εγώ μίλησα για 8 γίγα και έναν ssd, μαζί με έναν στοιχειωδώς αξιόλογο επεξεργαστή (τάξης τιμής 100 και κάτι ευρώ) για να κάνουμε σαν άνθρωποι τη δουλειά μας.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η παρακάτω είναι αποτέλεσμα στακαρίσματος 136 λήψεων raw, από μηχανή Canon 5DmkII, αρχεία δηλαδή των 21 mp των 25 περίπου mb έκαστο:

stellar maelstrom
by S_end, on Flickr

Η σύνθεση έγινε με ένα action στο PS, από το μικρό λάπτοπ της γυναίκας μου: ένα lenovo u350, με έναν ψόφιο μονοπύρηνο INTEL SU2700 (1,3 MHz), με 4 γίγα ραμ (3 γίγα για το 32μπιτο λειτουργικό). Βέβαια το αναιμικό μηχανάκι βόγγηξε, το άφησε να το κάνει το βράδυ, και του πήρε πάνω από 4 ώρες.

Αντίστοιχη σύνθεση στον υπολογιστή μου (AMD A8-3850, 8g DDR3@1600, ssd) βγήκε σε λιγότερο από το 1/6 του χρόνου, σχεδόν σε 40 λεπτά. Πόσο πιο γρήγορα θα το έκανε ένας i7 με 16 γίγα? 20 λεπτά? 15? 2/5 του χρόνου για 5πλάσιο κόστος.....

Η παραπάνω σύνθεσή μου, ήδη 2ετίας, μια χαρά τα πάει στο ps. Οκ, για κάτι φίλτρα μπορεί εάν αναβαθμιστώ να περιμένω 3 δεύτερα αντί για 6 ή 7 ή 8. Από εκεί και πέρα, είναι μάλλον θέμα ορισμών το πού βάζουμε τον πήχη για το "must". Ιδίως εάν μιλάμε για ερασιτέχνη φωτογράφο, με δεδομένο αριθμό αρχείων. Ο επαγγελματίας φωτογράφος ή ο "φωτογράφος-Μαγκάιβερ", που θέλει να έχει εξοπλισμό έτοιμο για τα πάντα, ασχέτως εάν δεν κάνει τίποτε, είναι άλλη κουβέντα, που προσωπικώς δεν με αφορά.

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Κάνω επεξεργασία διαφημιστικής φωτογραφίας...
Αμέτρητα/πάρα πολλά Layers (πολλά από αυτά με βαριά εφέ και πολλάπλές σκιάσεις, χρωματικές, διαφάνεις, multiplies κλπ κλπ), μεγάλες διαστάσεις και όλα αυτά σε 300 dpi.
Προ SSD και με 8Gb ήμουν οριακά σε σταθερότητα και περφορμανς.
Ή για να το θέσω καλύτερα, είχα αρχίσει να έχω προβλήματα περφόρμανς και σταθερότητας.

Σήμερα, με 16Gb και SSD είμαι σούπερ.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.193
Μπορείς να περνας τα raw στον ssd για επεξεργασία και οταν τελειώνεις να μεταφέρεις το φάκελο όπως είναι στον δίσκο αποθήκευσης. Εναλλακτικά μπορείς να κρατάς μόνο τον κατάλογο στον ssd για μην τον γεμίζεις-αδειάζεις συνεχώς.
Νομίζω ότι αν αλλάξω θέση στα αρχεία (διαφορετική από αυτή που τα έκανε import στην αρχή) μετά την επεξεργασία τότε την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα θα βγάλει μήνυμα ότι λείπουν οι φωτογραφίες...θα πρέπει απλά να του δείξω που είναι η νέα θέση τους και θα εφαρμόσει τα ίδια settings στη νέα θέση;

Νομίζω και εγώ, όπως τα λέει ο φίλος abessalom, πως το σημαντικό εν τέλει είναι να μπορείς να κάνεις κάποια ουσιαστική αναβάθμιση εφόσον δεις ότι τη χρειάζεσαι. Εχω βάσιμες υποψίες για όλα αυτά τα απλά που κάνω το βασικό comfiguration με i5 και 4gb και με τον απλό 500αρη σκληρό θα με καλύψει στο 97% των περιπτώσεων μου άνετα, στις πολύ δύσκολες υποθέσεις ίσως αργήσει και λίγο παραπάνω, δεν τρέχει τίποτα. Αν δω ότι αυτή η εκτίμηση βγήκε λάθος τότε βάζω μνήμη ως πρώτο βήμα και επόμενο βήμα ο ssd. Τα λέω αυτά γιατί το βασικό μηχανάκι mac mini μου έρχεται στα 500 ευρώ συν 200 η οθόνη (dell) πάει 700, και κάτι ψιλά για πληκτρολόγιο ποντίκι, σε αυτά τα λεφτά πιστεύετε ότι θα έπαιρνα κάτι πολύ καλύτερο; Κάτι ασκήσεις που έκανα με κουτιά, μητρικές, επεξεργαστές, μνήμες, λειτουργικό εκεί πάλι στο 500αρικό έβγαινε.

to mac or not to mac, ιδού η απορία.

έχω και το γέροντα που μιλά με γρίφους...θα πέσουν οι τιμές μετά τις γιορτές ή θα βγει νέο μοντέλο mac mini?

Gojakla

Reaction score
7.494
Οκ, για κάτι φίλτρα μπορεί εάν αναβαθμιστώ να περιμένω 3 δεύτερα αντί για 6 ή 7 ή 8. Από εκεί και πέρα, είναι μάλλον θέμα ορισμών το πού βάζουμε τον πήχη για το "must". Ιδίως εάν μιλάμε για ερασιτέχνη φωτογράφο, με δεδομένο αριθμό αρχείων. Ο επαγγελματίας φωτογράφος ή ο "φωτογράφος-Μαγκάιβερ", που θέλει να έχει εξοπλισμό έτοιμο για τα πάντα, ασχέτως εάν δεν κάνει τίποτε, είναι άλλη κουβέντα, που προσωπικώς δεν με αφορά.

Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε πουθενά.
Εξ' αρχής ρώτησα ΤΙ ΧΡΗΣΗ θα γίνει.
Επίσης είπα πως τα 8Gb είναι ότι πρέπει.

Αν μας έλεγε ο φίλος πως θα κάνει βαριές δουλειές, τότε θα τον οδηγούσα στα 16Gb.
Με τα όσα έχω αντιληφθεί μέχρι τώρα, σαφώς του είναι αχρείαστα.

:hi:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.533
έχω και το γέροντα που μιλά με γρίφους...θα πέσουν οι τιμές μετά τις γιορτές ή θα βγει νέο μοντέλο mac mini?

Όχι, απλώς ελπίζω ότι θα σου περάσει! :D

melina

Cargo 200
Reaction score
45.193
Όχι, απλώς ελπίζω ότι θα σου περάσει! :D
:roflmao: δεν περνάει μάτια μου, είναι να μην μου κατσικωθεί κάτι....ένα πράγμα σαν και εσένα που λύσσαξες να παντρευτείς...νύφη θέλω - τώρα τη θέλω :tongue:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.481
Αμέτρητα/πάρα πολλά Layers (πολλά από αυτά με βαριά εφέ και πολλάπλές σκιάσεις, χρωματικές, διαφάνεις, multiplies κλπ κλπ), μεγάλες διαστάσεις και όλα αυτά σε 300 dpi.
Προ SSD και με 8Gb ήμουν οριακά σε σταθερότητα και περφορμανς.
Ή για να το θέσω καλύτερα, είχα αρχίσει να έχω προβλήματα περφόρμανς και σταθερότητας.

Σήμερα, με 16Gb και SSD είμαι σούπερ.

Άρα προφανώς δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα, έτσι δεν είναι; Κι εγώ εάν έκανα στακαρίσματα όπως το παραπάνω παράδειγμα κάθε μέρα ή ανάλογη επεξεργασία, και ζούσα από αυτό, προφανώς θα είχα φροντίσει να επενδύσω (η λέξη κλειδί) και σε πολύ πιο δυνατό μηχάνημα. Στην ερασιτεχνική επεξεργασία φωτογραφίας (όπου ερασιτεχνική, βλέπε μικρότερο όγκο δουλειάς, εγώ δεν κάθομαι να επεξεργάζομαι δεκάδες και εκατοντάδες λήψεις καθημερινά) μετά από ένα επίπεδο, το οποίο βρίσκεται αρκετά χαμηλά, δεν έχουμε να κάνουμε με το εάν μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει κάτι το μηχάνημά μας -όπως ισχύει πχ για την απροβλημάτιστη αναπαραγωγή βίντεο στα htpc- αλλά με το πόσο γρήγορα το κάνει. Σε δεδομένο προϋπολογισμό, είναι πολύ καλύτερα να δώσει ο ερασιτέχνης κάτι παραπάνω για μια σωστή οθόνη, παρά για επεξεργαστή-κτήνος και μνήμη ελέφαντα. Εκτός εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, και πει ότι ακουμπάω 3 χιλιάρικα για σύστημα που σφυρίζει.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.356
:roflmao: δεν περνάει μάτια μου, είναι να μην μου κατσικωθεί κάτι....ένα πράγμα σαν και εσένα που λύσσαξες να παντρευτείς...νύφη θέλω - τώρα τη θέλω :tongue:
Πάρε το Mac Mini κι άσε τους να σου λένε ό,τι θέλουν!

Reaction score
298
Καμία σχέση οι δικές σου -γραφιστικές- απαιτήσεις με κείνες ενός ερασιτέχνη (ακομη και προχωρημένου) φωτογράφου. Είναι λογικό να χρειάζεσαι πολύ πιο δυνατό μηχάνημα εσύ!

Παρεπιπτόντως, τα 300dpi δεν σημαίνουν κάτι. Επειδή το βλέπω συχνά να προκύπτει σε φωτογραφικές συζητήσεις. Δεν αναλύω περαιτέρω για να μην ξεφύγουμε απο το θέμα.

Νομίζω ότι αν αλλάξω θέση στα αρχεία (διαφορετική από αυτή που τα έκανε import στην αρχή) μετά την επεξεργασία τότε την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα θα βγάλει μήνυμα ότι λείπουν οι φωτογραφίες...θα πρέπει απλά να του δείξω που είναι η νέα θέση τους και θα εφαρμόσει τα ίδια settings στη νέα θέση;

Αν τα μεταφέρεις μέσω του Lightroom τότε δε θα χεις κανενα πρόβλημα. Αν τα μεταφέρεις με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τότε στην επόμενη εκκίνηση του Lightroom θα σου βγάλει ερωτηματικό στον συγκεκριμένο φάκελο και θα κλικάρεις επάνω του και μετά στην επιλογή "Find Missing Folder", με την οποία θ'ανοιξει browser και θα δείξεις που βρίσκεται ο φάκελος. Οι φωτογραφίες και οι επεξεργασίες σου (που αποθηκεύονται σε άλλα μικρά αρχεία και δεν εφαρμόζονται επάνω στο raw) θα παραμείνουν ακέραιες!

Αν δεν έχεις βλέψεις για HTPC για το συγκεκριμένο σύστημα και δεν σε περιορίζει η μικρή κάρτα γραφικών που χει ενσωματωμένο το mac-mini τότε το θεωρώ πολύ καλή επιλογή όντως :thumbsup:

melina

Cargo 200
Reaction score
45.193
Καλώς τα καλά παιδιά...xfader και deeperblue, που καταλαβαίνουν τις ανησυχίες του καλλιτέχνη!

η μικρή κάρτα γραφικών που λες θα με προβληματίζει στο Lightroom ή στο PS όταν χρειαστεί εκεί επέμβαση; Και δεν εννοώ να είναι πιο αργό αλλά να μην δείχνει κάτι σωστά; Αν έχω καταλάβει καλά είναι το μόνο που δεν διορθώνεται, αν δεν κάνει δουλειά η κάρτα γραφικών τότε πας για άλλο μηχάνημα.
Σήμερα το laptop έχει μια ATI Mobility Radeon™ HD 3650 και δεν έχω δει να κολλώσει πουθενά εκτός από το ότι στις αλλαγές στις ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνεται αμέσως και δεν ξέρω αν είναι θέμα κάρτας ή τελικά μόνο της μνήμης και του επεξεργαστή (Intel core2duo, 3 GB ram 667Mhz). Η κάρτα που τρέχει το mac mini ως πιο καινούργια δεν θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που έχω ήδη;

Gojakla

Reaction score
7.494
Χμμμ.... έχετε παρεξηγήσει ή δεν έχετε διαβάσει σωστά τα γραφόμενά μου.

Του έγραψα του ανθρώπου πως αναλόγως την χρήση μπορεί και να μην χρειαστεί καθόλου ένα mac.
Γιατί κολλήσατε στα 16Gb?

Γνωρίζω πολύ καλά τις απαιτήσεις ενός άσχετου με υπολογιστές, ενός χομπίστα φωτογράφου και ενός επαγγελματία.
Δεν προέτρεψα σε κανένα μου post για 16 αφότου όρισε τη χρήση ο άνθρωπος.

:hi:

YΓ. Τα 300dpi (που αφορούν γραφιστική) είναι σαφώς πιο απαιτητικά από τα 72 που μπορεί να απαιτεί το WEB.

Reaction score
298
Η κάρτα γραφικών είναι αδιάφορη στο επεξεργαστικό κομμάτι των φωτογραφιών. Δεν συμμετέχει σε κάποια εργασία στο Photoshop ή στο Lightroom.

Gojakla, μία φωτογραφία 3000x2000pixels (6mp) στα 300dpi είναι πιο απαιτητική απο μια 5000x3000pixels (15mp) στα 72dpi? ;)

Reaction score
1.844
:roflmao: δεν περνάει μάτια μου, είναι να μην μου κατσικωθεί κάτι....
Δεν είσαι δηλαδή απολωλός αμνός αλλά ερίφιο. :p

Ξεκίνησες με προϋπολογισμό μια τετρακοσάρα για καλή κόμπακτ και πας για κάνα πεντοχίλιαρο ... για αρχή. :D Κάτι δεν πάει καλά, στο λέμε, στο ξαναλέμε, στο ξαναματαλέμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. :(

Μη μας αναγκάσεις να χρησιμοποιήσουμε αθέμιτα μέσα.
Να μιλήσουμε εκεί που δεν πρέπει και να 'χουμε άλλα.

:roflmao:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.481
Στο Lightroom δεν συμμετέχει καθόλου η κάρτα γραφικών. Στο Photoshop, και πάλι από το CS6 εάν δεν κάνω λάθος και όχι πιο πριν, αξιοποιείται η κάρτα γραφικών στην επιτάχυνση OpenGL και 3D.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.193
Δεν είσαι δηλαδή απολωλός αμνός αλλά ερίφιο. :p

Ξεκίνησες με προϋπολογισμό μια τετρακοσάρα για καλή κόμπακτ και πας για κάνα πεντοχίλιαρο ... για αρχή. :D Κάτι δεν πάει καλά, στο λέμε, στο ξαναλέμε, στο ξαναματαλέμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. :(

Μη μας αναγκάσεις να χρησιμοποιήσουμε αθέμιτα μέσα.
Να μιλήσουμε εκεί που δεν πρέπει και να 'χουμε άλλα.

:roflmao:
μεταξύ μας πρέπει να επικρατεί η σιωπή των αμνών αλλιώς χαθήκαμε συντρόφια!

άντε άλλη μία εξομολόγηση, από την εποχή της compact μέχρι σήμερα μου ήρθαν κάτι λεφτούλια από το πουθενά (να΄ναι καλά η forthnet) και με έχει πιάσει λίγο φαγουρίτσα στην τσέπη....

Reaction score
298
Για τα OpenGL και 3D νομίζω πως όντως ισχύει. Σε φωτογραφίες -δυστυχώς- η GPU μένει αχρησιμοποίητη, το ίδιο και οι πολλοί πυρήνες του επεξεργαστή. Ελπίζω στο μέλλον θα το φτιάξουν αυτό γιατί θα υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των διεργασιών.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504