Usb Καλώδια

Reaction score
1.188
Και επειδή ακριβώς ξέρω τι ακούω ( χωρίς να έχω αναφερθεί ούτε μια φορά σε παραφρασμένες θεωρίες ) λέω την άποψή μου, επαναλαμβάνω, χωρίς να πιέζω κανένα να πράξει χωρίς δοκιμή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση ότι δεν υπάρχουν διαφορές και τέλος. Να λέμε σοβαρά πράγματα και όχι μπαρούφες σε τελική ανάλυση.
Αρα δηλαδή αφού «ακούς» διαφορές αυτό που μας λες, (εάν κατάλαβα καλά), είναι ότι το ψηφιακό σήμα που φθάνει στο DAC περνώντας από το Α καλώδιο είναι διαφοροποιημένο από το ψηφιακό σήμα που φθάνει περνώντας από το Β καλώδιο. Σωστά;

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
komhst, ξέρεις γιατί επιμένω τόσο πολύ? Γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό κι εγώ πίστευα τα ίδια μ'εσένα. Απο τα γεννοφάσκια μου δουλεύω με υπολογιστές και καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που υποστηρίζεις, είναι λογικό. Έλα μου όμως που τα ψηφιακά μας δεν διαβάζουν τα αρχεία, αλλά τα μεταφράζουν... Το dac ή ο av processor μεταφράζουν τη πληροφορία που η πηγή διαβάζει. Η πηγή θα δώσει το σήμα για το κλείδωμα και μετά μπορεί να στείλει το οτιδήποτε σαν πληροφορία. Και έλα μου που έχω ακούσει διαφορές ακόμα και σε υπερδειγματοληψία ( γι'αυτό και σε ρώτησα σε ποια δειγματοληψία ακούς ), τα πρώτα που με ενόχλησαν σε αυτή τη περίπτωση ήταν ότι παρατήρησα μια μουντάδα, μια συρρίκνωση της σκηνής. Φυσικά, έχουμε ξεφύγει απο το θέμα που είναι τα usb καλώδια, αλλά σε πήγα εκεί για να καταλάβω αν όντως έχεις εμπειρία σε τέτοια ζητήματα ή στέκεσαι στη θεωρία των ψηφίων ( που απο τα όσα έχουν ειπωθεί, καταλαβαίνω ότι ισχύει το δεύτερο ). Γιατί, μπορώ να σεβαστώ τη θέση σου ως προς τα καλώδια usb ( χωρίς να συμφωνώ ), αλλά το να λες ότι το ίδιο ισχύει και για τα ομοαξονικά, είναι κάτι το ανυπόστατο που έστω και λίγο να είχες ασχοληθεί, θα το είχες καταλάβει κι εσύ. Δεν είναι κακό να μην έχεις ασχοληθεί, ούτε εγώ έχω ασχοληθεί π.χ. με τα αντικραδασμικά, αλλά δεν θα τα ρίξω στη πυρά απλά επειδή δεν τα καταλαβαίνω. Και αν παρατήρησες, έστω και στη πλάκα, έδειξα ενδιαφέρον αν γινόταν ποτέ καμία δοκιμή - επίδειξη. Και αν ακόμα ακούσω διαφορά, μπορεί να μου φανεί ανάξια για να διαθέσω το budget για κάτι τέτοιο. Δεν θα πω όμως φαντασιόπληκτο τον φίλο που αναφέρθηκε σε αυτά.
Φιλικά.

Reaction score
1.188
Το dac ή ο av processor μεταφράζουν τη πληροφορία που η πηγή διαβάζει. Η πηγή θα δώσει το σήμα για το κλείδωμα και μετά μπορεί να στείλει το οτιδήποτε σαν πληροφορία.
Δηλαδή μού λες ότι αρκεί να κλειδώσει το dac και μετά ο επεξεργαστής θα αποκωδικοποιεί ότι πληροφορία διαφοροποιημένη και αν του έρθει λόγω καλωδίου; Οχι βέβαια!

Απάντησέ μου στην ερώτηση του post #161

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Αρα δηλαδή αφού «ακούς» διαφορές αυτό που μας λες, (εάν κατάλαβα καλά), είναι ότι το ψηφιακό σήμα που φθάνει στο DAC περνώντας από το Α καλώδιο είναι διαφοροποιημένο από το ψηφιακό σήμα που φθάνει περνώντας από το Β καλώδιο. Σωστά;
(αν μου επιτρέπεται, Τάσος είπαμε?)
Τι είναι αυτό που περνάει απο τα καλώδια? Ρεύμα. Και τι είναι αυτό που επιδιώκουμε με το να αγοράζουμε καλύτερα καλώδια? Η όσο το δυνατόν καλύτερη μεταφορά του, χωρίς παρεμβολές. Όπως οι πληροφορίες του μουσικού προγράμματος μετατρέπονται σε παλμούς ρεύματος, τί σε κάνει να πιστεύει ότι δεν μπορούν να μπουν στο πακέτο και οι παρεμβολές, σαν ρεύμα πια? Τις οποίες παρεμβολές που θα έχουν γίνει ρεύμα, θα τις "μεταφράσει" σε ήχο το dac, επειδή ακριβώς αυτή είναι η δουλειά του? Επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για ψηφία εδώ, αυτά τα έχει διαβάσει το transport ή ο υπολογιστής. Έχουν γίνει παλμοί και έχουν φύγει ήδη προς το dac.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Ασχολούμαι μόνο με τις παρεμβολές και αφήνω στην άκρη τις ιδιομορφίες κατασκευής του εκάστοτε καλωδίου, γιατί θα μπλεχτούμε χωρίς λόγο, πιστεύω.

Reaction score
384
Δεν συζητάμε για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος, αλλά για τη δυνατότητα που έχει ο καθένας να ακούσει τις διαφορές που προκύπτουν. Όπως προκύπτουν διαφορές και κατά τη μετακίνηση των ηχείων για παράδειγμα. Σχετικότατο το βρίσκω.
Παιδιά,μη μπερδεύουμε την επίδραση του χώρου με τα ηχεία μας,με τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε usb καλώδια.
Το πρώτο είναι αποδεδειγμένο και ξεκάθαρο.-

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Διαβάζοντας το manual της καινούργιας μου μητρικής (MSI) έπεσα πάνω σε αυτό,

msi sata.jpg

Τελικά αυτοί οι άσσοι και τα μηδενικά (1-0-0-1) είναι ποιο ευαίσθητα από ότι φανταζόμουν.

Reaction score
11.861
Τι είναι αυτό που περνάει απο τα καλώδια? Ρεύμα. Και τι είναι αυτό που επιδιώκουμε με το να αγοράζουμε καλύτερα καλώδια? Η όσο το δυνατόν καλύτερη μεταφορά του, χωρίς παρεμβολές. Όπως οι πληροφορίες του μουσικού προγράμματος μετατρέπονται σε παλμούς ρεύματος, τί σε κάνει να πιστεύει ότι δεν μπορούν να μπουν στο πακέτο και οι παρεμβολές, σαν ρεύμα πια? Τις οποίες παρεμβολές που θα έχουν γίνει ρεύμα, θα τις "μεταφράσει" σε ήχο το dac, επειδή ακριβώς αυτή είναι η δουλειά του? Επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για ψηφία εδώ, αυτά τα έχει διαβάσει το transport ή ο υπολογιστής. Έχουν γίνει παλμοί και έχουν φύγει ήδη προς το dac.
Όσες παρεμβολές και να δεχτεί ένα ρεύμα που μεταφέρει παλμούς ψηφιακής παλμοσειράς, δεν είναι ικανές να αλλοιώσουν το ακουστικό αποτέλεσμα. Είτε παίζει σωστά, είτε δεν παίζει. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, παίζει, αλλά μουντό. Για αυτό το λόγο εφευρέθηκε η ψηφιακή μετάδοση σήματος.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Διαβάζοντας το manual της καινούργιας μου μητρικής (MSI) έπεσα πάνω σε αυτό,

View attachment 45543

Τελικά αυτοί οι άσσοι και τα μηδενικά (1-0-0-1) είναι ποιο ευαίσθητα από ότι φανταζόμουν.
Λογικό είναι βρε, αν το λυγίσεις να κάνει γωνία 90 μοιρών θα σπάσουν οι αγωγοί εντός, σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ένδειξη από το λειτουργικό για το πρόβλημα.
Όλα τα καλώδια στους Η/Υ έρχονται διπλωμένα ή σε κουλούρες ή με τόξο 180 μοιρών και όχι με γωνίες...

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
To S/PDIF δεν έχει έλεγχο λαθών. Στέλνει ό,τι στέλνει, και ο ενισχυτής καταλαβαίνει ότι καταλαβαίνει. Δεν έχει καμμία σχέση αυτό με τον αυστηρό έλεγχο που υπάρχει σε ένα αρχείο ZIP. Ακόμα και αρκετά λάθη στην S/PDIF μετάδοση δεν πρόκειται να ξεκλειδώσουν το σήμα.

Reaction score
1.188
Ναι, Τάσος.
Αυτό που λες παραπάνω ΔΕΝ ισχύει. Εχεις μπερδέψει την αναλογική με την ψηφιακή μεταφορά σήματος. Σαφώς και μπορούν να μπουν παρεμβολές στο καλώδιο, όμως αυτές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ επίπτωση στην ποιότητα του ήχου πολύ απλά επειδή το DAC δεν τις «καταλαβαίνει» Το DAC μεταφράζει σε ήχο ΜΟΝΟ τα bits που του έρχονται μέσω του coaxial ή του USB και όχι τις αναλογικές παρεμβολές που πιθανόν να υπάρχουν.
Αν ήταν όπως το λες για σύνδεσε την έξοδο του κασετοφώνου σου στην είσοδο του DAC να δούμε θα ακούσεις τίποτα;
Και κάτι άλλο ακόμα: Μήπως «ακούς» διαφορές και στις οπτικές ίνες; Εκεί που είναι φώς αντί για ρεύμα πώς το δικαιολογείς; Φταίνε τα πορτατίφ και τα σποτάκια του σαλονιού που μπαίνουν μέσα στην οπτική ίνα και μπερδεύουν το DAC;

Reaction score
1.188
To S/PDIF δεν έχει έλεγχο λαθών. Στέλνει ό,τι στέλνει, και ο ενισχυτής καταλαβαίνει ότι καταλαβαίνει. Δεν έχει καμμία σχέση αυτό με τον αυστηρό έλεγχο που υπάρχει σε ένα αρχείο ZIP. Ακόμα και αρκετά λάθη στην S/PDIF μετάδοση δεν πρόκειται να ξεκλειδώσουν το σήμα.
Οχι βέβαια, δοκίμασε με ένα άλλο καλώδιο που να μην πληροί τις προδιαγραφές των 75Ω και θα δεις για πότε θα ξεκλειδώσει το σήμα.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
Η τερματική αντίσταση δεν έχει σχέση με τη διόρθωση λαθών. Όσο για το πόσο πιστά ακολουθούν τις προδιαγραφές τα σχετικά καλώδια, δες το παλιό τεστ του Σταματάκου...

Reaction score
30.015
Εδώ να γράψω κάτι . Οσον αφορά τις οπτικές ίνες το πρόβλημα δέν έγκειται στήν μεταφορά φωτός απο την οπτική ίνα, αλλά απο το optocoupler,αν το λέω καλά , δεν είμαι σίγουρος, που κάνει την μετατροπή τού ηλεκτρικού σήματος σε φώς. Και μετά στο αντίστοιχο που κάνει την ανάποδη μετατροπή σε ηλεκτρικό σήμα.
Οσο για το coaxial , μια χαρά δουλεύει και απλό καλώδιο που δεν είναι 75ohms.

Reaction score
384
Πάντως μου έχει τύχει απλό καλώδιο μη 75ohm να μην λειτουργεί/κλειδώνει σωστά.Τώρα αυτό φαντάζομαι μπορεί να συμβεί και με ψηφιακό coaxial,μιας και δε νομίζω πως όλα πληρούν τις σωστές προδιαγραφές.

Reaction score
1.188
Εδώ να γράψω κάτι . Οσον αφορά τις οπτικές ίνες το πρόβλημα δέν έγκειται στήν μεταφορά φωτός απο την οπτική ίνα, αλλά απο το optocoupler,αν το λέω καλά , δεν είμαι σίγουρος, που κάνει την μετατροπή τού ηλεκτρικού σήματος σε φώς. Και μετά στο αντίστοιχο που κάνει την ανάποδη μετατροπή σε ηλεκτρικό σήμα.
Οσο για το coaxial , μια χαρά δουλεύει και απλό καλώδιο που δεν είναι 75ohms.
Είχα κάνει δοκιμή χρησιμοποιώντας καλώδιο UTP. Είχα κολλήσει δύο RCA και το χρησιμοποίησα για να συνδέσω το Dune με τον AV επειδή δεν είχα τόσο μακρύ coaxial. Προφανώς ήταν τελείως εκτός προδιαγραφών γι αυτό και ο ενισχυτής έχανε συνεχώς το σήμα.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
Οσον αφορά τις οπτικές ίνες το πρόβλημα δέν έγκειται στήν μεταφορά φωτός απο την οπτική ίνα...
Στο πανεπιστήμιο πέρναμε μετρήσεις σε οπτικές ίνες και ήταν εντυπωσιακό πόσες απώλειες είχαν οι χαμηλής ποιότητας όταν τις λύγιζες. Η σωστή ίνα έχει μεταβλητό δείκτη διάθλασης ώστε να συγκεντρώνει συνεχώς τη δέσμη στο κέντρο.

Reaction score
1.173
Στο πανεπιστήμιο πέρναμε μετρήσεις σε οπτικές ίνες και ήταν εντυπωσιακό πόσες απώλειες είχαν οι χαμηλής ποιότητας όταν τις λύγιζες. Η σωστή ίνα έχει μεταβλητό δείκτη διάθλασης ώστε να συγκεντρώνει συνεχώς τη δέσμη στο κέντρο.
Οι απώλειες είχαν να κάνουν με την πτώση της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων; ή στα δεδομένα που μεταδίδονταν ήταν οι απώλειες;

Οπότε αλλοιωμένα δεδομένα;

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.038
Μετράγαμε απλά την ένταση του σήματος, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.613
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75