Καλιμπράρισμα Technics SL-1200 MK2 FOR Timecode

Reaction score
0
Απάντηση: Καλιμπράρισμα Technics SL-1200 MK2 FOR Timecode

Καλησπέρα σας και καλό χειμώνα να πούμε τωρα?
Για να μην ανοίγω νεο θέμα λέω να ρωτήσω εδώ.
αφού οπως και να το κάνουμε το Time code δέν εχει τη χάρη ενός πραγματικού δίσκου πλέων αρχισα σιγά σιγά και εγω να φτιάχνω την συλλογή μου!!!!
ετσι λοιπόν σε ενα Dj set πλέων παράλληλα με το Time code χρησιμοποιώ και "πραγματικούς" δισκους αφου αλλάζω την επιλογή απο Phono σε line στο Xone 42 και σιγά σιγά κάποια στιγμή θελω να το αφήσω τελείως το Time code. (πραγμα δύσκολο λογου του όγκου της μουσικής που εχω σε files) στο θεμα τωρα.
απο τη στιγμή που κανω αναπαραγωγή σε κανονικούς δίσκους πλέων πιστεύω οτι η ρύθμιση των πικαπ μου πρεπει να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια.. επίσης τα 3g που λεει η ortofon για την κεφαλη Digitrack μην ειναι κομματακι πολλα για κανονικους δίσκους???
λέω να αγοράσω το παρακάτω και θα ήθελα τη γνώμη σας για το κατα πόσο χρήσιμο μπορει να μου φανεί..
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p356_Stylus-pressure-gauge.html
επίσης αυτό τι ακριβώς κανει???
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p220_Ortofon-SME-Calibre.html
θα πρέπει να πάρω και κάτι τέτοιο ??? ή χριάζεται μόνο στην ρύθμιση αζιμούθιου πραγμα που εγω δεν μπορω να κανω με τη σφαιρικη κεφαλή?
http://www.ebay.co.uk/itm/Avid-Univ...rntable_Parts_Accessories&hash=item35b4a02e42

θελω και μια βούρτσα να καθαρίζω την κεφαλή μου να πάρω αυτή?
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p347_Stylus-brush-carbon-fibre.html
ή να παρω καποι αλλη με υγρό??

τέλος τους δίσκους πόσο συχνά τους καθαρίζουμε???
οπως ειναι λογικό εχω μια σχετική επαφή με τους δίσκους για να κανω beat match (αν και προσπαθω να ειναι περιορισμένη αφου το πραγματοποιώ με την χρήση του του pitch)
πρεπει να πάρω κατι τέτοιο ????
http://www.ebay.co.uk/itm/Carbon-Fi...rntable_Parts_Accessories&hash=item519a422643

θα ήθελα λοιπόν παρακαλώ να μου προτείνετε ενα "πακετάκι" ως ποιο έμπειροι για τα παραπάνω.
ευχαριστώ και συγνώμη για τις πολλες ερωτήσεις.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.056

... στο θεμα τωρα.
απο τη στιγμή που κανω αναπαραγωγή σε κανονικούς δίσκους πλέων πιστεύω οτι η ρύθμιση των πικαπ μου πρεπει να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια.. επίσης τα 3g που λεει η ortofon για την κεφαλη Digitrack μην ειναι κομματακι πολλα για κανονικους δίσκους???...
Τίποτε το ανησυχητικό. Βεβαίως, ceteris paribus, μια κεφαλή με βάρος ανάγνωσης 3gr φθείρει το δίσκο περισσότερο παό κάποια άλλη με βάρος 2gr, αλλά μόνον σχετικά. Σε απόλυτα μεγέθη, και τα 3gr επιφέρουν λογική (και όχι αυξημένη) φθορά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.056

...
λέω να αγοράσω το παρακάτω και θα ήθελα τη γνώμη σας για το κατα πόσο χρήσιμο μπορει να μου φανεί..
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p356_Stylus-pressure-gauge.html
επίσης αυτό τι ακριβώς κανει???
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p220_Ortofon-SME-Calibre.html
θα πρέπει να πάρω και κάτι τέτοιο ??? ή χριάζεται μόνο στην ρύθμιση αζιμούθιου πραγμα που εγω δεν μπορω να κανω με τη σφαιρικη κεφαλή?
http://www.ebay.co.uk/itm/Avid-Univ...rntable_Parts_Accessories&hash=item35b4a02e42
...
Το πρώτο είναι ζυγαριά ακριβείας, για να ρυθμίζεις το βάρος ανάγνωσης με ακρίβεια. Θεωρώ πως μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό, μιας και η σχετική βαθμονόμηση του βαριδιού είναι σχετικά ακριβής, αλλά στην τιμή που προσφέρεται, πάρτο οπωσδήποτε. Τα επόμενα δύο κάνουν την ίδια δουλειά, δηλαδή είναι κανόνες ρύθμισης της γωνίας εκτροπής στη σωστή τιμή, σε συνάρτηση με το μήκος υπερκρέμασης. Απαραίτητο εργαλείο, (άχρηστο σε περίπτωση βραχίονα παράλληλης μετατόπισης).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.056

θελω και μια βούρτσα να καθαρίζω την κεφαλή μου να πάρω αυτή?
http://www.ortofon-shop.de/product_info.php?info=p347_Stylus-brush-carbon-fibre.html
ή να παρω καποι αλλη με υγρό??
...
Πάρε ένα βουρτσάκι σχετικά σκληρό, κι αν είναι με υγρό, αυτό πρέπει να είναι πολύ πτητικό, (με αλκοόλη ή ασετόν), να στεγνώνει αμέσως, ώστε μετά τον καθαρισμό η ακίδα να είναι έτοιμη να παίξει.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.056

τέλος τους δίσκους πόσο συχνά τους καθαρίζουμε???
οπως ειναι λογικό εχω μια σχετική επαφή με τους δίσκους για να κανω beat match (αν και προσπαθω να ειναι περιορισμένη αφου το πραγματοποιώ με την χρήση του του pitch)
πρεπει να πάρω κατι τέτοιο ????
http://www.ebay.co.uk/itm/Carbon-Fi...rntable_Parts_Accessories&hash=item519a422643
...
Κάθε φορά, ακριβώς πριν το παίξιμο. Αυτό το βουρτσάκι είναι μάλλον αγώγιμο, και επομένως είναι ό,τι πρέπει.

Reaction score
0

Ευχαριστω παρα πολυ για αλλη μια φορα για τις απαντησεις σου.
στην περιπτωση μου δηλαδη η χρήση της καρτας της ortofon ή του καθρέπτη δεν μπορει να προσφαίρει κατι? (με την εν λόγο κεφαλη που έχω)
βρηκα ενα κιτ με τα παρακατω στο Ebay και λεω να το τσιμπισω.

1. One genuine AM Denmark carbon fibre record brush (RRP $AUD25.80)
2. One genuine AM Denmark stylus cleaner (RRP $AUD11.50)
3. One genuine Ortofon alignment card (RRP $AUD3.51)
4. One genuine Ortofon stylus force guage (RRP $AUD11.85)
5. One set of four genuine Ortofon cartridge wires (RRP $AUD4.35)
6. One genuine Ortofon screwdriver (RRP $AUD2.20)
7. One genuine Ortofon stylus brush (RRP $AUD1.85)
8. One set of four cartridge screws and four nuts (RRP $AUD1.05)
9. One genuine Thorens turntable water level (RRP $AUD19.85)
10. One genuine Ortofon carry case ($RRP $AUD51.50)

αμα μου κατσει η δημοπρασία θα βγει καπου στα 45 ευρο με τα μεταφορικα..
τι λες?

Reaction score
0
χρειαζομαι βοηθεια αδερφια δν εχω ιδεα απο αναλογικα και timecode βινυλια μπορει καποιος να μου πει τι παιζει με τα timecode και τι timecode θα μου συνηστουσε για να αρχισω κατι τελευταιο χρειαζομαι συγκεκριμενο μικτη και δυο ιδια πικαπ για να μπορω να σκρατσαρω με timecode η δν παιζει ρολο αυτο????παρακαλω απαντηστε μ

Reaction score
715
Όσο το βάρος ανάγνωσης (αυτό που βάζεις στο αντίβαρο), για σφαιρική ακίδα. Αν ήταν ελλειπτική, θα χρειαζόταν λίγο παραπάνω.
Να συμπληρώσω μετά αδείας κου Κόγια.... :116:
Διότι η ελλειπτική ακίδα έχει μεγαλύτερο εμβαδό επιφάνειας επαφής με τα πράνη του αυλακιού από ότι η αντίστοιχη σφαιρική με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη τιμή τριβής που συνεπάγεται μεγαλύτερη τιμής ολίσθησης.
Οπότε εφαρμόζουμε μεγαλύτερη τιμή αντιολίσθησης.

Το ερώτημα ακόμα παραμένει "βάση ποίου σκεπτικού" οι κατασκευαστές βάζουν διαβαθμίσεις στην εφαρμογή της αντι-ολίσθησης την στιγμή που δεν γνωρίζουν τι σχήματος ακίδα θα επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής να ακουμπήσει στο αυλάκι.
Εάν, πάλι, το ρυθμιστικό του βραχίονα φέρει μόνο μια βαθμονόμηση, αυτή θα είναι πιθανότατα για ελλειπτικού τύπου ακίδες, οπότε, αν τέτοια είναι η ακίδα σας, βάλτε τόσο antiskating όσο και το βάρος ανάγνωσης, ενώ αν είναι σφαιρική, βάλτε λίγο λιγώτερο. Το αντίστροφο θα πρέπει να κάνετε, αν οι όροι είναι ανεστραμμένοι.
Καλησπέρα!
Μου ξεφεύγει κάτι εδώ; Πάνω που ήμουν σίγουρος πως τα έχω καταλάβει όλα σωστά έχασα την μπάλα.

Reaction score
715
Τα πρώτα 2 posts μας εξηγούν πώς για ελλειπτικές ακίδες βάζουμε antiskating παραπάνω από το vtf και ίσο για σφαιρικές. Το τρίτο post που προέρχεται από τον οδηγό ρύθμισης των πικάπ μας λέει ίσο για ελλειπτικές και λιγότερο για σφαιρικές.

Reaction score
1.173
Ναι αλλά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή βραχίονα, αλλάζει λόγο του ότι δεν παραμένει σταθερό και η τιμή antiscating δεν είναι απόλυτη πάντα, δεν την βάζεις ποτέ εμπειρικά και δεν υπάρχει απόλυτη τιμή. Αυτό που συμβουλεύουν παραπάνω είναι στο περίπου και γενικά περί αντιολίσθησης για να μην πηγαίνει στον γάμο του καραγκιόζη.

Αυτό που έχω να σου πω εγώ είναι ότι μετά από κάθε τοποθέτηση κεφαλής εάν δεν βάλεις ένα test record και να μετρήσεις το antiscating το "λίγο και το πολύ" είναι απλά ασάφειες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.290
Είναι απλό μηχανικό ζήτημα που λύνεται άριστα με δίσκο για τεστ.

Αν θες σωστή ρύθμιση, ένας τέτοιος δίσκος είναι απαραίτητο εργαλείο, σου κάνει τη ζωή εύκολη. ;)

Reaction score
2.248
Καλησπέρα!
Μου ξεφεύγει κάτι εδώ; Πάνω που ήμουν σίγουρος πως τα έχω καταλάβει όλα σωστά έχασα την μπάλα.
Δες αυτό Δημήτρη

Ο λόγος που εφαρμόζουμε μεγαλύτερη δύναμη αντιολίσθησης για μία ελλειπτική ακίδα σε σχέση με μία σφαιρική, παρόλο που εφαρμόζουμε το ίδιο βαρός αναγώσης (VTF), είναι διότι το εμβαδόν επιφάνειας επαφής μίας ελλειπτικής ακίδας με το αυλάκι είναι μεγαλύτερο από αυτό της σφαιρικής, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη τιμή τριβής.

Διευκρίνηση
Όταν μιλάμε για test record δεν αναφερόμαστε σε ένα δισκό χωρίς διαμόρφωση (επίπεδο που λέμε). Μιλάμε για έναν δίσκο με διαμόρφωση τόνου και αυτό διότι σε έναν δίσκο χωρίς διαμόρφωση η ακίδα μας έχει σημειακή επαφή με την επιφάνεια του δίσκου, αντί αυτής με τις επιφάνειες των πρανών του αυλακιού που έχει κατά την
αναπαραγωγή του δίσκου μας.

Reaction score
1.173
Δες αυτό Δημήτρη

Ο λόγος που εφαρμόζουμε μεγαλύτερη δύναμη αντιολίσθησης για μία ελλειπτική ακίδα σε σχέση με μία σφαιρική, παρόλο που εφαρμόζουμε το ίδιο βαρός αναγώσης (VTF), είναι διότι το εμβαδόν επιφάνειας επαφής μίας ελλειπτικής ακίδας με το αυλάκι είναι μεγαλύτερο από αυτό της σφαιρικής, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη τιμή τριβής.

Διευκρίνηση
Όταν μιλάμε για test record δεν αναφερόμαστε σε ένα δισκό χωρίς διαμόρφωση (επίπεδο που λέμε). Μιλάμε για έναν δίσκο με διαμόρφωση τόνου και αυτό διότι σε έναν δίσκο χωρίς διαμόρφωση η ακίδα μας έχει σημειακή επαφή με την επιφάνεια του δίσκου, αντί αυτής με τις επιφάνειες των πρανών του αυλακιού που έχει κατά την
Ευχαριστούμε :drinks:

Reaction score
715
Δες αυτό Δημήτρη

Διευκρίνηση
Χοντρικά μιλώντας πάντα έως ότου έρθει στα χέρια μου ο hi fi news, μία τιμή της τάξης του 0.2 παραπάνω antiskating σε σχέση με το vtf είναι καλά ή να το πάω παραπάνω; Εμπειρικά τι θα μου πρότεινες;

Reaction score
2.248
Χοντρικά μιλώντας πάντα έως ότου έρθει στα χέρια μου ο hi fi news, μία τιμή της τάξης του 0.2 παραπάνω antiskating σε σχέση με το vtf είναι καλά ή να το πάω παραπάνω; Εμπειρικά τι θα μου πρότεινες;
Θα έλεγα να το αφήσεις το ίδιο, καθώς πιστεύω ότι η βαθμονόμηση στον βραχίονα του MKII έχει γίνει βάση ελλειπτικής ακίδας.

Εάν έχεις όμως εφαρμόσει μεγαλύτερη από ότι ορίζει ο κατασκευαστής υπερκρέμαση (δλδ παραπάνω από 15mm) τότε σίγουρα χρειάζεσαι εφαρμογή μεγαλύτερης δύναμης αντιολίσθησης και αυτό διότι η υπερκρέμαση από μόνη της είναι μία παράμετρος της δύναμης της ολίσθησης.

Reaction score
2.248
Σωστή διατύπωση
*σίγουρα χρειάζεσαι εφαρμογή μεγαλύτερης (από την βαθμονόμηση του βραχίονα) δύναμη αντιολίσθησης

Reaction score
715
Σωστή διατύπωση
*σίγουρα χρειάζεσαι εφαρμογή μεγαλύτερης (από την βαθμονόμηση του βραχίονα) δύναμη αντιολίσθησης
Ευχαριστώ!
Έφτιαξα έναν προτράκτορα βάση των εργοστασιακών προδιαγραφών και τοποθέτησα τις κεφαλές μου με όσο πιο σπαστική ακρίβεια μπορούσα. Οπότε θέλω να πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο.
124761_b3201bda97804ac447d6669b81008422.jpg

Ίδωμεν.

Reaction score
2.248
Ευχαριστώ!
Έφτιαξα έναν προτράκτορα βάση των εργοστασιακών προδιαγραφών και τοποθέτησα τις κεφαλές μου με όσο πιο σπαστική ακρίβεια μπορούσα. Οπότε θέλω να πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο. View attachment 68940

Ίδωμεν.
Είσαι στον καλό δρόμο του κατασκευαστή, που όμως δεν είναι παράλληλος με τον δικό σου δρόμο :)
Τον δρόμο σου θα τον βρεις μόνος σου όταν απαντήσεις στην ερώτηση "γιατί ο κατασκευαστής ορίζει inner null point τα 58.800mm την στιγμή που το πέρας του δίσκου (πέρας διαμορφωμένου αυλακιού) είναι τα 60.325mm με αποτέλεσμα να έχω ένα και μόνο σημείο μηδενισμού (αυτό στα 113.518mm)?"

Η μόνη βοήθεια που θα δώσω είναι ότι ο κατασκευαστής κάνει πάρα πολύ καλά. Εάν όριζε τα 60.325mm θα ήταν off spects.
Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις.

PS μόνο και μόνο για να ξεσκουριάσουμε δλδ :)

Reaction score
715
Klesler and Pisha

O Kesler το 1980 στην μελέτη του “περί γεωμετρίας βραχιόνων” «tonearm geometry and set-up» κλείνει το θέμα γεωμετρίας των ακτινικών βραχιόνων προτείνοντας την τοποθέτηση του σημείου στήριξης της κατακόρυφης κίνησης του βραχίονα σε τέτοια γωνία ώστε ο αξονάς του να βρίσκεται σε ορθή γωνία με αυτήν της προέκτασης του off-set, ενώ το μεταβαλλόμενο κέντρο βάρους του βραχίονα κατά την ανάγνωση ενός δίσκου να βρίσκεται εκτός επί του ενεργού του μήκους (που βρίσκεται ούτος ή άλλως) και επί της μάζας του.

Αυτό το τελευταίο είναι και η διαφορά των S και J shaped που ναι μεν έχουν μικρότερη πλευρική αδράνεια από τους straight shaped και μπορούν να αυξάνουν το ενεργό τους βάρος με βάση το σχήμα τους (αφού μεταφράζεται σε ενεργό βάρος επί του ενεργού τους μήκους) αλλά δεν μπορούν να μεταφέρουν το μεταβαλλόμενο κέντρο βάρους τους (κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ενός δίσκου) επί της μάζας τους.

Ο Kesler στην μελέτη του αναφέρει ότι εάν ο άξονας του ρουλεμάν της καθ’υψους μετατόπισης του βραχίονα είναι κάθετος προς το μήκος του, τότε κατά την ανάγνωση ενός δίσκου εκτός από την απόκλιση της VTA θα έχουμε και ορθογωνιακή απόκλιση της ακίδος μας.

Μία μόνο συμβουλή στους νέους φίλους του βινυλίου
Εαν τυχόν το ρουλεμάν της καθ’υψους μετακίνησης του βραχιονάς σας είναι όπως στο σχέδιο ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ το off-set σας στρεφοντάς την επί του headshell γιά βελτίωση του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης.
Οι παραμορφώσεις λόγω ορθογωνιακής απόκλισης (ιδικά σε ¨στραβά¨ και ελαφρά βινύλια, σε συνδιασμό με υπερελλειπτικές κεφαλές)) είναι σημαντικότερες από αυτές που προκαλούνται από αυτές του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης.

'"Μία μόνο συμβουλή στους νέους φίλους του βινυλίου
Εαν τυχόν το ρουλεμάν της καθ’υψους μετακίνησης του βραχιονάς σας είναι όπως στο σχέδιο ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ το off-set σας στρεφοντάς την επί του headshell γιά βελτίωση του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης.
Οι παραμορφώσεις λόγω ορθογωνιακής απόκλισης (ιδικά σε ¨στραβά¨ και ελαφρά βινύλια, σε συνδιασμό με υπερελλειπτικές κεφαλές)) είναι σημαντικότερες από αυτές που προκαλούνται από αυτές του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης."

https://www.vinylengine.com/tonearm...ohlo=&ohhi=&search=search&amlo=&amhi=&cw=&mp=

Ότι άλλες τιμές και αν έψαξα να βρω πήγα σε ορθογωνιακή απόκλιση.

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.946
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm