Vintage κεφαλες

Reaction score
236
Χαιρετω την παρεα,

Αν και πολυ πιθανον να εχει συζητηθει το θεμα των Vintage (παλιες, συλλεκτικες) κεφαλων, ειπα να γραψω μερικες λεξεις και να ρωτησω μερικα πραγματα.

Καταρχην, τι σημαινει ο ορος Vintage? Δεν ειμαι σιγουρος μιας και δεν υπαρχει σαφης τροπος να το προσδιορισει κανεις περαν του παλιου. Αλλα ποσο παλιου? 30-40 ετων η και παραπανω? Η μηπως ειναι ο ηχος?

Θα μπορουσε να πει καποιος οτι ολες σχεδον οι κεφαλες, λογω τεχνολογιας, συγκαταλεγονται στην κατηγορια Vintage. Aν θεωρησουμε ισως πως η εξελιξη στον χωρο των κεφαλων εχει κανει τον κυκλο της, με "χρυση εποχη" την δεκαετια του 70.

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω εμπειρια απο τις ποιο νεες κεφαλες που κυκλοφορουν σημερα, οπως η Ortofon σειρα Μ και η Goldring σειρα 2000 (moving iron). Ολες μου οι κεφαλες ειναι παλιες, με εξαιρεση μια Audio Technica AT91. Αυτην την στιγμη εχω μια Shure M75G type II HiTrack στον βραχιονα μου. Οι υπολοiπες κεφαλες μου ειναι Pickering/Stanton.

Εχει καποιος κανει την συκριση μεταξυ των "νεων" και των "παλιων"? Υπαρχουν διαφορες?

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.567
Εχει καποιος κανει την συκριση μεταξυ των "νεων" και των "παλιων"? Υπαρχουν διαφορες?
- κάποιες σύγχρονες έχουν σαν πρότυπο τον καλό εξελιγμένο πλέον ψηφιακό ήχο , τον οποίον και μιμούνται , ( ξέχνα τους εξ΄ επί τούτου χρωματισμούς και extra-ζεστασιά του παρελθόντος και ετοιμάσου για ουδετερότητα , ανάλυση και έκταση στα άκρα )

- και στο παρελθόν υπήρχαν κεφαλές προσανατολισμένες στην ουδετερότητα και ανάλυση ( lyra , dynavector . . . ) , αλλά οι περισσότερες είχαν ''χαρακτήρα''

- retro ήχο σήμερα έχουν οι grado , κάποιες rega , και οι εισαγωγικές audio technica

- από τεχνικά χαρακτηριστικά : πολλές διαβάζουν πλέον από 2gr και πάνω , υπάρχει πληθώρα από ενδοτικότητες και τάσεις εξόδου , και φυσικά στα υψηλά βαλάντια μεσουρανούν οι mc

Reaction score
236
- κάποιες σύγχρονες έχουν σαν πρότυπο τον καλό εξελιγμένο πλέον ψηφιακό ήχο , τον οποίον και μιμούνται , ( ξέχνα τους εξ΄ επί τούτου χρωματισμούς και extra-ζεστασιά του παρελθόντος και ετοιμάσου για ουδετερότητα , ανάλυση και έκταση στα άκρα )

- και στο παρελθόν υπήρχαν κεφαλές προσανατολισμένες στην ουδετερότητα και ανάλυση ( lyra , dynavector . . . ) , αλλά οι περισσότερες είχαν ''χαρακτήρα''

- retro ήχο σήμερα έχουν οι grado , κάποιες rega , και οι εισαγωγικές audio technica

- από τεχνικά χαρακτηριστικά : πολλές διαβάζουν πλέον από 2gr και πάνω , υπάρχει πληθώρα από ενδοτικότητες και τάσεις εξόδου , και φυσικά στα υψηλά βαλάντια μεσουρανούν οι mc
Μαλιστα, καταλαβα νομιζω. Αρα πλεον οι περισσοτερες νεες κεφαλες ακουγονται σαν οπτικοι δισκοι πανω κατω.
Τωρα καλο η καλο ειναι αυτο? Θα ηθελα να ακουσω μια απο αυτες για συγκριση back to back με μια απο τις κεφαλες που εχω.

Εχω ακουσει παλιοτερα μια Audio Technica ATOC9/III και μια Dynavector 17D3. Δεν μπορεσα να εχω ξεκαθαρη εικονα αλλα θυμαμαι channel separation/imaging και αναλυση που οντως μου θυμισε οπτικο δισκο. Εχει κανεις απο εδω μια απο τις δυο κεφαλες?

Στις σημερινες κεφαλες με ρετρο ηχο νομιζω πρεπει να συμπεριλαβουμε και τις Shure. Ουσιαστικα προκειται για τις ιδιες κεφαλες που εμπορευοταν η εταιρια πριν απο 20-30 χρονια.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.431
tmp_5091-20170131_230528-1760343204.jpg
tmp_5091-20170131_230514362375973.jpg

..πολυ σωστα.. να προσθεσω ενα παραδειγμα κ κατι ψιλα..τα γυαλια rayban..τα παλια ειναι vintage κ τα καινουρια ρετρο..
Παμε σε κεφαλες...denon dl κατι.. 101 ?.. (δε θα πω κατι..το αφηνω ετσι..στον αερα..)
Η audiotechnica τις εξελησει..(ρετρο/μοντερνο :p)
Βινταζζζζζ...τς τς.. ειναι το παλιο.. πριν βγουν οι ημερομηνιες ληξης.. εχει ληξει..λογω εποχης.. (εληξε η εποχη του)-εχει ομως ενδεχωμενως μιαχαρη ...πχ σκαραβαιος...μινικουπερ ..
Ρετρο.... με προσοχη μη καταληξει χιψτερ.
Και παει λεγοντας..
Κ οι 2 λεξεις χρειαζονται ενα ουσιαστικο για να τους δωσει κατευθυνση.
Οπως ενας ενισχυτη του 80..(μπορει να) παιζει..αλλα δεν (...) λιγο πολυ κ μια κεφαλη χρειαζεται το ρεκτιφιε της.
Πικαπ βινταζ ειναι τα βαλιτσσκια που παιζουν 7".. κοκ..
Κατι αναμεσα .. ; )
Ωραιο θεμα..

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.431
+ κλασσικο... διαχρονικο..σταθερη αξια...κοκ..
Εξαρτατε την κεφαλη..περιπτοση.. :)

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.567
- η Dynavector 17D3 που άκουσες είναι εντελώς ψηφιακή με την σωστή όμως έννοια , και είναι και η εξαίρεση του κανόνα στις dyna ,

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Η καθε εποχη εχει τα vintage της.Τα σημερινα ειναι τα vintage του αυριο.Ο ορος μαλλον χρησιμοποιειται για μηχανηματα που αφησαν το στιγμα τους την εποχη τους και αναγνωριζεται μεχρι και σημερα.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.567
Δεν νομίζω ότι ο όρος ψηφιακή ταιριάζει για να χαρακτηρισουμε μία κεφαλή.

Θα προτιμούσα το αναλυτική η με εκταμενα άκρα..... ☺
- έχει όμως μία by the ( red ) book μεσαία που δεν θυμίζει βινύλιο

Reaction score
236
Δηλαδη εν σχεση με τις παλιες, αυτες οι νεοτερες κεφαλες οπως αυτη η σειρα απο την Ortofon ας πουμε, ειναι με στερεοφονικη εικονα απο οπτικο δισκο? Η απλα εχουν εντονη αναλυση? Η και τα δυο?

Η Dynavector 17D3 παντως που την θυμαμαι καλυτερα, ειχε αναλυση και εικονα οπως απο οπτικο δισκο. Αλλα δεν ηταν κουραστικη. Ηταν γεματος ο ηχος της.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.567
- ας αφήσουμε γιά λίγο την εικόνα στην άκρη διότι είναι πολύπαραγοντική παράμετρος/φαινόμενο , έστω λοιπόν ότι ακούμε με ακουστικά ή από τα 2 ηχεία μας αλλά μονοφωνικά

- οι σύγχρονες ακούγονται λιγότερο ζεστές - χρωματισμένες , είναι ποιό ισορροπημένες , ποιό αμέτοχες ποιό σωστές αντί ευχάριστες

- σε σχέση τέλος με τον σύγχρονο ψηφιακό ήχο που είναι πλέον τόσο εξελιγμένος σε σημείο που ίσως η αφοριστική από κάποιους έκφραση ''ψηφιακίλα'' . . . δεν πρέπει να ισχύει . . . η ψαλίδα του παρελθόντος έχει κλείσει αρκετά . . .

. . . και είναι λογικό , διότι οι κατασκευαστές αναλογικών έχουν πλέον μπροστά τους ένα κοινό ψηφιακά εκπαιδευμένο στο οποίο πρέπει να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό αλλά όχι ξένο στο άκουσμα

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Οπως σωστα ειπε ο Mr Spock kai o nikog72 ο ορος "ψηφιακη" δεν ειναι και ο καταλληλος να περιγραψει καποιος μια κεφαλη πικαπ.Μπορει γενικα ο χαρακτηρας μιας κεφαλης να "θυμιζει κατι απο ψηφιακο ηχο" αλλα αυτο περιοριζεται αποκλειστικα σε θεμα balance κλπ.Περαν αυτου υπαρχουν αρκετα σημεια που μια κεφαλη κανει διαφορετικα απο ενα ψηφιακο μεσον.
Επισης δεν ειναι θεμα εποχης η αναλυση,λεπτομερεια κλπ σε μια κεφαλη.Παρε για παραδειγμα vintage κεφαλες οπως οι audio-technica AT-20SS,διαφορες National Panasonic,JVC,SHURE που ακομη μεχρι σημερα εκτιμουνται για την καθαροτητα,αναλυση,ακριβεια και ισορροπια που οι πλειστες μοντερνες ΜΜ απλα δεν εχουν.Μια καλη κεφαλη ηταν καλη και τοτε και σημερα,οπως βεβαια και πολλες συγχρονες.

Reaction score
236
Οταν λεω οτι θυμιζε οπτικο δισκο, εννοω οτι ακουγοταν σαν το CD (υποθετω οτι ηταν του ιδιου mastering) του ιδιου album.

Ειχε αυτη την αναλυση και αυτο το imaging (κυριως αυτο) που ειχε το CD.

Και θυμαμαι το συμπερασμα μου ηταν οτι εφοσον θυμιζε τοσο πολυ το CD, ισως να μεινω με τις vintage κεφαλες μου για να εχω αυτο το διαφορετικο ζεστο ηχο του βυνηλιου.

Αν και απο περιεργεια, θα ηθελα πολυ να ξανα ακουσω τις διαφορες μεταξυ κεφαλων.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.567
Οταν λεω οτι θυμιζε οπτικο δισκο, εννοω οτι ακουγοταν σαν το CD (υποθετω οτι ηταν του ιδιου mastering) του ιδιου album.

Ειχε αυτη την αναλυση και αυτο το imaging (κυριως αυτο) που ειχε το CD.

Και θυμαμαι το συμπερασμα μου ηταν οτι εφοσον θυμιζε τοσο πολυ το CD, ισως να μεινω με τις vintage κεφαλες μου για να εχω αυτο το διαφορετικο ζεστο ηχο του βυνηλιου.
- το κατανοώ αλλά σου υπενθυμίζω πως η 17D3 είναι η μοναδική dyna τόσο ουδέτερη και κλινική ίσως , θυμίζει ακριβές Lyra ,
[DOUBLEPOST=1485957344][/DOUBLEPOST]- εάν ψάχνεσαι για κεφαλή , εδώ είμαστε για να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες

Reaction score
236
- το κατανοώ αλλά σου υπενθυμίζω πως η 17D3 είναι η μοναδική dyna τόσο ουδέτερη και κλινική ίσως , θυμίζει ακριβές Lyra ,
[DOUBLEPOST=1485957344][/DOUBLEPOST]- εάν ψάχνεσαι για κεφαλή , εδώ είμαστε για να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Η αληθεια ειναι πως απο κεφαλες δεν εχω ελλειψη. Ειναι συνολικα καμια 25αρια κεφαλες στην συλλογη μου. Shure, National/Panasonic, Audio Technica αλλα κυριως Pickering και Stanton.

Το θεμα ειναι πως ολες οι παραπανω κεφαλες, ειναι απο την δεκαετια του 60 και 70 κυριως. Επισης, με τα σημερινα δεδομενα, δεν θεωρουνται χαιενταδικες. Οποτε εχω την περιεργεια να ακουσω τι ακριβως ειναι αυτο που μου "λειπει".

Για την Dynavector 17D3, δεν μπορω να πω πως ηταν κλινικη. Ειχε σωμα και ηταν αρκετα ζεστη και ευχαριστη. Εμοιαζε πολυ, αλλα τειλικα ηταν πιο ευχαριστος ο ηχος της απο τον ηχο του αντιστοιχου album σε οπτικο δισκο.

Σχετικα με τον ορο "ψηφιακος" ειναι λιγο παραπλανητικος. Εχετε δικιο.
Εαν με τα σημερινα DAC και ADC που βρισκονται στα συγχρονα μηχανηματα, κανεις μια εγγραφη υψηλης ποιοτητας απο το πικαπ σε flac ας πουμε, το αποτελεσμα στον ηχο ειναι πιστοτατο στον ηχο του βυνηλιου.

Reaction score
2.248
Η τεχνολογία έχει εισέλθει δραστικά στον χώρο των κεφαλών στοχεύοντας πρωτίστως στα εγγενή της αναπαραγωγής του βινυλίου και έτσι αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε σαν "ψηφιακίλα" δεν είναι τίποτε παραπάνω από την μείωση των εγγενών προβλημάτων.

nude diamonds αντί για tipped diamonds
boron cantilever αντί για alloys
minimum effective tip mass
line contact stylus αντί για point contact
και φυσικά new generation laser cutting stylus (micro line, micro ridge, sas)
είναι η εξέλιξη

Αυτές οι κεφαλές σε συνδυασμό με καλύτερους τεχνολογικά από της "vintage εποχής" βραχίονες αναπαράγουν τα βινύλια μας "πιστότερα" από κάθε άλλη φορά.... έως την επόμενη που θα έρθει.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Η αληθεια ειναι πως απο κεφαλες δεν εχω ελλειψη. Ειναι συνολικα καμια 25αρια κεφαλες στην συλλογη μου. Shure, National/Panasonic, Audio Technica αλλα κυριως Pickering και Stanton.

Το θεμα ειναι πως ολες οι παραπανω κεφαλες, ειναι απο την δεκαετια του 60 και 70 κυριως. Επισης, με τα σημερινα δεδομενα, δεν θεωρουνται χαιενταδικες. Οποτε εχω την περιεργεια να ακουσω τι ακριβως ειναι αυτο που μου "λειπει".

Για την Dynavector 17D3, δεν μπορω να πω πως ηταν κλινικη. Ειχε σωμα και ηταν αρκετα ζεστη και ευχαριστη. Εμοιαζε πολυ, αλλα τειλικα ηταν πιο ευχαριστος ο ηχος της απο τον ηχο του αντιστοιχου album σε οπτικο δισκο.

Σχετικα με τον ορο "ψηφιακος" ειναι λιγο παραπλανητικος. Εχετε δικιο.
Εαν με τα σημερινα DAC και ADC που βρισκονται στα συγχρονα μηχανηματα, κανεις μια εγγραφη υψηλης ποιοτητας απο το πικαπ σε flac ας πουμε, το αποτελεσμα στον ηχο ειναι πιστοτατο στον ηχο του βυνηλιου.
Τι κεφαλες εχεις απο το 60 & 70 ?
Οσον αφορα το χαιενταδικες εξαρταται πως το εννοεις.Αν εννοεις πολυ ακριβες,υπαρχουν αμετρητες πολυ ακριβες που δεν ανταποκρινονται στις απαιτησεις κανενος ουτε αξιζουν τα λεφτα τους.Υπαρχουν και πολλες σε γηινες τιμες που ειναι αξαιρετικες.

Reaction score
715
Τι κεφαλες εχεις απο το 60 & 70 ?
Οσον αφορα το χαιενταδικες εξαρταται πως το εννοεις.Αν εννοεις πολυ ακριβες,υπαρχουν αμετρητες πολυ ακριβες που δεν ανταποκρινονται στις απαιτησεις κανενος ουτε αξιζουν τα λεφτα τους.Υπαρχουν και πολλες σε γηινες τιμες που ειναι αξαιρετικες.
Πάνω στο καλύτερο σημείο πάτησες φρένο! Δώσε μας λίγο πόνο να έχουμε θέμα να ψάχνουμε το net.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Πάνω στο καλύτερο σημείο πάτησες φρένο! Δώσε μας λίγο πόνο να έχουμε θέμα να ψάχνουμε το net.
Να πω για αυτες που δεν ανταποκρινονται στις απαιτησεις και τις τιμες τους,η, για αυτες που ειναι εξαιρετικες και σε γηινες τιμες? :)

Reaction score
715
Να πω για αυτες που δεν ανταποκρινονται στις απαιτησεις και τις τιμες τους,η, για αυτες που ειναι εξαιρετικες και σε γηινες τιμες? :)
Το δεύτερο βέβαια. Γήινες τιμές για όλους.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.959
Members
38.523
Νεότερο μέλος
Klipschlascala_pro1988